Találatok a következő kifejezésre: Miben különbözik református (6 db)

Mik az alternatív iskolák és a református hitoktatás módszertani kérdései? Miben különböznek, van-e valamiben hasonlóság?

Akár könyvcím, akár netes anyag vagy személyes tapasztalat is nagy segítség lenne.

Legjobb válasz: Milyen alternatív iskolákra gondolsz? A református hitoktatás helyzete egészen más a református iskolákban és az önkormányzati iskolákban. Konkrétan mire vonatkozik a kérdésed?

Milyen alternatív iskolákra gondolsz? A református hitoktatás helyzete egészen más a református iskolákban és az önkormányzati iskolákban. Konkrétan mire vonatkozik a kérdésed?
A kérdező hozzászólása: A kérdést az oktatóm fogalmazta meg, nekem se teljesen világos sajna. Én mindenesetre abba az irányba indulnék el, hogy az alternatív iskolákban engedélyezik-e a hittan oktatást, v. sem? Illetve jelen van-e bármilyen formában a hit ezen intézményekben. Egyszer pl. azt hallottam, hogy a Waldorfban a természet õsanyához imádkoznak. Igaz ez vajon?!
Milyen tárgy oktatója teszi fel a kérdést? Valóban zavaros a kérdés. A hittanoktatás is megvannak a módszertani kérdései, mint tantárgynak, de ezeket nem lehet összehasonlítani az alternatív iskolák módszereivel, ahol az egész tanítási rendszert áthatja egyfajta szellemiség. Jó példa erre a Waldorf pedagógia. Bár nincs errõl pontos ismeretem, de valószínûtlennek tartom, hogy ott lehetne felekezeti hittanórákat tartani, hiszen õk elkötelezték magukat a Waldorf-pedagógia mellett. A Waldorf-pedagógiát pedig a Rudolf Steiner által kitalált antropozófia eszméje hatja át, ami ellentétes a keresztyénséggel, még ha belekevernek is 1-2 bibliai gondolatot esetleg.
A kérdező hozzászólása: Valláspedagógia.

Az evangélikus vallás a katolikushoz vagy a reformátushoz áll közelebb? Miben különböznek ők, mint a másik kettő?

Legjobb válasz: Egy evangélikus ismerõsöm mondja mindig, hogy neki milyen jó, mert félúton van a katolikus és a református között. Viszont én úgy gondolom, hogy a reformátushoz közelebb áll. Azért a katolikusok felé nagyobb "szakadások" vannak.

Egy evangélikus ismerõsöm mondja mindig, hogy neki milyen jó, mert félúton van a katolikus és a református között. Viszont én úgy gondolom, hogy a reformátushoz közelebb áll. Azért a katolikusok felé nagyobb "szakadások" vannak.
A 2. választ szeretném némileg korrigálni: a református felekezet Kálvinhoz, míg az evangélikus Lutherhez köthetõ (és nem fordítva!). Egyébként valóban liturgiáját tekintve az evangélikusok inkább a katolikus gyakorlatot követik, viszont dogmatikájukat tekintve a reformátushoz állnak közelebb. Az egyetlen lényeges tanításbeli különbség az úrvacsoráról szóló tanításban van: az evangélikusok szerint az úrvacsorában bár titokzatos módon, de valóságosan is jelen van Krisztus, míg a református dogmatika szerint az úrvacsora emlékvacsora, amelyben Krisztus kereszthalálára emlékezünk, és abban Krisztus a Szentlélek által van jelen. Egy református lelkipásztor
Ha jól tudom, a katolikus felekezet a pápa híve. A pápától két ág kezdett eltávolodni a 16. század körül: A kálvinista protestánsok (ennek egy ága az evangelizmus) és a Luther Márton féle reformátusok. Ilyen értelemben a reformátushoz áll közelebb.
Liturgiában a katolikushoz, hitvallásban talán a református hoz. Lényegi különbség az úrvacsoráról való felfogásban van a vallások között, de ha bemész ezekbe a templomokba is óriási a különbség. A reformátusoknál nincs kereszt, semmiféle szent vagy istenszobor. Ez az evangélikusnak még belefér. A katolikusnak "kötelezõ". Az úrvacsoráról való felfogást pedig nem tudom most fejbõl, de keress rá google-ban, biztos kidobja.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, ez érdekes!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a szakszerû választ!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm Péter, most is sok mindent megtudtam!
5-ös és 7-es sok jót írt, de a kereszteletenül meghalt csecsemõk meghalt csecsemõk elkárhozását a katolikusok nem tanítják, egyébként jót írtak. Fontos még, hogy sem az evangélikusoknak, sem a reformátusoknak nincs egy vezetõjük. És egyiküknél sincs fülbegyónás.

