Találatok a következő kifejezésre: Mi az annak, hogy hazánkban (5 db)

Miért nem tudtuk elkerülni a belépést a II. világháborúba? Mik voltak az okai annak, hogy hazánk németek oldalán lépett be?

Legjobb válasz: Nos,elõször is:revízió és fegyveres semlegesség amit ugye nem kell magyaráznom.A németek felé Gömbös Gyula idején kezdtünk orientálódni aztán ez az elsõ és második bécsi döntésnél erõsödött mikor a németek Magyarországot támogatták,engedélyükkel vettük birtokba a Kárpátalját, Bácskát és Muraközt.1940-ben megkötöttünk egy magyar-jugoszláv örökbarátsági szerzõdést.A németek Jugoszlávia megtámadását kérték,ezért lett Teleki Pál öngyilkos.Bárdossy László került kormányra, és 1941 június 26-án ismeretlen felségjelzésû gépek bombázták Kassát és Munkácsot.Másnap Bárdossy bejelentette a hadiállapotot a Szovjetunióval.

Nos, elõször is:revízió és fegyveres semlegesség amit ugye nem kell magyaráznom.A németek felé Gömbös Gyula idején kezdtünk orientálódni aztán ez az elsõ és második bécsi döntésnél erõsödött mikor a németek Magyarországot támogatták, engedélyükkel vettük birtokba a Kárpátalját, Bácskát és Muraközt.1940-ben megkötöttünk egy magyar-jugoszláv örökbarátsági szerzõdést.A németek Jugoszlávia megtámadását kérték, ezért lett Teleki Pál öngyilkos.Bárdossy László került kormányra, és 1941 június 26-án ismeretlen felségjelzésû gépek bombázták Kassát és Munkácsot.Másnap Bárdossy bejelentette a hadiállapotot a Szovjetunióval.
Addigra 20 éve könyörögtünk már a revízióért. Hitler teljesítette a kérést, olyan területeket kaptunk vissza mint Észak-Felvidék, Erdély, és így tovább. Aztán amikor rájöttünk, hogy hát igen, ez nem ingyen ajándék volt, na akkor léptünk be a háborúba. Sok érdek is meghúzódott a háttérben, ne félj.
A válasz végtelenül egyszerû. Azért nem tudtunk kimaradni a háborúból mert itt fekszünk Európa közepén. Nem volt választásunk. Mármint voltak alternatívák. Mondhattuk volna akkor Hitler bácsinak hogy ide aztán soha! Kb 1 hétig aztán Lengyel ország sorsára jutunk már 1939-40 tájékán. Mindent egybe véve ügyesen lavíroztunk amég lehetett hiszen a polgári lakosság 1944 végéig-ig semmit nem érzett a háborúból.
Csatlakozom az elõttem szólókhoz. Csábító volt Hitler revíziós ajánlata és földrajzi helyzetünk sem túl szerencsés ilyen szempontból. Ne felejtsük el, hogy az egyetlen közép-európai ország, amely semleges tudott maradni, az Svájc. És az is csak azért, mert a kontinens nagy fejesei nem akarták elveszíteni a rakat pénzüket, amik a svájci bankokban voltak. Egyszóval elég csábítóak voltak a nácik, akik aztán jól kihasználtak minket
Húsz éven át mindenki a revíziót akarta Magyarországon. Ez teljesen érthetõ volt, Trianont nem lehetett elfogadni és tudomásul venni. A baj az volt, hogy amikor végre mód nyílt az elveszett területek egy részének visszacsatolására, az akkor már nem a nagyhatalmak békés döntése és egyetértése révén jött létre, hanem Hitler Németországának erõszakos, hódító politikájához kapcsolódott. (Az elsõ bécsi döntés még nagyhatalmi döntés volt, de már ez is Hitler Csehszlovákia elleni durva fenyegetésének volt az eredménye.) Teleki Pál jól látta, hogy végül a revíziós õrület lesz az, ami katasztrófába sodorja Magyarországot. A németek és az olaszok a saját érdekeiktõl vezérelve korlátozottan támogatták a magyar igényeket, a hazai közvélemény pedig mindenáron revíziót akart. A magyar kormányok egyszerûen nem mehettek szembe ezzel az elvárással. Az 1940-es második bécsi döntés, a háromhatalmi egyezményhez való csatlakozás, majd a Jugoszlávia elleni 1941-es német támadásban való részvétel már sajnos egyértelmûen a németek karjaiba vitte Magyarországot. A Szovjetunió majd az USA elleni hadüzenetet már pillanatok alatt eldöntötte a magyar kormány, amit pedig semmilyen magyar érdekkel nem lehetett indokolni és elképesztõen korlátolt, a reálpolitikát egyáltalán nem ismerõ gondolkodásmódra utalt. A háborúból akkor maradhattunk volna ki, ha Mussoloni nem veszti el a józan eszét 1940-ben és nem lép be a háborúba, hanem semleges marad, mint Franco Spanyolországban. Akkor a háború nem terjedt volna ki a Balkánra, Görögországra és Jugoszláviára, s Közép-Európára, így Magyarországra sem. A háború akkor tõlünk északra, a francia/angol-német-szovjet tengelyre korlátozódott volna Európában. A magyar kormány 1940-ben még próbált a németekkel szemben inkább az olaszokhoz igazodni, az olasz magatartás a magyart is nagyban befolyásolta.
Ezért léptünk be: 1941. június 26-a reggelén bombázás érte Kassát, ami ugye akkor már magyar föld volt újra, erre mi ezért hadat üzentünk az oroszoknak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Mi annak az akadálya hogy Hazánkban ne legyen ekkora béraránytalanság? Mert ezt semmi nem indokolja, viszont a dolgozók kárára működik.

