Találatok a következő kifejezésre: Miket kell ha (5775 db)

Mi kell, ha psychologiára akarok tovább menni tanulni?

Gimnazista 11.-ik osztályos tanuló vagyok. Év végén valószínűleg 4-es átlaggal fogok végezni. Ha ösztöndíjat szeretnék, hogy oda fel vegyenek, és 12.-ben kihoznám az átlagom 5-re, akkor lenne oda lehetőségem? Esetleg, mit kell még tudnom erről? Aki tud segítsen!

Legjobb válasz: kettõt kell választani: biológia v. magyar v. matematika v. történelem v. egy idegen nyelv(14) (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni) Legnagyobb mértékben az érettségi számít. Javaslom olvasgasd a felvi.hu-n a pontszámítás menetét.

kettõt kell választani: biológia v. magyar v. matematika v. történelem v. egy idegen nyelv(14) (legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni) Legnagyobb mértékben az érettségi számít. Javaslom olvasgasd a felvi.hu-n a pontszámítás menetét.
A kérdező hozzászólása: Hittanból, médiából fogok érettségizni választottként. Ha a nyelvet és a magyart elvégzem, bár a matek nem megy, akkor is van rá esélyem? Ha a matekot nem is nézzük, mert az nagyon gyenge. Ha a többi jó?!
Most nem kezdeném el magyarázni, mert egy kicsit bonyolult ahhoz. Itt minden le van írva: http://www.felvi.hu/felveteli/jelentkezes/felveteli_tajekozt.. A lényeg, hogy van egy duplázós pontszámítás, aminél csak a fent említett tárgyak közül kettõnek nézik az érettségi eredményét. Szóval igen, lehetséges bejutni akkor is ha gyenge vagy matekból. De egy emelt kötelezõ a fent említettek közül mindenféleképpen, akármelyik módon számolod a pontodat.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a segítséget ! :)

Mit illik egy temetésre vinnem, vagy mit kell, ha az elhunytat már fél éve nem láttam, de volt barátom? 14/L

Virág, koszorú, mécses? Valami más? És ha számít..milyen színben?

Legjobb válasz: Virágcsokor és fehér vagy valamilyen halványszín.(Nem kell nagynak lennie.)

Virágcsokor és fehér vagy valamilyen halványszín.(Nem kell nagynak lennie.)
hát...mivel már rég nem láttad, és nem is túl közeli, nem szoktak túl nagy koszorúkat köttetni..mondjuk szerintem egy kis(tényleg pici!!) körkoszorú szebben mutat mint a virág..és tartósabb is lehet ilyen melegben..vagy nem tudom...ezek gyakran olyan árban vannak mint egy szebb csokor.szerintem is valamilyen halvány virágból
kis fehér virág, koszorú esetleg volt osztálytárs? biztos fiatal volt nagyon...ha szabad kérdeznem mi volt a baja, beteg volt, vagy baleset történt? részvétem ha barát, akkor gondolom közel állt hozzá(egy kommentezõnek írom)
szerintem egy száll fehér virág (pl rózsa- az nagyon szép) teljesen elég. Neked nem közeli hozzátartozód, mécsest koszorút mások szoktak hozni...
elõzõ válaszoló vagyok, a gyerekeknek fehéret szoktak, elég tartós virág a szekfû és a gerbera, ha igazi virágot szeretnél vinni, meg elõbbit szokás is temetõkbe vinni. a koszorú az persze mûvirágból szokás, elég egy ksiebb méret is. Nem rég hunyhatott el, ham ost lesz csak a temetés, hogyhogy nem láttad olyan régen? Azért halottak napján is illik megemlékezni rá, akkoris ha nem mész ki a temetõbe, de otthon is akár egy gyertyát gyújtasz az emlékéért. De persze tényleg ha közelállt hozzád csak akkor.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Autóbalesetben halt meg, még csak 15 éves volt:( Pár hónapja messzire költöztünk egymástól, ezért nem találkoztunk, de úgyahogy tartottuk a kapcsolatot.
Felvi.hu-n minden kérdésedre választ kapsz.


Mi kell ha halakat szeretnék az akváriumba?

Legjobb válasz: Víz és kaja. Ha sok halat szeretnél kis akváriumba, akkor levegõztetõ, szûrõ. Ha speciális igényû halakat szeretnél, akkor hõmérõ, fûtõszál, ph mérõ, stb. Ha szépre szeretnéd, akkor dekoráció. Ha látni is szeretnéd, akkor világítás.

