Találatok a következő kifejezésre: Mi az gátmetszés (14 db)

Mi az a gátmetszés? Hogy zajlik?

El?ny? Hátrány?

Legjobb válasz: itt lehet mazsolázgatni: http://www.mimi.hu/terhesseg/gatmetszes.html

Nyomtam-nyomtam a babát, majd a megfelelõ pillanatban -nyissz. Nem is éreztem. Fájdogált, de gyorsabban gyógyult, mint a császáros metszés.
A gátmetszés a hüvely és a végbélnyílás közti terület bemetszése, a baba kibújását megelõzõ pillanatban. Elõnye az, hogy könnyebben gyógyul, mintha repednél. Az egyenes sebszél könnyebben forr össze. Hátránya, hogy szülés után egy darabig fáj, hozzáteszem nekem nem volt elviselhetetlen, tudtam ülni is, csak puhább vastagabb betétet használtam. Én azt mondtam a dokimnak, hogy megpróbálhatjuk a gátvédelmet, de ha nem megy, akkor vágjon!!!! Megpróbáltuk, csak pici vágás kellett a másodiknál. Az elsõnél nem próbáltuk meg. Judy
A gátmetszés a hüvelybemenet és a végbélnyítás közötti izom (gát) bevágását jelent. Nem olyan régen alkalmazzák a korházakban. Elõtte a kitolás során ott repedt a gát, ahol tudott. Ez néha igen súlyos volt és a sebgyógyulás után is problámát okozott a vizelet és székletvisszatartás területén. Az orvosi gyakorlat szerint, ha a baba feje eléri a hüvelybemenetet és nem tud átjutni, akkor vágnak, azt hiszem középtõl jobbra. Van ahol gátvédelmet alkalmaznak és olajjal kenik be a bõrt illetve maszírozzák, hogy a baba könnyen kicsússzon. A gátmetszés elõnye, hogy a seb szélei simák, könnyebben forrnak össze, mintha szakadás lenne. Hátánya a napokig tartó fájdalom, ami kényelmetlenné teszi az ülést. Két szülésemnél volt gátmetszés, a harmadiknál nem. Akkor is repedt ugyan valamennyit, de egy öltés elég volt és utánna sokkal gyorsabban épültem fel, mint gátmetszés után.
Elõnye: könnyebben szülsz, ha esetleg szakadnál, a metszés hamarabb gyógyul. Hátrány: szülés után fáj egy pár napig, és hetekig tart a gyógyulása. Én pl 3napig míg a kórházban voltam nem csak ülni, de járni is alig tudtam.Aludni 1nap csak fájdalomcsillapítóval.

Mi az elonye annak hogy nincs gatmetszes?

azonkivul hogy konnyebb az ules utana stb.,mert en azt olvastam hogy akinek nincs gatmetszes kesobb vizelet tartasi problemai lesznek?

Legjobb válasz: Két hete szültem, amit már el is felejtettem volna ha nincs a gátmetszés, mert még most is kínlódok vele. Nehezen gyógyul, fáj, és benne felejtettek két kiszedõs varratot is. Tehát csak elõnye van annak ha gátvédelemmel szülsz.

Két hete szültem, amit már el is felejtettem volna ha nincs a gátmetszés, mert még most is kínlódok vele. Nehezen gyógyul, fáj, és benne felejtettek két kiszedõs varratot is. Tehát csak elõnye van annak ha gátvédelemmel szülsz.
Az én anyukám 4 gyereket szült meg gátmetszéssel.Hólyagsüllyedése, méhelõreesése lett és külsõ-belsõ gátplasztikát is kellett neki csinálni.
Szia! Én 6 hónapja szültem szintén gátvédelemmel. Semmilyen vizelettartási problémám nincs. Ez nem ettõl függ, van akinek csinálnak gátmetszést és mégis gondjai lesznek, van akinek nem. Elõnye, hogy hamarabb gyógyul, hátránya, ha reped nem biztos, hogy szépen és jól össze tudják varrni. Ez teljesen egyénfüggõ és babaméretfüggõ, hogy szükséges-e vagy nem. Sajnos sok kórházban alapból vágnak ha kell ha nem Mondván, hogy az a "jobb". Nekem volt egy kis repedés, a végbél felé (kb 1cm) mert a baba keze a szája elõtt volt, de ha csináltak volna gátmetszést, itt akkor is repedt volna. Szóval jobban jártam. Másnap már tudtam ülni, 1 hét múlva semmi bajom nem volt. Az igaz, hogy széles a csípõm, nagy vagyok, a baba meg 2840g volt és csak 34cm volt a fejátmérõje. Azt javaslom, hogy minden esetben érdemes intim tornát végezni utána az segít megelõzni a vizelettartási problémákat.
Szia! Én 3 hónapja szültem gátvédelemmel, azóta sincsenek vizelttartási problémáim. Elõnye pedig, hogy ha nem vágják, hanem esetleg reped, akkor az csak annyit reped, amennyire szükség van, hogy a baba elõ tudjon bújni. Ha vágnak akkor idegeket, izmokat is átvágnak, lassabban gyógyul, több szövõdménye lehet.
szia! nekem volt gátmetszésem, 36-os volt a baba feje, de az nem is fájt utána, nem éreztem a sebet, ülni is tudtam minden..csak ahogy a szeméremcsontom szétment, az fájt naon, nekem nem széles a csipõm, na mostmár 1 mérettel naobb lett, de nekem ez elõnyõs lett..meg mikor csinálták a gátmetszést észre se vettem, csak annyit h naon nagy megkönnyebülés, és éreztem h végre van helye a babafejének....amugy gátmetszésse, vagy anélkül, nem attól függ a vizeletvisszatartási problémák..hanem a hüvely izomzatától...
Szerintem vizelettartási probléma így is úgy is lehet. Ha nincs gátmetszés azért, ha van, akkor meg azért. Ez mindenképp igénybevételt jelent a testednek. Egyéni adottságtól függ.
A vizelettartási probléma nem attól függ, hogy volt-e gátmetszésed. A szülés mindenképpen igénybe vesz ott alul. Intim tornászni kell, állítólag az segít. Nekem volt gátmetszésem, igaz, hogy 2 hétig nem tudtam ülni utána. Habár a dokim mindent megpróbált, hogy ne legyen, de a gyerek 4, 12 kg volt. Nem lehet mindig kikerülni, csak ha nem túl nagy a gyerek, és van elég idõ tágulni. Szerintem inkább egy jó orvost érdemes fogadni, õ is tud segíteni, nem érdemes még szülésznõre is költeni.

