Találatok a következő kifejezésre: Mi van köldökzsinór (9 db)

Mi van a köldökzsinór másik végén?

Lehet, nevetséges a kérdés, de napok óta azon agyalok, hogy miután megszületik a baba, elvágják a köldökzsinórt, a csonk kés?bb leesik, de miben folytatódik a köldökzsinór a szervezetünkön belül? Bélben? Vagy ott is elcsökevényesedik? Tudom, nevetséges kérdés, de érdekelne a válasz.

Legjobb válasz: A méhlepény(placente) van a másik végén,ami a méh belsõ felszínéhez kapcsolódik és elválasztja a baba keringési rendszerét az anyáétól.A szülés után a palcente is távozik a baba után.

A méhlepény(placente) van a másik végén, ami a méh belsõ felszínéhez kapcsolódik és elválasztja a baba keringési rendszerét az anyáétól.A szülés után a palcente is távozik a baba után.
A koldokzsinor egyik vegen a baba , masikon a mehlepeny van.:) Terhesseg alatt a koldokzsinoron at kerul a babahoz a "taplalek", oxigen, amit a mehlepeny gyujtoget neki ossze a mamaja szervezetebol.Ha a baba megszuletik elvagjak a koldokzsinort, es max fel oran belul megszuletik a mehlepeny is, ami (azt olvastam) 1 kg-osra is megnohet a terhesseg alatt.Valahogy igy van, de lehet , hogy nem voltam pontos.
szia.úgy látom senki nem arra a kérdésre válaszolt amit feltettél.Te a születés utánra gondoltál.Állítólag(én ezt olvastam)a hasunkon belül összeforr.nagyon sok ér megy onnan az érrendszerbe és rengeteg idegvézõdés van ott.ezért is érzékeny annyira a köldök belseje.és itt a legvékonyabb a bõr.remélem kellõ válasszal szolgáltam.
Szerintem maga az az ér ami magzati korban a köldöktõl a szívig viszi a vért, szülésnél elzáródik. De a környékén rengeteg ér megy. Ezért van az, hogy ha jódhiányos valaki, és jódtinktúrát ken naponta aköldökébe, olyan hirtelen meggyógyul mint a sicc :)
Szerintem te arra gondolsz, hogy a babából hová tûnik a köldökzsinór. Tényleg hová tûnik? Annyit tudok, hogy a megszületés után még 2-3 percig pulzál , ezalatt a lepényben lévõ vér egy része még a magzatba jut.Hogy mi lesz a sorsa a köldökzsinórnak az újszülöttben, hát ez tényleg jó kérdés.
szerintem egyáltalán nem nevetséges ez a kérdés, de minden esetre jóóó! Meg fogom kérdezni a dokimat, de szerintem mikor leesik beforr az összeköttetés...huu ez csúnyán hangzik, de tényleg ha a köldökzsinóron keresztül kap mindent akkor az valójában a baba testébe hova is jut be...magzat korába-vérárámba??Talán, de utánna érdeklõdön én is..
És ebben is az utolsó mondat az amire -szerintem a kérdezõ- kíváncsi volt.

A SOTE I-en mikor bemegyek szülni és megvizsgálnak, akkor van még egy ultrahang? Ha nincs akkor honnan látják, hogy hogyan fekszik, meg a köldökzsinor hol van?

Legjobb válasz: Csak akkor csinálnak akkor uh-t, ha valami indokolja, valami nem egyértelmû. Azt, hogy hogy fekszik, a vizsgálat során meg lehet állapítani. A köldökzsinór hollétét nem nézik rutinszerûen. Ha nyak körül van, vagy bármiben akadályozza a babát, a vajúdás alatt folyamatosan rajtad lévõ CTG-n látható jelek vannak. Egy volt "I-es Nõis"

