Találatok a következő kifejezésre: Mi is az a (12239 db)

Mi is az a "haza"?

Üdv. Délvidéki magyar vagyok, és egy komoly kérdés töri a fejemet már napok óta. Hogyan tudja katergorizálni magát, egy határontúli magyar öntudatu ember ? Vajdaságban élek, ide születtem. Nem tetszik, de ez per pillanat Szerbia része. Na, most akkor nekem a "hazám" Szerbia lenne? Hát nem hiszem, mivel a lakosság 97%-a nem magyar, és én nem tudok azonosulni a 6 milliónyi szerbbel, albánnal, cigánnyal stb. Nem is vonz az a táj. -Oké, akkor a hazám a Vajdaság lenne? Vajdaság valamilyen szempontból már közelebb áll a szivemhez, de mégis csak az északi rész, ahol én is élek. Szabadkától dére szinte magyar hangot nem is lehet hallani (meg lassan már itt sem). Az utóbbi telepitéseknek köszönhetően a magyarok aránya ha eléri a 15%-ot, akkor az nagyon pozitiv. Megtöltötték viszont a környéket telepes szerbekkel Boszniából. Õket sem igazán tartom honfitársaimnak. A kultúránk ég és föld. Harmadik opció, hogy a hazám Magyarország lenne, ahol igaz, állampolgár vagyok, szeretek ott lenni, sokat is vagyok a határ azon oldalán, de mégsem élek ott sajnos. Tehát hazámnak egy olyan helyet sem tekinthetek, ahol még soha sem éltem. És arról se feledkezzünk meg, hogy engem Magyarországon sokszor leszerbeznek ám. :D Valaki magyarázza már ezt el nekem, mert akármennyire is magától értető dolog, hogy valakinek mi a hazája, ez egy ilyen multikulturális környezetben igazán nehezen definiálható. Magyarország felé gravitálok, de Szerbiában élek. Magyar vagyok, de szerbül tanulok sajnos. Most is magyar ásványvizet fogyasztok, és a túrórudis papir még az asztalomon hever, de mégis a telefonszámlámat szerbül töltöm ki. Ja, és a kedves válaszolók ne értsék félre, nem vagyok balos, csak foglalkoztatnak az ilyen kérdések. Tisztelem, becsülöm nemzetem.

Legjobb válasz: A te hazád elsõsorban Észak-Vajdaság, úgy értem az írásodból, te is így érzed. Másodsorban szerintem Magyarország, mivel magyar vagy, a Vajdaság történelmileg Magyarországhoz tartozott és jogilag is ide tartozol, mivel magyar állampolgárságod is van. De Szerbia is a hazád, mivel Szerbiában élsz, szerb iskolába jársz, szerb állampolgár is vagy. Szerintem ezt fogd fel inkább pozitívan, hogy neked több hazád is van, ne érezd tehernek!

