Találatok a következő kifejezésre: Mi az PCOS (34 db)

Mi az ha valaki pcos?

Sziasztok!Érdekelne hogy ez mit takar, és mik a tünetei kezelése..Most vágtunk bele a kivizsgálásba, lassan 3 éve sikertelen probálkozás..Bele vagyok teljesen betegedve..Nem értem mivel érdemeltük ezt ki az élettöl mert csak azt hallom hogy mindennek oka van, meg stb..Nem bírok már másra gondolni mondta a doki hogy velem van a baj, nincs peteérésem, próbálnak kezelni, de egyszerűen nem bírom elfogadni hogy nem megy csak úgy...Csak érdekelne mi ez a betegség, rengeteget olvasok róla, de magával a betegséggel, hogy az mi is konkrétan nem vagyok tisztába..Előre is köszönöm válaszokat!

Legjobb válasz: A neten ma már rengeteg információ fellelhetõ errõl a betegségrõl. Nagyon sok nõ szenved pcos-ban, de lehet kezelni, csökkenteni a tüneteket, sõt, spontán terhesség is létrejöhet. Nagy átlagban lesznek a pcos kismamák terhességi diabéteszesek (a felborult inzulinháztartás miatt). A cél minden esetben a ciklus helyreállítása, a hormonok normális tartományba terelése. A petefészekben lévõ cisztákat nem érdemes kimûteni, mert az alapbetegséget nem oldja meg, viszont akár a petefészek elveszítésével is járhat. Kell egy jó nõgyógyász, endokrinológus vagy diabetológus, aki kezel. A tapasztalat az, hogy valóban érdemesebb egy magánklinikát felkeresni, mert a tb alapon járó út rettenetesen rögös.

A neten ma már rengeteg információ fellelhetõ errõl a betegségrõl. Nagyon sok nõ szenved pcos-ban, de lehet kezelni, csökkenteni a tüneteket, sõt, spontán terhesség is létrejöhet. Nagy átlagban lesznek a pcos kismamák terhességi diabéteszesek (a felborult inzulinháztartás miatt). A cél minden esetben a ciklus helyreállítása, a hormonok normális tartományba terelése. A petefészekben lévõ cisztákat nem érdemes kimûteni, mert az alapbetegséget nem oldja meg, viszont akár a petefészek elveszítésével is járhat. Kell egy jó nõgyógyász, endokrinológus vagy diabetológus, aki kezel. A tapasztalat az, hogy valóban érdemesebb egy magánklinikát felkeresni, mert a tb alapon járó út rettenetesen rögös.
Kedves kérdezõ, nekem is pont ez a bajom. Nincs peteérésem, mármint 3 hónapja volt, azelõtt olyan fél évvel... azóta semmi. A PCOS az azt jelenti, hogy petefészek cisztád van. a kezelése engem is érdekelne...
Laparoszkoppal mutheto.
A pcos, egy tünet együttes, alapvetõen egy anyagcsere és hormonbetegség, inzulinrezisztencia okozza. 3as kezelés kell rá, mertformin tartalmú gyógyszer+sport+speciális diéta. A laparoszkopós mûtét ellenjavalt nem gyógyít meg és nem segít csak árt. AJánlom keresd fel a mensmentist segíteni fognak. Kell egy 3. napi hormonsor egy 21. progeszteron mérés és egy terheléses cukor+inzulinvizsgálat. Ja ami még tilos, fogigátló vagy stimulálás amíg az alapbajt nem kezelik.
Én is a Mensmentis-t ajánlanám, az országban szerintem csak ott tudják ezt kezelni, és jól kezelni. Tapasztalatból beszélek, minden más pénzkidobás.
Én azért vitatkoznék azzal, hogy csak a metmensis a jó. Én nem járok oda, de mégis van két gyönyörû fiam. Sokat olvastam a pcos-ról, magán úton járok endokrinológushoz, diabetológushoz és köszönöm szépen, jól vagyok. Persze, ha összetettebb a dolog, mert pl pajzsmirigy betegség vagy valami más is bekavar, akkor az más tészta. Viszont azt is butaságnak tartom, hogy valaki évekig próbálkozik és nem vizsgáltatja ki magát és a párját.
a pcos egy tünetegyüttes, de ha mégis ciszta, mûteni nem érdemes, mert a hármas kezeléssel (gyógyszer, diéta - meghatározott szénhidrátfogyasztással -, sport) eltûnnek maguktól szépen, az esetleges többi tünettel együtt. Az, hogy nem feltétlenül a MensMentis a jó, azzal egyetértek, de jól meg kell nézni a dokit, engem évekig kezelt egy endokrinológus úgy, hogy minden eredményem csak rosszabb lett (ez is csak késõbb derült ki, szerinte minden rendben volt) http://pco-szindroma.hu/pcos/
Tényleg nem csak a Mensmentis a jó, bár ott megvan az elõny, hogy amint kiderül a gond, rögtön a megfelelõ orvoshoz kerülsz. Mindig az elsõ a teljes nagyrutin vérvétel, pajzsmirigyhormon, cukorterhelés, inzulinszintmérés. (Pont ezért kell rögtön egy endokrinológushoz menni, vagy diabetológushoz, mert a háziorvos sok mindent nem írhat ki...) Ha megvan, hogy mi a gond, azt már lehet kezelni. Pl. lehet, hogy jó a cukrod, de az inzulinod nem. Ha magas a pajzsmirigyhormon, azt megint másik fajta doki kezeli. Lehet, hogy csak egy kis peteérés serkentõ kell. Én pcos-ként, csak diétával és mozgással (nem kaptam gyógyszert), kétszer lettem spontán terhes. Nem reménytelen, nem szabad feladni!
Szia! Valóban nagyon sok infót találsz a neten a PCOS-ról. Sajnos egyre több fiatalnál is elõfordul.Azért ne csüggedj lesz babátok. A megfelelõ táplálkozás is nagyon sokat tud segíteni. Ha érdekelnek jó tapasztalatok, emailben tudok Neked küldeni. Sok sikert!

