Találatok a következő kifejezésre: Mi pontosan polgári (9 db)

Mi pontosan a polgári szertartáson a szülőköszöntő?

Akkor adunk virágot szüleinknek, de ilyenkor kell, illik valamit mondani? VAgy egy köszönöm elég ott a szertartás alatt?

Legjobb válasz: az anyakönyvvezetõ belefoglalja mondókájába a köszöntõt, majd felszólít titeket, hogy egy-egy szál virággal is köszönjétek meg szüleiteknek mindazt amit értetek tettek. És mikor átadod a virágot te dolgod mit mondasz szüleidnek ill. anyósodéknak..egy köszönöm, hogy felneveltél, köszönöm, hogy szeretnek és elfogadtak...stb.

az anyakönyvvezetõ belefoglalja mondókájába a köszöntõt, majd felszólít titeket, hogy egy-egy szál virággal is köszönjétek meg szüleiteknek mindazt amit értetek tettek. És mikor átadod a virágot te dolgod mit mondasz szüleidnek ill. anyósodéknak..egy köszönöm, hogy felneveltél, köszönöm, hogy szeretnek és elfogadtak...stb.

Ti mit tudtok pontosan polgári védelmi szolgálatról?

ha valakit kijelölnek és behívnak egy adott id?pontra, de ? éppen abban az id?szakban megy orvoshoz vagy vizsgázni vagy más hivatalos ügye van például, akkor mehet másik id?pontban vagy akkor is megbírságolják ha nem jelenik meg?

Polgári esküvőt is meg kell tartani a templomi mellet? Ott pontosan mit kell csinálni? Fizetni kell érte?

Legjobb válasz: Mgyarországon nem érvényes a csak templomi esküvõ. Több felekezet nem is hajlandó rá, amíg meg nincs a polgári. ha jól tudom, csak a római katolikus egyház enged ebben a kérdésben. A polgári házasságkötés ingyenes. nagykorúnak és cselekvõképesnek kell lenni. kell hozzá szeméiy igazolvány és lakcímkártya, ezzel és a pároddal kell bejelentkezni bármelyik anyakönyvvezetõnél az országban. Nála fogtok házasságot kötni, másnál nem lehet, csak ahol bejelentkezel. Leghamarabb egy hónap múlvára kaphattok idõpontot. És ismétlem: a házasságkötés ingyenes. Pénzt terembérletért, virágért, zenéért stb kérhetnek, azaz a ceremóniáért.

