Találatok a következő kifejezésre: Mik az tételek (109 db)

Mik az idei emelt szintû földrajz érettségi tételek?

A tanárom nem akarja kiadni, azt mondja, hogy ezek titkosak. Viszont a többi tantárgyból minden tanár odaadta kidolgozva a tételeket. Már nem értem, hogy van ez. Interneten csak témaköröket írnak, abból viszont rengeteg van, az kidolgozva már több száz oldal. Én tudtam, hogy az érettségin kihúzandó tételeket (azt a húszon valahányat) kell megtanulni, amit a tanároknak kötelessége megadni.

Legjobb válasz: A helyzet az, hogy kettõtök közül a tanárod tudja jól, talán nem véletlenül. Az sem véletlen, hogy a neten nem találtad meg. Az érettségi tételek a magyar kivételével titkosak, a témakörök nyilvánosak. Mivel a tételek titkosak, a tanároknak tilos kiadniuk õket. Az emelt szintût pedig azért sem adhatja ki, mert õ maga sem tudja, sõt még a vizsgáztatók sem tudják. A titkosságot az emelt szinten szigorúan betartatják, még a vizsgáztató tanárok sem írhatják fel maguknak, milyen tételbõl vizsgáztattak, a középszinten viszont sajnos gyakran megszegik egyes tanárok a tilalmat. A vizsgázónak meg nem húsz tételt kell megtanulnia, mert akkor teljesen komolytalan lenne az érettségi, hanem a vizsgakövetelmények szerinti tananyagot a témakörökre alapozva, és ennek alapján a szóbelin kihúzott tételt helyben kidolgozni.

A helyzet az, hogy kettõtök közül a tanárod tudja jól, talán nem véletlenül. Az sem véletlen, hogy a neten nem találtad meg. Az érettségi tételek a magyar kivételével titkosak, a témakörök nyilvánosak. Mivel a tételek titkosak, a tanároknak tilos kiadniuk õket. Az emelt szintût pedig azért sem adhatja ki, mert õ maga sem tudja, sõt még a vizsgáztatók sem tudják. A titkosságot az emelt szinten szigorúan betartatják, még a vizsgáztató tanárok sem írhatják fel maguknak, milyen tételbõl vizsgáztattak, a középszinten viszont sajnos gyakran megszegik egyes tanárok a tilalmat. A vizsgázónak meg nem húsz tételt kell megtanulnia, mert akkor teljesen komolytalan lenne az érettségi, hanem a vizsgakövetelmények szerinti tananyagot a témakörökre alapozva, és ennek alapján a szóbelin kihúzott tételt helyben kidolgozni.
A kérdező hozzászólása: Tehát ha témakörnél van 20 cím természetföldrajznál, meg 40 gazdaságinál, akkor azt mind meg kell tanulnom?
Igen.

A tortenelem. Fazekas.hu oldalon lévő történelem tételek megbízhatóak, elegendők az emelt szintű szóbeli érettségi szintjéhez? (Főként Fazekas-ok válasza érdekelne, mivel az ő tételeik)

Azért kérdezem, mert tudom, hogy az egy neves iskola, és nagyon jó, hogy felrakják a saját tételkidolgozásaikat, csak úgy veszem észre, hogy egy-kettő nem elég részletes, viszont a jelentéktelen dolgokat nagyon felnagytja és sokat ír róluk.

Legjobb válasz: Szia, én oda járok :) Nekem ugyan saját tételem nincs fenn, de sokszor szoktam az ottani tételeleket felhasználni a tanuláshoz. Önmagában szerintem ne hagyatkozz rájuk, mert néha egészen elkalandoznak a tárgytól, meg olyanokról írnak, amit nem kell tudni, de kiegészítésnek nagyon jók! Szerintem a töritankönyved és az ottani tételek együttes átnézésével összeollózhatod a saját, nagyon jó minõségû tételeidet. :)

Szia, én oda járok :) Nekem ugyan saját tételem nincs fenn, de sokszor szoktam az ottani tételeleket felhasználni a tanuláshoz. Önmagában szerintem ne hagyatkozz rájuk, mert néha egészen elkalandoznak a tárgytól, meg olyanokról írnak, amit nem kell tudni, de kiegészítésnek nagyon jók! Szerintem a töritankönyved és az ottani tételek együttes átnézésével összeollózhatod a saját, nagyon jó minõségû tételeidet. :)
A kérdező hozzászólása: Rendben, köszönöm :)

Földrajzból mik az emelt szintű szóbeli tételek?

http://www.oh.gov.hu/letolt/okev/doc/ketszintu_erettsegi_201..

