Találatok a következő kifejezésre: Mik a az egri (93 db)

Mi történik az Egri csillagok lányszöktetés részben? Fogalmazást kell belõle írnom. Röviden leírnátok írni a lányszöktetés tartalmát!

Legjobb válasz: Dobó István szökteti meg a félszemû Jumurdszák lányát az egri vár legmagasabb tornyából. Elég sok harc meg verekedés van, sok török õr meghal, de a magyarok közül is sokan ott maradnak. Végül sikerül nekik, Dobóék nemcsak a lányt szabadítják ki, hanem a törököket is kiûzik a várból. Ezután boldogan élnek, míg meg nem halnak.

Dobó István szökteti meg a félszemû Jumurdszák lányát az egri vár legmagasabb tornyából. Elég sok harc meg verekedés van, sok török õr meghal, de a magyarok közül is sokan ott maradnak. Végül sikerül nekik, Dobóék nemcsak a lányt szabadítják ki, hanem a törököket is kiûzik a várból. Ezután boldogan élnek, míg meg nem halnak.
Pontosan ahogy 1 mondja. Majd írd meg, hogy sikerült, hogy együtt örülhessünk.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Remélem nem írtad meg azt a baromságot amivel az elsõ áthajított. Le nem írom neked csak elárulom hogy Gergely szökteti meg Évát a lakodalomból és a sztorit elolvashatod a Rab oroszlán c. rész IV. fejezetében.
A kérdező hozzászólása: Oké kösz!

S. O. S! Mit jósolt az Egri csillagokban a cigányasszony?

Legjobb válasz: A sovány kis cigányasszony könyörgött Dobónak, hogy hadd mondjon jövendõt. - A feleséged? - kérdezte Dobó a cigánytól. - Azs - felelte a cigány -, ma reggel házsasodtunk össze. A cigányasszony odaült a tûzhöz, összekotorta a parazsat, és fekete, apró magvakat szórt reá. - Datura stramonium[9] - szólt a pap, a magvakra tekintve. A parázsról kék füstoszlop szállt fel. A cigányasszony kõre ült, és beletartotta a füstbe az orcáját. A vitézek meg a volt rabok kíváncsian állották körül. - A kezét... - mondotta néhány perc múlva a cigányasszony Dobónak. Dobó odanyújtotta. A cigányasszony fölemelte az arcát az égnek. A szeme fehérével nézett fölfelé. És remegõ ajkakkal beszélt: - Vörös és fekete madarakat látok... Szállanak egymás után... Tíz... tizenöt... tizenhét... tizennyolc... - Ezek az éveim - mondotta Dobó. - A tizennyolcadik madárral egy angyal repül. Leszáll hozzád, és veled marad. Kendõt rak a homlokodra. A neve Sára. - Eszerint Sára lesz a feleségem. No, szép vénlegény leszek, mikorra megtalálom Sárát! - A tizenkilencedik madár vörös. Sötét, villámos felhõt hoz magával. A földön három nagy oszlop eldõlt. - Buda? Temesvár? Fehérvár? - kérdezi Dobó tûnõdve. - A negyedik is lángol már, te fenntartod azt, noha kezedre, fejedre záporként hull a tûz. - Szolnok? Eger? - A huszadik madár aranyszínû. A nap sugaraiba van öltözködve. A fején korona. A korona egy gyémántja az öledbe hull. - Ez jót jelent. - Aztán megint vörös és fekete madarak szállanak egymás után. De sötétség következik... Nem látok többé semmit... Lánccsörgést hallok... A te sóhajtásodat... Összerázkódott, és elbocsátotta Dobónak a kezét. - Eszerint börtönben halok meg - szólt Dobó összeborzongva. - Nincs ennek semmi értelme - szólt kedvetlenül a pap. - Mire való az ilyen ostobaság? A cigányasszony már akkor a Gergely kezét fogta. Az arcát a füstbe mártotta, hallgatott egy percig. Azután ismét az égre nézett. - Galamb kísér az egész életen... Fehér galamb, csak a szárnya rózsás. De tûz és tûz környékez. Kezedbõl is tüzes kerekek indulnak... A galamb aztán maga marad, és búsan keres egész életén át... Egy percre elhallgatott. Arcát a megirtózás kígyóvonalai vonaglották át. Elbocsátotta a fiú kezét, és tenyereit is az ég felé tartva rebegte: - Két csillag száll fel az égre. Egyik a börtönbõl. Másik a tengerparton... Ragyognak örökké... S elirtózva takarta tenyerét a szemére. - Bolondság - szólt ekkor bosszúsan Dobó. - Öntsetek erre az asszonyra vizet! S elrántotta a Gergõ gyereket. Vitte magával a paripák felé.

