Találatok a következő kifejezésre: Mi okozza folyamatos (4 db)

A csillag körül keringő bolygókat mi tartja folyamatosan a pályájukon? Illetve mi okozza a tengely körüli forgást?

Pl. a Föld esetében. A befelé húzó er? a Nap gravitációja. De mi az az er?, ami megakadályozza, hogy spirális pályán mozogva a Napba zuhanjon?

Legjobb válasz: A centrifugális erõ nem kényszerít semmit sehova. Most kívülrõl nézzük, kívülrõl nézve pedig nem létezik ez az erõ. Csak a keringõ test rendszerébõl nézve létezik, ott meg már ugye eleve keringünk, az nem magyarázat, csak leírás. De amúgy jól mondta: olyan nagy az oldalirányú sebessége a keringõ testnek, hogy a gravitáció mindig csak pont annyira módosítja a pályát, hogy körpályán maradjon.

A centrifugális erõ nem kényszerít semmit sehova. Most kívülrõl nézzük, kívülrõl nézve pedig nem létezik ez az erõ. Csak a keringõ test rendszerébõl nézve létezik, ott meg már ugye eleve keringünk, az nem magyarázat, csak leírás. De amúgy jól mondta: olyan nagy az oldalirányú sebessége a keringõ testnek, hogy a gravitáció mindig csak pont annyira módosítja a pályát, hogy körpályán maradjon.
A sebessége. A Föld igazából "körbeesi" a napot. Hogyha a Föld megállna (nem keringene) akkor szépen egyenes pályán zuhanna a nap felé. De, mivel kering, így pont "kitér" a nap elõl és elhúz melette. Folyamatosan zuhan felé, de mivel nagyon gyorsan mozog, így a centrifugális erõ körpályára kényszeríti.
Kedves hétvégi unatkozók A wikipediás mûveltség jó dolog, legalább nem a gumimacikból veszed a tudományos "tényeket". Hozzá tartozik a dologhoz, nem él a teória, miszerint "ami a wikipediában nincs az nem is létezik". Nem fogok senkinek sem kutatómunkát, sem számításokat végezni. Szemléletkiigazítás: ha stacionárius, klasszikus esetrõl beszélünk, ugyan ne keverjünk bele kaotikus dinamikát. Remélem kétszer elég volt ezt leírnom. Illetve, ha klasszikus fizikáról beszélünk, az mibõl áll??? Newton törvények, termodinamika tételei és Maxwell egyenletek. Akkor ne jöjön nekem egyik aluliskolázott kistigris sem azzal, hogy ez ostobaság. Más. Talán még nem jutottatok el idáig a tanítónénivel. Néhány fogalom: -kéttest probléma (mivel nem káoszozunk) -gyorsuló mozgás (sugárzás, ilyenek...) -vákuum És, egyébként rettentõ izgalmas dolog modellezni az ellipszis pálya egyenletét az idõ függvényében. Próbáld ki, és ha már arra jársz gondolj bele, hogy miféle vákuum lehet napközelben.
"Igen, a bolygók egymás pályáit is stabilizálják." Nos ez egész egyszerûen nem igaz! Egy test keringését egy harmadik test jelenléte csak zavarja. maci
Igen, a bolygók egymás pályáit is stabilizálják.
Az nem igaz, hogy "belekerültünk" a Napba. Bár nem foglalkozom bolygókkal, ezért építõ jellegû javítást elfogadok, de a Föld, és a többi bolygó is annak idejében a Napról levált anyagfelhõk gravitációs hatására összetömörülõ égitestek lettek a bolygók, ez magyarázza, hogy a bolygók miért szinte csak egy síkban keringenek. Témához kapcsolódóan ezt is most csak kitalálta, de talán az is közrejátszik a Föld pályájának stabilizálásában, hogy a többi bolygó is hat gravitációs erõvel ránk.
Azt még valóban nem válaszolta meg senki, hogy miért kering: azért mert egyszer bekerült a Nap vonzásába, és a Nap "befogta". Ha gyorsabban menne, érintõ irányban elhagyná a pályáját, ha lassabban, belezuhannánk a Napba. Magyarán: vagy megfagynánk, vagy megsülnénk. Örülök, hogy a középutat járjuk:D
Baleys voltam az lemaradt.
Tessék egy link. Wiki http://hu.wikipedia.org/wiki/Gravit%C3%A1ci%C3%B3s_hull%C3%A1m Gravitációs hullámok címen sok információt lehet találni, hogy ne kelljen végigolvasni idézem: "A gravitációs hullám a téridõ görbületének hullámszerûen terjedõ megváltozása, amelyet az általános relativitáselmélet jósolt meg." "Emiatt minden gyorsuló tömegekbõl álló rendszer (mint amilyen egy kettõscsillagrendszer vagy egy keringõ bolygó) gravitációs hullámot kelt." "A feltételek értelmezéséhez szükséges megjegyeznünk, hogy a fizikában a gyorsulás nem csak a sebesség folyamatos növekedését jelentheti. Gyorsuló mozgás az is, amikor a mozgás iránya változik folyamatosan, így a Föld körül gyakorlatilag egyenletes sebességgel keringõ Hold mozgása is gyorsuló mozgásnak minõsül." ""A gravitációs hullámok egy indirekt kimutatása sikerült Russell Hulsenak és Joseph Taylornak, a Princeton Egyetem fizikusainak. A két tudós az 1974-ben felfedezett kettõspulzár, a PSR 1913+16 sok éves megfigyelésével igazolta, hogy az egymás körül keringõ két tömeg pályája az idõ folyamán egyre szûkebbé vált, azaz energiát vesztett a rendszer."" !!!
Rosszul teszed fel a kérdést :) Mi akadályozná a Földet? Mivel eleve nincs abszolút nyugalomban lévõ pont, azaz minden sebesség relatív, ebbõl gyakorlatilag közvetlenül következik, hogy az egyenes vonalú egyenletes mozgás a dolgok normális állapota (még ha ez a sebesség 0 nagyságú is valamihez képest). A Föld ezt tenné. De az a fránya gravitáció folyton körpályán tartja. Mi lassítja? Ugye közegellenállása nem nagyon van az ûrben. Van, ami lassítja, de az eléggé magasabb fizika (mármint a megértése), de alapvetõ jelenségként nincs.
A kérdező hozzászólása: Gondolom az már a kérdésbõl is kiderült, hogy nem fizikus vagyok :) Amit nem értek, hogy mi "hajtja" a Földet? Az örökmozgó szabályának ellenmond, hogy évmilliárdok óta mozgásban van.
Na most ha a Föld egy hangyányit gyorsabban kering, mint szükséges, akkor máris nem beesõ, hanem elszálló spirálról van szó (ami amúgy egyre gyorsabban távolodik, de ez részletkérdés, ha nagyon picirõl van szó), úgyhogy a termodinamika tételeire hivatkozni színtiszta ostobaság. Mérési eredmény. Azt mutass.
Nem fogok kakaskodni. Kapsz pár támpontot. -Termodinamika I. fõtétel -Newton törvények Vagy ha így nem világos, akkor nézz utána, hogy miért van szükség a mûholdak pályakorrekciójára! Ha pedig a nem klasszikus esetrõl beszélünk (kaotikus dinamika), akkor a kérdésnek nincs semmi értelme.
Fizikából nem kellett érettségizni, arra nyugodtan köthetsz bármit. Ellenben a felvételi tárgyak között valóban szerepelt. De arra meg minek fogadni. No mindegy. Akkor kérnék egy hiteles linket a Föld spirális Napközelítésérõl... Tudod jó pár éve foglalkozom a csillagászattal, de nem tudok ilyesmirõl.... maci
Pedig inkább erre kötnék fogadást, mint a te fizika érettségidre ;)
Azért erre ne köss fogadást ;) maci
Amúgy spirális pályán zuhan a nap felé, csak nagyon lassan.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat, hogy belekotty a nagyok dolgában, de nekem még mindig nem tiszta, hogy mitõl marad a pályán a bolygó és miért forog a tengelye körül? Tehát miért nem esik bele a Napba, miért nem áll meg "egy helyben", miért nem lassul, gyorsul, vagy száll el a fenébe az ûrben. Gyíknyelven leírná ezt nekem valaki? Igen, tudom, hogy nem értek rendesen a fizikához, azért is tettem itt fel a kérdést, hátha valaki okosabb nálam. Elõre is köszönöm :)
Lehet azért mert a netted nagyon lassú.
Ha ez egy régebbi gép, akkor valószínû, hogy a hardver gyenge, ha újabb gép, akkor valami szoftveres hiba lehet. Böngészõbõl próbáld ki a chrome-ot. Esetleg VGA illesztõprogramot frissítsd.
szerintem a gepel lesz baj lehetseges hogy mar gyenge

