Találatok a következő kifejezésre: Mi az EDA (1438 db)

A Margit kórházban fogok szülni. Hogy müködik ott a fájdalomcsillaptás? Vajúdás közben ha kérek adnak valamit? Ha Igen akkor mit az eda-n kvül?

Legjobb válasz: Szia.Én idáig az EDÁ-ról tudok másról még nem beszéltem a dokival.Szerintem adnak mást is ha szükség van rá.Kinél szülsz és mikor?

Szia.Én idáig az EDÁ-ról tudok másról még nem beszéltem a dokival.Szerintem adnak mást is ha szükség van rá.Kinél szülsz és mikor?
Szia én 2hete szültem a Margitban.Ahogy látták, hogy már közel a tolófájás, beadták az edát, de mellé infúzión keresztül adták az oxitocint, mert az eda tompítja a fájásokat.Közben én nem kértem fájdalomcsillapítót, de ha kérsz biztos adnak.Bent hagyják a csövet a hátadban, így ha kell még adnak edát.Könnyû, gyors szülést

Mik az EDA kockázatai? Megéri ezzel szülni?

Aki kapott már EDA-t, mennyire fájt, amikor a gerincbe szúrnak? Nem tudom, hogy kérjek-e. A 2. babámat várom és sok jót halottam róla, de azért félek, h lelassítja a szülést.

Legjobb válasz: Szia! Én EDA-val szültem. NEM GERINCBE, gerinc mellé adják, ami egyáltalán nem fáj, egy pici tûszúrás az egész. NEkem nem húzódott el a szülés, a fájásokat nem ,csak a tolófájásoknál nyomást éreztem. Mellékhatás utána nem jelnetkezett, csak annyi, hog ynem tudtam spontán pisilni. Én ajánlom. Sztm szupeer találmány.