Legjobb válasz: Furmányosan megfogalmazott kérdés. Hogy mennyit keresel, azt a munkaadód határozza meg. Ha adhatna is többet, nem teszi, mert ennyiért is elvállalod. A minimumot az állam egyezteti a munkaadókkal. Hogy az miért alacsony? Mert nem a kormányok irányítanak, hanem a tõke. Erre vártunk, '89-ben meg is kaptuk. A munka adók akkor adnak többet, - egy-két morzsa helyett három-négyet - amikor már annyi pénzük van, hogy a fülükön folyik ki. Ez van. Legyél te is vállalkozó, pénzügyi zseni, és élj mások kiszipolyozásából. Esetleg lázadj fel, "akaszd fel a királyokat", de az már kommunizmus gyanús modern mumus. Nem értem mit vártak az emberek, a rendszerváltástól. Nem elég, hogy megszûnt a politikai elnyomás? Még az urakkal is egy asztalhoz ülnél?

Furmányosan megfogalmazott kérdés. Hogy mennyit keresel, azt a munkaadód határozza meg. Ha adhatna is többet, nem teszi, mert ennyiért is elvállalod. A minimumot az állam egyezteti a munkaadókkal. Hogy az miért alacsony? Mert nem a kormányok irányítanak, hanem a tõke. Erre vártunk, '89-ben meg is kaptuk. A munka adók akkor adnak többet, - egy-két morzsa helyett három-négyet - amikor már annyi pénzük van, hogy a fülükön folyik ki. Ez van. Legyél te is vállalkozó, pénzügyi zseni, és élj mások kiszipolyozásából. Esetleg lázadj fel, "akaszd fel a királyokat", de az már kommunizmus gyanús modern mumus. Nem értem mit vártak az emberek, a rendszerváltástól. Nem elég, hogy megszûnt a politikai elnyomás? Még az urakkal is egy asztalhoz ülnél?
Magyar sajátosság. Sajnálkozunk sopánkodunk és várjuk a segítséget. Szidjuk a kormányt meg a multit meg a gonosz vállalkozót, hogy senki sem akarja jószántából megfizetni a szegény dolgozót. Miért csodálkoztok ezen ? Ha te egy kiló kenyeret megvehetsz 200 forintért miért adnál érte 220 forintot. Ugyanígy mûködik a munkaerõ piac is. Sima adásvétel. Ma ennyi a munkaerõd értéke a piacon. Hogyan lehetne javítani a piaci pozíciókon ? Összefogás, érdekvédelem, szakszervezetek. El tudsz képzelni Magyarországon általános sztrájkot ? Mint az olaszoknál vagy franciáknál. Amikor a 8 sávos autóúton hömpölyög az embertömeg. Számomra ez elképzelhetetlen. Nálunk az ilyen embertömeg 30 emberbõl áll. De azok rögtön legalább 6 csoportra oszlanak pártállás szerint. A sajtó meg nem gyõzi különbözõ szögbõl fotózni õket meg photoshoppal retusálni a képeket, hogy meglegyen a napi szenzáció a tömegfelvonulás.
