Találatok a következő kifejezésre: Mi az PKU (2 db)

Mi az a PKU?

Legjobb válasz: A PKU mozaikszó, a phenylketonuria rövidítése. Ez egy veleszületett anyagcserebetegség, amelyet egész életen át tartó diétával lehet kezelni. A PKU-s csak minimális mértékben fogyaszthat fehérjét, tilos számára a hús, a tésztafélék, a tejtermékek, a magok, a hüvelyes zöldségek és a szója. Korlátozott mennyiségben ehet zöldséget és gyümölcsöket. Korlátlanul csak ásványvizet, cukrot fogyaszthat. A szervezet fehérjeszükségletét pedig egy speciális tápszerbõl kapja meg, amelyet minden nap fogyasztania kell. Kisgyermekkorban különösen fontos a diéta betartása, mert anélkül a betegség szellemi fogyatékosságot és mozgáskorlátozottságot okoz. Ám a diéta betartásával tökéletesen egészséges maradhat a gyermek! Ha többre vagy kíváncsi: pku.lap.hu

A PKU mozaikszó, a phenylketonuria rövidítése. Ez egy veleszületett anyagcserebetegség, amelyet egész életen át tartó diétával lehet kezelni. A PKU-s csak minimális mértékben fogyaszthat fehérjét, tilos számára a hús, a tésztafélék, a tejtermékek, a magok, a hüvelyes zöldségek és a szója. Korlátozott mennyiségben ehet zöldséget és gyümölcsöket. Korlátlanul csak ásványvizet, cukrot fogyaszthat. A szervezet fehérjeszükségletét pedig egy speciális tápszerbõl kapja meg, amelyet minden nap fogyasztania kell. Kisgyermekkorban különösen fontos a diéta betartása, mert anélkül a betegség szellemi fogyatékosságot és mozgáskorlátozottságot okoz. Ám a diéta betartásával tökéletesen egészséges maradhat a gyermek! Ha többre vagy kíváncsi: pku.lap.hu
Az elõttem szóló nagyon jól leírta, hogy milyen betegség a PKU. Szerintem te arra vagy kíváncsi, hogy mit takar az a kifejezés, hogy "megcsinálják a PKU-t", legalább is ez a sejtésem. Volt itt egy kérdés, amiben felmerült, hogy a kórházból nem engedik haza a kismamákat két nap után, mert meg kell csinálni a PKU-t. Nekünk ezt már csak otthon csinálta meg a gyerekorvos. Ennek a vizsgálatnak az a lényege, hogy egy kis kártyát adnak, a gyerekorvos megböki a baba ujját, és egy kis vért pöttyent rá erre a kártyára (van rajta egy lezárható rész), és ezt kell elküldenie vizsgálatra. Ezzel szûrik a PKU betegséget.
A kérdező hozzászólása: Igen, erre gondoltam. Köszönöm szépen!

Mit jelent, ha a PKU-szűrésen azt találták, hogy a biotinidáz aktivitás alacsony?

Rákerestem a neten, de csak azt találtam, hogy de jó, már ezt is sz?rik, de hogy mivel jár, ha pozitív, sehol nem találtam. A dokim (van vagy 60 éves), azt mondta, hogy a prakszisában még nem volt ilyen. Amiket elmondott róla azok alapján nem látom betegnek a gyereket. De már kétszer levették a vért, és kétszer az jött ki, hogy pozitív. Állítólag a másodikat 3-szor megvizsgálták, és egyszer negatív lett, kétszer pozitív. Aztán kiküldték nekem a papírt, hogy pozitív a gyerek, de semmit arról, hogy most mi a teend?. A véd?n?vel telefonálgatunk mindenfelé, ez egy agyrém. Volt valakinek ilyen problémája? Mit kell neki adni, ha tényleg pozitív? Mennyire súlyos?

Legjobb válasz: szia pontosan nem tudom milyen anyagcserebetegség lehet. a kismama újságban vagy a kismama honlapján keresd meg a dr. Veres Gábort, õ jó gyermekgastroenterológus, vele kellene konzultálnod.

szia pontosan nem tudom milyen anyagcserebetegség lehet. a kismama újságban vagy a kismama honlapján keresd meg a dr. Veres Gábort, õ jó gyermekgastroenterológus, vele kellene konzultálnod.
Lehet van köve hozzá: Biotin: Alapvetõ eleme az anyagcsere- és energiatermelõ folyamatoknak, segít a fehérjék, folsav, pantoténsav és a B12 hasznosulásában, és egészséges hajat biztosít. Hiányában túlzott kimerültség, álmosság, izomfájdalmak, étvágyvesztés, hajhullás, depresszió és szürkés bõrszín jelentkezhet.
A kérdező hozzászólása: Köszi, szerencsére már közben kiderült, hogy semmi baja a gyereknek, csak elmértek valamit a laborban.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!