Találatok a következő kifejezésre: Mik a Az örökös (20 db)

Ha nincs végrendelet akkor az örökös örököl mindent, vagy csak a köteles részt? Csak ajándékozásnál van köteles rész? Ha eladás történt akkor mi jár az örökösnek?

Legjobb válasz: Végrendelet hiányában a törvényes örökös a leszármazott. Ha nincs leszármazott akkor a házastárs, ha az sincs akkor az örökhagyó testvérei. Ilyen esetben a teljes hagyaték az örökösöké. A köteles rész (a törvényesen járó rész fele) akkor jár a törvényes örökösnek ha van végrendelet. Az örökhagyó életében szabadon rendelkezhet vagyonával, azt elajándékozhatja, értékesítheti, ez nem érinti a késõbbi örökséget.

Végrendelet hiányában a törvényes örökös a leszármazott. Ha nincs leszármazott akkor a házastárs, ha az sincs akkor az örökhagyó testvérei. Ilyen esetben a teljes hagyaték az örökösöké. A köteles rész (a törvényesen járó rész fele) akkor jár a törvényes örökösnek ha van végrendelet. Az örökhagyó életében szabadon rendelkezhet vagyonával, azt elajándékozhatja, értékesítheti, ez nem érinti a késõbbi örökséget.
Ha nincs végrendelet, akkor a törvényes öröklés kap helyt. Törvényes örökös az gyerek (nevelt, mostoha, örökbefogadott is) Ha ez nincs, akkor az egyenesági felmenõk. Mindent õ örököl, nemcsak a köteles részt. Ha a szülõ nem a gyereke javára végrendelkezne, akkor a gyerek igényt tarthatna a köteles részre. Hacsak ki nem tagadták az öröklésbõl. Ebbõl adódóan nem csak az ajándékozásnál van köteles rész. Utolsó kérdésed nem tiszta. Mit adtak el ? Ki?
A lakását a halála elõtt hogy sikerült eladni? Valaki másnak a tulajdona volt és az illetõ, aki meghalt azóta, volt a haszonélvezõ? Mert szerintem az illetõ beleegyezése nélkül (akár tulajdonos, akár haszonélvezõ volt) nem lehet eladni a lakását, amíg él.... Hacsak nem kényszerítették a szerzõdés aláírására....
Végrendelet nélkül az örökös örököl mindent. Ha van végrendelet, akkor is minimum a köteles részt meg kell kapnia. Az eladást hogy érted? Az illetõ halála elõtt elad valamit? Akkor ahhoz még semmi köze az örökösnek, viszont az abból származó pénz megilleti. (Már ha az örökhagyó nem költi el folyó kiadásokra)
A kérdező hozzászólása: a lakását a halála elõtt

Az őrőkős kérdés, mit gondol ha elsőre megkap mindent, de ha nem akkor keres mást? Hanyadik talinál "illő"megtőrténnie? Erre sosem tudom a választ

Legjobb válasz: Mindenki mást szeretne. Nincs egységes. Neked kell érezni, hogy mikor akarod. Ha neki nem tetszik, jön majd egy olyan akinek tetszeni fog.

