Találatok a következő kifejezésre: Mi valójában eljegyzés (2 db)

Mi valójában az eljegyzés?

Mit számított régen? Manapság már tudom, hogy nem sokat.

Legjobb válasz: Az eljegyzés feltétele a házasságkötéssel kapcsolatos anyagiakon (hozomány, kelengye, hitbér) való megegyezés. Ezt leánykérés alkalmával elõ szokták készíteni, fontosabb részleteit az ország egyes területein írásba is foglalták (parafernum-levél, móringlevél). A fiatalok házassági szándékának kinyilvánítását a jegyajándékok cseréje és kézfogás követte; ezek bizonyító értékûek voltak a házassági ígéret megtörténtére nézve. Az ígéretnek törvény szerint nincs kötelezõ ereje, de erkölcsileg és szokásjogilag – különösen faluhelyen – megbélyegezték azt, aki különösebb indok nélkül elállt adott szavától.

Az eljegyzés feltétele a házasságkötéssel kapcsolatos anyagiakon (hozomány, kelengye, hitbér) való megegyezés. Ezt leánykérés alkalmával elõ szokták készíteni, fontosabb részleteit az ország egyes területein írásba is foglalták (parafernum-levél, móringlevél). A fiatalok házassági szándékának kinyilvánítását a jegyajándékok cseréje és kézfogás követte; ezek bizonyító értékûek voltak a házassági ígéret megtörténtére nézve. Az ígéretnek törvény szerint nincs kötelezõ ereje, de erkölcsileg és szokásjogilag – különösen faluhelyen – megbélyegezték azt, aki különösebb indok nélkül elállt adott szavától.
Szia! Hat regen:) 18 eve volt az en eljegyzesem!falusi szokas szerint!kivolt tuzve az eljegyzes datuma , es a fiu eljott a szuleivel megkerni a lany kezet! a lanyos haznal ebed vagy vacsora volt!oda a tanuk , vagyis a szencseges keresztszulok is megvoltak hivva, es meg a testverek!Hat ez jobbik esetbe 50 szemely , mert ha nehol 4-5 testver van es az ferjestul, megyestul kb annyi!az en eljegyzesem kb igy zajlott!a lakodalom, az pedig kulon volt, satoros lagzi kb 300 szemely a fiunal es a lanynal is!ugyhogy ossz 600. A lagzi az is nagyon erdekesen zajlik regimod szerint , ha erdekel tegyed fel kerdesnek es azt is leirom! de van meg regibb hagyomany a nagyanyaink eljegyzesei az biztosan erdekesebb , hatha azt is leirja neked valaki! Sok boldogsagot nektek!!!
Manapság az eljegyzés? Szerintem még van, akinek sokat számít, pl nekem és még sok ismerõsömnek is. Nem kell, hogy nagy hacacáré legyen, manapság inkább a fiúra és a lányra tartozik. Én hiába vártam, hogy párom meggyûrûzzön, kiderült, egyedül nem szívesen választ gyûrût, nehogy ne legyen kedvmere való. Így együtt mentük el a boltba, megvettük, elmentünk a folyópartra és megkérdezte akarom-e vele leélni az életem? És én akartam... És felhúztuk egymás ujjára a gyûrût, megöleletük egymást és boldogok voltunk. Nem feltételn kell ennél nagyobb feneket keríteni a dolognak.
Elmentünk, megvettük a gyûrût. Vettünk 1 üveg pezsgõt. Este a pezsgõt megittuk a gyûrût felhúztuk. Másnap bejelentettük a szülõknek egy üveg pezsgõ mellett, hogy eljegyeztük egymást, jövõ nyáron szeretnénk összeházasodni. Amikor hazamentünk a másik szülõkhöz is, akkor oda is vittünk egy pezsgõt és ott is elmondtuk szádékunkat. Végülis az eljegyzés arra jó, hogy tudja a környezet, mi házasodni szeretnénk.
Hagyományosan: a fiú apja megkéri a családtól a fia számára a lány kezét. A bal kézen hordják a jeggyûrût, esküvõ után pedig a jobb kézen.

Tegyük fel: együtt vagytok 1.5 éve egy pasival, tök nagy szerelem, rózsaszín felhő és már az eljegyzés is szóba került. Aztán kiderül, hogy a szerelmetek valójában házas ember egy gyerekkel. Ilyenkor mit tennétek?

