Találatok a következő kifejezésre: Mikor helyes keresztény, (3 db)

Mikor helyes a keresztény, s mikor a keresztyén kifejezés használata?

Legjobb válasz: Mindkettõ egyformán helyes, de a keresztyén kifejezést általában vallási körökben emlegetik, a keresztény-t pedig pl. világi beszélgetésekben (nekem ez a személyes tapasztalatom)

Mindkettõ egyformán helyes, de a keresztyén kifejezést általában vallási körökben emlegetik, a keresztény-t pedig pl. világi beszélgetésekben (nekem ez a személyes tapasztalatom)
A kereszTéNY kifejezést nagy általánosságban a katolikusok használják, a kereszTYéN kifejezést pedig a protestáns egyházakban használják (református, evangélikus). A latin christianus szóból ered, aminek eredeti jelentése "Krisztus követõje". Ez a fogalom a protestáns keresztyén kifejezésben jobban megõrzõdött, a katolikus körökben használatos kersztény szó a a magyar etimológiában inkább kötõdik a kereszt szóhoz, ami az eredeti jelentéstõl távolabb áll.
A keresztényt a katolikusok használják, a keresztyént meg a protestánsok, de csak azért, nehogy bármit is ugyanúgy csináljanak, mint a katolikusok. Amúgy szerintem a keresztyén szó nehezen ejthetõ ki, tényleg az égvilágon semmi értelme.
Károli keresztyénnek fordította, a kersztény tudtommal nyelvújításkori képzõdmény. Szerintem a protestánsok is a keresztényt használják, élõbeszédben mindenképp, az amúgy is bevetebb. A különbözõ neoprotestáns felekezeteknél is a keresztény a gyakoribb.
Én már aközött tennék különbséget hogy valaki keresztény vagy keresztényi.
Beszédben is keresztyént mondunk: protestáns vagyok. És a legfõbb különbség tényleg a katolikus-protestáns.

Mi lenne a helyes bánásmód, hozzáállás a homoszexuálisokkal szemben, amit minden keresztény felekezet helyeselne?

A feltétlen toleranciától a megkövezésig felmerülhet a Biblia alapján sok minden. Mi lenne az Istennek tetsző magatartás egy heteroszexuális ember esetében a homokosokkal szemben? Illetve (mondjuk Jehova tanúit leszámítva, mert ők talán nem politizálnak) egy következetesen keresztény kormányzatnak hogyan illene hozzáállnia a kérdéshez?

Legjobb válasz: El kell választani a cselekedetet az embertõl. A homoszexualitás a Biblia alapján bûn, ugyanakkor Jézus is megmondta, hogy az vesse az elsõ követ, aki maga még nem vétkezett. Én magam hívõ keresztény vagyok, de elég sok meleg emberrel volt kapcsolatom a munkahelyemen, kettõ közülük közvetlen kollégám is volt, és teljesen korrekt munkakapcsolatot alakítottunk ki. Soha nem mondtam nekik, hogy bûnben élnek, miért tettem volna? Nem kérdezték. Az mondjuk okozott számomra nehéz perceket, amikor az egyik rendszeresen beszámolt a szexuális életérõl (nem nekem mondta, de én is hallottam), és hogy épp milyen új dolgot próbáltak ki a barátjával, de kibírtam. Ez a hozzáállás, azt hiszem, a nem hívõ homoszexuálisok felé megfelelõ. A gyülekezetben, hívõ emberek között azonban nem szabad eltûrni ezt. Akármilyen furcsán is hangzik, van ebbõl szabadulás, Isten sem azt akarja, hogy valaki egész életében szenvedjen. De meggyõzõdésem, hogy amíg nem tért meg valaki, Jézus megváltása kell, hogy legyen számára a legfontosabb üzenet, nem az, hogy "bûnös vagy, fujj", mert az úgy nem ér semmit.

