Találatok a következő kifejezésre: Mi az egyéni (78 db)

Mi az egyéni adószám kiváltásának a menete?

Egyetemre járok, nappali tagozatos hallgatóként és szeretném kiváltani az egyéni adószámot, hogy iskola mellett dolgozhassak, de nem rendszeresen, csak eseteként. Milyen módon lehet kiváltani az egyéni adószámot és milyen fizetési kötelezettségek vannak vele? Nagyon bonyolult az adózás utána?

Legjobb válasz: Miért nem a NAV/APEH ügyfélszolgálatához fordulsz?

Miért nem a NAV/APEH ügyfélszolgálatához fordulsz?
A kérdező hozzászólása: Természetesen el akarok menni, de gondoltam elsõnek körbekérdezek itt, hátha valaki hozzám hasonló helyzetben van és tud egy kis felvilágosítást adni...
Nem muszáj elmenni, az APEHnak használható honlapja van.

Van egyéni nyugdíjszámla, vagy nincs egyéni nyugdíjszámla? Mi az igazság?

http://mandiner.hu/cikk/20120731_allamtitkarsag_az_egyeni_ny..

Legjobb válasz: Nem vagyok bennfentes, de tudom, hogy nincs egyéni nyugdíjszála. Az a nyilvántartás van, ami a rendszerváltás óta létezik. A volt magánnyugdíj-pénztári tagoknak pont úgy, mint azoknak, akik nem voltak azok. Az egyéni számla értelme az lenne, hogy az azon gyûjtött pénz, a járadék igénybevétele elõtt örökölhetõ lenne, illetve folyamatosan figyelemmel lehetne kísérni, hogy mennyi járadékra vagy jogosult. Valószínû, hogy ez az ígéret a mézesmadzag kategóriába tartozott, csak elfogyott a méz.

