Találatok a következő kifejezésre: Mik azok ételek (583 db)

Mi az étel értelme? Van halál az élet után? Miért van ennyi kérdés?

Legjobb válasz: Az étel azért kell ,hogy ne haljunk meg, a halál után pedig nincs étel.

Az étel azért kell , hogy ne haljunk meg, a halál után pedig nincs étel.
Már hogyne lenne a halál után ÉTEL? Csak annyi a különbség, hogy addig te eszel utána meg téged esznek.
Ó ez igaz, erre nem is gondoltam :-((( Bakker, nem akarok étel lenni, inkább a hamvasztást választom
ez mi, szeretem a hülyeségeket, de ilyen kérdések felhúznak
az ÉTEL értelme?? hát hogy finom.
De miért hagynád hamuvá égetni a tested, vannak egészen mesébe illõ megoldások mondjuk lefagyaszthatnak mint Walt Disney-t!:) Vagy kiállíthatják a Bodies-on nyalókázó gyerekek elé a lenyúzott hullád.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Végre van értelme az ÉTELemnek! Mostantól Han Solo szeretnék lenni!
A kérdező hozzászólása: Látom a hülye válaszokat is kedveled.

Mi az étel, mi a táplálék és mi a tápanyag?

Mi az étel, mi a táplálék és mi a tápanyag ? ( Pl.: Zöldséglevesben.

Legjobb válasz: Az étel általában fehérjébõl, zsírokból, szénhidrátból, vitaminokból és ásványokból álló anyag, melyet az élõ szervezet a létfenntartáshoz, a növekedéshez és a test energiával való ellátásához használ fel. Táplálék: Az élõlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlõdését, egészségét biztosítja; élelem. Értékes az a táplálék, amiben eredeti formában van benne a tápanyag. Tápanyag:Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet mûködésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagok-nak nevezzük. Ezekre a szervezetünk felépítéséhez, életmûködéséhez, és anyagcsere folyamatok szabályozásához van szükségünk. A tápanyagokat, három csoportba soroljuk: testépítõ anyagok, energia források, és biokatalizátorok.

Az étel általában fehérjébõl, zsírokból, szénhidrátból, vitaminokból és ásványokból álló anyag, melyet az élõ szervezet a létfenntartáshoz, a növekedéshez és a test energiával való ellátásához használ fel. Táplálék: Az élõlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlõdését, egészségét biztosítja; élelem. Értékes az a táplálék, amiben eredeti formában van benne a tápanyag. Tápanyag:Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet mûködésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagok-nak nevezzük. Ezekre a szervezetünk felépítéséhez, életmûködéséhez, és anyagcsere folyamatok szabályozásához van szükségünk. A tápanyagokat, három csoportba soroljuk: testépítõ anyagok, energia források, és biokatalizátorok.

Mi az étel amit a családod és barataid szereint te csinálsz a legfinomabban?

Legjobb válasz: Halászlé (bár apám jobban csinálta)

Halászlé (bár apám jobban csinálta)
Tiramisu és citromos túrótorta:D A világ legegyszerûbb desszertjei, de mindig nekem nyavalyognak érte.
Marhapörkölt, körömpörkölt, zúzapörkölt, paca (Egyébként ez mind egy kaptafára megy!)
Paprikás krumpli. Anyutól tanultam még valamikor tizenévesen, most meg már apu azt mondta, hogy jobb, mint anyué, és kérdezze meg anyu, hogy én hogyan csinálom. :D
Ha most mindet felsorolnám, nagyon szerénytelennek tûnnék.Nyilván az ember a családja kedvére fõz és a barátok elõtt is kitesz magáért.Mindent dícsérnek, amit feltálalok számukra, remélem igazat is mondanak. Szóval én nem tudok olyat írni, hogy "leg".Én nem versenyzek senkivel, hogy össze kellene hasonlítanom máséval a fõztömet.
En be sem lepek a konyhaba, de a nagymamam almas dios piteje verhetetlen.
bármi csak ne nekik keljen fõzni :P
Paprikás csirke, brassói, gyros, gyümölcsleves, kukoricaleves. :)
Pörköltben, töltött káposztában a családom szerint verhetetlen vagyok.. A cigánypecsenyémet istenítik még (aminek tulajdonképpen az igazi cigánypecsenyéhez nem sok köze van). De igazából mindent szeretnek... gyakorlatilag az alaphoz összejött kb 20 év rutin, ellestem innen-onnan titkokat, praktikát... fûszerezés meg többnyire a családom szája íze szerint.