Mindenki mást szeretne. Nincs egységes. Neked kell érezni, hogy mikor akarod. Ha neki nem tetszik, jön majd egy olyan akinek tetszeni fog.
Elõször is: az a fiú, aki emiatt lelép, mert nem feküdtél le vele az elsõ randi után, talán jobban is teszi, mert valószínûleg, nem fûzött hozzád sok érzelmet. Szerintem amúgy ennek nincs szabálya, h márpedig a 15. randin kell egymásnak esni. Ez szitufüggõ, de célszerû nem az elsõ randik valamelyikén máris ágybabújni. Szerintem a randi az a fázis egy kapcsolatban, amikor még csak ismerkedtek alapvetõen. Ha már mindkettõtökben kirajzolódik, h kedvelitek egymást, az már nem randi, hanem járás, szóval onnantól ahogy érzitek.
igen, az ÖRÖKÖS kérdés :) ha elsõre megkapnék mindent az már régen rossz lenne :) és olyan nincs hogy illik megtörténnie! a kérdés csupán az hogy egy ge*ciputtony akarsz-e lenni vagy sem?
1.vagyok. csak annyit fûznék a dologhoz, hogy igen, a randi még az ismerkedõs fázis. A kapcsolat nagyban függ a szexuális élettõl. A szexuális elvárásokat is jó lenne megimsmerni idõben. Lehet róla beszélgetni, de szóban mindenki azt adja, amit a másik szeretne. Késõbb kiderül hogy esetleg mégsem ugyanazok az igények. Elküldhettek melegebb éghajlatra, de boldog az aki szeretné az orális szexet, de nem kapja meg mert a barátnõje nem szereti? Ha az elején kiderülne nem alakulna ki fölöslegesen egy szerelem, ami rengeteg boldogtalanságot okoz a legvégén.
Én sokáig úgy voltam, hogy 3-4 hét randizás (4-8 alkalom) után meg kell történnie. Az aktuális barátnõmnek mégis fél évig udvaroltam. Megérte. Sosem beszéltem meg elõre a szexuális szokásainkat, de nem is volt rá szükség.
A kérdező hozzászólása: Kõszõnõm mindenkinek a válaszokat.nem parázom tovább a dolgon, majd ahogy ott akkor érzem, aszerint dõntõk.

Mi van abban az esetben, ha az elvált feleség és férj egy háztartásban lakik, fele-fele tulajdonrésszel, meghal az exférj és az egy szem lányuk a törvényes örökös?

Mik a jogai az özvegynek, akinek mint írtam fele tulajdoni hányada volt? Mit tehet ilyenkor az örökös, ha már elmúlt 18 éves?

Legjobb válasz: Mivel elvált, így özvegyi haszonélvezetre nem jogosult. Így az ingatlan másik felének a lánya lesz a tulajdonosa. Hogy mi lesz, arról meg megegyeznek. Vagy nem.