Víz és kaja. Ha sok halat szeretnél kis akváriumba, akkor levegõztetõ, szûrõ. Ha speciális igényû halakat szeretnél, akkor hõmérõ, fûtõszál, ph mérõ, stb. Ha szépre szeretnéd, akkor dekoráció. Ha látni is szeretnéd, akkor világítás.
A kérdező hozzászólása: Hát igazábol nem sok halra gondoltam 30literes az akváriumom...Nincs még elképzelésem.Valami ötlet??
Szerintem vegyél ki a könyvtárból egy szakkönyvet, mert egy olyan akváriumhoz, amiben nem csak kínozni szeretnéd a halakat, komoly elõtanulmány kell, és persze anyagiak(na azért egy kis akváriumnál nem vészes). Igénytelen, nagy tûrõképességû halakat javaslok kezdetben, és csak akkor érdemes áttérni a "komolyabb" fajokra, ha hónapok múlva sem csökkent a lelkesedésed és odaadásod. A legtöbben hetek alatt ráunnak a dologra, akkor meg felesleges nagyon belemenni, a halaknak sem jó.
Mindenképpen kell az aljára kavics, lehetõleg kicsi és nagy is bármi, ahová "elbújhatnak" mikor alszanak - nem csak a dekoráció miatt fontos, hanem a halaknak!! vízszûrõ-forgató berendezés hõmérõ vízmelegítõ (az aranyhal sacper 24 fokos vízben él, azt rendszeresen ellenõrizni kell, hogy annyi legyen) halak étel - halfajtól függõen Ez mindig kell, nem csak akkor ha igényesebb halakat akarsz...vagy különben cserélheted állandóan a vizüket, hogy legyen benne elég oxigén- amit egyébként a szûrõk bizonyos fajtája biztosít. Jó haltartást! :)
A kérdező hozzászólása: nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!

Mi kell ha a gépen 3d-s en akaork játszani? Van hozzá egy jo vidi kártya de azon kivül mikellene egy szemüveg és egy olyan monitor ami tud 3d-s vetiőő vagy mi?

Legjobb válasz: 3D-t tudó videó kártya, szemüveg ,3d-s monitor, elvileg ez a 3,de nem minden játék vagy film mûködik vele, Nvidia-nak van erre specializálódott pack-ja. De lehet bármilyen monitor jó hozzá.

3D-t tudó videó kártya, szemüveg , 3d-s monitor, elvileg ez a 3, de nem minden játék vagy film mûködik vele, Nvidia-nak van erre specializálódott pack-ja. De lehet bármilyen monitor jó hozzá.
A kérdező hozzászólása: nekme nvidia gtx 550ti vivikarim van és azzal jó cxsak nem tom mi kell hozzá?

A that minek kell ha már ott a who és a which?

Legjobb válasz: A that nem csak aki/amit jelent, hanem hogy-ot is.

A that nem csak aki/amit jelent, hanem hogy-ot is.
Ha leírnád a mondatot, ahol láttad, akkor pontosabb választ tudnánk adni.
Valami oka csak van
csak útlevél, és bankkártya
De vízum is kell, de azt a törökök a határon adják a belépéskor. Azért érdemes arról is olvasni a neten, hogyan kell, kell-e hozzá valami... ùtlevél mindenképpen, és annak legyártatása is minimum 2-4 hét, föleg így szezonban lassabb. Aztán más nem nagyon kell, de ha úgy kapod az utat idegentöl (pl nyered, vagy ilyesmi), hogy minden legyen benne. Pl repülöút+ szállás+ étkezés. Az étkezés sem mindegy milyen, pl all inclusive vagy minimum félpanzió, mert étkezés kerülhet annyiba mint egy egész nyaralás, és lehet elsöre jól hangzik aztán több kiadásod lesz mintha magad szerveznéd.
Ne feledkezz meg a biztosításról! Nem olyan drága, de ha nincs, és bármi bajod lesz kint, vagyonokba kerül a külföldi gyógykezelés!
A vízumot a határon adják, nem kell hozzá semmi. Azon kívül útlevél, pénz/bankkártya, biztosítás, esetleg ha van kedved, írhatsz fel magadnak pár török kifejezést, amivel megnyered a helyiek szimpátiáját.
Útlevél legyen, költõpénz, vízumot kapsz a határon. Biztosítást tényleg intézd el az a pár ezer forint nem nagy összeg érte, és ha kint bármi baj lesz akkor se legyen probléma. Ezen ne múljon szerintem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a sok jó tanácsot! Oda fogok figyelni mindenre!
én is voltam már a török riviérán gyönyörû hely imádom... merhaba-szia dur-stop :D költõpénz, útlevél, vizum...csak palackozott vízet igyál!jól jön a normaflore is :)

Mi kell, ha KANADÁBAN szeretnék élni?

