Találatok a következő kifejezésre: Mi az szerepe (197 db)

Mi a szerepe az építõmérnöknek?

Szeretnék mindent tudni róla. Tehát, hogy mit kell csináljon, hol lehet elhelyezkedni, mennyi a fizetése, stb.

Legjobb válasz:
A felvirõl: Az alapképzés során a végzettek számos tevékenység ellátására felkészülnek, például építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatokra, tervezési és egyszerûbb fejlesztési feladatok önálló megoldására, bonyolultabb tervezési munkákban való közremûködésre. Az építõmérnökök munkája tehát a tervezéstõl a mûszaki ellenõri tevékenységen keresztül egészen a kivitelezésig terjedhet. Az építõmérnökök a mûszaki infrastruktúra, tehát például az út-, vasút- és vízépítés, távközlés vagy hírközlés területén látnak el feladatot. A közmûépítéssel foglalkozó építõmérnökök feladata a települések víz-, gáz- és távhõellátásának biztosítása, valamint a csapadék- és szennyvízelvezetés, a szennyvízkezelés megtervezése, kivitelezése, különös tekintettel a környezetvédelemre. A szerkezetépítéssel foglalkozó építõmérnökök a magas- és mélyépítési létesítmények vasbeton, acél, fa tartószerkezeteinek tervezésén és kivitelezésén dolgoznak. A végzettek a mûszaki infrastruktúra számos területén dolgozhatnak, akár e rendszerek fenntartóiként, üzemeltetõiként is, például az önkormányzatok keretén belül, de szerepet vállalhatnak a létrehozás valamely fázisában is, ez esetben például tervezõként, kivitelezõként, mûszaki ellenõrként vállalhatnak munkát, indíthatnak vállalkozást. Hát kismértékben ennyi. Egyeteme választja, hogy melyik milyen szakot indít. BME-en van infrastruktúra, szerkezet és geoinfo, és ezeken belül lehet még szakosodni. De az EJF-en pl csak vízmérnöki képzés van, arról híres. Igazából a nevükbõl kiderül mi mit csinál. Alapszak után mehetsz mesterképzésre ami kb ugyanezek csak nagyobb szinten. Bár ami jobban megéri szerintem az a szakmérnöki továbbképzés. Ezek már lehetnek speciálisabb képzések pl.: vízellátás-csatornázás, hidroinformatika, árvíz-belvíz, betontechnológus, útépítõ, vasútépítõ, de ugyanúgy van térinformatika, geodézia, szerkezetépítõ, hídépítõ stb.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); A felvirõl: Az alapképzés során a végzettek számos tevékenység ellátására felkészülnek, például építési, fenntartási és üzemeltetési, vállalkozási és szakhatósági feladatokra, tervezési és egyszerûbb fejlesztési feladatok önálló megoldására, bonyolultabb tervezési munkákban való közremûködésre. Az építõmérnökök munkája tehát a tervezéstõl a mûszaki ellenõri tevékenységen keresztül egészen a kivitelezésig terjedhet. Az építõmérnökök a mûszaki infrastruktúra, tehát például az út-, vasút- és vízépítés, távközlés vagy hírközlés területén látnak el feladatot. A közmûépítéssel foglalkozó építõmérnökök feladata a települések víz-, gáz- és távhõellátásának biztosítása, valamint a csapadék- és szennyvízelvezetés, a szennyvízkezelés megtervezése, kivitelezése, különös tekintettel a környezetvédelemre. A szerkezetépítéssel foglalkozó építõmérnökök a magas- és mélyépítési létesítmények vasbeton, acél, fa tartószerkezeteinek tervezésén és kivitelezésén dolgoznak. A végzettek a mûszaki infrastruktúra számos területén dolgozhatnak, akár e rendszerek fenntartóiként, üzemeltetõiként is, például az önkormányzatok keretén belül, de szerepet vállalhatnak a létrehozás valamely fázisában is, ez esetben például tervezõként, kivitelezõként, mûszaki ellenõrként vállalhatnak munkát, indíthatnak vállalkozást. Hát kismértékben ennyi. Egyeteme választja, hogy melyik milyen szakot indít. BME-en van infrastruktúra, szerkezet és geoinfo, és ezeken belül lehet még szakosodni. De az EJF-en pl csak vízmérnöki képzés van, arról híres. Igazából a nevükbõl kiderül mi mit csinál. Alapszak után mehetsz mesterképzésre ami kb ugyanezek csak nagyobb szinten. Bár ami jobban megéri szerintem az a szakmérnöki továbbképzés. Ezek már lehetnek speciálisabb képzések pl.: vízellátás-csatornázás, hidroinformatika, árvíz-belvíz, betontechnológus, útépítõ, vasútépítõ, de ugyanúgy van térinformatika, geodézia, szerkezetépítõ, hídépítõ stb.
A kérdező hozzászólása: koszi :)
Hát ha kicsit tényleg bõvebben akarsz róla tudni, írj privit, én építõn vagyok.