úgy halottam h valaki érzi a gátmetszést valaki nem . Mi az igazság tényleg fájásnál vágnak? 15hkm

Legjobb válasz: Fájás közben vágnak, és én nem éreztem semmit. Vágás elõtt egy helyi érzéstelenítõt is beadtak, azt éreztem. A varrás volt az, ami jobban fájt.

Fájás közben vágnak, és én nem éreztem semmit. Vágás elõtt egy helyi érzéstelenítõt is beadtak, azt éreztem. A varrás volt az, ami jobban fájt.
Én elsõ szülésnél nem éreztem, másodiknál viszont nagyon fájt:) Igen, fájás közben vágnak:D Kétlányos 33hkm.
Én semmit nem vettem észre a gátmetszésbõl, pedig nagyon féltem tõle elõtte. De ott a szülõszobán már csak a baba járt a fejemben. Sajnos a varrás annál jobban fájt. 5 hónapja szültem. Kitartás és ne félj, hamar elfejted a fájdalmakat :)
3-as vagyok, és Siófokon szültem. A varrás valóban nagyon fájt, de nagyon gyorsan gyógyult. 1-2 napon belül simán ültem! :)
Az érzéstelenítõ beadásánál majd leugrottam a székrõl, a vágást viszont egyáltalán nem éreztem. A varrás, inkább szültem volna még egy gyereket. Nem értem, hogy az elõtte beadott érzéstelenítõ már hogyhogy nem hatott akkor. Kb. 20 percig varrt a doki, azt mondta nem ad érzéstelenítõt, mert mire hat, végez. Hát, izgi volt az tuti :)
2x szültem, egyiknél sem éreztem, hogy gátmetszést csináltak. Bajcsyban szültem, 2010, 2012
Dunaújvárosba szültem 2-szer ugyan annál a dokinál a vágás nem fáj, de halottam ahogy csatt...szülés 100 rosszabb a varrás nem igazán fájt inkább kellemetlen akkor rossz mikor megy ki a lidokain hatása kb az 10 perc volt fájdalmas ja és engem ki (tisztított) na az fájt bocsi nem jut eszembe a szakszó rá :)
Én a SOTE II-n szültem most januárban. A gátmetszést nem éreztem, nem is vettem észre mikor csinálták, csak onnan sejtettem hogy volt hogy közben kaptam érzéstelenítõ szurit. A varrást sem éreztem abszolút, csak annyit hogy matat lent a doki, mondjuk tény hogy varrás elõtt is kaptam pár lidokain injekciót, és a dokim türelmesen várt is egy kicsit hogy rendesen hasson. Mikor elkezdte mondta hogy ha mégis éreznék fájdalmat szóljak, és oda még szúr egy kicsit. Úgyhogy szerintem doki függõ is, hogy mennyire érdekli hogy legalább ezek fájdalommentesek legyenek.
Én nem éreztem, hallottam a hangját, az iszonyatos volt, kísértett meg egy ideig. Egy pattanó hang volt, ahogy azt a feszülõ részt átvágta a doki. De pl szentül meg voltam gyõzõdve róla, hogy a bal oldalon vágott. Aztán a varrásnál is úgy éreztem. Gondolhatod, hogy meglepõdtem, amikor rájöttem, hogy a jobb oldalon van a sebem. :) Varrásnál az utolsó pár öltést éreztem, de nem fájt, csak éreztem.
Én nem éreztem a vágást és a varrás is csak enyhe csipkedõs érzés volt.Ettõl nem kell tartani:)
Kistarcsán szültem. Nekem nemvolt fájdalmas a vágás.Mivel a fájás csúcspontján vágnak nem vèszes, de gondolom nem mindig sikerül ezt eltalálni, ezèrt fáj egyeseknek jobban.Egyèbkènt a fájásokhoz kèpest semmi !! 6 hòs kisfiú anyukája
A kérdező hozzászólása: Igazán köszönöm a válaszokat! Már nem is érdekel a szülés része csak hogy lássam végre a babámat itt legyen már velem:-))) Tudom mondják h repül az idõ de nekem annyira azért nem telik. Nos majd megtudom már pár hónap múlva milyen is az egész szülés, és remélem én i s pozitívan írhatok róla mint itt sokan:-)
Érezni valamilyen szinten éreztem, de nem fájt, ezerrel nyomtam éppen amikor vágtak, meg az EDA se ment még ki akkor teljesen (kitolásra ugye nem adnak újabb adagot, de nekem még valamennyire hatott az elsõ adag mert eléggé gyorsan történtek a dolgok), varráshoz pedig kaptam még egy kis adagot az EDA-ból. A varratszedés viszont, na az nagyon rossz volt. Most várom a másodikat, EDA tuti lesz most is, az egy megváltás volt.
Szerencsére én egyáltalán nem éreztem semmit a vágásból, fogalmam sincs mikor történt! A varrást se lehetett túl vészes, arra sem nagyon emlékszem, csak a boldogságra, és a kisfiam sírására, csak azt hallgattam, amíg a csecsemõsök vizsgálták, öltöztették! Remélem most is hasonló élményeim lesznek! 34hkm
Nekem nem fájt, de lehet, hogy azért, mert kaptam edat, nem is tudom, mikor vágtak, mert nem éreztem.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszod. Talán másik orvosnál szülted a másodikat azért fájhatott? Amúgy egy pillanat az egész nem? és a varrást már nem érezted?
Hát, arra már nem emléxem tisztán, hogy fájás közben vágott-e, de arra nagyon is, hogy én felsikkantottam, mert igen is éreztem! :S Késõbb magamban röhögtem, mikor újra ezt felidéztem, mert azt láttam, ahogy a doki jön azzal az orvosi ollóval (hosszú szárú, kicsi a vágófeje) felém, még gondolkodtam is, vajon mit akar ez vágni (én elõtte azt hittem, szikével vágják), aztán megtudtam... Hát, még egyszer már nem tudnak becsapni! :D
Én nem éreztem és azt sem tudom, hogy fájás közben vágtak-e. A varrás viszont nagyon fájt és sokáig is tartott. Nem tudom pontosan meddig, de a férjem tök sokáig állt mellettem a megtisztított, bebugyolált lányunkkal :-)
Elvileg akkor kell elvégezni mikor legjobban feszül a gát, akkor kimegy onnan a vér is szinte így alig érezni amikor elmetszik, ha nem várja meg ezt a megfelelõ pillanatot a doki akkor igen érezni fogod egy pillanatnyi fájdalom de a vajúdáshoz képest kutya..füle lesz:) Én elsõ babámnál nem éreztem olyannyira nem hogy meglepetésként ért amikor a dokim odakészülõdött a lidocainnal meg a tû cérna stb. szettel varrogatni, kérdeztem is hogy lett gátmetszés? (nem volt nagy babám annyira és viszonylag gyorsan szültem szóval azt hittem sikerült gátvédelemmel). Második és harmadik babámnál éreztem a gátmetszést. A varrásról nem is beszélve ami konkrétan jobban fájt mint maga a szülés azt hittem sose érnek a végére (mondjuk jó nagy gyerekeim születtek szóval felszántottak mindent sajna).
A kérdező hozzászólása: Melyik kórházban szültetek amúgy kedves válaszolók?
Igen fájásnál vágnak, de tényleg lehet érezni, bár abszolut nem vészes....nekem inkább az fájt amikor varrt a doki de az nagyon...
4. vok. A szegedi nõi klinikán szültem. Vissztérve a varrásos kérdésedre, hát az fájt, viszont pár órára rá már ülni is tudtam rajta, szinte nem is éreztem, és nagyon gyorsan meggyógyult (mondjuk minden sebem gyorsan gyógyul), viszont utána pár napig sokat tusoltam, vagy nedvestörlõvel törölgettem, mert azt éreztem, ahogy húzódik a seb. Úgyhogy annyira nem vészes, fel a fejjel! :)
6 os vagyok Szolnokon szültem. A gyógyulással úgy volt hogy elsõ második babámnál viszonylag hamar gyógyult zuhanyoztattam, aloespray-el fújtam stb. fájt fájt jópár napig de azért nem olyan vészesen. Én a harmadiknál jártam nagyon rosszul sajnos akkor szerintem repedt is, vágtak is és az bizony hetekig gyógyult de olyan szinten hogy menni alig tudtam sugárzott mindenfelé a fájdalom. De túl vagyunk rajta, és mondom, szerintem csak azért volt ilyen rossz a helyzet mert már 3jára vágtak ugyanott.
Én épp oda néztem mikor a doki nyult az ollóé és fölkészültem h jaj mindjárt nagyon fog fájni, aztán csak azt láttam h rakja vissza az ollót, azt hittem mégsem vágott, csak szülés után mikor mondta h akkor még összevar és készek vagyunk akkor néztem h mégis csak vágott.varráshoz kaptam érzéstelenitö inekciót és neméreztem semmit belölle.jó babavárást
Mondjuk én nem mostanában szültem... 14 éve Békéscsabán... A végefelé fájás közben kaptam érzéstelenítõt... két fájással késõbb vágott a doki (szintén fájás közben), nem éreztem belõle semmit... Nekem sokkal kellemetlenebb volt az a része, amikor rögtön szülés után megtapintotta a végbelet, nem sérült-e, de ez is csak egy pillanatig tartott. A vágás kb 3 napig fájt, de kaptam rá Lidocain kenõcsöt, meg jeget, így abszolút az elviselhetõség határán belül volt, ülni is tudtam. Mivel csak kb 1, 5-2 centit vágott a doki, így elég hamar begyógyult, késõbb se okozott problémát...
A kérdező hozzászólása: A kórházban ajánlanak valamit a gátsebre , vagy nekem kell vinni, jégzselét például?
Igen, a fájáskor vágnak, de én mégis éreztem. Nekem olyan volt, mint mikor elvágom a kezem, érzem, hogy megvágtam, de nem fáj, majd csak pár perc múlva, mikor rádöbbentem, hogy "mi is történt". Szóval akkor kezdett el fájni, mikor elmúlt a fájás, de nem volt idõm foglalkozni vele, mert már jött is a következõ fájás. A varrás borzasztóan fájt, a varratszedés már csak kicsit.


