Találatok a következő kifejezésre: Mi az egyéni vállalkozó (22 db)

Mi a különbség az egyéni vállalkozó és az egyszemélyes Kft. -vel rendelkező vállalkozó között?

Legjobb válasz: Az egyéni vállalkozó magán vagyonával is felel, de az egyszemélyes kft esetén csak a kft-be bevitt vagyonnal. Magyarán adótartozás esetén lefoglalhatják, árverezhetik a házadat, míg kft esetén nem. Kft esetén 500 ezer a kezdõtõke, egyéni vállalkozó esetén nincs ilyen. A kft-nek magasabb a könyvelési díja általában. Dióhéjban ennyi. Egy pénzügyes hallgató.

Az egyéni vállalkozó magán vagyonával is felel, de az egyszemélyes kft esetén csak a kft-be bevitt vagyonnal. Magyarán adótartozás esetén lefoglalhatják, árverezhetik a házadat, míg kft esetén nem. Kft esetén 500 ezer a kezdõtõke, egyéni vállalkozó esetén nincs ilyen. A kft-nek magasabb a könyvelési díja általában. Dióhéjban ennyi. Egy pénzügyes hallgató.
Egyszemélyes KFT-nél is az ügyvezetõ a teljes vagyonával felel. Attól még hogy az a neve, hogy korlátolt felelõsségû társaság, a valóságban ez nem így van. Kérdezz csak meg egy ügyvédet. Olyan nincs , hogy senki nem felel valamiért. A különbség egyébként az adózásban van: egyéni vállalkozó egybõl leadózik mindent a bevételbõl, utána a maradékot arra költi , amire akarja. KFT-nél csak a társasági adót fizeted meg, utána dönthetsz, hogy benne hagyod a cégben a maradékot, vagy kiveszed osztaléknak. Ha sok a bevétel, akkor a KFT éri meg jobban.
A kérdező hozzászólása: Azt meg tudod mondani , hogy mekkora bevételtõl éri meg Kft.-t alapítani ?
Egyszemélyes kft. esetében nem felel minden esetben a magán vagyonával. "Bizonyos esetekben most is él, -és nem csak az egyszemélyes kft tulajdonosok esetében- a teljes anyagi felelõsség. Mégpedig akkor, amikor megállapítható, hogy a kár okozása, (amire nem elég a kft vagyona kártérítésre) a tulajdonos szándékossága, illetve neki felróható okokból ered." Attól függ milyen tevékenységet akarsz folytatni, ha csak minimálbért vagy kicsit többet keresel, akkor elég ha egyéni vállalkozó vagy.
Abban az esetben, ha vanegy több mint heti36 órás fõállás, a másodállású vállalkozó mentesül a járulékfizetés alól..ez egyszemélyes kft esetében is így van? Tehát ha van pl. egy heti 40órás munkaviszonyom, másodállásban pedig egy egyszemélyes kft tulajdonosa vagyok, kell fizetnem járulékokat?

Mi az az egyéni vállalkozó?

Legjobb válasz: gyéni vállalkozásnak számít a devizajogszabályok szerint belföldinek minõsülõ természetes személy üzletszerû - saját nevében és kockázatára, rendszeresen, haszonszerzés céljából folytatott - gazdasági tevékenysége. Az egyéni vállalkozó bármilyen, jogszabály által nem tiltott üzletszerû, gazdasági tevékenységet folytathat Magyarország területén. Az egyéni vállalkozó felelõssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel.

gyéni vállalkozásnak számít a devizajogszabályok szerint belföldinek minõsülõ természetes személy üzletszerû - saját nevében és kockázatára, rendszeresen, haszonszerzés céljából folytatott - gazdasági tevékenysége. Az egyéni vállalkozó bármilyen, jogszabály által nem tiltott üzletszerû, gazdasági tevékenységet folytathat Magyarország területén. Az egyéni vállalkozó felelõssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel.

Mit kell tenni, ha az egyéni vállalkozót kitették a KATA-ból, mert nem fizetett idõben adót?

Kell-e bevallást beadni errõl?

Legjobb válasz: Hát igen, és inntõl normál egyéni vállalkozóvá lettél, tehát keress meg egy könyvelõt.

Hát igen, és inntõl normál egyéni vállalkozóvá lettél, tehát keress meg egy könyvelõt.


Az egyéni vállalkozó hogyan és mikor nyilatkozhat arról, hogy kinek ajánlja adója 1%-át?

Legjobb válasz: Akkor amikor a személyi jövedeladó bevallást elkészíti, az pedig februárban esedékes. Mivel neten kell a bevallást is letölteni az 1%ról is egy netes adatlapon kell nyilatkozni. Ugyanis az 1% nem az összes adód egy százaléka csak az szja 1%a.

Akkor amikor a személyi jövedeladó bevallást elkészíti, az pedig februárban esedékes. Mivel neten kell a bevallást is letölteni az 1%ról is egy netes adatlapon kell nyilatkozni. Ugyanis az 1% nem az összes adód egy százaléka csak az szja 1%a.

Az egyéni vállalkozó mit írhat le a nyereségébõl, milyen költségeket?

Telefonszámla ? Lakbér? Fûtés számla ? Ebéd számla? Benzin? Autópálya matrica? Ruházkodás számláit? mit tudom még mit.... sok a felvetés és még ki tudja mik vannak, de kezdõként ilyenek jutnak eszembe.

Legjobb válasz: A vállalkozás formájától is függ. A KATA rendszerben pl semmit nem írhatsz le.

