Találatok a következő kifejezésre: Mi az méhszájseb és mitől alakulhat ki (1 db)

Mi az a méhszájseb és mitől alakulhat ki?

meg hallottam vmi fagyasztásról is de az mi?meg ha az van akkor mit csinálnak vele?

Legjobb válasz: méhszájseb gyûjtõfogalom, a népies elnevezése a nõgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak. Ectopium, leukoplákia, tagoltság, pontozottság kifejezések a páciens által érthetõ egyszerû formában “méhszájseb”, mivel laikusoknak nehéz ezeket a fogalmakat lefordítani. A legtöbb esetben egy jóindulatú, banális elváltozás - Ectopium -, amelynek lényege, hogy a méh üregét fedõ szõlõfürtszerû hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül. A hüvely falát és a méhszáj felszínét normális körülmények között laphám borítja (hasonlóan pl. a száj nyálkahártyájához), a méh üregét és a nyakcsatornát viszont hengerhám. Ezen méhszájseb lényege, hogy ez a hengerhám "kijön" a nyakcsatornából a méhszáj felszínére. Nem tudjuk az okát, de nem is lényeges. Jelentõsége annak van, hogy a hengerhámot nem arra "találták ki", hogy bármilyen külsõ behatástól védjen. Ennek megfelelõen krónikus gyulladást és folyást tud fenntartani, illetve minden fertõzés könnyebben megtelepszik. Ezért célszerû megszabadulni tõle. Idõnként szexuális kontaktus utáni vérzéssel is járhat. Mi a teendõ? Negatív rákszûrés és hüvelyváladék birtokában helyre kell állítani a hüvely normális baktérium-flóráját. Az esetek kb. 10%-a egy hónap alatt gyógyul, behámosodik a méhszájseb, és egyéb teendõt már nem is igényel. A maradék 90%-ot azonban kezelni kell. A kezelés lényege, hogy ezt a kóros - pontosabban csak "rossz helyen lévõ" hengerhámot kimetsszük, esetleg elroncsoljuk. Ez egy pár perces ambuláns kis mûtéttel történik. A hám roncsolása történhet koagulációval (égetés) - ez már nem igazán korszerû -, fagyasztással (folyékony nitrogén alkalmazásával) vagy lézerrel. A legjobb megoldás a LEEP amely, után szövettani vizsgálatot tudunk végezni. A méhszájat úgy konstruálták meg, hogy ezt követõen a sebre oldalról rákúszik a normális laphám. A beavatkozás abszolút fájdalmatlan, mert a méhszájnak nincs fájdalomérzõ képessége. A méhszájseb gyûjtõnév sokszor rák megelezõ állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belõle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges.