Persze hogy lehet templomit polgári nélkül, csupáncsak papíron nem lesznek házasok.... A katolikus egyház meg nem "mindenható", ha ott esküdnek (és nincs polgári) az sem számít papíron -az állam felé- házasságnak!
Mgyarországon nem érvényes a csak templomi esküvõ. Több felekezet nem is hajlandó rá, amíg meg nincs a polgári. ha jól tudom, csak a római katolikus egyház enged ebben a kérdésben. A polgári házasságkötés ingyenes. nagykorúnak és cselekvõképesnek kell lenni. kell hozzá szeméiy igazolvány és lakcímkártya, ezzel és a pároddal kell bejelentkezni bármelyik anyakönyvvezetõnél az országban. Nála fogtok házasságot kötni, másnál nem lehet, csak ahol bejelentkezel. Leghamarabb egy hónap múlvára kaphattok idõpontot. És ismétlem: a házasságkötés ingyenes. Pénzt terembérletért, virágért, zenéért stb kérhetnek, azaz a ceremóniáért.
Ma Magyarországon csak akkor érvényes a házasság ha anyakönyveztetõ elõtt mondjátok ki az igent. Vagyis van polgári esküvõ... ez nem kerül semmibe és hasonló a templomihoz. Ha nem akarjátok nagy plénum elõtt, mert a templomi fontosabb lehet úgy is, ohgy ott csak a tanúk vannak ott meg ti, aztán a templomin az egész násznép.
Szia! A polgári a törvényes. Templomit nemigen csinálnak polgári nélkül, ált. így is van a sorrend, hogy polgári majd templomi. A polgári ingyenes alapjáraton, de ugye azért kell egy kis zene, egy kis ez meg az, az pénzbe kerül. Olyat már hallottam hogy megrendezték a polgárit majd rá 2-3 héttel a templomit.
Miskolcon volt egy pénteki napon a polgárink 12 vendéggel, szombaton az egyházi 70-nel. A polgárit ingyenesen kértük és kaptuk. Mivel az anyakönyvet a díszterembõl az irodába kivinni nem lehet, a díszteremben adtak minket össze. Az anyakönyvvezetõ ugyanúgy szépen felöltözött, volt virág az asztalon, hangulatos zene ment magnóról. Épp csak beszéd meg pezsgõ nem volt, de nem is hiányzott. (Megvolt másnap.) Gyönyörû szertartás volt 15 percben, teljesen ingyen.
nem alternatívája egyik a másiknak.
Azért ez az ingyenes polgári sem pont így van... 2 tanúval ingyenes, vendégekkel már nem (lásd terembérlet). Azt meg már írták, hogy minden másért is fizetni kell: zene, pezsgõ. Lehet templomi polgári nélkül (tévedés, hogy nem!), csak az állam elõtt az nem érvényes házasság, vagyis továbbra is egyedülállónak számítanátok törvény szerint, és névváltoztatás sincs.
A polgári esküvõt nem KELL megcsinálni, csak ha azt szeretnétek, hogy a polgári életbenházastársaknak legyetek nyilvánítva. Az egyházit sem KELL, csak ha azt szeretnétek, hogy a ti vallásotok szerint isten elõtt nyilvánítsátok ki az összetartozásotokat. Más kérdés, hogy egyes egyházak az egyházi esküvõ feltételéül elõírják, hogy meglegyen a polgári.
Nekünk falun volt az esküvõnk. Külsõ helyszinen volt a polgári, mert az anyakönyvvezetõi terem nagyon kicsi. Teljesen ingyen volt minden, az más kérdés, h utána az anyakönyvvezetõ kapott egy boritékot (ahogy a lelkészünk is). Szóval, elvileg teljesen ingyenes, csak az önkormányzatok is szeretik lehúzni a jónépet különféle jogcimen. Mert ugye az nincs benne a törvényben, hogy pl terembérleti dijat nem szedhetnek, csak az, h az összeadás ingyenes.
A kérdező hozzászólása: értem! köszönöm a segitséget:)
Nálunk ingyen volt, csak a többi részéért kellett fizetni. pl. pezsgõ, zene, virágok
Ahhoz, hogy az anyakönyvet kivigyék a helyérõl és az anyakönyvvezetõ házhoz menjen, engedélyt kell kérni írásban, és ez a legtöbb helyen illetékköteles, azaz nem ingyenes.
Az anyakönyvet oda viszik, ahova kéred.Nekünk a kertünkben volt a polgári szertartás. Csak a polgári szertartás törvényes a templomi nem.
A kérdező hozzászólása: Ohh értem! köszi az infót:)
Utolsó vagyok. Valóban, elfelejtettem, kellett kérvényt irni a jegyzõhöz és tényleg illetéket kellett fizetni. De ha a teremben tartjuk, akkor nem lett volna ktg.


Mi a véleményetek az ilyen jellegű polgári szertartásról? És pontosan hogyan zajlik?

Sajnos a megcélzott napra már nincs szabad anyakönyvvezető, és áttenni nem lehet. Felajánlották megoldásként, hogy előtte (pl. pénteken) két tanúval hivatalban összeadnak, és másnap kint a helyszínen tartanak egy szertartást a násznép előtt. (Ezt olyan anyakönyvvezető tudja megoldani, akinek ez amúgy nem saját közigazgatási területe.) Hogyan zajlik ez? Olyankor mit írunk alá? Ránézésre mi a különbség az igazi szertartástól?

