Találatok a következő kifejezésre: Miben vannak telítetlen zsírsavak (2 db)

A testépítők milyen olajat isznak magában és mennyit naponta? Telítetlen zsírsav kell a testzsírcsökkentéshez? Miben van az? Repceolaj, vagy mi?

Legjobb válasz: Elsõsorban növényi olajokban van egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav, de sajna, a mód, ahogy kivonják nem egészséges. Extra szûz oliva olaj (kicsit drága), magvak (dió, tökmag, mandula, lenmag - ez utóbbinak a lisztjét bármibe teheted, pl. yoghurtban is finom), halak (nálunk ár-érték arányban a legjobb a busa, 850 Ft/kg, finom de szálkás). Én nem innék olajat magában, de bõségesen locsolhatsz a salátára. Kapsz hidegen préselt tökmagolajat is, de drága. Vehetsz a patikában omega-3 kapszulát. Ne adagold túl.

Elsõsorban növényi olajokban van egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsav, de sajna, a mód, ahogy kivonják nem egészséges. Extra szûz oliva olaj (kicsit drága), magvak (dió, tökmag, mandula, lenmag - ez utóbbinak a lisztjét bármibe teheted, pl. yoghurtban is finom), halak (nálunk ár-érték arányban a legjobb a busa, 850 Ft/kg, finom de szálkás). Én nem innék olajat magában, de bõségesen locsolhatsz a salátára. Kapsz hidegen préselt tökmagolajat is, de drága. Vehetsz a patikában omega-3 kapszulát. Ne adagold túl.
A kérdező hozzászólása: A felsoroltakból azt hiszem, a lenmagolaj lesz az. Egy kis üvegcsében volt nála, és azt húzta meg néha.:) Vannak gyógyítási céllal is olajak (pl. a Bálint cseppek), azt is magában kell bevenni. De azt sokkal kisebb mennyiségben (napi egy mokkáskanálnyit), mint ahogy az a testépítõ itta, akivel beszéltem. Szerintem õ napi fél decit is megivott magában - és ezenkívül volt még a salátaöntetnek használt olivaolaj. (Szerintem ételben szörnyû az olaj, sütéshez is utálom meg salátán is. Egyáltalán nem illik sem a zöldséghez, sem a húshoz. Hogy bírod megenni? Magában simán megiszom.)
És nem lesz annyi lenmagolajtól hasmenése?Ugyanis székrekedés ellen kiváló a lenmagolaj, és már napi 1-2 kiskanállal hatásos.Egyébként nagyon hasznos és sokoldalú a lenmagolaj, bár egyesek szerint férfiaknál a halolajból kivont Omega 3 valamennyivel jobban hasznosul a lenmagolajnál.És elég nehézkesen lehetne túladagolni, lévén, hogy minden egyes embernek hiánya van ebbõl a zsírsavból.Inkább olyan keveset fogyasztunk belõle(takarékosságból fõleg)hogy nem érezzük meg.
A kérdező hozzászólása: ÉS hol lehet kapni? Fontos, hogy hidegen sajtolt legyen? Az mit jelent pontosan? A hidegen sajtolt olajak drágábbak?
A kérdező hozzászólása: És az extra szûz mit jelent?
Igen, a hidegen sajtolt olajak drágábbak.A lenmagolaj viszont amennyire hasznos, annyira elfogadható árú 650.-ft/kb.negyed liter) A extra szûz pedig azt jelenti, hogy "A keletkezõ extra szûz olívaolajat tartályokba teszik, aztán szûrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hõt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem más adalékot. Az extra szûz olívaolaj megõrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag."
A kérdező hozzászólása: A hidegen sajtolt mitõl jobb? Akkor jobb hidegen fogyasztani, és nem sütni benne? Igazából mire jó? Hiányzó tápanyag? Jó az emésztésnek? Vagy miért pont ezek a zsirsavak kellenek?

Miben vannak többszörösen telítetlen zsírsavak?

Legjobb válasz: A tengeri növényevõ halak olajában.

A tengeri növényevõ halak olajában.
Liba zsírban.
A legjobb a lenmagolaj és a halolaj!
Gondolom, mindenféle olajban és zsiradékban akad valamennyi. A kérdés az, hogy miben van sok belõle. A napraforgóolajban nagyon sok van. Az olivaolajban jelentõsen kevesebb, mert abban egyszeresen telítetlenbõl van sok.
Extra szûz olívaolajban.
Olajos magvakban (dió, mandula, stb)
Na, csak találtam egy jó táblázatot errõl: http://www.medimix.hu/cikk.php?cid=130 (így simán bemásolva kicsit kusza:) Megnevezés Telített zsírsavak Egyszeresen telítetlen zsírsavak Többszörösen telítetlen zsírsavak Napraforgóolaj 11 20 69 Olívaolaj 13 79 8 Repceolaj 6 58 36 Szójaolaj 16 23 61 Libazsír 30 58 11 Tyúkzsír 27 50 23 Sertészsír 41 49 10 Dió 10 20 70 Mák 13 14 73 Persze a vásárolt olaj csomagolását meg kell nézni, mert kissé eltérhet. De talán iránymutatásnak jó.
Én a tökmagolakat használom. Napi 1 evõkanál és napi 5 dekát veszítek a súlyomból. Miért ? Mert magával visz telített zsírokat a "nagykapu" felé.....aztán ég vele !


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!