Találatok a következő kifejezésre: Mi történik, fénysebességnél bekapcsolunk (1 db)

Mi történik, ha fénysebességnél bekapcsolunk egy reflektort?

Tegyük fel, hogy egy autóval, vagy akármivel haladunk a fénysebesség kétszeresével. Ha ekkor bekapcsoljuk a reflektort akkor mi történik? Lesz fénycsóvája a lámpának, vagy megsemmisül az univerzum?

Legjobb válasz: A fénysebesség kétszeresével? Miért nem tízszeresével? Tömeggel rendelkezõ anyag nem érheti el a fénysebességet - mert ehhez végtelen energia kéne. Tehát haladhatsz pl. a fénysebesség 99.999999%-ával. Ilyenkor, ha felkapcsolsz egy reflektort, SEMMI KÜLÖNÖS nem történik. A reflektor fénye fénysebességgel megy - az autóról nézve is, meg az 'álló' megfigyelõ szerint is. Az idõk, távolságok a mozgásirányban pont úgy változnak, hogy így alakul minden.

A fénysebesség kétszeresével? Miért nem tízszeresével? Tömeggel rendelkezõ anyag nem érheti el a fénysebességet - mert ehhez végtelen energia kéne. Tehát haladhatsz pl. a fénysebesség 99.999999%-ával. Ilyenkor, ha felkapcsolsz egy reflektort, SEMMI KÜLÖNÖS nem történik. A reflektor fénye fénysebességgel megy - az autóról nézve is, meg az 'álló' megfigyelõ szerint is. Az idõk, távolságok a mozgásirányban pont úgy változnak, hogy így alakul minden.
az alagúthatás nem lépi át a fénysebességet, mert ott a megtett út nem folyamatos, hanem megszakad. Pongyolán fogalmazva itt eltûnik és ott megjelenik. Ha a sebességet úgy definiálod, hogy egységnyi idõ alatti elmozdulás, akkor persze kaphatsz a fénysebességnél nagyobb sebességet, csak éppen ha lebontod az utat, akkor fogsz kapni egy (vagy több) olyan szakaszt, ahol a sebessége végtelen, ugyanis a tér bizonyos darabjain egyszerûen nem halad keresztül a "mozgó anyag"
a kérdésed egyáltalán nem volt "hülye2, csak egy olyan horizontra akartad kivetíteni a mindennapi élet tapasztalatain alapuló nézeted, amelyre nem lehet, mert a mindennapi életben a szabályok és a törvényszerûségek extrém körülmények között nem mûködnek. p.s.: a mindennapi életben sem úgy mûködnek, ahogy azokat tapasztaljuk, de mivel a gyak. életben a sebességek nagyságrendekkel kisebbek a fénysebnél, ezért a pontatlanság elhanyagolható mértékû.
Az autó leelõzi a fény részecskéket, és az elejével széttolja azt maga elõtt. Aki elõtted áll, és elütöd, az elõbb fog kipurcanni, mint, hogy látta volna, hogy mi közeledik.
A fénysebesség a jelenlegi ismereteink szerinti elméleti határ. Ha ezt túllépted, akármi megtörténhet, teljesen kívül esel a jelenlegi tudásunk körén. Ennyi erõvel lehet, hogy a reflektor fénysugara a fénysebesség négyszeresével megy majd, vagy anyaggá alakul. Vagy felrobban. Vagy akármi.
valóban nem történik semmi különös - egyszerûen világítani fog a reflektor :) itt már erõsen bejátszik a relativításelmélet - a sebességeket nem lehet egyszerûen összeadni (még kis sebességeknél sem, de a fénysebbességtõl sokkal kisebb sebességeknél a hiba olyan kismértékû, hogy elhanyagolható, ezért a gyakorlati életben nem okoz zavart)
elméleti síkon is a relativitáselmélet van. nem tudod kikerülni.
A kérdező hozzászólása: szóval ez egy olyan kérdés amire a választ csak akkor fogom megtudni, ha sikerül kivitelezni egy jármûvet ami képes ilyen sebességre és kipróbálom. Köszi a válaszokat erre a nagyon hülye kérdésre.
Ha érdekel, hogy a tudomány jelenleg mit képzel errõl, az a következõ: a fénysebességet ugye nem lehet elérni - de ÁTLÉPNI talán lehet, alagúthatással. Ez abból következik, hogy a sebesség soha nem teljesen határozott. Ha egy tárgy átlépte a fénysebességet, akkor nem tudjuk, mi történik vele: akár az is elõfordulhat, hogy visszafelé megy az idõben - vagy pedig ha lassítják (fékezik), akkor tovább gyorsul. A jelenlegi törvényeink NEM MÛKÖDNEK a fénysebesség fölött: tehát, ha egyáltalán van ilyen, akkor ott biztos más szabályok érvényesek.
A kérdező hozzászólása: azt tudom, hogy nem lehetséges a relativitáselmélet miatt. elméleti síkon kérdeztem
"kis" pontosítás: a fénysebesség a mai ismereteink szerint GYAKORLATI határ, így arról elmélkedni, hogy "de mi van akkor, ha túllépjük", a sci-fi világába tartozik.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Matematika számhalmazok: Nem értem, valaki elmagyarázná? (Bővebben lent)

Az lenne a kérdésem, hogy eddig annyit tudtam hogy a "legkülső", legbővebb halmaz a komplex számok halmaza. Ezen a képen viszont még van egy H halmaz:
Ez mi? Azt hiszem a neve kvaterniók. A wikipédián leírtak alapján sajnos nem igazán értem. Mert ott valami i,j,k számokról ír de pl. i^2 = j^2 = k^2 = -1, ez nem sok új a komplex számokhoz képest... Valaki elmagyarázná teljesen az alapoktól, érthetően?

