Találatok a következő kifejezésre: Mikor és kell igényelni a (36 db)

Ha valaki a gyerekeivel A ország állampolgára, B országban él az egész családdal és C országban dolgozik (ingázik naponta, mivel ott kapja a fizetését oda fizet adót és járulékokat), akkor melyik országban kell igényelni a családi pótlékot?

A gyerekek B ország iskolájába járnak, B országban vannak belejelentve (lakcím), C országhoz gyakorlatilag semmi közük.

Legjobb válasz: Mindenképpen a B országból. A családipótlék mindig onnan jár ahol életvitel szerüen él a család, ahova állandó lakcímre be van jelentve. De olyan létezik, hogy a C országban ha valamelyik fél ott dolgozik akkor kiegészítö családit meglehet igényelni. Pl sok család Mo-n él, de apuka Németországban dolgozik. Mo-n kérik a családit, de a németeknél meg lehet igényelni a kettö közötti külömbözetet. Ehhez Mo-ról vinni kell a papírokat a német ügyintézéshez és ott elmondják mennyi is az az összeg.

Mindenképpen a B országból. A családipótlék mindig onnan jár ahol életvitel szerüen él a család, ahova állandó lakcímre be van jelentve. De olyan létezik, hogy a C országban ha valamelyik fél ott dolgozik akkor kiegészítö családit meglehet igényelni. Pl sok család Mo-n él, de apuka Németországban dolgozik. Mo-n kérik a családit, de a németeknél meg lehet igényelni a kettö közötti külömbözetet. Ehhez Mo-ról vinni kell a papírokat a német ügyintézéshez és ott elmondják mennyi is az az összeg.
A D országban.
Csak bejelentett lakcimmel rendelkezõ országban vagy jogosult a tamogatasokra! Ha a C országban elnetek akkor az ottani támogatást kapnatok (csaladipotlek)
Utána kell nézni mindhárom ország szabályainak. Van, ahol alanyi jogon kapja az ember, mert adott ország állampolgára, van ahol hivatalos bejelentett lakcím a lényeg X ideje es van, ahol az a lényeg, hogy ott dolgozik es fizeti a járulékokat.
A kérdező hozzászólása: Koszonom a valaszokat!
A kérdező hozzászólása: a 4. valszolotol bocsanat, felfele akartam pontozni mert nagyon hasznos volt a valasza, de a telefonon a pici kezecskekbol a semlegesre nyomtam a bumszli ujjaimmal es nem tudom visszacsinalni :-(
A német orszagi csaladi pótlék 185euro gyermekenként! 280Ft-al szamoljak a forint-euro váltást! A német familienkasse intezi az ugyet ha ez lenne az adott ország! Kapsz egy papirt ezt Budaoesten az Allamkincstarnal kitoltik es vissza küldöd! Ez lesz a pontos igazolas, higy mennyi penzre vagy jogosult! En 3600eurot kaptam különbözetre de nálam kicsit más mert voltak honapok amikor sem M.o -gon sem itt nem vettem fel!

Mikor kell igényelni a Gyest és hol?

Augsusztus 12.éig vagyok Gyeden sajnos!!!!!

Legjobb válasz: Július közepe vége felé elég igényelned, mert az igénylõn rajta van az is, hogy mikortól kéred a gyes-t. Esetleg érdeklõdhetsz az önkormányzatnál, hogy nem kaphatsz-e valamilyen segélyt, vagy rákérdezhetsz a munkahelyeden, hogy 4 órában tudnak-e foglalkoztatni. Kitartás! ҝ

Július közepe vége felé elég igényelned, mert az igénylõn rajta van az is, hogy mikortól kéred a gyes-t. Esetleg érdeklõdhetsz az önkormányzatnál, hogy nem kaphatsz-e valamilyen segélyt, vagy rákérdezhetsz a munkahelyeden, hogy 4 órában tudnak-e foglalkoztatni. Kitartás! ҝ
A kérdező hozzászólása: Köszönöm . Nem tudnak 8 ba sem mert ápolónõ vagyok és közölték velem hogy 8 órás állás nincs csak 12 !!