Nem vagyok bennfentes, de tudom, hogy nincs egyéni nyugdíjszála. Az a nyilvántartás van, ami a rendszerváltás óta létezik. A volt magánnyugdíj-pénztári tagoknak pont úgy, mint azoknak, akik nem voltak azok. Az egyéni számla értelme az lenne, hogy az azon gyûjtött pénz, a járadék igénybevétele elõtt örökölhetõ lenne, illetve folyamatosan figyelemmel lehetne kísérni, hogy mennyi járadékra vagy jogosult. Valószínû, hogy ez az ígéret a mézesmadzag kategóriába tartozott, csak elfogyott a méz.
A kérdező hozzászólása: zoli7980 Akkor miért kapott a mandineres cikk 2X annyi zöldet, mint pirosat ??? Miért?
Kérdezõ! Nézd már meg a cikket, hol állította az a cikk, hogy már van egyéni számla? Azt mondja, hogy törvényileg rendezték, lehetõség nyitva áll elõtte. De konkrét megvalósításról melyik mondatban beszél?
"A manyupot azért szüntették be, mert qrva nagy államadósságot generált, és nem érte meg fenntartani..." Na ez nem igaz. A pénztárak finanszírozták a magyar államadósságot, nem õk generálták. A mindenkori kormányok generálták az államadósság növekedését. Egyébként nem azért szüntették be, hanem azért mert az Orbán-kormány jókora lyukat ütött a költségvetésen, amit valahonnan be kellett tömni. Azután elfogyott a pénz, jöttek a különféle adók tömkelegei, mind azért, hogy fenn tudják tartani az egykulcsos adórendszert.
Nincs egyéni számla. Miért, mit vártál?
1: A mandis cikk azért kapott kétszer annyi zöldet, mint pirosat, mert a legalja fideszes párkatonák telephelye. Olvasd el a hozzászólásaikat egy ellenzéki cikk alatt, komolyan azon a szinten vannak, hogy a cikkíró külsejébe kötnek bele, magához az íráshoz hozzá sem szólnak. 2: Az nem egyéni számla, hogy tudják, befizettem e a járulékot. Az az egyéni számla, hogy ha én holnap úgy döntök, hogy Alaszkában akarok olajipari munkás lenni, és ehhez kezdõtõke kell, akkor bemegyek a nyugdíjfolyósítóhoz, köszönök illedelmesen, majd mondom, hogy "akkor vinném a pénzemet. " Azok meg egy hang nélkül odaadják, mert az enyém. Jelenleg egy bizonytalan, homályos, szóbeli ígéret van, hogy majd egyszer kapok valamennyi nyugdíjat, mindezt úgy, hogy ami korábban nyugdíjJÁRULÉK volt, most ADÓ. A kiemelés szándékos, mert ha járulékot fizetek, akkor az jogviszont keletkeztet, ellenben, az adó nem. Biztos nem véletlen ez a variálás. 3: Ha a manyupok "lehúzós gengszterek" voltak, akkor az állam meg egy rohadt, nemzetközi bûnszövetkezet.
A kérdező hozzászólása: Szóval akkor a mandineres cikk a hazugság? :O
A kérdező hozzászólása: Hát nem tudom...én ezt a magyar nemzet onlinen olvastsm...hogy ezért kellett beszüntetniük és azt a 3000 milliárdot meg átszervezni.
A Manyupot azért szüntették meg, hogy a Fidesz ellophassa ! Nem azért, mert az államháztartásnak akkora teher volt. Ezt csak a Fidesz állítja. Magánszámla pedig nincs és nem is lesz.
A kérdező hozzászólása: A manyupot azért szüntették be, mert qrva nagy államadósságot generált, és nem érte meg fenntartani, másrészt nagy gengszterek voltak õk is a lenyúlásban. Én ilyenekrõl is hallottam.
Nincs ellentmondás a kettõ között. Mandineres cikk: "gondoskodott arról, hogy egyénileg vezethetõek legyenek a nyugdíjbiztosítással összefüggõ adatok" Tehát már lehetséges (törvényileg), de jelenleg még nincsenek.
"Hát nem tudom...én ezt a magyar nemzet onlinen olvastsm..." Erre annyit mondhatok, hogy ne a Nyerges-Simicska-féle házisajtóból tájékozódj. "De tény, hogy ezt a nehéz helyzetet kellett volna fenntartani, hogy 20 év múlva az állami nyugdíjpénztár fellélegezhessen." Igen, 2025-2030-ig tart még egy viszonylag kedvezõ demográfiai helyzet, amíg a Ratkó I-II generáció egyszerre dolgozik még. Addig még kevesebb nyugdíjast kell úgymond eltartani, de majd miután az elsõ Ratkó-generáció nyugdíjba megy lesz nemulass! Akkor jelentõsen meg fog nõni a nyugdíjkassza fizetési kötelezettsége. A Manyup rendszer lényege, hogy a két idõszak közötti terhelést egyenlítette ki, tehát most lemondott bevételekrõl, hogy késõbb fenntarthatóvá váljon a rendszer. Ha ezt végiggondoljátok, láthatjátok milyen "bölcs" lépést tett a kormány. Ellopták a jövõt.

Mi az az egyéni vállalkozó?

Legjobb válasz: gyéni vállalkozásnak számít a devizajogszabályok szerint belföldinek minõsülõ természetes személy üzletszerû - saját nevében és kockázatára, rendszeresen, haszonszerzés céljából folytatott - gazdasági tevékenysége. Az egyéni vállalkozó bármilyen, jogszabály által nem tiltott üzletszerû, gazdasági tevékenységet folytathat Magyarország területén. Az egyéni vállalkozó felelõssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel.

gyéni vállalkozásnak számít a devizajogszabályok szerint belföldinek minõsülõ természetes személy üzletszerû - saját nevében és kockázatára, rendszeresen, haszonszerzés céljából folytatott - gazdasági tevékenysége. Az egyéni vállalkozó bármilyen, jogszabály által nem tiltott üzletszerû, gazdasági tevékenységet folytathat Magyarország területén. Az egyéni vállalkozó felelõssége korlátlan, azaz teljes vagyonával felel.