A te hazád elsõsorban Észak-Vajdaság, úgy értem az írásodból, te is így érzed. Másodsorban szerintem Magyarország, mivel magyar vagy, a Vajdaság történelmileg Magyarországhoz tartozott és jogilag is ide tartozol, mivel magyar állampolgárságod is van. De Szerbia is a hazád, mivel Szerbiában élsz, szerb iskolába jársz, szerb állampolgár is vagy. Szerintem ezt fogd fel inkább pozitívan, hogy neked több hazád is van, ne érezd tehernek!
Én Ukrajnai magyar vagyok és nem tekintem hazámnak sem Ukrajnát, sem Magyarországot. Magyarul beszélek, magyarul gondolkodok de Magyarország nem a hazám. Ukrajnában élek, még ukránul sem tudok (oroszul értetem meg magamat az itteniekkel), Ukrajna sem a hazám. Az én hazám a település ahol születtem, ahol most élek, az ismerõs környezõ falvak, kisvárosok, ez az én hazám!
"És arról se feledkezzünk meg, hogy engem Magyarországon sokszor leszerbeznek ám. :D " Ne foglalkozz a sok baloldalival meg liberálissal. Agyukra ment az internacionalizmus. Sokkal magyarabb vagy , mint õk és a kis kedvenceik akiket tutujgatnak állandóan.
A leszerbezés mondjuk elég primitív dolog... Ha így vesszük, akkor a hazád a Vajdaság is, de Magyarországon se vagy idegen, mivel te is magyar vagy...
Az a haza, ahova megyek munka után.
Én személy szerint azt gondolom, hogy ez sokkal elvontabb kérdés, mint hogy egy földrajzi vagy közigazgatási területre asszociáljunk... ha Én a Te helyedben lennék mind a Vajdaságot, mind pedig Magyarországot a hazámnak tartanám, el is mondom miért: a Vajdaságban a mai napig élnek magyarok. (tudom ezért a megállapításért nem jár Nobel-díj). Én azt gondolom, hogy a külhoni magyarok azért nem jöttek mindannyian vissza az anyaországba, mert nem akartak lemondani arról a területrõl, arról a földrõl (ez csak az én felvetésem, nincs a családomban külhoni magyar, úgyhogy nem tudhatom, csak ezt gondolom). Ezáltal, hogy Õk végig kitartottak a szülõföldjük mellett, az a föld még mindig a magyar hazához tartozik, mert akármilyen más állam berendezkedése van ott, az a föld az övüké, az õ hagyományaik és kultúrájuk formálta egy évezreden keresztül. Azért a magyar haza és nem a Magyarország szót használtam, mert szerintem a hazafogalom túlível a politikai határokon. Szerencsém volt járni több elszakított területen, és bár szlovák meg román nyelvû táblák voltak mindenhol ugyanúgy otthon éreztem magam, mert a kultúra és a hagyományok nem szlovák vagy román volt, hanem magyar. Szerintem a haza fogalom összefügg a nemzetfogalommal. Ugye a nemzetfogalom - szerintem - az azonos hagyományokkal, gyökerekkel, kultúrával, nyelvvel, stb. rendelkezõk összessége. Nem döntés alapon megy, hanem születési alapon. És szerintem a haza - mint térbeli fogalom, csak hogy a kérdésedre is válaszoljak - az a terület, ahová egy nemzet efféle jellegzetességei behatárolhatóan lekorlátozódnak. Épp ezért nem számít, hogy hivatalosan szerbiai lakos vagy, én a helyedben Magyarországot, de elsõsorban a Vajdaságot vallanám "hazámnak".
6-os vagyok. Kérdezõ, legyél büszke arra ahol születtél! Ne foglalkozzál azzal, hogy ki mit mond (Szerb vagy vagy Magyar) Hidd el nekem nagyon sok ember nem azért mondja mert meg szeretne ezzel téged sérteni. Sõt ! az ismerõsök között szerintem még ojanok is vannak akik büszkélkedni szeretnének azzal, hogy nekik van egy Szerb ismerõsük, Pl.: Te ! még ha te nem is vagy Szerb , hanem Magyar. De ez az ismerõs nem ismeri ezt a fogalombeli érzést, hogy kisebbség. Szerintem, ma Magyarországon nincs annyi tiszta vérbeli Magyar mint a Vajdaságban, Erdélyben, stb. Magyarországon ma legnagyobb lélekszámban mint tiszta vérvonal az a Cigányok létszáma sajnos.
"Definiáld légyszíves a magyar fogalmát genetikailag és kulturálisan is utána okoskodjál." Nem erre gondoltam , hanem azokra akik szerbezik/románozzák/szlovákozzák a határon túli magyarokat. Akik ezt teszik azok nem magyarok, hanem internacionalisták, hazátlan emberek..
A kérdező hozzászólása: az utolsót megkérem rá, hogy ezt ne folytassa, még ha valaki válaszol is, mert nem szeretném ha ilyen irányba terelõdne a téma....én is magyar vagyok, nincs a homlokomra irva, de én tudom, és kész!
"Sokkal magyarabb vagy..." Definiáld légyszíves a magyar fogalmát genetikailag és kulturálisan is utána okoskodjál.
5-ös én a 6-os vagyok. Igen, azt hiszem úgy érzem, hogy te, ugyan arról írsz, ill. szeretnéd meg fogalmazni az írásoddal amit én is. Egyet értek veled .
Hát én most írogatok majd valamit. Azt ahogyan én gondolom és érzem ezt a kérdést. Haza ? Az a hazád amit annak nevezel amikor elmész valahova messze távolba és azt mondod, holnap megyek haza. Mindegy, hogy az a haza milyen vagy melyik országban van, vagy másképpen fogalmazva az a hely melyik országhoz tartozik. Én egy Magyarországon lévõ Horvát faluban nevelkedtem fel és a szüleim még most is ott élnek. Azért írom, hogy a szüleim mert én 14 éves korom óta Pécsen élek és lakom, itt tanultam itt volt az elsõ munkahelyem, katona is itt voltam és jelenleg is itt élek most már a családommal 1982 óta. De ! igazából otthon akkor vagyok amikor "hazamegyek" a szülõ falumba és a szülõ házamba (szüleim házába). Szerintem mindenki ott van otthon ahol született és az Õ hazája. A történelem vagy a politika mikor és hol húzza meg a határokat az csak egy dolog. Lásd a volt Yugoszlávia aztán az EU. Ma holnap Szerbia is EU lesz. Mi az otthon és a haza azt nem tudja a politika sem a háború meg határozni. Tudod egy puli kutya, vagy egy Dalmát dog, magyartarka tehén, vagy egy Néger, Japán, Kínai, Szerb, Magyar, Horvát, stb. (bocsánat a hasonlatért) Mindig az lesz az ember aminek amilyen vér folyik az ereiben, függetlenül attól, hogy éppen mely ország határain belül él. Pl. Egy Amerikába ki diszidált Magyar az mindig Magyar lesz és a hazája is az lesz ahol született. Röviden ennyi.
A hazának lényegében annak kéne lennie, amikor egy rakat ember úgy érzi, hogy egy helyre tartozik és küzdenek az érdekeikért. Mint mondjuk a Rákóczi-szabadságharc, az 1848-49-es szabadságharc és az 1956-os forradalom idején is lehetett egy ilyen életérzés. Az már más tészta, hogy a jelenlegi Magyarországon ennek nyoma sincs. Ez egy jó vers arról, aminek a hazaszeretetnek elméletben lennie kéne: http://www.karokatona.hu/Tallozo/201103tKozmaAndor_Karthagoi..
Én is délvidéki magyar vagyok :) És bevallom nekem is eszembe jutott már ez a kérdés. De végül is én azt a várost tartom hazámnak ahol élek. És attól hogy szerb állampolgár vagyok , illetve most már magyar is :) attól a nemzetiségem mindig is magyar volt! :)

