Találatok a következő kifejezésre: Mi az annak, hogy a (1718 db)

Olvastam valahol egy anime bemutatót és azt írták hogy "az" anime után sokan a sokktól csak ültek a gépnél és néztek maguk elé. Szóval mi lehet "az" anime? (mert a címét azt nem tudom)

horroros anime és jelentős a mondanivalója az biztos:D

Legjobb válasz: Az anime japánban eredetileg kifejezetten felnõtt mûfaj volt. Nem lennék meglepõdve, ha nem egy ilyen hatású lenne közöttük. Ennyi infóból ezért én sem tudok rákeresni.

Az anime japánban eredetileg kifejezetten felnõtt mûfaj volt. Nem lennék meglepõdve, ha nem egy ilyen hatású lenne közöttük. Ennyi infóból ezért én sem tudok rákeresni.
A kérdező hozzászólása: Sztem. nincs olyan nagyon sok...legalábbis nekem nem.Láttam már párat de ami tényleg olyan elgondolkodtató az csak a Shiki volt :DD De te így fejbõl nem tudnál valamit? :3 Nagyon gyorsan kéne :DD
Elfen Leid talán?
Bocsi az offért, de engem is érdekelne ez.
A kérdező hozzászólása: Nem az Elfen Lied de köszi ...
Lehetõségek, azok közül, amiket ismerek: - Death Note - School Days (sokkot a végétõl kaphattak...) - Code Geass (bár engem nem sokkolt le, de beszéltem már olyannak, akit igen) - Mirai Nikki - Szentjánosbogarak Sírja (ez egy Movie, szerintem ez a legesélyesebb)
A kérdező hozzászólása: Nem hiszem hogy ezek közül volt....
Akkor passzolom. De igazából mindenkit más dolgok sokkolnak le, szóval rengeteget lehetne találgatni.
mûholdak...frekvenciák...
meg lehetne oldani, de ezt csak Mo.-ra szánják
És ezt miért itt kérdezed? xD Ha az RTL-en lenne mondjuk pornó, érteném h miért idd írtad, de így... XD
A kérdező hozzászólása: Az RTL csak példa volt.Mondhatnám a Hustlert is.
Mert drága lenne olyan részre is sugározni, ahol kicsi a kereslet rá.
A legfontosabb oka a szerzõi jogok korlátozása. A filmek, közvetítések jogtulajdonosai általában egy adott országra adnak ki vetítési jogot, ezért a tévétársaságok nem tehetik meg, hogy külföldre is sugározzanak. Í gy minden egyes országban külön-külön be tudják vasalni a nem kis összegû díjakat. Technikailag egyébként semmi akadálya, hogy egy mûsort egy egész kontinensen sugározzanak. Pl. a mûholdas szolgáltatok jelei fizikailag (UPC, Digi, stb.) egész Európát lefedik, de a titkosítás (kódolás) miatt Magyarországra korlátozzák.

Mi az oka annak, hogy a menstruacio kesik\kimarad es annak hogy egymas utan 2x jon meg 1 nap kiesessel? Most pedig 11napnal tovabb tart?

Legjobb válasz: Azt írd meg légy szíves, hogy hány éves vagy, és mióta menstruálsz!

Azt írd meg légy szíves, hogy hány éves vagy, és mióta menstruálsz!
Ezt csak orvos tudja megmondani, vizsgálat alapján. És akárhány éves vagy, azzal mindenképpen orvoshoz kell menni, ha egymás után 2-szer jön meg, és ha 11 napnál tovább tart, mert ha túl sokat vérzel, annak komoly következményei (vashiány és az azzal járó dolgok) lehetnek. Ha fiatal lennél és nem jönne meg rendszeresen, az alapvetõen elfogadható lenne, de a fenti dolgok nem azok. 36N
A kérdező hozzászólása: 16eves vagyok es 12evesen jott meg eloszor. Es mikor megjon sem mondhatom h nagyon mert keves jon....
Elsõ vagyok. Mivel már 4 éve menstruálsz, be kellett volna állnia. Tényleg jobb lenne ha orvoshoz mennél!
A kérdező hozzászólása: Rendben.Koszi. Mar enis gondoltam arra, de az az igazsag hogy felek
Megint az elsõ vagyok. Sajnos muszáj elmenned orvoshoz, mert biztosat csak õ tud mondani. Ne legyen semmi bajod, ezt kívánom Neked! :)
Ne félj, esetleg elsõ alkalommal menj nõi orvoshoz, azért az sokkal elviselhetõbb.
16 éves vagy, ez olyan határeset, ami a korodat illeti. Elõbb, utobb érdemes lenne ellátogatnod egy tini nõgyógyászatra, ahol keres egy nõi dokit. Talán kevésbbé izgulnál.