A vállalkozás formájától is függ. A KATA rendszerben pl semmit nem írhatsz le.
A kérdező hozzászólása: A várva várt kérdés...mi az a KATA rendszer?
[link]
A kérdező hozzászólása: Olvasva a KATA szabályait, egy kardinális dolog van, azaz nekem van fõállásom, és amellett indítanék egy vállalkozást, egyéni vállalkozás formájában. Ez azt hiszem fontos lett volna mondanom.

Mit szóltok a jövőévben bevezetni kívánt új adórendszerhez ami az egyéni vállalkozóknak fog kedvezni? (50 ezer Ft-os fix adó)

http://jakabandor.blog.hu/2012/07/08/otvenezer_forintos_adozas

Legjobb válasz: Azt, hogy az a blog sok mindenben félretájékoztat. Néhány példa: A minimálbér nettója nem 70470, hanem 60ezer valamennyi. Amirõl ír, az a garantált bérminimum. Adót (valószínûleg az SzJAra gondol) csak a ténylegesen felvett kivét után kell fizetni. A könyvelõ olcsóbb is lehet (ennyiért már KFTt is könyvelnek) "Szolgáltatásod árát 27% ÁFA terheli" Van alanyi mentes, tárgyi mentes. Nagyon sok mindenki ÁFA körön kívüli, egy fillér ÁFAt nem fizet. A részleteirõl meg végképp nincs pontos infó, így nem lehet megmondani jó lesz-e, vagy sem.

Azt, hogy az a blog sok mindenben félretájékoztat. Néhány példa: A minimálbér nettója nem 70470, hanem 60ezer valamennyi. Amirõl ír, az a garantált bérminimum. Adót (valószínûleg az SzJAra gondol) csak a ténylegesen felvett kivét után kell fizetni. A könyvelõ olcsóbb is lehet (ennyiért már KFTt is könyvelnek) "Szolgáltatásod árát 27% ÁFA terheli" Van alanyi mentes, tárgyi mentes. Nagyon sok mindenki ÁFA körön kívüli, egy fillér ÁFAt nem fizet. A részleteirõl meg végképp nincs pontos infó, így nem lehet megmondani jó lesz-e, vagy sem.

Ha egyéni vállalkozó voltam és felmondtam 10 nappal ezelőtt akkor utána miket kell bevallani az Apeh felé?

Legjobb válasz: Az egyéni vállalkozó hogy mond fel? hmm... Ha megszüntetted az egyéni vállalkozásodat, akkor elvileg a vállalkozás ideje alatt is kellett legyen könyvelõd. Neki tudnia kell ezeket a dolgokat. Tehát amig "nem mondtál fel" is volt egy csomó bevallási kötelezettséged.

Az egyéni vállalkozó hogy mond fel? hmm... Ha megszüntetted az egyéni vállalkozásodat, akkor elvileg a vállalkozás ideje alatt is kellett legyen könyvelõd. Neki tudnia kell ezeket a dolgokat. Tehát amig "nem mondtál fel" is volt egy csomó bevallási kötelezettséged.

Egyéni vállalkozóknak meddig kell megkapniuk az adózáshoz szükséges levelet? Mi a határidő?

Legjobb válasz: Milyen levélre gondolsz? A bevallásra? Annak a határideje febr.27. De mivel az egyéni vállalkozó elektronikus bevallásra kötelezett, nem levélre kell várni, hanem intézni a bevallást elektronikus úton. Már fent van az Apeh honlapján a nyomtatvány.

Milyen levélre gondolsz? A bevallásra? Annak a határideje febr.27. De mivel az egyéni vállalkozó elektronikus bevallásra kötelezett, nem levélre kell várni, hanem intézni a bevallást elektronikus úton. Már fent van az Apeh honlapján a nyomtatvány.
A kérdező hozzászólása: Igen arra! Akkor lehet elektronikus úton töltöm ki. És azt nem tudod, hogy meddig kötelesek kiküldeni a pénzt?

Tanulói jogviszonnyal rendelkező egyéni vállalkozó mi után fizet adót? És mennyi fizetést vehetek fel anélkül, hogy azt megadóztatnák?

Kereskedésről lenne szó veszek X-ért eladom 2X ért Nézzünk egy konkrét példát, hogy érthetőbb legyen: veszem 500kért eladom 1M ért és közben tanuló vagyok kell-e adót fizetnem ha kell ugyan annyit mintha nem lennék tanuló avagy kevesebbet? És mint alkalmazott nyilván fel kell vennem magam mint alkalmazottat és menyi az az összeg amennyit kivehetek havonta mindenféle +adó fizetés nélkül?

Legjobb válasz: Mint egyéni vállalkozó, nem alkalmazhatod saját magad. Ha nappali tagozatos tanuló vagy, akkor a tényleges jövedelem kivét után kell járulékokat és adót fizetned. Ha nem nappalis, akkor a járulék alapod a mindenkori minimálbér. Bért, jövedelem kivétet egy forintot sem vehetsz ki járulék és adó fizetés nélkül. Költségtérítést vehetsz ki adó- és járulékmentesen a törvényben meghatározott mértékig.

Mint egyéni vállalkozó, nem alkalmazhatod saját magad. Ha nappali tagozatos tanuló vagy, akkor a tényleges jövedelem kivét után kell járulékokat és adót fizetned. Ha nem nappalis, akkor a járulék alapod a mindenkori minimálbér. Bért, jövedelem kivétet egy forintot sem vehetsz ki járulék és adó fizetés nélkül. Költségtérítést vehetsz ki adó- és járulékmentesen a törvényben meghatározott mértékig.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!