Legjobb válasz: Nekunk is igy volt mert mi a kertben akartuk a lemeno napnal. Sajat szovegunkkel adott ossse minket mi irtuk a ceremoniat kozossen sokkal egyenibb volt szebb .Egy faultetes volt a homok gyertya helyett. Volt egy konyv azt irtuk ala olyan al anyakonyv dolog.senki nem vette eszre .Az irodai eskuvo 5perc volt igy ez volt jogi formasag igy ez volt az igazi

Nekunk is igy volt mert mi a kertben akartuk a lemeno napnal. Sajat szovegunkkel adott ossse minket mi irtuk a ceremoniat kozossen sokkal egyenibb volt szebb .Egy faultetes volt a homok gyertya helyett. Volt egy konyv azt irtuk ala olyan al anyakonyv dolog.senki nem vette eszre .Az irodai eskuvo 5perc volt igy ez volt jogi formasag igy ez volt az igazi
Voltam ilyen eskuvon, nem tudta mindenki, hogy "szinjatek", mertigazabol papiron mar egy napja hazasok. Nagyon szep volt, szabadban volt. A konyv nyitva volt, de egy fenymasolt oldalt tettek be, ily olyan volt mintha tenyleg irtak is volna ala. Nekik volt templomi is, az viszont ezen a napon...
Kívülrõl nézve minden ugyanúgy zajlik, csak a tollal a papír felett, a levegõben írtok, esetleg nincs kinyitva :) Nekünk is így zajlik (rajtunk kívülálló okok miatt)...
Ahogy az elsõ irja. Nekünk is igy volt, mindenképp egy bizonyos nap szerettünk volna. De aznapra nem volt már hely elõtte 4 hónappal. De nekünk is felajánlották, nem odatartozó kijön, összead, mindig ugyanugy történik, csak nem hivatalos. hivatalosan elõtte nap 2 tanuval házasodtunk :) Kevesen tudják, hogy maga a ceremónia már házasként volt.

Akiknek csak polgári szertartás és vacsora volt szűk körben (10-20fő) nagyjából mennyiből pénzből gazdálkodták ki és ez mit tartalmazott pontosan?

Milyen helyen volt a vacsora? Volt zene? Megbántátok, hogy "csak ennyi" volt a nagy napotok?

Legjobb válasz: Erre én is kíváncsi vagyok, mi is pici esküvõt szeretnénk.