volt lehetõségem afrikában tölteni egy hetet... ott volt olyan, hogy az utcán az egyik ember törölgette a vadonat új mercedesét, mellette pedig egy másik etette a szamarát, a kocsi elõtt itt még ehhez képest semmi nincs vagyoni különbségek mindenhol lesznek, attól, hogy vannak akik jobban keresnek, vannak akik nem, még nincs nagy egyenlõtlenség
20:49 "Az elsõ nagy marhaságot írt!" Szóval a belinkelt térkép téves. Na, akkor mennyi az országok valós Gini-indexe, amit ezek szerint jobban tudsz, mint a Világban, az ENSZ stb.? Ki vele, mikor készült a kutatásod, milyen módszerekkel, hol publikáltad?
Magyarországon az egyik legkisebb a jövedelmi egyenlõtlenség a világon. http://en.wikipedia.org/wiki/File:World_Map_Gini_coefficient.. Innen hova egyenlõsítsünk?
elsõnek igaza van
Olyan béregyenlõség, mint az átkosban volt, már soha nem lesz. Nagyobb baj, hogy Magyarországon a magasabb bér annyi, mint amennyinek az alacsonyabb bérnek kellene lenni...
"Inkább generálja a különbséget az egykulcsos adóval. A gazdag még gazdagabb lett, a szegény még szegényebb! " Önellentmondásba keveredtél. Eddig progresszív adózás volt Magyarországon, ám az állításod szerint ennek ellenére mégis hatalmas béraránytalanság alakult ki. Akkor, hogy is van ez szerinted?
Nincs önellentmondás. Amíg progresszív adózás volt, addig is volt béraránytalanság. Az egykulcsos adó miatt ez az aránytalanság növekedett. Jobban szétnyílt a bérolló, mint eddig volt. A hivatalos statisztika szerint is 130.000.- Ft az átlagkereset. Aki szerint nincs béraránytalanság e között és a fél vagy egymilliós keresetek között, az nagyon szûk látókörû. Azon már hosszan lehetne vitatkozni, hogy miért ilyenek a bérarányok, mit kellene ellene tenni, hogyan kellene a munkanélküliséget csökkenteni stb. Amíg egy munkahelyre sok jelentkezõ jut, addig a bérek alacsonyak maradnak. Ez a piacgazdaságra jellemzõ.

Mi az oka annak, hogy hazánkban ilyen széthúzó a politika?

Tehát ahelyett, hogy összefogná az embereket konfliktusokat teremt és szembeállítja az emberket.Azaz túl nagy az ellentét az egyes oldalak között.És nincs hatékony kooperáció.Van ennek valami pszichológiai magyarázata, ami esetleg a magyar ember mentalitásában keresend??Mi a véleményetek?

