Találatok a következő kifejezésre: Mik az tételek az (109 db)

Mik az idei emelt szintû földrajz érettségi tételek?

A tanárom nem akarja kiadni, azt mondja, hogy ezek titkosak. Viszont a többi tantárgyból minden tanár odaadta kidolgozva a tételeket. Már nem értem, hogy van ez. Interneten csak témaköröket írnak, abból viszont rengeteg van, az kidolgozva már több száz oldal. Én tudtam, hogy az érettségin kihúzandó tételeket (azt a húszon valahányat) kell megtanulni, amit a tanároknak kötelessége megadni.

Legjobb válasz: A helyzet az, hogy kettõtök közül a tanárod tudja jól, talán nem véletlenül. Az sem véletlen, hogy a neten nem találtad meg. Az érettségi tételek a magyar kivételével titkosak, a témakörök nyilvánosak. Mivel a tételek titkosak, a tanároknak tilos kiadniuk õket. Az emelt szintût pedig azért sem adhatja ki, mert õ maga sem tudja, sõt még a vizsgáztatók sem tudják. A titkosságot az emelt szinten szigorúan betartatják, még a vizsgáztató tanárok sem írhatják fel maguknak, milyen tételbõl vizsgáztattak, a középszinten viszont sajnos gyakran megszegik egyes tanárok a tilalmat. A vizsgázónak meg nem húsz tételt kell megtanulnia, mert akkor teljesen komolytalan lenne az érettségi, hanem a vizsgakövetelmények szerinti tananyagot a témakörökre alapozva, és ennek alapján a szóbelin kihúzott tételt helyben kidolgozni.

A helyzet az, hogy kettõtök közül a tanárod tudja jól, talán nem véletlenül. Az sem véletlen, hogy a neten nem találtad meg. Az érettségi tételek a magyar kivételével titkosak, a témakörök nyilvánosak. Mivel a tételek titkosak, a tanároknak tilos kiadniuk õket. Az emelt szintût pedig azért sem adhatja ki, mert õ maga sem tudja, sõt még a vizsgáztatók sem tudják. A titkosságot az emelt szinten szigorúan betartatják, még a vizsgáztató tanárok sem írhatják fel maguknak, milyen tételbõl vizsgáztattak, a középszinten viszont sajnos gyakran megszegik egyes tanárok a tilalmat. A vizsgázónak meg nem húsz tételt kell megtanulnia, mert akkor teljesen komolytalan lenne az érettségi, hanem a vizsgakövetelmények szerinti tananyagot a témakörökre alapozva, és ennek alapján a szóbelin kihúzott tételt helyben kidolgozni.
A kérdező hozzászólása: Tehát ha témakörnél van 20 cím természetföldrajznál, meg 40 gazdaságinál, akkor azt mind meg kell tanulnom?
Igen.

Ezen a honlapon lévő német tételek, legalább 1 A/4-es oldalnyi szöveg a megfelelő témakörről elég az emelt szintű német érettségihez? Hogy megy az emelt szintű német érettségi? Mikor lehet megtudni az eredményt? Mi van a szóbelin?

Www.Ingyentetel. Atw.hu/

Legjobb válasz: Valószínûleg már elég késõn válaszolok, de hátha... Szóval. Ezek a tételek nem rosszak, de némelyik kicsit primitív, meg hát sokkal több fajta tétel lehetséges, az adott sulitól függ, ahova mész. A szóbelinek 2 része van: egy érvelés és egy tétel. Az érvelésnél kihúzol egy témát, amirõl (asszem 5 percben) vitáznod kell a tanárral (aki persze az ellenkezõ állásponton lesz). A tétel meg ugyanúgy megy, mint középszinten, csak kicsit hosszabban kell beszélni róla, és szívatósabbak a témák (egyik barátnõmnek angol emelten pl a GMO-ról kellett beszélnie). Az eredményt úgy emlékszem, a záróünnepélyen kapod meg. Így röviden, ennyi :)