Külföldieknek hogyan kell igényelni a családi pótlékot? Mik a jogosultsági feltételek? Milyen iratokat kell magunkkal vinni és hol kell beadni a papírokat?

Legjobb válasz: A hazánkban dolgozó külföldinek akkor jár a gyes, a családi pótlék és a szülés utáni egyszeri anyasági támogatás, ha van érvényes munkaviszonya és biztosítása is. Emellett igazolni kell a gyermekkel való kapcsolatot is. Ha az anya nem dolgozik, akkor a munkavállaló apa igényelheti ezeket a pótlékokat, amennyiben ugyanazoknak a feltételeknek megfelel. Ugyanolyan elbírálás alá esik az EGT és nem-EGT állampolgár, amennyiben a nem-EGT állampolgár rendelkezik: - Munkaviszonnyal; - Tartózkodási engedéllyel vagy tartózkodási kártyával vagy letelepedési engedéllyel.

A hazánkban dolgozó külföldinek akkor jár a gyes, a családi pótlék és a szülés utáni egyszeri anyasági támogatás, ha van érvényes munkaviszonya és biztosítása is. Emellett igazolni kell a gyermekkel való kapcsolatot is. Ha az anya nem dolgozik, akkor a munkavállaló apa igényelheti ezeket a pótlékokat, amennyiben ugyanazoknak a feltételeknek megfelel. Ugyanolyan elbírálás alá esik az EGT és nem-EGT állampolgár, amennyiben a nem-EGT állampolgár rendelkezik: - Munkaviszonnyal; - Tartózkodási engedéllyel vagy tartózkodási kártyával vagy letelepedési engedéllyel.
Májustól: egy év munkaviszony kell Május elsejétõl a 180 nap munkaviszony 365 nappá változik, ennyit kell biztosítási jogviszonyban töltenie az elmúlt két évben annak, aki gyedet szeretne kapni. Ugyanez vonatkozik az apára is, õ azonban csak a szülést követõ 169. naptól igényelheti a gyedet. Addig az anya igényelheti a 168 napig járó tgyást. Ehhez biztosítási jogviszonyban kell lennie a szülés megelõzõ két évben legalább 180 napig, és - a biztosítás tartama alatt kell szülnie, vagy - a biztosítás megszûnését követõen 42 napon belül kell szülnie, vagy - a biztosítás megszûnését követõen 42 napon túl, táppénz (vagy baleseti táppénz) folyósításának ideje alatt, illetve a folyósítás megszûnését követõ 28 napon belül szül.
Ismeretlen állampolgárság? Ez furcsa, mert valamilyennek kell lennie. A szülõk milyen állampolgárok és hol születtek a gyermekek?
Mi ugyanebben a helyzetben vagyunk. Állampolgárság automatikusan a születéssel nem jár, azt írják be, hogy ismeretlen, majd a szülõknek igazolni kell saját állampolgárságukat (pl útlevéllel) és kikérni egy javított szül. anyakönyvi kivonatot. A gyerek minden esetben a szülei állampolgárságát kapja, magyar csak akkor lehet, ha legalább egyik szülõje az! Családi pótlékot kaphat: - minden magyar állampolgár - külföldi, amennyiben bevándorolt, menekült, vagy letelepedett státuszú, és ezt igazolni tudja és természetesen gyermekét a saját háztartásában , (MO-n bejeletett ÁLLANDÓ lakcímén) neveli Tehát: tartózkodási engedéllyel nem lehet igényelni!
Az USA-ban van születési helyhez kötött állampolgárság. Magyarországon a szülõk állampolgársága mérvadó. Ez országonként változik, érdemes minden országban utánanézni, hogy éppen melyik típusú rendelkezés van érvényben. Jelen esetben milyen állampolgárságúak a szülõk?
A kérdező hozzászólása: És hol tudnánk beadni a papírokat? Azt olvastam, hogy TAJ-kártya is kell hozzá, de az nincs se a gyerekeknek, se a szülõknek. 15 éve élnek Magyarországon, az anyukának még mindig csak ideiglenes tartózkodási engedélye van, az apukának van csak rendes. 2 gyerekük van 10 és 7 évesek, a nagyobb tartósan beteg. A gyerekek születési anyakönyvi kivonatába ez van bejegyezve: állampolgárságuk ismeretlen... Tudnátok konkrétabbat írni? Hogy pontosan milyen nyomtatványokat kell kitölteni és azokat hol kell beadni? Ha kell hozzá TAJ-kártya, akkor azt hogy tudjuk igényelni? A munkaviszonyt hogy kell igazolni? Köszönöm a segítséget
A kérdező hozzászólása: Mind a két gyerek Magyarországon született, a rendes magyar születési anyakönyvi kivonatba van ez bejegyezve. Eddig én úgy tudtam, hogy mindenki aki Magyarországon születik automatikusan magyar állampolgár lesz. Úgy látszik, hogy ez a gyakorlatban mégsem így mûködik.