Mi az étel amit számodra anyukád, vagy apukád főz csinál legjobban a világon?

Nekem anya rétese ,hús levese apu pedig halászlébe a király !

Legjobb válasz: Apu pacalpörköltje, anyu gombapörköltje, nagynéném túrótortája

Apu pacalpörköltje, anyu gombapörköltje, nagynéném túrótortája
Apu halászléje, semmilyen étterembe vagy embernél nem ettem még ilyen finomat. Anyánál meg rengeteg, igazi anya fõztje utánozhatatlan ízekkel :) Legfinomabb kiemelve talán gyerekkoromból, a sült húsa krumplipürével amit leöntött a kisült husi zsírjával meg hagymával. Mostoha anyám meg a sütijeivel vesz le lábamról :)
apu halászléja és anyu krumplipüréje rántott hússal :D
:) Anyu mindent nagyon finoman csinál, de a kedvencem az erdei gyümölcsös-túrós tortája; és a csirkepaprikás APunak meg a borsólevese
Anyum majorannás csirkéje. :)
anyu húsgombóclevese: egy csomó zöldség kell bele, zellerlevél, petrezselyem és sok fincsi húsgombóc, semmi extra de a kedvenc diétás levesem és akármennyit meg tudok enni belõle:D apu fõztje nem igazán szokott ízleni mert túlfûszerez és túlzsíroz mindent de még a nõvérem sütijeit, azon belül is a palacsintáját imádom nagyon, hajszálvékony, könnyû tészta, senki más nem csinál olyan finomat mint õ :3

Mi az étel amit nem ennél meg másnap?

Legjobb válasz: lágytojás

nekem is a tojás jut eszembe, bár a fõtt tojást még simán bevállalnám,
fejessaláta ecetes lében - másnapra trutymósodik
Ha a hûtõben volt, akkor bármit.
Az, amit még elsõ nap sem.
lágytojás
A romlottat
Tejbegríz, ravioli.
Rántotta.
gombás ételek, fõleg gombapörkölt.
Tejberizs

Hasfájós babánál mégis mik azok az ételek amiket lehet enni? Mindenhol az szerepel mi az amit nem szabad, de mégis mi az amit nyugodtan ehetek, amivel nem okozok magamnak fentlevős éjszakákat? 1hós baba anyukája

Legjobb válasz: Egyéni beállítottságtól függ. Van olyan pici, akinek a töltött káposzta (anyatejen keresztül) meg se kottyan, de van, aki nagyon szenved miatta. Azt szokták mondani, hogy olyan ételeket ehetsz, amitõl te nem vagy rosszul, ami téged sem puffaszt fel. Emellett meg kell figyelni, hogy melyik étel fogyasztására hogy reagál a pici. A legjobb, ha reggel eszed a kérdéses ételt, így éjszakára nem lesz gond. Ha nem akarsz kísérletezni, marad a rántott leves, hús, krumpli/rizs kombináció. Amúgy az én babám is hasfájós volt, ehettem bármit. Nálunk az okozta, hogy evés közben túl sok levegõt nyelt. Nekünk a Gripe Water segített. Ha jól emlékszem 1hónapos kortól adható.