El kell választani a cselekedetet az embertõl. A homoszexualitás a Biblia alapján bûn, ugyanakkor Jézus is megmondta, hogy az vesse az elsõ követ, aki maga még nem vétkezett. Én magam hívõ keresztény vagyok, de elég sok meleg emberrel volt kapcsolatom a munkahelyemen, kettõ közülük közvetlen kollégám is volt, és teljesen korrekt munkakapcsolatot alakítottunk ki. Soha nem mondtam nekik, hogy bûnben élnek, miért tettem volna? Nem kérdezték. Az mondjuk okozott számomra nehéz perceket, amikor az egyik rendszeresen beszámolt a szexuális életérõl (nem nekem mondta, de én is hallottam), és hogy épp milyen új dolgot próbáltak ki a barátjával, de kibírtam. Ez a hozzáállás, azt hiszem, a nem hívõ homoszexuálisok felé megfelelõ. A gyülekezetben, hívõ emberek között azonban nem szabad eltûrni ezt. Akármilyen furcsán is hangzik, van ebbõl szabadulás, Isten sem azt akarja, hogy valaki egész életében szenvedjen. De meggyõzõdésem, hogy amíg nem tért meg valaki, Jézus megváltása kell, hogy legyen számára a legfontosabb üzenet, nem az, hogy "bûnös vagy, fujj", mert az úgy nem ér semmit.
Egy 'keresztény kormányzatnak' szerintem Isten véleménye alapján kellene hozzáállnia a melegekhez való viszonyulásához, és nem felekezeteknek vagy embereknek kellene a tetszését keresnie. Ez nagyon kényes kérdés, mert vannak olyan területek az emberek magánéletében és döntéseiben amibe az állam nem szólhat bele, de a ló túloldalára sem eshet, hogy melegházasságokat - felvonulásokat engedélyezzen közterületen. A Biblia a szív megsötétedésével, Isten nélküliséggel hozza párhuzamba az erkölcsi területen való lealjasodást. Ahogy Hóseás próféta is mondja: Hós 4:10. "...fajtalankodnak, de nem szaporodnak, mert megszûntek az Úrra vigyázni." Ez nagyon ráillik nem csak a magyar népre, hanem egész európára és a hedonista nyugati kultúrára.
A kereszténységben sosem az embert gyûlöljük, hanem a bûnt, és õk lelkileg beteg emberek. Ha valaki ezt reklámozza, akkor azt el kell ítélni, mert aberráció, megbotránkoztat másokat. Viszont szerintem a legtöbb homoszexuális érzi, hogy segítségre szorul, és ezt a segítséget meg kell nekik adni. Ebbõl ki lehet gyógyulni! Kicsit más, de egy alkoholistát, drogfüggõt vagy pornófüggõt sem elítélni kell, hanem meggyógyítani!
Kedves Magyarleány! Kigyógyulni csak betegségbõl lehet, a homoszexualitás pedig nem az. Megbotránkoztat másokat? Engem inkább azok a heterok botránkoztatnak meg, akik az utcán nyalják falják egymást.
Hát, pedig betegség, mivel az a normális (biológiailag és morálisan is), ha egy férfi és nõ szereti egymást. Természetesen az is lehet gusztustalan, ha heterók nyalják-falják egymást, de attól még a melegek is azok.
A balkezes, vörös hajú, kis/nagy növés, egyéb kevésbé undorító "mutáció" növésû emberek száma se túl sok. Az iker szülés se a leggyakoribb. Akkor most dobjuk ezeket az emberek intézetbe mert nem olyanok mint mi vagy csak akiket egyesek undorítónak találtak. Régen ha jól tudom balkezesnek is bûn (vagy csak ciki) volt. Ebbõl úgy néz ki sikerült kinõni. Te mit szólnál ha elvennék a szeretted mert a társadalom szerint nem természetes, hogy együtt vagytok. Inkább támogatok egy homo házasságot, mint a sok látszat együtt élést.
Hagyjuk a felekezeteket. Hivatalos álláspont kialakításához igen komoly konszenzus, ahhoz pedig olyan mértékû tolerancia szükséges, amely ma annyi különbözõ és irtózatos mértékben eltérõ vélemény esetén nem idõszerû. Ma olyan mértékû a homoszexualitás kirekesztése és lenézése, hogy õk a legkülönbözõbb módon próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy egyébként normális emberek. Néha nem éppen szerencsés módon próbálják, még nagyobb - persze felheccelt - ellenszenvet kiváltva. A fenti vitához szólnék hozzá. A homoszexualitás betegség! De nem olyan, mint az influenza, és e pillanatban nem gyógyítható. A hátterében génrendellenesség áll, tehát ez nem elhatározás kérdése. Ha valakinek ilyenek a génjei, úgy fog viselkedni. De csak a nemi vonzódásban, különben minden másban ugyanolyan min akárki. Ha mégsem, akkor vagy más betegsége is van, vagy már annyira kikészítették, hogy (esetleg nem jó) védekezõ szokásokat vett fel. Egyszer talán fejlõdik odáig a géntechnológia, és lesz ez is olyan fontos, hogy megoldják és kezelni tudják. Mert azért az életben mégis a szaporodási igény a normális.
Az ha úgy viselkednének velük mintha heterók lennének. Nem beteg õk vagy ilyesmik csak fura ízlésük van. Ennyi erõvel lehetne utálni a zöld pólós bicajosokat.
A 2-es válaszolóval mindenben egyet értek, mintha csak a számból vette volna ki a szavakat! :)
(mondjuk Jehova tanúit leszámítva, mert õk talán nem politizálnak) ... sõt gondolkozni sem hajlandóak! :(

