Találatok a következő kifejezésre: Mi lesz gyerekkel és a lakással, (2 db)

Mi lesz a gyerekkel és a lakással, ha a lakás házasság előtti szerzemény, de a feleségem nem tud hova menni?

A lakás az én házasság el?tti szerzeményem. Szeptemberben lennénk 4 éve házasok és van egy 3 éves közös gyermekünk. Kérdésem, hogy mi lesz a gyerekemmel és lakásommal, ha el akarok válni? A feleségemnek elég alacsony a jövedelme, szerintem nem tudna fizetni egy albérletet és nevelni a gyereket egyedül. Ilyenkor hogy ítél a bíróság? Nekem ítéli a gyereket, vagy a feleségemnek? És ha a feleségemnek, akkor nem kötelezhetem hogy hagyja el a lakást? Vagy még az is lehet, hogy engem tesznek ki?

Legjobb válasz: Azt nem tudhatjuk biztosan, hogy kinek ítéli a bíróság a gyereket. Jobb lenne, ha errõl elõtte megegyeznétek, mert a huzavonával csak a gyereknek tesztek rosszat. A gyermeket abban a lakásban helyezik el, ahol eddig élt. Tehát ha az anyának ítélik a gyereket, akkor a ház is az övé lesz (a gyerek miatt). De te kérheted, hogy fizessen ellenjáradékot. Viszont gyermektartást fizetned kell (vagy nem fizetsz semmit, de akkor le kell mondanod a házadról teljesen, tehát semmilyen pénzt nem kapsz azért, mert az a tiéd volt). A feleséged kérheti, hogy asszonytartást is fizess, ha az õ anyagi körülménye miatt a gyereket nehéz eltartania és a te anyagi körülményeid ezt lehetõve teszik. Ha nálad marad a gyerek, akkor nem lesz ilyen problémád, mert tiéd marad a ház is. Ettõl függetlenül lehet követelni az aszzonytartást. A legjobb lenne, ha mindenben megegyeznétek és akkor nem tartana sokáig a válás és könnyebben mennének a dolgok.