Miben különbözik a református esküvői szertartás a katolikustól?

Legjobb válasz: Református: áldást adnak rátok, meg elmondatnak egy egységes szöveget veletek. Katolikus: Mise van, meg a szokásos "akarod-e" szöveg.

Református: áldást adnak rátok, meg elmondatnak egy egységes szöveget veletek. Katolikus: Mise van, meg a szokásos "akarod-e" szöveg.
A formai különbségeket látod, ha összehasonlítod a két liturgiát. Katolikus: http://www.jegyes.hu/eskuvo/index.html Református: http://reformatus.hu/mutat/6240/ Vegyesházasság esetén van közös liturgia is, attól függõen, hogy melyik templomban van a szertartás. Tartalmi szempontból a fõ különbség az, hogy a katolikusoknál szentségnek tartják, a reformátusoknál nem. Tehát a katolikusoknál a keresztséggel, úrvacsorával, gyónással, stb. egy kategória, csak pap végezheti, az egyház hatásköre. A reformátusok a polgári esküvõt tartják érvényes házasságnak: õk nem "adnak össze", hanem az esküvõi szertartás keretében áldást kérnek az ifjú párra. Van egy rövid üzenet és fogadalomtétel is.


Miben különbözik a református és a katolikus bibliafordítás?

Legjobb válasz: így van, annyit tennék még hozzá, hogy a katolikus Biblia több könyvet tartalmaz, mert többet ismer el a Katolikus Egyház a Szentlélek által ihletettként, mint a protestáns egyházak (-> így mint a reformátusok).

így van, annyit tennék még hozzá, hogy a katolikus Biblia több könyvet tartalmaz, mert többet ismer el a Katolikus Egyház a Szentlélek által ihletettként, mint a protestáns egyházak (-> így mint a reformátusok).
Olvasd el mindkettõt, és meglátod. Nyilván a református bibliafordítók úgy értelmezik a Biblia vitatott pontjait, ahogy az az õ hitükbe beilleszthetõ, a katolikusok meg úgy, ahogy az övékbe.
Többek között a 10 parancsolat át van másítva, míg a Károly-ban a 4. parancsolat "Megemlékezzél a szombatnapról" a katolikusoknál csak nyugalomnapként van említve valamint a "Ne imádj idegen isteneket..." el van törölve s az egyik parancsolatot kettéválasztották, így megmaradt a 10 parancsolat, de ez abszolúte nem az igazi!

Miben különbözik a református vallás a katolikus vallástól?

Legjobb válasz: a református lelkészek megházasodhatnak, a katolikus papokat köti a cölibátus-kívülállónak ez a legszembetûnõbb amúgy javaslom a netet, rengeteg honlapot találsz a témában