Valószínûleg már elég késõn válaszolok, de hátha... Szóval. Ezek a tételek nem rosszak, de némelyik kicsit primitív, meg hát sokkal több fajta tétel lehetséges, az adott sulitól függ, ahova mész. A szóbelinek 2 része van: egy érvelés és egy tétel. Az érvelésnél kihúzol egy témát, amirõl (asszem 5 percben) vitáznod kell a tanárral (aki persze az ellenkezõ állásponton lesz). A tétel meg ugyanúgy megy, mint középszinten, csak kicsit hosszabban kell beszélni róla, és szívatósabbak a témák (egyik barátnõmnek angol emelten pl a GMO-ról kellett beszélnie). Az eredményt úgy emlékszem, a záróünnepélyen kapod meg. Így röviden, ennyi :)
Jaj és azt kihagytam, h a tételek nem leírva vannak, hanem képeket kapsz, de abból egyértelmûen kiderül, mirõl kell beszélj.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszodat!!!

A tortenelem. Fazekas.hu oldalon lévő történelem tételek megbízhatóak, elegendők az emelt szintű szóbeli érettségi szintjéhez? (Főként Fazekas-ok válasza érdekelne, mivel az ő tételeik)

Azért kérdezem, mert tudom, hogy az egy neves iskola, és nagyon jó, hogy felrakják a saját tételkidolgozásaikat, csak úgy veszem észre, hogy egy-kettő nem elég részletes, viszont a jelentéktelen dolgokat nagyon felnagytja és sokat ír róluk.

Legjobb válasz: Szia, én oda járok :) Nekem ugyan saját tételem nincs fenn, de sokszor szoktam az ottani tételeleket felhasználni a tanuláshoz. Önmagában szerintem ne hagyatkozz rájuk, mert néha egészen elkalandoznak a tárgytól, meg olyanokról írnak, amit nem kell tudni, de kiegészítésnek nagyon jók! Szerintem a töritankönyved és az ottani tételek együttes átnézésével összeollózhatod a saját, nagyon jó minõségû tételeidet. :)

Szia, én oda járok :) Nekem ugyan saját tételem nincs fenn, de sokszor szoktam az ottani tételeleket felhasználni a tanuláshoz. Önmagában szerintem ne hagyatkozz rájuk, mert néha egészen elkalandoznak a tárgytól, meg olyanokról írnak, amit nem kell tudni, de kiegészítésnek nagyon jók! Szerintem a töritankönyved és az ottani tételek együttes átnézésével összeollózhatod a saját, nagyon jó minõségû tételeidet. :)
A kérdező hozzászólása: Rendben, köszönöm :)


A tanárom 40 tételt adott fel az irodalomra, azt mondta, hogy nem adhatja meg, hogy pontosan mit fog kérni a szóbelin, ezért A meg B tételt adott (középszint). Nektek is ennyit adtak fel?

Azt mondta, hogy ? dönti el, hogy mégis melyik lesz A vagy B. Nektek is ennyit adtak fel? Mert szerinte ez törvény, hogy konkrétan nem adhatja meg ?ket.

Legjobb válasz: Nekünk 40 tétel úgy volt, hogy 20 irodalom, 20 nyelvtan. Elvileg ez 20 ugye, mert az A tétel az irodalom, a B meg nyelvtan. Na ez nem valami érthetõ, de 20 tétel van, azon belül van az a (irodalom) és a b(nyelvtan) tétel