Mi a mutáció, mi az evolúciós szerepe, lehet a mutáció előnyös, hátrányos, semleges? mutagénekre milyen példák vannak?

Legjobb válasz: A mutáció az örökítõanyagban bekövetkezõ öröklõdõ változás. Evolúciós szerepe, hogy új változatokat hoz létre, amelyek között lehet, olyan, amelyik jobban tudja hasznosítani a környezetben lévõ forrásokat, vagy jobban szaporodik, azaz nõ a fitnesze. Ez egy elõnyös mutáció. Természetesen nem minden mutáció jelent elõnyt az õt hordozó egyedeknek, van amelyik nem jár semmilyen elõnnyel (semleges mutáció) és van olyan is amely csökkenti az egyed életképességét (káros mutáció). Tehát a mutációk lehetnek elõnyösek, semlegesek és károsak is. A mutagének olyan anyagok, amelyek mutációt okoznak. Két típusuk van fizikai és kémiai. A fizikai mutagének különbözõ sugárzások, pl. UV, röntgen, gamma. A kémiai mutagének pedig különbözõ vegyületek, amelyek lehetnek bázisanalógok, deaminálószerek, interkaláló szerek, alkaloidok.

A mutáció az örökítõanyagban bekövetkezõ öröklõdõ változás. Evolúciós szerepe, hogy új változatokat hoz létre, amelyek között lehet, olyan, amelyik jobban tudja hasznosítani a környezetben lévõ forrásokat, vagy jobban szaporodik, azaz nõ a fitnesze. Ez egy elõnyös mutáció. Természetesen nem minden mutáció jelent elõnyt az õt hordozó egyedeknek, van amelyik nem jár semmilyen elõnnyel (semleges mutáció) és van olyan is amely csökkenti az egyed életképességét (káros mutáció). Tehát a mutációk lehetnek elõnyösek, semlegesek és károsak is. A mutagének olyan anyagok, amelyek mutációt okoznak. Két típusuk van fizikai és kémiai. A fizikai mutagének különbözõ sugárzások, pl. UV, röntgen, gamma. A kémiai mutagének pedig különbözõ vegyületek, amelyek lehetnek bázisanalógok, deaminálószerek, interkaláló szerek, alkaloidok.
Újabban fel szokás sorolni a biológiai mutagéneket, amik olyan biológiai struktúrák, amik képesek a DNS-t megváltoztatni. Ilyenek a transzpozonok, retrovírusok és egyéb mobil genetikai elemek.
Laikus vagyok, de majd javítanak. Mi a mutáció - az örökítõanyag megváltozása (sérülése), ami változást hoz az egyed vagy utód tulajdonságaiban is. Lehet a mutáció elõnyös, hátrányos, semleges - Persze, lehet. Mi az evolúciós szerepe - Az ilyen módon megváltozott tulajdonságok adhatnak elõnyöket és hátrányokat is az egyednek vagy a populációnak, és ennek megfelelõen fog elterjedni vagy éppen visszaszorulni az adott tulajdonságú populáció. Ha elterjed, akkor evolúciós lépést tett.
A mai ember, a homo sapiens sapiens is egy evolúció útján keletkezett. Az evolúció az állatok körében általában egy elõnyös változást jelent, mert egy háromlábú szarvast úgyis hamarabb felfal egy vadállat, mint ha az egy elõnyös változást tesz, pl. gyorsabb lesz, mert mondjuk könnyebb lett egy testrésze... Mellesleg az evolúció által szoknak egyre inkább hozzá az állatok (vagy emberek) a környezeti változásokhoz. A globális felmelegedést, lehet, valamelyik állat túléli (mondjuk a csótány), és az fejlõdik tovább, akár ki is alakulhat belõle egy új faj, aminek már jobb a gondolkodása...
Elõnyös volt az ember evolúciójában például az, hogy felnõttkorban is termelõdik a tejcukrot bontó enzim. Semleges, amitõl például megváltozik a vércsoport, vagy a haj- és a szemszín. Hátrányos, ami genetikai betegséget okoz, vagy növeli például a rák kockázatát.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Mut%C3%A1ci%C3%B3 A definíció miatt. http://hu.wikipedia.org/wiki/Evol%C3%BAci%C3%B3 És itt a Mutáció címszó. A kérdésre válaszolva. Van még pár másik kérdés (kapcsolt öröklõdés meg rekombináció), részben ezekre is találsz választ ebben a cikkben. Hasznos, tényleg, egyszer nem árt elolvasni.