Csak akkor csinálnak akkor uh-t, ha valami indokolja, valami nem egyértelmû. Azt, hogy hogy fekszik, a vizsgálat során meg lehet állapítani. A köldökzsinór hollétét nem nézik rutinszerûen. Ha nyak körül van, vagy bármiben akadályozza a babát, a vajúdás alatt folyamatosan rajtad lévõ CTG-n látható jelek vannak. Egy volt "I-es Nõis"
A kérdező hozzászólása: köszi a választ! Pont ettõl féltem, hogy akkor már nincs uh... Remélem tuti kiszûrik a köldökzsinort, ha ott lenne, mert az az egyik parám....
Nyak köré csavarodott köldökzsinórral is simán meg lehet születni, ha elég hosszú és nem feszül. Ne aggódj, vannak jelek, amik mutatják a veszélyt. Jó kezekben leszel.
Nyugi! attól, hogy a baba nyakán van esetleg a köldökzsinór, minden gond nélkül meg tud születni. egyetlen gondot az okozhatná, ha rövid lenne a köldökzsinór, de azt elõzõleg már látták volna. Nekem 4 gyerekem közül 3 a nyakára tekeredett zsinórral született, sõt egyiküknek 2x is rajta volt. Mindegyik makk egészséges gyerek...2 közülük kamasz már :) ) Szóval ne idegeskedj ilyeneken, inkább a picire és magadra koncentrálj! :) Azt meg, hogy hogyan fekszik, az orvos és a szülésznõ is simán ki tudja tapintani a hason keresztül. Ha a babával bármi gond adódna, rögtön észre fogják venni, mert a vajúdás alatt is többször hallgatnak szívhangot és többször csinálnak CTG-t is.
Szia! Szülésfelkészítõn a szülésznõ azt mondta, a gyerekek felénél a köldökzsinór a nyak köré van tekeredve, és egyáltalán nem ritka, hogy kétszer is. Ez önmagában szerinte semmi bajt nem okoz, simán megszülhetõ így is, amikor kibújik a feje, a szülésznõ automatikusan letekeri. Azt is mondta, hogy ultrahangon ez sokszor nem is látszik, csak ha nézik az áramlást is, akkor fedezhetõ fel. Gyakori hogy meg se mondják, mert indokolatlan félelmet okoz a szülõkben.

Mit tudtok arról ha 2 ér van a köldökzsinórban 3helyett?

Voltam 18hetes genetikain és ezt látták meg még ezen kívül elég sok rosszat, de mivel elég gyorsan összecsaptak elmentem az Istenhesyi klinikára d-s ultrahangra! Ahol miden mással kapcsolatban megnyugtatott az orvos csak ezzel nem! Minden rendben van sehol nem lát a babán rendellenességet! Viszont a köldökzsinór miatt magzatvízvételt javasolt, amibe persze nem tudom, hogy belemenjek-e! Elég ijeszt?en hangzik!

Legjobb válasz: Szerintem menj bele, hogy kiderüljön, semmi baja a babádnak. Az, hogy csak két ér van a köldökzsinórban, ez egy fejlõdési rendellenesség, de ettõl még simán lehet a baba tökéletesen egészséges. Mindenesetre nézesd meg, legalább megnyugszol, hogy minden oké. Minden jót nektek!

Szerintem menj bele, hogy kiderüljön, semmi baja a babádnak. Az, hogy csak két ér van a köldökzsinórban, ez egy fejlõdési rendellenesség, de ettõl még simán lehet a baba tökéletesen egészséges. Mindenesetre nézesd meg, legalább megnyugszol, hogy minden oké. Minden jót nektek!
Elolvastam a belinkelt kérdést, atyaisten, kedves Kérdezõ mindenképp menj el amnióra !
Az áramlást UH-n nézik.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!Én is arra hajlom, hogy elmegyek csak kicsit félek tõle!
szia.pont a napokban tettem fel egy ilyen kérdést én is. szerintem ne csináltass amniot.nekem 4d ultrahangon vették észre hogy csak 1 artéria van a 2 helyett, de megnézték az áramlását ami tökéletes!!és ez a lényeg.a vége fele valószínûleg többször ellenörízni fogják nálunk az áramlást.én már utánna olvasgattam és nem olyan vészes ez mint elsõre hangzik.amíg szépen fejlõdik a baba és jó az áramlás addig nincs gond.mepróbálom belinkelni a kérdésemet.gondold át, nézz utánna de én nem kockáztatnék. egy 25 hetes kismama
A kérdező hozzászólása: szia!nekem errõl az áramlás megfigyelésrõl nem is mondott semmit az orvos!egybõl az amniót hozta fel és úgy beszélt róla, mintha egy teljesen kockázatmentes rutin vizsgálatról lenne szó!hogyan nézik meg az áramlást?


Ha 33 hetes terhesen voltam ultrahangra ;s azt mutatta, hogy a nyakaköré van tekeredve a köldökzsinór. Mikor lehet már legközelebb megint elmenni?

Legjobb válasz: Nálunk 30-32 héten van uh, utána a 36. héten, aztán akkor ha megindul a szülés. Nem tudom nálatok mikor van a következõ uh. De emiatt ne aggódj, rengeteg babának van a nyakára tekeredve a zsinór, és nagyon sok természetes úton születik minden probléma nélkül.

