Találatok a következő kifejezésre: Mi az NST és hogyan (15 db)

Mi a különbség az NST és a CTG közt. Mert én NST-re járok, de itt olvasom hogy valaki CTG-re jár. Esetleg ugyan az?

Legjobb válasz: A CTG a kardiotokográf rövidítése, mely egy olyan speciális mûszer, amivel a magzat szívmûködése és a méh aktivitása egyszerre figyelhetõ és mindezt egy papírszalagra rögzíti. Az NST egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat, mely során a magzat mozgásait is rögzítjük. Az eredmény háromféle lehet: Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat (akcelerál) Suspect : azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelmûen kórosak. Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges. Nem reaktív : a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszûkült görbe, süllyedések -decelerációk stb.). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.

A CTG a kardiotokográf rövidítése, mely egy olyan speciális mûszer, amivel a magzat szívmûködése és a méh aktivitása egyszerre figyelhetõ és mindezt egy papírszalagra rögzíti. Az NST egy nyugalmi állapotban végzett CTG vizsgálat, mely során a magzat mozgásait is rögzítjük. Az eredmény háromféle lehet: Reaktív : a görbe jó, a magzat aktív és a magzatmozgásokra a görbe rövid ideig tartó emelkedéseket mutat (akcelerál) Suspect : azaz gyanús. Kisebb eltérések láthatók a görbén, melyek nem egyértelmûen kórosak. Néha csak az a magyarázat, hogy a magzat alszik, inaktív. Ilyenkor 30-60 perc múlva ismétlés szükséges. Nem reaktív : a görbe kóros jeleket mutat (120/perc alatti tartós szívfrekvencia, beszûkült görbe, süllyedések -decelerációk stb.). További vizsgálat szükséges, mivel oxigénhiányos állapot fenyeget.
http://www.timmermann.hu/index.php?m=nst_ctg Olvasd el, jól leírnak mindent.

Mi az a NST és hogyan végzik?

Legjobb válasz: Az NST egy vizsgálat, ami a magzat szívmûködését és a méhtevékenységet vizsgálja.Általában a 36. terhességi héttõl hetente végzik a szülésig és van, hogy a szülés alatt is. Két tappancsot raknak a pocidra és azzal kell fél órát feküdni, majd kinyomtattnak egy EKG-hoz hasonló görbét, ami földi halandó számára értelmethetetlen, de az orvosok tudnak belõle tájékozódni.

Az NST egy vizsgálat, ami a magzat szívmûködését és a méhtevékenységet vizsgálja.Általában a 36. terhességi héttõl hetente végzik a szülésig és van, hogy a szülés alatt is. Két tappancsot raknak a pocidra és azzal kell fél órát feküdni, majd kinyomtattnak egy EKG-hoz hasonló görbét, ami földi halandó számára értelmethetetlen, de az orvosok tudnak belõle tájékozódni.
Non-stress-teszt. Van ahol CTG-nek nevezik. Ahova én járok ott kb 10 percet vesz igénybe. Le kell feküdni egy ágyra ahogy neked jó.Rád raknak egy kis tappancsot , amit géllel bekennek. Nyugalmi állapotban a magzat pulzusát nézik összemérve a méhösszehúzódásokkal ill.a baba mozgásával. Akkor jó ha a baba mozgásával nõ a pulzusszám. Fontos , hogy a baba mozogjon. Ez a vizsgálat a baba méhen belüli állapotát ellenõrzi. Az eredményt mindig meg kell mutatni az orvosnak. Itt részletesebben elolvashatod: http://www.hazipatika.com/services/exam/body/52

Az NST-én hogy méri a gép a fájásokat? Én nem éreztem semmilyen fájást. Pontosan mit érzékel a gép és hogy jelzi azt? 38 hetes km.

Legjobb válasz: Ezen az oldalon van reszletes leiras a kerdesedre http://www.timmermann.hu/index.php?m=nst_ctg

Ezen az oldalon van reszletes leiras a kerdesedre http://www.timmermann.hu/index.php?m=nst_ctg
Szia! Hiába, hogy Te nem érzed, a gép ennek ellenére érzékeli a méhösszehúzódásaidat, a fájásokat, bár igen, tiszta fura, hogy mi nem érzünk semmit, a gép ennek ellenére mégis fájást mutat.
Igen, velem fordítva is megtörtént.


