Találatok a következő kifejezésre: Mi az szerepe a baba (2 db)

Mennyi időt van a párotok/férjetek kettesben a babával? Mi az apa szerepe a baba életében?

A férjem 2 hetente jár tanfolyamra szombatonként 9-13 között. Amikor hazajön leviszi sétálni a lányunkat 2-3-4 órára, amíg én pihenek.

Legjobb válasz: Én úgy gondolom, hogy rohanó világban élünk, de a gyerekeinkre mindig szánnunk kell idõt, fáradtság ide-oda! Párom 8órás munkaidõ helyett 10-12 órát dolgozik, elsõ dolga, amikor hazajön, a baba, akármilyen fáradt is. Férjem és a család is belelát lényegesen ezekben a dolgokban, és egyet értünk abban, hogy a legszebb és legnehezebb dolog/feladat anyának lenni! :) viszont õk is úgy gondolják, hogy nekem is jár pici pihenés. Nagyon beszûkült látásmódra vall, hogy a továbbiakban, pl. a szülõire járás az anya feladata a többi dolog mellett, pláne ha mindketten dolgoznak, akkor azért a feladatok sincsenek megosztva úgymond, értem ezt úgy, hogy az anya mos, fõz, takarít, gyereket nevel, míg apa lógatja a lábát, mert õ fáradt. Én is próbáltam máshogy tenni, de párom beparancsol a másik szobába, hogy pihenjek, õ babázik. Nagyon sokat számít, hogy az apa hogy áll a kérdéshez, az meg, hogy mit mondanak a kívülállók, lényegtelen. Nem félek apára bízni, felnõtt, felelõsségtudattal teli ember, szerelmes a lányába, tudom, hogy jó kezekben van!

Én úgy gondolom, hogy rohanó világban élünk, de a gyerekeinkre mindig szánnunk kell idõt, fáradtság ide-oda! Párom 8órás munkaidõ helyett 10-12 órát dolgozik, elsõ dolga, amikor hazajön, a baba, akármilyen fáradt is. Férjem és a család is belelát lényegesen ezekben a dolgokban, és egyet értünk abban, hogy a legszebb és legnehezebb dolog/feladat anyának lenni! :) viszont õk is úgy gondolják, hogy nekem is jár pici pihenés. Nagyon beszûkült látásmódra vall, hogy a továbbiakban, pl. a szülõire járás az anya feladata a többi dolog mellett, pláne ha mindketten dolgoznak, akkor azért a feladatok sincsenek megosztva úgymond, értem ezt úgy, hogy az anya mos, fõz, takarít, gyereket nevel, míg apa lógatja a lábát, mert õ fáradt. Én is próbáltam máshogy tenni, de párom beparancsol a másik szobába, hogy pihenjek, õ babázik. Nagyon sokat számít, hogy az apa hogy áll a kérdéshez, az meg, hogy mit mondanak a kívülállók, lényegtelen. Nem félek apára bízni, felnõtt, felelõsségtudattal teli ember, szerelmes a lányába, tudom, hogy jó kezekben van!
Én párom sokat foglalkozik a babával.Még ha fáradt is, akkor is, pedig nem kérem meg õt, mindig mondom neki, hogy pihenjen le, stb, majd én elintézem.Akkor is megcsinálja.Annyira imádja a babát! Nem mindenki egyforma!
A férjem tanár és fejlesztõpedagógus. Neki megváltás, ha a lányunkkal tud foglalkozni. Ha hazajön, akkor a meleg ételt elé rakom. Addig foglalkozom a lányunkkal még, hogy nyugodtan megegyen és megigya a kávéját. Ezután elmegy átöltözni általában, felfrissíti magát (fõleg ebben a melegben). Amint kész van (kb. 30-40 perc) máris a lányunkkal foglalkozik. Játszanak, mókáznak, sétálnak, játszótérre mennek.. Sokszor megyek velük én is, de van, hogy itthon pihenek vagy csinálom az asszonyi kötelességeket! Születése óta övé a fürdetés, etetés és az altatás. Én nagyon ritkán csinálom meg helyette. Nem mintha, nem akarnám.. csak ez az kettejük kivált dolga. Este (8-9 között), ha elaludt a lányunk, akkor pedig megmasszírozza a lábam. Sosem kérem, õ csinálja. Nagyon figyelmes és kedves tõle. Õ úgy van vele, hogy ketten vállaltuk a gyereket és neki is ugyan annyit kell a gyerekkel lennie, mint nekem. Ráadásul szerinte én többet dolgozom itthon, mint õ a munkahelyén.