Erre én is kíváncsi vagyok, mi is pici esküvõt szeretnénk.
A polgárin változtatnék ha lehetne, nem kértünk semmi extra dolgot, pl lehetett volna gyertyaöntést kérni, meg valami jó zenét összeállitani, szóval egy kicsit feldobni, mert igy nem volt olyan romantikus , és elég gyorsan össze is adtak minket, és talán , a helyszínen is változtatnék, jó lett volna ha ott adnak össze ahol tartottuk a vacsit is, (volt kerthelyiség is) ott szebb lett volna és tudtommal nem sokkal lett volna drágább ha odajön az anyakönyvvezetõ.A vacsin a hangulat nagyon jó, volt mindenki tényleg jól érezte magát, szinte egy kisebb lagzi lett, mert mi nem terveztünk táncot, és max éjfélig akartunk maradni, de mindenki táncolt, és senki nem készült haza hajnalig :) Somogy megyében élünk. Remélem minden olyan lesz amilyennek szeretnéd :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes választ, nagyon kedves vagy! Még annyi minden bizonytalan, ezért is próbálok ötleteket gyûjteni. Hol azt érzem, hogy ne legyen semmi a polgári után, csak menjen mindenki a dolgára, hol azt, hogy egy vacsi kellene azért. Lagzi tuti nem lesz, mert a szûk családnak nem lenne rá igénye. De az is felmerül néha, hogy a legközelebbi barátainkat meg kellene hívnunk, de nem akarunk sokat költeni. Ezeken vacillálok, jól esett most leírni. :)
Nálunk - nõvéremnél- durva dolog történt. Az esküvõt a pap valami egyházi ünneppel vonta össze(ezt ott és akkor tudta meg mindenki, maga a menyasszony és a võlegény is...a menyasszony egyébként a nõvérem), és az egyházi ünneprõl mindenki automatice átvonult az étterembe. Mire bárki a családból léphetett volna, már ott ült mind a 300 ember az étteremben. Volt aki rendelt is már... Ekkor felkértek engem, hogy jelentsem be mikrofonba(az étteremnek volt, gondolom gyakran vannak náluk ilyen rendezvények), hogy a szûk családét(a szülõk, a szülõk testvérei és azok gyerekei, vagyis az ara unokatestvérei) vacsorája fedezve van, mindenki más úgy egyen, hogy a saját kontójára teszi. Egy csomóan lecsapták a villát és tüntetõleg elvonultak.
Nekünk ugyan volt templomi is, de ilyen kevesen voltunk. Írtuk a költségeket és a vége 600 ezer lett kb. mindennel együtt. (Ebben benne volt: menyasszonyi és võlegény ruha kiegészítõkkel, cipõ, virág, étterem, taxik a vendégek szállítására, köszönetajándékok a szülõknek, fotós, gyûrûk, fodrász, smink, vendégek elszállásolása, meg amit még kihagytam :) sokkoló hogy ilyen kicsi esküvõ is milyen drága.
Az a 300 ember teljesen idegen volt? És azt hitték, hogy olyan ember, akit nem is ismernek meghívták õket az esküvõjükre, ingyen kajával?
Szóval az egyházi ünnepre menõ idegenek részt akartak venni a vacsin? WÁÓÓÓ
Kicsi a család, kb. 50-en voltunk, csak a szûk család és a szûk baráti kör. Étterem egyik helyiségét béreltük (a másikat egy másik esküvõre bérelték), volt élõ zenekarunk, és minden, ami kell egy esküvõn, menyasszony-tánctól kezdve, menyasszony szöktetésig minden. @va jól éreztük magunkat, és kész. Az volt benne a jó, hogy mindenki ismert mindenkit, nem volt gond, hogy vacsi végén már az asztalnál keveredett a társaság, mert a rokon-ismerõsök "vándoroltak" egyik székrõl-helyrõl a másikra. Tök laza, és nagyon jól sikerült.
Én sem fizetnék olyannak akit nem hívtam meg a buliba. A meghívón rajta volt hogy mire várjátok õket?Mert ha nem akkor az blama, ti toltátok el. De ha rajta volt, hogy csak a templomira várjátok akkor ne pofátlankodjon oda. (Amúgy nekem nem lett volna vér a ...-ban ilyet bejelenteni.)