A sovány kis cigányasszony könyörgött Dobónak, hogy hadd mondjon jövendõt. - A feleséged? - kérdezte Dobó a cigánytól. - Azs - felelte a cigány -, ma reggel házsasodtunk össze. A cigányasszony odaült a tûzhöz, összekotorta a parazsat, és fekete, apró magvakat szórt reá. - Datura stramonium[9] - szólt a pap, a magvakra tekintve. A parázsról kék füstoszlop szállt fel. A cigányasszony kõre ült, és beletartotta a füstbe az orcáját. A vitézek meg a volt rabok kíváncsian állották körül. - A kezét... - mondotta néhány perc múlva a cigányasszony Dobónak. Dobó odanyújtotta. A cigányasszony fölemelte az arcát az égnek. A szeme fehérével nézett fölfelé. És remegõ ajkakkal beszélt: - Vörös és fekete madarakat látok... Szállanak egymás után... Tíz... tizenöt... tizenhét... tizennyolc... - Ezek az éveim - mondotta Dobó. - A tizennyolcadik madárral egy angyal repül. Leszáll hozzád, és veled marad. Kendõt rak a homlokodra. A neve Sára. - Eszerint Sára lesz a feleségem. No, szép vénlegény leszek, mikorra megtalálom Sárát! - A tizenkilencedik madár vörös. Sötét, villámos felhõt hoz magával. A földön három nagy oszlop eldõlt. - Buda? Temesvár? Fehérvár? - kérdezi Dobó tûnõdve. - A negyedik is lángol már, te fenntartod azt, noha kezedre, fejedre záporként hull a tûz. - Szolnok? Eger? - A huszadik madár aranyszínû. A nap sugaraiba van öltözködve. A fején korona. A korona egy gyémántja az öledbe hull. - Ez jót jelent. - Aztán megint vörös és fekete madarak szállanak egymás után. De sötétség következik... Nem látok többé semmit... Lánccsörgést hallok... A te sóhajtásodat... Összerázkódott, és elbocsátotta Dobónak a kezét. - Eszerint börtönben halok meg - szólt Dobó összeborzongva. - Nincs ennek semmi értelme - szólt kedvetlenül a pap. - Mire való az ilyen ostobaság? A cigányasszony már akkor a Gergely kezét fogta. Az arcát a füstbe mártotta, hallgatott egy percig. Azután ismét az égre nézett. - Galamb kísér az egész életen... Fehér galamb, csak a szárnya rózsás. De tûz és tûz környékez. Kezedbõl is tüzes kerekek indulnak... A galamb aztán maga marad, és búsan keres egész életén át... Egy percre elhallgatott. Arcát a megirtózás kígyóvonalai vonaglották át. Elbocsátotta a fiú kezét, és tenyereit is az ég felé tartva rebegte: - Két csillag száll fel az égre. Egyik a börtönbõl. Másik a tengerparton... Ragyognak örökké... S elirtózva takarta tenyerét a szemére. - Bolondság - szólt ekkor bosszúsan Dobó. - Öntsetek erre az asszonyra vizet! S elrántotta a Gergõ gyereket. Vitte magával a paripák felé.
A kérdező hozzászólása: köszzi Holnap dogát írok :)
egyébként innen kerestem ki: http://mek.oszk.hu/00600/00656/html/


Mit írjak az Egri csillagok fogalmazásnak azzal a címmel hogy A héttorony foglya voltam?

Kedden fogalmazást írunk a suliban és itthon le kell írni a vázlatot,megpróbáltam de nem tudtam mit írjak bele.Egyszerűen kiesett e a rész. Kérlek segíjetek!!!!!!

Legjobb válasz: Török Bálint raboskodott a Héttoronyban. A könyvben elolvashatod ezt a részt.