Végre egy férfi, aki elismeri, hogy bizony egy nõ sokkal többet , , dolgozik, , egy nap! Anyának lenni egy 24 órás napi , , munka, , !
Én bármikor "rámerem" bízni a lányunkat már a kezdetektõl fogva. Tény, hogy mivel nem õ van vele, sok mindent el kell mondani, néha picit nehezen ért meg dolgokat, hogy miért úgy "kell", de azért nem vészes. :) Mi két hetente járunk el mozizni felváltva, és olyankor mindig õ van a leányzóval, idõnként elmegyek boltba, bárhova, akkor is. Hétvégi porszívózásnál leviszi sétálni, mert nagyon fél a hangtól a kishölgy. Reggelente felváltva kelünk hozzám kivéve ha eleve korábban megy el, mint ahogy Lilla kel. Szerintem ez gy normális. :) Végülis a nõ is otthon dolgozik és utána este is folytatja tovább, meg hétvégén, fura hozzáállás, hogy a nõ ne pihenjen, de a férfi igen a munka után.
Szegény férfi, nehogy már nehezére essen sétálgatni meg játszóterezni munka után. Az én férjem is állandóan fáradt, az a játék, hogy lefekszik az ágyra és a gyerek játszik mellette a szõnyegen. Ha egyet nyekken, akkor meg kiabál nekem, hogy a gyerek akar valamit. :( Lehet lepontozni, mint az elsõ válaszolót (mintha õ tehetne róla, hogy ilyen a férje.
hát ha az én férjem legalább 1 órát foglalkozna a gyermekkel örömmel venném de sajnos nem....:(:(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Én is így gondolom, de kellett a megerõsítés :-) A legrondább beszólás az volt, hogy én lepasszolom a gyereket szegény apjának! Mintha ezzel büntetném õket. Bár akkor is hasonló a hozzáállás, amikor a nagyszülõkre hagyjuk. El sem tudják képzelni, hogy a nagyszülõ és esetleg a gyerek is jól érzi magát (mindkét nagymama megbízható, a nagypapákra meg nem hagyjuk a lányunkat).

Mi az apa szerepe a baba érkezése után?

Miben lehet segítségre? Az én férjem csak annyit segít, hogy néha ránéz a babára ( milyen szép baba..) és azzal el van intézve. Kérlek, írjátok le, milyen nehéz egy anyának egyedül, mert az én férjem nem hiszi nekem el, és már kivagyok...Ezért kapom a gyest..mondja. Talán ha ezt megmutatom, amit írtok, valamiben lesz segítségemre. Már gondolkoztam, hogy ráhagyom egy fél napra, de anyatejes a baba és nagyon kiegyensúlyozott, nem szeretném kizökkenteni ebb?l. Én maximálisan teljesítek, csak vágyom már egy kis kikapcsolódás után. 4 hónapos a baba egyébként.. Hogyan zajlik egy közös kikapcsolódás? Mert nálunk sehogy... A férjem egyedül kapcsolódik ki elég gyakran, amit ha szóvá teszek, csak a baj van bel?le. Mit mondjak neki, mit tehetnék, hogy javuljon a helyzet? Köszönöm.

Legjobb válasz: Sajnos az apa egy ideig tényleg nem tudja kivenni a részét a babázásásból. Fürdessétek eggyütt a picit, kérd meg hogy bohóckodjon neki egy picit a babák amúgy is oda vannak apáért épp azért mert ritkábban látják mint anyát. Tegye néha õ is tisztába. És lassan ehet baba kajákat amit kanállal lehet adni ezt õ is nyugodtan megteheti. Menjetek 3-ban sétálni, stb. Sok sikert, boldog babázást!

Sajnos az apa egy ideig tényleg nem tudja kivenni a részét a babázásásból. Fürdessétek eggyütt a picit, kérd meg hogy bohóckodjon neki egy picit a babák amúgy is oda vannak apáért épp azért mert ritkábban látják mint anyát. Tegye néha õ is tisztába. És lassan ehet baba kajákat amit kanállal lehet adni ezt õ is nyugodtan megteheti. Menjetek 3-ban sétálni, stb. Sok sikert, boldog babázást!
Utolsó vagyok és szívbõl remélem hogy nem bántottalak meg mert nem ez volt a célom, csak szókimondó vagyok és kemény sajnos ez nem mindíg jó. Nagyon sajnáltalak a szomorú soraid miatt, és kívánok nektek nagyon sok örömet és boldogságot és örülök ha segíthettem üdv.