Legjobb válasz: Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc
Szerintem valamikor Koppány és István idejéig mennek vissza ezek a dolgok. Vagy még messzebbre. De nem újkeletû a dolog. Szerintem annyit tehetünk, hogy a másik embert nézzük, és nem gondoljuk automatikusan rosszindulatúnak v. hülyének azért mert nem úgy szavazott, ahogy mi.
Az elõzõ válaszoló vagyok. Annyit tennék még hozzá, hogy a skatulyába szorított embereket könnyebb kezelni mint az önállóan gondolkodóakat. Manapság elképzelhetetlen lenne, hogy egy munkásmozgalmi József Attila "Nem, nem, soha!" címmel írjon verset, vagy hogy egy Petõfi egyszerre legyen liberális és nacionalista. Az amúgy nem ellentétes, de rájuk veszélyt jelentõ ideológiák között ellentétet szítva elérik hogy azok ne halmozódjanak egy emberben, és egyben elterelik magukról a figyelmet. Ha amúgy a liberálisok ellenségei a szabadságjogokat korlátozó POLITIKUSOK lennének, a nacionalistáké pedig a nemzeti érdekkel ellentétesen döntõ POLITIKUSOK, akkor kiknek az érdeke hogy ez a két csoport inkább egymást ölje mint õket?
A kérdező hozzászólása: Igen ez nagyon igaz.
Az tény hogy nálunk hagyománya van, hogy gyûlöljük a hatalmon lévõket, de maga a konkrét széthúzás egyáltalán nem magyar sajátosság, de még csak nem is politikai. A legtöbb demokrácia kétpólusú, vagy idõvel azzá válik, de például a pespi és a coca-cola (meki és burgerking, vagy bármely hasonló páros) legnagyobb fõrészvényesei ugyanazok az emberek. Sokat emlegetik hogy a verseny jót tesz a piacnak, de a legtöbben nem is hinnék hogy mennyire. Elhitetik veled hogy választhatsz, talán még vitázol is a haverokkal hogy melyik a trendibb márka, de mindkettõért ugyanannak a tulajdonosi körnek fizetsz. Azt hiszed nincs miért lázonganod, hiszen demokrácia van, szabadon dönthetsz, de akárkire is szavazol, ugyanazok ücsörögnek a parlamentben, csak épp 4-8 évente helyet cserél a kormány az ellenzékkel. Amíg azzal foglalkozol, hogy a konkurens cég/párt milyen gáz, de bezzeg amelyiket te favorizálsz... addig nehezebben veszed észre mindezt. Õk meg közben elbratyizgatnak egymással a színfalak mögött.
Nem csak a politika széthúzó. Ha bárhol érdekellentt van két magyar között, hajlamosak így intézni. Tisztelet a kivételeknek. Az átlagember sem jobb (adót csal, rokkant kártyát használ jogosulatlanul, stb.) csak ezek olyan nagyban tolják, hogy nem lehet nem észrevenni. Ahhoz, hogy itt téyleg legyen valami, elõször az egyéneknek kell megváltozni és utána lehet elvárni, hogy a közösség is megváltozzon. De ez bele fog kerülni némi idõbe...
szerintem a korrupció az oka a politikusoknak hatalmi lehetõsége van eltüntetni vagy leosztani a közpénzeket, illetve különbözõ érdekcsoportoktól feketén zsebrerakni pénzt egy-egy kedvezõ döntés érdekében utána mindenki fut egy-egy húsos fazekhoz, miközben megpróbálja megakadályozni, hogy más csoportoknak is legyen saját húsos fazeka plusz a szemetebbje elgáncsolja az ugyanahhoz a fazékhoz futókat is visszakérdezek: mikor volt hazánkban egybetartó politika úgy, hogy nem éppen valakik megölésére egyesült volna a nép?
A kérdező hozzászólása: Ez valóban érdekes és igaz.Köszi.
Az elõzõ kommentes vagyok továbbra is: Nagyon sokáig ült mindenféle jónép a nyakunkon (oroszok, osztrákok, törökök) és belénk ivódott az, hogy a hatalmat, a másik pártot gyûlölni kell, és azok úgysem tudnak semmit. Ezt a népigényt elégíti ki a mai politika. Ugyanis közben páran nem vették észre, hogy most épp szabadok vagyunk, és mivel mi ülünk saját magunkon, most magunkat szívatjuk...
Nem is! A Viktor kezdte! :) "Oszd meg és uralkodj!" Régi bölcsesség ez! De nagyrészben színjáték is! Bezzeg az autópálya buliban, és a parkoló társaságokban a legnagyobb az összhang a pártok emberei között! A legjobb az volt, amikor régebbe Horn Gyula mesélt Torgyánról! A parlamentben Torgyán naponta 10x elmondta Horn mondjon le, (monnyonle!) közben meg parlamenten kívül bratyiztak! Ki kellene rúgni az összeset, úgyis ott ülnek a klónok brüsszelben! Mondják meg mi legyen, aztán az legyen érvényes mindenütt az Únióban!