MI az oka annak hogy kis korom óta állandóan csak úgy összekötöm magam hogy mozdulni se bírok? és még élvezem is meg annak hogy a neten csak olyan videókat nézek ahol elmegyógyban vannak kényszerzubbonyba meg ilyenek?

Legjobb válasz: Hát Kristófom, ha ez téged zavar, akkor szépen elmész a pszichológushoz. Amúgy fogalmam sincs, van akiket az izgat fel ha pelenkát viselhetnek és szerepjátékozhatnak.

Hát Kristófom, ha ez téged zavar, akkor szépen elmész a pszichológushoz. Amúgy fogalmam sincs, van akiket az izgat fel ha pelenkát viselhetnek és szerepjátékozhatnak.
És hogy tudod ezt kivitelezni?...
Ez (többek között) egy lehetséges tünete az autisztikus spektrumnak.
Lehet fétis is, vagy csak érdekel a téma. Engem is amúgy.

Mi lehet annak az oka hogy a hat éve telepített nemesített bodzám termése szinte megsül fonnyad pedig csepegtetős öntözéssel öntözöm?

Sajnos a telepített bodzákkal nagy a baj az idén, szinte fonnyadtan éretlenül teljes termés tönkre megy.Nagyon sokan panaszkodnak e problémára. Sajnos az idei bevételek a tavalyinak kb a 15-20% fog csak beérni. Mit javasoltok ez ügyben?Visszafordítható e ez az állapot a bodza esetében?

Legjobb válasz: Ha csak a termésen van tünet, akkor én azt mondanám foszfor/kálium hiány, bár ami ilyen mértékû termés kiesést tud okozni annak az egész növényen kéne hiánytüneteket produkálnia.

Ha csak a termésen van tünet, akkor én azt mondanám foszfor/kálium hiány, bár ami ilyen mértékû termés kiesést tud okozni annak az egész növényen kéne hiánytüneteket produkálnia.
A francot hiánybetegség. Mindenkinél? Piszkosul meleg van. Hiába öntözöl, a növény nem tud mit kezdeni ilyen erejû nappal, és ekkora forrósággal. Talán még visszafordítható... Van még kb két hét, vagy kicsit kevesebb mielõtt szüretelni kell, még javulhat a helyzet. Nem csak a bodzának okoz ekkora problémát a forróság, a dinnyéseknél például szó szerint megfõ a dinnye töve, és elpusztul a növény. De a paradicsomosok sem járnak jobban... Paprikánál fél órákon múlik, hogy idõben öntöztél-e... A mezõgazdaság ilyen. Egyszer kaszálsz, máskor kicsit gyengébb. Azt javaslom, az elért jövedelmet mindig 4-5 éves periódusokban értékeljétek, és a kiadásokat is így tervezzétek. (Bocs, ha amúgy már régóta foglalkoztok mezõgazdasággal, nem akarok okoskodni)
Ami még eszembe jutott az a nitrogén túladagolás. De tényleg tudni kéne, hogy milyen tünetek vannak még.

Mi annak az oka, illetve mit lehet tenni az ellen, hogy a 2 hónapos pumi kiskutya folyamatosan harapdálja annak a kezét, aki simogatja? !

Legjobb válasz: Meg kellvárni míg megnõ. És addig sem adni kezet a szájába, inkább valami játékot.

