Találatok a következő kifejezésre: Mi az streptococcus szűrés Ez (2 db)

Mi az a streptococcus szűrés? Ez rám veszélyes v a babára? v mindkettőnkre? Van valami tünete ha streptococcusos lennék?

Legjobb válasz: Én úgy tudom,hogy tünete nincs és,hogy inkább a babóra veszélyes. Ezért van szûrés,azt hiszem a 36. héten. 32 hetes kismami

Én úgy tudom, hogy tünete nincs és, hogy inkább a babóra veszélyes. Ezért van szûrés, azt hiszem a 36. héten. 32 hetes kismami
Szai! Én írtam tegnap a streptós kérdést. A streptococcus egy baktérium, amely a hüvelyben is megtalálható(amúgy ez okozza pl. a torokgyulladást is) Ha fertõzött a terhes nõ, akkor szülés során a baba elkaphatja, és tüdõgyulladást, ill.agyhártyagyulladást is kaphat. De nem kell félni, mert akinek kimutatja a vizsgálat, annak szülés közben antibiotikumot adagolnak infúzióval, és így a baba nem fertõzõdhet meg. Én most vagyok a 34.héten, és ha megyek dokihoz, rákérdezek , amúgy a 36. hét után szokták elvégezni a szûrést, csak azt nem tudtam én sem, hogy kötelezõ-e, vagy meg kell kérni rá a dokit.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat.Csak azért kérdeztem, mert én is már 34 hetes vagyok, de még nem is hallottam errõl, hogy volt, vagy lesz-e eggyáltalán ilyen, de én is még ma megyek a dokimhoz, majd megkérdezem mikor lesz...
Én a 37. hetedik hétben vagyok. Épp ma voltam a dokinál, s megemlítettem ezt neki, azt mondta, h nem kell elvégezni ezt a szûrést, holott vhol meg azt olvastam, h vmelyik kórházban ennek a hiányában nem is szülesztenek. Akkor most ilyenkor mi van? :( Végülis nekem nem csináltak ilyet.
A 36. héten vettek tõlem kenetet, nálam kimutatták. (János kórházba járok)Teljesen tünetmentetes. A teendõ az amit elõttem is leírtak (infúzió egy fél óráig, mikor elkezdõdött a szülés, és így nem lehet beje a babának)

A streptococcus-szűrés tényleg nem kötelező? Nem mindenhol végzik el? A védőnőmtől kérdeztem, azt mondta, h ez egy nem kötelező vizsgálat. De mi van ha jelen van és úgy szülünk hüvelyi úton, de nem tudunk róla?

Legjobb válasz: Nem a védõnõ, hanem a nõgyógyász vesz kenetet. nyugodtan szólj, ha ez a Te dokidnál nem szokás. Egyébként a legtöbb helyen szûrik minden szó nélkül. A Te és a babád érdeke, nem a védõnõé.

Nem a védõnõ, hanem a nõgyógyász vesz kenetet. nyugodtan szólj, ha ez a Te dokidnál nem szokás. Egyébként a legtöbb helyen szûrik minden szó nélkül. A Te és a babád érdeke, nem a védõnõé.
Szia! Ezzel a szûréssel megelõzhetõ az, hogy ha neked ilyen fertõzésed van, akkor a baba ne kapja meg a születésekor, mert ez nála tüdõgyulladás okozhat. Ha nem lesz kenet vizsgálatod, a szüléskor Te is és a baba is elvileg automatikusan antibiotikum kezelést kaptok, hogy ha mégis csak fertõzésed volt, ne legyen bajotok.
Valóban nem kötelezõ vizsgálat, a szakmai protokoll nem teszi kötelezõvé az elvégzését. Kórháza, orvosa válogatja. Szerintem, ha megkéred az orvosodat, biztos leveszi a tenyésztést. A Streptococcus agalactiae egy olyan baktérium a hüvelyben, amely bizonyos nõknél jelen van, van akinél nincs. Nincs összefüggésben a higiénével, nemi élettel stb... Ha jelen van ez a baktérium, és a baba áthalad a szülõcsatornán, akkor fertõzést okozhat a babában (szem, fül, torok). Illetve a terhesség alatt ritkán vetélést okozhat. Azt nem tudom, hogy ahol nem szûrik az anyát, kap-e automatikusan a szülés után antibiotikumot. De ha elvégzik a szûrést és pozitív a tenyésztés, azt kezelik antibiotikummal. Vagy a szülés elõtti héten tablettát szedetnek (általában penicillin vagy ampicillin a választott antibiotikum), vagy a szülés elõtt pár órával vénásan adják, hogy átjusson a méhlepényen a babába. Nekem pozitív lett, és én a szülés elõtt fogok vénásan kapni antibiotikumot. (Egyébként mikrobiológiai laborban dolgozom...)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!