Szia! Én EDA-val szültem. NEM GERINCBE, gerinc mellé adják, ami egyáltalán nem fáj, egy pici tûszúrás az egész. NEkem nem húzódott el a szülés, a fájásokat nem , csak a tolófájásoknál nyomást éreztem. Mellékhatás utána nem jelnetkezett, csak annyi, hog ynem tudtam spontán pisilni. Én ajánlom. Sztm szupeer találmány.
Utolsó vagyok: Ja és, nem fájt egyáltalán amikor beadták és nekem is inkább gyorsította a szülést!
Kaptam, és sokkal rosszabbra számítottam. Nem fájt, kis tûszúrás, fõleg ha fájás közben adják. :) Császár lett a vége sajnos, de így végig ébren lehettem legalább. Abszolút mellette vagyok, a következõnél is kérek. Azt mondják, gátvarrásnál is sokat segít, remélem, majd megtapasztalom azt is. :)
Szia! Én is bátran merem ajánlani! A Világ legnagyobb találmánya! Én nem bírtam volna ki nélküle. 12 órát vajúdtam, és a végén egy 4240 grammos gyönyörûséget szültem meg. Fel lehet utána kelni simán, bár azt már általában akkor adják amikor nincs erõd felkelni, örülsz ha élsz. Nekem annyi volt, hogy azt mondta a doki, hogy szóljak ha a beszúrás közben jön a fájás, mert akkor nem szúrja, de nem jött addig a fájás, mintha a kisfiam tudta volna mi történik :) Pedig kétszer is meg kellett szúrnia, mert elsõre nem találta az eda pontot. Szóval csak ajánlani tudom, valóban nagyon nehéz nélküle. Mindig amikor kaptam egy újabb adagot a hátamba vezetett kis csõbe elmúlt minden fájdalmam és még beszélgetni is tudtunk a férjemmel és a szülésznõmmel! Utána sem volt semmi mellékhatása, pisilni simán tudtam. Szóval csak ismételni tudom önmagam: KÉRD! Könnyû, gyors szülést kívánok neked!
én három Edát kaptam egyáltalán nem fájt amikor beadták.nekem nagyon felgyorsította az egészet 7 óra körül kaptam az elsõt és 21.44-kor bújt ki a kiscsajszim.én tuti nem birtam volna ki nélküle.ajánlani tudom csak.
Én is igy szültem. Nekem ugyan lelassította a folyamatot, viszont a végére maradt erõm nyomni, pedig akkor már 26 órája nem aludtam. Utána annyi volt, hogy 2-3 óráig összecsuklott a lábam, viszont akkor meg ugyis feküdtem, igy nem volt ezzel baj. Én pisilni simán tudtam. Semmi más negativ dolog nem volt. A következõ babókát is igy szeretném szülni.
Én is EDA-val szültem. Nem fájt, mert fájás közben adták. Nekem nem lelassította, hanem felgyorsította a folyamatot, így miután megkaptam nagyon hamar kitágultam, elõtte viszont órákon keresztül alig tágult a méhszáj. Én a fájásokat éreztem, csak gyengébben mint elõtte, viszont a lábam úgy elzsibbadt, hogy nem tudtam lábra állni.Nekem is az volt az egyetlen mellékhatás, hogy nem tudtam pisilni bármennyit is ittam, ezért katétert kaptam. Mondta is a szülésznõ, hogy azért nem tudok pisilni, mert nagyon jól sikerült az EDA.
én nélküle szültem, azt mondják azzal egy helyben kell maradni miután megkapod.....ez nem feltétlenül rossz, csak van aki szeretne mászkálni ......mondjuk fájásokkal egy helyben ülni nem lehet, fájdalommentesen azért gondolom jó pihenni kb egy napig én se tudtam pisilni, pedig nekem nem adtak semmit...:) a vajúdás fáj, nagyon....utána megszépül..... a tolófájásokra már szinte nem tudtam magamról, de akkor már jólesett nyomni.....a szülés nem fájt....durva, de egyátalán.....adrenalin
nekem a nagyim mondta (70 éves) az EDA-ról, hogy jó lenne feltalálni az idõgépet, és visszavinni ezt a csodálatos találmányt az "õ idejébe" is :) ha nem császár lett volna, én is tuti kértem volna EDA-t :)
Véletlenül bukkantam a kérdésedre.Én is ezzel szültem és másodszor is ezzel akarok!Amikor megkaptam és hatni kezdett csak annyit mondtam:"Aki ezt kitalálta, annak megcsókolom a lábnyomát!"Mindenki aki hallotta kinevetett:)