Meg kellvárni míg megnõ. És addig sem adni kezet a szájába, inkább valami játékot.
Vagy terelni probál, vagy nincs kimozgatva, vagy nemjól van bánva vele, ez allatt nem azt értem, hogy verve vagy ilyesmi :) Különleges fajta , más nevelést és tanítást igényel mint a többi.Nekünk is van! De az is lehet egyszerûen csak játszik.Nagyon mozgéknyak, ha elkezd harapdálni egyszerûen ne simogazsd és ne foglalkozz vele.Majd legközelebb mikor odamész hozzá vigyél neki egy játékot és egy idõ után megszokja, hogy a játékot harapjuk nem a gazdi kezét :D A plüsiket és a labdát imádják!!!De sípolost ne mjavaslok mert az agyatokra fog menni vele XD
Egyszerûen próbálkozik, nincsen megnevelve, ez teljesen normális, minden kölyökkutya csinálja ezt. Amikor harap, visíts fel, mintha fájna, és fordulj el tõle. mindíg csináld ezt amikor megharap, és le fog szokni róla egy idõ után.
A kutyák nem tudnak a lábukkal fogdosni. Csak a szájuk marad az ismerkedésre.Megízlelni a világot.Rá kell szólni, letiltani a kéz harapásról.
Így ismerkedik, játszik, tanul, hívja fel a figyelmet magára. Majd leszokik róla, de lesz jobb is, ha fogat fog váltani. Addig is, ha nagyon fáj, akkor hagyd ott 2-3 percre, hogy tanulja meg, hogy, ha fáj, vége a játéknak. Legyen sok játéka is, amivel eltereled a figyelmét.
Játszik a kiskutya, úgy ahogy az anyja mellet tenné. Mivel kis tûfogai vannak kissé fájhat is, de le lehet szoktatni róla úgy, ha rászólsz, és kicsit a pofijára ütsz akkor mikor érzed, hogy erõsebben harapdál. Õ még nem igazán érzékeli azt, hogy neked hol a határ amikor már fáj. Ezek a harapdálásokat a késõbbiekben majd úgyis elhagyja.
az az oka, hogy a kis hülye simogató hagyja !!!! ne hagyd, ! a harapás a kutyáknak, fõleg a kölyökkutyáknak olyan mint a gyerekeknek, mindent megfogni a kezükkel. a kutyának a szája a keze. engedd, hogy bevegye a szájába a kezed, de amint harap azonnal adjál ki erõs magas hangot, vagy egy szót ( júj, jaj, stb ), de a kezed ne vedd ki a szájából, hagy hogy elengedje !!! a tejfogak karcolnak !!!! mert így tanítható meg arra , hogy hol a határ, harapás, és harapás között !!! ezért vasítaník a kölykök a játék közben, így reagálnak az erõsebb harapásra !!

Mi lehet az oka, annak hogy a törpehörcsögnek reszket az arca? Nyár van és épp nem eszeget.

Legjobb válasz: Azt nem tudom hogy mi az oka, de nekünk is volt egy törpehörcsögünk és reszketett az arca és nem evett és pár nap múlva elpusztult, és akkor is nyár volt :(

Azt nem tudom hogy mi az oka, de nekünk is volt egy törpehörcsögünk és reszketett az arca és nem evett és pár nap múlva elpusztult, és akkor is nyár volt :(
Na, hogy van a kishöri?

12 éves fiam egy idegrendszeri betegségben szenved - dystonia - és rettentő nehezen ír. Mindenféle orvosi papírunk van erről. Mi a módja annak, hogy a gyereket felmentsék az írásbeli beszámolés alól az iskolában?

Legjobb válasz: Hát, várjátok meg a suli kezdést, és beszéljetek az osztályfõnökkel, õ eltudja mondani hova kell menni, de ha már megmutatjátok azokat a papírokat a magyar tanárnak, vagy akárkinek, ahol nem akar a fiú írni, annak is.. mondjátok hogy már folyamatban van a felmentés készítése.. és ennyi:)

Hát, várjátok meg a suli kezdést, és beszéljetek az osztályfõnökkel, õ eltudja mondani hova kell menni, de ha már megmutatjátok azokat a papírokat a magyar tanárnak, vagy akárkinek, ahol nem akar a fiú írni, annak is.. mondjátok hogy már folyamatban van a felmentés készítése.. és ennyi:)
Elmentek a helyi nevelési tanácsadóba és ott kértek egy vizsgálatot. A bejelentkezéskor elmondod a panaszodat, és majd õk rendezik a továbbiakat.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok. Köszönöm a jótanácsokat. elmegyünk akkor a nevelési tanácsadóba és aztán majd ott megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Üdv. Józsi

Mi az alapja annak, hogy a tej nagy része szoptatás közben termelődik? Ha így van, szoptatás előtt miért van tele érzés, utána meg üres érzés?