Méhen kívüli terhesség után mik az esélyeim arra, hogy újra méhen kívüli legyen? PCOS-m, hátrahajló méhem van és félek!

Meg sem vártuk, hogy megjöjjön a menzeszem, nem védekeztünk, mert úgy éreztem, rendben van minden, műtét sem volt, spontán vetélés történt. Most kb 4-5 nappal az ovu után feszül a hasam alul bal oldalon (ott volt múlt hónapban egyébként beágyazódva) és attól félek, hogy most ez esetleg lehet a beágyazódás oda a petevezetékbe megint?!?!

Legjobb válasz: Egyik ismerõs már évek óta szeretne babát, neki más nõgyógyászati problémák miatt alakul úgy, hogy csak méhen kívül esik teherbe. De tõle tudom, hogy egy méhen kívüli terhesség nem jelenti azt, hogy a következõ is méhen kívüli lesz. Ebben nincs összefüggés. (Nála van, ugyanis a méhében rendszerint miómák jelennek meg tömegével, és a szervezete úgy hiszi, hogy jön a baba, így valami, az orvosok által pontosan nem ismert okok miatt, a megtermékenyített petesejt megreked a petevezetékben.) De a lényeg, hogy nincs okod tartani, egy alkalom kapcsán nem evidens, hogy a következõ terhességed is méhen kívüli lesz. PCOS kapcsán nem tudok sajnos, írni. Arról se tapasztalatom, se ismeretem nincs. Viszont hátrahajló méhem nekem is van, és probléma nélkül estem teherbe. Szóval emiatt ne aggódj!

Egyik ismerõs már évek óta szeretne babát, neki más nõgyógyászati problémák miatt alakul úgy, hogy csak méhen kívül esik teherbe. De tõle tudom, hogy egy méhen kívüli terhesség nem jelenti azt, hogy a következõ is méhen kívüli lesz. Ebben nincs összefüggés. (Nála van, ugyanis a méhében rendszerint miómák jelennek meg tömegével, és a szervezete úgy hiszi, hogy jön a baba, így valami, az orvosok által pontosan nem ismert okok miatt, a megtermékenyített petesejt megreked a petevezetékben.) De a lényeg, hogy nincs okod tartani, egy alkalom kapcsán nem evidens, hogy a következõ terhességed is méhen kívüli lesz. PCOS kapcsán nem tudok sajnos, írni. Arról se tapasztalatom, se ismeretem nincs. Viszont hátrahajló méhem nekem is van, és probléma nélkül estem teherbe. Szóval emiatt ne aggódj!
1, 5 éve volt méhen kívüli terhességem amit sürgõsségi mûtéttel szakítottak meg és ezután pár hónap után újra terhes lettem és õ már jó helyen volt pár hét és itt lesz velünk :) Szóval lehetséges a méhen kívüli után a spontán terhesség jó helyen pedig én is tartottam, hogy megint rossz helyen lesz a baba.
Nekem kivették a petevezetékem, így a következõ méhen belüli lett. (lombikos volt mind2 terhességem, PCOS-em van, de nem az miatt kellett lombik)
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat! Kicsit megnyugtató. :-)

Mi az a PCOS?

Legjobb válasz: Szia! Neked az van? Nekem azt diagnosztizálták. Azt jelenti, hogy tüszõk nem tudnak kiszabadulni, nem érnek meg a peték, hanem betokozódnak és kis cisztákat alkotnak. Valószínû, hogy a hormonokkal van baj (nekem igen). Így igazából nem nõgyógyászati betegség, hanem endokrinológushoz kell vele menni. De ha babát szeretnétek és emiatt nem jön össze, akkor nõgyógyász is tud felírni hormontartalmú gyógyszereket, de nem csak azzal kezelhetõ. Minden esetre nem kell tõle megijedni. Sport, életmódváltás, szénhidrátmentes diéta is segíthet, de orvos tud pontosabbat mondani. Remélem tudtam segíteni! A neten is sok mindent találsz róla www.pcos.hu Ha segythetek még valamiben írj privit!