Az az igazság, hogy olvastam erről a pontrendszerről és megoszlanak a vélemények. Van, aki azt mondja, hogy még gondolni is ostobaság arról, hogy esetlen valaki Kanadában éljen. Ha esetlen van valakinek személyes tapasztalata, kérem meséljen róla. Köszönöm

Legjobb válasz: szeresd a juharszirupot és a jéghokit

szeresd a juharszirupot és a jéghokit

Van egy haverom (nincs nete ezért én kérdem) akit "megáldott az ég" bőrgombával. Amit orvos írt fel az nem hat, sem a Canesten. Hallottam, hogy a vizelet (saját) egy megoldás. Ez igaz és ha igen mit kell tenni?

Legjobb válasz: Nem kellene vizelettel mégjobban befertõzni, mert ilyen gombás fertõzéskor a saját vizelet sem tiszta...a pisi az a szemölcsöt, fökényt tudja gyógyítani..a gombás fertõzést sterilen kell kezelni. A canesten egy kamu enyhe kezdõdõ esetekre jó lehet, de ahová már orvosi kenõcs kell ott nem hat. A gombás fertõzések nagyobb része (az enyhébb esetek) a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gombaellenes szerekkel (krémekkel, spray-kel, ecsetelõ szerekkel, hintõporral) általában hatékonyan gyógyítható. Ezeket a tisztálkodás után gondosan szárazra törölt bõrfelületen naponta kétszer kell alkalmazni. A gyógyulást gyorsítja, ha a lábujjakat gézcsíkokkal elválasztják egymástól. A kezelés idõtartama a fertõzés súlyosságától függ, de fontos tudnivaló, hogy a tünetek elmúlta után is legalább 8-10 napig alkalmazni kell a gombaellenes szereket, mivel, ha túl korán hagyják abba, a fertõzés könnyen kiújulhat. Súlyosabb esetben, ha a beteg állapota egy-két héten belül nem javul, bõrgyógyászhoz kell fordulni, aki radikálisabb gombaellenes szereket ír fel, és általában a külsõleg alkalmazott és a szájon át szedhetõ gombaellenes szerek kombinációját rendeli. Ha a panaszok hosszabb ideig fennállnak (pl. cukorbetegség esetén), célszerû a lábbelik rendszeres fertõtlenítése: erre a célra a formalin 10-20 százalékos oldatát ajánlják. Ebbõl kéthetenként egy kis vattadarabra öntve kell a cipõbe tenni, és lehetõleg egy napon át benne hagyni. Fontos: a cipõket a formalinos fertõtlenítés után legalább 2 napig szabad levegõn szellõztetni kell! Ha a fertõzés már a körömre is kiterjed, nem várható gyors gyógyulás: a megbetegedett köröm csak az új növekedésének ütemében tehetõ gombamentessé, akár 7-8 hónapig is eltarthat, míg "kicserélõdik". A szájon át szedhetõ gyógyszerek egy részét nem kell addig szedni, amíg a teljes lenövés meg nem történik, mert a megfelelõ dózis bevétele után még hosszabb ideig hatnak. Egyéb hatásos szerek lehetnek: Allga San lábbalzsm, hintõpor CitrocseppCitroplus -ezek biotermékek így herbáriákban kaphatók, esetleg rossmann, dm. gyártó: naturprodukt. Ha 2-3 hét alatt nincs enyhülés vissza kell menni a dokihoz,mert lehet félre diagnosztizálták a dolgot és egyéb dologról van szó.