Meg akkor miért nem tud a baba bármennyit szopni, miért nem tud a mama bármennyit fejni?

Legjobb válasz: Szeretem az ilyen kérdéseket, én is ilyeneken agyaltam anno. :) Az anyatej folyamatosan, 24 órában termelõdik a nõi mellben, vélhetõen részben azért, hogy a baba számára mindig készen álljon némi biztonsági tartalék, ha épp "soron kívül" szüksége lenne rá. A tejbelövellést követõen különbözõ okokból eleinte még több tej is termelõdhet, mint amennyire konkrétan szükség van. (Illetve a belövellést kísérõ ödéma miatt is nagyobb, teltebb ilyenkor a cici, mint késõbb.) A következõ napokban-hetekben azonban, ahogyan a baba rendszeresen (értsd: a saját igénye szerint!) szopizik, a szervezetünk kvázi megtanulja, hogy kb. mikor és mennyi a baba szükséglete. Ez persze nem percre és grammra kimért adagokat jelent, de egy körülbelüli szintet mindenképp. Ez azért ésszerû, mert ha a testünk non-stop termelné a tejet nagyon nagy mennyiségben, az mindenképp pazarlás lenne, a Természet viszont nem pazarol, mert az nem hatékony. ;) Ezt takarja a kereslet-kínálat elve is: annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van, pontosabban, amennyit rendszeresen magához vesz. Ehhez jól alkalmazkodik a testünk. Tehát, mindig van valamennyi tej a mellünkben, ugyanakkor az adott "adag" legnagyobb része valóban szopi közben termelõdik meg. Ennek a jele a szoptatás elején érezhetõ tejleadó-reflex, a baba ritmikus szívása-nyelése, esetleg a szopi elején a mell kismértékû térfogat-növekedése is. Ilyenkor a szopómozgás hatására egyrészt nõ a prolaktin hormon szintje, ami hirtelen és nagymértékû tejtermelést okoz a tejmirigyekben. A szervezetbõl villámgyorsan odaáramlik a mellbe a vér, amibõl a sejtek kivonják a vizet és a különbözõ tápanyagokat, összetevõket stb. Azaz ott és akkor gyártódik le a tejmennyiség legnagyobb része. Másrészt, beindul az oxitocin hormon mûködése is, ami összehúzza a mellben lévõ simaizmokat, ezáltal a mellben tárolt ÉS aktuálisan megtermelt tej könnyebben kiürül. (Ez az ún. tejleadó-reflex.) A szoptatás elõtti telt-érzés leginkább az elsõ idõkre jellemzõ, amikor egyrészt a baba még csak szopizik, vagyis viszonylag sok anyatejet vesz magához, tehát több is van a mellben szopik között is, meg alatt is. Másrészt, a fentebb írt korai ödéma is belejátszik ebbe. Harmadrészt pedig - fõleg, ha idõnként picit több idõ telik el két szoptatás között - a folyamatosan termelõdõ és tárolódó anyatej nyilván feltelítheti a melleket is. Viszont, minél tovább szoptat valaki, annál inkább azt tapasztalhatja, hogy a hónapok múlásával egyre plöttyebb, puhább marad a mell a következõ szopi idejére is - de a tejmennyiséget ez nem befolyásolja negatívan. Ilyenkor csupán az történik, hogy a testünk teljesen rááll a szoptatás alatti termelésre, míg a köztes idõkben szinte nullára csökken. (Itt hadd meséljem el a saját élményem: 2,5 éves volt a lányom, amikor esti suliba mentem, kéthetente 3-4 napig voltam távol. Ekkor õ még reggel-este szopizott. Ahogy elkezdõdött a tanév, eleinte még fejnem kellett, hogy ne telítõdjek túl, késõbb azonban már nem volt erre szükség: arra a pár napra, amíg nem szoptattam, teljesen leállt a mellem, de amikor hazaértem, mindig ott folytattuk, ahol elõtte abbahagytuk. Az elsõ tanévet még végig tudtam így szoptatni. - Vagyis ennyire rugalmasan is mehet a dolog!) A szopi végére jellemzõ "üres" érzést is tulképp csak idézõjelesen mondhatjuk, hiszen a mell sose üres teljesen, mindig tart a termelés. Mindössze arról van szó, hogy az aktuálisan megszokott tejadag (= a köztes tárolt + a frissen termelt) a szopi végére rendszerint kiürül a mellbõl. Ugyanakkor, ha valaki ilyenkor is tovább szoptat ill. fej, idõnként újra és újra észlelheti, hogy megint meg-megindul a tejleadás. Ez "teljesen üres" mellnél kb. 15-20 percenként szokott bekövetkezni, de ez persze csak egy átlag. Gondolom, mostanra már érted, hogy ez honnan következik. A babák nyilván nem tudnak bármennyit szopizni, hiszen nem feneketlen az õ bendõjük sem, meghát idõvel elfáradnak õk is, kemény munka a szopizás. ;) A bármennyit fejés elvileg lehetséges, pontosabban, kitartó és rendszeres fejéssel elvileg elég rendesen meg lehet növelni a tejmennyiséget. Persze ehhez még más dolgok is kellenek, de az alap az ingermennyiség növelése. De ugye arra se nagyon szokott szükség lenni, hogy valaki naponta több liter tejet fejjen vagy adjon le. (Meg azért van egy felsõ max. kapacitásunk is valószínûleg.) Remélem, így már érthetõbb. :)