Keresztény hívő vagyok, 18 éves lány . Nem tudom mi a helyes? Többi lent

Szóval sokat gondolkodom azon hogyha lesz barátom lefeküdjek e vele majd . Mert istenhívő keresztény vagyok és ugye a bibliában az van írva hogy csak házasság után. De végülis emberek írták tehát az a fontos hogy mélyen hiszek istenben és én úgy gondolom h isten azért adta a szexualitást hogy a szerelmünkkel végezzük . Mert mi van ha csak házasság után tenném de pl. 35évesen mennék férjhez..nekem ez a nem logikus a bibliában mert egészéletemben ne legyen szex meg gyerek csak a házaság miat?A kérdés az lenne főleg hívők felé h ti h látj

Legjobb válasz: Kérlek, mutasd meg a pontos igehelyet, ahol azt írják, hogy szex csak házasságban lehetséges! (hívõ nõ)

Kérlek, mutasd meg a pontos igehelyet, ahol azt írják, hogy szex csak házasságban lehetséges! (hívõ nõ)
élvezd az életet, tedd azt, amit jónak látsz!
Én is vallásos vagyok. Neked ha most nincs is barátod akkor tényleg ne rágpdj most ezen. Majd, ha lesz barátod, akkor majd érezni fogod, hogy mit akarsz. Szeresd azt a személyt és legyen õ az egyetlen. Tehát ne csináld fûvel fával. A biblia meg azt monjda ne paráználkodj, amit új forditásban úgy ir ne kövess el házasságtörést. Ne vedd el más párját és akkor minden jó lesz! :)
1. vagyok, kicsit jobban kifejtve: Mózes könyve pl. azt is leírja, kit és milyen bûnökért kell halálra kövezni. Ezeket is betartod? Remélem, nem! A mózesi törvények egy adott korra vonatkoztak, amikor a fiatalok 14-15 évesen házasodtak, tehát nem kellett olyan túl sokat várniuk :) , és a házasságokat csak "elhálták", de nem volt anyakönyvvezetõ, meg pap. Tehát ebben az értelemben az, ha monogám párkapcsolatban élsz szexuális életet, pontosan megfelel a bibliai "elõírásoknak".
Végre egy normális lány!
A kérdező hozzászólása: Ma 18:19 egyetértek veled! :) mostmár én se gondolom hogy bûn lenne a szerelmemmel :) mert van 2 olyan barátnõm akik ezt betartják mivel õk is keresztények :) tiszteletben tartom de nekem az fura
Isten csak a káros szenvedélyeket tiltja pl: drog
Tedd amit jónak látsz. A keresztény vallásba pedig nem megyek bele, mert nem akarom lerombolni a világodat, meg egyetlen másik hívõét se... Elég volt egy paptól hallani, hogy nem szeretne többet beszélgetni velem, mert nem akarja, hogy megrendítsem a hitében...
Vidiripi 1. válaszoló , a hívõ nõ! 1Thesszalonika 4:3 Az az Isten akarata, hogy megszentelõdjetek: hogy tartózkodjatok a paráznaságtól, ... Prof. Shevy! Efézus 5:5 Hiszen jól tudjátok, hogy egyetlen paráznának, tisztátalannak vagy nyerészkedõnek, azaz bálványimádónak sincs öröksége a Krisztus és az Isten országában. 1Korintusz 7:2 A paráznaság miatt azonban mindenkinek legyen saját felesége, és minden asszonynak saját férje. Hidd el a Biblia írja hogy csak házasság után lehet. 1Korintusz 7:3 A férj teljesítse kötelességét felesége iránt, hasonlóan a feleség is a férje iránt. 4 A feleség nem ura a maga testének, hanem a férje; s ugyanúgy a férj sem ura a maga testének, hanem a felesége. 5 Ne fosszátok meg egymást magatoktól, legfeljebb közös megegyezéssel egy idõre, hogy szabaddá legyetek az imádkozásra, de azután legyetek ismét együtt, nehogy megkísértsen a Sátán titeket azáltal, hogy képtelenek vagytok magatokon uralkodni. 