Török Bálint raboskodott a Héttoronyban. A könyvben elolvashatod ezt a részt.
A kérdező hozzászólása: csak az a bibi hogy nemtalálom hol van
Török Bálintot erõvel hurcolták el Budavár bevétele után Magyarországról, mert veszélyes volt a törökökre nézve. A török haláláig fogva tartotta. A könyv szerint a szultán felajánlotta a köztiszteletben álló nemesnek, hogy szabadon bocsátja, sõt, a budai pasa címet is neki adományozza. Csak az a bibi :) hogy Török Bálintunk ízig-vérig magyar hazafi és kijelentette hogy a töröknek nem fog szolgálni soha. Ezenkívül volt még egy-két incidense, pl: át akarták téríteni mohamedán hitre, aztán Bornemisszáék érte mentek kiszabadítani, ami végül is kudarcba fulladt. Ezekbõl költögess valamit, de meg van filmen is, ha az segít! :)

Mi lehet a következménye ha az autóban ideiglenesen ki van kötve az EGR szelep?

Opel Astra F, x16xel motor.

Legjobb válasz: Köszönöm a gyors és kimeritõ választ. Az autó a motor javitása után néha rángat. Ezt teszi most is amikor az EGR szelep ki van iktatva. Ez a rángatás is az EGR szelep miatt történhet? Mintha kicsit az alapjárat is változna.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a gyors és kimeritõ választ. Az autó a motor javitása után néha rángat. Ezt teszi most is amikor az EGR szelep ki van iktatva. Ez a rángatás is az EGR szelep miatt történhet? Mintha kicsit az alapjárat is változna.
Az EGR miatt lehet, hiszen a szelep normál mûködéséhez van belõve e vezérlõ elektronika!

Az Egri Csillagokba olvasónaplóban van egy olyan kérdés, hogy " Mit tudhatunk meg a korabeli Magyarország mindennapjairól"? Erre kéne válasz.

Legjobb válasz: A törökök által elfoglalt országrészben a közbiztonság nem volt megfelelõ: példa, bármikor elrabolhattak bárkit, még a patakban fürdõ kisgyerekeket is. Megismerhetjük a korabeli közlekedési viszonyokat, lóháton, szekéren jártak. A várakban zajló mindennapi életet, Ceceyék udvartartását például, vagy az életet a királynõ udvarában, udvarhölgyeinek körében. Az egri vár védelme idején pedig az ott harcoló katonák mindennapi életét, felkészülésüket a harcra, a fegyvereket, amelyekkel harcolnak, a várkapitány, Dobó és az õt körülvevõ tisztek, az egri nõk életét, ahogyan kivették részüket a harcokból, de helytálltak a mindennapokban is.

A törökök által elfoglalt országrészben a közbiztonság nem volt megfelelõ: példa, bármikor elrabolhattak bárkit, még a patakban fürdõ kisgyerekeket is. Megismerhetjük a korabeli közlekedési viszonyokat, lóháton, szekéren jártak. A várakban zajló mindennapi életet, Ceceyék udvartartását például, vagy az életet a királynõ udvarában, udvarhölgyeinek körében. Az egri vár védelme idején pedig az ott harcoló katonák mindennapi életét, felkészülésüket a harcra, a fegyvereket, amelyekkel harcolnak, a várkapitány, Dobó és az õt körülvevõ tisztek, az egri nõk életét, ahogyan kivették részüket a harcokból, de helytálltak a mindennapokban is.
1500-1600 évek: Magyarország! lexikonokban is vannak errõl információk, pl néprajzi lexikon. még akár különbözõ képes könyveket is találhatsz könyvtárban kutatva. de a néprajzi lexikon, és a különbözõ Enciklopédiák lesznek segítségedre leginkább!
nekem ugyanez lenne a kerdesem csak az elso resz alapjan

EGRI CSILLAGOK! Mi az egri csillagokban a tgérkép utja?

Vagy van e ukyen oldal ahol megtalálom. Olvastam a könyvet,de erre nem emlékszem! odáig juttom el hogy a föld alatt is ennek a segitségével mennek. Köszi!
Olvasd el a regényt!
Egri várvédõ nõk, szurkot fõztek/öntöttek a törökökre, kitartóan harcoltak, és javították a hangulatot...:)
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ..!
A harc során is fontos szerepet töltöttek be, sebesültek ellátása a védõk kiszogálása(etetés, itatás...stb...)Amikor már a védõk nagy része elesett vagy súlyosan megsebesült, Õk álltak ki a falakra is. A többi nõ forralta a vizet, olvasztotta az olmot, szurkot amivel a feltörõ törököket leöntötték.HÕSÖK voltak!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, sokat segítettek nekem!