Jelenleg Tgyás-on vagyok, mikor és hol kell igényelni a gyed-et és a gyes-t? A Tgyás-t a munkahelyemnek a könyvelője intézte ezt a kettőt nekem kell vagy a könyvelőnek?

Legjobb válasz: Elvileg azt is a munkahelyed fogja intézni! Beszélj a könyvelõvel mielõbb, hogy mi kell hozzá! Én úgy tudom, hogy az eredeti születési anyakönyvi kivonata a babának, + egy igazolás a MÁK-tól (ez nem biztos, hogy onnan), hogy mikor telik le a tgyás 168 napja!

Elvileg azt is a munkahelyed fogja intézni! Beszélj a könyvelõvel mielõbb, hogy mi kell hozzá! Én úgy tudom, hogy az eredeti születési anyakönyvi kivonata a babának, + egy igazolás a MÁK-tól (ez nem biztos, hogy onnan), hogy mikor telik le a tgyás 168 napja!
Ezek szerint ahol dolgozol tb kifizetõ hely! Én úgy tudom, hogy ez esetben a gyedet is õk intézik de ebben nem vagyok teljesen biztos!
Nekem is a könyvelõm intézte a Tgyást, és mondta, hogy majd a Gyes-t is õ fogja intézni.

Miért kell igényelni a gyeddel együtt a fizetés nélküli szabadságot? és pontosan mit jelent? Mekkora összeg lehet a gyed? Hasonló ahhoz amit tgyas. -ként kaptam? Vagy sokkal kevesebb?

Legjobb válasz: nekem nem sokára lefog járni a tgyás-om,és kaptam levelet az OEP-tõl amiben azt írják,hogy: a gyed igényléshez a következõk kellenek:szül.anyakönyvi kiv.,igénybejelentés gyermekgondozási díjra,foglalkoztatói igazolás gyermekgondozái díj megállapításához. a gyed mindig kevesebb,mint a tgyás. ha jól tudom a gyed max:90ezer lehet. a többire nem tudom a választ

nekem nem sokára lefog járni a tgyás-om, és kaptam levelet az OEP-tõl amiben azt írják, hogy: a gyed igényléshez a következõk kellenek:szül.anyakönyvi kiv., igénybejelentés gyermekgondozási díjra, foglalkoztatói igazolás gyermekgondozái díj megállapításához. a gyed mindig kevesebb, mint a tgyás. ha jól tudom a gyed max:90ezer lehet. a többire nem tudom a választ
Azért, mert ha aktív állományban vagy a munkahelyeden (fizetést kapsz) akkor nem jár a gyed. Ahhoz, hogy kaphasd, passzív állományban kell lenned (fizetés nélküli szabadság). A gyed összege bruttóban maximum 109200Ft lehet havonta. Nettóban 10%-al kevesebb mint a tgyás, mert több a levonás gyedbõl.
Így van, ahogy a második írja, bár nekem a munkahelyem tb kifizetõhely, így csak a gyesnél kellett aláírnom a fizetetlen szabis papírt.

Hol kell igényelni a rokkantsági igazolványt, és mi kell hozzá?

Legjobb válasz: Többek között milyen kedvezményekre jogosít? Anyu lebénult a fél oldalára. Ha nincs autója, de bérelnénk, hogy elvigyük a skanzenbe stb., arra az autóra is érvényes a rokkantsági igazolvány? Hogy vannak ezek a dolgok?