Egyéni beállítottságtól függ. Van olyan pici, akinek a töltött káposzta (anyatejen keresztül) meg se kottyan, de van, aki nagyon szenved miatta. Azt szokták mondani, hogy olyan ételeket ehetsz, amitõl te nem vagy rosszul, ami téged sem puffaszt fel. Emellett meg kell figyelni, hogy melyik étel fogyasztására hogy reagál a pici. A legjobb, ha reggel eszed a kérdéses ételt, így éjszakára nem lesz gond. Ha nem akarsz kísérletezni, marad a rántott leves, hús, krumpli/rizs kombináció. Amúgy az én babám is hasfájós volt, ehettem bármit. Nálunk az okozta, hogy evés közben túl sok levegõt nyelt. Nekünk a Gripe Water segített. Ha jól emlékszem 1hónapos kortól adható.
Nem leszel ettõl boldogabb, de erre a részre is ugyanaz vonatkozik, mint a "mit nem szabad" részre: ki kell próbálni, hogy mit bír a picid. Ha már olvastál többféle kockázati listát, akkor azokból jól ki tudod szûrni, hogy a kimaradó ételek lesznek azok, amik vélhetõen jobban tolerálhatók. Ezekbõl válogass egyelõre és azokat, amiket neccesnek érzel, inkább hanyagold egyelõre. Vagy mondjuk kóstold a reggeli-délelõtti órákban, így ha a babádra is hat, akkor remélhetõleg nem az éjjeli alvás idejére jönnek ki a tünetek, hanem még napközben.
Bocs, hogy nem a kérdésedre válaszolok, de erre én is kíváncsi lennék. Engem az idegesít, hogy néhol tiltó listára raknak olyanokat, amit máshol ajánlanak. Na akkor most mit együnk? De hogy válaszoljak is: ajánlom a fõtt rizst, tojást, fõtt krumplit, répát, fõtt húsokat. Néhol azt írják, hogy napi fél liter tehén tejet meg lehet inni (ide bele kell számolni mindenféle tej terméket), de azt is hozzáteszik, hogy kiütés lehet a babán tõle.
Nem tudom mit szabad és mit nem, de a kórházba szülés után a következõ menük voltak, volt pl. borsófõzelék, karfiolleves, és egyik nap frankfurti leves..ha gondot okozna akkor gondolom nem adták volna vagy de?? A mai álláspontok szerint bármit lehet enni..
Kórházi menük, khm.. Nekem anno komoly epe- és bélmûtét után 2. nap rizibizit adtak sült csirkével.. hiába volt a kórlapomon, hogy diéta. A kismamák is ugyanazt a menüt kapják, mint a legtöbb másik osztályon, nem hiszem, hogy a legtöbb kh-ban külön fõznének rájuk.. Szóval én már szkeptikus vagyok.

Mi történik, ha félrenyeltem az ételt és a tüdőmbe került?

Félrenyeltem és félek tőle mindig,hogy a tüdőmbe kerül.Mik a tünetei annak ha oda került az étel?mennyi időn belül jelentkezik valami tünet és mi a módja az eltávolításnak?

Legjobb válasz: De, sajnos bekerülhet. Minden szilárd étel és egyéb idegentest (pl mûanyag játék) bekerülhet a légutakba (gégétõl a legapróbb bronchusokig)és elzárhatja azokat. Ezt elsõsorban a védekezõ reflexek épsége (pl. köhögés) akadályozhatják meg, amelyek csecsemõknél és idõs embereknél csökkentek (ezért aspirálnak õk gyakrabban). A fellépõ tüneteket az határozza meg, h az étel hol akad meg. Ha az idegen test a gégét zárja el, akkor rövid idõn belül halált okoz. "Szerencsére" gyakrabban kerül az étel az alsóbb légütakba, (fõhörgõ, hörgõ) mint a gégebemenetbe. Tünetek: köhögés, légszomj, stridor, nehézlégzés, öklendezés, ziháló légzés, rekedtség, tachypnoe etc.etc. Az eltávolítás attól függ, h hol van (pl. bronchoszkópiával). A tüdõbe került étel nem tokosodik be, hanem tüdõgyulladást (aspirációs pneumónia) okoz.