Nekünk 40 tétel úgy volt, hogy 20 irodalom, 20 nyelvtan. Elvileg ez 20 ugye, mert az A tétel az irodalom, a B meg nyelvtan. Na ez nem valami érthetõ, de 20 tétel van, azon belül van az a (irodalom) és a b(nyelvtan) tétel
Elvileg tényleg csak annyit lehetne megadni, amennyi az OM honlapján fent van. Gyakorlatilag meg mindenki meg szokta adni... A tanárod úgy tûnik nagyon betartja a szabályokat...
Nálunk sem adtak tételeket, csak témaköröket. Normális helyen megadják, de úgylátszik van még néhány idióta iskola... :D
Nekünk meg egyáltalán nem adott meg semmit, csak pl ilyet, hogy Regionális kultúra, Kortárs magyar irodalom, drámatörténet. Szóval semmi behatárolás. Én nem tanultam semmit, lesz, ami lesz. Nem vagyok képes megtanulni 8 tankönyvet.
40 irodalom tétel középszinten? :O Milyen suliba jársz te? :D Én felháborodtam a történelem 21 tételen, mert elméletileg csak 20-nak kellene lenni, vagyis az a +1 már nem kellene, ráadásul az olyan is, hogy pfff... :D
nekem 20 irodalom, és 20 nyelvtan van, és nekünk sem adtak meg semmit, csak pl, hogy petõfi-életmû, mikszáth-regionális kultúra, balassi-látásmód. neked hogy vannak? nem igazán értem. megadnál 2 címet?
Ez törvény. Járj utána, vagy inkább tanuljál, tino.
Nem negyven tétel, hanem 20 A, meg 20 B. De tényleg, ne sírj már emiatt, ha tanultál bármit középiskolában, akkor két nap alatt felkészülsz rá. Most voltam újraérettségizni társadalomismeretbõl emelt szinten. Bele se néztem milyen témakörök vannak, csak elolvastam az értékelési útmutatót. Paff neki 100%. Az érettségi egy vicc, ne hisztizzél, tanuljál.
Egyébként felesleges ezen háborogni, próbáld meg megtanulni õket, és ne azzal foglalkozz, hogy másoknál hogy van.
Nekünk a fizikatanárunk azt mondta, hogy nincsenek tételek, ez nem azt jelenti, hogy semmit nem kell tudni, hanem, hogy mindent, de azért bírtuk a fickót.
pedig neveket kötelezõ lenne megadni
Nekünk 40 irodalom, 25 nyelvtan. Tanárunk azt mondta, hogy kb. "súrolni fogja a témaköröket". (Azt hozzáteszem, hogy a 4 évben mindig hiányzott egy fél évet, ahogy most is..., de azért próbálom tanulgatni)

Mi a különbség az érettségire való szóbeli és írásbeli tételek között? Máshogy vannak kidolgozva (emelt töri pl. )?

Általánosságban kérdezem, bár idén emelt történelem érettségit teszek, szóval annak kapcsán is kérdezem.Köszönöm a válaszokat elõre is!

Legjobb válasz: Elsõsorban az a különbség, hogy az egyik van, a másik nincs. Írásbelire csak témakörök vannak, nem tételek. Egészen más a feladat jellege. Másrészt hogy te mit hogyan dolgozol ki, az csak rajtad múlik, tehát általánosságban nem lehet ilyen tulajdonságot rendelni a tételekhez.

Elsõsorban az a különbség, hogy az egyik van, a másik nincs. Írásbelire csak témakörök vannak, nem tételek. Egészen más a feladat jellege. Másrészt hogy te mit hogyan dolgozol ki, az csak rajtad múlik, tehát általánosságban nem lehet ilyen tulajdonságot rendelni a tételekhez.
Az a különbség köztük, hogy az egyik létezik, a másik pedig nem. Csak szóbeli tételek vannak, írásbelire (pláne emelt törinél), fogod magad, leülsz, és elkezded bevágni a négy év tankönyvét.
Haha, 1-es :DD.
És elõtte ott volt 10 percig megnyitva ez a válaszoló ablak, csak így jött ki. :-)))
Írásbelire nincsenek külön tételek
Legalábbis nekünk nem volt Mindent kellett tudni -
A kérdező hozzászólása: jólvan eddig énis úgy tudtam hogy nincsen csak szóbeli tétel, de valahol olvastam ennyi..
Az "ennyi" azt fejezi ki nálad, hogy köszönöd a válaszokat?