Nálunk 30-32 héten van uh, utána a 36. héten, aztán akkor ha megindul a szülés. Nem tudom nálatok mikor van a következõ uh. De emiatt ne aggódj, rengeteg babának van a nyakára tekeredve a zsinór, és nagyon sok természetes úton születik minden probléma nélkül.
Hát ha nem mondták, hogy menni kell ellenõrizni sûrûbben, akkor csak a 38. hét körül van a következõ uh, legalábbis nálunk így volt. Ha érzed mozogni, szìvhangja rendben volt, szerintem ne idegeskedj! Ha megnyugtat, mondd meg a dokinak, nézzen rá gyakrabban.
2-es vagyok. Az én fiam is úgy született természetes úton, hogy a nyakán volt a zsinór. Hál'Istennek nem lett baja.
Enyêmnek is rajt volt, õ is megszületett spontán. Mond meg a dokinak hogy úgy êreznêd magatok biztonságban, ha tõbbszõr megnêznê
Az nem baj, ha medencevégû, még bõven van ideje megfordulni. A fej-nyakszögletben köldökzsinórkacs látható, ezt jelenti.
A kérdező hozzászólása: akkor a nyakán van a köldökzsinor? remélem semmi baj nem lesz

Hogyan csavarodhat a baba nyaka köré a köldökzsinór, és ha már ott van okozhat bajt? Mire kell vigyázni?

24+6 napos kismami vagyok és egyik ismer?söm teljesen kétségbe ejtett, hogy valakinek az ? ismer?sei közül 8 hónaposan csavarodott a babóra a pocakban a zsinor és nem élte túl!

Legjobb válasz: Szerintem nem kellene ilyeneken gondolkoznod. Sajnos elõfordulhat, de errõl inkább egy orvost kérdezz ha ha már mindenképp nem tudsz szabadlni a gondolattól. Poziívan gondolkozz a babáva kapcsolatosan és akkor boldogan éled meg a terhességet, de így többet ártasz a manónak. A te babád szépen egészségesen születik majd meg mikor õ úgy gondolja hogy már uncsi odabent. 38 heteske

Szerintem nem kellene ilyeneken gondolkoznod. Sajnos elõfordulhat, de errõl inkább egy orvost kérdezz ha ha már mindenképp nem tudsz szabadlni a gondolattól. Poziívan gondolkozz a babáva kapcsolatosan és akkor boldogan éled meg a terhességet, de így többet ártasz a manónak. A te babád szépen egészségesen születik majd meg mikor õ úgy gondolja hogy már uncsi odabent. 38 heteske
Mond meg a barátnõdnek, hogy ha rettegni akarsz, akkor elmész egy jó horrorért a video TK-ba, de köszönöd nem kérsz a paráztatásból.
nekem meg olyan ismerosom van, akinek a babaja ugy szuletett, hogy a nyaka kore volt tekeredve a koldokzsinor. Az orvos megnyugtatta, hogy amig a zsinor nincs elvagva, nem fullad meg a baba, mert nem a legcsoven, hanem a zsinoron keresztul kapja az oxigent.
Szia.Az én babámnak a nyakán volt a köldökzsínór, és teljesen egészségesen született.
Szia! Szerintem ez ellen nem tudsz semmit tenni. Az uh-n látja a doki, hogy milyen hosszú a köldökzsinór, mert általában azoknál szokott elõfordulni, akiknél hosszabb. Kérdezz rá, hogy megnyugodj.
A baba izog-mozog és gondolom, ennek következtében kerülhet a nyakára a köldökzsinór. De ne ijedj meg, ezt figyelik UH-n, és a szülésnél ezt bekalkulálják. Nem szabad, hogy baj történjen emiatt.
A kérdező hozzászólása: Nagyon aranyosak vagytok:) Nem gondolkodom folyton ezen SÕT, csak azért mégis itt motoszkál picit, de egyébként teljesen pozitív vagyok hiszen nincs is semmi bajom:) Egyébként ez egy lökött munkatársam volt és ráadásul pasi...
Én meg úgy születtem hogy a nyakamon volt a k zs és most tanulási problámám van

Vannak olyanok, akik úgy születtek, hogy a nyakukra volt tekeredve a köldökzsinór? Mik a tapasztalataitok?