Szia! Neked az van? Nekem azt diagnosztizálták. Azt jelenti, hogy tüszõk nem tudnak kiszabadulni, nem érnek meg a peték, hanem betokozódnak és kis cisztákat alkotnak. Valószínû, hogy a hormonokkal van baj (nekem igen). Így igazából nem nõgyógyászati betegség, hanem endokrinológushoz kell vele menni. De ha babát szeretnétek és emiatt nem jön össze, akkor nõgyógyász is tud felírni hormontartalmú gyógyszereket, de nem csak azzal kezelhetõ. Minden esetre nem kell tõle megijedni. Sport, életmódváltás, szénhidrátmentes diéta is segíthet, de orvos tud pontosabbat mondani. Remélem tudtam segíteni! A neten is sok mindent találsz róla http://www.pcos.hu Ha segythetek még valamiben írj privit!
Nekem is az van. Egyetértek az elõttem szólóval. Sajnos a hormonháztatással vannak problémák, legjobb, ha felkeresel egy endokrinológus-nõgyógyászt, õ együtt tudja kezelni a betegséget. sajnos elég összetett dolog, de tudnak rajta segiteni, már én is 19. hetes kismama vagyok. Fontos: ha van súlyfelesleged, le kell fogyni!!! ez a legelsõ. Nehéz nagyon, de nekem sikerült, s igy (addigra már több éves sikertelen próbálkozás után) azonnal magamtól teherbe estem. Sok nõnek van ilyen problémája, népbetegségnek számit. Sokat tudok nagyon errõl, ha van kérdésed irj privit, nagyon szivesen megadok orvos-neveket, telefonszámokat akihez érdemes fordulni! Minden rendben lesz!

PCOS-s, IR-es diétában mi az amit tilos fogyasztani?

Legjobb válasz: Magas glikémiás indexû ételeket: cukor, cukor tartalmú élelmiszerek, fehér liszt, alkohol, fehér rizs, dinnye, szõlõ, aszalt gyûmölcsök, mértékkel lehet csak a krumplit, számolva a többi gyümölcsöt...stb. stb. Részleteket találsz itt: http://pco-szindroma.hu/pcos/kezeles/etrend/

Magas glikémiás indexû ételeket: cukor, cukor tartalmú élelmiszerek, fehér liszt, alkohol, fehér rizs, dinnye, szõlõ, aszalt gyûmölcsök, mértékkel lehet csak a krumplit, számolva a többi gyümölcsöt...stb. stb. Részleteket találsz itt: http://pco-szindroma.hu/pcos/kezeles/etrend/

Mi az hogy PCOS? Többen írtátok és nem tudom, mit jelenthet.

Legjobb válasz: Policisztas ovarium szindroma. Sok kicsi apro ciszta a petefeszkekben ehhez tarsul esetelg IR(inzulin rezisztencia). nyavajas egy betegseg,kordaba lehet tartani de egy eletreszolo dolog. en is az vagyok sajna.

Policisztas ovarium szindroma. Sok kicsi apro ciszta a petefeszkekben ehhez tarsul esetelg IR(inzulin rezisztencia). nyavajas egy betegseg, kordaba lehet tartani de egy eletreszolo dolog. en is az vagyok sajna.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. És milyen nehézséget jelent ez a babavárásnál?
Én is az vagyok. Nagy nehézség sok PCO-snak nincs is peteérése, ultrahosszú ciklusok, rossz LH szint, nagyon sok gond van vele. Nekem szerencsém van, nekem legalább ciklusom van viszont 30 évesen is kamaszként pattanásosodom.
igen a babavárást a peteérés hiánya okozza. ez azért van így mert a cisztáktól nem tud kiszabadulni a pete (általában), aztán tünetei még: extra szõrõsödés, pattanás, hízás, akár cukorbetegség, pajzsmirigy problémák. Egy bizonyos cukorbetegeknek adható gyógyszer (metformin) segíthet, de ezt nem mindig írják fel az orvosok, sok orvs nem is tud a betegségrõl sokat, kell még diéta és mozgás is. Amúgy az én akkor orvosom így fogalmazott: meddõséggel jár, hozzáteszem, utaztam több mint 200 km-t más orvosért és most várom a második gyermekünket, szóval van remény!!!!

Aki PCOS-s és IR-es mik azok az ételek amiket egyáltalán nem lenne szabad ennie? Ha nem tartja a diétát és eszik ugy mint eddig mennyi a valoszinüsége hogy teherbe eshet?

Legjobb válasz: AMit tilos: cukor, méz, fehér liszt, fehér rizs, banánból, szõlõb egyéb édes gyümölcsökbõl csak minimális, de a többi gyümivel is óvatosan. Kicsi az esélye, ha netán még is teherbe esik, nagy az esély a vetélésre.

AMit tilos: cukor, méz, fehér liszt, fehér rizs, banánból, szõlõb egyéb édes gyümölcsökbõl csak minimális, de a többi gyümivel is óvatosan. Kicsi az esélye, ha netán még is teherbe esik, nagy az esély a vetélésre.
évekig kínlódtunk, mire észrevették, hogy IR-es vagyok (elõtte a dokik azt mondták, ezek csodálatos eredmények), tehát sem a diétát nem tartottam, sem a kezelést nem csináltam. Az elején még teherbe estem, de folyamatosan elvetéltem, késõbb már terhesség sem lett...
A kérdező hozzászólása: hu nem jo ezeket hallani, a kérdés nem engem érint, egy barátnõmet aki nagyon ok év után esett teherbe és 28.héten megszületett a kisbabája aki sulyos beteg volt és 4nap után meghalt, a bajára ez után jöttek rá :(
Csinálni kell a diétát és sport, meg mellette metformin, ha olyanok az értékek. Amúgy a koraszülés valószínûleg az IR-tõl független lehetett, az a 12. hét után jellemzõen problémát már nem okozhat.