Mi történik az után miután már nagyon erősek a fájások és beértetek a kórházba? Mi az az nst? Most vagyok 39 hetes, és már nagyon félek. Hogyan zajlik minden a kórházban mielőtt megszületik a baba?

És szülés után hány órával adják oda szoptatni?

Legjobb válasz: Az ügyeletes orvos megvizsgál, majd dönt arról, hogy szülõszoba vagy vajúdó. A szülésznõ megbeszélés ill. szokások alapján ad beöntést, borotvál, rácsatolja a pocakodra az nst tappancsait. (Nst, ugyanaz, mint a ctg, a magzat szívét nézi és a méhtevékenységet. Ha 39 hetes vagy, akkor már kellett, hogy legyél ilyenen.) Szopizás kórházfüggõ, ideális esetben szülés után azonnal.

Az ügyeletes orvos megvizsgál, majd dönt arról, hogy szülõszoba vagy vajúdó. A szülésznõ megbeszélés ill. szokások alapján ad beöntést, borotvál, rácsatolja a pocakodra az nst tappancsait. (Nst, ugyanaz, mint a ctg, a magzat szívét nézi és a méhtevékenységet. Ha 39 hetes vagy, akkor már kellett, hogy legyél ilyenen.) Szopizás kórházfüggõ, ideális esetben szülés után azonnal.
kapsz beöntést, elõkészítenek a szülésre, bemész a szülõszobába, vajúdsz, ha kitágultál meg jönnek a tolófájások, és megszületik életed értelme.Közben nst-vel nézik, hogy nem lassul-e a pici szívhangja, mert ha lassul, akkor megcsászároznak.Nekem mikor kibújt a drága, már adták is oda a mellkasomra, utána apa elvágta a köldökzsinórt, megmosdatták, megvizsgálták, én addig megszültem a méhlepényt, összevarrták a gátsebem, és már jött is vissza a drág kincsem apával, és mellre raktuk, és megvolt élete elsõ szopizása. Amugy 39 hetesen már rég kellene járnod nst-re.Én 39+5 hetesen szültem, de már a 37, vagy 38 héttõl jártam nst-re, pedig nem volt fogadott dokim.Ennek kérdezz utána mindenképp.MInden jót, és könnyû csodálatos szülést, és sok egészséget a bébidnek is meg neked is. Csodálatos élmény a szülés Üdv:21 hónapos kislány boldog anyukája
ja, és egy cseppet se fél.Nem olyan szörnyû, mint képzeled.Fáj, azt senki nem mondja, hogy nem, de ott olyan gyorsan fog minden történni körülötted, hogy nem igazán tudsz majd vele foglalkozni, és minden jön majd magától, csak az fog érdekelni, hogy már csak egy keveset kell kibírni, és a karodban lesz az életed értelme.És minden fájás csak közelebb segít hozzá.Ezt sose feledd(nekem a védõnõ mondta, és sokat segített, hozzátenném, teljesen igaza volt), hogy szülés közben a fájások a te igazi barátaid, és csak azok tudnak segíteni, hogy könnyen és gyorsan túl légy rajta te is és a drága is, és ne tégy semmit a fájások ellen(ne feszülj), hanem segíts neki(lazulj el a fájások közben teljesen).Én így csináltam, és 3 óra alatt meglett a kicsi mindennel együtt. Második voltam
A kérdező hozzászólása: Kszi a válaszokat! Persze már voltak ctg-n, csak (ne nevessetek) nem tudtam hogy van más neve is. Szerencsére minden rendben van, keddre vagyok kiírva, és éjjelente arra ébredek, hogy azt álmodtam hogy már szülök...
A kérdező hozzászólása: Köszi Neked is, boldog babázást! :)

NST-n mit néznek? Mért kell a gombot megnyomni ha érzem mozogni a babát? A doki a végén ránézett a papírra és annyit mondott hogy rendben van! És mikor nincs rendben? Vagy ennek mi az értelme? Semmi papírt nem kaptam róla.

