Találatok a következő kifejezésre: Mikor és használunk a magyar (10 db)

Mikor és miért használunk a magyar nyelvben "e" kérdőszót?

Van egy angol ismer?söm, akit magyarul tanítok, és egyszer?en nem tudom neki mivel magyarázni, hogy miért mondjuk, hogy "ettél-e ma uzsonnát" és miért nem "ettél ma uzsonnát?". Illetve, hogy mindkett? helyes, csak bizonyos esetekben jobb az e. Én magam sem tudom, hogy ez mit?l függ, akkor neki hogy magyarázzam meg?

Legjobb válasz: Az anglok meg miért írnak másképp mint ahogy beszélnek, meg miért csak egyes szám 3. személyben különböztetik meg a nemeket, és miért tegeznek le mindenkit? Mert ez a szabály oszt jónapot. Ettõl jobb magyarázatot nem tudok.

Az anglok meg miért írnak másképp mint ahogy beszélnek, meg miért csak egyes szám 3. személyben különböztetik meg a nemeket, és miért tegeznek le mindenkit? Mert ez a szabály oszt jónapot. Ettõl jobb magyarázatot nem tudok.
A kérdező hozzászólása: Most nem azt kérdeztem, hogy az angolok mit miért csinálnak! Azt mondod, ez a szabály. De MI a szabály???
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9074816?cmd=Arti.. itt van többféle vélemény, böngészd végig, hátha segít:-)
Ha használod a kérdõszót, akkor nem kell a mondat végén a hangsúlyt megemelni, kérdõszó nélkül a példamondat is kijelentésnek hangzik ha nem hangsúlyozod! Csak a beszédben venni észre a külömbséget, leírva ott a kérdõjel!
Abban, hogy ettél-e ma uzsonnát, meg miért nem ettél, ott a válasz is: minkettõ kérdõ mondat, de az egyikben a miért kérdõszó teszi azzá, a másikban az -e kérdõszócska. Ráadásul nekünk magyaroknak a két kérdés egészen mást is ljelent. Az egyikben nem tudom hogy ettél-e uzsonnát, a másikban meg számon kérm, mert tudom, hogy nem ettél.
A kérdező hozzászólása: Igen, de úgy is értelmes, hogy "ettél ma uzsonnát?" és úgy is, hogy "ettél-e ma uzsonnát?". Mi dönti el, hogy használjuk-e a kérdõ szót?
Nos, én csak kezdõ tanár vagyok, családtagokat tanitok. Én a következõt mondanám: az -e- betû egyfajta nyomatékositása az eldöntendõ kérdésnek. Egyszerûen ezt mond el neki, hogy mindkettõ helyes, de az e-vel mégjobban kihangsúlyozod a kérdést és sugallja hogy várod a választ. De szerintem. ha kihagyod ezt a magyarázást se baj:) Nem tudom értelmesen leirni, de én az angolban a whether kérdõszó kettõsségével hoznám össze a mi magyar e-nket.

Mi lehet a hiba akkor, ha xp telepítés közben az összes helyen megadom, h. magyar klaviatúrát használok, a kezelői nyelv, és minden egyéb nyelv magyar legyen, ennek ellenére az egész angol, és ezt a nyelvi beállításoknál sem lehet megváltoztatni?

Esetleg alternatív megoldások ? (magyar pack?) Ez a windows speckó 2011 januári frissítés, és gondolom mondanom sem kell hogy sp3 (32 bit)

Legjobb válasz: Olyan nincs, hogy nem lehet megváltoztatni, akármikor hozzá lehet adni bármilyen billentyûzetkiosztást.

Olyan nincs, hogy nem lehet megváltoztatni, akármikor hozzá lehet adni bármilyen billentyûzetkiosztást.
A kérdező hozzászólása: Bocs lehet hogy félreértetted, vagy rosszul fogalmaztam (250 karakter korlát), de arról lenne szó, hogy a klaviatúra az lehet magyar, csak az egyéb dolgok (pl:menük, leírások, konkrétan minden) teljese angol. Ez a problémám.
Mert angol XP-t raktál fel, nem?
A kérdező hozzászólása: De telepítés közben megadta lehetõségként h. magyar nyelvet telepítsek. (És amúgy is azt mondták h. elvileg lehet magyar nyelvet telepíteni)

Miért mondjuk azt hogy a magyarban nincs szenvedő szerkezet holott néha mi is használjuk és képezhető is? ÉSa régi magyar igeidők?

Oké hogy nem mondunk olyat hogy a macska fel van mászva a fára, de olyat nem mondunk hogy Emese ki van rúgva, vagy Az ajtó be van csukva?

Legjobb válasz: Helytelennek számít? mégis sok helyen elfogadják. (pl lásd : érettségi) Magyartalannak szerintem akkor hangzana ha mûveltetõ szenvedõ szerkezet lenne vagyis le van mosva helyett lemosódtatott stb. De ugyan úgy szenvedõ a "közhirré tétetik" is...ez is helytelen lenne?