A magyar nép miért ilyen széthúzó? Mi az oka annak, hogy a becsületnek nincs értéke hazánkban? (gondolok itt a sok hazug, gátlástalan emberekre)

Legjobb válasz: Szerintem pedig a magyar egy áldozatkész ,keresztény értékrendû,lelkes, néha dolgak túlidealizáló, szorgalmas, becsületére nagyon kényes nép . De ne feledd,hogy a komcsi világban az ilyen belálljtású emberek nem igazán tudta érvényesülni sokkal inkább az sunyi intrikusok és hazudozók. A liberalizmust is túlzásba vitte mostanában, mert a tolerancia nem azt jelenti, hogy minden betegségként ránk szakadó okádékságot és emberi hibát mosolyogva el kell tûrni.Hangozatatni kell mennyire mocsok dolog a lustaság az irigység STB és az itélkezés mások felett .

Szerintem pedig a magyar egy áldozatkész , keresztény értékrendû, lelkes, néha dolgak túlidealizáló, szorgalmas, becsületére nagyon kényes nép . De ne feledd, hogy a komcsi világban az ilyen belálljtású emberek nem igazán tudta érvényesülni sokkal inkább az sunyi intrikusok és hazudozók. A liberalizmust is túlzásba vitte mostanában, mert a tolerancia nem azt jelenti, hogy minden betegségként ránk szakadó okádékságot és emberi hibát mosolyogva el kell tûrni.Hangozatatni kell mennyire mocsok dolog a lustaság az irigység STB és az itélkezés mások felett .
Semmi új a nap alatt. Figyelmedbe ajánlom Börcsök Mária történész "Kettészakadt Magyarország" címû, a közelmúltban megjelent mûvét. Az államalapítástól kezdve veszi végig a magyar történelmet. Nem száraz, inkább nagyon is olvasmányos a könyv. Az ember szomorúan veszi tudomásul, hogy mindig is ilyenek voltunk...
A liberalizmus a szabadságjogokat tiszteli és nem az emberi hibákat. Óriási különbség. Liberális volt Kossuth, Deák, Széchenyi is többek között. Õket is meg kell tagadni, mert egyesek manapság teljesen helytelenül értelmezik a liberális, liberalizmus fogalmakat? Csak halkan jegyzem meg, hogy nem csak keresztény ember lehet szorgalmas, irigységmentes és erkölcsös, hanem a zsidó, a buddhista, a muszlim... stb, sõt még az ateista is.Arról meg inkább ne is beszéljünk, hogy milyen áron, milyen eszközökkel kényszerítette elsõ királyunk a magyarokat a kereszténység felvételére (felnégyelés, szemkitolás, gyilkosságok, stb.)
Ez mindig is így volt, és gyakorlatilag ez az Európai trend is. Nem vagyunk mi annyival különlegesebbek - minél többet utazom, annál inkább látom, hogy más országokban is meg van ez (csak mi keveset hallunk róla)

Mi lehet az oka szerintetek annak, hogy nincs hazánkban elegendő (diplomás) informatikus?

http://www.vg.hu/vallalatok/vg_online/vallalatok_-_belfold/0..