Mik azok a homebox gének és mi a szerepük?

Legjobb válasz: A homeobox gének meglehetõsen jól konzervált géncsaládot alkotnak, és a testtengelyek kialakításában van fontos szerepük.

A homeobox gének meglehetõsen jól konzervált géncsaládot alkotnak, és a testtengelyek kialakításában van fontos szerepük.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Homeobox_g%C3%A9nek Átolvastam, ennél jobbat én se tudnék most írni.


Lehet, hogy hülye a kérdés, de miért vagyunk? Miért nincsen az, hogy "nincsen semmi"? Miért vagyunk a földön? Mi a szerepünk?

Legjobb válasz: A kérdésre nem éppen a "hülye" jelzõ a legmegfelelõbb, de mindenképpen értelmetlen, hiszen itt vagyunk és létezünk Miért nincsen az, hogy nincsen semmi? Érdekes kérdés, de felesleges rajta gondolkozni, mert csak megfájdul tõle a fejed és mégsem jutsz eredményre. Miért vagyunk a földön? Hát itt alakult ki (bárhogy is történt) a megfelelõ környezet. Hogy mi a szerepünk? Amit meghatározunk magunknak. Van aki meg akarja óvni ezt a bolygót az enyészettõl, van aki magát az emberi fajt szeretné megóvni attól hogy elpusztuljon, akár úgy is, hogy kitelepíti a földrõl egy másik, lakható bolygóra. Van aki megszeretné könnyíteni a saját és embertársai életét, azzal hogy fel- kitalál olyan dolgokat, eszközöket amelyekkel ez megvalósítható és van akinek a lét csak arról szól, hogy egy "pillanatig" kitölti a bolygó egy részét térben és idõben...