méhszájseb gyûjtõfogalom, a népies elnevezése a nõgyógyász által a méhszájon látható elváltozásoknak. Ectopium, leukoplákia, tagoltság, pontozottság kifejezések a páciens által érthetõ egyszerû formában “méhszájseb”, mivel laikusoknak nehéz ezeket a fogalmakat lefordítani. A legtöbb esetben egy jóindulatú, banális elváltozás - Ectopium -, amelynek lényege, hogy a méh üregét fedõ szõlõfürtszerû hengerhámszövet kiterjed a méhnyak laphámszövetére. Ez például élettani elváltozás veszélyek nélkül. A hüvely falát és a méhszáj felszínét normális körülmények között laphám borítja (hasonlóan pl. a száj nyálkahártyájához), a méh üregét és a nyakcsatornát viszont hengerhám. Ezen méhszájseb lényege, hogy ez a hengerhám "kijön" a nyakcsatornából a méhszáj felszínére. Nem tudjuk az okát, de nem is lényeges. Jelentõsége annak van, hogy a hengerhámot nem arra "találták ki", hogy bármilyen külsõ behatástól védjen. Ennek megfelelõen krónikus gyulladást és folyást tud fenntartani, illetve minden fertõzés könnyebben megtelepszik. Ezért célszerû megszabadulni tõle. Idõnként szexuális kontaktus utáni vérzéssel is járhat. Mi a teendõ? Negatív rákszûrés és hüvelyváladék birtokában helyre kell állítani a hüvely normális baktérium-flóráját. Az esetek kb. 10%-a egy hónap alatt gyógyul, behámosodik a méhszájseb, és egyéb teendõt már nem is igényel. A maradék 90%-ot azonban kezelni kell. A kezelés lényege, hogy ezt a kóros - pontosabban csak "rossz helyen lévõ" hengerhámot kimetsszük, esetleg elroncsoljuk. Ez egy pár perces ambuláns kis mûtéttel történik. A hám roncsolása történhet koagulációval (égetés) - ez már nem igazán korszerû -, fagyasztással (folyékony nitrogén alkalmazásával) vagy lézerrel. A legjobb megoldás a LEEP amely, után szövettani vizsgálatot tudunk végezni. A méhszájat úgy konstruálták meg, hogy ezt követõen a sebre oldalról rákúszik a normális laphám. A beavatkozás abszolút fájdalmatlan, mert a méhszájnak nincs fájdalomérzõ képessége. A méhszájseb gyûjtõnév sokszor rák megelezõ állapotokat takar, melynek veszélye, hogy méhnyakrák alakulhat ki belõle, ezért rendszeres citológiai és kolposzkópos kontroll szükséges.

Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát kérni. 8 héttel ezelőtt szültem. Az elején rendesen kitisztultam, közben észrevettem, hogy szörnyen elkezdtem viszketni. Gondoltam megvárom a 6 hetes kontrollt. Közben folyásom is lett, ami nagyon nem kellemes illa

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a tanácsát kérni. 8 héttel ezelőtt szültem. Az elején rendesen kitisztultam, közben észrevettem, hogy szörnyen elkezdtem viszketni. Gondoltam megvárom a 6 hetes kontrollt. Közben folyásom is lett, ami nagyon nem kellemes illatú volt! A kontrollon Doktor Úr méhnyálkahártya gyulladást mondott. Kaptam rá gyógyszert, de mivel penicillinérzékeny vagyok, és persze szoptatok, sok gyógyszer nem maradt amit adhattak, ezért dalacin 300-ast kaptam, amiből napi 3×1-et szedtem. Elfogyott, tünetek megmaradtak, (kivéve a kellemetlen szag), ezért visszamentem a Doktor Úrhoz. Újabb adag dalacin, most napi 2×2-vel kell szedni. Ma veszem be az utolsó darabokat. Tüneteim még mindig megvannak. Mit tanácsol, mit tudnék még én is tenni, magam érdekébe? Valami kúpot nem kellett volna kapnom? A kenet eredményemért csak 2 hét múlva kell jelentkeznem. Addig megint mit kezdjek magammal? Nem fürdök, csak zuhanyzok, nem élünk még nemi életet, direkt a gyógyulásom érdekében. 11 évvel ezelőtt műtöttek már p4 miatt, és hát félek, így a sok gyulladás miatt vissza ne térjen. Válaszát előre is köszönöm:Hné

1

Tisztelt Doktor Úr! 45 éves vagyok. Évek óta van 2-3 kisebb miómám, problémát eddig nem okoztak. Ami viszont zavar, hogy néhány hónapja a menstruációm kezdett rendszertelenné válni. minden hónapban megjön, de most éppen 19 napra. eddig 22, 23, 24, 25, 26

Tisztelt Doktor Úr! 45 éves vagyok. Évek óta van 2-3 kisebb miómám, problémát eddig nem okoztak. Ami viszont zavar, hogy néhány hónapja a menstruációm kezdett rendszertelenné válni. minden hónapban megjön, de most éppen 19 napra. eddig 22, 23, 24, 25, 26 27 nap között változott. A nagy kánikula és a stressz is befolyásoló lehet? Régebben mindig időre jött meg. Sajnos nincs gyermekem, de úgy gondoltam, még szeretnék, a korom ellenére, ami manapság nem ritka példa. A kérdés viszont, hogy a meglévő problémák miatt lehet-e még gyermekem. Van-e lehetőség segíteni a gondokon? Kérem szíves segítségét, válaszát! Üdvözlettel: M. Zs.