Mi is az a féltékenység? Hogy élitek át ha tetszik egy lány és mások is udvarolnak neki, zavar? Inkább férfiak válaszát várom.

A szitu az volt h van egy pasi akivel már elég régóta kavarunk,meg jóban vagyunk és a hétvégén voltunk egy közös buliban,és hát elég jól körülrajongtak a pasik,mindig figyelt,zavarban volt és ha ránéztem akkor elkapta fejét,és pótcselekvéseket csinált/gyorsan elkezdett inni/.Ez lehet féltékenység?vagy zavarta?

Legjobb válasz: "és pótcselekvéseket csinált/gyorsan elkezdett inni/" EPIC!!!! :DDD

"és pótcselekvéseket csinált/gyorsan elkezdett inni/" EPIC!!!! :DDD
A kérdező hozzászólása: van valami problémád?nem kötelezõ neked ide irni.
Igen, ez lehet féltékenység
Sokkal vonzóbb egy nõ egyedül vagy más nõk között sztem, ha sok férfi vesz körül az negatív, olyan mintha csúnyább lennél vagy ilyesmi, nem elõnyös.
A kérdező hozzászólása: nem az én hibám h körülvettek és nem is tapiztak a pasik csak beszélgettem veleük.Amugy a barátnõmmel voltam.
Te, hogy csinálhatsz ilyet? Nagyon gyorsan lekoptatod õket, vagy nem bnõddel hanem esetleg pasiddal lennél -.- ezért te vagy a hibás tudd meg. szegény pasi nézi, hogy flörtölsz. Tudattasd vele nagyon, hogy nincs mitõl félni csak õ van neked. Nem úgy van, hogy csak úgy nyomulnak rád, azonnal mond nekik, hogy van barátom szóval feleslegesen erõlködsz. 28F

Mi is az a kleptománia?

Legjobb válasz: Amikor az emeber kényszeresen lop és nemcsak olyan dolgokat, amikre szüksége van, hanem értelmetlen dolgokat is. Pl.: 1db mokkás kanál.