Mi a különbség az egyéni vállalkozó és az egyszemélyes Kft. -vel rendelkező vállalkozó között?

Legjobb válasz: Az egyéni vállalkozó magán vagyonával is felel, de az egyszemélyes kft esetén csak a kft-be bevitt vagyonnal. Magyarán adótartozás esetén lefoglalhatják, árverezhetik a házadat, míg kft esetén nem. Kft esetén 500 ezer a kezdõtõke, egyéni vállalkozó esetén nincs ilyen. A kft-nek magasabb a könyvelési díja általában. Dióhéjban ennyi. Egy pénzügyes hallgató.

Az egyéni vállalkozó magán vagyonával is felel, de az egyszemélyes kft esetén csak a kft-be bevitt vagyonnal. Magyarán adótartozás esetén lefoglalhatják, árverezhetik a házadat, míg kft esetén nem. Kft esetén 500 ezer a kezdõtõke, egyéni vállalkozó esetén nincs ilyen. A kft-nek magasabb a könyvelési díja általában. Dióhéjban ennyi. Egy pénzügyes hallgató.
Egyszemélyes KFT-nél is az ügyvezetõ a teljes vagyonával felel. Attól még hogy az a neve, hogy korlátolt felelõsségû társaság, a valóságban ez nem így van. Kérdezz csak meg egy ügyvédet. Olyan nincs , hogy senki nem felel valamiért. A különbség egyébként az adózásban van: egyéni vállalkozó egybõl leadózik mindent a bevételbõl, utána a maradékot arra költi , amire akarja. KFT-nél csak a társasági adót fizeted meg, utána dönthetsz, hogy benne hagyod a cégben a maradékot, vagy kiveszed osztaléknak. Ha sok a bevétel, akkor a KFT éri meg jobban.
A kérdező hozzászólása: Azt meg tudod mondani , hogy mekkora bevételtõl éri meg Kft.-t alapítani ?
Egyszemélyes kft. esetében nem felel minden esetben a magán vagyonával. "Bizonyos esetekben most is él, -és nem csak az egyszemélyes kft tulajdonosok esetében- a teljes anyagi felelõsség. Mégpedig akkor, amikor megállapítható, hogy a kár okozása, (amire nem elég a kft vagyona kártérítésre) a tulajdonos szándékossága, illetve neki felróható okokból ered." Attól függ milyen tevékenységet akarsz folytatni, ha csak minimálbért vagy kicsit többet keresel, akkor elég ha egyéni vállalkozó vagy.
Abban az esetben, ha vanegy több mint heti36 órás fõállás, a másodállású vállalkozó mentesül a járulékfizetés alól..ez egyszemélyes kft esetében is így van? Tehát ha van pl. egy heti 40órás munkaviszonyom, másodállásban pedig egy egyszemélyes kft tulajdonosa vagyok, kell fizetnem járulékokat?

Mit kell tenni, ha az egyéni vállalkozót kitették a KATA-ból, mert nem fizetett idõben adót?

Kell-e bevallást beadni errõl?

Legjobb válasz: Hát igen, és inntõl normál egyéni vállalkozóvá lettél, tehát keress meg egy könyvelõt.

Hát igen, és inntõl normál egyéni vállalkozóvá lettél, tehát keress meg egy könyvelõt.

Én jövõ tavasszal szeretnék õstermelõit kiváltani, de egyéni vállalkozóit is. Katás lennék, és alanyi mentes, mivel az áfa nem lényeg egyik tevékenységnél sem. Lehetek KATÁS és áfamentes egyéni vállalkozó õstermelõ? Hogyan alakul pl a járulék?