A kérdező hozzászólása: Ez mindent elmond! Köszönöm a válaszokat! Különösen az utolsót! ½Viszont a család azért család, hogy mindenki egyenrangú elgyen benne. És a munkából is ugyan úgy kivegye a részét a férj is mint a feleség. Ha majd lejár a GYES, vagy a GYED, és vissza mész dolgozni, te akkor is anya leszel és feleség. Te nem teheted majd meg, hogy felrakott lábakkal TV-t nézzél, csak mert "egész nap halálra dolgoztad magad"! És minél jobban együttmûködnek a szülõk, annál több idõ marad az együtt töltött percekre, órákra, pihenésre, kikapcsolódásra¨. ½
Hát én leírom a történetünket, és remélem elolvassa a párod is! Elõször is üzenem neki, hogy egy gyereket nem csak "megcsinálni" kell tudni, hanem felnevelni is! És a nevelésbõl bizony az apának is ki kell venni a részét, hiszen együtt vállaltátok a gyermeketeket. Amíg csecsemõ addig mégjobban ki van szolgáltatva a szüleinek. Nem csak az édesanyának, hanem A SZÜLEINEK! Bár véleményem szerint a te párod eléggé alkalmatlan a szülõi feladatokra, de semmi sem lehetetlen ezt is meg lehet tanulni, csak akarni kell. Nekem nem szokványos szülésem volt, ezalatt nagyjából azt kell érteni, hogy téraránytalanság miatt császározni akart a dokim de a babucim úgy dönött nem várja meg míg a fõorvos ezt engedélyezi. Megszültem a kislányunkat hüvelyi útnon, melynek következtében a végbelemen kívül mindenem szétszakadt kívül-belül, a gátsebem a végbelemig ér, és leszakadt bennem "valami" a méhemnél. Az egész hasam bevérzett belülrõl, ödémás lett a húgyhólyagom három hétig hasizomból pisiltem. Megrepedt a bordám, és elcsúszott és begyulladt a farokcsontom. És mégsem szülnék másképp ha újra átélhetném! A tejem egy hét után elapadt a fájdalomtól, de a babám nem is tudta kiszívni a tejcsit ezért fejnem kellett. Nálunk nincsenek nagyszülõk, rokonok, csak egymásra számíthatunk. A férjem végig bennt volt a szülés alatt amiért hálás vagyok neki. A harmadik napon mentünk haza a kórházból. Olyan fájdalmaim voltak, hogy csak az illemhelyig tudtam kimenni, meg tisztálkodni, de abban is a férjem segített mert olyan gyenge voltam. A gátsebemet a férjem "kezelte". Õ kelt föl éjjel a babánkhoz, õ rakta oda nekem hogy szoptathassam, õ pelenkázta. Mire haza mentünk a kórházból az egész lakást kinagytakarította, fertõtlenített mindent, és fõzött, pedig soha nem szokott. Én elmondtam hogy mit hogyan kell, õ pedig megfõzte és nem is akárhogy! Három hétig itthon volt velünk és még egy hetet szeretett volna, de már nem lehetett sajnos. A lényeg, hogy imádja a kislányunkat, tud és akar is vele fogalkozni pedig 12 órás váltó mûszakban dolgozik 10 éve! De nem múlik úgy el nap és este, hogy ne etesse vagy pelenkázza be a gyereket. Mivel már 14 hetes a babánk így játszik is vele, "beszélgetnek". Csodálatos nézni õket így együtt. A sétákat is mindíg együtt tesszük meg. Este hét után ér haza a párom és utána megyünk sétálni hármasban. A mai napig megkímél, mert az orvos szerint még mindíg gyógyulófélben vagyok.A farokcsontom pedig még mindíg gyulladt, ezért még mindíg úszógumin tudok csak ülni. Nincs olyan amit ne csinálna meg és mindezt kérés nélkül teszi. Ez neki természetes. És amúgy nekem is. Hiszen így mindkettõnkhöz kötõdik a gyermekünk, és ha velem bármi történne, a gyermekem semmiben nem szenvedne hiányt! Igenis neked is jár kikapcsolódás, az hogy magaddal foglalkozz egy kicsit mert te 24 órában édesanya vagy ami a világon a legnagyobb felelõsség és a legcsodálatosabb "munka". Viszont a család azért család, hogy mindenki egyenrangú elgyen benne. És a munkából is ugyan úgy kivegye a részét a férj is mint a feleség. Ha majd lejár a GYES, vagy a GYED, és vissza mész dolgozni, te akkor is anya leszel és feleség. Te nem teheted majd meg, hogy felrakott lábakkal TV-t nézzél, csak mert "egész nap halálra dolgoztad magad"! És minél jobban együttmûködnek a szülõk, annál több idõ marad az együtt töltött percekre, órákra, pihenésre, kikapcsolódásra. Tehát ha a férjed nem változik akkor bizony alkalmatlan arra hogy neked a TÁRSAD legyen, a gyeremeketeknek pedig az édesapja. De ne csüggedj az ilyen" apáknak" a késõbbiekben "meghálálja" majd a "gondoskodását" a gyermekük. Viszont én elég erõsen elgondolkodnék, hogy vajon egy ilyen emberrel akarom e leélni az életemet? Minden jót és sok sikert kívánok nektek!