Mi az a gátmetszés? Milyen hatással lehet a szülés utáni szexuális életre? Minden szülésnél alkalmaznak ilyet (császármetszést kivéve)?

Legjobb válasz: Keresztben bevágják kicsit, majd szülés után bevarrják, amit vágtak. Olyankor alkalmazzák, ha arra gyanakodnak, hogy normálisan nehezen jönne össze a szülés. Sokkal jobban jársz, mintha szanaszét repedezel a szülés során és kétszer annyit szenvedsz a szüléssel + sokkal lassabban gyógyulsz. A szexre is jó hatással van (mármint a varratszedés után jóval, amikor már begyógyult).

Keresztben bevágják kicsit, majd szülés után bevarrják, amit vágtak. Olyankor alkalmazzák, ha arra gyanakodnak, hogy normálisan nehezen jönne össze a szülés. Sokkal jobban jársz, mintha szanaszét repedezel a szülés során és kétszer annyit szenvedsz a szüléssel + sokkal lassabban gyógyulsz. A szexre is jó hatással van (mármint a varratszedés után jóval, amikor már begyógyult).
Ha megint szülnék, nem engedném, hogy vágjanak...persze, tudom, nem "kívánság kérdése"... De az biztos, hogy rutinból vágnak ott, és nem mindenkinek kéne gátmetszés. Az egyik babás újságban is írtak a témáról. Gátvédelemmel szeretném szülni a 2. babámat majd. Talán sikerül. De addig még a szexuális életemet kell rendbe tenni, nekem (is) tönkre tette a gátmetszés.
Minden jövõben szülõ nõ figyelmébe ajánlom ezt a cikket: Kutatások már régóta azt sugallják, hogy a gátmetszéssel járó kockázatok – beleértve a vérveszteséget, a fájdalmat, a duzzanatot és az esetleges fertõzést – messze meghaladják az eljárás állítólagos elõnyeit. Mindezek ellenére egyes orvosok jóformán minden kismamánál alkalmazzák. Azzal érvelnek, hogy az egyenes vonalú vágást könnyebb „helyrehozni”, mint a szabálytalan repedést. Ha viszont megfelelõ tapasztalattal és türelemmel rendelkezõ segítõ lehet mellettünk a szülés alatt, a baba kitolása közben esetleg kialakult repedések is villámgyorsan felgyógyulnak, és még összevarrásukra sem lesz szükség. Ritka az olyan repedés, amelynél több öltésre lenne szükség, mint egy átlagos gátmetszés esetében. A legtöbb repedés kicsi és egyenes. Varrásuk éppen úgy történik, mint a gátmetszés esetében. Elõfordul ugyan, hogy a repedés varrása nagyobb hozzáértést igényel, mint egy vágásé, de gyakorlott orvosnak vagy szülésznõnek ez nem okozhat gondot. Több tanulmány is igazolta, hogy nincs jelentõs különbség egy másodfokú repedés és a gátmetszés okozta seb között a szülés utáni idõszakban érzett fájdalom szempontjából. Ugyanakkor kimutatták, hogy a gátmetszés hosszabb távú, néha akár több hónapig is elhúzódó kényelmetlenséget és fájdalmat okoz a szexuális életben. A kutatásokból az is kiderül, hogy repedések esetében a nõk kevesebb fájdalmat éreznek, és a fertõzések is ritkábbak. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetõen szexuális életüket is hamarabb folytathatják. Épségben maradó izmok A gátmetszés hívei szerint a kitolási szak rövidülésének és a szabályos, jól ellátható vágásnak köszönhetõen jó állapotban maradnak a nõk medencefenéki izmai. Ez megelõzi a késõbbi hólyagsüllyedést, akaratlan vizeletcsepegést, hüvelytágulást – állítják. Ezzel szemben egyetlen kutatás sem igazolta, hogy a gátmetszés bármilyen módon is befolyásolná ezeket a tényezõket. A medencefenék izmainak állapotát sokkal inkább a rendszeres testedzés, az egyén öröklött tulajdonságai és az öregedéssel járó hormonális változások határozzák meg. A medencefenéki izmok sérülésének megelõzése szempontjából a segítõk gyakorlata és felkészültsége a legfontosabb tényezõ. Az irányított és gyengéd nyomás kevesebb sérülést okoz az édesanya szöveteiben, mint az erõteljes nyomás. A szülésznõ és az orvos rendszerint segítik a szülõ nõt, és szólnak, mikor nyomjon, vagy mikor végezzen légzõgyakorlatokat a nyomás felfüggesztésének megkönnyítésére. Az anya szövetei akkor tágulnak fokozatosan, sérülésmentesen, ha a baba feje lassan, természetes ütemben halad át a szülõcsatornán. A gátmetszés nélkül zajló szülések negyven-ötven százalékában semmilyen sérülés sem keletkezik. Továbbrepedhet a vágás A repedéseket súlyosságuk szerint szokás osztályba sorolni. Az elsõfokú repedéseknél csak a bõr és a nyálkahártya sérül. A másodfokú repedések esetében az izomszövet is károsodik. A sérülés mértékének szempontjából a gátmetszés ebbe a kategóriába