Corsa c autóból elfolyt a hűtővíz az egr szelep tömítése környékén. A maradék hűtővizet gyorsan forralja. Fűtés nincs. Mi lehet a baj, vízpumpa, egr szelep beállt?

termosztát nyit,fűtő radiátor felé menő, és onnan jövő vízcső hideg motor z12 xep

Legjobb válasz: te autószerelõ vagy ?

te autószerelõ vagy ?
A kérdező hozzászólása: már átnyálaztam, de ilyen problémát nem találtam, de azért megpróbálom feltenni ott is ezt a kérdést. azért köszönöm.
aha értem:S, szerintem próbáld meg valamelyik opelfórumot, ott vannak hozzáértõk
A kérdező hozzászólása: ha jól értettem a neten, akkor ez a tipusú egr szelep hûtve van. az egyik fém csõ a blokkal van összekötve, a másik csatlakozására egy gumicsõ csatlakozik, ami a fûtõtest felõl érkezik.
hát én nem tudom hallod nem akarok hülyeséget mondani, nekem is opelem van c20xe motorral, azt tövirõl hegyire ismerem meg szétbontottam már egyszer kétszer, de nem értem az egr nek mi köze a hûtõvízhez:SS, nálam az egy pici henger alakú valami amin két csõ van de az tudtommal a kartergázzal van kapcsolatban
A kérdező hozzászólása: az egr szelep fémes tömítésénél ment el a fagyálló. a gumicsõnél nincs fagyálló eresztés.
A kérdező hozzászólása: természetesen utána töltöttem, úgy járattam. nem vagyok autószerelõ, csak amit lehet megcsinálok én.
fûtés nyilván nincs ha elfojt a víz, most kapcsolok:D, így ne használd mert motor kuka!
elõször is nézd meg ahol folyik, leírtad hogy hol, ott kell körülnézni mi ment el, lehet kilyukadt a csõ, vagy bilincs ment el, nálam nemrég sorba adták meg magukat a csövek, és olyan hülye módon hogy alapjáraton nem spriccelt rajt a víz csak menet közben
Levegõs a rendszer, a tipikus tüneteket írtad le. Komplett rendszert le kell engedned, tökéletesen és véglegesen megszüntetni a szivárgást, utána feltölteni és légteleníteni.

5. fejezet! Egri csillagok. Mi miatt lázadoznak Hegedűs István és emberei? Mi lesz a büntetésük? Éva hogyan jut be a várba? Mi történt az ostrom végeztével a várban és a török táborban? Mit tudunk meg Dobó, Megcsey és Gergely későbbi sorsáról?

Ez itt az 5. fejezet kérdései az olvasó naplómhoz és mivel hogy holnap kezdődik az iskola nincs már annyi időm hogy ki olvassam hogy ezekhez tudjam a választ ha valaki segít azt nagyon meg köszönném.

Legjobb válasz: Hegedûsék a zsold miatt morognak, felakasztják Pistikét. Éva és(ciki de nem jut eszembe a neve) egy fiatalember, aki egri egy titkos alagúton át jutnak a várba, de észreveszik õket a törökök, a fiatalember feláldozza magát, hogy elvonja a figyelmet Éváról, a lõporoknál eldobja a fáklyát... Ostrom végén örül mindenki a magyar részrõl, a törökök elmentek a bánatba, Éva a török asszonytól visszakapja a fiát, a török asszony meg a sajátját, Gergelyt kitüntetik. Film megnézése se rossz ötlet ám.

Hegedûsék a zsold miatt morognak, felakasztják Pistikét. Éva és(ciki de nem jut eszembe a neve) egy fiatalember, aki egri egy titkos alagúton át jutnak a várba, de észreveszik õket a törökök, a fiatalember feláldozza magát, hogy elvonja a figyelmet Éváról, a lõporoknál eldobja a fáklyát... Ostrom végén örül mindenki a magyar részrõl, a törökök elmentek a bánatba, Éva a török asszonytól visszakapja a fiát, a török asszony meg a sajátját, Gergelyt kitüntetik. Film megnézése se rossz ötlet ám.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!