Én is edával szültem. Nem fájt amikor adták (megvárták két fájás közt a szünetet, a fagyasztásos érzéstelenítést hidegnek éreztem, a szúrásból utána nem éreztem semmit). Sokkal gyorsabban tágultam utána. A szülés vége gyors császár lett, és a bekötött eda miatt nem kellett nekem altatás, tehát ébren voltam amikor kivették a fiamat, és még egyórás se volt, amikor a megfigyelõben már szoptattam a császár után, fájdalom nélkül, ébren. Én csak jót tudok róla mondani. Érdemes úgy kérni, hogy már legalább 2 ujjnyira (3-4 cm-re) ki legyél tágulva. A túl korán adott eda tényleg lassíthatja a folyamatot - bár nem mindenkinél - és ráadásul addigra azt is látni fogod, hogy tényleg szükséged van-e rá vagy nincs. Ha 8 centi vagy mire beértek a kórházba, értelmetlen az egész kérdéskör ;-) Szép, könnyû szülést neked.
Szia! Én is EDA-val szültem semmi mellékhatása nem volt, és pár órányi vajudás után igazán megváltás volt. A tolófájásokat éreztem de ezt így is akarták. És simán tudtam utána pisilni. Csak ezzel szülnék újra!!! ajánlani tudom. És nekem is gyorsította.
Én kértem. Tuti nem tudtam volna megcsinálni nélküle, ugyanis itt úgy van, hogy óránként adagolják. És mivel 180 cm vagyok (testsúlyra adják), valamit elmérhettek, vagy nem tudom, de a második adag nem hatott. És amíg le nem telt az óra, nem kaphattam újat. Utána nagyobb dózist adtak, az már jó volt. Ja, és én felállhattam vele, pisilni is voltam kint. Mozoghattam az ágyba is (hátra is feküdtem), csak amikor fordultam, akkor meg kellett emelnem a derekam, hogy a tû ne csúszkáljon az ágyon.
Szio én sokáig gondolkodtam hogy azt kérjek vagy ne végülis hála istennek nem kértem , nem is akartak adni és örülök hogy nem kaptam! Pedig én aztán nagyon féltem a szüléstõl és a fájdalom küszöböm is a béka feneke alatt van! Simán szültem 8 óra alatt meglett a kicsi fiam elsõ baba volt!
Köszi, hát nem tudom. De ha még hatott, akkor miért fájt ennyire? Egye meg a fene. :) ))) Mindegy, szép élmény alatt maradt így is, össze-vissza röhögcséltünk, utána állítólag úgy futottam fel az osztályra, mint a nyúl. Olyan fitt voltam, hogy a szobatársaim nem tudták eldönteni hirtelen, hogy terhes vagyok, vagy szültem-e (nem volt hely a gyerekágyon, ezért fél napig a patológián voltam). Azért irigylem azokat, akiknek EDÁval egyáltalán nem fájt. Mert nekem így kijutott azért :)
Elõzõnek: szegény, nem irigyellek. :( De szerintem nem ott rontottad el, hogy kértél az elején. Úgy tudom, a végén már nem szoktak újabb adagot adni, pont azért, hogy valamennyire érezze a kismama a tolófájásokat. Nem lehet, hogy pont azért nem érezted, mert még túl erõsen hatott? Persze ez csak buta találgatás, nyilván jobban értett hozzá a szülész. Remélem, a következõd kellemesebb élmény lesz!
4 ujjnyinál kaptam, és szerencse, hogy kértem. Addig szinte észrevétlenül jutottam el, akkor kezdett fájni. Miután bebökték, de mielõtt még hatott, volt 2 akkora fájásom, hogy úgy éreztem, a harmadikat már nem bírtam volna ki. :) Nem fájt a szúrás, és én úgy tudom, inkább gyorsítja a szülést.
Az, hogy edát kérsz, az nem azt jelenti, hogy az eda bekötéséig nem fáj. Én már 10 órája vajúdtam, amikor bekötötték 2 percesekkel és fájt annyira, hogy a fájdalom nélkül akarjak szülni.
Bocs ha off, én csak annyit kérdeznék, hogy akik azt mondják, hogy nem bírták volna nélküle, azok honnan tudják, ha nélküle nem is próbálták?
Bocsi: 19:18. 19:16-os voltam
A kérdező hozzászólása: Azóta megszületett a kislányom, és hál' Istennek nem kellet az EDA. Az egyik kolleganõm EDAval szült és nem érezte a tolófájásokat, nem tudott nyomni, és éppenhogy ki tudták cibálni belõle a babát vákummal az utolsó pillanatban... Úgyhogy örülök, h nem kértem. Köszönöm a válaszokat.