Legjobb válasz: Ha itt egy informatikus munkanélküli, akkor nagy valószínûséggel vele van a baj. A kérdéshez visszatérve, azért van kevés, mert jelenleg ha egy informatikus középszinten beszél angolul és németül, akkor Németországban gyakorlatilag egy-két hét alatt talál állást a magyarországi fizetése többszöröséért.

Ha itt egy informatikus munkanélküli, akkor nagy valószínûséggel vele van a baj. A kérdéshez visszatérve, azért van kevés, mert jelenleg ha egy informatikus középszinten beszél angolul és németül, akkor Németországban gyakorlatilag egy-két hét alatt talál állást a magyarországi fizetése többszöröséért.
Az informatika nem egy olyan szakma, hogy egyszer megtanultad, és akkor már te vagy az ász, ülhetsz a babérjaidon. Ez nem egy történelem tanári állás, hogy egyszer megtanultad, aztán ha 5 évre elmész szarvasmarhákat tenyészteni, akkor majd utána is pont ugyanannyit ér a papírod mint korábban. Rövid idõ alatt hatalmasat változik az igény, új fejlesztõi progikat kell bebiflázni, elõfordul, hogy azt kell megtanulnod amit régen tudtál, de már alig emlékszel rá, mert közben rohedli mást is alkalmaztál, tanultál. Ha egy informatikus nem naprakész, akkor nem sokat ér, akkor mehet kis cégekhez afféle programozói "segédmunkára".
Ez a tipikus propaganda, hogy mutassák azt hogy az emberek tehetnek arról, hogy nem dolgoznak ! Egy rakás inormatikus barátom munkanélküli.
Az a baj hogy az itthoni egyetemek 90%-a olyan embereket dobálnak ki informatikus diplomával akik kb közép iskolás tudással sem rendelkeznek.
Propaganda, hogy az emberek azt mondják, hogy van állás csak nem akar az ember dolgozni. A rendszer jó, mondhassák, pedig ez hazugság ! Rengeteg informatikus ELTE-t végzett barátom a Zepternél van kényszerûségbõl, arról nem is beszélve, hogy a számtalan OKJ-s képzéssel szintén lehetetlen elhelyezkedni. Ez egy blöff cikk
Kérdezõ nem tudom hol végeztél, de nekem ELTÉT végzett informatikus barátaim vannak állás nélkül és azt is elmondtam, hogy ismerettségen keresztül lehet elhelyezkedni, azaz, ha a haverjaid valahol vezetõk akkor új állásnál már a haverjaikat és azok haverjait juttatják be, így ténleg az összes haverod bennt lesz, ekkor valóban az a fals kép alakul ki, hogy infohiány van. Megírta egyik kommentelõ, hogy ha hoz egy embert kap jutalékot. Hát igen, baráti körben osztják szét az állásokat. Mondom SOK ILYET LÁTTAM ! Nem jó fizetõ hanem akármilyen informatikusokból is sok van állás nélkül és még nem is beszéltem a számítástechnika okj végzettekkel állás nélkül vegetálnak.
A kérdező hozzászólása: Na csak a pontos adatok kedvéért. A 2012-es DIPLOMÁSpályakövetés végeredménye informatikában. Munkanélküli 3, 7%, ezzel az orvos (3, 5%) után a legalacsonyabb. A nem szakterületén elhelyezkedõk pedig 11, 8% és ez is a második legkisebb az orvos után. A friss diplomások nettó fizetését tekintve pedig a legmagasabb az övék.(212E itthon) A végzést követõen pedig 3, 35 hónap alatt találnak állást átlagosan, ami ismét az orvos után a legjobb. http://www.felvi.hu/pub_bin/dload/Frissdiplomasok_2012_zarot..
