Találatok a következő kifejezésre: Mik azok ételek és (174 db)

Mi történik, ha félrenyeltem az ételt és a tüdőmbe került?

Félrenyeltem és félek tőle mindig,hogy a tüdőmbe kerül.Mik a tünetei annak ha oda került az étel?mennyi időn belül jelentkezik valami tünet és mi a módja az eltávolításnak?

Legjobb válasz: De, sajnos bekerülhet. Minden szilárd étel és egyéb idegentest (pl mûanyag játék) bekerülhet a légutakba (gégétõl a legapróbb bronchusokig)és elzárhatja azokat. Ezt elsõsorban a védekezõ reflexek épsége (pl. köhögés) akadályozhatják meg, amelyek csecsemõknél és idõs embereknél csökkentek (ezért aspirálnak õk gyakrabban). A fellépõ tüneteket az határozza meg, h az étel hol akad meg. Ha az idegen test a gégét zárja el, akkor rövid idõn belül halált okoz. "Szerencsére" gyakrabban kerül az étel az alsóbb légütakba, (fõhörgõ, hörgõ) mint a gégebemenetbe. Tünetek: köhögés, légszomj, stridor, nehézlégzés, öklendezés, ziháló légzés, rekedtség, tachypnoe etc.etc. Az eltávolítás attól függ, h hol van (pl. bronchoszkópiával). A tüdõbe került étel nem tokosodik be, hanem tüdõgyulladást (aspirációs pneumónia) okoz.

De, sajnos bekerülhet. Minden szilárd étel és egyéb idegentest (pl mûanyag játék) bekerülhet a légutakba (gégétõl a legapróbb bronchusokig)és elzárhatja azokat. Ezt elsõsorban a védekezõ reflexek épsége (pl. köhögés) akadályozhatják meg, amelyek csecsemõknél és idõs embereknél csökkentek (ezért aspirálnak õk gyakrabban). A fellépõ tüneteket az határozza meg, h az étel hol akad meg. Ha az idegen test a gégét zárja el, akkor rövid idõn belül halált okoz. "Szerencsére" gyakrabban kerül az étel az alsóbb légütakba, (fõhörgõ, hörgõ) mint a gégebemenetbe. Tünetek: köhögés, légszomj, stridor, nehézlégzés, öklendezés, ziháló légzés, rekedtség, tachypnoe etc.etc. Az eltávolítás attól függ, h hol van (pl. bronchoszkópiával). A tüdõbe került étel nem tokosodik be, hanem tüdõgyulladást (aspirációs pneumónia) okoz.
Addig köhögsz, amíg ki nem jön, nem tud belekerülni. Extrém esetek vannak, amikor egy borsószem vagy valami apró belekerül és nem köhögik fel, beszervül és kész, semmi sem történik vele.
Ki.
A kérdező hozzászólása: ja, de amúgy kimutatná?:)
A kérdező hozzászólása: ok XD
Nehogy elmenj már röntgenre ez miatt, nincsen semmi bajod, félrenyeltél, köhögtél, ennyi, nem kell ezen parázni. Nem a gép elõtt ülnél és gépelnél, ha lenne valami a tüdõdben.
A kérdező hozzászólása: röntgen kimutatja a borsó nagyságú darabot is?
Nem egy esetet dokumentáltak már, ahol csak a boncolásnál derült ki, hogy idegen test volt a tüdõben, borsószem, apró mag, stb és semmilyen tünetet nem okozott.
A kérdező hozzászólása: Már kb 2 órája történt, nem köhögök.Talán a nyelés mintha furcsább lenne, remélem nincs bajom?!Nagyon sokszor félrenyelek, fõleg mióta gyomortükrözésen voltam(2éve)...van összefüggés a 2 között?
Na, ezt nevezem okos, korrekt válasznak amit az utolsó írt. Zöld praclit neki. :)
2-es vagyok. Nem feltétlenül látszik. A rtg kép egy vetületi kép. Csak akkor látszik, ha az idegen test és a környezete -jelen esetben a tüdõ szövete- között jó/jelentõs kontrasztkülönbség van, azaz eltérõ a két anyag sûrûsége és/vagy kémiai összetétele (pl http://healthwise-everythinghealth.blogspot.hu/2010/09/thing.. itt jól látszik a különbség mert az idegen anyag fém). Az étel pl borsó azonban nem ennyire kontrasztos, LEHET h észre se veszik magát a borsót. Azonban ha a légutat elzárja, akkor a mögötte lévõ légutakba kevesebb levegõ jut, az adott szakasz csökkent légtartalmú, vagy légtelen (atelektáziás) lesz. Ez jól látható. Egyébként tényleg nem kell beszarni, ha lenne valami tényleg nem gépelnél, ahogy elõttem már mondták....