Mi az eddig olvasott kedvenc könyved?

Kort és nemet írjatok!

Legjobb válasz: Rejtõ könyvek.Külön kedvencem nincs. 15 L

Rejtõ könyvek.Külön kedvencem nincs. 15 L
J.F. Cooper - Vadölõ, Az utolsó mohikán a Harry Potter kötet illetve még Siobhan Down-tól A londoni óriáskerék rejtélye 13/L
Stephen King könyvek: 10 éve élek vele:) kedvenc Cujo: 17 évesen olvastam. De olvasok mást is Dean R. Koontz Robin Cook Peter Straub Joe Hill Lovecraft James Herbert J.R. Ward Darren Shan Vavyan Fable Anne Rice-t most tesztelem 27/N
Szerb Antal: A Pendragon legenda Dumas: Monte Cristo grófja Dosztojevszkij: Bûn és bûnhõdés 26/N
15/N Jodi picoult könyvek, Sarah Dessen könyvei és Néhány Cecelia Ahern könyv. :) Ezek a legjobbak. De igazából mindent szeretek.
Meg Cabot/Jenny Carol - Hívószám 1-800 Már nem is emlékszem, hogy milyen volt, még is ez a kedvencem, mert ha erre a könyvre gondolok, rögtön izgulni kezdek, hogy jól lesz-e a vége, pedig már rég elolvastam... 12/L
18/f voltam
Musil : A tulajdonságok nélküli ember Pynchon : Súlyszivárvány Kierkegaard : Vagy-vagy Sartre : Egy vezér gyermekkora meg még sok más Joycetól kezdve Camuson át
Én a Piros pöttyös könyveket imádom nem is tudok választani egyik jobb mint a másik, de ha neked ez fontos lenne akkor majd megírom nid az 50 könyv címet amit olvastam. 12Lány
17/F Második voltam, bocsi :)
Ezeket mind egyformán imádom: Ulysses Moore: Kulcsos könyvek Verne: Grant kapitány gyermekei Darren Shan: Vámpír könyvek Dan Brown: Digitális eröd Angyalok és démonok Megtévesztés foka Da Vinci kód Elveszett jelkép
J.D. Salinger - Zabhegyezõ :) 14/L


mé' kéne?
Ha hipster, ha nem, nekem tök semleges a csávó. Nem utálom, nem is rajongok érte. A dalával is így vagyok.
Ahogy én észrevettem nem azért utálják mert "hipster"...
Én sem tudom mi az a hipster, és 3 napja hallgattam meg elõször a dalát, mert a haverjai a fekete keretes szemüvegem miatt "lebyealexeztek" (pedig már akkor ilyen szemüvegem volt, amikor még senki nem is hordta). Ez a dalocska alig 2 akkordból áll, zeneileg iszonyat primitív, de mégis van az egésznek egy kisugárzása. Szerintem ez az igazi tehetség, amikor egy egyszerû valamibõl valaki egy jót alkot, áriázások, visítások, giccsparádé nélkül!
A hipsterekre jellemzõ, hogy tagadják, hogy õk hipsterek.
De, sokan azért utálják, mert 'úgy néz ki, mint egy csöves, hülye hipster'. A másik fele meg azért, mert 'szar a dal'. Nem értem az embereket.
Az szerintem már az õ szegénységi bizonyítványa, hogy felvett egy olyan öltözködési stílust amirõl azt sem tudja hogy mit is képvisel...
Szerintem neki az egyszerûségében van a bája. Az, hogy hipster az meg szíve joga. Én írásból ismertem csak eddig, a Tattoo magazinba is írogat, de mindkét téren megállja a helyét szerintem:)
Amúgy vicces, hogy a külföldieknek jobban tetszett, mint a saját országának. Sajnálom õt. Én ilyen országot nem biztos, hogy szívesen képviselnék... Õ önmagát adta, egy szál gitárkísérettel meg vokállal kiállt és elénekelte azt a dalt, amelyet Õ szerzett és amelyet Õ írt, és nem kért meg svéd meg mittudomén milyen nemzetiségû dalírókat, hogy írjanak neki egy dalt. Arról nem is beszélve, hogy minden manírtól mentes volt, se tánc, se fények, se semmi, csak õ és a kedvese. :) És ahhoz képest, hogy mindenki mekkora reménységnek tartotta Wolf Katit meg a Kompaktdiszkót, ahhoz képest csúnyán lebõgtünk és szerintem méltán büszkék lehetünk rá.
Nem a dala miatt utálják, nem is amiatt, ahogyan kinéz, hanem azért, mert nekünk, magyaroknak a kultúránk alapja a sikergyûlölet. Aki elér valamit, azt utálni kell. Nekem sem tetszik a dala, de o énekel ott kint, nem én. Szóval nem sok jogom van kritizálni.
A kérdező hozzászólása: Tényleg??? Jó tudni:)
A kérdező hozzászólása: ByeAlex olyan megosztó jelenség, h nem gondoltam, h ilyen vélemény létezik. De ment a zöld kéz:)
A kérdező hozzászólása: Ezt figyeltem meg.
Dehogy kell utálni! :) Amúgy a hipsterek nem vallják be magukról hogy azok, szóval lehet hogy igazából tudja mi az. :D

