Találatok a következő kifejezésre: Mi az streptococcus szűrés (3 db)

Mi az a Streptococcus szűrés? (GBS) 36hetes vagyok és jöv héten kell mennem. Mit állapitanak meg vele?

Legjobb válasz: Hüvelykenetet vesznek, amiben megnézik, hogy benne van-e a streptococcus B. Nálam sajnos volt. Ilyenkor vajúdáskor antibiotikumot kell kapni és mivel én gyorsan szültem, ezért a baba is kapott születés után. Fokozottan figyelik ilyenkor a babát, mert súlyos szövõdményeket okozhat. Az újszülöttet megvizsgálják, hogy elkapta-e szülés útján a fertõzést vagy sem, nálunk a szülés utáni 2. napon jött meg az eredmény, szerencsére negatív lett, de volt olyan anyuka, akinek pozi lett.

Hüvelykenetet vesznek, amiben megnézik, hogy benne van-e a streptococcus B. Nálam sajnos volt. Ilyenkor vajúdáskor antibiotikumot kell kapni és mivel én gyorsan szültem, ezért a baba is kapott születés után. Fokozottan figyelik ilyenkor a babát, mert súlyos szövõdményeket okozhat. Az újszülöttet megvizsgálják, hogy elkapta-e szülés útján a fertõzést vagy sem, nálunk a szülés utáni 2. napon jött meg az eredmény, szerencsére negatív lett, de volt olyan anyuka, akinek pozi lett.
Szia! Még annyit fûzök az elsõ válaszhoz, hogy ha idõre vagy utána születik a manócska, addigra simán ki lehet kezelni, akkor nem kap sem anya sem a baba antibiotikumot.
Az elsõ vagyok. Én kaptam, ugyanis az orvosom szerint ha már bekerül egyszer a szervezetbe, akkor onnan soha nem lehet már kiírtani. Az utolsó hetekben való antibiotikumos kezelés az aktív tüneteket, fertõzést szorítja vissza, de még így is marad esély arra, hogy a baba megfertõzõdik, hiszen mint írtam, a szervezetben attól még benne van. Ahol én szültem, abban a kórházban minden vajúdó nõ kap, akiben kimutatták ennek jelenlétét, attól függetlenül, hogy a terhesség vége felé kapott-e erre irányuló antibiotikumos kezelést vagy sem. Azzal csupán az esélyt csökkentik, de korántsem elõzik meg, hogy a baba megfertõzõdjön.

A streptococcus-szűrés tényleg nem kötelező? Nem mindenhol végzik el? A védőnőmtől kérdeztem, azt mondta, h ez egy nem kötelező vizsgálat. De mi van ha jelen van és úgy szülünk hüvelyi úton, de nem tudunk róla?

Legjobb válasz: Nem a védõnõ, hanem a nõgyógyász vesz kenetet. nyugodtan szólj, ha ez a Te dokidnál nem szokás. Egyébként a legtöbb helyen szûrik minden szó nélkül. A Te és a babád érdeke, nem a védõnõé.

Nem a védõnõ, hanem a nõgyógyász vesz kenetet. nyugodtan szólj, ha ez a Te dokidnál nem szokás. Egyébként a legtöbb helyen szûrik minden szó nélkül. A Te és a babád érdeke, nem a védõnõé.
Szia! Ezzel a szûréssel megelõzhetõ az, hogy ha neked ilyen fertõzésed van, akkor a baba ne kapja meg a születésekor, mert ez nála tüdõgyulladás okozhat. Ha nem lesz kenet vizsgálatod, a szüléskor Te is és a baba is elvileg automatikusan antibiotikum kezelést kaptok, hogy ha mégis csak fertõzésed volt, ne legyen bajotok.
Valóban nem kötelezõ vizsgálat, a szakmai protokoll nem teszi kötelezõvé az elvégzését. Kórháza, orvosa válogatja. Szerintem, ha megkéred az orvosodat, biztos leveszi a tenyésztést. A Streptococcus agalactiae egy olyan baktérium a hüvelyben, amely bizonyos nõknél jelen van, van akinél nincs. Nincs összefüggésben a higiénével, nemi élettel stb... Ha jelen van ez a baktérium, és a baba áthalad a szülõcsatornán, akkor fertõzést okozhat a babában (szem, fül, torok). Illetve a terhesség alatt ritkán vetélést okozhat. Azt nem tudom, hogy ahol nem szûrik az anyát, kap-e automatikusan a szülés után antibiotikumot. De ha elvégzik a szûrést és pozitív a tenyésztés, azt kezelik antibiotikummal. Vagy a szülés elõtti héten tablettát szedetnek (általában penicillin vagy ampicillin a választott antibiotikum), vagy a szülés elõtt pár órával vénásan adják, hogy átjusson a méhlepényen a babába. Nekem pozitív lett, és én a szülés elõtt fogok vénásan kapni antibiotikumot. (Egyébként mikrobiológiai laborban dolgozom...)

Mi az a streptococcus szűrés? Ez rám veszélyes v a babára? v mindkettőnkre? Van valami tünete ha streptococcusos lennék?

Legjobb válasz: Én úgy tudom,hogy tünete nincs és,hogy inkább a babóra veszélyes. Ezért van szûrés,azt hiszem a 36. héten. 32 hetes kismami

Én úgy tudom, hogy tünete nincs és, hogy inkább a babóra veszélyes. Ezért van szûrés, azt hiszem a 36. héten. 32 hetes kismami
Szai! Én írtam tegnap a streptós kérdést. A streptococcus egy baktérium, amely a hüvelyben is megtalálható(amúgy ez okozza pl. a torokgyulladást is) Ha fertõzött a terhes nõ, akkor szülés során a baba elkaphatja, és tüdõgyulladást, ill.agyhártyagyulladást is kaphat. De nem kell félni, mert akinek kimutatja a vizsgálat, annak szülés közben antibiotikumot adagolnak infúzióval, és így a baba nem fertõzõdhet meg. Én most vagyok a 34.héten, és ha megyek dokihoz, rákérdezek , amúgy a 36. hét után szokták elvégezni a szûrést, csak azt nem tudtam én sem, hogy kötelezõ-e, vagy meg kell kérni rá a dokit.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat.Csak azért kérdeztem, mert én is már 34 hetes vagyok, de még nem is hallottam errõl, hogy volt, vagy lesz-e eggyáltalán ilyen, de én is még ma megyek a dokimhoz, majd megkérdezem mikor lesz...
Én a 37. hetedik hétben vagyok. Épp ma voltam a dokinál, s megemlítettem ezt neki, azt mondta, h nem kell elvégezni ezt a szûrést, holott vhol meg azt olvastam, h vmelyik kórházban ennek a hiányában nem is szülesztenek. Akkor most ilyenkor mi van? :( Végülis nekem nem csináltak ilyet.
A 36. héten vettek tõlem kenetet, nálam kimutatták. (János kórházba járok)Teljesen tünetmentetes. A teendõ az amit elõttem is leírtak (infúzió egy fél óráig, mikor elkezdõdött a szülés, és így nem lehet beje a babának)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!