6

A meta anyagot miből készítik? Milyen anyagokat raknak egymásra?

2

Működhet így a valószínűség?

Üdv emberek!

Egy kérdés. Bővewn nincs meg hozzá a matematikai hátterem így csak intuíció alapján vázolom fel mire is gondolok. Az alap a szerencsejáték. Konkrétan tippmix. Van nem egy oylan meccs ahol az odds alapján pl a hazai győzelem 90% ettől független még elmegy a meccs. Lehet e az, hogy azért megy el a meccs mert ismert csapat játsza és sokan tesznek rá?
Úgy értem, hogy pl:
#1: Van 10.000 ember akinek a szelvényén szerepel az a meccs. Van még persze más is de ez fixen rajta van. Szóval... arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi az esélye, hogy ez a 10.000 ember mind nyer. Ha egy meccs elmegy már nem nyernek. Így bele szólhat e az a bizonyos jól ismert csapat álltal játszott "tuti" meccs.
#2: Teszem azt én megteszek 100 meccset mindnek 90% az esélye, hogy bejön. Ettől még biztos, hogy elmegy belőle legalább 1. Tapasztalat elég ha 10et teszel 1 tuti elmegy 10ből 8szor :)
#3: Utolsó megközelítés. Ha az országban mindig csak 1 ember lottózna lehet 10.000 évente lenne egyzser 5ös. De így hogy 2 millió játszik fél évente van 5ös találat.
Nagy számok törvénye. Vagy vmi iylesmi :)

1

Dátum alapján napok kiszámítása? Valaki ismer rá módszert?

Még valamikor talán harmadikos koromban a tanítóm mutatott matekon az osztálynak egy metódust, amivel bármely dátumról megállapítható, hogy milyen napra esett. (nyilván ez csak azokkal a dátumokkal működik, amik a Gergely-naptár bevezetése óta történtek.) Nem emlékszek rá, de nem volt bonyolult, révén 9 évesen meg tudtuk érteni. Valaki nem ismer esetleg hasonló módszert? Vagy egy egyenletet, vagy bármit, amivel ilyesmit ki lehet számolni? Nem kritérium, hogy egyszerű legyen, vágom a matekot. Csak működjön.
Köszönöm a válaszokat előre is.

18/F

6

Hol a hiba a számításban?

Szeretnél venni egy 97 eurós bőrcipőt, de nincs pénzed,
így kérsz 50 eurót anyudtól és 50 eurót apudtól is.

50+50=100

Miután megvetted, marad 3 euród

100-97=3

Visszaadsz 1 eurót apudnak és egyet anyudnak, így marad 1 euród.

3-2=1

Tehát összesítsük a dolgokat, már csak 49 eurót kell visszaadj anyudnak és ugyanennyit apudnak és még van 1 euród

49+49+1=99

Én megfejtettem azt hiszem, de kiváncsi vagyok a ti vélemlnyetekre.

4

Elméletben, ha jóval fény feletti sebességgel utaznék (és nem halnék bele), el tudnám érni az univerzum szélét?

Mit tapasztalnék ha elérnék odáig? Mi van az univerzumon kívül? Kicsit zavaros a téma, de ha jól tudom, az univerzum egy buborékhoz hasonlítható ami folyamatosan tágul. Javítsatok ki ha tévedek.

5

Erős vízkivonó hatású anyagot keresek, régi ház teteje beázott és a tapasztott föld födém nagyon lassan szárad ki, gondoltam lekaparok belőle valamennyit és arra terítenék ilyen anyagot, ami könnyen be is szerezhető?

0

Gazdaságtudomány: A költségvetési hiány léte hitelfelvételre kényszeríti az államot?

Nem tanultam gazdaságtudományról, ezért teszem fel a kérdést. Ha minden igaz, ha a kormány többet költ, mint amennyi a befolyó összeg, azt csak felvett hitelekből lehet kezelni, azaz ameddig van költségvetési hiány, addig Spanyolország, Magyarország és még jó néhány ország minden évben további hitelfelvételre köteles?

4

Egy szobabiciklis generátorral (vagy más emberi erővel hajtottal) lehetne annyi áramot termelni ami ellát egy xboxot?

Ez van a tápra írva:
output DC: 175W MAX.
12V 14.2A ; 5V 1A

3

Ez hogy befolyásolja a napelem hatásfokát?

Úgy tudom hogy alapból 20% körüli a hatásfokuk,
de ha egy, két vagy három tükörrel plusz napfényt irányítunk a napelemre, akkor mennyivel lesz jobb?

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!