tartozik. A harmadfokú repedéseknél a végbél záróizma, negyedfokú repedéseknél pedig a végbél nyálkahártyája is megsérül. A legtöbb természetes repedés elsõ- vagy másodfokú. Harmad- és negyedfokú repedések rendkívül ritkán fordulnak elõ olyan esetekben, ahol a szülõ nõnél nem hajtottak végre gátmetszést, és a szülést sem gyorsították. Gátmetszés esetén azonban, különösen akkor, ha a kitolást mesterségesen gyorsítják (például vákuummal, fogóval, hasra gyakorolt nyomással), vagy a szülés magától is rendkívül gyorsan zajlik le, sajnos nemritkán továbbreped a bemetszés. Miért? Képzeljük csak el, mi történik, amikor egy lepedõt darabokra szaggatunk. Ha az anyag nincs elõre bevágva, nehezebb eltépni, mint ha elõször egy kis vágást ejtenénk rajta. A magyarországi szülészeti statisztikák sajnos csupán a gátmetszés tényérõl emlékeznek meg, a repedések, továbbrepedések számáról, valamint a gátmetszések szövõdményeirõl már nem. Ez megnehezíti, hogy a hazai helyzetet összehasonlítsuk a külföldi kutatási eredményekkel. Nekem ott többet nem vágnak! (…) Volt idõm gondolkodni a hosszú hetek alatt, míg se ülni, se állni, se feküdni nem bírtam a sajgó gátseb miatt. Fájdalomcsillapítón éltem, miközben kínlódtam az elsõ gyerekem szoptatásával, az éjjeli ébredésekkel, el lehet képzelni. Akartam még gyereket, de úgy döntöttem, csak akkor, ha nekem ott még egyszer nem lesz vágás. Nem igaz, hogy a természet úgy tervezte a nõt, hogy normálisan ki ne férne ott egy gyerek, csak ha vérzõ sebet ejtenek rajta! Rá kellett jönnöm, mi volt a „hiba” B. E., Diósd Amikor orvost választunk, kérdezzük meg, milyen gyakran alkalmaz gátmetszést. Kérjük meg, hogy sorolja fel a módszer alkalmazásának okait. Amennyiben nem kapunk hihetõ vagy számunkra elfogadható választ, lehet, hogy rossz helyen kopogtatunk. Ahol nem hagyják a kismamának, hogy maga válassza meg a testhelyzetét, ahol sürgetik, meggyorsítják mesterségesen a szülést, az mindig további orvosi beavatkozásokat generál, ilyen pl a gátmetszés is…
Nemrég szültem. Fájt a gátseb, miután kiszedték a varratokat, már jobb lett, de a szex fájdalmas már hetek óta. A behatolásnál fáj nagyon, olyan, mintha szûz lennék minden alkalommal, elég kellemetlen, de ez van...
Hát igen orvosa is válogatja! A nejemnek az elsõnél vágott a doki, a másodiknál már csak masszírota egy kicsit a szülésznõ!
Hát én Németországban szültem.Nekem is volt gátmetszés, b.nömnek is.E`s mindenkinek aki volt a szülési felke´szítön.nálunk semmi gondot nem okozott.Az normális, hogy szüle´st követö 1-3 alkalom kicsit kellemetlen, esetleg fájdalmas, de helyre ál.Utánna semmivel sem lessz ma´sabb a szex mint elötte.
Én ellentmondok az elõttem válaszolónak, bocsi. A gátmetszés a legtöbb esetben barbár és szükségtelen dolog, nagyon sokat árthat a szexuális életre vonatkozóan is. Van, aki jól viseli, de az a több, akik nagyon szenvednek vele, nem is csak pár hétig, hanem hónapokig, esetleg évekig. :-( A jobb helyeken - magyarországi jobb kórházakban, otthonszülésnél, illetve nyugat európában és az USA-ban csak indokolt esetben vágnak. Nagyon ritka a gátmetszés tõlünk nyugatra.
A kérdező hozzászólása: köszönöm, "felvilágosultam"! :D
Azt hiszem ez az oldal jól körüljárja a témát: http://margitkorhaz.freeweb.hu/szules_elemei/page0006.html
Én gátvédelemmel szültem és repedtem. Ritka dolog, hogy valaki könyörögjön a gátmetszésért. Én ilyen ritka vagyok, mert mást se csináltam vajúdás közben. Mégse vágtak, mert a lányom feje nem volt nagy (amúgy is a 35. hétre született, csak 32 cm volt a fejátmérõje). Most pedig itt vagyok, 5 héttel a szülés után. Ülni sem tudok! A szexhez meg semmi kedvem. Elõtte mindig én másztam rá a férjemre, most pedig még attól is kiráz a hideg, ha csókolgat (pedig érzelmileg nagyon kötõdök hozzá, jobban szeretem, mint valaha). Terhességem alatt olvastam pro és kontra a gátvédelemrõl. Szinte mindenki, kivétel nélkül arról beszélt, mennyire jó, gyorsan visszatér a szexuális vágy, már pár nappal szülés után. Viszont azok, akikkel személyesen beszéltem és védelemmel szültek, nagyon sokat panaszkodtak arra, hogy kitágultak és nem élvezik a szexet. Ekkor döntöttem el, hogy AKAROK gátmetszést. Aztán nem kaptam. Ja, és a gátvédelem inkontinenciát is okozhat! (Ez utóbbi szerencsére nem jelentkezett nálam.)