A kérdésre nem éppen a "hülye" jelzõ a legmegfelelõbb, de mindenképpen értelmetlen, hiszen itt vagyunk és létezünk Miért nincsen az, hogy nincsen semmi? Érdekes kérdés, de felesleges rajta gondolkozni, mert csak megfájdul tõle a fejed és mégsem jutsz eredményre. Miért vagyunk a földön? Hát itt alakult ki (bárhogy is történt) a megfelelõ környezet. Hogy mi a szerepünk? Amit meghatározunk magunknak. Van aki meg akarja óvni ezt a bolygót az enyészettõl, van aki magát az emberi fajt szeretné megóvni attól hogy elpusztuljon, akár úgy is, hogy kitelepíti a földrõl egy másik, lakható bolygóra. Van aki megszeretné könnyíteni a saját és embertársai életét, azzal hogy fel- kitalál olyan dolgokat, eszközöket amelyekkel ez megvalósítható és van akinek a lét csak arról szól, hogy egy "pillanatig" kitölti a bolygó egy részét térben és idõben...
A kérdező hozzászólása: Valami értelmének csak kell lennie, hogy itt vagyunk a földön. Megszületünk-élünk-szenvedünk-meghalunk. Ennek mi értelme? Mindig azt gondolom, hogy valami"nagy" dolognak történnie kell, ne kérdezzétek, fogalmam sincs, hogy minek. Egyszerûen csak úgy érzem. Nem sûrûn gondolkozom ilyesmin, csak ma fedeztem fel, hogy ilyen témában is lehet kérdezni :-)
Ezt a kérdést rossz helyen tetted fel. A tudomány értelemszerûen erre a kérdésre nem tud választ adni, és soha nem fog tudni. A tudomány azzal foglalkozik ami van, megnézi mi hogyan mûködik, megismeri a természet törvényeit. Tedd fel a kérdést az ezotéria, vagy a kultúra/közösség vallás részében, itt csak flame lesz belõle. Vagy majd átteszik a moderátorok, jelentem nekik. :)
hello. Az oka annak, hogy vagyunk, pontosabban egyáltalán van valami, nem más, mint egyetlen valójában létezõ entitás(nevezhetjük természetnek, istennek, akárminek). azért nincs tehát a "semmi", mert VAN valami. vagy van, vagy nincs, nincs harmadik...és mivel van, ezért kizárásos alapon dönthetünk. "Miért vagyunk a földön?" Ha jól megértjük, hogy ha van valami, akkor az nem lesz "semmi" soha, akkor azt is megérthetjük, hogy az ember is van, így el nem veszik, de mégis tapasztalunk születést és halált...vajon akkor mi az ami örök az egyénben, ha nem a test? Nyilvánvalóan az elme/tudat. Meg kellene vizsgálni ennek fényében tehát, hogy vajon mi az, ami miatt itt vagyunk a Földön. Mi az elme azon tulajdonsága, amivel baromira de rosszul állunk? Elárulom, a jellem az...az oka tehát, hogy itt vagyunk a Földön ebben a felállásban az, hogy elsajátítsuk a jellemszabályt, vagyis a jellemünket fejlesszük a maximumra, ugyanis az emberiségnek nincsen per pillanat tudatában, de a Természet egy mentális szabályt is létrehozott, ami betartásával egy új szintre léphet az emberiség...ehhez megvannak a különbözõ leírások, segítségek. "Mi a szerepünk?" Ezekbõl kiindulva körülbelül annyi a szerepünk, hogy véghez vigyük a fejlõdést(eközben harmonikus létet kialakítva a környezetünkkel), hogy elérjük az eggyel magasabb szellemi szintet a mentális evolúcióban. üdv 26/F LastOne.Left
Ezen én is szoktam gondolkodni.:D Sztem lehet hogy nincs is semmi, ez is csak egy illúzió. Néha annyira úgy érzem hogy csak álmodok és semmi sem számít. Hogy mi a szerepünk? Neked vagy az emberiségnek? Mert szerintem TE azért születtél meg hogy boldog legyél. Az élet nem megszületünk-élünk-szenvedünk-meghalunk. Annyi ilyen megválaszolatlan kérdés van, fel se lehetne sorolni... Talán majd egyszer mindenre rájövünk..

Mi a szerepe az ujjazásnak együttlétkor?

Olvastam egy cikkben hogy a n?knek nemszabad úgy újjazni magukat hogy ha fáj nekik is folytassák, mert akkor úgymond sajátmaguknak veszik el a szüzességüket, és nemtudom hogy ez tényleg igaz e

Legjobb válasz: Mi a szerepe? Mondjuk az örömszerzés. A szüzesség meg inkább egy fogalom, mint egy fizikai állapot.

Mi a szerepe? Mondjuk az örömszerzés. A szüzesség meg inkább egy fogalom, mint egy fizikai állapot.
az örömszerzésen kívûl: tágítás, síkosítás, kedvszerzés a többihez:D

A férfiak himvesszőjénél, az a kis bőrdarab (ami összeköti a makkot az őt fedő bőrrel) ha megsérül, netán elszakad, komoly probléma lehet a nemi életben? Egyáltalán mi a szerepe annak?

Legjobb válasz: hát nagy baj nem lesz de azt ott ha elszakad mûtéttel el kell távolítani amúgy meg csak annyi a szerepe hogy vissza húzza a fitymát a makkra !! lehet kicsit érzékenyebb lesz a barátod makkja most hogy nincs mi vissza húzza ennyi fog történi csak :)

hát nagy baj nem lesz de azt ott ha elszakad mûtéttel el kell távolítani amúgy meg csak annyi a szerepe hogy vissza húzza a fitymát a makkra !! lehet kicsit érzékenyebb lesz a barátod makkja most hogy nincs mi vissza húzza ennyi fog történi csak :)

Mi az L-karnitin szerepe az emberi szervezetben?

Legjobb válasz: Tedd hozzá, hogy kiegészítõként. Attól, hogy valami adott szerepet tölt be a szervezetbe még nem biztos, hogy a külsõ bevitele fokozza az adott funkciót. Csak akkor van így, ha a hozzáférhetõsége korlátozott a szervezetben. Például a HMB fiziológiás mennyiségben, bennünk elõállítva nem olyan mennyiségû, mint amit bevihetünk. Az L-karnitin terén viszont spórol a szervezet. Az izomszint emelése nehéz.