Mivel elvált, így özvegyi haszonélvezetre nem jogosult. Így az ingatlan másik felének a lánya lesz a tulajdonosa. Hogy mi lesz, arról meg megegyeznek. Vagy nem.
Ilyenkor a feleség meg a lány lesznek fele-fele arányban a tulajdonosok. Ilyenkor nem sok mindent lehet tenni, vagy közösen használják a tulajdont, vagy eladják és megosztoznak az árán - de ebbe mindkét tulajdonosnak bele kell egyeznie.
Az özvegyi haszonélvezetet elbukta az anya, így vagy megegyeznek vagy az egyik kéri a lakás kényszer értékesítését a bíróságon. Mondjuk ebben az esetben elégé valószínû, hogy pár millióval kevesebbért tudják csak eladni.
A kérdező hozzászólása: És ha történetesen még a felesége lett volna, akkor az özvegyi haszonélvezet élete végééig megilletné?Szóval a lánya, akinek fele van, nem kötelezheti rá hogy adják el?
Igen akkor az özvegyi haszonélvezet az anya haláláig megilleti. A haszonélvezeti jog magasabb mint a tulajdonosi jog, még a lányát a túlajdonost is ki tehetné a saját lakásából ha úgy döntene az anya.
A kérdező hozzászólása: Ha már a "kirakásnál" tartunk, a mi esetünkben, hogy fifti-fifti a tulajdon és nincs haszonélvezet, az özvegy részérõl, a lányának ellenben van?Mivel õ örökölt?Az örökösödés ilyen szinten akkor elõnyösebb helyzet jogilag, mint az, hogy a volt feleség tulajdonképpen a volt férje halála után tovább használja a saját tulajdonrészét? Ha jól tudom, úgy egyeztek meg, hogy az alsó szint a lányé, a felsõ az anyjáé.
A lány miért örökölt volna haszonélvezetet? Õ nem az apa özvegye hanem a lánya.
Az özvegyi haszonélvezet haláláig vagy a következõ házasságkötésig illeti meg az özvegyet. A haszonélvezõ nem szólhat bele az ingatlan tulajdonjogának eladásába, viszont a haszonélvezet, mint teher rajta marad az ingatlanon, így praktikusan eladhatatlan. De mivel nem haszonélvezõ, ez majdnem mindegy is. A fele tulajdonrész miatt pedig elõvételi jog illeti meg a másik tulajdoni hányadra, illetve az ingatlan egésze az õ beleegyezése nélkül nem adható el, legfeljebb ha bíróság rendeli el.
"tulajdon és nincs haszonélvezet, az özvegy részérõl, a lányának ellenben van?Mivel õ örökölt?" Mivel kizárólag az ingatlan fele tulajdonrészét érinti az egész, ezért majdnem mindegy is, hogy mi az elõnyösebb. De a lány nem haszonélvezetet, hanem tulajdonjogot kap. Eddig is más tulajdonában volt, és megegyezés volt a közös használatról, ezután is az lesz.
Ha élvezeti jog van rajta akkor nem rakhatnak ki a lakásból.Csak veled együtt adhatják el..... Èn úgy tudom.
Csak a házastársat illeti meg a haszonélvezeti jog. Az élettársat semmi. Az örökösök kirakhatnak az utcára, akárhány évig voltál szeretõ. Ezért nem CSAK egy papír a házasság!
Semmi nem illeti meg az élettársat, csak ha van végrendelet. De akkor is a köteles rész jár az örökösöknek. Amúgy semmi. Élettárs mehet csupasz kézzel, még akkor is, ha az õ pénzébõl éltek.
A kérdező hozzászólása: Végrendeletrõl volt szó de nem nagyon lép az ügyben persze ezt én nem is hozom fel neki
A kérdező hozzászólása: Igen tudom:(Csak özvegyit kapok 1 évig:(Sajnos esküvõt nem akar volt egyszer nõs többet nem akar
Ìrjatok végrendeletet amit hitelesítenek.Akkor semmi baj nem történhet.Végrendeletet pedig minden ok, gond nélkül lehet írni.
Akkor pedig semmit nem ér a 10. év tudtommal.
A kérdező hozzászólása: Mi csak együtt élünk nincs papír vagy ilyesmi
Igen de van különbség az együtt élünk "élettárs" és a bejegyzett élettárs között.
Ittg a GYK-n a mai kérdések között is volt egy özvegyi jogra vonatkozó kérdés. A te kérdésekre is van törvényi hivatkozást is tartalmazó válasz. Keresd meg.
A kérdező hozzászólása: 16:24 es író köszi akkor tényleg jár majd özevgyi
Azt javaslom, most ne parázz miatta. Most van elõkészítés alatt az új örökösödési jog. Az már nagyobb teret ad az élettársi kapcsolatban élõknek. Úgy tudom, 10 év együttélés után ugyanúgy jár az özvegyi jog a közösen használt lakára, mint házasság esetén. Az örökösök csak haszonélvezeti joggal terhelten tudják eladni. Másik lehetõség, hogy megváltják a haszonélvezeti jogodat. Ha aktuálissá válik a kérdés, konzultálj ügyvéddel, de a hagyatéki végzést hozó közjegyzõ is felvilágosít a jogaidról. Arra ügyelj, hogy a hagyatéki tárgyalás résztvevõi között ott legyél.
A kérdező hozzászólása: De özvegyi nyugdíj 1 évig jár azt hiszem.