a református lelkészek megházasodhatnak, a katolikus papokat köti a cölibátus-kívülállónak ez a legszembetûnõbb amúgy javaslom a netet, rengeteg honlapot találsz a témában
A református vallás talán egy picivel kötetlenebb a katolikushoz képest. Ez az egyik, például.
Szinte mindenben. :) A reformátusok (és a legtöbb protestáns felekezet) csak a Bibliát veszik alapul a tanításukban, így nincs náluk Szûz Mária, se szentek stb. Nyilván ebbõl következik, h. egész más az istentiszteleti rendjük meg a többi külsõség. (A Biblia pl. éppen hogy arról ír, h. a pap lehetõleg legyen nõs.) Nem hiszem, h. hivatalosan lazábbak lennének.
Igaz mint, és a net jó forrás: reformatus.hu pl. Ja, és mindkettõ a keresztény VALLÁShoz tartozik. A katolikus, református, evangélikus, baptista, stb tehát nem önálló vallás, hanem FELEKEZET!
itt találsz egy viszonylag közérthetõ összehasonlítást a katolikus és a református hitre vonatkozólag: evangeliumiprotestans.hu üdv. Boni
Abban hogz a reformatusok mindent megreformaltak.
Olvasd el a Heidelbergi kátét, és a II. Helvét hitvallást. Utána menj be egy katolikus templomba, és meglátod a különbséget. Olyan hosszú lenne a felsorolás, hogy nem férne ide. De ha csak egy bibliád van, azt olvasd el alaposan, menj be ismét a katolikus templomba, és megint meglátod a különbséget. A katolikus egyház az egyházi hagyományt egy szintre emelte a bibliával, sõt... a gyakorlatban teljesen fölé helyezte. Többet jelent egy pápai kijelentés, jobban engedelmeskednek neki, mint Jézusnak. Ám nehogy azt hidd, hogy a reformátusoknál rendben van minden. A közelmúltig papíron rendben volt, majd aláírták az ökumenikus chartát, így õk is elárulták Istent. Ebben közösek a katolikusokkal. Mindkettõre jellemzõ az egyházi hierarchia, az állami támogatás elfogadása, sõt kikövetelése - amelyek teljesen bibliaellenesek.

Evangélikus és református egyházak miben különböznek egymástòl?

Ùgy èrtem hogy vallàsgyakorlàsban,hitben stb.

Legjobb válasz: Probálj házasságra lépni egy katolikussal. Egybõl jön a plébi, hogy feltételei vannak. Légy katolikus, ha nem, akkor a gyereked csak katolikusnak kereszteltetheted meg és ezt aláírqatja veled. S végszóként megfenyeget, hogy ha ennek ellenszegül az új család, akkor a házastársad kitoloncolják az egyházból. Ez sok ember számára akadály lehet. Tehát a népet leghamarabb az egyházak húzzák szét. A politikai megosztottság csak ezután jün. Ha tetszik, ha nem, ez így van!

Probálj házasságra lépni egy katolikussal. Egybõl jön a plébi, hogy feltételei vannak. Légy katolikus, ha nem, akkor a gyereked csak katolikusnak kereszteltetheted meg és ezt aláírqatja veled. S végszóként megfenyeget, hogy ha ennek ellenszegül az új család, akkor a házastársad kitoloncolják az egyházból. Ez sok ember számára akadály lehet. Tehát a népet leghamarabb az egyházak húzzák szét. A politikai megosztottság csak ezután jün. Ha tetszik, ha nem, ez így van!
A kérdező hozzászólása: Èn ùgy tudom ez ma màr nem ìgy van.
A kérdező hozzászólása: Én errõl nem tudtam.Szerintem ez így tényleg nem jó.
A 3-as nem tudom, hogy honnan vette ezt az ostobaságot, valószínû, hogy megrekedt úgy a 16-17. században. Ma már sok helyen nem is veszik komolyan a reverzálist. Meg azért nézzük már meg a gyakorlati oldalát is: nem egy olyan vegyesházasságot ismerek személyesen, ahol teljesen reformátusok a gyerekek és a katolikus szülõt nem "toloncolta ki" az Egyház, ugyanúgy járhat a szentségekhez. A II. vatikáni zsinat ökumenizmusra, illetve más keresztény felekezetekre vonatkozó részeit ajánlom.
Nehogy már egyik felekezet a másikat gyilkolja itt, mikor tele van a világ kézrátétellel gyógyítókkal, feng-shuival meg ájurvédával, vagy ami még ennél is rosszabb, meggyõzõdéses ateizmussal. Nem néztek tévét? Emberek közé se jártok? Hahó!!
Esetleg valaki nem válaszolna a kérdésre a katolikusok fikázása közepette? :D (Egy görögkatolikus, akit szintén érdekelne a két fent nevezett egyház közötti különbségek)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!