A kérdező hozzászólása: ma 19:14 Nem releváns, hogy hol végeztek. Most lehet ELTE vagy BME ha nem jók akkor nem kapnak állást. Ismerõsöm mikor felvételiztetett valakit hiába jött BME-rõl nem vették fel. Még mást aki csak fõiskoláról, azt igen. Persze van 1-2 intézmény ami azért nem igazán a cégek kedvence. Hiába jött az eltérõl ha nem ért ahhoz amihez kell. És persze lehet itt beszélni kapcsolatokról, de a nagy többség nem így jut be. Persze könnyebb, de a nélkül is el lehet helyezkedni. Jó én is ismerek munkanélküli informatikust, de csak 1-et. Ugyanúgy mint kezdõt is akik kapnak állást. És erre találták fel a felvételit. Eldöntik van e kellõ tudásod.
A kérdező hozzászólása: "Dolgozik, mellette meg programozik, és tanul, és keres jobb állást" Ez az amit már egyetem mellet kell csinálni. Nem az van, hogy befejezi és azt tanulta amit tanítottak neki és állást keres. Úgy nem veszik fel. Az egyetemalapot ad és magadtól kell közben plusszt tanulni.
Gyengén fizetõ állást pedig nem nehéz találni. Elmegy egy gyárba munkaerõ-kölcsönzöttként például. Azt ne mond, hogy oda sem veszik fel, mert nem igaz! Dolgozik, mellette meg programozik, és tanul, és keres jobb állást. Nincs lehetetlenség, csak töketlenkedés, meg önsajnálat. Olyan nincs, hogy semmilyen munka nincs. Vacak és rosszul fizetõ munka mindig akad, persze nem kell ott leragadni, hanem keresni kell a lehetõséget a továbblépésre minél hamarabb.
A kérdező hozzászólása: De a tények attól tények maradnak, hogy az informatikus az egyik legkeresettebb szakma. Persze mint mindenhol itt is van aki nem kap állást.
A kérdező hozzászólása: "Informatikusként igen nehéz elhelyezkedni, csakúgy mint bármi másként ! " Akkor te eléggé rosszul látod ezt a dolgot. Hagy tudjam már én, hogy milyen az elhelyezkedés. Ez a szakmám és eléggé tág ismeretségi köröm is van ebbõl. De mondtam, ha nem hiszed nézd meg a pályakövetéseket. Abban benne van országosan. Most ha valakinek van 1-2 ismerõse aki nem tud elhelyezkedni attól nem a szakmával van a baj. És remélem az ilyenek Budapesten próbálkoznak. Fejlesztõként, programozóként kb itt és 1-2 nagyobb városban lehet elhelyezkedni. Kis és közepes városokban ne is próbálkozzon. Még a megyeszékhelyek többségében se.
Na a kérdezõ most jól rákontrázott :xD Alapból kap állást, az is akinek közepes végzettsége van, hát nem ! Ismerettségben kap állást az igen. Úgy le elhelyezkedni, hogy az ismeretségi köröd, kapcsolataid alapján. Haver elhelyezi. Sok olyat láttam Én is, hogy haver volt egy jól fizetõ állásban, semmit sem csinált, csak a többieket szekálta és simán elnézték mert havr volt :D Inkább felvettek mellé valakit aki elvégzi a dolgát, de õ maradt a helyén. Így van ez.... Informatikusként igen nehéz elhelyezkedni, csakúgy mint bármi másként ! Az a gond azzal, amit ebcsont ír, hogy ha boltba felvennék nem a Zepternél kuncsorogna egy informatikus. Boltba sem veszik fel. Tudod ki van a boltban eladó ? Akinek mûszaki eladói vagy más eladói végzettsége van !
A kérdező hozzászólása: ma 16:29 Neked mibõl van az az irreális elképzelésed, hogy kell lennie saját programjának? Ilyen sehol se elvárás.
A kérdező hozzászólása: És ajánlatos lenne megnézni a diplomás pályakövetésiket is. Kevesebb mint 5% a munkanélküliség és ugyanennyi az is amennyi nem a területén helyezkedett el.