Szülésnél volt már olyan, aki gátmetszés nélkül szült? A méhlepény mikor "jön ki"? Szülés után az anyuka milyen ellátást kap? Gyógyszer stb?

Legjobb válasz: Gátmetszés nélkül a gátvédelmes szüléseknél szoktak szülni, de az tovább tart, hogy a szöveteknek legyen elég idejük a tágulásra. A méhlepény, ha nem nyomják ki az emberbõl, 1 órán belül az is "megszületik".

Gátmetszés nélkül a gátvédelmes szüléseknél szoktak szülni, de az tovább tart, hogy a szöveteknek legyen elég idejük a tágulásra. A méhlepény, ha nem nyomják ki az emberbõl, 1 órán belül az is "megszületik".
Én elsõ babát gátmetszés nélkül szültem és nem szakadtam, nem kellett varrni. Már másnap törökülésben szoptattam és a szülõágyról is szinte úgy pattantam le, mintha misem történt volna. Bár én kértem gátmetszést, a doki meg a szülésznõ úgy látták, hogy nincs rá szükség, mert nem volt óriási a babám (3080gramm, 50 cm)és nagyon fegyelmezetten viselkedtem szülés közben. csak akkor nyomtam, amikor mondták, és úgy ahogy mondták. Azt mondta a dokim, hogy nagyon ritka az ilyen szülés, nem is merik bevállalni, csak nagyon kevés esetben...
:) Ez a minta korhàz, nem Magyar orszàgon van, hanem Svàjcban. Hozzàtenném a szobàban mindenkinek az àgya fölött sajàt tv van, tehàt ha éjjel szoptatsz, vagy nappal egyedül vagy, olyan programot nézel amilyet akarsz. Söt.3 menüböl vàlogathatsz mindennap. Ja, azt elfelejtettem irni, hogy havonta a betegbiztositàs 100 euro....Ami kötelezö.Azért annyiért..Ja és a babàt az dvarra kiviheted , van babakocsi a korhàznak:)
Szia! Gátmetszés nélkül is lehet szülni: Az elsõ lányom 4550 grammal született, gátmetszés, -repedés nélkül. A második lányom 4300 grammal szintén gátsérülés nélkül. Nem volt különösebb gátvédelem, sem masszírozás, semmi ilyesmi, nem szedtem homeopátiás csodaszereket sem. Szülés után nem sokkal megszületett a méhlepény is, aztán 2 órán keresztül még a szülõágyon feküdtem, megfigyeltek. A baba persze velem/velünk volt :)
21:03-as ahogy elmeselted a veled tortenteket amit nagyon sajnalok, olyan volt olvasni mintha egy igazi remfilm lett volna.Borzaszto...

Ti mitől féltetek/féltek a terhesség, illetve a szülés alatt? Pl. A fájdalom, a rosszullét, mit szolnak az emberek, gátmetszés, stb stb Van egy csomó.

Legjobb válasz: Én egészséges mértékben, de paráztam terhesség alatt, szülés közben , utána....Félelem a szüléstõl volt....fõleg mikor beakadt a babám, és már a szülõcsatornában volt.....de jó orvos és A Jóisten kezében voltunk, mert nagyon nehezen, de egészségesen megszületett... Gyorsan leírom hozzá, ha 2-nál is féltem (az elõzmények miatt is), õ meg pikkpakk 3 óra alatt kintvolt...