De, sajnos bekerülhet. Minden szilárd étel és egyéb idegentest (pl mûanyag játék) bekerülhet a légutakba (gégétõl a legapróbb bronchusokig)és elzárhatja azokat. Ezt elsõsorban a védekezõ reflexek épsége (pl. köhögés) akadályozhatják meg, amelyek csecsemõknél és idõs embereknél csökkentek (ezért aspirálnak õk gyakrabban). A fellépõ tüneteket az határozza meg, h az étel hol akad meg. Ha az idegen test a gégét zárja el, akkor rövid idõn belül halált okoz. "Szerencsére" gyakrabban kerül az étel az alsóbb légütakba, (fõhörgõ, hörgõ) mint a gégebemenetbe. Tünetek: köhögés, légszomj, stridor, nehézlégzés, öklendezés, ziháló légzés, rekedtség, tachypnoe etc.etc. Az eltávolítás attól függ, h hol van (pl. bronchoszkópiával). A tüdõbe került étel nem tokosodik be, hanem tüdõgyulladást (aspirációs pneumónia) okoz.
Addig köhögsz, amíg ki nem jön, nem tud belekerülni. Extrém esetek vannak, amikor egy borsószem vagy valami apró belekerül és nem köhögik fel, beszervül és kész, semmi sem történik vele.
Ki.
A kérdező hozzászólása: ja, de amúgy kimutatná?:)
A kérdező hozzászólása: ok XD
Nehogy elmenj már röntgenre ez miatt, nincsen semmi bajod, félrenyeltél, köhögtél, ennyi, nem kell ezen parázni. Nem a gép elõtt ülnél és gépelnél, ha lenne valami a tüdõdben.
A kérdező hozzászólása: röntgen kimutatja a borsó nagyságú darabot is?
Nem egy esetet dokumentáltak már, ahol csak a boncolásnál derült ki, hogy idegen test volt a tüdõben, borsószem, apró mag, stb és semmilyen tünetet nem okozott.
A kérdező hozzászólása: Már kb 2 órája történt, nem köhögök.Talán a nyelés mintha furcsább lenne, remélem nincs bajom?!Nagyon sokszor félrenyelek, fõleg mióta gyomortükrözésen voltam(2éve)...van összefüggés a 2 között?
Na, ezt nevezem okos, korrekt válasznak amit az utolsó írt. Zöld praclit neki. :)
2-es vagyok. Nem feltétlenül látszik. A rtg kép egy vetületi kép. Csak akkor látszik, ha az idegen test és a környezete -jelen esetben a tüdõ szövete- között jó/jelentõs kontrasztkülönbség van, azaz eltérõ a két anyag sûrûsége és/vagy kémiai összetétele (pl http://healthwise-everythinghealth.blogspot.hu/2010/09/thing.. itt jól látszik a különbség mert az idegen anyag fém). Az étel pl borsó azonban nem ennyire kontrasztos, LEHET h észre se veszik magát a borsót. Azonban ha a légutat elzárja, akkor a mögötte lévõ légutakba kevesebb levegõ jut, az adott szakasz csökkent légtartalmú, vagy légtelen (atelektáziás) lesz. Ez jól látható. Egyébként tényleg nem kell beszarni, ha lenne valami tényleg nem gépelnél, ahogy elõttem már mondták....

Kismamák! Mik azok az ételek, amiket a várandósságotok alatt a legszívesebben esztek? Van olyan étel, amit eset korábban sosem, most viszont annál jobban szerettek?

Legjobb válasz: Lányommal amikor terhes voltam, minden este megettem egy nagy tányér tejbegrízt.Ha ez nem történt volna..esküszöm bele bolondultam volna. :) Fiamnál is megmaradt az esti rituális étkezés, csak hogy csípõs levest ettem mindig.Ilyen kis piros chilli paprikát morzsoltam a levesbe.Azt rólam viszont tudni kel, hogy alap állapotban még csak a pikáns ételeket sem eszem meg.Ha egy csípõs étel a közelembe kerül, eszeveszetten ellenkezek..de hát kellett valamiért a kiskrapeknak! :) Érdekes volt nagyon. Nekem csak ennyi "hülyeségeim" voltak terhesen.