A kérdező hozzászólása: Többek között milyen kedvezményekre jogosít? Anyu lebénult a fél oldalára. Ha nincs autója, de bérelnénk, hogy elvigyük a skanzenbe stb., arra az autóra is érvényes a rokkantsági igazolvány? Hogy vannak ezek a dolgok?
Okmányirodábn kell kérni, és a rokkantsági fokot (százalékot) igazoló szakorvosi vélemény kell hozzá. Az igazolvány névre szól , bármilyen autóval szállítható a tulajdonosa.

Mikor és hol kell igényelni a kisbaba TAJ kártyáját?

Születési anyakönyvi kivonatot a kórházban a baba születésekor megcsinálják?

Legjobb válasz: Szia. Én 2 gyereket szültem és van ilyen és olyan tapasztalatom is . Az elsõnél én intéztem mindent szül anykönyvi kivonat, tb kártya stb. A másodiknál a kórház intézett mindent. Szerintem érdeklödd meg hogy ott ahol szülni fogsz mi a módi.

Szia. Én 2 gyereket szültem és van ilyen és olyan tapasztalatom is . Az elsõnél én intéztem mindent szül anykönyvi kivonat, tb kártya stb. A másodiknál a kórház intézett mindent. Szerintem érdeklödd meg hogy ott ahol szülni fogsz mi a módi.
SZIA, Nekem augusztusban született a kislányom. Nekünk a kórház intézte az anyakönyvet és a lakcímkártyát. A TAJ kártyát én csináltattam meg az OEP- ben.
szia én márciusba szültem.nekünk mindent a korház intézett, taj kártyát anyakönyvit , lakcimkártyát.érdeklöd meg a korházba ahol szülsz
Kórháza válogatja. Székesfehérváron a kórház intéz mindent, míg pl. a Sotén ha szülsz ott azt hiszem mindent a szülõnek kell... Erre azt mondta nekem az egykori védõnõm, hogy ez azért van mert pl. a fehérvári kórházban kevesebb baba is születik, azoknak a túl nyomó része pedig körzet beli az ottani intézõ pedig könnyebben fel tudja venni a kapcsolatot az illetékes anyakönyv vezetõvel. Ezért van például, hogy ott még a házassági anyakönyvit sem kell bevinni, még más kórházakban ha esetleg intézik is akkor is be kell vinni méghozzá 3 hónál nem régebbi másolatot... Mindenhol más tehát a szabály mást intéznek. De errõl szerintem minden esetben tájékoztatnak az aktuális kórházban.

Június 22-vel lejár a GYED-em, mikor kell igényelni a gyest és hogyan, hogy júliusra már kapjam?

Illetve szeretném dolgozni, 6 órás munkaviszony mellett jár a GYES, ugye?

Legjobb válasz: Jobban mondva, júliusra még nem fogom kapni, mert akkor még a 22 napi GYEDET kapom, szóval augusztusra...

A kérdező hozzászólása: Jobban mondva, júliusra még nem fogom kapni, mert akkor még a 22 napi GYEDET kapom, szóval augusztusra...
már megigényelhetted volna, mert min 30 nap az átfutási idõ.Igen, 22 nap gyedet fogsz kapni júliusban.
igényeld most, úgy augusztusban már biztosan kapod
Már most igényeld meg, de valószínûleg augusztusban fognak elõször utalni. Június 23-tól kérd a gyest, így júniusra kapsz 8 nap gyest, amit valószínûleg augusztusban fognak utalni a júliusi gyessel. De szokott lenni a MÁK-nak hóközi utalása is, így lehet, hogy a júniusi 8 nap gyest július hónapban valamikor megkapod. Heti 30 órát dolgozhatsz gyes mellett. Tehát, ha heti 5 nap mész napi 6 órát, akkor az pont 30 óra, így járni fog a gyes is.

Április 17-én jár le a tgyás-om. Mikor és hogy kell igényelnem a gyedet, hogy csúszás nélkül kapjam?

Legjobb válasz: Szia! 30 nap az igény elbírálása + 10 nap az utalás. Hivatalosan ez a max. idõ. Tehát legjobban jársz, ha a TGYÁS lejárta elõtt 40 nappal adod le a GYED igénylést.