Arra lennék kíváncsi, hogy ez a késõbbiekben okozott-e nálatok bármiféle 'problémát'. Pl. egyik ismerõsöm így született, most 20 éves, és gyerekkorától kezdve nem bírja elviselni, ha egy póló/pulcsi nyaka az õ nyakához ért mert hányingere lesz. Azt is mondta, hogy zavarja a saját teste lüktetése (vérnyomásmérésnél teljesen kivan, nem tud a bal oldalán feküdni, mert érzi a saját szívdobogását). A csuklókon a legrosszabb, és az egyetlen hely, ahol nem zavarja, az a nyaki ere. Van még olyan, aki így született, és hasonlókat tapasztalt?

Legjobb válasz: Rengeteg baba szuletik igy.az en kisfiamnak a nyakan es a laban is rajta volt.meg csak 2,5honapos ugyhogy nem tudom még megmondani a kerdesedre a valaszt.

Rengeteg baba szuletik igy.az en kisfiamnak a nyakan es a laban is rajta volt.meg csak 2, 5honapos ugyhogy nem tudom még megmondani a kerdesedre a valaszt.
Nekem is 2x rá volt tekeredve. Emiatt bevérzett aggyal születtem, nem akartak az orvosok hazaengedni, merthogy ugyse maradok meg. Anyum saját felelõsségére hazavitt. aztán pár hónap alatt felszívódott. Kimaradt a mászás koraszak és amikor tanultam beszélni minden szó második és utolsó elötti mássalhangzóit felcseréltem. A vérnyomás mérést én sem bírom. Alapjáraton nem, de hamar elkezdek hadarni, ha beszélek. Elsõbe visszafelé kezdtem el írni, olvasni, számolni vagyis jobbról balra kezdtem mindent. Bár azt mondják az orvosok, lehet ez azért van mert bal kezesnek születtem, csak suliba átszoktattak. És világ életemet 100 körüli pulzussal éltem le, de ez nem zavart soha. Hogy ebbõl mennyi tünet van biztosan ez miatt, azt nem tudom, de teljesen élhetõ életem lett. :)
A kérdező hozzászólása: Kedves utolsó elõtti! Igen, bennem is azért merült fel a kérdés, mert elég nagy jelentõséggel bír a születési élmény, sokszor nem is gondolnánk. Érdekes, ami a fiaddal van, még nem is hallottam ilyenrõl. :) )
Nekem kétszer is a nyakamra volt tekeredve, semmi ilyet nem tapasztaltam.
az en fiam viszolyog a fejen athuzando dolgoktol, a viztos ha a fejen csorog, vagy ha az arcaba spriccel! nem volt a koldokzsinor a nyakan! mas okbol jartunk gyermekpszichologusnal es ez is felmerult, azt mondta, hogy a szuletes-elmeny sokkal meghatarozobb, pl lehet, hogy a diam azert ruhelli ezeket a dolgokat mert hosszan elhuzodo, 19 oras szuletese volt, cseppet meggyotort fejjel erkezett a vilagra:-):-)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat! :) Érdekes így olvasni, hogy kinek milyen tapasztalatai vannak. Ezek szerint a nyak érzékenysége és a lüktetéstõl való irtózás nem feltétlenül kapcsolódik össze az e fajta születési körülménnyel.
Engem még a nyaklánc is zavar, az erek pulzálásától viszolygok, pulzust nem szívesen nézek sem magamnak, sem másnak. Köldökzsinór nem volt a nyakamon, szerintem ez nálam szimpla hülyeség. A kisfiamnak viszont nyakán volt a köldökzsinór, lila volt, mikor megszületett, de semmi ilyesmi fóbiája nincsen. (ellenben átlagon felüli kreativitással és intelligenciával rendelkezi, de olyan lassú mint a tetû.
Az én nyakamra is kétszer rá volt tekeredve a köldökzsinór, emiatt császárral születtem. A garbókat nem tudom elviselni, de hogy emiatt lenne-e, azt nem tudom.
Az öcsém született így. Semmire nem panaszkodik, ami ennél fogva hatással lenne rá. Én sem bírom a felsõket, amik a nyakamhoz érnek, és mégsem volt a köldökzsinór születésemkor a nyakamon. Egyedül az a öcsémnek volt egy olyan problémája 0, 5-3 éves kora között, hogy ha valami nem tetszett neki, a hiszti úgy nyilvánult meg, hogy visszaszorult a levegõje és belilult egy fél percre. De ez sem hinném, hogy emiatt lehetett.
Én is így születtem. 30 éves vagyok. Gyerekkorom óta visszatérõ álmom, hogy megfulladok. Nem tudom, hogy ez okozza e, vagy másnak is van ilyen. Mást nem tapasztaltam.
15 hónapos a lányom neki a mellkasára és a nyakára volt tekeredve, 36.hétre született. Úgy h nem volt félórája. Az apgarja 6/8/9 lett egy kis oxigénhiánnyal. A késõbbiekben merev izomzata volt kicsit a karjában de sok tornával elmúlt. Ezen kívül makk egészséges. Õ mindent a nyakába tesz, fog egy ruhadarabot és a nyakába csavarja úgy sétálgat, a számítógépes egeret amivel õ szokott játszani azt is mindig oda rakja. Gondolom a pocakomban is ezzel a módszerrel csavarta be magát. :D Amúgy amitõl fél a porszívó zsinórja, a szárítókötéltõl (szép piros) ezektõl irtózik. Ugye még kicsi de más mániáról egyenlõre nem tudok. De ennek se hiszem h köze lenne bármihez is. :)
Szia! Nekem a nyakamon és a felsõtestemen volt rám tekeredve. Megfulladtam, újraélesztettek de semmi pszichés gondom nincs. Igazából csak annyi, hogy keresem a nekem nem tetszõ dolgok alól a kibújást :) :) Viccet félretéve semmi bajom eddig :) 28 éves vagyok