Mi az EDA?

Bocsi ha hülye kérdés, de én csak itt hallottam róla

Legjobb válasz: Sajnos még nem.:( májusban volt missed ab.-om és már nagyon szeretnék.:( de még nem merem bevállalni.:( most abban a helyzetben vagyok, hogy mindent tudni szeretnék a szülésrõl és a terhességrõl. Köszi a választ.:)

A kérdező hozzászólása: Sajnos még nem.:( májusban volt missed ab.-om és már nagyon szeretnék.:( de még nem merem bevállalni.:( most abban a helyzetben vagyok, hogy mindent tudni szeretnék a szülésrõl és a terhességrõl. Köszi a választ.:)
epidurális érzéstelenítõ, azaz gerincközeli
A kérdező hozzászólása: köszi a választ és ezt bármelyik kórházban lehet kérni szülésnél??
A legtöbben lehet, de van ahol elõre kell jelezni, ha szeretnél. Meg van pár, ahol nincs. pl. veszprémi kórház. De vannak negatívumai is, nézz utána, ha ilyenen gondolkozol. Babát vársz?
Gacs Edina :)
A kérdező hozzászólása: Köszi.;)
Ha erre gondolsz akkor az nem nõi hang, remélem tudtam segíteni :) Breathless - Dan Wilson http://www.youtube.com/watch?v=VBbLv2iog64
A kérdező hozzászólása: Sajnos nem... de azért köszönöm.

Mi a különbség az epidurális érzéstelenítés és az EDA között? És mi az spinális érzéstelenítés?