Értek a növénytermesztéshez, az egyik szakmám eladó, a másik kézápoló-mûkörömépítõ. Az ideji termésem nagyon jó volt, jövõre az egyik helyi zöldségeshez beszállíthatnék, de a palántákat is nevelnék, amiket el tudnék adni, köztes idõben körmöznék,stb .Megélni komoly befektetés nélkül egyikbõl se lehet, ezért kombinálnám nincs tõkém, csak szorgalmas vagyok. A többi tevékenységre azért volna szükségem, hogy egész évben legyen bevételem, jövedelmem. Itt a járulékfizetés alakulása a kérdés és, hogy ez gond nélkül egyesíthetõ, összevonható? A másik kérdés, pedig, mivel 2014 októberig gyesen vagyok, ez kivitelezhetõ-e anélkül, hogy a gyest lemondanám csak mert fix ellenben megélni, gyereket nevelni nem lehet belõle. Aztán mivel nincs munkáltatóm az e.v.-t fõállásnak tekinti az állambácsi,ami viszont kizárja a gyest elvileg. Remélem tud valaki segíteni, tanácsot adni, válaszolni. Ami nem mûködik, azt úgyis megszüntetném, de nekem már nagyon elegem van a nyomorból és szeretnék egy normális életet. A legalitás meg muszály, mivel csak mennek az évek.Köszönöm a válaszokat elõre is.

Legjobb válasz: Köszönöm a választ! Idén már sajnos max diót tudnék árulni, abból meg nem volna annyi bevétel, amennyi a járulék sajnos, de már megvan a stratégiám tavasztól, azt követve vélelmezem, hogy már megélünk belõle. Nagyszülõk nincsenek már évek óta, nincs segítség ilyen módon egyikünk részérõl sem. 2 éves a kicsi, most kerültem át gyedbõl gyesbe, csak a munkáltatóm nem tudott a fõ helyett részmunkaidõt felajánlani, így megváltunk egymástól. Kicsi gyerekkel meg esélytelen elhelyezkedni. Átképzésbe is azért gondolkodtam, mert az önfenntartás felé kell gondolkodni, nem szabad a kánaánra várni. Köszönöm! :)

A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! Idén már sajnos max diót tudnék árulni, abból meg nem volna annyi bevétel, amennyi a járulék sajnos, de már megvan a stratégiám tavasztól, azt követve vélelmezem, hogy már megélünk belõle. Nagyszülõk nincsenek már évek óta, nincs segítség ilyen módon egyikünk részérõl sem. 2 éves a kicsi, most kerültem át gyedbõl gyesbe, csak a munkáltatóm nem tudott a fõ helyett részmunkaidõt felajánlani, így megváltunk egymástól. Kicsi gyerekkel meg esélytelen elhelyezkedni. Átképzésbe is azért gondolkodtam, mert az önfenntartás felé kell gondolkodni, nem szabad a kánaánra várni. Köszönöm! :)

Lehetséges 6/8 órás munka mellett egyetemi tanulmányokat folytatni? Mit takar az egyéni tanrend? Hogyan egyeztethetem össze a munkát a tanulással?

Legjobb válasz: Egyéni tanrend azt takarja, hogy év közben melózol, közben kapod az anyagokat a tanártól e-mai-en és félév végén vizsgázol. Esetleg lehet pár konzultáció, beadandó feladat. Egyenként kell levadászni az oktatókat, hogy hogyan oldják meg meg ilyenek. Elég macerás elintézni, de utána már csak magadnak tanulsz a kapott anyagokból, esetleg hétvégi konzultáción is részt kell venned. Tanár függõ, viszont abból a tárgyból is vizsgáznod kell, ami félévközinek van meghirdetve.