Csak polgári esküvõnk volt, arra mindenkit meghívtunk, akit szerettünk volna. A vacsorára csak a szûk család jött. Mi a szertartás elõtt vendégül láttuk az egész násznépet egy kis falatozásra, iszogatásra a kertünkben. Kb 20000 Ft-ból vásároltam be. A sütiket mi sütöttük. Aztán együtt vonultunk a házasságkötõ terembe. Onnan az étterembe már csak azok jöttek, akik hivatalosak voltak a vacsorára is. Természetesen a meghívókat is így írtuk meg. Költségeink: Meghívókat én készítettem, így szinte 0 Ft. Gyûrûk: 35000 Ft. Mi csináltattuk és ez csak a munkadíj volt. Összedobtuk hozzávaló aranyat, anyukám, anyósom és én. Menyasszonyi ruha : 40000 Ft, de ragaszkodtam a fehér ruhához. Megvettem, mert kb ennyi az is ha bérled, de így még el is adhatom és akkor visszajön valamennyi pénz. A cipõm 1500 Ft :) A Vaterán vettem, új volt! Hófehér szatén cipõ. Ékszer : 1800 Ft Addig mentem, amíg találtam szépet, ráadásul olcsó is volt. Fátyol: 4000 Ft, szintén Vateráról, vadi új volt. Már el is adtam :) Egyéb kiegészítõk ( gyûrûpárna, szütyõ, legényfogó) összesen : 2000 Ft Vateráról, minden új volt! Völegény ruhája : 80000 Ft, de ebbe minden benne volt: öltöny, melldísz, mellény, nyakkendõ, ing (ráadásul egy D&G inget választott a férjem) A sminkemet egy barátnõm (sminkes), a hajamat az anyukám(fodrász) készítette. Persze ezeket többször is lepróbáltuk. Mûköröm: 4500 Ft. Az esküvõi kocsi az apukám autója volt, a díszt Õ csináltatta rá, sajnos nem tudom, hogy mennyi volt. A menyasszonyi csokrot és a férjem kitûzõjét is nászajándékba kaptuk, nem tudom mennyibe kerültek. A fotós egy kedves ismerõsünk volt, 5000 ft-ot kért, 10000 Ft-ot adtunk neki. Gyönyörû képeket készített rólunk! Igaz csak digitálisan kaptuk meg a fotókat, az albumot én készítem el. Egy barátnõm kamerázott, ingyen volt. A vacsora, itallal együtt 150000 Ft volt. Az étterembe az ültetõkártyákat is én készítettem. Zenét mi vittünk, de mivel nem volt lagzi, nem táncoltunk, csak háttérmuzsika kellett. Apró süti az étterembe kb 5000 Ft volt. Az esküvõi tortát a sógorom (szakács) készítette, gyönyörû lett és isteni finom! Ez is nászajándék volt. Így összesen kb. 360000 Ft-ba volt az esküvõnk. A vacsora egy csárdába volt, külön kis kerti pavilonba. Nagyon hangulatos volt. Nem bántam meg, hogy csak ennyi volt a nagy nap, mert számomra nem a felhajtás volt a lényeg, hanem, hogy végre a FÉRJEM legyen a párom. Õ szintén így gondolja. Érdemes jól körbeszaglászni a családban, baráti körben, hogy ki, mihez ért és tõlük segítséget kérni. Meg amit Te magad megtudsz csinálni, azért sem érdemes pénzt kiadni. A legtöbbet a ruhákra és a vacsira költöttük. Utólag azt mondom, hogy jobban is körbenézhettünk volna ruhaügyben. A vacsirapedig annyi kaját beszéltünk le elõre, hogy mindenkinek annyit tudtunk csomagolni, hogy vasárnap senki nem fõzött. Magyarán a fele kaja elég lett volna. :)
22.50 vagyok. Azt elfelejtettem, hogy a gyûrûket csináltattuk. Elég sok aranyunk volt amit beolvasztottunk, így nem kellett érte fizetni. Különben a 200000 súrolta volna.
A kérdező hozzászólása: Utolsó! Ez remekül hangzik, mi is kb. ennyit szeretnénk költeni max. Melyik megyében éltek? Jól sikerült, vagy van amit másképp csináltál volna? :) Köszönöm!
Ja és egy barát fényképezett, videózott, a meghivókat mi csináltuk a párommal, csak papirt kellett megvenni.
30 ember volt a polgárin, a vacsorán meg 20-an voltunk. A polgári szertartásért 8 ezer kellett fizetni. A ruhám (nem menyasszonyi) ruha de csinos alkalmi ruha volt 15 ezer , a völegényem öltönye is 15 ezer volt . Virágok , autódiszités, 20 ezer.Smink , fodrász, 10 ezer Vacsora+üditö+pia 60 ezer , egy kis étteremben , mindenki az étlapról választott, amit akart.Nem kértek , bérleti dijat a helyért, az étterem elosztása miatt megoldható volt, hogy mi teljesen külön legyünk, más vendégektöl, zene ingyen volt, mert minden hétvégén van zenés est a helyen.Nagyjából ennyi.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hogy írtatok, de kérlek próbáljatok a kérdésre válaszolni, mert igaz, hogy szívesen olvasom a történeteket, de a kérdésemre még csak egy konkrét választ kaptam! Bocsi, köszönöm! :)
18as vagyok. Lemaradt, hogy a polgári szertartás 14000 Ft volt, de mi csak a pezsgõt kértük. Volt szülõköszönés is, arra az anyáknak a virág 4000 Ft, az apáknak a bor szintén 4000 Ft volt. Így a vége : 382000 Ft.