Legjobb válasz: Ezt találtam a dokim honlapján: Az epidurális fájdalomcsillapítás (EDA) Jelenleg ezt a fájdalomcsillapítási módot tartják világszerte a leghatékonyabb és legoptimálisabb szülészeti fájdalomcsillapító eljárásnak. Angolszász tapasztalatokra támaszkodva 1976-ban vezették be hazánkban, a Péterfy Sándor utcai Kórház szülészetén, a lumbális epidurális érzéstelenítést (EDA). Dacolva a szakma és a kollégák ellenállásával, valamint a szülõnõk ismeretlentõl való félelmével a módszert egyre többen elsajátították, míg végül a szülõszobai munka elmaradhatatlan, alapvetõ részévé vált. Az EDA lényege: a szülési epidurális érzéstelenítés során a gerinc közelébe juttatott érzéstelenítõ szerrel csillapítjuk, illetve megszüntetjük a szüléssel kapcsolatban fellépõ fájdalmakat, miközben a méh tevékenysége zavartalanul folyik tovább. Az érzéstelenítõ szert az ágyéki csigolyák magasságában behelyezett vékony kanülön (mûanyag csõ) keresztül adagoljuk. A kanül bevezetése nem okoz több fájdalmat, mint amennyi egy injekció beadásakor fellép. Az érzéstelenítõ szer adagja szükség szerint ismételhetõ, a fájdalomcsillapítás a szülés hosszától függetlenül mindvégig fenntartható. Az EDA, néhány kivételtõl eltekintve csaknem minden szülõnõnél alkalmazható. Alapvetõ feltétel , hogy a szülõnõ kérje a fájdalomcsillapítást. A szülõnõk egy része már a vajúdás elején igényli, mások csak a szülés elõrehaladtával érzik úgy, hogy fájdalomcsillapításra szükségük volna. Kifejezetten ajánljuk az EDA-t azoknak a szülõnõknek, akik valamilyen fizikai terhelhetõséget csökkentõ megbetegedésben szenvednek (pl. terhességi mérgezés [ún. toxémia], magas vérnyomás, rövidlátás stb.), vagy amikor a magzat fokozott védelmet igényel (pl. koraszülés, ikerszülés, stb.), valamint ha elõre tudjuk, hogy a szülést követõen beavatkozásra lesz szükség, illetve, ha a szülés várhatóan császármetszéssel fejezõdik be. Az EDA kialakítása idõigényes feladat , ezért amennyiben a szülés fél órán belül lezajlik, a technikai kivitelezésnek nekifogni nem érdemes. Az EDA számos elõnyt nyújt a vajúdó és a magzat számára egyaránt. A fájdalom kikapcsolásával csökken a szorongás és a félelem, a stressz megszûnésével: csökken az energiafelhasználás, normalizálódik az anyai pulzusszám, szabályossá válik a légzés, ezzel javul az anyai és magzati szervezet oxigénellátása, javul a méh vérellátása, a méhösszehúzódások rendezõdnek és a szülés rövid úton lezajlik. A hüvely és a gát izomzata ellazul, mely különösen a fokozott védelmet igénylõ koraszülöttek és kissúlyú újszülöttek esetén jelentõs. Az esetleges gátmetszés illetve annak a szülés utáni ellátása fájdalmatlan. Az EDA során alkalmazott érzéstelenítõ szerek a fájdalom csillapítása mellett különbözõ mértékben hatással vannak az alsó végtag izommûködésére is, mely a láb zsibbadásában, elgyengülésében jelentkezik. Ennek következtében a szülõnõk a vajúdás alatt ágyhoz kötöttek. Felmerült az igény olyan módszer kialakítására, melynél a szülõnõ mozgásában nem korlátozódik. Ennek érdekében kidolgoztuk az ún. "sétáló EDA"-t, ahol a fájdalom csillapítás megtartása mellett az izomerõ csaknem teljes mértékben megtartott marad. A legújabban forgalomba került érzéstelenítõszerek már ennek az elvárásnak próbálnak eleget tenni. A szülészeti fájdalomcsillapítás céljából kezdett epidurális érzéstelenítés könnyen átalakítható mûtéti érzéstelenítéssé, akár hüvelyi szülésbefejezõ mûtétre (vákuum, fogó), akár császármetszésre van szükség. Császármetszésnek érzéstelenítése nem tartozik az aneszteziológusok legkönnyebb feladatai közé. Egy idõben két ember, az anya és a magzat érdekeit figyelembe véve kell a mûtéthez a legmegfelelõbb érzéstelenítési módot kiválasztania. Amennyiben kellõ idõ áll rendelkezésre elsõsorban az epidurális érzéstelenítési módszert választjuk, mint a legideálisabbat és legkíméletesebbet a rendelkezésre álló lehetõségek közül (altatás, spinál anesztézia, EDA). A szülõnõ a mûtét során ébren van, újszülöttjét azonnal megnézheti, a hüvelyi szüléshez hasonlóan részt vesz a szülésben. Az altatás során, az altatószer újszülöttnél kialakuló hatásaival is számolnunk kell. A mûtéti utáni fájdalomcsillapítást az EDA kanulön át adott fájdalomcsillapítóval biztosítjuk, A lumbális epidurális anesztézia kiválóan alkalmas nõgyógyászati hüvelyi mûtétek érzéstelenítéséhez is. Elõszeretettel alkalmazzuk hüvelyi méheltávolításhoz, valamint egyéb nagyobb szeméremtesti beavatkozásokhoz. A közhiedelemmel ellentétben az epidurális érzéstelenítés nem okoz: bénulást, derékfájást. A valósághoz hozzátartozik, mivel a Magyar Aneszteziológiai Szakmai Kollégium kizárólag aneszteziológusoknak javasolja a szülészeti EDA végzését, klinikánkon személyzet hiányában nem valósítható meg az állandó EDA biztosítása. Ezért akinek erre van igénye, jobb, ha idõben egyezteti ezt kezelõorvosával. Spinális anesztézia Kivitelezése, javallatai és ellenjavallatai szinte azonosak az EDA-val, azonban jelentõs eltérések is vannak: a tûvel nem csak az epidurális teret érjük el, hanem mélyebbre, egészen a gerincburkon át a gerincet körülvevõ agyvíz térig (liquor térig) hatolunk. A gyógyszer közvetlenül az agyvízbe kerül. Kevesebb gyógyszer szükséges Gyorsabban és mélyebben áll be az érzéstelenség. Hátránya, hogy nagyon gyakori a hirtelen vérnyomásesés és az érzéstelenítés utáni, akár napokig is eltartó fejfájás. Leggyakrabban császármetszéshez alkalmazzák, ha az EDA nem kivitelezhetõ vagy gyors érzéstelenítésre van szükség. Remélem, tudtam segíteni :)

