Találatok a következő kifejezésre: Mi az diszlexia (4 db)

Mi az a diszlexia?

segítenétek? nem tudom mit jelent :(

Legjobb válasz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Diszlexia

Persze, hogy segítünk! Dolgozatot írsz belõle? Vagy van valakid, aki ...? Egyébként: szerinted mi a diszlexia? Eddig mit tudtál meg róla? Látom, már kaptál választ privátban. Mindenesetre megnézheted az olvasászavarok megoldásának honlapját: Olvasasklinika.hu.
Olvasási gubanc, lehet hogy nekem is van, vagy csak néha elfelejtem melyik betût hogy írják...

Mi az a diszlexia?

Legjobb válasz: Mint, ahogy már mondták, a diszlexia olvasási zavar. Nekem is az van, nem nõhetõ ki, csak javítani lehet, idõben kell felismerni, persze, az sem mindegy, hogy milyen fokú ez a dolog. Illetve, bárkinek is legyen diszlexiája, egyátalán ne érezze magát rosszul miatta, el kell fogadni, és javítani rajta, "kap helyette, egy másik képességet".

Mint, ahogy már mondták, a diszlexia olvasási zavar. Nekem is az van, nem nõhetõ ki, csak javítani lehet, idõben kell felismerni, persze, az sem mindegy, hogy milyen fokú ez a dolog. Illetve, bárkinek is legyen diszlexiája, egyátalán ne érezze magát rosszul miatta, el kell fogadni, és javítani rajta, "kap helyette, egy másik képességet".
Pontosítanám az elõzõ válaszadók válaszait. A diszlexiának az ég világon semmi köze az íráshoz, hiszen az írás nehézsége a diszgráfia, mint ahogyan azt a neve is rejti. Azt viszont helyesen írták, hogy a diszlexia az olvasási nehézséget jelenti. Van még egy változat a számolási nehézségre, az a diszkalkulia.
A diszlexia az olvasás nehézsége. Nagyon sok munkával teljesen az alapoktól indulva (pl:téri orientáció) lehet fejleszteni az olvasási készséget. Jelei: betûtévesztés pl: b-p, sz-zs, p-d, t-d, vagy szótagok keverése, vagy a szavakat a végérõl, közepérõl kezdi olvasni a gyerek. Vizsgálatokkal idõben ki lehet szûrni, de van akinél felsõtagozatban, vagy gimiben derül ki. Addig pedig "bukdácsol" és sok kudarc éri, mert ha olvasni nem tud, tanulni sem fog tudni. Szûrõvizsgálatokról a tanító néninél, vagy a nevelési tanácsadóban kell érdeklõdni. Sok sikert!
olvasási nehézség. A párja a diszgráfia, az pedig írási. TZökéletesen kezelhetõ, páromnak mindkettõ van, és nem is gyenge. Imád olvasni, és írni is tud (pedig olyan erõs, hogy ezen meglepõdtek)
A diszlexia különleges neurológiai eredetû tanulási probléma a folyékony és pontos olvasás, írás és helyesírási készség elsajátításában.
Olvasási, írási nehézség, kis mértékben sok munkával javítható. Senki nem tehet róla, sem a gyerke, sem a szülõ, de foglalkozni kell a problémával!
Alapvetõen olvasási nehézség különbözõ szintekkel. Van akinél jól kezelhetõ és megtanul olvasni, van akinél kevésbé kezelhetõ, nehezebben érhetõek el eredmények. Többnyire automatikusan magával húzza az írás nehézséget is, abból kifolyólag, hogy adott személy nem úgy hallja a szavakat, ahogy azok valójában elhangzanak ( mint normál embernek pl idegennyelv esetében) ezért nem is fogja tudni jól leírni õket. Sokszor annyira koncentrál arra, hogy ki tudjon olvasni egy szót, hogy értelmezni már nem tudja. Elég komplex probléma, de ma már sok a szakember. (túl sok is... és sajnos a diszlexiásnak tituált gyerek is... csak mert nem tud 7-8 évesen 4 hét alatt megtanulni olvasni...)
Tágabb értelemben véve a diszlexia tanulási nehézséget jelent. Típusai: diszkalkúlia (számolás-tanulási nehézség), diszgráfia( írás) szûkebb értelemben vett diszlexia (olvasás)


Gyerekként Diszlexiát állapítottak meg nálam, de úgymond "leküzdöttem" azt. Ami ugyebár állítólag lehetetlen, vagy mégis lehetséges? Mi a véleményetek?

Szóval mikor 2. osztályos voltam megállapítottak egy er?s Diszlexiát nálam. Az olvasással, írással, voltak problémáim, és szintén volt egy kis iránytévesztésem is.

Legjobb válasz: Válaszolhatnál az olyan kérdésekre, amikor a diszlexiások sírnak, hogy nem bírnak olvasni. Különben jól csináltad. Bár az egy nagy félreértés, hogy diszlexiás nem tanulhat meg olvasni: megtanulhat, csak nehezebb neki. zt a te példád is igazolja. De sajnos a gyerekekbe azt sulykolják, hogy aki diszlexiás az hülye és adja fel :( Gratulálok neked, hogy leküzdötted a nehézségeket!