Nem kellene vizelettel mégjobban befertõzni, mert ilyen gombás fertõzéskor a saját vizelet sem tiszta...a pisi az a szemölcsöt, fökényt tudja gyógyítani..a gombás fertõzést sterilen kell kezelni. A canesten egy kamu enyhe kezdõdõ esetekre jó lehet, de ahová már orvosi kenõcs kell ott nem hat. A gombás fertõzések nagyobb része (az enyhébb esetek) a gyógyszertárakban vény nélkül kapható gombaellenes szerekkel (krémekkel, spray-kel, ecsetelõ szerekkel, hintõporral) általában hatékonyan gyógyítható. Ezeket a tisztálkodás után gondosan szárazra törölt bõrfelületen naponta kétszer kell alkalmazni. A gyógyulást gyorsítja, ha a lábujjakat gézcsíkokkal elválasztják egymástól. A kezelés idõtartama a fertõzés súlyosságától függ, de fontos tudnivaló, hogy a tünetek elmúlta után is legalább 8-10 napig alkalmazni kell a gombaellenes szereket, mivel, ha túl korán hagyják abba, a fertõzés könnyen kiújulhat. Súlyosabb esetben, ha a beteg állapota egy-két héten belül nem javul, bõrgyógyászhoz kell fordulni, aki radikálisabb gombaellenes szereket ír fel, és általában a külsõleg alkalmazott és a szájon át szedhetõ gombaellenes szerek kombinációját rendeli. Ha a panaszok hosszabb ideig fennállnak (pl. cukorbetegség esetén), célszerû a lábbelik rendszeres fertõtlenítése: erre a célra a formalin 10-20 százalékos oldatát ajánlják. Ebbõl kéthetenként egy kis vattadarabra öntve kell a cipõbe tenni, és lehetõleg egy napon át benne hagyni. Fontos: a cipõket a formalinos fertõtlenítés után legalább 2 napig szabad levegõn szellõztetni kell! Ha a fertõzés már a körömre is kiterjed, nem várható gyors gyógyulás: a megbetegedett köröm csak az új növekedésének ütemében tehetõ gombamentessé, akár 7-8 hónapig is eltarthat, míg "kicserélõdik". A szájon át szedhetõ gyógyszerek egy részét nem kell addig szedni, amíg a teljes lenövés meg nem történik, mert a megfelelõ dózis bevétele után még hosszabb ideig hatnak. Egyéb hatásos szerek lehetnek: Allga San lábbalzsm, hintõpor CitrocseppCitroplus -ezek biotermékek így herbáriákban kaphatók, esetleg rossmann, dm. gyártó: naturprodukt. Ha 2-3 hét alatt nincs enyhülés vissza kell menni a dokihoz, mert lehet félre diagnosztizálták a dolgot és egyéb dologról van szó.
Nem tudom mennyire hatásos, de kisuvegbe elteszed a saját vizeleted (reggeli elsõ!!! ez nagyon fontos!!), utana fulpiszkaloval peldaul felecseteled.

Miket kell tudnia már egy 3-4 éves gyereknek ha óvodás?

Olyanokra gondolok hogy amivel kiteljesedhet az óvodában is. Hogy öltözködni tudjon,vagy kitudja rakni a puzzle-t vagy hasonló...