Amikor az emeber kényszeresen lop és nemcsak olyan dolgokat, amikre szüksége van, hanem értelmetlen dolgokat is. Pl.: 1db mokkás kanál.
A kérdező hozzászólása: jo, koszi! :)
Lopás kényszer röviden egy betegség!!!

Kérlek elmondanátok hogy mi is az a hódítás éjszakája? Tapasztalat? Ajánlás?

Ugyebár ez nemsoká megrendezésre kerül(2014.január 21) Budapesten,és nem tagadom h valóban jó lenne csajozni!

Legjobb válasz: Ma írtad ki a kérdést, de azt írod, hogy nemsokára megrendezésre kerül, és odaírsz egy olyan dátumot, ami nemrég ugyan, de már elmúlt - 2014.január 21. Akkor most mit is kérdezel, kedves kérdezõ?

Ma írtad ki a kérdést, de azt írod, hogy nemsokára megrendezésre kerül, és odaírsz egy olyan dátumot, ami nemrég ugyan, de már elmúlt - 2014.január 21. Akkor most mit is kérdezel, kedves kérdezõ?
A kérdező hozzászólása: IGAZAD VAN bocs február21
Nem tudom, hogy erre gondolsz-e, de de egyszer baratnoimmel bementunk egy random buliba..ahol a bejaratnal megkerdeztek, hogy milyen szinu karszallagot kerunk.Volt piros, zold, es sarga.. fogalmunk se volt, hogy mi ennek a jelentosege, vagy van-e egyaltalan, es mivel elege be voltunk csipve nem is erdekelt.Zoldet kertunk, mert annak volt a legjobb szine. Aztan egesz este minden fele idegenek jottek oda.. jobbnal jobb piakkal.Az egyik baratnomet csak ugy lesmarolta egy idegen.. meg annyit se mondott, hogy "hello, Zsoltinak hivnak." Sokaig azt hittuk, hogy arra a helyre orultek jarnak, aztan kiderult, hogy epp valami Hoditos buli volt es a karszallagoknak nagyon is volt jelentoseguk. Piros- Foglalt vagyok. Zold- Mindenre nyitott vagyok, hodits meg! Sarga- az nemtudom mit jelentett.. senkin se lattuk csak a bejaratnal a kisasztalon. Ez igaz nem pesten volt.
Ja, es azt kihagytam amikor hirtelen minden lampat lekapcsoltak es a karszalagok vilagitottak csak.Igy vissza gondolva vicces volt, de akkor ott nagyon ledobbentunk. Mindenki olelgetett mindenkit, korulottunk vagy 50en smaroltak egyszerre.Mi meg csak neztuk.. es akkor kaptak le a baratnomet is.Ez utan dobbantottunk a helyrol.
Egy év 365 napból áll, s ugyanennyi éjszakából. Az mind alkalmas a hódításra.
A kérdező hozzászólása: Kíméljenek meg a bölcselet mondók köszi
én a pest Kraft, 2015.aug 30-ason voltam, vasárnapra rakták az állatok másnap meg mindenkinek meló-kik értek rá? a tinik... egész este egy 19+os csajt szólítottam le az összes többi 17 volt tökmindegy volt a szalagszín fosták le a bokájukat... am egy összezárt marhavagon volt az elején a szobám majdnem nagyobb volt nála, a parkettet meg csak 0.00-után nyitották meg, akkor hely mondjuk volt, de ismerkedjél már 120dB-s zene alatt... a 8. csaj után már kezdett elmenni a hangomXD

Hogy mûködik és mi is az a SZOCPOL?

Szeptemberben született meg az elsõ kislányunk, és még nem ismerem, hogy mi az a Szocpol, csak annyit hallottam, hogy igényelhetõ és a lakás hitelt finanszírozhatjuk belõle. Hogyan mûködik ez, hol lehet igényelni, valaki leírná értelmesen és részletesen?

Tulajdonképpen mi is az a stewardess?

azt tudom hogy repülõgépen dolgoznak. de mi az elvárás, hány nyelven kell beszélni...stb. ?

Legjobb válasz: Nem az amcsi filmekbõl kéne "tanulni".

Nem az amcsi filmekbõl kéne "tanulni".
A kérdező hozzászólása: köszi ebbõl nagyon sok mindent megtudtam. azt hittem hogy csak az a feladatuk h megnyugtassák az embereket és ételeket szolgáljanak fel. :D

Énekórán mi is az a bizonyos szakkifejezés?