Tedd hozzá, hogy kiegészítõként. Attól, hogy valami adott szerepet tölt be a szervezetbe még nem biztos, hogy a külsõ bevitele fokozza az adott funkciót. Csak akkor van így, ha a hozzáférhetõsége korlátozott a szervezetben. Például a HMB fiziológiás mennyiségben, bennünk elõállítva nem olyan mennyiségû, mint amit bevihetünk. Az L-karnitin terén viszont spórol a szervezet. Az izomszint emelése nehéz.
Én még úgy tudom, hogy segíti a zsírok mobilizációját, de gondolom nem csak ez a szerepe. Nekem energiát is ad, ha használom és próbáltam diétában. Nálam segít, ha használom, vagy legalábbis úgy érzem. Minden esetre sokat nem kell ezektõl várni, max pár százalékot tesz a sikerhez.

Szerintetek mi a szerepe az irodalomnak a XXI. században?

Legjobb válasz: Azért amit az elsõ válaszoló írt, az elég nagy túlzás. Nemcsak egy tantárgy, ugyanis az olvasás mondjuk egy remek hobbi, és igenis lehet könyvekrõl eszmét cserélni, és értelmesen eldiskurálni. Nekem az egyik kedvenc szabadidõs tevékenységem az olvasás. Leginkább krimis vagyok, a klasszikus vonalat (Doyle, Aagatha Christie) szeretem. Az a szerepe, amit te az életedben szánsz neki. És nem mellesleg a véleménynyilvánítás egyik fajtája, bizonyos könyvek másodlagos, sõt harmadlagos jelentéseket is hordoznak, tanulságosak, stb. Jó kifejezõmódszer.