6 Ezt pedig kedvezésképpen mondom, nem parancsként. 7 Szeretném ugyanis, ha minden ember úgy volna, mint én magam is; viszont mindenkinek saját kegyelmi ajándéka van Istentõl: kinek így, kinek amúgy. 8 A nem házasoknak és az özvegyeknek pedig ezt mondom: jó nekik, ha úgy maradnak, mint én is. 9 Ha azonban nem tudják magukat megtartóztatni, házasodjanak meg, mert jobb házasságban élni, mint égni. Hidd el hogy nem csak a gyermeknemzés céljából lehet szexuális életet élni. De azt is hidd el hogy csak is házasságban! Már aki valóban hívõ és Istennek tetszõ életet szeretne élni. De természetesen ez az egyén privát döntése. Kérdezõ! Számomra igen csak furcsa hogy ennyire tájékozatlan vagy. A lelki pásztorral miért nem beszélgetsz errõl a témáról?
Így igaz, ott van az 1Korinthus 7. részben: az egész errõl szól, érdemes elolvasni! Aztán: Róm 6, 16 és 19 - "Nem tudjátok, hogy ha valakinek átadjátok magatokat szolgai engedelmességre, akkor engedelmességre kötelezett szolgái vagytok annak, mégpedig vagy a bûn szolgái a halálra, vagy az engedelmesség szolgái az igazságra? Ahogyan tehát átadtátok tagjaitokat a tisztátalanságnak és a törvénytelenségnek a törvénytelenség szolgálatára, úgy most adjátok át tagjaitokat az igazság szolgálatára, hogy szentek legyetek." Isten a szexet arra teremtette, hogy "sokasodjatok, szaporodjatok" - mindig ezt emlegeti. Nem pedig azt, hogy 'szórakozzatok, élvezkedjetek'. A szex arra van, hogy gyerekeid legyenek. És Istennek csak akkor kedves mindez, ha a házastárssal történik. A házasság nem csak egy papír, nem valami kamu dolog, valami 'szertartás' vagy 'rituálé' amit boldogan megköt két ember, amikor már egy hosszabb ideje együtt vannak, és tovább szeretnének lépni. A házasság Isten intézménye. Hajlamosak vagyunk ugyanígy gondolkodni a keresztelésrõl, bérmálásról, konfirmációról, a többi ilyen 'mindenkinek kötelezõ vallásos cucc'-ról (már elnézést, de a többségnek ez a véleménye). Viszont vegyük észre, hogy a házasság az egyetlen 'intézmény', amit Isten még az Édenben adott az embereknek, és megvan a mai napig! Már Ádám és Éva 'együtt hálása' is csak akkor volt kedves az ÚRnak, ha házasok voltak. De mi a házasság? Ha nem csak a papír? Az, hogy az ÚR elõtt van kötve. Olvassuk, hogy Ádám és Éva is az ÚR elõtt voltak, személyesen ismerték Istent mindketten, és csak ezután történt minden. És itt a mai helyzet: "Senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam!" (Jn - mondja Jézus. Ma senki sem ismerheti személyesen Istent, és így nem is hívõ, ha nem Jézus miatt ismeri. Mert: "Úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz õbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (Jn 3, 16) Aki hisz Jézusban! Mondhat az ember bármit, hogy hívõ, meg vallásos - az a lényeg, hogyha Isten elé állna, Õ mit mondana róla! Isten csak akkor ismer, ha Jézus volt az, aki 'bemutatott' téged Neki. Bemutatott, hogy 'nézd, Atyám, ez az ember hisz bennem!' És ez hogyan lehetséges? Szó szerint ezt mondja Jézus: "Aki tehát vallást tesz rólam az emberek elõtt, arról