A kérdező hozzászólása: Helytelennek számít? mégis sok helyen elfogadják. (pl lásd : érettségi) Magyartalannak szerintem akkor hangzana ha mûveltetõ szenvedõ szerkezet lenne vagyis le van mosva helyett lemosódtatott stb. De ugyan úgy szenvedõ a "közhirré tétetik" is...ez is helytelen lenne?
A régi szenvedõ szerkezet a hivatali nyelvben való túlzott használata miatt megutáltatott, és visszaszoríttatott. Újabban azonban újra szükségét érzik a szenvedõ szerkezetnek, ezért egy új szerkezet került bevezetésre.
Szerintem hazugság, hogy a magyarban nem használunk szenvedõ szerkezetet, hiszen rengetegszer alkalmazzuk, nem értem miért nem lehet hivatalosan bevezetni, hogy igen, ilyen márpedig létezik a magyar nyelvben. Tényleg mindig ilyen ostoba példákkal jönnek, mint a könyv el lett olvasva, a vacsora meg lett evve (??), stb, stb. *Ki lett mosva a ruhám? *A zár ki lett cserélve. *Anita ki lett rúgva (Anita hiába személy, az alap mondatban: "A cég kirúgta Anitát" tárgyként szerepel, szóval képezhetõ belõõle szenvedõ szerkezetû mondat.) *A múlt évi események rég ellettek felejtve. *A hõsi áldozat nem felejtõdött el. Elõzõnek: a szabályos rövidítés az AkH, az MHSz a Magyar Helyesírási Szótárnak a rövidítése. Mellesleg én örülök, hogy ilyen igeidõket már nem használunk. Lehet, hogy könnyebben megértenénk az angolt, de addig nem jutnánk, hiszen már a magyar beszéd és nyelvtan helyes elsajátításába is beledöglenénk :D
Ajj, ez a "a macska fel van mászva a fára" akkora ökörség. Ennek angolul sincs értelme - ahol agyba-fõbe használják a szenvedõ szerkezetet. Össze van keverve az alany, és a tárgy. Így lenne "helyes": "A fa meg van mászva (a macska által)" - avagy: "The tree is climbed (by the cat)".
Talán az "A macska fel van mászva a fára." nem szenvedõ szerkezet, sõt, még nem is egy értelmes mondat, annyira utálom... A magyar nyelvben sokféleképpen ki lehet fejezni a szenvedõ szerkezetet, van erre szerkezet benne: "Egy levél íratik.". A "vártam volt" pedig tudtommal a latinból lett ráerõszakolva a magyarra, de voltak tényleg "igeidõk" még. De amúgy volt már ilyen kérdés, nem is egy.
a macska fel van mászva- sehol, semmilyen nyelvben nem számít szenvedõ szerkezetnek. Angolban éppúgy bugyutaság. A magyar szenvedõ szerkezet teljesen jó és használatos szerkezet, ha valamilyen állapotról beszélsz. Nyitva van az ajtó. Fel vagyok öltözve. Ki van rúgva. Meg van fõzve. Ki van égve az égõ. stb Egyedül aktív igékkel nem lehetne használni. De használják azért szorgalmasan. És a másik, miért kéne átvariálni a magyar nyelvet, azért hogy könnyebb legyen angolul tanulni? Ilyen hülyeséget én még nem hallottam. Neki kell feküdni az angol nyelvtannak és megtanulni.
Régen volt szenvedõ, de nem használjuk mostanában... az "Emese ki van rúgva" mondat "magyartalan", ellenben ha valakire rákiáltsz, hogy "Ki van rúgva", az már helyes. Az, hogy képezhetõ, nem jelenti azt, hogy hejes (ahogy ez a szó sem helyes is, hiába írhatom le így is :P) Szóval a lényeg az, hogy egy-két szófordulatban valóban van szenvedõ szerkezet, de általánosságban véve nincsen, így nem is hangzik elég magyarosan. A régi igeidõk, pl. a szoktam volt a befejezett múlttal, azaz a past perfecttel egyenrangú.
Hát a régi az régi, már nem használjuk, és úgy tudom hogy a mostani szabályok szerint a szenvedõ már helytelennek számít!
és 'A macska fönnragadt a fán.' vagy 'Le van mosva a kocsim.' ezek mik?


Kinek tűnt már fel az a sok német kifejezés, ami a magyar nyelv használ? És kinek mi a véleménye róla?

Nekem bejön, csak egy kicsit furcsa... például amikor köznyelvben meghallottam, a hamist falsch-ként, aztán meg láttam fonetikusan leírva... sokáig le se esett :D

Legjobb válasz: Tudod volt olyan, hogy Osztrák-Magyar Monarchia. Ott a hivatalos nyelv volt német is, nem kéne csodálkozni, hogy megmaradt ez-az.

Tudod volt olyan, hogy Osztrák-Magyar Monarchia. Ott a hivatalos nyelv volt német is, nem kéne csodálkozni, hogy megmaradt ez-az.
A kérdező hozzászólása: Tudom, hogy volt olyan. Köszönöm a történelemórát, de azt hivatásos tanár is tartja nekem, itt külön nem igénylem.
Ebben az idõben Magyarországon is sok német élt, tõlük vettük át ezeket a szavakat. Vannak, akik német származásúak, de nem beszélik már a nyelvet, csak néhány szóra emlékeznek, amiket használnak is bizalmas környezetben.