Szeretem az ilyen kérdéseket, én is ilyeneken agyaltam anno. :) Az anyatej folyamatosan, 24 órában termelõdik a nõi mellben, vélhetõen részben azért, hogy a baba számára mindig készen álljon némi biztonsági tartalék, ha épp "soron kívül" szüksége lenne rá. A tejbelövellést követõen különbözõ okokból eleinte még több tej is termelõdhet, mint amennyire konkrétan szükség van. (Illetve a belövellést kísérõ ödéma miatt is nagyobb, teltebb ilyenkor a cici, mint késõbb.) A következõ napokban-hetekben azonban, ahogyan a baba rendszeresen (értsd: a saját igénye szerint!) szopizik, a szervezetünk kvázi megtanulja, hogy kb. mikor és mennyi a baba szükséglete. Ez persze nem percre és grammra kimért adagokat jelent, de egy körülbelüli szintet mindenképp. Ez azért ésszerû, mert ha a testünk non-stop termelné a tejet nagyon nagy mennyiségben, az mindenképp pazarlás lenne, a Természet viszont nem pazarol, mert az nem hatékony. ;) Ezt takarja a kereslet-kínálat elve is: annyi tej termelõdik, amennyire a babának szüksége van, pontosabban, amennyit rendszeresen magához vesz. Ehhez jól alkalmazkodik a testünk. Tehát, mindig van valamennyi tej a mellünkben, ugyanakkor az adott "adag" legnagyobb része valóban szopi közben termelõdik meg. Ennek a jele a szoptatás elején érezhetõ tejleadó-reflex, a baba ritmikus szívása-nyelése, esetleg a szopi elején a mell kismértékû térfogat-növekedése is. Ilyenkor a szopómozgás hatására egyrészt nõ a prolaktin hormon szintje, ami hirtelen és nagymértékû tejtermelést okoz a tejmirigyekben. A szervezetbõl villámgyorsan odaáramlik a mellbe a vér, amibõl a sejtek kivonják a vizet és a különbözõ tápanyagokat, összetevõket stb. Azaz ott és akkor gyártódik le a tejmennyiség legnagyobb része. Másrészt, beindul az oxitocin hormon mûködése is, ami összehúzza a mellben lévõ simaizmokat, ezáltal a mellben tárolt ÉS aktuálisan megtermelt tej könnyebben kiürül. (Ez az ún. tejleadó-reflex.) A szoptatás elõtti telt-érzés leginkább az elsõ idõkre jellemzõ, amikor egyrészt a baba még csak szopizik, vagyis viszonylag sok anyatejet vesz magához, tehát több is van a mellben szopik között is, meg alatt is. Másrészt, a fentebb írt korai ödéma is belejátszik ebbe. Harmadrészt pedig - fõleg, ha idõnként picit több idõ telik el két szoptatás között - a folyamatosan termelõdõ és tárolódó anyatej nyilván feltelítheti a melleket is. Viszont, minél tovább szoptat valaki, annál inkább azt tapasztalhatja, hogy a hónapok múlásával egyre plöttyebb, puhább marad a mell a következõ szopi idejére is - de a tejmennyiséget ez nem befolyásolja negatívan. Ilyenkor csupán az történik, hogy a testünk teljesen rááll a szoptatás alatti termelésre, míg a köztes idõkben szinte nullára csökken. (Itt hadd meséljem el a saját élményem: 2, 5 éves volt a lányom, amikor esti suliba mentem, kéthetente 3-4 napig voltam távol. Ekkor õ még reggel-este szopizott. Ahogy elkezdõdött a