A kérdező hozzászólása: Látom a gátsebtõl sokan félnek még rajtam kívül.:) Utolsó:Szerintem még ha másabb is lesz mint az elõzõ ez is ugyanolyan jó lesz.Lehet még hamarabb is végzel, mert ugyebár a második baba elvileg hamarabb megvan.És egészséges lesz teljesen.
Hát pedig a gátmetszést nem is lehet érezni amikor vágják... ez tényleg így van! és inkább kaptam volna 1 helyett 11 beöntést mint a szülés, mert az tényleg nagyon fáj ám! És ha azt mondták volna ott abban a pillanatban hogy gátvédelem de 1 órás kitolás vagy gátmetszés és 5 perces, akkor a gátmetszést választottam volna... De! Amikor megszületik a Picúr tényleg mintha elvágták volna a fájdalmat és nagyon meg fogsz könnyebbülni, hallod majd a babád sírni, majd rád fektetik, jajjj nem lehet szavakba önteni hogy mekkora boldogság ez :) Minden fájdalmat megér, igen még ezt a fájdalmat is.
Én csak arra gondoltam h szülessen már meg :D 2óra volt az egész. Állítom h most jobban félek...de remélem ez sem lesz olyan gáz.. :)
Én egészséges mértékben, de paráztam terhesség alatt, szülés közben , utána....Félelem a szüléstõl volt....fõleg mikor beakadt a babám, és már a szülõcsatornában volt.....de jó orvos és A Jóisten kezében voltunk, mert nagyon nehezen, de egészségesen megszületett... Gyorsan leírom hozzá, ha 2-nál is féltem (az elõzmények miatt is), õ meg pikkpakk 3 óra alatt kintvolt...
Fog levegõt venni! :) Ha választasz orvost/szülésznõt, csak olyat, akiben 100%-ig megbízol! Nekem nem volt fogadottam, de nagyon jó helyen szültem (Péterfy) :) A gátsebre pedig (ha lesz, mert az sem biztos ám), szuper a vízzel megtöltött és lefagyasztott gumikesztyû :) Nagy WC-hez pedig kapsz segítséget, glicerines kúp formájában :) Gratulálok a Babához! 5, 5 hós Anyuja 1. válaszoló :)
A kérdező hozzászólása: Én magától a szüléstõl nem félek.Inkább hogy a baba egybõl vegyen levegõt meg ilyenek.:) Meg attól hogy a gátsebtõl hogy fogok majd ülni és nagy wc-zni... :) 23 hetes
Szerintem most már mindenhol felszívódó varratokkal öltik össze a gátsebet! 1.
Amellett, hogy a baba egészséges legyen, és nem legyen semmi komplikáció a szülésnél, legjobban a gátmetszéstõl félek. Vagyis nem konkrétan a vágástól, mert azt mondják, hogy azt nem is érezni, mert akkor vágnak pont, mikor fájás van, a varrásnál meg még hat az érzéstelenítõ, de a varratszedéstõl nagyon rettegek. Édesanyám azt mondta, hogy neki nagyon fájt, hetekig még ülni sem tudott.
Én a baba egészségéért aggódtam elsõ sorban, és attól rám szólnak, ha kiabálok. De szerencsére egy hang nélkül megszültem a kislányom, és ebben sokat segített a szülésznõ hozzáállása is. A többivel pedig úgy voltam, hogy túl kell esni rajta, ezeket a kellemetlenségeket már nem úszom meg! :) ))
Terhesség elején h megmaradjon, utána amiatt izgultam hogy ne legyen koraszülött, vége felé meg h legyen makkegészséges. A szülés nem érdekelt, ott bíztam a dokimban, nem is lett semmi baj.
Én a szüléstõl egyáltalán nem féltem, viszont a gátmetszéstõl nagyon. Illetve attól, hogy ha megindul a szülés mit mondok a kórházban (nem volt fogadott dokim), mindig a Nicsak ki beszél jutott eszembe, hogy beszaladok, hogy Elnézést szülök ... Tudom, hogy ez hülyeség, de nem akartam kellemetlen pillanatokat akkor. Végül beküldtek vizsgálatra a kórházba NST után, és indították a szülést, szóval nem kellett volna ezen izgulnom :)
Ez egy nagyon jó kérdés :) Én alapjában véve megerõsõdtem a terhesség alatt, régen egy vérvételbe is bele akartam halni :D A szüléstõl nem kifejezetten félek (egyenlõre), tudom h fájni fog, meg nem adják könnyen a gyereket, de akkor és ott már semmi nem fog érdekelni. Amitõl tartok, vagy nem is tudom h fog zajlani az a beöntés. Kell-e, jó-e ha kérek ilyesmi :) És a gátmetszés :D Mennyire fog utána fájni, tudok-e majd ülni, mennyi idõ alatt gyógyul... 30hkm
én császáros leszek 4 nap van még.a gerincérzéstelenítéstõl félek, h sikerüljön és ne kelljen altatni, mert az nem jó ababának meg attól h a mûtét után nehogy ne ébredjek fel.
Én a szüléstõl féltem (a sérülésektõl), valamint, hogy egészséges lesz-e a Babám. Aztán mire eljutottam a szülésig, már csak az egészséges Kisded érdekelt :) Te mitõl tartasz?

Mi a véleményetek az epidurális érzéstelenítésrol? Ilyenkor is van gátmetszés, vagy megvárják mig kitágulsz rendesen? Tényleg nem érezni semmit? Jaj, és mennyibe kerul?

Legjobb válasz: Szerintem is szuper dolog,azthiszem èn sem bìrtam volna nèlküle,19òràt vajùdtam oxitocinnal,megvàltàs volt az eda!Nekem pontosan egy óra hosszàt hatott,utàna egy òra hosszàt nem kaphattam,aztàn megint kaptam egy òra utàn.Kb a 14.òràba kaptam meg ès ebbe a kèt òra hosszàba mìg hatott tudtam aludni egyet ami nagyon jò volt mert nagyon fàradt voltam,addigra màr 32.òràja fent voltam :-) szòval nekem nagyon jò volt hogy kaptam.Ès igen ingyenes!Ja és vègûl csàszàroztak!

Szerintem is szuper dolog, azthiszem èn sem bìrtam volna nèlküle, 19òràt vajùdtam oxitocinnal, megvàltàs volt az eda!Nekem pontosan egy óra hosszàt hatott, utàna egy òra hosszàt nem kaphattam, aztàn megint kaptam egy òra utàn.Kb a 14.òràba kaptam meg ès ebbe a kèt òra hosszàba mìg hatott tudtam aludni egyet ami nagyon jò volt mert nagyon fàradt voltam, addigra màr 32.òràja fent voltam :-) szòval nekem nagyon jò volt hogy kaptam.Ès igen ingyenes!Ja és vègûl csàszàroztak!
Ingyen van. Én nem akartam kérni, úgy voltam vele hogy kibírom, de 9 óra után, amibõl 7 óra maga volt a pokol, kértem. (elment a vizem, iszonyatos fájások, és nagyon lassan tágultam). Velem is aláíratták a papírt. 20 perccel azután hogy beadták, megtörtént a CSODA, nem fájt!!! Vagyis éreztem, de max mint a menzigörcsök, és felgyorsította a tágulást, utána 1 óra alatt megszületett a baba. A tolófájásokat is éreztem, de nem volt vészes. 6 hónapig kizárólag szoptattam, utána hozzátáplálással még 6 hónapig. Azért hagytam abba a szoptatást mert már nekem volt elég, és a babára a szuri nem volt semmilyen hatással. De ha akkor nem kapom meg, soha többet nem vállaltam volna gyereket... nagyon fájt, ordítottam órákig. Van rizikója, ezekrõl az orvosodat kérdezd. Érdemes megpróbálni a szülést EDA nélkül, aztán ha nem megy a dolog akkor kéred, persze ha így lehet a kórházban ahová jársz.
Az utolsóval értek egyet. Bár még nem szültem (kicsit offolok), de én is megpróbálnám anélkül és akkor kérném, ha nagyon sokáig elhúzódik és nem tágulok egyáltalán. Aztán majd meglátjuk, hogy bírom. Nem hõsködni akarok, és tûfóbiám sincs, meg abban sem hiszek, hogy a babák emiatt nem szopnak rendesen utána, csak át szeretném élni a maga valójában és bízom benne, hogy a baba meg a testem is együtt mûködik majd az agyammal, és sikerül könnyen és viszonylag gyorsan a világra hozni. 38+5 km
Már többször olvastam itt, hogy az Eda hatással van a babára, szoptatásra, de ez NEM így van. A gerinccsatornaban gátolja a fájdalmat továbbító idegek mûködését és 1 adag kb 2 órán keresztül hat, de ismételhetõ. Teljesen más, mint az altatás, ami tényleg hat a babára, ezért bizonyos idõn belül kint kell lennie, hogy ne jusson át a szervezetébe. Egyébként én kaptam eda-t, de nem hatott rendesen. Pech.
1. vagyok, ez csak valószínû, mint írtam is, de nekem ezt elég hozzáértõ ember mondta!
Egy apróság amit keversz kérdezõ: az epi és a gátmetszés nem függ össze. Az epi a vajúdást, a méhszáj eltûnését kísérõ fájásokat enyhíti, tünteti el. A gátad a hüvely és a végbél közötti rész metszését az határozza meg, hogy a szülésznõ és a doki hogyan ítéli meg a kifér repedés nélkül avagy sem. Van hatása a gátvédelemnek, vagy azon tágítani kell, hogy ne repedj tropára amikor a kicsi feje és válla áthalad a szülõcsatornán, kibújik konkrétan. Sajnos nekem személyes tapasztalatom nincs vele, mert az elsõnél nem volt, khban nincs. A másodiknál meg nem is kellett, idõ se lett volna rá.