Tudom erről nehéz írni, de mi az oka a vetéléseknek? Baromira félek, PCOS vagyok, sok hormont beszedtem, a dr-ban fel sem merült a vetélés. Azt mondta ha mindent jól csinálok nem lehet baj.

Legjobb válasz: a vetéléseknek a legnagyobb részt maga a magzat az "oka". általában azt mondják, hogy azok a magzatok, akik elmennek genetikailag hibásak (tehát a petesejt és a spermium egyesülése nem tökéletesen ment végbe) és/vagy életképtelenek. TEHÁT NEM AZ ANYA TEHET RÓLA! (leszámítva persze a drogos, alkoholista, dohányzó stb. anyák esetét...) éppen ezért tisztességtelen azt mondani, hogy "ha mindent jól csinálsz", akkor rendben leszel, mert ezzel súlyosbítja az amúgy is meglévõ bûntudatot, abban az esetben, ha mégis vetélés lenne a vége. tehát ne aggódj, de többet nem tudsz érte tenni, mint próbálsz egészségesen élni... :))

a vetéléseknek a legnagyobb részt maga a magzat az "oka". általában azt mondják, hogy azok a magzatok, akik elmennek genetikailag hibásak (tehát a petesejt és a spermium egyesülése nem tökéletesen ment végbe) és/vagy életképtelenek. TEHÁT NEM AZ ANYA TEHET RÓLA! (leszámítva persze a drogos, alkoholista, dohányzó stb. anyák esetét...) éppen ezért tisztességtelen azt mondani, hogy "ha mindent jól csinálsz", akkor rendben leszel, mert ezzel súlyosbítja az amúgy is meglévõ bûntudatot, abban az esetben, ha mégis vetélés lenne a vége. tehát ne aggódj, de többet nem tudsz érte tenni, mint próbálsz egészségesen élni... :) )
A kérdező hozzászólása: A dr is erre gondolt nem hiszem hogy rosszat akrna nekem.
Szia! Tökéletesen igaza van az elõttem szólónak. Még annyival egészíteném ki, hogy lehet oka a vetélésnek pl. a méh deformitása is; vagy ha nem jó helyen tapad meg az egyébként életképes embrió a méhfalban..De ha nincs szervi gond; "csak" hormonális, azt gyógyszerekkel szépen tudják korrigálni; így pcos esetén ha odafigyelsz ezekre a dolgokra (pl, gyógyszer), akkor minden oké lesz!
Én a harmadik vetélésem után felkerestem Czeizelt. Õ szépen felsorolta, hogy mik lehetnek a vetélések okai (kb. 7 dolgot említett). Szerintem akkor is foglalkozik az emberrel, ha még a terhesség elõtt áll. Ha gondolod, menj el hozzá, elmondja, hogy milyen vizsgálatokat kellene a nõgyógyásznak megcsináltatnia, ill. mit tud õ. Persze ez valamennyi pénzbe kerül, de sokmindent ki lehet zárni vele.

PCOS-em van, Proverát szedtem, h. legyen menzeszem (04.25. ), majd 5*2 Clistit szedtem. A 05.22-i kontrollon azt mondták, h. terhes vagyok (uh. Kép), de semmilyen tünet nem utal erre és a tesztek is sorra negatívak. Akkor most vajon mi az igazság? M.

Legjobb válasz: A ciklusod hányadik napján tartassz? Az Uh nem "láthatja" hamarabb a babát mint a tesztek... Akkor azt is megmondták ,h milyen idõs terhes vagy...ugye?

A ciklusod hányadik napján tartassz? Az Uh nem "láthatja" hamarabb a babát mint a tesztek... Akkor azt is megmondták , h milyen idõs terhes vagy...ugye?
Igen a teszt kell hamarabb kimutassa. Az Uh csak az 5.hét után. Az valami egyéb, nem baba.34.nap Uh-n még semmi se látszik.Mármint a terhességbõl.Max a vastagabb méhnyálkahártya, de az lehet a kezeléstõl is.
Én azt mondom az uh. a biztos. Fõleg ha van képed, hogy ott a baba. :) ) Gratula!
Az terhességeim az elsõ Uh-n ami 6 hetesen volt, egy sötét foltnak látszódtak-semmiféle lyuk- és ennek a fekete foltnak egyik felén volt a világos árnyalatú embrió. Színesben, pedig látszódt a piros-kékkel ábrázolt vérkeringés.pirossal egy kis pötty ami a szive volt és pulzált vagyis dobogott. Ezt lehet látni Uh-n.
A kérdező hozzászólása: Hát a dokim hozzáértõ- az uh berendezésben már kevésbé bízom. Sajnos most mentem volna kontrollra, de a dokinéni lebetegedett. Az uh-n emlékeim szerint egy világosabb lukacskát láttam, mellette egy pici folttal (a doki azt mondta, hogy az lehet a megtapadás nyoma...)
Azt a dokidnak kellene tudnia. Menj el másik dokihoz Uh-ra. Jó minõségû Uh-ra.Hozzáértõ orvoshoz. Egy sötétebb foltot láttál az Uh-n?
A kérdező hozzászólása: Hát ettõl félek én is, de akkor meg mi volt az a lukacska, amit láttam az ultrahangon?????
A kérdező hozzászólása: Ja, nem úgy van, hogy a teszt elõbb kellene, hogy kimutassa, mint az uh? Nem tudom ezt sem biztosan.
A kérdező hozzászólása: Ez a 34 napom...a terhességet az utolsó mesi elsõ napjától mérik. De a doki azt mondta, hoyg azért menjek, és csináljak egy tesztet. Na azóta kb az 5. teszten vagyok túl és mind negatív.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Idõközben eldõlt- nincs baba :((((