Ki mikor kezdte el a darabos ételek bevezetését? Hogy készítettétek az ételt, és miket először? Nem féltetek hogy félrenyel vagy hasonlók?

4 hónapos kora óta táplálunk hozzá mivel nincs már tejcsi így már elég sok mindent eszik.

Legjobb válasz: Én megvártam, hogy alul és felül is legyen 2-2 fog. Darabos bébikajával kezdtem, mert nem tudtam mekkora darabokat hagyhatok benne.Most 8 és fél hósak a lányaim és nincs gond a darabos kajával. Fõételnek rizs-s.répa-husi, desszertnek pedig alma-mandarindarabokkal.

Én megvártam, hogy alul és felül is legyen 2-2 fog. Darabos bébikajával kezdtem, mert nem tudtam mekkora darabokat hagyhatok benne.Most 8 és fél hósak a lányaim és nincs gond a darabos kajával. Fõételnek rizs-s.répa-husi, desszertnek pedig alma-mandarindarabokkal.
6 hónapos körül lehetett a lányom villával tört zöldségeket, tésztát kapott levesbõl. A húst turmixoltam a többit törtem. most 7 és fél hónapos és nagyon szépen eszi egyedül a babapiskótát, és a darabos ételeket. Kenyeret is csipkodtam már neki ügyesen eláztatta azt is.
A kérdező hozzászólása: 6 hónapos a csajom reszelt almát eszi elnyammog egy babakekszet is de félek hogy félrenyel. A fõzit csinálok neki turmixolom de nem teljesen pépesre. Fogunk még nincs.
Villával már törheted neki. A fiam 3 hós kora óta kapja a hozzátáplálást és olyan 5 hósan kezdtük el a villával törést. Kezdetnek olyat amit a nyelvével is szét tud nyomni. pl Jól megfõzött répa, banán. A lényeg, h jó puha legyen, h a nyelvével szét tudja nyomkodni. Én legalábbis így csináltam. Most 10 hós és már nagyon kevés olyan étel van amit össze kell törjek. Õ pl a pépeset már nem is eszi meg. Mondjuk ehhez azért hozzá tartozik, h 7 foga van már. De fog nélkül is sok mindent el tudnak "rágni". A lényeg tényleg az legyen, h nagyon puha legyen amivel próbálod!

Mi az étel, mi a táplálék és mi a tápanyag?

Mi az étel, mi a táplálék és mi a tápanyag ? ( Pl.: Zöldséglevesben.

Legjobb válasz: Az étel általában fehérjébõl, zsírokból, szénhidrátból, vitaminokból és ásványokból álló anyag, melyet az élõ szervezet a létfenntartáshoz, a növekedéshez és a test energiával való ellátásához használ fel. Táplálék: Az élõlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlõdését, egészségét biztosítja; élelem. Értékes az a táplálék, amiben eredeti formában van benne a tápanyag. Tápanyag:Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet mûködésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagok-nak nevezzük. Ezekre a szervezetünk felépítéséhez, életmûködéséhez, és anyagcsere folyamatok szabályozásához van szükségünk. A tápanyagokat, három csoportba soroljuk: testépítõ anyagok, energia források, és biokatalizátorok.

Az étel általában fehérjébõl, zsírokból, szénhidrátból, vitaminokból és ásványokból álló anyag, melyet az élõ szervezet a létfenntartáshoz, a növekedéshez és a test energiával való ellátásához használ fel. Táplálék: Az élõlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlõdését, egészségét biztosítja; élelem. Értékes az a táplálék, amiben eredeti formában van benne a tápanyag. Tápanyag:Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet mûködésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagok-nak nevezzük. Ezekre a szervezetünk felépítéséhez, életmûködéséhez, és anyagcsere folyamatok szabályozásához van szükségünk. A tápanyagokat, három csoportba soroljuk: testépítõ anyagok, energia források, és biokatalizátorok.


Mi a véleményetek (az) Etelka és (a) Rozália névről?

A név Dugonics András író alkotása az Etelka cím? m?vében. (csak Magyarországon használt név)