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, igyekszem úgy tenni, ahogy sokan írtátok és most elolvassuk a férjemmel is :) A jobbakat kinyomtatom :) puszi
Nem tudom, hogy nálatok mi a "felállás", de ha a férjed mondjuk egész nap dolgozik nem biztos, hogy jó dolog rázúdítani a házimunkát és a gyerek körüli teendõket. Képzeld csak el, hogy hazaér este a munkából és nekiáll fõzni, mosni, takarítani, vasalni stb. Aztán tisztába tesz, fürdet, etet, büfiztet. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne vegye ki a részét a gyermek körüli teendõk sorából, de Te tudod, hogy milyen a férjed, mit vállal szívesen, meg erejétõl, idejétõl függõen. Ha azt a sok mindent elvárod tõle, amit itt leírtak az elõttem szólók, lehet, hogy a házasságotok látja a kárát. Meg kell találni azt az utat, ami mindkettõtök számára járható és ezt meg kell beszélnetek.
SZia! Nálunk is elhangzott ez párszor amit a férjed vall bár szerencsére a férjem belátta ez csak vicc... A babát közösen vállaltátok !Az, hogy te kapsz egy kis pénzt nem azt jelenti, hogy ki vagy fizetve ezzel a munkával.Igaz nekünk az a dolgunk, hogy maximálisan ellássuk a picit, de én pl erre azt mondtam a férjemnek, ha ezt a felfogást nem felejti gyorsan el-mint házastárs, akkor én egy éves korában vissza megyek dolgozni és a gyed sokszrosát fogom megkeresni, össze szedem magamat és elköltözöm!!És ez nem vicc, mert egy anyának a nap 24órájában helyt kell állnia és nem pihenhet akkor amikor jól esne csak mikor tud-vagy nem tud, amíg a férfi hazamegy azt csinál amit akar-na neeee, ez nem így mûködik.Ezek szerint egy nõ legyen kiszolgáltatva a helyzetnek-õ meg dicsekedjen a gyerekével.Azért ez nem teljesen így mûködik.Igenis házastárs és társ lévén, azért vagytok egy pár , hogy segítsétek a másikat.És legyen az egy büfiztetés vagy peluscsere vagy bár mi, de segítsen.Nekem tök sokat segít.Most, hogy gyermekágyas vagyok , 3hete császároztak és látta a khban is min megyek keresztül, hogy vérzek, hogy mekkora fájdalmaim vannak, sztem megérte, mert így tudja milyen áldozatot hoztam én is a szüléssel, nem beszélve a bõrömrõl, hogy teljesen tönkre ment a csíkoktól.Itthon mindenben segít egy szó nélkül.Leviszi a kutyámat-pedig nem szerette ezt csinálni, kitakarít, megfõz szval nem panaszkodhatom.MEg kell értenie, hogy neked most sok pihenés kell és segítenie kell-lelkileg is, mert ez csak ront a te teljesítményeden is és nyugalmadon, ami meg esetleg le is állíthatja a tejedet ha van.
Az én férjem sem volt kifejezetten a segítségemre a kicsi körül, nekem inkább lelkileg segített. Kérdeztem is a védõnõt, hogy normális e ez így. Azt a választ kaptam, hogy ne aggódjak, mert az apukák nagy részénél a baba 4-5 hós korára alakul ki az a kötõdés, amit én is hiányoltam az elején. Mára már minden tökéletesen mûködik. Én nem erõltettem rá semmit, mert az csak viszályt szül szerintem. Ahogy olvasom itt nagyon sok a "szuper apuka", ami tényleg tök jó. Az enyém nem pelenkáz, nem fürdet, még csak nem is eteti a kicsit -"csak" a biztos hátteret teremti meg többek között - de bizton állíthatom, hogy nagyon jó édesapja a fiunknak. Lehet, hogy a Te férjednek is egy kicsit több idõre van ehhez szüksége.