Polgári peres eljárás. Mit jelent ez pontosan?

Volt egy szabálysértési ügy amiben én voltam a tanú és feljelentést tettem egy emberke ellen. Most már ott tart a dolog, hogy a határidőre nem teljesítette a vissza fizetést és ennyit mondanak a bíróságon, mivel felhívtam őket, hogy vigyem polgári perre. Meghogy segítenek meg ilyesmi. Hogyan van ez?

Legjobb válasz: tanúként neked milyen pénz jár? ha te pereled be a fizetendõért (keress ügyvédet)

tanúként neked milyen pénz jár? ha te pereled be a fizetendõért (keress ügyvédet)
A kérdező hozzászólása: Honnan találhatnék rá még arra a másik emberre/emberekre is akiket õ megkárosíthatott. Õk hol tartanak már vele szemben? Miért zajlik egy ügy ilyen lassan Mo-n? Kétségbe vagyok esve, hogy bíróság ide vagy oda annyit ér hogy megjön a levél fogja a papírt kibasssza a kukába azt vigyorog egy jó nagyot!
A kérdező hozzászólása: Értem. De most akkor közjegyzõ, ügyvéd vagy végrahajtó. Kihez forduljak. Minden ingyenes? Ha állítólag behajtják. Ez a csávóka amúgy azért nem ijjed meg mert tudja hogy ha egy ilyen procedúra elindul pár ezer forintért senki nem fog ügyvédezgetni meg ilyen per olyan per stb-be belemenni, hisz ha nem fizeti vissza akkor sincs semmi gond. Élheti nyugodtan az életét. Bakker, de ezzel utat nyitnak neki újra, ha én hagyom veszni a dolgot, ki tudja még hány emberrel játsza el ugyan ezt kis pénzekkel. Mivel kaptam a határozatot hogy õ kicsoda, micsoda és hogy már nem ez az elsõ hasonló esete... Nem értem mit kell még ennyire fényezni a dolgot. Hónapok, évek telnek el addig is lóbálja a lábát bûntudatlanul, és csal ki pénzt másoktól!
JA, és tisztázzuk: büntetõperben NEM foglalkoznak kárral, csak bûncselekménnyel! Ott NEM mondják ki, hogy azt vissza kell adni, vagy bármi ilyesmi (lehet, jogilag nem is kártérítésrõl lenne amúgy szó, attól még, hogy a Kérdezõ ezt a kifejezést használta!!), hacsak nem jelentett be polgári jogi igényt a perben.
Azt jelenti, hogy ez nem büntetõügy, hanem, te pénzt akarsz, tehát nem büntetõfeljelentést kell tenned, hanem keresetet indítani (ha egymillió forint alatti a tartozás, akkor meg közjegyzõnél fizetési meghagyást kiadni) azért, hogy fizesse meg, amivel tartozik. Fordulj ügyvédhez, ha ennyire nem érted! (Ill. egymillió alatt közjegyzõhöz)
Bíróságon megállapították a bûnösségét és valamennyi kifizetésére felszólították(!!), amit nem teljesített. Ezután csak végrehajtóhoz kell menned, felesleges polgári pert is indítani. (Kivéve ha más követelésed is lenne vele szemben, amit a korábbi határozat nem tartalmaz.) Nem a bíróság feladata a tartozások behajtása, hanem a bírósági végrehajtóké, akik foglalhatnak, letiltanak...! A végrehajtó költségét meg kell elõlegezned, ha van vagyona, jövedelme akkor visszakapod.
mert a büntetõ ügynek nem tárgya a kártérítés, csak a btk megsértése (mit tudom én, csalás vagy mi) ... bár az is érdekes, hogy ott is kimondják az okozott kár megtérítési kötelezettségét, aztán sehol semmi
A kérdező hozzászólása: Olyanokat olvasok, hogy évekig elhúzódik. Áhh nagyon felháborító!