Miért teszik fel naponta kétszer azt a kérdést, hogy mi az a PCO/PCOS? Talán gondolja bárki, hogy néhány nap alatt megváltozik a tünetegyüttes vagy a betegség?

F?leg azokhoz szól a kérdés, akik mostanában is feltették ezt a kérdést. Egyrészt a gugli is a barátunk, nameg a menü alatt ott van hogy KERESÉS amibe ha beírja kidob egy csomó kérdés és választ.

Legjobb válasz: Egyetértek.... bár én nem vagyok PCO-s (remélem), de ha ilyen betegségem lenne, biztosabb oldalon probálnám meg kideriteni vagy egy biztos orvosnál..

Egyetértek.... bár én nem vagyok PCO-s (remélem), de ha ilyen betegségem lenne, biztosabb oldalon probálnám meg kideriteni vagy egy biztos orvosnál..
A kérdező hozzászólása: Nekem van. :) De eszembe nem jutna itt érdeklõsni errõl, hogy mi az, amikor erre vannak az orvosok.
Én még az olyat bírom, hogy ki mikorra nem várja és, mit érez már???? áááááá
A kérdező hozzászólása: :) Na igen. Egyébként annyira más mindenki és két egyforma nincsen. Úgy hallottam, hogy aki terhes nem is érez semmit.
Ezek a PCOS kérdések engem is zavarnak, már csak azért is, mert én az vagyok. Ha nem tudja vki, h mi az, akkor írja be a keresõbe és kész, csak lehet vki lusta erre, inkább kiírja kérdésként.
Nem én tettem fel a kérdést 1sem de azt hiszem azért kérdezik olyan gyakran mert nem értik és olyantól várnak válasz aki PCO-s tudja mit jelent mit érez és tapasztalatot várnának de nem kapnak csak linkeket. (amit és is be linkelek )egyépként :D
Akkor meg ne nyissátok meg azt a kérdést és kész!Akkor meg nézegessétek a másik oldalt ha azt hasznosabbnak vélitek!Ezt az oldalt meg arra találták ki hogy kérdezzünk egymástol!!Én sok mindent itt tudtam meg ezen az oldalon, az egész internetbe ez e legtutibb ahol a legtöbb mindent meg lehet tudni.Itt tudunk egymástol kérdezni, a másik oldalon nem.Jok biztos azok is, de elolvasod egyszer azt annyi.Bocsi a válaszomért nem akartam "gorombán" irni nem annak szántam:) Sziasztok!

Valószínűleg PCOS-em van. Az endokrinológus fogamzásgátló szedését javasolta, amíg nem akarok teherbe esni, holnap megyek felíratni. Mire figyeljek?

Mármint azt olvastam, hogy a Diane 35-öt szokták felírni a szőrösödés, stb. megszüntetésére, de amilyen híre van a gyógyszernek (ha egyáltalán forgalomban van még), tuti nem fogom szedni, ha a nődoki azt szeretné felírni, akkor mást fogok kérni helyette. Ez lehetséges? Vagy csak ez a gyógyszer 'jó' nekem? Igazság szerint a Nuvaring lenne a legszimpatikusabb, de nem tudom, az mennyire használna az én problémáimra.