Szerintem is meg kellene beszélni, úgy, hogy lehiggasztod magad elõtte, mert idegesen nem sok értelme van. Nálunk is nagy a szerelem a lányom és a férjem közt:-))
Teljesen egyetértek az elõttem válaszolókkal! Az elsõ hetekig nem is fürdethettem, mert a férjem csinált mindent! Pelenkázás, köldök kezelés, fürdetés, büfizés. Nekem csak annyi dolgom volt, hogy pihenjek. még éjszaka is felkelt és szopi után kivette a kezembõl, hogy én tudjak egy kicsit aludni. Most is tegnap fürdettem elõször a 10 hetes fiunkat! Tegnap ment el elõször a haverokkal biliárdozni! Szerintem nagyon szép, amikor a pici az apjával van, nálunk ráadásul még jobban meg is tudja nyugtatni, ha én már túl fáradt vagyok. Sok sikert, remélem tudtunk segíteni!
Nálunk az esti fürdetés az õvé. Ott én vagyok a "segédmunkás" :) . Ha itthon van akkor õ büfizteti. Ilyenkor egybõl letudom fejni a maradékot vagy más dolgot is el tudok intézni. Ha sokáig nem alszik, segít altatni. Szerintem mindkettõjüknek fontos, hogy a papa is kapcsolatban legyen a picivel . Sétálni meg együtt szoktunk délutánonként. Ezeket a sétákat nagyon szeretem. Szurkolok, hogy a párod másként álljon a dolgokhoz.
Nem irigyellek!Nagyon nehéz lehet így neked.Nálunk apuka az elsõ fürdetés óta segít, mindig közösen csináljuk.Ha itthon van akkor mindig nála büfizik, majd gyakran el is alszik a mellkesán (bár én a kiságynak jobban örülnék, de gyakran nem akarja lerakni, mert imádja ahogy szuszog rajta ).Ha ébren van akkor beszél neki, nézegetik a virágokat, stb.Egyszóval lefoglalja.Ilyenkor én nyugodtan tudok tevéknykedni, mert tudom, hogy nem kell félbeszakítanom amit elkezdtem, õk meg jól elvannak.Néha elmegy vele sétálni is, illetve kiviszi magával aludni az árnyékba miközben a garázsban tevékenykedik.Ha felébred közben akkormegpróbálja visszaaltatni tologatással, ha nem mûködik akkor behozza nekem, mert éhes.Õk imádják egymást, nekem viszont ez nagyon jó érzés és sokkal könnyebb.4 hetesen ráhagytam pár órára, elötte lefejtem a tejet és azt adta neki.Mi a családot szoktuk látogatni, illetve a barátokat közösen (hármasban).Picúrkánk imád autózni, így van amikor elmegyünk vele miközben dolga van a közelben.Most voltunk a Balatonon (közel van).Árnyékban voltunk a picivel.5 hetes, így én még nem fürödhetek, de combig belementem és jól esett.A kocsiban meg meg lehet szoptatni a picit.Én szerintem depis lennék ha nem úgy állna hozzánk, mint a Te párod!Nagyon hálás vagyok neki, hogy ennyit segít, így megkönnyíti a dolgunkat.Így kiegyensúlyozott vagyok és nem egy lefáradt anyuka.Szerintem próbálkozzatok a büfizéssel eleinte, hogy akkor nála legyen, illetve a fürdésnél fogja a fejét, vagy adja oda neki az ujját, hadszorítsa fürdés közben.Az biztonságérzetet ad a picinek.Remélem változni fog a helyzet és felébred benne az apai ösztön!Addig meg kitartást Neked!Én el szoktam menni egyébként egyedül bevásárolni, miután evett a pici és tudom, hogy van minimum 2 órám míg újra éhes lesz.Jó egy kicsit kizökkenni az otthoni dolgokból, így a bevásárlást is élvezem.De mentünk már el ketten is apával evés után, mikor aludt a picúr és a mamiék vigyáztak rá.Az végképp jó érzés, mikor picit ismét ketten mentek valahova, mint nõ és férfi, nem mint anya és apa.Amúgy hova jár egyedül kikapcsolódni a párod ahova Ti nem tudtok menni?Ha Õ is akarta a babát, akkor tudjon már lemondani dolgokról egy kis idõre!Nem csak a Te gyereked.Így könnyû büszke apukának lenni, miközben szinte semmit nem foglalkozik a gyerekével!Viszont sokkal mélyebb lenne a kapcsolatuk és az érzelmeik ha Õ is dédelgetné néha (napi szinten)!Ha így folytatja akkor apát csak egy veletek együttélõ személynek fogja tartani a gyerek!
Ki volt az a "kedves", aki már megint lepontozta a teljesen jó és normális válaszokat?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!