Azért amit az elsõ válaszoló írt, az elég nagy túlzás. Nemcsak egy tantárgy, ugyanis az olvasás mondjuk egy remek hobbi, és igenis lehet könyvekrõl eszmét cserélni, és értelmesen eldiskurálni. Nekem az egyik kedvenc szabadidõs tevékenységem az olvasás. Leginkább krimis vagyok, a klasszikus vonalat (Doyle, Aagatha Christie) szeretem. Az a szerepe, amit te az életedben szánsz neki. És nem mellesleg a véleménynyilvánítás egyik fajtája, bizonyos könyvek másodlagos, sõt harmadlagos jelentéseket is hordoznak, tanulságosak, stb. Jó kifejezõmódszer.
Kinek mi. Valakinek például egy kis elmenekülés a mai kor gondjai elõl. Vagy a fantázia fejlesztése. Vagy ha kérdést keres egy problémájára, és talál egy regényt, ami ezt dolgozza fel. Vagy csak egyszerûen jó érzés.
Ja, és így lehet egyeseknek a legkönnyebben a régi korokról tanulni, fõleg, ha vki a törit száraznak találja. Az meg, kedves elsõ, a te társaságodat minõsíti. ha nem beszéltek az irodalomról... mert én társaságaimban pl. igen, beszélünk - van, akikkel ponyváról, van, akikkel klasszikusokról... és egyik társaságban sem beszûkült szakbarbár irodalmárok vannak. Csak igényes, mûvelt emberek.
Képzelem az elsõ válaszoló milyen körökben mozoghat. Ingerszegény környezeted lehet, barátom.
Az irodalomnak minden korban az a szerepe, hogy az állatokon felül emeljen minket. Az igényes szépirodalmi és értékes könnyû irodalmi mûvek olvasása szélesíti a látókört, gazdagabbá és színesebbé teszi az ember személyiségét. Az olvasás nélkülözhetetlen. A mûveltség az egyik legalapvetõbb dolog, ami az embert emberré teszi. Enni és aludni az állatok is tudnak.
A mûveltség jeles képviselõi mindig megmondják a frankót.
Semmi. Kötelezõ tárgy. Irodalmi tudásért nem adnak kenyeret a boltban. Mûveltség? Ugyan már, semmilyen társaságban nem fog az ember költõkrõl, regényekrõl eszméket cserélni.
Én szeretem azt hinni, hogy még mindig a mûveltség fokmérõje az olvasottság, de ebbe szerintem nem csak a szépirodalom, hanem a szakirodalom is beletartozik. A XXI. században pont ugyanaz a szerepe, mint régen. Nem csak szórakozást kell nyújtania, hanem gondolatokat kell, hogy ébresszen a világról az olvasóban.
"Idegen nyelvet is könnyebb pl versek alapján taunlni" Ez azért elég nagy marhaság. Mivel tudod alátámasztani? Az én egyik ellenérvem: a verseket mindig átvitt értelemben kell olvasni. Ahhoz hogy ez menjen, egy nagyon biztos nyelvtudás szükséges. Ha valaki szótárral áll neki verset olvasni, akkor ugyanúgy bármit mást olvashatna.
Irodalom...Van egy gyerekem immár felnõtt.. Miko még kicsik, anyanyelvet versekkle, mondókákkal tanítjuk, énekelünk neki. Sok olyan vers van, amit szinte minden gyerek el tud még felnõtt, nagymama fejjel is mondani, mint pl csip-csip csóka, stb. Ez is IRODALOM. Aztán ott vannak Fekete István mûvei amibõl mint tudjuk rengeteget lehet tanulni, és nemcsak egy könyv.Ez nem mûveltség kérdése. Idegen nyelvet is könnyebb pl versek alapján taunlni fõleg gyerek vagy ifjúkorban.Én elfogult vagyok, mert nekem kedvencem volt az irodalom, tantárgyként is, függetlenül attól, hogy egészen más területen dolgozom.Én sem szerettem sok írót, költõt.Tanulni kellett ugyan, de nem szerettem a stalusukat, vagy egyes mûveiket. Van egy rokonom, 3 nyelvbõl van felsõfokúja, tanítja is õket. Múltkor megnéztük együtt a József Attiláról szóló darabot. És tõlem kérdezgette, hogy ekkora kommunista volt a költõ? Mondtam, igen.... Ez nem a mûveltség fokmérõje.
Legyen mit megtanultatni ártatlan diákokkal. Gondolok itt az értéketlen versekre. Pár év múlva úgyse fogok emlékezni rá...
Azért ennyire nem egyszerû a dolog! Akár tetszik, akár nem, ha valaki nem olvas el egy szépirodalmi mûvet sem, attól még lehet jó keresete, és hozzáférhet a társadalom javaihoz...
az irodalom - konkrétan a könyvek olvasása - arra szolgál, hogy az állatembert meghaladhassuk a jövõben a barbárok hozzáférése nagy valószínûséggel korlátozva lesz a társadalom javaihoz lesznek olvasott (=mûvelt) emberek, akik képesek önálló, felelõs gondolkodásra és döntésekre és lesznek a tömegemberek, akik a nagy kívülrõl irányított kollektív hordatudatba süllyedve élnek
A-a. Akkor vagy igazán mûvelt, hogyha mind az irodalom, mind a tudományok területén tájékozott vagy. Nem vagy expert, de némi fogalmad van a dolgokat illetõen s nem fogod azt mondani, hogy Verlain egy zeneszerzõ volt. Érted :-) ... Mindemellett naprakész vagy a világ történéseit tekintõen. Számomra ettõl lesz mûvelt valaki. Attól meg pláne nem foglak mûveltnek tekinteni, hogy itt fikázod az irodalmat. Tudod engem meg abszolút hidegen hagy az atomfizika, aztán akkor mi van? Attól még nem ítélem el, meg tartom fölösleges dolognak, mert tudom, hogy van aki abban tud kiteljesedni meg azt érzi az õ világának. Más meg az irodalommal van így.
Elnézést, nem az elõzõ, hanem az elõzõ elõtti.
A mai társadalomban ez alapján bemérni egy embert ostobaság, értem ez alatt, hogy, ha valaki nem szeret szépirodalmat olvasni attól még nem lesz kevesebb másnál semmivel. És nem az elõttem hozzászólót minõsíti az, hogy leírta a véleményét, hanem azt az illetõt aki ezt írta. Egy vélemény alapján ítélkezni... nem helyes. Elõzõ: Nem csak szépirodalom létezik. Rengeteg szórakoztató olvasmány van, ami lehet, hogy nem fog adni egy plusz tudást (értem ezalatt, hogy nem fogod tõle érteni az atomfizikát), de ez miért baj? Nem elég az, ha valami szórakoztató?
Amúgy van igazság abban, amit az elõzõ mond, de a modora olyan nyers, hogy soha senki nem fog odafigyelni arra, amit mond. Meghallgatják, elolvassák, és egy jót mosolyognak rajta, hogy milyen szegényes gondolkodása és kifejezõképessége van. Mellékesen pedig annyira tájékozatlan, hogy nem tud különbséget tenni a szépirodalom és szakirodalom között, a kérdés feltevõje pedig semmilyen módon nem utalt arra, hogy melyikre gondol. A szépirodalom célja a szórakoztatás, a szakirodalmé az ismeretterjesztés. Az, hogy társaságban ki mirõl fog beszélgetni, az nem a mûveltség fokmérõje, bár nem hiszem hogy túl sokan elmélkednek fizikáról egy baráti beszélgetés közben, de ugyanígy Petõfirõl sem fognak. De mit jelent, hogy a tudományokban jártas valaki? Ötösre érettségizett matematikából és elolvasott pár a tudományt népszerûsítõ könyvet mellé? Esténként pedig a TV elõtt fekszik és nézi a Discovery Science-t hogy meglegyen a gyakorlati tudása is? Az igazi tudomány 5 év egyetem után kezdõdik, amikor valaki elkezdi a phd képzést.
Tessék, itt van mindjárt egy élõ példa: Amíg írtam az elõzõket, eszembe jutott vmi, amit érdemesnek tartok másokkal megosztani: Az, aki egy másik embert vmilyen jelzõvel illet, értékel, minõsít, az tulajdonképpen a másikat a saját maga által ideálisnak tartott normákhoz viszonyítja. Nyilvánvalóan ez az illetõ igyekszik õ maga is ehhez a normához igazodni, hiszen azt tekinti "normálisnak". Ilyenformán, aki leszól, minõsít vkit, az kifejezi abbéli érzését, hogy csodálkozik, amiért az a másik illetõ nem tartozik abba a nyájba, amelyikbe õ maga. Innen pedig már csak egy ugrás a közmondásos "birkanyáj-szemlélet", ami ugye egyrészt fél mindentõl, ami más, másrészt - ha az egy birkát tekintjük - a birka mindig arra megy, amerre a nyáj. Hiszen ha egyszer elfogadott egy "normát", akkor az onnantól biztonságot is jelent a számára. A dolog szépséghibája, hogy innentõl a birkának nem lehetnek önálló gondolatai...