Lányommal amikor terhes voltam, minden este megettem egy nagy tányér tejbegrízt.Ha ez nem történt volna..esküszöm bele bolondultam volna. :) Fiamnál is megmaradt az esti rituális étkezés, csak hogy csípõs levest ettem mindig.Ilyen kis piros chilli paprikát morzsoltam a levesbe.Azt rólam viszont tudni kel, hogy alap állapotban még csak a pikáns ételeket sem eszem meg.Ha egy csípõs étel a közelembe kerül, eszeveszetten ellenkezek..de hát kellett valamiért a kiskrapeknak! :) Érdekes volt nagyon. Nekem csak ennyi "hülyeségeim" voltak terhesen.
Amit soha életemben nem bírtam megenni, az a mustár. Terhesen viszont úgy rászoktam, hogy azóta is majdcsak azzal eszek mindent. A sült szalonnára pedig azóta sem bírok ránézni, pedig elõtte imádtam nagyon. Ezen kívül a sajt az nagyon ment, minden nap ennem kellet valami sajtosat, de legalább egy mackósajtot mindenképp. A vége felé a hamburger volt a menõ, majdnem minden nap ettem egyet.
Én az édes, krémes sütiket sosem tudtam megenni. Ám amikor úton volt a kisfiam, rengeteg franciakrémest megettem. Ezen kívül még amire lehetett, raktam fahéjat :)
Két fiam van, mindkét terhességemnél a paradicsomos dolgokért õrültem meg.
Vegig rajta vagyok a tejegrizen, most mar magaban is kivanom a tejet is, pedig sosem szerettem. Az elmult 2-3 honapban 15 uveg lekvart tuti megettem, ahhoz sem nyultam evek ota. Sokszor magaban, kibontottam es fel-egy uveggel megettem. Remelem leszokok a tejrol es lekvarrol is egyik sem tul egeszseges. Ezeken kivul sokszor ettem nyaron lecsot es dinnyet, sokkal tobbszor mint maskor.
terhesség alatt többször rámtört a "hamburgerre van szükségem" érzés, pedig egyébként nagyon ritkán eszek
Én gyümölcslevest ettem, naponta egy litert biztosan. :) ) Amit nem bírtam megenni az a kígyóuborka, sajnos azóta sem tudok ránézni, pedig terhesség elõtt imádtam.
A kérdező hozzászólása: Köszi, hogy ennyien válaszoltatok!:) Már úgy várom, hogy megszûnjenek a rosszulléteim, és normálisan tudjak étkezni. Nekem amúgy semmi különleges vágyam nincs eddig, ami az ételeket illeti, de még ki tudja mi lesz...:)
Nekem nem régen volt egy olyan hetem, hogy nekem sült krumplit kell ennem. Aztán hogy valami lekvárosat vagy bármit ami édes.Mindig változó de a banán és a gyümölcsök bármikor jöhetnek. 35hkm
Nekem a sajtos tejfölös lángos amit bármikor meg tudnék enni :D Viszont én estére már sosem vagyok éhes, esténként alig eszem, nekem ez még ami változott. Én még 11+1 hetes vagyok, de a terhesség elejétõl nem bírom meginni a szörpöt, ami elõtte mindennapos volt. :)
Húúú :) amikor terhes voltam, veszettül kívántam a csípõset. Mindenféle paprikát, pirosaranyat, szószt, bármit, csak csípjen :D ezeket ettem szendviccsel, vagy hússal. Egyébként elõtte nem bírtam a csípõset, de terhesen rákaptam nagyon, azóta is szeretem. A másik, amit sosem ettem meg, az a lecsó, soha nem is készítettem, akkor viszont este 10-kor eszembe jutott, hogy ugyan, ez nem is lehet annyira rossz :D kinéztem egy receptet és már fõztem is. A mekis fagyit szinte állandóan kívántam, kizárólag dupla karamellás öntettel. Akkor vannak ezek a tésztás, instant levesek, azokat is... Soroljam még? :D így visszagondolva nem is csoda, hogy 30 kg-t híztam (szerencsére le is ment mind) :D
Kisfiam lesz és rajongok a lekváros kenyérért :-) Gyerekként ettem utoljára.
Kalács, melegszendvics! Minden nap bármely idõpontjába jöhet :D 34+4 hetes kismama
Én alapból is és terhesen is mindent eszek. Eleinte nagyon szerettem a halat salátával és 3 hétig azon éltem, most hányni tudnék tõle. Nem rég pedig 3 hétig csak cukrosat tettem cukrossal, pedig alapból nem vagyok annyira édesszájú. Mostanra ez is el múlt. Mákot alapból nem igazán szeretem terhesen viszont többször ettem mert megkívántam, most sem szeretem, de azért egyszer egyszer megeszem. 36hkm
Csokis, fahéjas gabonapehely, most meg a csemege kolbászt almapaprikával:D És az az érdekes a kolbászt nem igazán szeretem most meg megérzem az illatát és megbolondulok érte:D És még kitudja még mi jön:D Ja kisfiam lesz.18+3nap
A kérdező hozzászólása: Köszi, hogy válaszoltatok.:) Én meg azt tapasztaltam, hogy (habár még a hányós korszakomban vagyok, 11. hét)a könnyebb ételek, mint pl. a csirkemell, rizs, gyümölcsök, fõzelékek, gyakran visszajönnek, viszont a nehezebb ételek, pl. gombapaprikás nokedlival, bundás kenyér, párizsi szelet, stb. viszont bent maradnak. Pl. esténként (ma is)tepertõkrémes kenyeret eszem hagymával! És minden rendben!:) Ki érti ezt...:D
smack-et eszem, nagyon sokat. Meg szendvicset szigorúan piros arannyal:)
Hojaj:D Én az elején kivántam meg a lángost 1-et ettem de olyan hányingerem lett:D Terhességem elején viszont imádtam a lángost:)
nálam a túró az, amit korábban képtelen voltam megenni, most meg két pofára tömöm magamba. amúgy minden jöhet, egész nap képes lennék enni megállás nélkül. 28+5
Sziasztok Nálam az elején kb. a 9 hétig nem tudtam megenni semmit sem a hamburgeren kívül pedig nagyon ritkán eszem :) de az még most is jöhet... most meg a vajas mézes kifli vagy kenyér a menõ tejel, meg a rengeteg sós chips, meg a sok zöldség meg a gyümölcs, most a mandarin amit kilószámra eszek :) ... amit viszont nem tudok megenni az a csemege kolbász. A kislányommal meg a zsíros kenyér volt az egész terhességem alatt a nagy sláger kakaóval, meg a hasábburgonya ananászos hússal, azóta is imádok olyat csinálni :) Sógornõm meg az elsõ terhességivel ami olyan nagyon extra az a kávézacc evése volt, meg a vége felé a cigi után a hamu...