Legjobb válasz: Tudomásom szerint emelt szintre semmilyen tárgyból nincs konkrét szóbeli tétel-lista. Még a szóbeliztetõ tanárok is csak a vizsga napján láthatják a tételeket. Szóval ennél több infót nem nagyon tudsz összeszedni.

Tudomásom szerint emelt szintre semmilyen tárgyból nincs konkrét szóbeli tétel-lista. Még a szóbeliztetõ tanárok is csak a vizsga napján láthatják a tételeket. Szóval ennél több infót nem nagyon tudsz összeszedni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, akkor nem keresgélek tovább.

Mik az emeltszintű közgazdaságtan érettségi tételei? Tudtok ajánlani könyvet, ami felkészít?

Legjobb válasz: Középszinten ebbõl készültem (van benne emelt is) http://www.libri.hu/konyv/68-tetel-kozgazdasagtanbol-kozep-e.. + füzet + tankönyv. :D Emeltrõl többet nem tudok, középszinten írtam 90% felettit, elég volt az, nem kockáztattam.

Középszinten ebbõl készültem (van benne emelt is) http://www.libri.hu/konyv/68-tetel-kozgazdasagtanbol-kozep-e.. + füzet + tankönyv. :D Emeltrõl többet nem tudok, középszinten írtam 90% felettit, elég volt az, nem kockáztattam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Miylen tankönyvbõl tanultál?
Szia.Én jelenleg emelt közgazdaságtan érettségire készülök.Valamint http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=1309&type=.. és ennek a makro-ját tanuljuk.Én ezt ajánlom neked.

Mik az elsősegélyvizsga tételei?

Legjobb válasz: már nicsenek tételek. Bármit kérdezhet, ami a könyvben le van írva, kivéve a szívmasszázst.

már nicsenek tételek. Bármit kérdezhet, ami a könyvben le van írva, kivéve a szívmasszázst.
Mikor én csináltam, kb. egy éve, nem voltak tételek. A könyvbõl kellett felkészülni, bármit kérdezhettek. Húzol egy kártyát, lesz rajta A és B szituáció, amibõl tõlem az egyik "megoldását" kérdezték, és megadták a sikeres vizsgát. De változó mit kérdeznek, a velem vizsgázó három fiútól mindkét kérdésre választ vártak. Megjegyzem, lány vagyok. ;)
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat. A szerkesztõnek csak annyit: nem ez volt a kérdés... Neki is kösz.

Spirál vs. Művi meddővé tétel: melyiknek mi az előnye, mi a hátránya?

A feleségemmel gondolkodunk a dolgon. A spirál eddig egészen jól tette a dolgát, de 5-7 évente cserélni kell és közben van 4-6 hét "pihentetés", ami alatt hagyományos módon kell védekezni (bár ez még belefér). Amikor fent van a spirál, akkor sokkal erősebb és tovább is tart a menstruációja, mint nélküle. Nem szeretnénk több gyermeket, így jött szóba a végleges megoldás. A hosszú várakozási időn túl van-e még hátránya a petevezeték elkötésnek? Leginkább a személyes tapasztalatok érdekelnének.

Legjobb válasz: Én a hormontartalmú spirált javasolnám - Mirena. Ugyanúgy helyezik fel a méhbe,mint a hagyományos "fémes" spirálokat,de hormon van benne,ami lassan,fokozatosan fejti ki hatását. Emellett a menzesz nemhogy bõvebb és hosszabb idejû nem lesz,de még le is rövidül és jóval kevesebb a vérzés. A sterilizálás mindamellet,h visszafordíthatatlan, egy kisebb mûtéti beavatkozás,ami veszélyekkel járhat. A Mirena ugyan nem túl olcsó,de megéri és a sterilizálás sem az.