Az emelt szintű szóbeli érettségi tételeket mikor teszik közzé az interneten?

A középszintűt már kiadták a suliban de ugye az emelt szintű egységes, nem a sulitól függ és elvileg a neten adják közre, de mikor?

Legjobb válasz: Soha. Kivéve, ahol a vizsgaleírás ezt írja elõ (most csak a magyar jut eszembe mint ilyen). A témaköröket és a magyar tételeket meg már februárban közzétették, ha az õszire gondolsz. A jövõ évit meg jövõ februárban. Ha a középszintû érettségi tételeit kiadták az iskolában, és nem csak a témaköröket, akkor ott súlyos jogsértés történt.

Soha. Kivéve, ahol a vizsgaleírás ezt írja elõ (most csak a magyar jut eszembe mint ilyen). A témaköröket és a magyar tételeket meg már februárban közzétették, ha az õszire gondolsz. A jövõ évit meg jövõ februárban. Ha a középszintû érettségi tételeit kiadták az iskolában, és nem csak a témaköröket, akkor ott súlyos jogsértés történt.
A kérdező hozzászólása: témakört akartam, nem tételt, bocsánat... de én nem az õszi, hanem a májusi érettségire gondolok. Azokat mikor adják ki?
Odaírtam.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat, de abban a hozzászólásban nem azt írtad, hogy az õszi érettségi témaköreit adják ki februárban? Vagy akkor az most a májusi, vagy az õszi érettségi témaköreire vonatkozik?
A jövõ évi tavaszi és õszit adják ki februárban.

Földrajzból mik az emelt szintű szóbeli tételek?

http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_201..

Legjobb válasz: Tudomásom szerint emelt szintre semmilyen tárgyból nincs konkrét szóbeli tétel-lista. Még a szóbeliztetõ tanárok is csak a vizsga napján láthatják a tételeket. Szóval ennél több infót nem nagyon tudsz összeszedni.

Tudomásom szerint emelt szintre semmilyen tárgyból nincs konkrét szóbeli tétel-lista. Még a szóbeliztetõ tanárok is csak a vizsga napján láthatják a tételeket. Szóval ennél több infót nem nagyon tudsz összeszedni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, akkor nem keresgélek tovább.

Mi volt a tételed az idei emelt bioszon?

Légy szíves írd le, milyen tételt húztál, mi volt a feladat...:) Köszi!

Legjobb válasz: Egy napon mindenhol ugyanazok vannak az országban én úgy tudom. Nekem A tétel ozmózis volt, B pedig szimbiózis. Esetleg ha érdekel valakit részletesen akkor leírom, csak még kémiát tanulok holnapra:(