6hónapos a kis fiam és banánt és mikor kanállal etetettem mindig Sir lehet hogy mán rá unt ara az ételre? Meg meg nem akar egyáltalán ülni lehet azért is mert kicsit pufók?

Legjobb válasz: Még nem tud ülni. Vedd ölbe etetéskor vagy tedd pihenõszékbe/babakocsiba/autósülésbe, a lényeg, hogy kényelmesen hátradõlve lehessen benne. Akkor adj neki kanalas ételt, amikor jókedvû, nem fáradt, nem nyûgös. A banánt egy kis vízzel turmixold le, hogy ne legyen túl sûrû vagy darabos a pép. Ha szépen le tudja nyelni az ételt, és nem fulladozik vagy folyik ki a száján az étel, akkor lehet már hozzátáplálni. Ha nem megy a kanalazás, akkor hagyj ki pár napot és kezdjétek újra. Eleinte elég 2-3 kanálnyi, aztán minden nap adj neki 1-2 kanállal többet. Ha sír, hagyd abba és szoptasd meg vagy adj neki tápszert. Mondjuk én banánt csak 8 hónapos kortól adtam, 6 hónaposan almát, krumplit, répát, sütõtököt, szilvát, céklát, õszibarackot kapott a babám. Ezeket is híg pép formájában.

