Találatok a következő kifejezésre: Mikor dől hogy a (43 db)

Ha az idekötő az ige előtt áll akkor mi alapján dől el, hogy a szót egybe vagy külön írjuk?

Legjobb válasz: Ha az igekötõ az ige elõtt áll, egybeírjuk az igével. Például: bemegy, kjön, leül, feláll, megmutat, elmesél, átnéz, rárajzol, idehoz, szétszed stb. Ha az igekötõ az ige után áll, különírjuk. Például: tanuld meg, rajzold le, utazz el, vidd vissza, mérd ki, számold össze, mondd fel, kösd be, hajolj ki, írd rá stb.

Ha az igekötõ az ige elõtt áll, egybeírjuk az igével. Például: bemegy, kjön, leül, feláll, megmutat, elmesél, átnéz, rárajzol, idehoz, szétszed stb. Ha az igekötõ az ige után áll, különírjuk. Például: tanuld meg, rajzold le, utazz el, vidd vissza, mérd ki, számold össze, mondd fel, kösd be, hajolj ki, írd rá stb.
Az elsõ válasza = mintha az egykori tanáromat hallottam volna, csak írásban! :) )))
elmegyek -->ahogy az elsõ válaszoló írta, az igekötõ elöl van, MINDIG egybeírjuk el kell mennem -->itt is elöl van az igekötõ, de van egy 3. szó is a kettõ között. Ilyenkor mindhárom szót külön KELL írni. Ha ezzel van problémád, akkor azt kell meggondolni, hogy hova is tartozik az igekötõ. az 'el' igekötõ nem a kell-hez tartozik, olyan szó nincs, hogy 'elkell'. Tehát itt az elsõ szabály nem alkalmazható.
A kérdező hozzászólása: De nem minden esetben ám. Pl. meg tudja az külön van. És van még pár ilyen szerintem, mert dogába én egybeírtam az olyan szavakat ahol az igekötõ elöl volt és a tanár párat aláhúzott.
A kérdező hozzászólása: Pl. fel állít Vagy nem tudom, hogy ezek-e de volt pár szó amit aláhúzott, mert egybeírtam.
Nincsenek kivételek. A 'fel állít' hibás, egybe kell írni. megtudja a titkot -->igekötõ a meg-hez tartozik meg tudja mondani -->az igekötõ a mondani szóhoz tartozik, ezért az a szabály érvényes, hogy mindhárom szót különírjuk.


Mikor dől el hogy jobb- vagy balkezes lesz a gyerek?

ha pl a bal kezénél fogva próbálom sétáltatni, átteszi a kezemet a jobb kezébe és úgy megyünk tovább akkor ez jelent vmit? :)

Legjobb válasz: Véglegesen 5 éves korra dõl el. de szerintem egy 1,5 évesnél már egyértelmû melyik kezét használja ügyesebben.

Véglegesen 5 éves korra dõl el. de szerintem egy 1, 5 évesnél már egyértelmû melyik kezét használja ügyesebben.
Kanál, és egyéb eszközhasználatnál nem látszik, hogy melyik kezével nyúl a tárgyakért? 1 éves a kisfiam, és már látszik, hogy jobb kezes lesz (az apja balkezes, így már elõre örültem, hogy ha õ is balkezes lenne, akkor nem kell azon agyalnom, hogy tanítsam meg erre-arra). Jobb kézzel nyúl a tárgyakért, ha nyújtok felé valamit.
Én úgy hallottam, hogy biztosan csak ovis kor környékén. De az én nagyobbik fiamnál már két hónaposan látszott, hogy balos lesz. Csak a bal keze ujját szopta, késõbb mindenért ballal nyúlt és mindent ballal csinált. Most 2, 5 éves és meg vagyok róla gyõzõdve, hogy bal kezes.
1, 5 éves a lányom, balkezes! Hiába adom a jobb kezébe a kanalat, csak a ballal eszi! Mindenért bal kézzel nyúl, bármit a jobba adok átteszi a bal kezébe!

Mi alapján dől el, hogy a kérdésekre adott válaszok hány százalékosak?

Legjobb válasz: nahh ezt én is szeretném tudni ^o) xD

nahh ezt én is szeretném tudni ^o) xD
28 naponta.
ha teliholdkor jön meg akkor legközelebb is akkor fog
A kérdező hozzászólása: és változó ? ha pl megjön 6 odikán akkor köv hó 4 edikén vagy 5 ödikén fog ?
Igen, mert ez csak kerekített adat, nem biztos, hogy mindenkinél így jön meg. De általában a 14. napon van az ovuláció, és utána 28 nap múlva egy újabb.

Mikor dőlt el hogy tényleg balkezes a gyerek?

Lányom 1,5 éves, mindent bal kézzel csinál! Ha oda adok neki valamit van hogy a jobbal veszi el, de átrakja a balkezébe, és azzal eszik rajzol lapoz homokozik stb.