A kérdező hozzászólása: Értem, és a sima büntetõper miért nem jutott eredményre ezt még mindig nem értem. Annak nincs joga elvenni tõle valamit? Meg minek kell nekem ügyvéd? Eltudom én is mondani hogy mi történt.
a polgári ügy eljut odáig, hogy elrendelik a végrehajtást ... ebben az esetben már csak az a kérdés, hogy van-e min végrehajtani (vagyontárgy, jövedelem) és nem, neked nem kerül pénzbe mint írtam
A kérdező hozzászólása: Szóval vigyem polgári perre, ami pénzbe kerül és megint nem fogja vissza téríteni mert majd a polgári per is ugyan annyira semmit nem fog érni vele szemben mint az elõzõ per (ami nem tudom milyen per volt) ha ez után a polgári jön. Nagyon el vagyok keseredve hogy igazából egy kis összegrõl van szó, de engem rohadtul zavar és kéne az a "kis" összeg is és nem ijjed meg a bíróságtól meg a rendõrségtõl sem. Nyugodtan ül cigizik és szarik rá ha jön még egy levél. Majd a polgári per vajon megijjeszti? Mert akkor nem ölök bele pénzt. Annyira idegesít hogy semmi nincs ingyen! Ez akkor se fogja vissza fizetni a pénzem ha meglátja hogy polgári pertõl jön egy papír.
értem, szóval te voltál a károsult tehát ügyvédhez mész, elmondod neki a gondod, õ képvisel a polgári per attól polgári, hogy nem a BTK alá tartozik, nem büntetõügy, hanem azon kívüli peres úton rendezhetõ ügy mondjuk pl a te kezdeményezésedre ... mindennek költsége lesz, de a költségeket ebben az esetben a bíróság a másik félre fogja terhelni (az ügyvédit is), tehát neked nem kerül pénzbe
A kérdező hozzászólása: Az hogy feljelentettem még idén januárban egy embert mert interneten keresztül átvert. Elhúzódott elég sokáig és most sem teljesítette a pénz vissza fizetését amire a bíróság kötelezte. Én voltam a tanú. Így jár nekem a pénzem. Ennyi. Vigyem polgári perre. Ez a kérdés. Hogy kell az. Most már a bíróság nem tud ellene tenni semmit majd a polgári pereskedés ami nem tudom mi? Majd már megfogja ijjeszteni és vissza fizeti? Valaki írja le ha tudja a választ. Köszi.
Mivel közelebbit nem írtál, így nem tudjuk megmondani, hova fordulj pontosan. (Mekkora a tartozás, milyen szakaszban van az ügy, pontosan mi volt a döntés...) Egyik sem ingyenes.

Van egy olyan érettségi tételünk töriből, hogy Polgári forradalom. Ehhez mi kell pontosan?

A tanár annyit mondott, hogy 1848 előzményei, röviden az események, Áprilisi törvények, stb. Ehhez kell 1849 is?

Mit jelent az pontosan, hogy "polgári engedetlenség"?

Legjobb válasz: Erõszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttmûködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekû tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása.

Erõszakmentes jogellenes tiltakozási forma, a hatalommal való együttmûködés valamilyen fokú nyilvános megtagadása, annak tevékenysége miatt. Célja a hatalom közérdekû tevékenységének megváltoztatása vagy annak javítása.
No taxation without representation. :)
szabotázs
Vagyis lmp, mszp, jobbik, és a tüntetõk. Na meg a gy.k. egy része.
PL. a kordonbontás.(is)
Igen, egyetértek doboszoli. Viszont felállítani sem volt éppen helyénvaló, de igazad van.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!