Milyen érzés a gátmetszés? Olyan, mintha elvágnám az ujjam egy késsel? Vagy még is mihez lehetne hasonlítani?

Vagy olyan,mintha egy papír lappal vágnám el az ujjam??És lehet hallani ahogy vágnak?Milyen az a hang? Egy kíváncsi kismama

Legjobb válasz: Kétszer volt már nekem.Nem éreztem semmit a világon.Nyomás közben vágták,az olló nyisszanását sem hallottam.Az orvos nagyon ügyes volt.Ne félj tõle!

Nekem olyan volt, hogy "nyissz-nyissz"--"oh, ez fajt", s mar jott is a fajas:D Egy pillanatra fajt csak, de elhiheted, hogy eltorpul a vajudas fajdalma mellett:D
Kétszer volt már nekem.Nem éreztem semmit a világon.Nyomás közben vágták, az olló nyisszanását sem hallottam.Az orvos nagyon ügyes volt.Ne félj tõle!
nem , az ujjvágás rosszabb, bár elõtte nem gyötörnek halálra :DDD szóval meg sem érzed, olyan mintha kicsit megcsípnék ott a bõrt de nem érzed...majd csak késõbb :DDD
Nem nagy szám :) Én csak egy kicsit csípõ érzést éreztem, szerintem ha egy papírral elvágod a kezed az kellemetlenebb! Milyen a hangja? mint amikor egy sima ollóval nyisszantassz egyet. Szerintem a szülési fájdalom mellett ez már elhanyagolható dolog. A varrást viszont megszenvedtem, a inkább szültem volna még egyszer, mint az a fél óra :(
Igaza van az elsõnek. Nem fogod érezni, hogy vágnak, csak hallani lesz fura...mármint, ha egyáltalán szükséges lesz (bár, ha elsõ baba, azért sanszos). :)
Anyukám, szülés közben, fájások mellett észre sem fogod venni :D (direkt fájás közben vágnak, akkor nem érzed) Ami rossz: hallod, ahogy nyisszan az olló :)
Én észre sem vettem, a férjem kérdeztem meg szülés után, hogy mikor vágtak.
Nem éreztem és nem is hallottam, fájás közben vágnak, akkor nem erre figyelsz, hidd el. Nekem a varrás sem fájt, varratszedés pedig nem volt, mert felszívódó varratot használtak.
Én nem hallottam a vágást és nem is éreztem. Egyszerûen csak megkönnyebbültem hogy végre kicsusszant a lánykám :) bennem nem hagyott mély nyomokat. Ès a varrás sem volt vészes, mert ott szuszogott mellettem a kisbabám, és csak arra tudtam koncentrálni.
Én ugyan mindet gátvédelemmel szültem, így nem tudom, milyen érzés, de 1. úgy tudom, kapsz lidokaint, ebben az esetben nem érzed, 2. még ha éreznéd is, abban a lelki és fizikai állapotban ez lesz a legkevesebb!
Meg sem éreztem, utána a varrásnál kérdeztem a dokit hogy mégis mit csinál, arra mondta, hogy kellett hely a babának, azt varrná. Csak ne nézz oda, mikor az ollóval matat. Gátvédelemnek viszont utánakérdezhetnél.
Kicsit nézz utána a dolgoknak, és mindenképp próbáld meg a védelmet. Egy jó szülésznõ kell hozzá, és elsõre is szülhetsz védelemmel! Hármat szültem, egyszer kellett vágás (amúgy az olló csattogása máig a fülemben, pedig lassan 6 éve, brrr.), na a vágásból is tovább szakadtam, kb. egy év alatt álltam helyre, míg a metszés nélküli szülésekbõl, amikor csak picit repedtem, kb. 2 hét múlva semmi nem maradt.
Engem vágtak és repedtem is bõven (méhnyak, hüvely, még a végbélnyílásom mellett is varrni kellett ), úgyhogy sajnos ez sem garancia rá. Inkább indulj úgy, hogy ne kelljen semmi...
A kérdező hozzászólása: Igen elsõ baba lesz, és szeretném, hogy vágjanak, minthogy repedjek-szakadjak össze-vissza!! :)
Akkor én vagyok az ellenpélda. Nekem a legfájdalmasabb pillanat volt az egész vajúdás, szülés 13 órája alatt. A vajúdást végig sétáltam, lépcsõn, folyosón, az oxitocinos fájdalmas 1 órát nyikkanás nélkül bírtam, na de a gátmetszéskor ordítottam. Igaz, rövid volt. A varrást azonban nem éreztem. Kíváncsi vagyok, most mi lesz, másik kórház, másik orvos. (második baba) :)

Gátmetszés után mennyi időre szedik ki a varratokat? Mikor kell menni varratszedésre és az nagyon fáj?