Válaszolhatnál az olyan kérdésekre, amikor a diszlexiások sírnak, hogy nem bírnak olvasni. Különben jól csináltad. Bár az egy nagy félreértés, hogy diszlexiás nem tanulhat meg olvasni: megtanulhat, csak nehezebb neki. zt a te példád is igazolja. De sajnos a gyerekekbe azt sulykolják, hogy aki diszlexiás az hülye és adja fel :( Gratulálok neked, hogy leküzdötted a nehézségeket!
Hát, elképesztõ amit csináltál. Ez ám a kitartás! Valószínûnek tartom, hogy tényleg diszlexiás vagy, de ezt ezzel a rendkívül nagy munkával, szorgalmas gyakorlással tudtad ellensúlyozni. Nagyon jól tetted! Csak így tovább! Az meg, hogy tudod magadról, hogy diszlexiás vagy, csak elõny - tudod, hogy mikor számíts nehézségekre, mikor kell többet befektetned. Például idegen nyelveket tanulni szerintem nagyon fontos, és lehet, hogy neked nehezebben fog menni. De ennyi kitartással semmi gondod nem lesz.
Diszlexia valójában nem is létezik, csak olyan ember, akinek nehezebben megy az írás, mert nincs hozzá jó érzéke. A diszlexia ott kezdõdik, amikor egy ilyen emberre ráfogják, hogy beteg, és hogy fölösleges törnie magát, inkább nyugodtan fogja csak a betegségére, hogy nem tud helyesen írni. A legtöbb ember lusta bármit is tenni ez ellen, de te nem voltál az. Rólad kéne példát vennie az összes "diszlexiás" embernek.
A kérdező hozzászólása: Igen, én tudod eléggé lázadó típus vagyok a mai napig. Fellázadtam az ellen is, hogy nem vagyok rá képes, és látod képes voltam. Majd válaszolok az ilyen kérdésekre ha belebotlok, viszont csak azt tudom javasolni amit én csináltam, és ami nálam mûködött. De ez nem jelenti azt hogy másnál is mûködni fog. Mindenkinek saját magának kell rájönnie, hogy mi az ami NEKI mûködik. Mellesleg nem küzdöttem le, csak megkerültem. Ha az egyik út nem járható, akkor meg kell próbálni máshonnan megközelíteni.
A kérdező hozzászólása: 81% ebben van valami. Viszont azért az igaz, hogy ezek az emberek valamiben tényleg mások. Mégpedig abban, hogy valóban egyedi tanulási módszereket igényelnek ahhoz hogy képesek legyenek tartani a tempót. viszont amit a mai "fejlesztõk" csinálnak velük, az egyszerûen röhej. sehova nem fejlesztik õket, max visszafelé....
Nekem mind a két gyerekem diszlexiás volt. Olvasni is, írni is jobbról balra haladtak. Az egyikük függõleges tükörkép betûket írt, a másikuk vízszintes tükörképset (fejjel lefele voltak a betûi) Ennek ellenére ált.suliban végig kitûnõ tanulók voltak, gimiben jeles és kitûnõ volt mindkettõ. Az egyikük már megszerezte a második diplomáját, a másikuk jelenleg OKjs képzésen tanul. Itt is a csoportelsõk között voltak (van) mindketten. 17 éves korára mindkettõnek középfokú nyelvvizsgája volt. Igaz, mi már észrevettük 4 éves korukban, hogy fordítva rajzolnak, fordított betûket másolnak, és mire 6 évesen iskolába mentek, mindkettõ tudott olvasni és valamennyire írni is. Rengeteg foglalkozásba került, speciális olvasókönyvvel és feladatlapokkal, de megérte. A mai napig az a természetes nekik, hogy ha rajzolnak, az jobbról balra halad, a betûket szintén fordított kerekítéssel írják; ha sietnek, vagy fáradtak tükörkép betûket írnak és keverik a jobbat a ballal (és amikor ezt náluk felfedeztük, akkor tûnt fel, hogy a két diplomás férjem is keveri a jobbat a ballal). Az analóg órát lasabban olvassák le, viszont a balkezeseknek gyártott órát (csak azt nem tudom, miért balkezeseknek gyártják, amikor visszafelé vannak rajta a számok és visszafelé jár) ránézésre hiba nélkül leolvassák. A logopédus pedig nem a diszlexiásokkal foglalkozik, hanem a beszédhibásokkal. Ha már az óvodában odafigyelnének a diszlexia jeleire, iskolás korra rengeteget lehetne fejleszteni ezeken a gyerekeken. Nem az értelmi képességeikkel van baj, hanem másféle tanulási módszerekre van szükségük, mint az átlagnak.
én nem bírom ezt a "betegséget". osztálytársam csomó minden alól kihúzhatta magát érettségikor (nem nézhetik a helyesírását), csak mert diszlexiás. de ilyen nincs. olyan van, hogy nem tanult meg írni/olvasni. arról pedig csak saját maga tehet.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!