A kérdező hozzászólása: Nincs haszon élvezeti jog de azt hallottam, hogy 10 év együtt és után a túlélõ élettárat megilleti lakás használati jog csak nem tudom mi az
Ne haragudj de elég fura, hogy már most az özvegyi nyugdíjadra gondolsz amikor a párod még vígan él.
A kérdező hozzászólása: Ilyen tényleg van?:) ))
Lehet kapni Rossmannban miteszer eltávolító tapaszt. Csodás találmány. Feltapasztod, rásimítod, lehúzod. És minden csúnyaság a tapaszon marad.
Mi a pontos neve? engem is érdekelne :)
Van több féle. Van orra, állra is. Arctisztítók, radírok környéken kell keresni az üzletben (vagy megkérdezni). 1200ft körül van egy 5db-os doboz. Tényleg tök jó, mert mikor lehúzod látni a kis fehér "kukacokat" a tapaszon.
Én is Rossmann-ban vettem, nekem 3db-os kiszerelés volt 450Ft. Bár azért közel sem szedi ki az összeset, utána azonban könnyen kinyomkodhatók, mivel nagyon felpuhítja a bõrt és a pórusokat. Utána nyugtató krém rá és nem is marad piros. Most már több, mint egy hete tiszta az orrom, remélem azért még hosszabb ideig is kibírja :)
Lecsuknak magánlaksértésért és rongálásért. Azonkívül szinte semmi. Max a tulaj rádperli ha idõközben valami eltûnt. :)
Mi van, romák vagytok?! Azok szoktak csak úgy beköltözni idegenek tulajdonába, rendszerint önkormányzati lakásokba. Úgy van, ahogy az elõzõ írta, a börtönt kockáztatjátok.
A kérdező hozzászólása: Mi a helyzet a termõföldel? Véletlenül mûveli meg a gazda a szomszéd nem használt földjét?
Hogy hogyan gondolja a törvény a jóhiszemûséget? Nagyon egyszerû. Úgy lehetsz jóhiszemû, ha nem tudod, hogy másé. Például tévedésbõl elnézett telekhatár (nem szándékos túlépítés), hibás adásvétel, stb.
Na igen, de tulajdonjogot szerezni is csak a tulajdonostól lehet. Vagyis önkormányzati telken álló hajléktalanok által épített bódét is lehet ugyan adni-venni, de a telek tulajdonosa marad az önkormányzat.
egy módon: megveszed.
A kérdező hozzászólása: Hát pont ez az! Hogyan gondolja a törvényhozó a jóhiszemûséget, hogyan nyilvánul meg?
Egy apró részlet a törvénybõl: "Elbirtoklással nem szerezhet tulajdonjogot az, aki nem jóhiszemûen, hanem erõszakos vagy alattomos úton jutott a dolog birtokához". Amit leírtál az egyértelmûen nem jóhiszemû, tehát lecsukhatnak érte.
Az önkormányzatnak hivatali kötelessége felszólítani a tulajdonost, hogy tartsa rendben. (Elvileg a cigányokat is fel kellene szólitaniuk.) Ha ennek nem tesz eleget, kiróhat birságot. Ha nem fizeti be behajthatják és így elárverezhetik a házat, ezáltal ismét lesz tulajdonosa. Ha az önkormányzat szarik eleget tenni a kötelességének, akkor jelezd a jegyzõnél, hogy tegyen eleget ennek a kötelezettségének.
A kérdező hozzászólása: Ez most is hasonlóképpen van. Szerintetek mi lesz egy ilyen házzal, ott áll majd száz évig üresen? Az örökös amerikában él, nem jelentkezik érte pedig értesítették. A ház szépen tönkremegy... Szerintem majd jön egy vállalkozó és elkezd rá építeni egy újat, a ház még fel sem épül de egy ingatlanos már hirdeti is az eladó, új házat. Persze mindehez semmi köze az örökösnek! Válaszolva a kérdésre nem vagyunk romák, de ha azok lennénk akkor mi van?
Ne költözz be, ha jót akarsz, ha más nem, az APEH meg fog keresni és fizetni fogsz. Fel fognak jelenteni.
Idegenek tulajdonát 1990 elõtt el lehetett birtokolni, vagyis aki 10-15 évig használta a szomszéd kertjét, az megkaphatta. Sõt, KI LEHETETT IGÉNYELNI a más tulajdonában álló házban egy-két szobát és beköltözni hivatalos segítséggel, a tulajdonos hozzájárulása nélkül is. Földhivatali bejegyzés (nem széljegyzet) nélkül nincs hivatalos tulajdon. És nemrég még illetéket kellett fizetni (nem is keveset), akkor is, ha abban a házban születtél és aki meghalt, az apád vagy anyád volt. Ingyen nincs semmi, pláne nem ház vagy telek.
A kérdező hozzászólása: Érdemes elolvasni ezt: http://www.alfaterv.hu/hasznos4.htm Nem arról van szó hogy elveszed valaki tulajdonát hanem arról, hogy ha valaki 15 évig nem törõdik a tuéajdonával akkor arra nincs is szüksége. Ugyanez vonatkozik a termõföldre, és másra is, nem véletlenül van ez így.
Törvényesen sehogy. Nem a te tulajdonod, tehát ne vess rá szemet. Amúgy az esetet jeleztem a rendõrségen és az IP címed alapján ne csodálkozz, ha meg fognak majd keresni...
Minden idõsebb ember úgy szokta meg, hogy el lehet birtokolni a más tulajdonát. De már vagy húsz éve nem lehet.