Legjobb válasz: Azért kell megnyomni, mert általában ha rúg vagy mozog vmi (általad talán még nem érezhetõ) fájástevékenység is társul hozzá. A gép ilyenkor tesz oda egy jelet. (nálam kis fekete nyíl volt). Az a jó, ha a rúgásokkal egyidõben méhtevékenység is van. A gép regisztrálja hogy milyen erõsek ezek a fájástevékenységek, ha többször a középvonalon felül van már érlelõdik a szülés idõpontja...

Azért kell megnyomni, mert általában ha rúg vagy mozog vmi (általad talán még nem érezhetõ) fájástevékenység is társul hozzá. A gép ilyenkor tesz oda egy jelet. (nálam kis fekete nyíl volt). Az a jó, ha a rúgásokkal egyidõben méhtevékenység is van. A gép regisztrálja hogy milyen erõsek ezek a fájástevékenységek, ha többször a középvonalon felül van már érlelõdik a szülés idõpontja...
egyébként én megkaptam a papírt róla, alászignózta a doki, de az enyém lett. Hogyhogy neked nem adták oda? Más papírt se adtak?
NST=Non Stress Test. Azt nézik ezzel a vizsgálattal, hogy nyugalmi helyzetben mennyi a baba szívverése.
Nem az összehúzódásokat jelzi elsõsorban. Elvileg két görbe van. az egyik a magzati szívverés, ami normál esetben 150 körül van, a másik az esetleges méhtevékenység. Amikor mozog a baba akkor kell megnyomni a gombot, és ezt fekete nyilak jelzik, a görbék fölött. Alapesetben az a jó ha a baba szívveréseinek száma emelkedik amikor mozog, vagy ha méhtevékenység (összehúzódás) észlelhetõ, mert akkor rendben van az oxigénellátás. Ha a szívhang tartósan, minden mozgásnál esik, tehát a normál 150/perc-rõl (bár ez is eltérõ lehet, lényeg hogy a normál állapotban mennyi általában) lefelé változik akkor gond van, mert romlik a magzat vér és oxigénellátottsága. Elvileg az NST-n a gép papírt kell megkapni amin a görbék vannak, a doki pedig tényleg csak ennyit mond hogy rendben vagy nincs rendben. Egyébként miért nem kérdeztél rá ott hogy mi a lényege?
Valóban az a lényege amit leírtak elõttem. Viszont felhívnám rá a figyelmed, hogy mindig oldalt fekve csináltad, nrkrm volt rá példa, hogy háton fekve csinálták és nagyon leesett a baba szívhangja(30-40 volt) egybõl szülõszobára küldtek(kórházban feküdtem) meg akarták indítani a szülést. Majd két órás megfigyelés után kiderült, hogy a baba ráfeküdt háton fekve vmilyen érre és azért esett le a szívhang, ez volt a 37. héten és 40. hétre született meg a fiam. Egészségesen.

Ma voltam nst-n. Tudom hogy az egyik eredmény ami 120 és 160 körül van a szívverése, de mit jelent a másik görbe mit jelent? 0 és 20 körüli érték körül mozgott.

Legjobb válasz: Az a fájásaidat jelenti. A 20 körüli érték azt jelenti, hogy nincsenek, vagyis amikor a gépre voltál kötve, akkor épp nem voltak. Üdv

Az a fájásaidat jelenti. A 20 körüli érték azt jelenti, hogy nincsenek, vagyis amikor a gépre voltál kötve, akkor épp nem voltak. Üdv
Fájás tevékenységet, ami még nem volt akkor.

Most akkor valójában mit mutat az NST? Már kétszer voltam holnap megyek harmadszor. Itt azt olvasom hogy a fájásokat is méri, és rajzolja, de nálunk csak a szívhang van rajta, amit ctg-nek hívnak. Szóval hogy van ez?

Legjobb válasz: Pedig elvileg úgy van, hogy a papír felsó részén van a baba szívhangjának a görbéje és alul egy másik görbe ami a fájásokat mutatja. Biztos nem ilyen a papírod amit kaptál?