Mi történik, ha a babára rá van tekeredve a köldökzsinór?

Azért kérdezem, mert nézem a 17 hetes uh képeimet, és úgy látom, hogy rajta van. 2 hete készült, most 19 hetes vagyok, de mi lesz ha még jobban belegabalyodik szegénykém.

Legjobb válasz: Az enyémnek is rajta volt egyszer a nyakán, szülésnél vette le a doki róla.

Az enyémnek is rajta volt egyszer a nyakán, szülésnél vette le a doki róla.
Igen rajta volt csomózva ezért be volt szûkülve a mozgása !
Fiam is úgy született, hogy 2x a nyakára volt tekeredve.
Nem biztos, hogy a nyakán van, lehet csak elõtte és úgy látod a képen, ne aggódj.
Húgomra is rátekeredett, neki a nyakán volt, õ császárral született, pont ezért, mert így nem tudott volna a szülõcsatornán át megszületni.
Akkor még sok helye van a babának "úszkálni", lehet a következõ képen nem lennet rajta.
A 19. héten az én lányom is magára tekerte. De azt mondta a szonográfus, hogy ilyenkor õk még játszanak a zsinórral, ami nem baj. Csak szülésnél lehet jelentõsége, addig nem baj.
Nem akarlak elkeseriteni, de nekem az ikertestverem igy halt meg :( Bar lehetett volna rajta segiteni, de a szulesz orvos "nem tudta, hogy anyukamrol van szo, es tul faradt volt bajlodni vele...." en is majdnem odavesztem, mert tul sokat voltam bent(en bujtam ki masodjara), vagy 3-szor elesztettek ujra... De ugye mi ketten is voltunk... Szerintem Nalad nem lesz gond :) Legy optimista es nyugodj meg! :) Lathatod mennyi mindenkivel megtortent, es minden rendben volt(nalunk voltak komplikaciok, es 20 eve nem is volt annyira fejlett az orvostudomany...). Jo Babavarast :)
Szia! Az FOD a baba koponyájának a hosszúsága szembõl nézve.Egyébként minden értéked jó, ne aggódj!Gratulálok a kisbabádhoz!
szia! fl: combcsont; bpd:fej-körtérfogat, a harmadikat nem tudom (egyébként nagyon sok netes oldalon megvannak ezek a rövidítések). 3ér fut a köldökzsínórban, ez teljesen oké.A méretek is jók. A méhlepény mély tapadása pedig késõbb változni fog ; ahogy nõ a baba illetve a méhed, úgy húzodik egyre feljebb és feljebb. Ha nincs a méhszáj közelében a tapadás , az még jobb.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen.A harmadikat én sem tudom, de ez van a papiromon hogy :bpd 49mm szab. koponya és intracran.sturk. FOD:61 Fogalamam sincs ez mi lehet.
Nem OFD??? És a BPD az nem fejkörtérfogat, hanem:BPD - biparietális átmérõ. Két halánték közti távolság. FL vagy Femur - a combcsont hossza. Teljes jók:) http://www.babazunk.hu/szotar.htm itt megtalálsz mindenféle röviditést.
Elõzõ vagyok .Megtaláltam:OFD vagy FOD (Fronto-occipitaler Durchmesser, fronto-occipital diameter), a homlok és tarkó közötti távolság, azaz a fej hosszanti mérete.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!