Az egyetemi időszak alatt végzendő gyakorlatomon ismerkedtünk meg, ő volt annak a csoportnak a vezetője, ahová kerültem. Eddig minden teljesen szuper volt. Nem is értem a szituációt, mert teljesen nyíltan randizgattunk az első pillanattól kezdve, kézen fogva járunk, puszit is adunk egymásnak akárhol, járunk moziba, színházba, szórakozni, mindenhová. Bemutatott a szüleinek és a baráti társaságának is. Ezerszer jártam már a házában is, volt hogy egy egész hetet ott töltöttem, nem hogy a családját nem láttam, de még arra utoló jelet sem, hogy nem egyedül lakik.. Egyáltalán nem gyanakodtam és megdöbbentett a hír. Múlt héten kedden derült ki, azóta nem is beszélek vele, ő próbálkozik, de elutasítom a közeledését. Borzasztóan csalódott vagyok és dühös, de mindemellett meg őrülten szeretem és fogalmam sincs hogy ilyen helyzetben mit lehetne lépni..

Legjobb válasz: Elöször is meg kellene beszélni vele a helyzetet. MErt ha ennyire felvállalt mindenhol, akkor nem valószinü, hogy át akart verni. Lehetséges, hogy a válás folyamatban van - van olyan rpkpn, ahol 3 (HÁROM) évig tartott, mire kimondták a válást. Ilyen esetben ugyan JOGILAG még házas, de a valóságban már régen nem, ezért az, hogy keres valakit, nem elitélendö. Szóval elöször hallgasd meg, és ne itéld el, mielött tudnád, hogy jogos-e.