Pedig elvileg úgy van, hogy a papír felsó részén van a baba szívhangjának a görbéje és alul egy másik görbe ami a fájásokat mutatja. Biztos nem ilyen a papírod amit kaptál?
Az Nst nem mutat fájást csak magzatmozgást. http://209.85.129.132/search?q=cache:l55PiW1LMxgJ:www.peterf..
Akkor mutat fájást is, ha 2 érzékelõt raknak rád. Egyik a baba szívhangját rajzolja, a másik az esetleges fájásokat.
Az NST (elvileg) mutatja a te fájásaidat, de gyakorlatban inkább csak a baba szívhangját. Én az elsõ babámmal a terhesség végén már 2 naponta jártam NST-re, voltak olyan fájásaim, hogy azt hittem, bent tartanak a kórházban, de az egyik doki csak ránézett a papírra a fájásgörbére és röhögött, hogy ez nem fájás. Pedig az szülésnél is ugyanolyan erõsséggel indult, vagyis nem én reagáltam túl, egyszerûen csak ezek a gépek inkább a baba szívhangjára vannak kifejlesztve.
Úgy tudom, hogy a CTG és az NST ugyanaz. Nekem volt, hogy csak egy tappancsot raktak a hasamra, akkor csak a magzatmozgást nézték, amikor kettõt, akkor a magzatmozgás mellett a fájásokat is mérte.

Ma léptem a 36. hétbe és tegnap nagyon sokat keményedett a hasam. Az NST-n a hölgy azt mondta, hogy most már ne akarjak szedni MagneB6-ot. Ha továbbra is sokat keményedik a hasam, akkor befektetnek és kapok infúziót? Vagy mi történik?

Legjobb válasz: Szia. Rendszeres fájásoknál kell csak menni. Ha már szabályos idõközönként jelentkezik, és nagyjából ugyanaddig tart, addig úgyis csak hazazavarnak. Tapasztalat. De ha már szültél, akkor fel fogod ismerni az igazi fájásokat.

Szia. Rendszeres fájásoknál kell csak menni. Ha már szabályos idõközönként jelentkezik, és nagyjából ugyanaddig tart, addig úgyis csak hazazavarnak. Tapasztalat. De ha már szültél, akkor fel fogod ismerni az igazi fájásokat.
Szia. Nekem sem szabad már szednem, az orvosom azt mondta. Nekem is vannak fõleg éjjel josló fájásaim, de szerintem ettõl még nem fogunk elõbb megszülni. A magnézium megakadályozhatja a tágulást. Nekem sokszor volt 3x2 mg mellett is keményedés, mégsem nyílt a méhszájam ki. Különben a 36-ik héttõl már nem számít koraszülöttnek.Minden jót! Szintén 36 hetes kismama.
Ha a 36. hét után születik a baba, akkor már semmi gond.Ne aggódj ezen.Van olyan ismerõsöm a 10en valahanyadik héten kinyílt egy ujjnyira, és 1 héttel még túl is hordta a gyereket. Nem fektetnek sehova.Ha továbbra is keményedik a hasad, akkor egyszercsak megszülsz.Ez az élet rendje.És tényleg ne szedjél magne B6ot, mert tompíthatják a szülési fájások intenzitását, ezzel megnyújtva a vajúdást, amibõl néhány óra is elég kimerítõ, hátmég sok. Ne aggódj és rakd össze a kórházi cuccod! Könnyû szülést!
Én szólnék az orvosnak, ha van fogadott annak, ha nincs akkor a kórházban, max hazaküldenek.Én is keményedtem, volt infúzió, gyógyszerek, meg szigorú fekvés, persze a végén már csak a fekvés, de be kellett feküdnöm.Mindenkinél más, minden terhesség más, ha szólsz abból baj nem lehet.Csak jószándékból írtam.1-.voltam
Ha nem múlik a keményedés , lehet igen, kapsz infit amivel tudják késleltetni még egy kicsit a dolgokat, de ne ijedj meg, ha esetleg elõbb akarna jönni a baba már jó idõben vagytok, de azért pihenj sokat otthon, sok fekvés, azzal segíthetsz.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszi a válaszokat. Az elsõ gyermekem 34. hétre szültem, ezért a 36. hét miatt nem aggódom. Mivel idáig terhességgel még nem jutottam el, nem tudom pontosan, hogy mi is fog történni ezután:) . A keményedések aggasztanak igazából, mert nem tudom, hogy ezzel most jelentkeznem kell-e a dokinál vagy tényleg csak várni, hogy rendszeresek legyenek és szüljek. Most sem vagyok biztos a dologban, mert egyikõtök azt írta várjak, a másik, hogy menjek és infúzió:) Most akkor mit kell tenni?
A kérdező hozzászólása: Hát, császárral szültem, de azt hiszem, hogy még a kisebb fájások is elég intenzívek ahhoz, hogy az felismerhetõ legyen:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek, legfõképpen az utolsó hozzászólónak! Tulajdonképpen én is így gondolnám, csak szükségem volt megerõsítésre. Titokban én is reménykedem, hogy kezdek nyílni és nem bánnám, ha kicsit elõbb meglenne, azt sem, ha természetes úton tudnék szülni a császár után.