Milyen a galvánelemek felépítése, és mi a szerepük az egyes részeknek?

Legjobb válasz: Belül van az elem, kívül van a matrica, azon a felirat (Varta, Duracell, stb.) Az elem tárolja az energiát, a matrica szerepe mindössze annyi, hogy tudd, melyik cég gyártotta. További részletekért: google/wiki.

Belül van az elem, kívül van a matrica, azon a felirat (Varta, Duracell, stb.) Az elem tárolja az energiát, a matrica szerepe mindössze annyi, hogy tudd, melyik cég gyártotta. További részletekért: google/wiki.
#1: wííííí :D

Mi a szerepe a spoiler-nak az autón?

És az alakja?Az sem mindegy ugye?

Legjobb válasz: hát az alak nem mindegy mert az a lényeg és a szög amiben áll. a légáramlásnál van szerepe. 1 jól beállított spoiler a nagy sebességnél segiti a tapadást és még jol is néz ki

hát az alak nem mindegy mert az a lényeg és a szög amiben áll. a légáramlásnál van szerepe. 1 jól beállított spoiler a nagy sebességnél segiti a tapadást és még jol is néz ki
ja hoppáááááá én véletlen a hátsó szárnyat irtam le
Igen pontosan az, a légnyomás sebességnél lefele nyomja a kocsit és jobban tapad az úthoz, és még dísz is egyben.
Spoilerezés átalakításnak minõsül, így újra kell mûszakiztatnod, persze mûbizonylat is kell hozzá.
azt azert megjegyeznem, hogy utcai kocsiknäl mindössze optikai szerepe van. Azon kivül, hogy plusz suly, a värosi 50-70km/h-näl semmit sem fog "leszoritani". Mäsik, hogy az utcai lepcsöshätu verziokra szerelt "vasalodeszka" meretü szopjler-re mär nem jut el semmifele äramvonal, mert azok mär a tetö utän, ugymond levälnak!
Annak idején egy ismerõsöm úgy fogalmazott, hogy "amikor 200-al megyek a pályán, és egyedül ülök az autóban, akkor leszorítja nekem a hátulját". Szóval normál használatnál tényleg csak esztétikai szempontból van jelentõsége. Egy toronymerevítõvel szerintem többet érsz, az tényleg érezhetõ!
A kérdező hozzászólása: Oh nagyon szépen köszönöm a válaszokat!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!