Még nem tud ülni. Vedd ölbe etetéskor vagy tedd pihenõszékbe/babakocsiba/autósülésbe, a lényeg, hogy kényelmesen hátradõlve lehessen benne. Akkor adj neki kanalas ételt, amikor jókedvû, nem fáradt, nem nyûgös. A banánt egy kis vízzel turmixold le, hogy ne legyen túl sûrû vagy darabos a pép. Ha szépen le tudja nyelni az ételt, és nem fulladozik vagy folyik ki a száján az étel, akkor lehet már hozzátáplálni. Ha nem megy a kanalazás, akkor hagyj ki pár napot és kezdjétek újra. Eleinte elég 2-3 kanálnyi, aztán minden nap adj neki 1-2 kanállal többet. Ha sír, hagyd abba és szoptasd meg vagy adj neki tápszert. Mondjuk én banánt csak 8 hónapos kortól adtam, 6 hónaposan almát, krumplit, répát, sütõtököt, szilvát, céklát, õszibarackot kapott a babám. Ezeket is híg pép formájában.

Mik a jelentései ezeknek a közmondásoknak? 1:Evés közben jön meg az étvágy 2:nem eszik azt olyan forrón 3:sem étele, sem itala 4:az étel szagáért pénzhanggal fizetnek

Legjobb válasz: 1. Menet közben kapsz egyre jobban kedvet ahhoz, amit csinálsz 2. Na várj csak! Nem megy az olyan gyorsan! Nem olyan egyszerû az, ahogy te hiszed! 3. Ezt még nem hallottam közmondásként, de gondolom azt jelenti, hogy koldusszegény 4. Ha sóher vagy, veled is sóherek lesznek! Nem várhatsz el mást, mint amit te adtál! (Értsd: ha egy zsugori vendéglõs nem ad neked enni, amikor éhezel, és csak azt engedi meg, hogy megszagold az ételt, azért nem kérhet pénzt, hiszen nem etetett meg. Ez ugyanolyan, mintha fizetés helyett csak megpengetnéd a pénzt. Õ csak hallja a pénzt, de nem kapja a kezébe, hiszen te is csak szagolhattad az ételt)

1. Menet közben kapsz egyre jobban kedvet ahhoz, amit csinálsz 2. Na várj csak! Nem megy az olyan gyorsan! Nem olyan egyszerû az, ahogy te hiszed! 3. Ezt még nem hallottam közmondásként, de gondolom azt jelenti, hogy koldusszegény 4. Ha sóher vagy, veled is sóherek lesznek! Nem várhatsz el mást, mint amit te adtál! (Értsd: ha egy zsugori vendéglõs nem ad neked enni, amikor éhezel, és csak azt engedi meg, hogy megszagold az ételt, azért nem kérhet pénzt, hiszen nem etetett meg. Ez ugyanolyan, mintha fizetés helyett csak megpengetnéd a pénzt. Õ csak hallja a pénzt, de nem kapja a kezébe, hiszen te is csak szagolhattad az ételt)
3. Sem étele, sem itala: Se nem éhes, se nem szomjas. Olyankor mondják, amikor valami olyan komoly gondja van valakinek, hogy sem enni, sem inni nincs kedve/nem tud. Egyébként hallottam ezt a mondást a viszonzatlan szerelmes helyzetére is. Tehát valami kétségbeesett állapotot fejez ki.
Akkor ez a 3. valami olyasmi, mint a "sem éjjele, sem nappala". Így már értem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Mindenkinek DE már kikerestem O Nagy Gábor szólások és közmoddások könyvébõl. :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!