Élettársi viszony (10 év) után ha az egyik féllel történik valami van joga a túlélő társnak elvinni a közösen szerzett vagyon felét az örökösök elöl? Ilyenkor mi van?

Pl:Kocsit vettek közösen, bútort,tv-t egyebeket.Akkor mindent visz az örökös? Állítólag élettársak közös vagyont szereznek az együtt élés során és ezt közösen kell osztani ha külön mennének. " A Polgári törvénykönyv szerint ugyanis az élettársak együttélésük alatt a szerzésben való közrem?ködésük arányában szereznek közös tulajdont."

Legjobb válasz: Hivatalosan is élettársát voltak, vagy csak ugy együtt éltek?

Hivatalosan is élettársát voltak, vagy csak ugy együtt éltek?
A kérdező hozzászólása: 10 éve együtt élnek be is van jelentve a nõ oda ideiglenes lakcím szerint 3 éve papír is van róla.
Semmit nem vihet el a hagyatéki tárgyalás elõtt! Errõl majd a hagyatéki tárgyaláson döntenek. De bizonyítani kell, hogy mi a közös szerzemény.
A kérdező hozzászólása: Értem.Akkor van gáz ha olyat visz el amit a rokonok nem tudnak bizonyítani, hogy az ott volt a lakásban de tudják , hogy volt.Azt már nem követelhetik vissza gondolom bizonyíték hiányában:(
Ha nem voltak bejegyzett élettársak akkor elég kevés eséllyel indul.
A kérdező hozzászólása: értem hát reméljük nem lesz gond majd
mi a fenéért nem lehet egy szaros papírt beszerezni, inkább 10 évekig aggódnak, vagy váratlanul vasajtó ... ha én ezt érteném??? az egyik topicban az apuka az anyukát zavarta el a tulajdonából a két közös gyerekkel a semmibe ...
A kérdező hozzászólása: Úh az se semmi de ahhoz semmi joga olyan mintha én a párom küldeném el a francba a 20 éve meglett házából érdekes is lenne Vagyon papírt nem csináltak de mivel álítólag együtt élés alkalmával a szerzett vagyon közösek szerzett ha csak nem tudják külön bizonyítani d nem tudják:((

Mit lehet tenni két elvadult, girhes macskával, akiknek a gazdája meghalt, az örökösök eladták a házat, az új lakót meg nem érdeklik a macskák?