Azt nem tudhatjuk biztosan, hogy kinek ítéli a bíróság a gyereket. Jobb lenne, ha errõl elõtte megegyeznétek, mert a huzavonával csak a gyereknek tesztek rosszat. A gyermeket abban a lakásban helyezik el, ahol eddig élt. Tehát ha az anyának ítélik a gyereket, akkor a ház is az övé lesz (a gyerek miatt). De te kérheted, hogy fizessen ellenjáradékot. Viszont gyermektartást fizetned kell (vagy nem fizetsz semmit, de akkor le kell mondanod a házadról teljesen, tehát semmilyen pénzt nem kapsz azért, mert az a tiéd volt). A feleséged kérheti, hogy asszonytartást is fizess, ha az õ anyagi körülménye miatt a gyereket nehéz eltartania és a te anyagi körülményeid ezt lehetõve teszik. Ha nálad marad a gyerek, akkor nem lesz ilyen problémád, mert tiéd marad a ház is. Ettõl függetlenül lehet követelni az aszzonytartást. A legjobb lenne, ha mindenben megegyeznétek és akkor nem tartana sokáig a válás és könnyebben mennének a dolgok.
Bármennyire is hihetetlen, az elsõ válaszolónak igaza van: kirakhatnak a saját, nem közös tulajdonú lakásodból is, amennyiben a feleséged be tudja bizonyítani, hogy a házasságotok alatt õ súlyosan hátráltatva volt a karrierjében (valószínûleg így volt, hiszen kisgyereketek van), és most a kihagyás miatt nem tud megfelelõen elhelyezkedni ahhoz, hogy egyedül, vagy a te általad fizetett gyerektartással kiegészítve eltartsa a kicsit. Ha eladod a lakást még a válás elõtt, úgy annak az értékét (vagy a teljes érték egy részét) ugyanilyen jogcímen - asszonytartás - megítélhetik a feleségednek.
bocsánat, de a házasság elõtti szerzemény csak akkor marad az, ha van róla házassági szerzõdés, amit a házasságkötés elõtt ügyvéd ír meg ésmindkét fel jóváhagyja. Ha nem kötöttetek ilyen szerzõdést akkor az esküvõi igen után 24 óra múlva teljesen annyira övé a lakás, mint a tiéd. Különben is az esküvõ ota egyutt fizetitek. A gyerekeket ha nem mondd le róluk akkor a bíróság dönt kihez kerüljön.Éktelen csatának nézel elébe, mert a feleségednek sem a lakásról, sem a gyerekekrõl nem kell lemondania, sõt ahogy az elsõ írta, ha lehetetlen a körülménye még asszonytartást is kérhet. Jó ügyvédre lesz szükséged.
Közben olvasom a kommented , ha eladod a lakást az asszony beperelhet, mert feleségként az õ döntése nélkülcsak akkor adhatod el, ha van érvényes HÁZASSÁGI SZERZÕDÉSETEK, miszerint a lakás egyedül a tied és válás után is te maradsz az egyedüli tulajdonos.
utolsónak írom. A bátyád szerecsés volt, hogy nem perelte a csaj a lakást, közös megegyezéssel alakulhatott így, de ahhoz két ember kell. Sajnos a kérdezõ lehet hogy egy keményebb csajt vett el. Ha valaki balf.. sz akkor lehet hogy a teljesen közös vagyonból sem kap semmit mint a kolleganõm.
de ha neked ítélik a gyereket akkor az asszonynak kell mennie, te meg maradsz a gyerekkel. ha jó apa voltál, és az asszony nem képes eltartani , megfelelö körülményeket biztosítani a gyereknak akkor tuti neked ítélik. de ezt jól kivizsgálják. igazábol a gyerek érdekeit nézik csak. neked is ezt kéne. ha feleséged olyan jó anya hogy azt gondolod hogy a gyereknek za lenne jobb hogy vele maradjon, akkor valamiröl le kell mondanod, de ha azt gondolod hogy anyuka mentálisan sem tudja rendesen nevelni a gyereket akkor jobb ha nálad lesz aki eltudja tartani és megfelelöen felnevelni.
A kérdező hozzászólása: Na ne! Ez nonszensz. A házasság elõtt szerzett vagyon az különvagyon, és ha eladom, akkor az továbbra is különvagyonom marad. Akkor már inkább eladom még válás elõtt a lakást, válás után meg veszek másikat.
Csináljon végrendelet és hagyja rád. Az ingatlanok, ha ági úton jutottak a birtokába akkor a testvéreire szállnak, ha nem csinál végrendletet.
Ha feleségül vesz, attól nem öröklöd, hiszen a házasságotok elõtt szerezte. Csak végrendelet segítségével örökölheted te. Ha akarja, akkor ügyvéddel írassátok, hogy ne lehessen belekötni. Ha te meghalsz, akkor se jut vissza az õ családjába már utólag, hanem a te jog szerinti örökösödé lesz minden, akárki s az illetõ (gyerek, testvér, szülõ, mittudomén)
Ha nincsenek leszármazói törvényes öröklés szerint, ha a házastársa leszel, te következel a sorba. De ha a házat vagy a lakást a felmenõitõl(öröklés/ingyenes juttatás útján) kapta akkor azok visszaszállnak a szülõkre/nagyszülõkre (nem írtad milyen korúak vagytok, hogy esetleg élnek-e még a szülõk). Végrendelet: mindent rád hagyhat de ha vannak szülõk akkor õket kötelesrész illeti meg, a testvéreket nem.
Testvéreknek semmilyen körülmények között nem jár köteles rész!!! (12:13-as voltam)
Ja, ha van eltartási szerzõdés, és abban szépen le van írva, hogy a gondozás fejében téged illet majd a vagyona, akkor semmi nem fog járni a tesóknak.
Az a legbiztosabb, ha valóban feleségül vesz, akkor mindent te örökölsz! Ha végrendeletet ír, akkor azt meg lehet támadni (nem tudom, mennyire pénzéhesek a kedves rokonok). Testvér esetében nem tudom, hogy van-e köteles rész, de ha van, akkor ha megtámadják a végrendeletet, akkor jó eséllyel fognak nekik ítélni valamennyit az örökségbõl. A PTK-ban utána tudtok nézni ennek a köteles rész dolognak.
Hány éves vagy, ha szabad megkérdeznem? Ha te öröklöd, akkor gondolom a gyerekeidre száll
A kérdező hozzászólása: Ha már nem élnek a szülei, nincs gyereke, nem volt soha nõs, a testvéreinek jár e a köteles rész, ha Nekem élettársnak eltartási gondozási szerzõdésem van?Ha párom meghal ki kell e Õket fizetnem, mert a gondozója én vagyok 7 éve!
A kérdező hozzászólása: 59 éves és felesége, gyereke nem volt soha, a szülei idõsek voltak és meghaltak, 3 milliomos testvére él, akik pénzéhesek, de gondozni nem akarják csak várják a halálát, mert rákos sajnos.Ha a felesége leszek nem jár a testvéreknek köteles rész? Mert a végrendelet megváltoztatható, bármikor!Minden a sajátja és az Õ nevén van!
...elõzõ folyt.: ha majd te is meghalsz (de rossz ezt leírni), akkor pedig a te gyereke(i)d fog(nak) örökölni, illetve a te családod, ha nincs gyermeked. Illetve a te végrendeletedben meghatározott személy(ek).
A kérdező hozzászólása: 53 éves vagyok, Nekem van 2 gyermekem.Nem ági ágon örökölt vagyonról van szó, lakást és családi házat Õ szerzett magának.1 lakást közösen vettünk meg.7 évet éltünk együtt, most külön vagyunk végrendelkezni akar.Tartási, gondozási szerzõdésünk is van.Szülei meghaltak, gyereke nincs, csak a testvérei akik eddig egy pohár vizet nem adtak neki!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!