Mi okozza a FOLYAMATOS fejfájást foghuzás után?

Jobb 5-ös fogamat 2 napja pénteken este huzták ki, tegnap nem volt bajom, de ma egész nap fájt a helye, sajog, és lüktet a jobb oldalon a fejem is. Ráadásul kismamaként panadolt vettem be,de semmit nem ért!

Legjobb válasz: Alkalmanként 1-1 Algopyrint, és Cataflamot is bevehetsz. A sebgyógyulás eltarthat 1 hétig is. Egyben kijött a fogad? Nem maradt benne semmi?

Alkalmanként 1-1 Algopyrint, és Cataflamot is bevehetsz. A sebgyógyulás eltarthat 1 hétig is. Egyben kijött a fogad? Nem maradt benne semmi?
A kérdező hozzászólása: Köszi. :) megörülök a folyamatos fájástól... :( Nem maradt bent semmi megnéztem a kihuzott fogamat.


Mi okozza a folyamatos hasmenést?

már több hónapja tart...

Legjobb válasz: Mindenképp menj el dokihoz, mert ez nem jelent jót. Nem akarlak riogatni, de mindenképp vizsgáltasd ki magad minél hamarabb!!!

Mindenképp menj el dokihoz, mert ez nem jelent jót. Nem akarlak riogatni, de mindenképp vizsgáltasd ki magad minél hamarabb!!!
Ha több hónapja tart, akkor biztos már fogytál is, úgyhogy elõbb- utóbb mindenképp orvoshoz kell menned!!! Menj el a háziorvosodhoz, õ majd ad egy beutalót vérvételre, aztán az eredményeidõl függõen küld máshová. Holnap kezd ott a napot!!!!
A kérdező hozzászólása: lehet hogy a vastabletta okozza? mert azt is szedek. ma pl nem vettem be és ma nem volt
Valószínûtlen, hogy a vastablettától, az ugyanis éppenhogy székrekedést okoz... Sok mindentõl lehet, akár pl. étellalergia is okozhatja. Próbáld meg megfigyelni, milyen ételek után jelentkezik.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!