Legjobb válasz: Elsõ vagyok. Csak hogy részletesen is kifejtsem a véleményem: Önmagában csak a fogamzásgátló azért nem célszerû, mert ha inzulinrezisztenciád is van (ami PCOS mellett elég gyakori sajna), de arra nem kapsz gyógyszert, nem diétázol, akkor az tovább fog romlani. És a végén azon kapod magad, hogy cukorbeteg vagy. Ha kezelik az inzulinrezisztenciád, akkor meg én a helyedben megvárnám, hogy az helyrehozza-e a ciklust. És ha igen, akkor biztosan nem szednék be fogamzásgátlót, hogy a helyrerakott ciklust kikapcsolja. A fogamzásgátlókról pedig: A tabit két okból írják fel. Az egyik, hogy ha szeded, akkor rendszeresen lesz vérzésed (ez nem menstruáció, nem állítja be a menzeszed, csak rendszeres idõközönként megvonásos vérzést okoz). Erre gyakorlatilag bármelyik kombinált hormonális fogamzásgátló (beleérte a hüvelygyûrût is) alkalmas. A másik dolog, amiért felírják, hogy a tüneteket (szõrösödés, acnék) mérsékelje. Na és pont emiatt szokták a Dianét (vagy generikumait: Cypromix, Minerva) felírni. Ugyanis ezek a tünetek a magas tesztoszteronszint miatt vannak, és a tesztoszteront leghatékonyabban a Dianében lévõ cyproteron-acetát csökkenti. Antiandrogén hatása van még pl. a drospirenonnak (ez van a Yasminelle, Jangee, Yadine stb. tablettákban), illetve a dianogestnek (ez van pl. a Dienilleben). De a legerõsebb ilyen hatással akkor is a cyproteron-acetát rendelkezik. Egyébként ez a hiszti a Diane körül elég érdekes. Nem egészen értem, hogy miért lett ennyire kipécézve. Ugyanis köztudott, hogy az összes hormonális fogamzásgátló fokozza a trombózis kialakulásának az esélyét, ez benne van a tájékoztatóban is. A Diane magasabb ösztrogéntartalmú, így kicsit nagyobb mértékben fokozza, mint a többi, de attól még a többi mellett is ugyanúgy elõfordul. Ha vkinek genetikai hajlama van a trombózisra, az jó eséllyel az összes többi fogamzásgátló mellett is trombózist fog kapni, nem csak a Diane mellett. Egyébként a Bayer ellen is vannak perek a drospirenon tartalmú tabik miatt, ugyanis azok is nagyobb mértékben növelik a trombózishajlamot, mint a többi tabi. http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/ezrek-mentek-birosag.. Egyébként személy szerint én is PCOS-sel küzdök. Eddig nem sikerült olyan orvost találnom (de talán majd most:D), aki megfelelõen tudta volna kezelni a problémám, de én azért viszonylag speciálisabb eset vagyok. Viszont a jelenlegi nõgyógyászati, endokrinológiai és farmakológiai ismereteimmel sem szednék erre a problémára fogamzásgátlót. Véleményem szerint ugyanis a problémát nem oldja meg. Nekem nem az a fontos, hogy havonta vérezzek egyet, hanem hogy peteérésem legyen (aminek persze következménye a vérzés is). A fogamzásgátló ezen nem segít. Mellékhatásai viszont lehetnek. De ez az én véleményem:) Jah, és ha esetleg úgy tûnt: nem szeretnék senkit rábeszélni a Dianére! Én sem szedném be (nem is tettem, mikor felírták). Ha mindenképpen tabit kellene szednem, akkor még így is inkább a Yasminellét/Dienillét választanám. De elõtte mindenképpen csináltatnék vizsgálatot arról, hogy van-e genetikai hajlamom a trombózisra.