Legjobb válasz: Kedves Kérdezõ, nyár végén volt a kisfiam 3 éves- most kezdte az ovit. Tökéletesen szoba- és ágytiszta, már április vége óta kb. nem volt baleset. A normál nagy wc-be végzi a dolgait (pisit, kakit is), fellépõvel áll fel a wc-hez és mindig állva pisil, a kakihoz pedig egyedül felteszi a wc-szûkítõt. Nem igényel már különösebb segítséget ezekben, önállóan megy pisilni, felhajtja a "deszkát", öltözik, folyékony szappannal kezet mos stb. A kakinál kell annyit segíteni, hogy fel kell ültetni a wc-szûkítõre (még nem éri fel rendesen), illetve ha éjszaka kel fel, akkor szokott szólni és felkapcsolom neki a villanyt, amit nem ér fel és a lakás másik végében van a wc- így sötétben persze, hogy nem tudná normálisan elvégezni a dolgát- illetve a fenéktörlést még én csinálom. Öltözés-vetkõzés: nagyjából minden megy, tépõzáras vagy egyszerû bújtatós-csatos cipõ is. Ing-nadrág gombolásban illetve a pólóknál az oldalt vállnál patentolásban természetesen kell neki segíteni (de ezek az elegánsabb ruhák, tehát nem gyakori), illetve néha még belekavarodik a hosszú ujjú pólók levételébe. Egyedül elviszi a szennyest is természetesen a kosarába. Még ilyenek jutottak eszembe az önállóság kapcsán: - pohárból normálisan iszik, ha kiteszem pohárban az innivalót kiszolgálja magát. Nálunk régóra nincs itatópohár sem. Tud vigyázni az üvegpohárra is (otthon mûanyag van, de pl. vendégségben stb.), és ha úgy adódik, akkor üvegbõl is tud inni, nemcsak a sportkupakosból, hanem a sima ásványvizes üvegbõl is (pl. ha utazunk valahová stb.) - a cumiról leszokóban vagyunk, már csak az esti alvás elõtt cumizik egy 5 percet, aztán kiteszi a szájából félálomban. Nap közben egyáltalán nem igényli, a délutáni alváshoz sem. Eddig sem volt jellemzõ, hogy az ébrenlét, játék alatt a szájában lett volna. - egyedül, tisztán eszik: elõkét néha szoktam csak ráadni (pl. paradicsomlevesnél:), kanalat vagy villát ügyesen használ. Kést természetesen nem, egyszerre csak egy evõeszközzel dolgozik. Az ételeknél a nagy szelet húst pl. persze fel kell vágni falatokra, de egyébként fõzeléket, tésztát, rizst, egyéb apróbb köretet is szépen eszeget. Joghurtot egyedül kikanalazgatja a dobozából, almát-körtét már egyben héjjával oda lehet neki adni stb. - van napirendje, tudja az étkezések nevét, kb. idejét, van esti rutinja, az éjszakákat végigalussza (vagy max. hetente 1* pisilni kel fel) - ha hazaérünk, akkor már az esetek többségében figyelmeztetés nélkül leül az elõszobában a kisszékére, leveszi a cipõjét, egyedül indul kezet mosni, pisilni, leveszi a pulóvert, elteszi a helyére a kis sapkáját, leteszi a hátizsákját a szekrény elé stb. - rendesen beszél, el tudja mondani, mit szeretne, válaszol a kérdésekre, elmeséli a napját vagy az õt foglalkoztató eseményeket- ha nagyon akar valamit mondani, akkor még azért bele tud zavarodni vagy túl gyorsan mondja és akkor kicsit érthetetlen- de 85-90%-ban tökéletesen lehet érteni, amit mond -jelzõs, összetett mondatokat már használ (pl. amikor esett az esõ, akkor elmentünk vásárolni stb.)- a határozókkal néha még van keveredés (elõtte vagy benne vagy -ba/be vagy ra/re az igeragozás az elég jó, egyezteti a személyes névmással és az idõvel is (én csinálom, te csináltad) - mi angolul is beszélünk (magyar a domináns nyelv): érti, megérti, válaszol is, még magyar szavakat simán belekever, ha nem jut eszébe angolul- de ez normális még - firkákat rajzol (vonalat, csigát, háromszöget, négyzetet- bár az alakzatokat nagy jóindulattal lehet alakzatoknak nevezni :) - legalább 50 gyerekdalt vagy mondókát ismer külön-külön mindkét nyelven. - fürdéskor- tusoláskor õ is keni magára a fürdetõt vagy testápolót, fogat tud mosni önállóan és étkezés után egyedül jön, hogy mossunk fogat (fogkrémet együtt nyomjuk azért, illetve a hátsó fogainál segítek, én is átmosom neki, de nagyon ügyes). Tudja, hogy a fogkrémet kiköpjük, a szájöblítésre vett vizet kiköpjük. - futóbiciklivel nagyon gyorsan és vagányan közlekedik, egyedül hajtja magát a laphintán (nem túl magasra még, inkább csak kilengés szintig)- bár néha elfeledkezik róla, akkor ha mondom neki, hogy "lábadat elõre-hátra", akkor megint tudja csinálni. A mérleghintára egyedül ül fel-le, mászókázni is szeret elég magas, nagy mászókákra is, a köteleset is szereti (ami mozog alatta). - kétkerekû rollerrel is tud menni, bár még egy kicsit lassan - lépcsõn felfelé gyorsan és váltott lábbal közlekedik, lefelé még inkább felemásan- nálunk elég nagyok a fokok- más helyen, kisebb léptéknél lefelé is váltott már - páros lábbal tud ugrálni, illetve "lovacskázós" galoppozós módon is tud menni, ugálni mint egy béka, pókmászásban is (hátrafelé fenekét megemelve). Elõre-hátra segítség nélkül bukfencezik puha felületen (pl. ágy, vastag szõnyeg)- parkettán, kövön azért még nem engedem. - 3-4 éveseknek való LOGICO PRIMO és LÜK BAMBINO játékokkal játszik, akár már önállóan is tudna - puzzle: 10-12 darabosat kirak önállóan - vonatsíneket összeépít, lego duploval játszik - szeret már szerepjátékozni is (kiskonyhában fõzni, állatokat sorbarakni és magyaráz nekik valamit; takarítani,bevásárolni játékból stb.) - kommunikál a többi gyerekkel a közös játékban, hívja õket vagy mondja, hogy mit csináljanak (gyere XY másszunk fel stb.)- már együtt is játszik, nem csak egymás mellett, mint pici korában - természetesen maga után összepakol (játékot, ruhát), kisasztalát otthon is megteríti, ha szemetet talál, elviszi a kukába, - rendszeresen, rutinszerûen használja a kérem-köszönöm-szeretnék (idõnként akarok) szavakat Ennyi jutott hirtelen eszembe. És nálatok? Szép napot:

Kedves Kérdezõ, nyár végén volt a kisfiam 3 éves- most kezdte az ovit. Tökéletesen szoba- és ágytiszta, már április vége óta kb. nem volt baleset. A normál nagy wc-be végzi a dolgait (pisit, kakit is), fellépõvel áll fel a wc-hez és mindig állva pisil, a kakihoz pedig egyedül felteszi a wc-szûkítõt. Nem igényel már különösebb segítséget ezekben, önállóan megy pisilni, felhajtja a "deszkát", öltözik, folyékony szappannal kezet mos stb. A kakinál kell annyit segíteni, hogy fel kell ültetni a wc-szûkítõre (még nem éri fel rendesen), illetve ha éjszaka kel fel, akkor szokott szólni és felkapcsolom neki a villanyt, amit nem ér fel és a lakás másik végében van a wc- így sötétben persze, hogy nem tudná normálisan elvégezni a dolgát- illetve a fenéktörlést még én csinálom. Öltözés-vetkõzés: nagyjából minden megy, tépõzáras vagy egyszerû bújtatós-csatos cipõ is. Ing-nadrág gombolásban illetve a pólóknál az oldalt vállnál patentolásban természetesen kell neki segíteni (de ezek az elegánsabb ruhák, tehát nem gyakori), illetve néha még belekavarodik a hosszú ujjú pólók levételébe. Egyedül elviszi a szennyest is természetesen a kosarába. Még ilyenek jutottak eszembe az önállóság kapcsán: - pohárból normálisan iszik, ha kiteszem pohárban az innivalót kiszolgálja magát. Nálunk régóra nincs itatópohár sem. Tud vigyázni az üvegpohárra is (otthon mûanyag van, de pl. vendégségben stb.), és ha úgy adódik, akkor üvegbõl is tud inni, nemcsak a sportkupakosból, hanem a sima ásványvizes üvegbõl is (pl. ha utazunk valahová stb.) - a cumiról leszokóban vagyunk, már csak az esti alvás elõtt cumizik egy 5 percet, aztán kiteszi a szájából félálomban. Nap közben egyáltalán nem igényli, a délutáni alváshoz sem. Eddig sem volt jellemzõ, hogy az ébrenlét, játék alatt a szájában lett volna. - egyedül, tisztán eszik: elõkét néha szoktam csak ráadni (pl. paradicsomlevesnél:) , kanalat vagy villát ügyesen használ. Kést természetesen nem, egyszerre csak egy evõeszközzel dolgozik. Az ételeknél a nagy szelet húst pl. persze fel kell vágni falatokra, de egyébként fõzeléket, tésztát, rizst, egyéb apróbb köretet is szépen eszeget. Joghurtot egyedül kikanalazgatja a dobozából, almát-körtét már egyben héjjával oda lehet neki adni stb. - van napirendje, tudja az étkezések nevét, kb. idejét, van esti rutinja, az éjszakákat végigalussza (vagy max. hetente 1* pisilni kel fel) - ha hazaérünk, akkor már az esetek többségében figyelmeztetés nélkül leül az elõszobában a kisszékére, leveszi a cipõjét, egyedül indul kezet mosni, pisilni, leveszi a pulóvert, elteszi a helyére a kis sapkáját, leteszi a hátizsákját a szekrény elé stb. - rendesen beszél, el tudja mondani, mit szeretne, válaszol a kérdésekre, elmeséli a napját vagy az õt foglalkoztató eseményeket- ha nagyon akar valamit mondani, akkor még azért bele tud zavarodni vagy túl gyorsan mondja és akkor kicsit érthetetlen- de 85-90%-ban tökéletesen lehet érteni, amit mond -jelzõs, összetett mondatokat már használ (pl. amikor esett az esõ, akkor elmentünk vásárolni stb.)