1

Tisztelt Doktor Úr! Szeretném kérdezni, hogy a Cikatridina kúpot lehet-e használni, ha Mirena spirált használok? Előre is köszönöm válaszát.

1

Kedves Doktor Ùr! Tavaly nyáron kórházba kerültem erős alhasi görcsökkel. Oka valòszínűleg egy hatalmas öklömnyi ciszta okozhatta a petefészek nagysàgàból ítélve. 2, 5cm sávban volt folyadek a mehem mögött ill. a douglesban. Azòta folyamatosan szenvedek mà

Kedves Doktor Ùr! Tavaly nyáron kórházba kerültem erős alhasi görcsökkel. Oka valòszínűleg egy hatalmas öklömnyi ciszta okozhatta a petefészek nagysàgàból ítélve. 2,5cm sávban volt folyadek a mehem mögött ill. a douglesban. Azòta folyamatosan szenvedek màr a peteéréstől egészen a mensesig. volt, hogy összeestem a fàjdalomtòl mielőtt megjött. Nagyon rossz a közérzetem is. A mensesem kezd egyre rövidebb ciklusokra 24-25 napra csökkenni, viszont erős és hosszú lett. Pontosan nem talâljàk az okàt, de már szegyenlem, hogy 2 havonta a nődokimnál vagyok a panaszaimmal. Ő laparoszkópiát javasol. 3 éve pánikbeteg vagyok, rettegek a műtéttől. Javasolta a premens tablettat, de nem tudom, hogy szedhetem-e a frontin ill. a citagen antidepresszáns mellett. Elég sok gyógyszert nem bírok mióta pánikbeteg lettem. Fogamzásgátlót sem szedhetek. Ön mit javasol? 30 éves vagyok, még nem szültem. 2001-ben volt egy terhességem, de műszeresen befejezték, mert szabálytalan alakú volt a petezsák es vérezgettem. Azóta nem volt igazolt terhességem. Előre is köszönöm!

1

Tisztelt Főorvos úr! Kérném szíves tájékoztatását, hogy a Remifemin+ tablettát mennyi ideig lehet használni? S a szedése javíthatja-e a libidót, vagy arra nincs befolyással? További negatív tapasztalatok a klimax miatt: hirtelen (kb.1-2 hónap allatt) jele

Tisztelt Főorvos úr! Kérném szíves tájékoztatását, hogy a Remifemin+ tablettát mennyi ideig lehet használni? S a szedése javíthatja-e a libidót, vagy arra nincs befolyással? További negatív tapasztalatok a klimax miatt: hirtelen (kb.1-2 hónap allatt) jelentős romlás a memóriában, már komoylan akadályozza a munkát. Lassan ki fognak rúgni. Próbáltam gingko-biloba, ginseng, stb. készítményeket szedni, nem használnak. A jelentős mértékű libidó csökkenés és memória zavar szinte teljesen egy időben jelentek meg. Kor 49 év, mens. megszűnése: kb. 1,5 éve. Súly: normál, egyéb betegség nincs (még). A Remifemin+ az igen nagy mértékű hangulat változásokra pozitívan hatott. Tisztelettel: Enikő

1

Tisztelt Főorvos Úr! 29 éves nő vagyok. Babát szeretnénk a férjemmel, de sajnos eddig nem jártunk sikerrel. Volt 2 spontán vetélésem és már csak a bal oldalon van meg a petefészkem (másikat egy műtét során eltávolították). A meglévő bal oldali petefészkem