Kb egy éve kóborrá vált macskák a környékbeli házakhoz bejárnak, esznek amit találnak, összehugyoznak mindent (jelölgetnek), alszanak ahol sikerül. Csupa seb a fejük, az egyiknek a farka is csonka, sebes. Befogni nem lehet, ahhoz elég fürge. A saját cicámat féltem, hogy összeszed t?le valami nyavalyát, mert már el?fordult, hogy befeküdt a fekhelyére, s?t elmarja, amikor az enyém eszik. A 10 éves cicámból nem akarok "benti macskát" csinálni, mert attól meghibbanna.

Legjobb válasz: Én feljelenteném az állatvédõknél az új lakókat..ha nem gondozzák õket akkor legalább elvitték volna egy menhelyre ahol lenne esély hogy felgyógyuljanak és találjanak egy szeretõ gazdit!!!!!! ez állatkínzás

Én feljelenteném az állatvédõknél az új lakókat..ha nem gondozzák õket akkor legalább elvitték volna egy menhelyre ahol lenne esély hogy felgyógyuljanak és találjanak egy szeretõ gazdit!!!!!! ez állatkínzás
Szólj valami állatvédõnek aztán azok befogják õket.
Keress a neten hozzád közel lévõ állatmenhelyet.
Keress menhelyet a közelben!

Ha 4-en öröklünk egy házat és a fő örökös (70 %) nem akarja eladni, ki kell minket fizetnie? Mert az illetéket egyenként már befizettük, de így örökség soha nem lesz belőle.

Lehet őt egyáltalán kötelezni, hogy a másik 3 örököst (10-10 %) kifizesse? Vagy csak használja a házunkat és kész?

Legjobb válasz: Ha jól tudom, megvan a módja, hogy kifizessen titeket. Keressetek fel 3-an egy jó ügyvédet, lehet, hogy már az ügyvédi felszólítás hatására fizet.

Ha jól tudom, megvan a módja, hogy kifizessen titeket. Keressetek fel 3-an egy jó ügyvédet, lehet, hogy már az ügyvédi felszólítás hatására fizet.
Ki kell fizetnie. Nálunk is nagymamámnak a testvérével kellett osztozkodnia, õk fele fele részben voltak. Mivel a testvére pénzt akart mi meg nem akartuk eladni a házat így hitelbõl fizettük, ha nem tudtuk volna abból akkor kénytelenek lettünk volna eladnia házat.
Jó magas albérleti díjat kell tõle kérni, amit nem tud kifizetni. Így elõbb-utóbb belemegy a ház eladásába.
A kérdező hozzászólása: Az a baj, hogy nem tud minket kifizetni, eddig bérelt lakásban lakott. Azt mondta, hogy árulja a házat, de nincs vevõ.... mondjuk azon az áron... nem is csoda. Akkor keresünk egy ügyvédet. :(
Lehet kérni a bíróságon a közös vagyon megszüntetését. De ilyenkor van, hogy áron alul passzolják el az ingatlant. Megemlíteném ezt a tiltakozónak!
Nem kötelezhetõ arra, h kifizesse a részeteket. Annyit tehettek, hogy kéritek tõle az anyagi megváltást. Ami még szóba jöhet, mint megoldás: - eladni a tulajdonrészeteket valaki másnak - hitelt venni fel rá amit nem fizetsz vissza. Így elõbb utóbb árverésre kerül...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, már sokkal okosabb lettem. Szép estét mindenkinek!
A közös tulajdon megszüntetését végsõ esetben bíróságon lehet kérni. Ilyen esetekben az azt akadályozót szokták illetni a perköltségek és a vége végrehajtás (árverés) is lehet. Ilyenkor szokott mindenki rosszul járni, mert árveréseken elég nyomott áron mennek el az ingatlanok. Ezt mondjátok meg neki, hátha készségesebb lesz.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!