- a határozókkal néha még van keveredés (elõtte vagy benne vagy -ba/be vagy ra/re az igeragozás az elég jó, egyezteti a személyes névmással és az idõvel is (én csinálom, te csináltad) - mi angolul is beszélünk (magyar a domináns nyelv): érti, megérti, válaszol is, még magyar szavakat simán belekever, ha nem jut eszébe angolul- de ez normális még - firkákat rajzol (vonalat, csigát, háromszöget, négyzetet- bár az alakzatokat nagy jóindulattal lehet alakzatoknak nevezni :) - legalább 50 gyerekdalt vagy mondókát ismer külön-külön mindkét nyelven. - fürdéskor- tusoláskor õ is keni magára a fürdetõt vagy testápolót, fogat tud mosni önállóan és étkezés után egyedül jön, hogy mossunk fogat (fogkrémet együtt nyomjuk azért, illetve a hátsó fogainál segítek, én is átmosom neki, de nagyon ügyes). Tudja, hogy a fogkrémet kiköpjük, a szájöblítésre vett vizet kiköpjük. - futóbiciklivel nagyon gyorsan és vagányan közlekedik, egyedül hajtja magát a laphintán (nem túl magasra még, inkább csak kilengés szintig)- bár néha elfeledkezik róla, akkor ha mondom neki, hogy "lábadat elõre-hátra", akkor megint tudja csinálni. A mérleghintára egyedül ül fel-le, mászókázni is szeret elég magas, nagy mászókákra is, a köteleset is szereti (ami mozog alatta). - kétkerekû rollerrel is tud menni, bár még egy kicsit lassan - lépcsõn felfelé gyorsan és váltott lábbal közlekedik, lefelé még inkább felemásan- nálunk elég nagyok a fokok- más helyen, kisebb léptéknél lefelé is váltott már - páros lábbal tud ugrálni, illetve "lovacskázós" galoppozós módon is tud menni, ugálni mint egy béka, pókmászásban is (hátrafelé fenekét megemelve). Elõre-hátra segítség nélkül bukfencezik puha felületen (pl. ágy, vastag szõnyeg)- parkettán, kövön azért még nem engedem. - 3-4 éveseknek való LOGICO PRIMO és LÜK BAMBINO játékokkal játszik, akár már önállóan is tudna - puzzle: 10-12 darabosat kirak önállóan - vonatsíneket összeépít, lego duploval játszik - szeret már szerepjátékozni is (kiskonyhában fõzni, állatokat sorbarakni és magyaráz nekik valamit; takarítani, bevásárolni játékból stb.) - kommunikál a többi gyerekkel a közös játékban, hívja õket vagy mondja, hogy mit csináljanak (gyere XY másszunk fel stb.)- már együtt is játszik, nem csak egymás mellett, mint pici korában - természetesen maga után összepakol (játékot, ruhát), kisasztalát otthon is megteríti, ha szemetet talál, elviszi a kukába, - rendszeresen, rutinszerûen használja a kérem-köszönöm-szeretnék (idõnként akarok) szavakat Ennyi jutott hirtelen eszembe. És nálatok? Szép napot:
Óvodában elvárás, hogy önállóan egyen, viszonylag önállóan tudjon öltözni, szóljon ha ki kell menni wc-re. Nem kötelezõ tudni pl puzzle-t kirakni, de az csak jó ha tudja, mert a szabad játék alatt többfélével lehet játszani, így puzzle-t kirakni is. Az óvodában mindenféle kezdeményezések vannak, amibe részt vehet, de nem kötelezõ: ilyenek pl a gyurmázás, festés, ragasztás, torna, közös ének, stb.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!