Egyéni tanrend azt takarja, hogy év közben melózol, közben kapod az anyagokat a tanártól e-mai-en és félév végén vizsgázol. Esetleg lehet pár konzultáció, beadandó feladat. Egyenként kell levadászni az oktatókat, hogy hogyan oldják meg meg ilyenek. Elég macerás elintézni, de utána már csak magadnak tanulsz a kapott anyagokból, esetleg hétvégi konzultáción is részt kell venned. Tanár függõ, viszont abból a tárgyból is vizsgáznod kell, ami félévközinek van meghirdetve.
Munka miatt nem adnak egyéni tanrendet legalábbis az én sulimban nem. Sport, vagy párhuzamos képzés, vagy egészségügyi okokból adnak. Ennek is nézz utána.
Nincs tapasztalatom. Nehéz szitu, de jó, hogy tanulni akarsz a rövid távon könnyebb út (munka) helyett. De tartok töle, hogy esélyes, hogy igy jó sokáig fog így tartani. Sokkal-sokkal könnyebb ugy tanulni, ha része vagy a közösségnek. Nem tudod máshogy megoldani? Pl. csak 4 órát dolgozni, nyáron többet/külföldön dölgozni, diákhitelböl élni? (A levelezö szakokat gondolom már nézted.)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, már megoldódott a problémám. Nappali képzésben tanulok, nyáron dolgozom, illetve ösztöndíjból kijövök. :)
elözö vagyok, és cooool! :-D

Mi a különbség a pszichiátriai kezelés és az egyéni pszichoterápia között?

Ha van egyáltalán valami különbség. Aki tudja, mondja meg...

Legjobb válasz: A pszichiátriai kezelés általában gyógyszeres (is) és pszichiáter végzi. Az egyéni pszichoterápia pszichológussal történik, esetenként kiegészítheti gyógyszeres kezelés, de általában ezalatt a "klasszikus leülsz a pszichológussal szemben és beszélgettek" kezelés értendõ.

A pszichiátriai kezelés általában gyógyszeres (is) és pszichiáter végzi. Az egyéni pszichoterápia pszichológussal történik, esetenként kiegészítheti gyógyszeres kezelés, de általában ezalatt a "klasszikus leülsz a pszichológussal szemben és beszélgettek" kezelés értendõ.
A klasszikus "beszélgetõs" terápián kívül még számtalan nagyon jó módszer létezik. A pszichiátriai kezelés gyógyszeres terápiát és betegkövetést jelent. A pszichoterápia gyógyszermentes eljárás, az élménymódon, viselkedésen, érzelmeken változtat. Vannak olyan problémák, amik csak gyógyszeresen kezelhetõek és van, aminek a teljese gyógyulásához elengedhetetlen a pszichoterápia is.
Persze, még számtalan más is van: pszichodráma csoportok, viselkedésterápia stb. De a kettõ közti különbség volt a kérdés.

Pontosan mit jelent a Föiskolan az egyeni tanrend levelezö tagozaton?

Legjobb válasz: Melyik fõiskolán? PTE-ETK-n egyéni tanrednes voltma

Melyik fõiskolán? PTE-ETK-n egyéni tanrednes voltma
A kérdező hozzászólása: Bekescsaban a Szent Istvanba, szeretnem folytatni a tanulmanyaimat.
Általában elõadások látogatása alól és egyes esetekben vizsgázás alól kaphatsz felmentést. De szemináriumra és gyakorlatra akkor is be kell járnod.

Fiatalok, mi a véleményetek az egyéni vállalkozói munkaviszonyról?

Cikkhez kellene néhány vélemény :)))

Legjobb válasz: Véleményem egyelõre nincs, de ha ez adalék a cikkhez: kezdek gondolkodni, hogy milyen vállalkozást is lehetne indítanom. Ugyanis kukába dobhatom a diplomám és az elvileg 10 éves munkatapasztalatomat, nem találok munkát. Talán vállalkozni kéne, de nem is tudom mire. Mi az ami menne, és aminek kitanulásához nem kell hosszú idõ?! Szóval végsõ kétségbeesés okán fantáziálok ezen.

Véleményem egyelõre nincs, de ha ez adalék a cikkhez: kezdek gondolkodni, hogy milyen vállalkozást is lehetne indítanom. Ugyanis kukába dobhatom a diplomám és az elvileg 10 éves munkatapasztalatomat, nem találok munkát. Talán vállalkozni kéne, de nem is tudom mire. Mi az ami menne, és aminek kitanulásához nem kell hosszú idõ?! Szóval végsõ kétségbeesés okán fantáziálok ezen.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!