Amikor van egy csoport elkezdeni az adott dalt,majd egy másik csoport pl 30 mp múlva kezdi el ugyanazt az dalt énekelni?

Legjobb válasz: kánonban éneklés.

kánonban éneklés.
Refrén Ja nem, igen kánon

Mi is az a shisha?

Azt hallottam egy ismerőstől, hogy Egyiptomban nem teáznak mint mondjuk a törököknél hanem shihsáznak, és ez nem káros, nincs benne dohány sem, csak különböző aromák, meg van sok ízben. Ez igaz? Tehát gyerekeknek is lehet, ha kimegy a család egyiptomba?

Legjobb válasz: 1. Vízipipa 2. V.pipába való dohány 3. Körülhímzett kis tükör 4. Bibliai alak 5.és 6. Hindi film címek

1. Vízipipa 2. V.pipába való dohány 3. Körülhímzett kis tükör 4. Bibliai alak 5.és 6. Hindi film címek
vizipipa - az elve hogy a dohanybol jovo fustot egy vizzel teli uvegedenyen vezetik at, igy a viz kiszuri a karos anyagok jelentos reszet (a cigivel ellentetben) nagyon kellemes finom illatu, dus fustje van, de gyerekeknek azert nem kinalnek belole, mert azert a viz sem szur ki mindent (bar attol fugg, mekkorak azok a gyerekek, kamaszgyereknek pl mar megengednek egy-ket szippantast, had meseljek otthon a haveroknak :D ) Egyebkent a teazasnak nincs koze a vizipipahoz, nem tudom honnan vette ismerosod, mert nagyon is teaznak, sot sokat es sokszor :)
És a vizipipában csak dohányfüstöt lehet szívni vagy sima aromás vízgõzt is?

Szerintetek ha bemegyek a pékségbe és brióst kérek "brió" nélkül, akkor mit kapok? Illetve, hogy mi is az a BRIÓ?

(Itt mint melléknév értelmezem a brióst) 18/f Elég komoly filozófiai kérdés, szóval csak komoly válaszokat várok, és nem kell a marhaság. Köszönöm.

Legjobb válasz: Ennyi erõvel minden S betûre végzõdõ szónál megkérdezhetnéd ugyanezt.

Ennyi erõvel minden S betûre végzõdõ szónál megkérdezhetnéd ugyanezt.
#2 'Kerítés'?
Azok a kulcsszavak...:D
Helyfüggõ. A nyóckerben például jól megvernek.
Szerintem egy pofont kapsz. :D
Nem flambírozzák ha így kéred. De mivel egyébként sem szokták, a különbség szinte észrevehetetlen.
ez nem filozófiai kérdés, hanem hülyeség, mert a briós neve a francia brioche-ból ered, amit hasonlóan ejtenek.
Itt vannak briók: http://www.argep.hu/trend/BRIO/Brio.html http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=154863 Ezt vond ki egy briósból és megkapod az eredményt.
utálom a brióst.
1. Beleveri az akkor is, ha anélkül kéred. Annyi, hogy olyankor kiviszi a hátsó szobába, hogy ne lásd. Így megy ez a többi péksütivel is, a tökösmákos rétes szerinted honnan kapta a nevét? Nemcsak hogy végighúzza a zacsiján párszor, de utána a pubijára ragadt kaksimogyorókat is beledörgöli. De sorolhatnám, majdnem mindbe belerondítanak. F.aszom pékek!
Eredet: [briós < francia: brioche (kalács) < brier (gyúr)] Most kérdezd meg, hogy ha van zsemle, akkor van-e zsemfel is?
Hé, hová tûnt az elsõ hozzászólás?
Én nem értem, miért kaptam e-mail értesítést errõl a kérdésrõl... Hát nincs is benne sehol Justin Bieber :(((((
Tényleg, hová tûnt a hozzászólásom? :D "Megválaszoltjaid" menüpont alatt találom a kérdést, de a válaszom sehol...Érdekes!
#13-nak A kedves kérdezõ betette a Justin Bieber-edet a kulcsszavak közé, ezért kapsz e-mailt. Így jártál...
Mér hypeolják azt a bíboldót?
Kapsz egy "s"-t!!
elküld a büdös tudodmibe
Jáj ülj le fiam egyes XD gondolom valamelyik övegesbe járhatsz XD

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!