Legjobb válasz: Nekem kellett menni szülés után 8 nappal, és egyáltalán nem fájt. Csak 1-2 külsõ varrást elcsípett. A szobatársamnak nem kellett mennie. Mindkettõnkét felszívódó cérnával varrták, nem is tudom nekem miért kellett menni. De jobb lett utána, nem feszített annyira.

Nekem kellett menni szülés után 8 nappal, és egyáltalán nem fájt. Csak 1-2 külsõ varrást elcsípett. A szobatársamnak nem kellett mennie. Mindkettõnkét felszívódó cérnával varrták, nem is tudom nekem miért kellett menni. De jobb lett utána, nem feszített annyira.
Nekem négy nap múlva szedték ki a varratokat, inkább kellemetlen volt, nem fájt. A belsõk felszívódóval voltak varrva, még két hónap után is jött ki belõlem, szóval fel nem szívódott de kiürült.
Nekem felszívódók voltak, így nem kellett mennem varratszedésre. Így nem is fájt :)
a felszívódónak a l"húsban" lévõ része szívódik fel, maga a "látható" része, a csomó pl. lepottyan.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat, én is a felszívódóra tippeltem csak nem voltam benne biztos. Elsõ baba így tapasztalatlan vagyok.
nekem kettõ gyermekem van és egyiknél sem volt gátmetszés
2, 5 nappal a szülés után szedték ki a varrataimat. Egyáltalán nem fájt, még csak kellemetlen sem volt.

Olyan kismamákat szeretnék kérdezni, akik gátmetszés nélkül, azaz gátvédelemmel szültek, hogy mik voltak a tapasztalatok. Alternatív szülőszobában vajúdtak-e és milyen volt az orvos hozzáállása?

Legjobb válasz: Én nem kértem gátvédelmet,de a doki mégis bepróbálkozott!Csak utolsó pillanatokban vágott mert muszály volt.De ennek köszönhetõen(mármint azért mert nem akart vágni)2 óra volt míg kinyomtam a cseppem fejét és csúnyán fejezem ki magam de lyuktól-lyukig szakadtam!!!(Pedig átlagos méretû volt a babám 3.5kg)

Én nem kértem gátvédelmet, de a doki mégis bepróbálkozott!Csak utolsó pillanatokban vágott mert muszály volt.De ennek köszönhetõen(mármint azért mert nem akart vágni)2 óra volt míg kinyomtam a cseppem fejét és csúnyán fejezem ki magam de lyuktól-lyukig szakadtam!!!(Pedig átlagos méretû volt a babám 3.5kg)
Szia! Én midkétszer ugyanabban a kórházban, ügyeletesnél szültem. Elõszõr volt metszés, de csak minimális és szerencsére nem volt vele semmi problémám. Másodszorra olyan gyorsan jött a babám, hogy szinte be s tudtak öltözni, azt hittem szét fogok repedni, mert csak nyomni tudtam folyamatosan. Fél óra alatt megvolt a baba onnan, hogy elfolyt a magzatvizem (elõtte nem sokkal értünk a kórházba mert elment a nyákdugóm) Én voltam a legjobban meglepve, mikor kezembe adták a csöpséget és közölték, sikerült gátvédelemmel szülnöm, nem kellett vágni. :) Saját lábon mentem a kórterembe és utána pár órával már én is vígan üldögéltem. :)
Én kétszer szültem ügyeletesnél, alternatív szobában gátvédelemmel. Nagyon rendes volt mindkétszer az orvos, semmi problémám nem volt. A szülésznõ csinált szinte mindent. Mind a két alkalommal volt burokrepesztés de meg sem éreztem. Elõször a kádban vajúdtam, nagyon elhúzódott (26 óra) így a végén kimásztam az ágyra és ott lett meg a baba. Másodszor az elsõ fájástól kezdve 6 óra múlva lett meg a baba. Itt elõtte már csináltunk gátmasszázst otthon. Nyugodtan merj az ügyeletesnél szülni és bátran kérdezd meg hogy szabad -e az alternatív szoba mert maguktól nem ajánlják fel mert nem szeretnek utána takarítani a szülésznõk és az orvosnak is könnyebb a szülõágyon vizsgálni. De ha mondod hogy ott szeretnél szülni akkor megengedik és nagyon kedvesek. (Szent Imre) Nem vagyok annak a híve hogy százezreket fizessünk a dokinak a semmiért. A szülésznõ sokkal többet érdemelne hiszen õ csinál mindent (ha már itt tartunk) ORvoshoz is sztk-ba jártam pedig én is kórházban dolgozom/(dolgoztam) dolgozó vagyok.
Válasz az offra. Az alternatív szülõszobában ált. nem csak a hagyományos szülõágy, hanem más, a vajúdást, ill. alternatív kitolási pozíciókat lehetõvé tevõ eszközök (szülõszék, labda, bordásfal, kád, kötél...) is rendelkezésre állnak. A gátvédelemnél az a fontos, hogy ne hanyatt fekve, un. kõmetszõ pozícióban szülj, mert úgy a farok csont felfele kanyarodik, és a lehetõ legkisebb lesz a hely a kitolásra, így szinte automatikusan vágni kell. Ideális helyzet, amit jónak érzel, pl. térdeplés, guggolás, állás, ülés.
Én az Istvánban szültem, ahol teljesen természetes a gátvédelem. A fogadott szülésznõmnek is természetes volt, õ csinálta. Alternatív szobában szültem, de nem ezen múlott. A lényeg a testhelyzet, hogy kényelmes pozícióban, és ne háton fekve szülj, mert úgy értelmetlen. Nekem bejött, teljesen ép maradt a gát.
Én az elsõ babát gátmetszéssel (problémamentes gyógyulással) szültem, a másodikat sok év után gátvédelemmel. Nem beszéltem meg elõre a dokival, fogadott szülésznõm nem volt, mégis megpróbálták és sikerült vágás nélkül megúsznom. Pedig viszonylag gyorsan, 3, 5 óra alatt lezajlott a szülésem. Nekem sokkal jobb volt így gátvédelemmel utólag, 3 óra múlva már törökülésben ültem az ágyon, kicsit zsiborgott ugyan az altájék de egyáltalán nem fájt. Megúsztam a varrogatást és varratszedést is.
Offolok ne haragudjatok! Mit jelent hogy alternativ szülõszoba? Ha gátvédelemmel szülünk milyen testhelyzetben lehet szülni?
Köszi a választ:) !
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat, majd anno én is így szeretnék szülni, csak mivel BAZ megyében élek, itt nem olyan gyakori a gátvédelmes szülés. Egyébként fogadott orvosom lesz. :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!