Legjobb válasz: Az én lányom 2,5 fél éves, õ is ezt csinálta ennyi idõsen, most meg mindkét kezét használja, bár a balt talán ügyesebben. Ha jól tudom még jóval késõbb derül ki, hogy végül is melyik kezüket fogják használni

Az én lányom 2, 5 fél éves, õ is ezt csinálta ennyi idõsen, most meg mindkét kezét használja, bár a balt talán ügyesebben. Ha jól tudom még jóval késõbb derül ki, hogy végül is melyik kezüket fogják használni
Én azthiszem úgy olvastam, hogy oviban, de azért elég szembetûnõ, ha már babaként a bal kezével csinál mindent:)
Véglegesen 6-7 éves korban dõl el. (Logopédustól tudom) Sok kicsi abszolút kétkezes még ebben a korban. (a tiétekben)

Mi alapján dől el a Facebookon, hogy ki szerepel bal oldalon az ismerős listában?

Mindig ugyanaz a 10 ember szerepel ott nekem, pedig van 300 ismerösöm.

Legjobb válasz: Ki a nagyobb majom.

Ki a nagyobb majom.
Ha felveszed saját magadat ismerõsnek, akkor az elsõ helyen fogsz szerepelni.

Mindenhol azt olvasom, hogy a fogyás fejben dől el. Ez mit jelent? Valaki el tudná magyarázni?

Legjobb válasz: Kitûzhetsz akármilyen célt, csinálhatsz kismillió féle fogyókúrát a szakértõ dietetikussal megtámogatottat is beleértve. Nem lesz nagy eredménye. Kényszernek érzed az egészet. Amint sikerül magadban eldöntened, hogy te igenis le akarsz fogyni, akkor a nehéz, kínzó dolgok (mint kedvenc kaja megvonása, sport beiktatása) már nem is fog annyira nehéznek tûnni. Én legalábbis így értelmezem.

Kitûzhetsz akármilyen célt, csinálhatsz kismillió féle fogyókúrát a szakértõ dietetikussal megtámogatottat is beleértve. Nem lesz nagy eredménye. Kényszernek érzed az egészet. Amint sikerül magadban eldöntened, hogy te igenis le akarsz fogyni, akkor a nehéz, kínzó dolgok (mint kedvenc kaja megvonása, sport beiktatása) már nem is fog annyira nehéznek tûnni. Én legalábbis így értelmezem.
Azt, hogy a fogyáshoz nem kell semmi külön fogyasztószer, hanem csak akaraterõ, hogy kevesebbet egyél!
Nálam pl azt, hoyg este nyolckor ott virít elõttem a palacsinta, de megállom, és nem eszek belõle. Mert ha csak egyszer bûnözöl, utána már mindig fogsz.
Valami olyasmit, hogy kellõ alap ismeretek nélkül kár is belevágni, mert eredménytelen lesz.Szóval lehet valaki a végletekig kitartó, önmegtartóztató, ha hülyeséget csinál, mert nem ért hozzá. Fejben eldönti, hogy utánaolvas a dolognak, hozzáértõ oldalakon, nem a nõk lapja étkezési tanácsai alapján és nem a szomszéd öregasszony tuti receptjei szerint, aztán meg kivitelezi. Tanácsot meg csak olyantól fogad el, akin szemmel látható az eredmény, szóval nem egy dagi dietetikustól, vagy a 90 kilós barátnõtõl.
akaraterõ!
Azt jelenti, hogy nem tömöd a fejedet állandóan édességgel
Azt jelenti, hogy rájössz, hogy egy kövér g.ci vagy, és teszel ellene. Pl megállod, hogy betold a 3. tábla csokid adott nap, esetleg lejársz edzeni...
:D Azt jelenti, hogy te akarod-e a dolgot, vagy sem. Ha valójában nem akarod, akkor bárki állhat mögötted aki támogat, nem fogsz célt elérni. Ha meg azt akarod, akkor bármit képes vagy véghez vinni. Lehet belõled bárki, csak akarni kell. Ezzel már eleve úgy funkcionálod az agyadat, és sokkal nagyobb kitartással, türelemmel fogsz a célodba bele vágni.
ennyi akarom és tudom h letudok fogyni és igenis én is szép, normális testalkatú leszek ha kitartok magam mellett, mert ezt akarom és az én akaratom számít én vagyok magamért, én döntök, saját magam ura vagyok, az étel nem áll fölöttem, tudom szabályozni a testem és nem az étel a vigaszom kitartás, akaraterõ mert fontos h jól, egészségesne érezzem magam
A kérdező hozzászólása: Köszike! Én is ilyesmire gondoltam. Csak az a baj, hogy evészavarom van, nem vagyok ura önmagamnak. Terápiára fogok járni, abban bízok most.
Milyen evés zavarod van?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!