Egy napon mindenhol ugyanazok vannak az országban én úgy tudom. Nekem A tétel ozmózis volt, B pedig szimbiózis. Esetleg ha érdekel valakit részletesen akkor leírom, csak még kémiát tanulok holnapra:(
Ez engem is érdekel.Én 12.-én megyek.Neked milyen lett a biosz, kémia írásbelid?
És mindegyik nemzet parkról kellett beszélni aki azt húzta?
nem mind1, hogy mit húztak tegnap? elvileg nem húzhatod ugyanazt. Elõttem a nemzeti parkokat húzták, ha azt húztam volna sokkot kapok
A kérdező hozzászólása: és hallottad esetleg, hogy elõtted mirõl beszéltek?
bocsi rosszul fogalmaztam...tehát, melyik embereknél magasabb a Down-kóros gyerekek születésének a kockázata :D
egy jó tanács: ne izguljatok! én emiatt rontottam el nagyon :S annyira leblokkoltam, hogy alig tudtam gondolkodni. Az elején elkezdtem beszélni, majd kérdeztek..egy valami nem jutott eszembe, bepánikoltam..és kész...mikor kijöttem már a nevemet se tudtam!
minden iskola/ vizsgabizottság maga válogatja, h miket rak ki eléd:D
és ez lehet akár holnap is???
elõttem ezeket húzták: A: A belsõ fül és az egyensúlyérzékelés B: Az anyagcserék fajtái, jellemzõi A: A nefron mûködése B: Környezetszennyezés (ózonlyuk, üvegházhatás, savas esõk...) a többire nem igazán emlékszem, de volt aki a természetvédelemrõl húzott B tételt (nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület fogalma, erdõtelepítésrõl szóló törvénycikkek stb) Volt aki evolúciót húzott, szem felépítését, szabályozást (hormonokról kérdezgettek össze-vissza, ide-oda..), volt akinek a gerincvelõ volt az egyik témája stb stb.
Én ma voltam : A:ökológiás témakör :nemzeti park , hazai fás társulások közül a ligeterdõ +szukcesszió+ asszpektus B:békák hormonális rendszere Ehhez elég érdekes kérdések voltak , maga a szöveg is az volt , inkább terhességrõl és az ehhez kapcsolódó hormonokra kérdeztek rá..illetve össze kellet hasonlítani a békákat a szalamandrákkal ...
PFFFFFF
A kérdező hozzászólása: béka+szalamandra? nem valami hüllõvel inkább?
ahogy írtam a békát a szalamandrával :szaporodásukat , kültakarójukat és a légzésüket...de ez csak egy kérdés volt a 8ból a B feladatban ...
Szerintem már nem érdekel senkit, hogy mi húztam, de azért leírom. A. biológiai oxidáció és az emberi emésztés összehasonlótása B. Gauze-elv mindkettõnél elvéreztem kicsit.....
összehasonlítása* (bocsi, elírtam)
Neked milyen lett az írásbelid?Nekem meg az nagyon rossz.A tételem nekem az emberi bõr és a növények bõrszövete B pedig az Rh vércsoportrendszer volt voltak benne genetika számolások is.
mit értesz nagyon rossz írásbeli alatt? hány pont
66 meg egyér fellebeztem :(
én ma voltam.. A tételem: a tüdõrõl minden ( elhelyezkedés , felépítés..) B tételeem: influenza, de legfõképp VÍRUSról kell beszélni...
Nem igazán sikerült megfejtenem, hogy milyen rendszer szerint vagyunk beosztva, de úgy tûnik, hogy nagyjából névsor alapján, illetve akik kémiából is emelteznek, azok is az elsõ napokon vannak. Nálunk valahogy így van. Illetve, hogy az eredeti kérdésre is válaszoljak, itt páran leírták, hogy mit húztak: http://www.felvi.hu/felveteli/forum/!Forum/topik.php?tem_id=..
én holnap megyek
ez engem is érdekelne :) én szombaton megyek :D aki már megcsinálta vagy holnap fogja leírná??? nagy segítség lenne :S
én is szombaton megyek
Az a baj, hogy minden nap másik 20 tétel van :( max azt tudod meg, hogy mit nem húzhatsz (de még ez sem biztos, mert máshogy megfogalmazva vagy pl: A helyett B tételként ua. a témát megkaphatod)
Akkor úgy van , hogy az ország bármelyik részén adott napon ugyanazok a tételek vannak?Amit ma kihúzott egy barátnõm Szegeden azt én mondjuk Pécsen holnbap nem húzhatom már?
ebben nem vagyok biztos. Valaki tudja ?
A kérdező hozzászólása: ez elég kiszámíthatatlan. a tételek ismétlõdhetnek is, biztos nincs 100 tétel nekik forgalomban... holnap attól függetlenül lehet, hogy kihúzod azt a tételt, ami ma is volt. szerintem 1 nap nem ugyanazok a tételek vannak mindenhol...:D
jó lenne tudni , hogy mégis ismétlödnek-e :S:S:S és nem tudjátok hány órakkor kezdõdik a szóbeli? mert én délre vagyokbeírva és már 9re ottleszek a vonat miatt. elviekben ha rendesek a többiek megmodnják mit húztak :S és mégvalami: ha az elsõ ember kihúzta a tételét azt visszarakják egybõl? vagy csak ha mind a 20 tétel kíhúzásra került?
8kor kezdõdik. Én úgy tudom névsor szerint van a sorrend. Vagyis ma nálunk 5en jöttek 8ra. Mind A és B betûvel kezdõdõ nevû volt. Azt, hogy hogyan cserélõdnek vagy visszarakják-e én sem tudom. De nemhiszem hogy a 20.felelõnek már csak egy boríték marad..:)
köszönöm válaszod:D és akkor kb hány ember megy le elöttem ha én délre megyek? mert ugye 20perc a vizsga de az meg csak fél9kor kezdõdik a 30 perces felkészülés miatt. igy elvileg 10 embernek kellene elõttem végezni
De minden felelõ után van még vagy 5-10perc amíg értékelik. Szóval azt is számold hozzá. De én pl. csak 15percet voltam bent. Szóval nemtudom..:) Nekem szerencsém volt így az elsõk közt, várnom se kellett.
nha ma ki mit húzott???
milyen napokon zajlik a biosz emelt érettségi? csütörtök péntek szombat? vagy hogy van?
Én még ezeken kívül hétfõrõl és keddrõl is tudok.
Szerdán is, 13.-án is van. Én akkor megyek :)
de jó neked! :D én holnap megyek :S
elõzõ vagyok. nekem 8-ra kell mennem, pedig nem A és B betûvel kezdõdik a nevem. Az ABC vége felé van. Nem névsor szerint megy? Vagy már akik az elején vannak azok lementek ma?
neked?