A kérdező hozzászólása: Elõször informatikus és informatikus között is tegyünk különbséget. Amelyik nem nem egyetemei, hanem közepes végzettsége van az nehezen is kap állást. A másik, hogy egyáltalán nem végez sok informatikus. Ha a saját egyetemet nézem itt a felvettek 5-7% végez idõben. (és a nagytöbbség nem is végez) Ha valaki nem talál munkát akkor vele van a gond. Ismerõsöméknél a cég már diploma nélkülieket is felvesz, mert annyira nem találnak embert. Több ismerõsöm az egyetem mellet kap munkát nettó 200E-es fizetéssel. rengetegen már egyetemi évei végén elmennek dolgozni, sõt vannak akik pont a munka miatt nem fejezik be. HA akár az álláshirdetéseket megnézzük, a harmada az oldalakon IT.
"Ez a lényeg, hogy a cégek igényeinek megfelelõ informatikusból van hiány. " Ez eddig teljesen igaz. "Egyébként tele van termérdek informatikussal és egyébb számítástechnikai végzettségû egyénnel az ország, aki egyszerûen önhibáján kívül nem képes elhelyezkedni." Ez viszont így már nem teljesen igaz. Aki informatikusnak áll, az legyen kreatív. Menjen el egy boltba eladónak, aztán mellette vegye fel a kapcsolatot kis cégekkel, és igenis csinálja meg nekik a munkát olcsón. Ha ezt teszi, akkor elhivatott, megszerzi az aktuális tudást is, és el tud majd helyezkedni jó cégnél is. Az ismerõsöm akirõl írtam pont ezt tette. Semmi nem hullt az ölébe. megküzdött érte, hogy megszerezze azt a többletet amire szüksége volt ahhoz, hogy keresett szakember legyen. Aztán egyszer az õ cége is megszûnt. Nem volt 2 hónapot sem munkanélküli, elment Miskolcra (ahonnan mindenki menekül), mert ott talált egy jó céget, és most nekik dolgozik egyre nagyobb pénzért. Én azt gondolom, aki erre nem képes, arra nem lehet azt mondani, hogyhát "önhibáján kívül". Igenis az önhibájából nem tud elhelyezkedni, mert csak arra vár, hogy minden a szájába repüljön, pedig nem fog! Aki informatikusnak áll az találja fel magát, járja végig a szamárlétrát és keresse közben a lehetõségeket és közben is képezze magát. ez errõl szól. Tudom, egyszerûbb lenne, ha megvan a papír, rögtön tárt karokkal várnák mindenütt, de a világ nem így mûködik, így aztán vagy õ alkalmazkodik a világhoz, vagy pedig mehet a sírás mert a világ az nem fog alkalmazkodni õhozzá, arra várhat.
Ott van az elsõ linken: "Folyamatos a hiány a minõségi tudással rendelkezõ informatikusokból a hazai cégeknél" A gond a minõséggel van, ahogy már utaltak is itt rá. Sok a kezdõ, kevés a rutinos öreg róka. (Pontosabban abból is van, csak azoknak már van állása.)
Illetve ezek az okok mind egyszerre mindegyik bizonyos %-ot beleszámít és összességében meg ez lesz ami van.
Hozzátehetõ, nem veszik fel mert kukacoskodnak a munkáltatók. Pl friss diplomás és nincs gyakorlata de gyakorlattal rendelkezõt vennének fel, kényeskednek.
Képzés nem megfelelõ, vagy nehezebben lehet bejutni a képzésekre, vagy nincs elegendõ képzési férõhely, egyesek meg külföldre mennek, illetve nem tudnak errõl hogy hiányszakma.
A kérdező hozzászólása: És mindig azok panaszkodnak olyanról, hogy "csakkapcsolatokútjánlehetbejutnibárhovais..." akiket nem vettek fel. Az fel se merül bennük, hogy esetleg saját maguk miatt nem vették fel õket. Áhhh ez kizárt.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!