Kismamik! A 12 heti kombinált teszten ott a szívverés száma a babának, vagy az NST papíron, megírnátok hogy milyen tól-ig/perc volt (mindegy melyik terhességi hét) és mi lett a baba neme?

Nekem eddig két lányom van és mindkett?nek 130-140 körül volt a szívverése. Azt olvastam valahol, hogy ez tipikus lányos a 150 felett meg fiús. Nektek mennyi volt és mi lett? Az számít ami a görbén a közép tartomány a kiugró egy két széls?séget nem kell figyelembe venni! 12hkm

Legjobb válasz: Nekem mindig 150 felett van, de kislányom lesz! És tuti,h lány mert 4D-n láttuk a kis nuniját:)

Nekem mindig 150 felett van, de kislányom lesz! És tuti, h lány mert 4D-n láttuk a kis nuniját:)
Szia, 158 volt, és kisfiú lesz:)

Itt olvastam, hogy a szex beindítja a szülést. Kipróbáltuk két napja és szerintem az be is indította.12 órán át vajudtam be is vittek a kórházba az NST már 80-as fájásokat mutatott. Reggel picit fájt már a hasam és hazaengedtek. Mi lehetett?

Akkor 33 fölé nem ugrott az NST. 2111-re vagyok nyitva.Nem nyíltam tovább. Megpóbálkozzunk ma este is asexel hátha beindul, így 42. hétben?El is ment bennem.

Legjobb válasz: Szerintem is szexeljetek, utána egy ideig úgyse lehet. Esetleg ne menjel el benned, hanem szálljon ki (én ezt kérném a férjemtõl). Könnyû szülést.

Szerintem is szexeljetek, utána egy ideig úgyse lehet. Esetleg ne menjel el benned, hanem szálljon ki (én ezt kérném a férjemtõl). Könnyû szülést.
Engem most ledöbbentett, hogy túl vagy az idõdön és hazaküldenek, mert elmúltak a fájásaid? Inkább adtak volna erõsítõt, nem? Mikorra voltál kiírva? Szexeljetek, ha másért nem is, az élvezetért. Mi is szexeltünk a szülés napján, és utána hetekig emlegettük, hogy milyen jó, hogy nem hagytuk ki azt a napot :) )
Ez melyik kórház ahonnan hazaküldtek? Minálunk be kell feküdni, ha a kiírt napig nem szül meg a kismama. Hogy zárult a szülésed?
A kérdező hozzászólása: Ma délután próbálkozunk!
Szia!Lett eredmény?
A spermában prosztagladin hormon van, ez az, ami beindítja a szülést. Szóval a férjed ne szálljon ki, és ne is használjatok gumit. Hajrá, és könnyû szülést!
Indulj szexelni!:)
Szerintem is hajrá!:) Ha nem is indítja be a szülést, legalább jólérzitek magatokat.Minden jót kívánok!
Szex közben oxitocin termelõdik ami a spermiumban is benne van, tehát dupla adag. Az oxitocinnak méhösszehúzó hatása van. Ezt szokták beadni mikor mesterségesen beindítják a szülést. Nekem is fura, hogy hazaküldtek. Figyelj oda magadra!
A kérdező hozzászólása: Bocsi elírtam 40+2 hetes vagyok.Ugy olvastam asperma indítja be a szülést.
Hogy vagytok, mi lett veletek végül? :-))


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!