Magyar nyelv mikor használja a ban, ben és mikor a ba be ragokat?

Példát is írjatok!

Legjobb válasz: Hol? Iskolában. Hova? Iskolába.

Hol? Iskolában. Hova? Iskolába.
A kérdező hozzászólása: Ha ott vagyok akkor a ban ben, ha csak megyek oda akkor a ba be? Akkor így jó: Ágyban alszom. Ágyba megyek aludni.
Igen, valahogy úgy.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Van még egy kérdésem a férfi csirke fején mi az a piros és álla alatt? Magyar nyelv mit használ rá?
A kérdező hozzászólása: Igen a fején lévõre és az álla alatti pirosra gondolok.

Milyen rendszer karbantartó/tisztitó programok vannak magyar nyelven? Ki mit használ? Tapasztalatok és vélemyények érdekelnek hogy melyik a jobb?

Legjobb válasz: Én már jó pár éve a Ccleaner-t használom. Nagyon hasznos kis program. Kitörli a feleslegesen helyet foglaló fájlokat, amiket a rendszer már nem használ. De a registry-t is rendbe teszi, ha arra van szükség, mert elõfordulhat, hogy egy játék/program nem megfelelõen kerül eltávolításra és van amikor a rendszer még továbbra is úgy észleli, hogy fenn van, na ezt megoldja. Érdemes letölteni én csak ajánlani tudom.

Én már jó pár éve a Ccleaner-t használom. Nagyon hasznos kis program. Kitörli a feleslegesen helyet foglaló fájlokat, amiket a rendszer már nem használ. De a registry-t is rendbe teszi, ha arra van szükség, mert elõfordulhat, hogy egy játék/program nem megfelelõen kerül eltávolításra és van amikor a rendszer még továbbra is úgy észleli, hogy fenn van, na ezt megoldja. Érdemes letölteni én csak ajánlani tudom.

A szlávok, és a csehek mese- és mondavilágában jelentõs szerepet játszik egy vízimanó, vodnik. Mi a német (magyar) neve, amit a köznyelvbe használjuk?

Csehül a figurát hivatalosan "vodník"-nak hívják, de a köznyelv többnyire egy németes hangzású, 8 betûs kifejezéssel illeti. A hastrmannak, és a Wassermann kilõve. Más tipp?

Legjobb válasz: vagyis a magyar neve érdekelne.

A kérdező hozzászólása: vagyis a magyar neve érdekelne.
Szerintem vízi manó ill. vízi ember, nem hiszem, hogy van rá ennél találóbb név. Legalább is eddig még nem találkoztam vele.
Úgy néz ki, hogy csak a vízimanó jelzés használatos: [link] [link] [link] Amúgy a „vodník“ az nem egy konkrét vízimanó neve, hanem a vízimanót jelenti szlovákul.
A kérdező hozzászólása: értem, köszönöm!
A cseh köznyelvben pedig mégis a németes hangzású (wassermann-ból ferdített) 8 betûs hastrman a használatos. Miért írtad hogy kilõve?

Mit állítsak át Microsoft Excelben? Magyar változatot használok de készíteni szeretnék egy kimutatást Fontban. Azt megtaláltam hol lehet átállítani a forintot fontra és működik is egészen addig amíg tizedes vesszőt nem teszek.

Pl ha beírom 21 utána teszi hogy 21.00 GBP, de ha 17.5 öt írok be akkor az eredmény: 41.411 GBP. Nem értem mi lehet a probléma. El?re is köszönöm!

Legjobb válasz: tizedesvesszõt írj

tizedesvesszõt írj

Mi annak az oldalnak a címe ahol egy szőke (nem magyar) lány frizurákat készít el és felveszi vidire? Sztárfrizukat is utánoz, sokszor használ póthajat. (más ilyen oldalak is jöhetnek)

Rihannának egy haja megtetszett és az oldalon fent volt, hogy kell elkészíteni, de már nem találom az oldalt. Egy kérdez? tett fel egy olyan kérdést, hogy milyen frizurás oldalakat ismertek és ? tette ki a linket.., de már a kérdést sem találom.=/ Kérlek segítsetek!!

Legjobb válasz: Végre mégis megtaláltam!^^ erre gondoltam: http://www.youtube.com/user/FoxyLocksExtensions#p/u/18/I8afW.. azért jöhetnek linkek, ha ismertek még ilyen oldalakat..:)

A kérdező hozzászólása: Végre mégis megtaláltam!^^ erre gondoltam: http://www.youtube.com/user/FoxyLocksExtensions#p/u/18/I8afW.. azért jöhetnek linkek, ha ismertek még ilyen oldalakat..:)
arra gondoltam egybõl, amire te, kérdezõ :) ) de itt van egy másik is :) http://www.youtube.com/user/HairRehabLondon


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!