majd én is vallást teszek mennyei Atyám elõtt, aki pedig megtagad engem az emberek elõtt, azt majd én is megtagadom mennyei Atyám elõtt." (Mt 10, 32-33) Még erre is mondhatod, hogy meg lehet játszani, lehet Jézusról beszélni az embereknek -- az embereket átvetheted. De Isten a "szíveket vizsgálja", õt nem vered át! Jézus ezt mondja: "Találóan prófétált Ézsaiás rólatok, ti képmutatók, amint meg van írva: Ez a nép csak ajkával tisztel engem, de szíve távol van tõlem." (Mk 7, 6)
Istenben higgy, ne az egyház által lefektetett szabályokban :)
A kérdező hozzászólása: Mert egy ideje ezen gondolkodom és minek adta volna Isten a szexualitást ha azzal nem csinálhatom akivel igazán szerelmes vagyok :) köszi ! :) sokat segítettetek! :)
Ezen én is rengeteget gondolkodtam már, mert katolikus vagyok és szeretnék jó hívõ és ember lenni. A katolikusok szerint a szex egyedül a házasságra korlátozódik és azon belül is csak gyereknemzés céljából megengedett. A gyerekvállalás és családalapítás korhatára napjainkban kitolódott. Régen tényleg nem volt nehéz házasságig várni, mert a lányokat 16-20 évesen férjhez adták. Most viszont, hogy a fiatalok 30+os életkorig várnak a házassággal, ez az elvárás elég irreális (különösen a fiúktól, akiknek fizikai szükségleteik is vannak) Nem tudom pontosan mi a helyes, de én sem tartom logikusnak a szextilalmi dokgot. Én személy szerint a saját kis felfogásom szerint élek. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy úgy éljünk, hogy azzal ne bántsunk másokat sõt, meg kell próbálni örömet szerezni embertársainknak ha mód van rá. Szerintem ezt nem hangsúlyozzák eléggé a keresztényeknek. Ez meg nincs összefüggésben a szüzesség kérdésével, eszerint az értékrend szerint egy jólelkû prostituált lehet jobb emberileg egy romlott lelkû szûz lánytól. Persze ez csak egy vélemény... 25/L
Hát attól hogy hiszel istenben az nem azt jelenti hogy nem szeretkezhetsz házasság elõtt. Isten nem függ össze a szexuális életeddel.
Dicséretes, ha nem akarsz fûvel-fával kavarni. De csak annyit tudok mondani, hogy tedd azt, amit helyesnek látsz, éld, -de ne meggondolatlanul - az életed :)
A kérdező hozzászólása: #8 köszi :) szerencsére jól neveltek és annak ellenére h nyílt vagyok rendes lány :) persze vannak hibáim is de kinek nem :)
pedig a keresztény vallás nem létezne az odaégettség nélkül... érdemes figyelni rá :)
A kérdező hozzászólása: Köszi 1. És prof. ! :) értem tehát a párkapcsolatban lehet :) és az ószövetséggel nemigen szoktam foglalkozni:)
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! :) én csakis a szerelmemmel szeretkeznék egy bizonyos idõ után miután teljesen beleszerettem és megbízok benne. Egyéjszakás kalandok totál kilõve. Nem lennék képes füvel-fával összefeküdni. Más párjával úgyszintén nem :)
a biblia két részbõl áll és a zsidók az ószövetséget fogadják csak el a kettõbõl és õk az élvezet kedvéért is szexelnek. hidd el a biblia nem írja hogy csak házasság után lehet és csak gyermeknemzés céljából. ezt a középkori papok sulykolták a hívõk fejébe.
még fiatal vagy, élvezd az életet! egy ex-katolikus

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!