Tisztelt Főorvos Úr! 29 éves nő vagyok. Babát szeretnénk a férjemmel, de sajnos eddig nem jártunk sikerrel. Volt 2 spontán vetélésem és már csak a bal oldalon van meg a petefészkem (másikat egy műtét során eltávolították). A meglévő bal oldali petefészkemben egy kb. 4 cm-es, vélhetően csokoládé ciszta van, ami az endometriózis kiújulására utal a nőgyógyászok szerint. Jelenleg 7 hónapja próbálkozunk ismét a babával, de eredménytelenül. Több nőgyógyásznál is voltam, akik többsége újra megműtene az endometriózis kiújulása miatt. Egyelőre próbálnám ezt elkerülni, ugyanis az már a 11. műtétem lenne (lymphangioma, endometriózis, petefészek cysta, vetélés, stb), továbbá hálistennek most különösebben nem érzem, hogy lenne tünete. Úgy hallottam, hogy a PreMens szedése pozitívan hathat azoknál, akik nehezen esnek teherbe. Ez valóban így van? Ha igen, javasolná-e Doktor Úr nekem is a PreMens szedését? Továbbá úgy értesültem, hogy a Femibion szedését ajánlják mellé. Főorvos Úr is jónak tartja a párosítást? Ha igen, akkor hányas Femibiont szedjek mellé? Segítségét előre is nagyon szépen köszönöm! Szép napot Önnek! Üdvözlettel, M.

1

Tisztelt főorvos úr! 58 éves nő vagyok, nem élek nemi életet már a férjem halála óta több éve. A nemi szervem külső fele néha napján viszket és amikor a víz is hozzáér, akkor csípő, égető érzést érzek. Köszönöm előre is, ön szerint ez lehet gombásodás? Me

Tisztelt főorvos úr! 58 éves nő vagyok, nem élek nemi életet már a férjem halála óta több éve. A nemi szervem külső fele néha napján viszket és amikor a víz is hozzáér, akkor csípő, égető érzést érzek. Köszönöm előre is, ön szerint ez lehet gombásodás? Mert a lábam gombás és elég előrehaladott, de kezelem. Mivel tudom a kezeim fertőtleníteni? köszönöm viszlát

1

Tisztelt Doktor úr! 53 éves vagyok, 2 éve klimaxolok, napok óta érzek égő fájdalmat és szárazságot a hüvelyben, használhatok-e ovestin krémet erre, mivel van egy endometriózisom kb. 20 éve és még pajzsmirigy alulműködésem is van, amire napi 100mgr el thyr

Tisztelt Doktor úr! 53 éves vagyok, 2 éve klimaxolok, napok óta érzek égő fájdalmat és szárazságot a hüvelyben, használhatok-e ovestin krémet erre, mivel van egy endometriózisom kb. 20 éve és még pajzsmirigy alulműködésem is van, amire napi 100mgr el thyroxint szedek. Köszönöm

1

Tisztelt doktor úr! Tegnap írtam önnek és köszönöm válaszát. A témám 2 hónappal ezelőtti e.ü. kaparás volt, ön azt írta, hogy várjak. Már 12 napja tart, megint meddig várjak ha 1 hónapig tart azt is? Hozzátéve, hogy a szövettan jó volt és azt beszéltük az

Tisztelt doktor úr! Tegnap írtam önnek és köszönöm válaszát. A témám 2 hónappal ezelőtti e.ü. kaparás volt, ön azt írta, hogy várjak. Már 12 napja tart, megint meddig várjak ha 1 hónapig tart azt is? Hozzátéve, hogy a szövettan jó volt és azt beszéltük az orvosommal, hogy a 2. vérzésnél felteszi a hormontartalmú hurkot. Köszönöm!

1

Tisztelt doktor úr! Egy év után pecsételek, az baj?

1