tanév, eleinte még fejnem kellett, hogy ne telítõdjek túl, késõbb azonban már nem volt erre szükség: arra a pár napra, amíg nem szoptattam, teljesen leállt a mellem, de amikor hazaértem, mindig ott folytattuk, ahol elõtte abbahagytuk. Az elsõ tanévet még végig tudtam így szoptatni. - Vagyis ennyire rugalmasan is mehet a dolog!) A szopi végére jellemzõ "üres" érzést is tulképp csak idézõjelesen mondhatjuk, hiszen a mell sose üres teljesen, mindig tart a termelés. Mindössze arról van szó, hogy az aktuálisan megszokott tejadag (= a köztes tárolt + a frissen termelt) a szopi végére rendszerint kiürül a mellbõl. Ugyanakkor, ha valaki ilyenkor is tovább szoptat ill. fej, idõnként újra és újra észlelheti, hogy megint meg-megindul a tejleadás. Ez "teljesen üres" mellnél kb. 15-20 percenként szokott bekövetkezni, de ez persze csak egy átlag. Gondolom, mostanra már érted, hogy ez honnan következik. A babák nyilván nem tudnak bármennyit szopizni, hiszen nem feneketlen az õ bendõjük sem, meghát idõvel elfáradnak õk is, kemény munka a szopizás. ;) A bármennyit fejés elvileg lehetséges, pontosabban, kitartó és rendszeres fejéssel elvileg elég rendesen meg lehet növelni a tejmennyiséget. Persze ehhez még más dolgok is kellenek, de az alap az ingermennyiség növelése. De ugye arra se nagyon szokott szükség lenni, hogy valaki naponta több liter tejet fejjen vagy adjon le. (Meg azért van egy felsõ max. kapacitásunk is valószínûleg.) Remélem, így már érthetõbb. :)
És még: Nem véletlen, hogy ha valóban kevés az anyuka teje, gyakran javasolják például, hogy az anyuka hagyja a babáját szopizni akkor is, ha (mindkét) mellet már teljesen kiürítette, de még vidáman elcumizgat rajta. Ennek az ún. komfortszopizásnak nemcsak nyugtató funkciója van, hanem szükség esetén - a fenti meg-meginduló tejleadás miatt - a tejet is meg tudja növelni. Minél több inger éri a mellet (gyakrabban és/vagy hosszabban), annál több tej fog termelõdni, hiszen a kereslet növekedése magával hozza a kínálat növekedését is. (Persze nem azonnal, de ideálisan pár nap alatt.)
Szerintem nem igaz. Amikor telinek éreztem a mellem, rendszerint teli is volt, amikor meg üresnek, akkor valóban nem volt 30-40-nél több benne. Miután elfogyott, a fiam se kérte, nyilván észrevette... Lehet, hogyha még 40 percig csócsálgatja, akkor kijött volna még 5 csepp.A komfortszopást nem ismeri, szerencsére. Komfortnak ölelés, puszi, bújás, dajkálás van. A kereslet-kínálat elvben sem hiszek. Biztos vannak nõk, akiknél mûködik, de tökre nem érzem fair-nek tényként hangoztatni.
Szerintem nem igazán van alapja. Esetleg a tejtermelést serkentõ hormon fokozódik, de a tej nagy része nem akkor termelõdik.. Gondolj csak a fejõs tehenekre, õket is naponta fejik, 10 perc alatt lemegy a fejés, ha közben folyamatosan termelõdne a , , nagy része", akkor folyamatosan lehetne fejni és ne m fogyna ki a tejük..