Legjobb válasz: Etelka az olyan aranyos név. A Rozália nem igazán tetszik

Etelka az olyan aranyos név. A Rozália nem igazán tetszik
Szép, normális nevek.Csak azért öreges, mert nagyon ritka most- idõsebb nénik viselik, mert akkor még adták.Szóval, ha a kislányod Rozi, vagy Etelka lesz, akkor õ nem lesz öreges a neve miatt.Sõt!Nem lesz 1000
akkor már inkább Etelka.. a beceneve is jobban hangzik: Eti :) mint a Rozália: "Rozika"- "lia".. nekem inkább akkor már az Etelka tetszik jobban
Szerintem mindkettõ borzalmas. Bocs.
Öreges, ronda nevek sztem. Bár lehet, hogy már annyira rég adták ezeket a neveket, hogy újra divatba jönnek. Úgy még aranyos, hogy Etus meg Rozika, de az Eta meg a Rózsika nagyon öreges.
Utolsó vagyok: A Paulina név nagyon tetszik. :)
Kettõ közül a Rozália tetszik jobban. De alapvetõen egyik sem szimpatikus különösebben.
Szia! Az anyósom Etelka...:) Amúgy szép név, és manapság nem túl gyakori. A Rozália nem tetszik, olyan banyás szerintem.
Nekem a Rozália nagyon tettszik, sokféleképpen lehet becézni is. Az Etelka nem tetszik, olyan öreges, meg nem is hangzik szépen.
Számomra mindkét név gáz...bocsi.
Nekem az Etelka nem nagyon jön be -a becézett formája azonban tetszik. (Etus) A Rozália az nekem ok, van is Rozália nevû barátnõm, aki az én Rózsám :)
A vége lemaradt...nem lesz 1000 másik gyerek, akinek ua. a neve.Mégis érthetõ "magyar" nevek.

Mire figyeljek oda felszolgálóként az ételek és italok felszolgálásánál?

Hogyan helyezzem el a tányérokat a tálcán illetve a sok poharat? hogyan fogjam helyesen stb?

Legjobb válasz: ezt meg fogják mutatni,nyugi ahogy azt is elfogják mondani h mik az elvárások de amit tudok ajánlani: poharat ne fogd meg a szájánál,és a tányérba se nyúlj a vendég elõtt

ezt meg fogják mutatni, nyugi ahogy azt is elfogják mondani h mik az elvárások de amit tudok ajánlani: poharat ne fogd meg a szájánál, és a tányérba se nyúlj a vendég elõtt
"...a vendég elõtt" Eh....
Orosz : Kenyérel, és piritóssal eszik...
Orosz, vodkával.
A kérdező hozzászólása: valaki valaszolna?
Vidd el allat orvoshoz!!!
Szerintem a meleg miatt. Ilyenkor senkinek nincs étvágya :) Biztonság kedvéért azért vidd el állatorvoshoz! :)

Mi lehetett ez az étel, és ilyenkor lehet ilyen zöldséget kapni?

Olyan volt, mint a rántott patiszon, csak finomabb volt és zöld szín?! Egyszer ettem olyat valahol, de nem tudom, mi volt az, és anyának akarom mondani, h csináljon olyat, de nem tudom, mi az :( Meg ilyenkor lehet olyat kapni? Nem akarok neki hülyeséget mondani :D

Legjobb válasz: Ha arra gondolsz,hogy a héja volt zöld akkor az a cukkíni!És igen lehet venni zöldségesben,hiper-szuper marketekben....

Ha arra gondolsz, hogy a héja volt zöld akkor az a cukkíni!És igen lehet venni zöldségesben, hiper-szuper marketekben....
Ha ubi formája volt nem lehet hogy cukkini volt? Az finom és hasonló izû mint a patiszon ha rántják. Ha az az akkor lehet kapni ilyenkor is. Ha nem, akkor tippem sincs, bocsi. :)
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen! Hát a héja nemtom, milyen volt, mer ki volt rántva, csak a belsejét tudom, h zöld volt :) De biztosan az lesz!:)

Mik azok az ételek és italok, melyek kiváltják ezt a torokmardosó gyomorsavat? Néha 4-5 napig semmi bajom, máskor úgy ég a torkom, hogy marékszám eszem a Rennie-t.

Próbáltam mindig visszagondolni, mit ettem aznap, mit?l van megint gyomorsavam, de nem jöttem rá. 24 hetes ikres kismama

Legjobb válasz: Hát az az igaz hogy minden ami állati eredetû savas hatást okoz az amúgy is savas gyomorban.Na meg vannak olyan gyümik is.Én azt javaslom hogy fõzzél olyankor 1 szem krumplit,mert az lugosít,és perceken belül elmúlik.Na meg kerüld a szénsavas dolgokat,és igyál egy kis citromlevet naponta legalább 1x.Tévhit hogy az savas.Sajnos ez a terhességgel jár úgyhogy csak enyhíteni tudod.Sok sikert.33 hetes kismami