Szia! 30 nap az igény elbírálása + 10 nap az utalás. Hivatalosan ez a max. idõ. Tehát legjobban jársz, ha a TGYÁS lejárta elõtt 40 nappal adod le a GYED igénylést.
GYED igénylésrõl küldenek neked egy papirt, amit ki kell töltened. Ez a lejárat elõtt 30 nappal szokott lenni. Kitöltöd, visszaküldöd postán és folyamatosan kapod a gyedet.
Az elsõ vagyok. Hát én semmilyen papírt nem kaptam, pedig 2 gyerekem van. Szóval szerintem ne várj arra... :-(

Az egyszeres anyasági támogatást mikor és hol kell igényelnem? Illetve ha születés után megvannak a baba papírjai, mit és hol kell igényelnem?

Legjobb válasz: Szia! Az egyszeri anyasági támogatást az OEP-nél kell igényleni, ehhez a babád taj száma kell majd. Ha már megvan az anyakönyvitek akkor az önkormányzatnál is kaphatsz egyszeri szülési segélyt, ez adható, nem kötelezõ, érdeklõdd meg a védõnõtöket hogy nálatok van-e ilyen, nálunk 10e forint. Hogy mit kell igényelned azt te tudod, tgyás,gyed vagy gyes, illetve a családi pótlék. Ha munkanélkülirõl mentél szülni akkor a munkanélkülinek kötelessége elrendezni a tgyás, gyed vagy gyes igénylésedet.

Szia! Az egyszeri anyasági támogatást az OEP-nél kell igényleni, ehhez a babád taj száma kell majd. Ha már megvan az anyakönyvitek akkor az önkormányzatnál is kaphatsz egyszeri szülési segélyt, ez adható, nem kötelezõ, érdeklõdd meg a védõnõtöket hogy nálatok van-e ilyen, nálunk 10e forint. Hogy mit kell igényelned azt te tudod, tgyás, gyed vagy gyes, illetve a családi pótlék. Ha munkanélkülirõl mentél szülni akkor a munkanélkülinek kötelessége elrendezni a tgyás, gyed vagy gyes igénylésedet.
A kérdező hozzászólása: Munkanélkülirõl fogok szülni. Akkor szülés után jelentkezzek ott és õk indítják el a dolgot? A családit szülés után mennyi idõvel és hol lehet igényelni?És az egyszeres anyaságihoz milyen papírok kellenek?
Nekem augusztus 20-án lett meg a baba, és szept.elején mentem be személyesen az Államkincstárba megigényelni a családit, amibõl három hónap múlva (dec.elején)lett pénz, de egyben küldték a háromhónapot.Szóval családi 3hónap!A többit nem tudom sajnos, mert én nem munkanélkülirõl mentem szülni.
Bocsi, még annyi, h talán a családival együtt igényeltem az anyaságit is, ami háromhéten belül megjött.2008-ban volt mindez, szóval nem igazán emlékszem, de talán egyszerre adtam be a papírokat, anyakönyvi kivonat, tajszám, másra nem emlékszem, ne haragudj.
1. vagyok. Ha munkanélkülirõl mész szülni akkor amint megszültél be kell szólnod a munkanélkülibe hogy megszültél, így szüneteltetni fogják és egybõl indítják is a tgyást, gyedet, gyest amire éppen jogosult vagy. Amint megvan a babás anyakönyvi kivonata bemész a munaknélkülibe és elrendezitek a szükséges papírok kitöltését. A férjed taj számát is vidd majd magaddal mert az is kell majd, persze ha van. Ilyenkor a szülés idõpontjától szüneteltetik a munkanélkülidet, majd mikor bemész vissza vesznek 1-2 napra így elintézik és továbbítják a papírokat az államkincstár felé. A családit az államkincstárnál kell igényleni, egyébként az oldalukon az ehhez szükséges papírokat is megtalálod és ott le van írva mik kellenek, ezeket ott meg tudod nézni. Remélem tudtam segíteni :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a segítséget!Nagyon aranyosak vagytok:) Minden jót kívánok nektek!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!