Elsõ vagyok. Csak hogy részletesen is kifejtsem a véleményem: Önmagában csak a fogamzásgátló azért nem célszerû, mert ha inzulinrezisztenciád is van (ami PCOS mellett elég gyakori sajna), de arra nem kapsz gyógyszert, nem diétázol, akkor az tovább fog romlani. És a végén azon kapod magad, hogy cukorbeteg vagy. Ha kezelik az inzulinrezisztenciád, akkor meg én a helyedben megvárnám, hogy az helyrehozza-e a ciklust. És ha igen, akkor biztosan nem szednék be fogamzásgátlót, hogy a helyrerakott ciklust kikapcsolja. A fogamzásgátlókról pedig: A tabit két okból írják fel. Az egyik, hogy ha szeded, akkor rendszeresen lesz vérzésed (ez nem menstruáció, nem állítja be a menzeszed, csak rendszeres idõközönként megvonásos vérzést okoz). Erre gyakorlatilag bármelyik kombinált hormonális fogamzásgátló (beleérte a hüvelygyûrût is) alkalmas. A másik dolog, amiért felírják, hogy a tüneteket (szõrösödés, acnék) mérsékelje. Na és pont emiatt szokták a Dianét (vagy generikumait: Cypromix, Minerva) felírni. Ugyanis ezek a tünetek a magas tesztoszteronszint miatt vannak, és a tesztoszteront leghatékonyabban a Dianében lévõ cyproteron-acetát csökkenti. Antiandrogén hatása van még pl. a drospirenonnak (ez van a Yasminelle, Jangee, Yadine stb. tablettákban), illetve a dianogestnek (ez van pl. a Dienilleben). De a legerõsebb ilyen hatással akkor is a cyproteron-acetát rendelkezik. Egyébként ez a hiszti a Diane körül elég érdekes. Nem egészen értem, hogy miért lett ennyire kipécézve. Ugyanis köztudott, hogy az összes hormonális fogamzásgátló fokozza a trombózis kialakulásának az esélyét, ez benne van a tájékoztatóban is. A Diane magasabb ösztrogéntartalmú, így kicsit nagyobb mértékben fokozza, mint a többi, de attól még a többi mellett is ugyanúgy elõfordul. Ha vkinek genetikai hajlama van a trombózisra, az jó eséllyel az összes többi fogamzásgátló mellett is trombózist fog kapni, nem csak a Diane mellett. Egyébként a Bayer ellen is vannak perek a drospirenon tartalmú tabik miatt, ugyanis azok is nagyobb mértékben növelik a trombózishajlamot, mint a többi tabi. http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/magazin/ezrek-mentek-birosag.. Egyébként személy szerint én is PCOS-sel küzdök. Eddig nem sikerült olyan orvost találnom (de talán majd most:D), aki megfelelõen tudta volna kezelni a problémám, de én azért viszonylag speciálisabb eset vagyok. Viszont a jelenlegi nõgyógyászati, endokrinológiai és farmakológiai ismereteimmel sem szednék erre a problémára fogamzásgátlót. Véleményem szerint ugyanis a problémát nem oldja meg. Nekem nem az a fontos, hogy havonta vérezzek egyet, hanem hogy peteérésem legyen (aminek persze következménye a vérzés is). A fogamzásgátló ezen nem segít. Mellékhatásai viszont lehetnek. De ez az én véleményem:) Jah, és ha esetleg úgy tûnt: nem szeretnék senkit rábeszélni a Dianére! Én sem szedném be (nem is tettem, mikor felírták). Ha mindenképpen tabit kellene szednem, akkor még így is inkább a Yasminellét/Dienillét választanám. De elõtte mindenképpen csináltatnék vizsgálatot arról, hogy van-e genetikai hajlamom a trombózisra.
Bocsi, de ha vékony vagy, nincs IR-ed, nincsenek cisztáid (hiszen az UH-n nem volt semmi), a hormonjaid rendben, akkor miért is lenne neked PCOS-ed? Ugyanis a PCOS diagnózisához a három alábbi dologból kettõnek kell meglennie: 1. oligo/anovuláció 2. magas androgénszint klinikai vagy laborjelei 3. policisztás petefészek És mellette minden mást ki kell zárni. Neked ebbõl (ha jól értelmezem) nincs meg a kettõ. Akkor mi alapján mondták ki a PCOS-t?
Hát figyelj, neked kell végiggondolnod, hogy mennyire zavaróak a panaszaid. Ha nem vészesek, szerintem egy jó bõrgyógyásszal meg egy kis megbékéléssel többre mész. Ha nekem normális ciklusom lenne, semmi pénzért nem kockáztatnám azt, hogy esetleg a tabi szétcsessze. Mert sajna elõfordul olyan is. Na meg az is elõfordul, hogy a tabi eltünteti a pattanásokat, aztán mikor abbahagyod, 3-szor annyi ragya jön a fejedre, mint elõtte. Barátnõm így járt a Dianéval (kénytelen volt újra kezdeni, mert nem tudott utcára menni..), de más tabikkal kapcsolatban is elõfordul sajna. De persze ez sem biztos. Lehet, hogy az égvilágon semmi bajod nem lesz tõle. Tényleg neked kell mérlegelned a dolgot. Valamilyen szinten azért minden fogamzásgátló mérsékli a pattanásokat. De amiknek tényleg kifejezett ilyen jellegû hatása van, azok azok, amelyeket az elõzõekben felsoroltam. De ha már használtad a Nuvaringet, arról van tapasztalatod, nem? Az elmulasztotta a tüneteid? Ha az bevált, akkor használd azt (ha mindenképpen szeretnél vmit használni).
Nem is adott más gyógyszert? Csak annyit mondott, hogy fogamzásgátló és kész? Egyáltalán milyen vizsgálatokat végeztetett el? Mert ennyi infó alapján elsõ körben azt mondom, hogy egy értelmes endokrinológust keress, ne gyógyszert írass.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Utolsó: Igen, én is ebben a cipõben járok, mármint nem vagyok száz kilós, stb., csak kisebb tüneteim vannak. Voltam nõgyógyásznál is, és azt mondta, hogy a Nuvaring megfelelõ lesz nekem (én vetettem fel, mert nem tudnék minden nap odafigyelni a fog.gátlásra). Azt mondta, hogy a fog.gátlók elnyomják a tüneteket és így késõbb nagyobb esélyem lesz a teherbeesésre.