Elöször is meg kellene beszélni vele a helyzetet. MErt ha ennyire felvállalt mindenhol, akkor nem valószinü, hogy át akart verni. Lehetséges, hogy a válás folyamatban van - van olyan rpkpn, ahol 3 (HÁROM) évig tartott, mire kimondták a válást. Ilyen esetben ugyan JOGILAG még házas, de a valóságban már régen nem, ezért az, hogy keres valakit, nem elitélendö. Szóval elöször hallgasd meg, és ne itéld el, mielött tudnád, hogy jogos-e.
Hát, bizony nehéz helyzet, de beszélni kell róla, nem szabad a szõnyeg alá söpörni, mindenképp próbáld megbeszélni vele hogy miért és hogyan tette. Aztán majd kialakul valami.
Adj neki lehetoseget tisztazni, addig ne donts!
Érdekes egy helyzet, valóban beszélni kell vele.
Azt is leírhatnád, hogy mit mondott a családi helyzetérõl, elvált-e, külön él-e. Vagy egyáltalán mi a fene van a feleségével és a gyerekével, hogy fel vannak szívódva. De ha bemutatott a szüleinek, akkor valószínûbb a szememben, hogy már külön van a feleségével, maximum még nem váltak el valamiért.
1-es és 2-es, én inkább a ti viselkedéseteket nevezném szánalmasnak! De hogy a kérdésre is válaszoljak: én biztosan nem hárítanám minden próbálkozását, leülnék és megbeszélném vele a dolgokat. Kitõl tudtad meg egyáltalán? Megbízható a forrás? Nem lehet hogy csak kamu? Egy családot azért tényleg nem olyan könnyû eltitkolni.. :) Valamint nekem az jutott még eszembe, hogy esetleg csak papíron házasok, de amúgy már nincsen közöttük semmilyen kapcsolat. Nekem van egy ismerõsöm, aki jogilag nem vált el a férjétõl közös megegyezés alapján, mert 4 cégük is van, közös minden, és így rengeteg papírmunka + nagy anyagi veszteség lett volna. Mert ugye egy céget igazságosan nem tudnak fele-fele arányban elosztani, így papíron nem váltak el, gyakorlatilag 5 éve semmi nincs közöttük, csak a gyerek köti össze õket.
birom ezt. mármint a válaszolókat. mármint az idiótákat. egyetértek azzal a válaszolóval aki aki azt mondja: beszélni vele ez a szóba sem állok vele - már megbocsáss - valóban gyerekes. mondja el mi a pontos helyzet s utána döntsd el szóba állsz e vele.
hmm és ha még most van folyamatban a válás csak nem egyszerû a dolog az feleség miatt ? am leülnék vele ezt megbeszélni ha ennyire nyíltan veled volt akkor a házassága már régóta nem élt
1. megbeszélném vele, hogy pontosan mi történt, és annak függvényében döntenék. 2. ha valóban házas, akkor itt a vége. Egy gyerek életét nem tenném ezzel tönkre. Az pedig nem szerelem, ahol az egyik fél szerepet játszik. Nem is ismered ezt az embert, ha erre valóban képes volt.
Ne haragudj, ha ezt mondom, de ha ez igaz, akkor duplan szemet a muki. Ezek szerint nem tervezett veled komolyan, maskulonben azzal nyitott volna, h epp valofelben vagyok vagy ilyesmi... Tovabba "letagadta" a gyereket. Nem elismerni is az. En nem tudnek megbizni mar benne. Es ez masfel ev, tehat meg arra sem foghatja, h meg akart ismerni, mielott ezt elmondja.
Szerintem meg csak egy kamu kérdés. Túlságosan regényes.
"Elöször is meg kellene beszélni vele a helyzetet. MErt ha ennyire felvállalt mindenhol, akkor nem valószinü, hogy át akart verni. Lehetséges, hogy a válás folyamatban van - van olyan rpkpn, ahol 3 (HÁROM) évig tartott, mire kimondták a válást. Ilyen esetben ugyan JOGILAG még házas, de a valóságban már régen nem, ezért az, hogy keres valakit, nem elitélendö." 1. Valóban meg kell beszélni. 2. Akár felvállalta mindenhol, akár nem, átverte. Elfelejtette másfél éven át közölni, hogy hivatalosan még nõs. És teljesen mindegy, hogy együtt élnek-e vagy sem! Ezt eltitkolni görénység. 3. Természetesen ha rosszindulatú pletyka, akkor semmi baj, minden megy tovább. Egyetlen beszélgetést szánnék még rá az ürgére, többet nem.
Ezek a nem beszélek vele? Neked nem a másik ember a fontos hanem a körülményei. Ha "papíron" házas akkor nem kell. Ha "papíron" szabad akkor kell. Nem az lenne fontos, hogy milyen ember és miért jutott ide és az, hogy együtt hova tudtok eljutni?? Megismersz valakit, megszereted. Akkor az a szeretet nem múlik el egy mondat miatt. Max átalakul gyûlöletté. De akkor is beszélsz vele, csak kicsit vehemensebben. Fura, hogy egy külsõség miatt sutba dobsz egy embert.
ha jól mennek vele a dolgok az ágyban, akkor továbbra is tartanám vele a "kapcsolatot" ha nem egy nagy szám, akkor nemtudom. Hagynám hogy lekopjon és keresnék gyors más "pajtást" :)
Ha az apád lennék, felpofoználak.
Mindenképpen követelném, hogy mutasson be a feleségének, ha tényleg csak papíron házasok.
Sajnos én is jártam már hasonlóan, igaz, hogy nálunk 4 hónap után kiderült, ott is voltak gyerekek. Elõször azzal etetett, hogy válnak, de lecsekkoltam és kamu volt. Úgyhogy elhagytam. Nagyon nehéz, de beszélni kell vele, s ha valóban házas, akkor hagyni kell a fenébe. Meg egyébként is hazudott... Bele kell gondolni abba, hogy ha ne adj Isten elválnak, s téged elvesz, akkor veled is ezt fogja csinálni? Ráadásul mindenki elõtt villogtat egy szeretõt? A fenének van ehhez gyomra...
Azt a fontos dolgot kihagytad, hogy honnan tudtad meg. Mert ha a szomszéd Piri néni fodrászának a volt szobatársától, akkor nem kezelném készpénznek a dolgot.
Még ha a válás folyamatban is van, de basszus 1.5 évig titokban tartotta a kérdezõ elõtt h nõs és gyereke van! Ezen mit kell megmagyaráznia még?:S
Azonnal lapátra tenném, szóba sem állnék vele többet! Másfél évig becsapott, ez undorító!
Kitõl hallottad ezt a hírt egyáltalán ?!
az élet a legjobb regényiró


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!