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigieket. Várok még véleményt, tapasztalatot.
Kedves kérdezõ! Ennek biológiai alapja van :) Valóban sok édesanya akkor gondolja úgy, hogy nem elég már a tej, amikor megszûnik a feszülés a mellében. De igazából ez azért van, mert beáll a kereslet-kínálat egyensúlya. A mell nem olyan, mint egy cumisüveg, ami kezdetben tele van, aztán kiürül. Bonyolult hormonális szabályozás alatt áll a tejtermelés. Amikor szopik a bab, egy olyan információt küld az agynak, hogy "fogy a tej, kell még termelni!" A megtermelt tej a tejleadó reflex, vagy oxitocin reflex hatására ürül. Egy szoptatás alatt ez a reflex többször is kiváltódik. Amikor hagyják a babát annyi ideig szopni, ameddig szeretne (ami nem azt jelenti, hogy egész álló nap mellen lóg), akkor azt lehet látni, hogy vannak aktívabb szakaszok, amikor hallhatóan nyel, és vannak "cumizósabb" szakaszok, amikor látszólag már "csak" komfortszopik. No ekkor küld még az agynak jelzést, hogy itt még több tejre van szükség. A szoptatás nem csak etetés, és nem csak éhség miatt szopnak a babák, sokszor "csak" biztonságért, megnyugvásért bújnak az anyához. Ezért sem érdemes mérni az adott mennyiségeket, hiszen a tej összetétele egy szopás alatt, napszakonként, a gyermek korától függõen stb. változik. Amikor meghatározott idõnként szopik a baba, túltelítõdés alakul ki a mellben, ezért érzi a mama, hogy nagyon feszül és ezért gondolják sokan, hogy akkor van tej, a laposban pedig nincs. Holott a túltelítõdés pontosan ellentétesen hat: olyan jelet küld az agynak, hogy állítsa le a tejtermelést. Ezért a legtöbb idõre szoptató anyuka nem tud hosszú távon szoptatni. Persze erre is vannak kivételek, de igen ritkák, viszont az a tapasztalat, hogy pont emiatt a negatív visszacsatolás miatt kb. 4 hónapos korra csökken a tejtermelésük. A baba képes lenne bármennyit szopni, de nem akar. Erre is voltakkutatások, hogy a kizárólag és igény szerint szoptatott babák maguk szabályozták a táplálékfelvételüket, és a rendelkezésre álló tejnek kb. a 75%-át szopták ki a mellbõl. Ezzel ellentétben a cumisüvegbõl szinte bármennyit képesek megenni, meg lehet õket konkrétan tömni. Ezek a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy pont emiatt a szabályozás miatt a kizárólag és igén yszerint szoptatott babák között sokkal kevesebb volt késõbb az elhízott gyermek és felnõtt. Sokat lehet ezekrõl olvasni, rengeteg komoly cikk van a http://www.szoptatasportal.hu honlapon, angol nyelvû, neves folyóíratokból idézve.
Szerintem van valóságalapja. Amikor elkezdett a babám szopizni, és a másik mellembõl elkezdett folyni a tej, akkor megfogtam azt amelyikbõl szopizott és kõkeményre feszült, sokkal több tej lett benne hirtelen. Kiszívta a baba az összes tejet, és puha lett a mellem. Próbáld ki, a szopi elején tapintsd meg a melledet hogy milyen, és a tejleadó reflex közben/után is!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!