Én a hormontartalmú spirált javasolnám - Mirena. Ugyanúgy helyezik fel a méhbe, mint a hagyományos "fémes" spirálokat, de hormon van benne, ami lassan, fokozatosan fejti ki hatását. Emellett a menzesz nemhogy bõvebb és hosszabb idejû nem lesz, de még le is rövidül és jóval kevesebb a vérzés. A sterilizálás mindamellet, h visszafordíthatatlan, egy kisebb mûtéti beavatkozás, ami veszélyekkel járhat. A Mirena ugyan nem túl olcsó, de megéri és a sterilizálás sem az.
Az elsõnek igaza van. A Mirena az egyik legmodernebb fogamzásgátló módszer. A vérzés mellette minimális, a belõle kikerülõ hormon jórészt helyben hat, kevesebb szívódik fel. ezáltal kevesebb a hormonok mellékhatása is.
A kérdező hozzászólása: Majd ha arról lesz szó, meg fogom kérdezni! Jelenleg más a téma, köszönöm!
Az nem került szóba esetleg, hogy TE köttesd el magad? A férfi mûtétje sokkal egyszerûbb, könnyebb kivitelezni, kisebb a kockázata.
Kedves kérdezõ! Az eleje marketing szöveg.De nem véletlen, h odaírtam, h ezt már átgondoltátok. Én is azt tettem. De, amit utána írtam TAPASZTALT! Egyebet nem tapasztalok, ha ez kevés, akkor valószínûleg nincs más, amit tapasztalni lehet.
A kérdező hozzászólása: "Legnyomósabb ellenérv, h nem lehet többé gyereke. De ezt gondolom "átrágtátok" már ezerszer." Mint írtam, nem szeretnénk töb gyermeket, de biztos rosszul fogalmaztam... :( Azt is írtam, hogy személyes tapasztalatokra lennék kíváncsi, nem a marketing szövegre, amit bárhol el tudok olvasni. De lehet, hogy a mûtõasszisztensi háttér segítségével még egy mûtétet is meg tudnék nézni. Csak épp nem ez érdekel... Minden esetre köszönöm, de várom azokat, akik már elvégeztették a mûtétet.
Legnyomósabb ellenérv, h nem lehet többé gyereke. De ezt gondolom "átrágtátok" már ezerszer. A mûtétet laparoszkóppal végzik, tehát viszonylag "könnyû"beavatkozás, de lehetnek szövõdményei. Ha minden jól megy menstruálni ugyanúgy fog, mint addig, nem lesz bõvebb, erõsebb a vérzés, viszont nekem mióta megcsinálták, nagyon erõs görcseim vannak menzesz alatt, pedig ez soha nem volt addig.
A kérdező hozzászólása: Mint írtam: "A hosszú várakozási idõn túl van-e még hátránya a petevezeték elkötésnek?"
Én el vagyok kötve 10 éve. Mit szeretnél tudni?
A kérdező hozzászólása: Vannak saját tapasztalataitok, vagy csak a reklámok alapján írjátok? Olyan valaki akinek csináltak már elkötést?
A kérdező hozzászólása: # 8: Bocsi, de a laparoszkópnál abba hagytam az olvasást, ha rögtön a lényeget írtad volna nem lapozok tovább. :)

1^3+3^3+. + (2n-1) ^3 A Cezaro-Stolz tetelt kene alkalmazzam, de ugy remlik, hogy csak tortek eseten mukodik az az eljaras. Ilyenkor mi van, mi az An, Bn?

Legjobb válasz: Ismered az 1^3+2^3+...+n^3 sorozat összegképletét? Az elsõ n köbszám összege (n(n+1)/2)^2. A bizonyítás teljes indukcióval történhet: www.cs.elte.hu/blobs/diplomamunkak/mattan/2011/matusik_edina .pdf Próbálj valamilyen szabályszerûséget találni n=1, 2, 3-ra, azután találd meg a teljes indukciós lépést!

Ismered az 1^3+2^3+...+n^3 sorozat összegképletét? Az elsõ n köbszám összege (n(n+1)/2)^2. A bizonyítás teljes indukcióval történhet: http://www.cs.elte.hu/blobs/diplomamunkak/mattan/2011/matusik_edina.pdf Próbálj valamilyen szabályszerûséget találni n=1, 2, 3-ra, azután találd meg a teljes indukciós lépést!

Mi az a " Vagyonnyilatkozat tételi eljárás lefolytatása "?

Egyes munkakörök betöltéséhez ez a pályázati feltétel. Ez pontosan mit jelent? Mit kell tennem, hogy ez meg legyen nekem?

Legjobb válasz: Olyasmi lehet, mint az adóbevallás. Menj be az APEH-hoz, és érdeklõd meg, hogy pontosan mi is ez.

Olyasmi lehet, mint az adóbevallás. Menj be az APEH-hoz, és érdeklõd meg, hogy pontosan mi is ez.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors választ!

Mi az az "Átfuttatott tételek" a bérpapíron?

Sziasztok. Már több ideje dolgozom egy cégnél, de most vettem rá, hogy megnézzem a saját bérpapíromat és számoljak utána, mivel keveslettem a fizetésemet. Szóval a levonások közt találtam olyat, hogy "Átfuttatott tételek"! Ez most pontosan mit jelent? Err?l szeretnék részletesebb tájékoztatást kapni! A levonások nagyobb részét ez teszi ki. Nem hiszem, hogy az lenne az Összes levonás összesítve, mivel nem is egyezne vele, meg van egy külön olyan is, hogy "Összes levonás". El?re is köszönöm a válaszokat!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!