Én is Pco-ban szenvedek. Nagyon pattanásos voltam, alig alig volt menstruációm, és kicsit szõrõsebb is lettem az átlagnál(köldököm alatt). 21 éves vagyok, mivel tartós párkapcsolatban éltek, fogamzásgátló mellett döntöttünk a nõgyógysszal. Arra hívta fel a figyelmemet, hogy figyeljek az étkezésemre(sokat írnak errõl a neten), illetve mozogjak. Nincs Ir-em, csak azok a tünetek amik fent írtam. Szóval a fogamzásgátló oké, elfedi a tüneteket, de higyjétek el, nem lesz rosszabb ha abbahagyjátok, ugyan olyan lesz mint elõtte. Nekem pl elmúltak a pattanásaim, dúsabb lett a hajam(bár nem hullott elõtte), és a szõrösödésem kicsit mintha vissza is fejlõdött volna. Ezt az orvossal kell megbeszélni, mert nekem nincs olyan súlyos pco-m(tehát nem durva a hormonzavarom, nem vagyok 100 kilós stb...)
A fogigatlo elnyomja a tuneteket. Amig szeded minden oke, aztan ha abbahagyod, sokkal rosszabb, mintha nem szedted volna. Szoval erre a problemara sajnos az nem jelent megoldast.
A kérdező hozzászólása: Én úgy olvastam, a fogamzásgátló használata elodázza a szövõdményeket, ráadásul a külsõ jegyeket is visszaszorítja. Esetleg neked van ilyesmi tapasztalatod?
Ha kiderülne a PCOS, semmikképpen ne kezd el szedni a fogigátlót. Az nem oldja meg a problémát. Kb. olyan, mintha homokba dugnád a fejed.
Értem. Hát továbbra is azt tudom mondani, amit eddig leírtam:) Neked kell dönteni.
A kérdező hozzászólása: A hormonjaim, a vérzészavar és a külsõ jegyek alapján feltételezi az orvos a pcos-t. Nem tudom, melyik értékek a legfontosabbak, de a papíron ez áll (meg ezt is mondta, csak úgy, hogy én is értsem : D): 'vérkép alapján (LH-FSH arány >3, magas tesztoszteron, DHEAS és androsztendion) elsõsorban PCOS merül fel, de a mellékvese megítélésére hasi UH-t, ennek negativitása esetén CT vizsgálatot végzünk. Lássa nõgyógyász, történjen TVS.'
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a részletes választ! Az IR eredményére még várnom kell 1-2 hetet, de nem hiszek benne, hogy bármi rossz sülne ki belõle, a családunkban senki nem volt cukorbeteg, ráadásul normálisan eszem, heti 3x 40 percet sportolok, szóval igyekszem figyelni magamra. Igazából engem a vérzésem léte vagy nem léte annyira nem érdekel, õszintén szólva a zavaró külsõ jelek, és a késõbbi meddõség kizárása érdekében kezdtem el ezt a vizsgálat-sorozatot. (A családban a nagymamámnak és a nagynénémnek voltak ilyen problémái..bár szerencsére nem meddõk, de mindkettejüknek csak 10 év után jött össze a gyerek.) 17-18 éves korom körül használtam Nuvaringet, semmilyen problémát nem tapasztaltam vele kapcsolatban, és az említett hormonzavarokon kívül nem volt senki sem beteges a családban, nem volt trombózis, rák, semmilyen rémség. : ) Jelenleg 21 éves vagyok, így még 7-8 évig nem tervezem gyerek vállalását, de ha eljön az idõ, szeretném, ha minden simán menne, és ha addig is elmúlnának a csúnya szõrök meg pattanások. Vagy ezek szerint jobb megbékélnem a tudattal és így hagynom mindent, ahogy van? (Ne haragudjatok a sok értetlenkedésért, új ez az egész nekem.)
A kérdező hozzászólása: És nem, nem javasolt konkrét gyógyszert az orvos, csak mondta, hogy a zavaró tüneteket fogamzásgátlóval lehetne mérsékelni, szóval mutassam meg a leleteket a nõdokinak és majd ír fel valami megfelelõt. Csak olvastam, hogy ilyen esetekben legtöbbször Diane 35 a válasz, de arról hallani sem akarok, ezért kérdeztem, hogy van-e alternatíva.
A kérdező hozzászólása: Nagyon jó endokrinológushoz mentem, ajánlások alapján. Elvégeztetett egy komplett hormonvizsgálatot, kb. mindent megnéztek a véremben, amit csak lehet, emellett ma voltam cukorterheléses vizsgálaton, alhasi ultrahangon (nem mutatott semmit), továbbá beutalt ct-re (mert kíváncsi a mellékvesémre is a biztonság kedvéért) szombatra, és mondta, hogy nõgyógyászaton csináltassak hüvelyi uh-t is. (Kb. másfél-két éve voltam, akkor egészségesnek látszott minden.) Igazából nálam elég fura a helyzet, mivel az orvos szerint is meglepõ, hogy vékony vagyok, valamint nekem a menstruációm nem kimaradni szokott, hanem évente 2x elõfordul, hogy nem áll el magától, csak gyógyszerrel/cseppel.
http://www.femina.hu/egeszseg/diane_35_betiltasa ha ezek után azt akarja felírni, keress más dokit...
Nem akarom bántani a dokidat, de ha egy betegséget nem kezelsz megfelelõen, akkor az általában romlik az idõ elõrehaladtával. A Pcos-t nem lehet kezelni fogigátlóval, mert az csak a hormonális tüneteket (szõrösödés, elhízás, pattanás) fedi el és csinál egy megvonásos vérzést. Ezektõl természetesen úgy tûnhet, nagyszerû minden, holott nem , mert a probléma kiváltó oka nincs kezelve egyáltalán. Ch diétával és rendszeres sporttal, ami az Ir és a PCOS valódi ellenszere, lassabb, de biztosabb eredményt tudsz elérni, és ha pár év múlva eljutsz odáig, hogy babát szeretnél, nem nulláról kell kezdeni. Ettõl függetlenül te döntesz, milyen kezelést választasz.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!