Hát az az igaz hogy minden ami állati eredetû savas hatást okoz az amúgy is savas gyomorban.Na meg vannak olyan gyümik is.Én azt javaslom hogy fõzzél olyankor 1 szem krumplit, mert az lugosít, és perceken belül elmúlik.Na meg kerüld a szénsavas dolgokat, és igyál egy kis citromlevet naponta legalább 1x.Tévhit hogy az savas.Sajnos ez a terhességgel jár úgyhogy csak enyhíteni tudod.Sok sikert.33 hetes kismami
Szénsavas üditõk, rostosok, tea, kávé van akinek a tej is.Ételek a prézlis dolgok, aprómagvas gyümölcsök, nehéz zsíros fûszeres kaják, nekem az élesztõvel készült sütemények is.Próbálj meg többször keveset enni.Háztartási keksz, natúr pattogatott kukorica, dió, kétszersült amik segíthetnek.Amit még szedhetsz Reni rágótabletta.Sajna én is szenvedek ettõl, 14éve gyomorfekély miatt is sok a savam.Üdv 24hetes kismami
Szia. Nekem általában a gyümölcslevektõl, paradicsomos és ecetes dolgoktól szokott szörnyem égni. Persze az almapaprikát kilószámra enném, úgy kivánom, utána meg majd meg zavarodok, annyira ég a gyomrom. És van amikor nincs összefüggésben semmivel, akármit eszem vagy iszom. Ha nagyon ég, próbálj meg inni egy pohár hideg vizet vagy tejet, rágcsálj el néhány kekszet(a háztartási keksz a legjobb). Boldog Babavárást!
szia. nekem is szokott égni és ilyenkor én megiszok 2-3 dl tejet és nagyon jól rendbehozza.
Zsíros és fûszeres ételek, citrusok, csokoládé, puffasztó ételek(bab, karfiol), tea, kávé, szénsavas és rostos italok, paradicsom és paradicsomos ételek, egyes tejtermékek. De szerintem ha problémád van, akkor szedjél Rennie-t vagy Quamatel mini-t, mert minden ilyen ételt nem lehet elkerülni.Hatásos még erre a Venter gyomorbevonó(vény nélkük kapható), bevonja a gyomrot és így nem tud égni.Egyébként szerintem terhességi refluxod van, ez nagyon gyakori probléma.
Ha semmi nem segít, akkor lehet szedni rá gyógyszert:controloc-ot.Ez garantáltan segít!De ezt csak orvos írhatja fel. Én nekem végig szednem kell, mert sajnos alapból refluxos vagyok.Jártam genetikusnál és azt mondta, hogy emiatt biztos, hogy nem lesz baja a babámnak, ezért merem ajánlani!
A gyomrégés tényleg nem játék, mert felszívódási zavart okoz a sok sav, és a babának nem jut megfelelõ tápanyagellátás.Ezért szerintem 100-szor inkább gyógyszert szedjél, minthogy alultáplált legyen a babád, "Ne adj Isten" károsodjon!Sajnos az én barátnõm így járt, mert nem foglalkozott a jelentkezõ problémákkal.
A kérdező hozzászólása: Köszi Lányok a sok választ! Sokat segítettetek. Elõször megpróbálom majd a krumplis és a hideg tejes verziót hátha az segít mielõtt gyógyszert íratnék. Mint írtam sokszor 4-5 napig semmi bajom. Mégegszer Köszi!!!

Mi az étel amit a családod és barataid szereint te csinálsz a legfinomabban?

Legjobb válasz: Halászlé (bár apám jobban csinálta)

Halászlé (bár apám jobban csinálta)
Tiramisu és citromos túrótorta:D A világ legegyszerûbb desszertjei, de mindig nekem nyavalyognak érte.
Marhapörkölt, körömpörkölt, zúzapörkölt, paca (Egyébként ez mind egy kaptafára megy!)
Paprikás krumpli. Anyutól tanultam még valamikor tizenévesen, most meg már apu azt mondta, hogy jobb, mint anyué, és kérdezze meg anyu, hogy én hogyan csinálom. :D
Ha most mindet felsorolnám, nagyon szerénytelennek tûnnék.Nyilván az ember a családja kedvére fõz és a barátok elõtt is kitesz magáért.Mindent dícsérnek, amit feltálalok számukra, remélem igazat is mondanak. Szóval én nem tudok olyat írni, hogy "leg".Én nem versenyzek senkivel, hogy össze kellene hasonlítanom máséval a fõztömet.
En be sem lepek a konyhaba, de a nagymamam almas dios piteje verhetetlen.
bármi csak ne nekik keljen fõzni :P
Paprikás csirke, brassói, gyros, gyümölcsleves, kukoricaleves. :)
Pörköltben, töltött káposztában a családom szerint verhetetlen vagyok.. A cigánypecsenyémet istenítik még (aminek tulajdonképpen az igazi cigánypecsenyéhez nem sok köze van). De igazából mindent szeretnek... gyakorlatilag az alaphoz összejött kb 20 év rutin, ellestem innen-onnan titkokat, praktikát... fûszerezés meg többnyire a családom szája íze szerint.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!