Mikor szokták közzétenni az érettségi tételeket?

A tavalyi tételsorok, elvárások mennyire megbízhatóak? Elkezdhetem kidolgozni a tavalyi alapján a földrajz tételeimet? El?rehozott érettségit teszek, így keveset tudok róla.

Legjobb válasz: Elvileg a szaktanárnak kell megadni a tételeket..

Elvileg a szaktanárnak kell megadni a tételeket..
Az írásbeliket nem mondják meg elõre, de a szóbeli tételsort a szaktanárod állítja össze.
A középszintû szóbeli tételsort mindig a saját iskolád állítja össze. A tavalyihoz kéepst amit a sulidban csináltak, asszem 10%ot módosítaniuk kell. Tehát jobban jársz, ha beszélsz a szaktanárral. De jó tanács: egyelõre az írásbelire koncentrálj.. Szóbeli ráér :)
A kérdező hozzászólása: jaj, bocsánat :) rosszul írtam ki a kérdést. Tehát ugye mindig van egy fix követelmény az írásbelire. Ez tavaly itt volt: http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/erettsegi_40_2002_20100.. :) köszi mindenkinek a válaszokat!
Így van, a tanárod fogja össze állítani, de inkább az írásbelire koncentrálj!
Akinek jó lett az írásbeli azt már kevésbé "szivatják" a szóbelin

Mik az emeltszintű közgazdaságtan érettségi tételei? Tudtok ajánlani könyvet, ami felkészít?

Legjobb válasz: Középszinten ebbõl készültem (van benne emelt is) http://www.libri.hu/konyv/68-tetel-kozgazdasagtanbol-kozep-e.. + füzet + tankönyv. :D Emeltrõl többet nem tudok, középszinten írtam 90% felettit, elég volt az, nem kockáztattam.

Középszinten ebbõl készültem (van benne emelt is) http://www.libri.hu/konyv/68-tetel-kozgazdasagtanbol-kozep-e.. + füzet + tankönyv. :D Emeltrõl többet nem tudok, középszinten írtam 90% felettit, elég volt az, nem kockáztattam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Miylen tankönyvbõl tanultál?
Szia.Én jelenleg emelt közgazdaságtan érettségire készülök.Valamint http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=1309&type=.. és ennek a makro-ját tanuljuk.Én ezt ajánlom neked.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!