Ezt találtam a dokim honlapján: Az epidurális fájdalomcsillapítás (EDA) Jelenleg ezt a fájdalomcsillapítási módot tartják világszerte a leghatékonyabb és legoptimálisabb szülészeti fájdalomcsillapító eljárásnak. Angolszász tapasztalatokra támaszkodva 1976-ban vezették be hazánkban, a Péterfy Sándor utcai Kórház szülészetén, a lumbális epidurális érzéstelenítést (EDA). Dacolva a szakma és a kollégák ellenállásával, valamint a szülõnõk ismeretlentõl való félelmével a módszert egyre többen elsajátították, míg végül a szülõszobai munka elmaradhatatlan, alapvetõ részévé vált. Az EDA lényege: a szülési epidurális érzéstelenítés során a gerinc közelébe juttatott érzéstelenítõ szerrel csillapítjuk, illetve megszüntetjük a szüléssel kapcsolatban fellépõ fájdalmakat, miközben a méh tevékenysége zavartalanul folyik tovább. Az érzéstelenítõ szert az ágyéki csigolyák magasságában behelyezett vékony kanülön (mûanyag csõ) keresztül adagoljuk. A kanül bevezetése nem okoz több fájdalmat, mint amennyi egy injekció beadásakor fellép. Az érzéstelenítõ szer adagja szükség szerint ismételhetõ, a fájdalomcsillapítás a szülés hosszától függetlenül mindvégig fenntartható. Az EDA, néhány kivételtõl eltekintve csaknem minden szülõnõnél alkalmazható. Alapvetõ feltétel , hogy a szülõnõ kérje a fájdalomcsillapítást. A szülõnõk egy része már a vajúdás elején igényli, mások csak a szülés elõrehaladtával érzik úgy, hogy fájdalomcsillapításra szükségük volna. Kifejezetten ajánljuk az EDA-t azoknak a szülõnõknek, akik valamilyen fizikai terhelhetõséget csökkentõ megbetegedésben szenvednek (pl. terhességi mérgezés [ún. toxémia], magas vérnyomás, rövidlátás stb.), vagy amikor a magzat fokozott védelmet igényel (pl. koraszülés, ikerszülés, stb.), valamint ha elõre tudjuk, hogy a szülést követõen beavatkozásra lesz szükség, illetve, ha a szülés várhatóan császármetszéssel fejezõdik be. Az EDA kialakítása idõigényes feladat , ezért amennyiben a szülés fél órán belül lezajlik, a technikai kivitelezésnek nekifogni nem érdemes. Az EDA számos elõnyt nyújt a vajúdó és a magzat számára egyaránt. A fájdalom kikapcsolásával csökken a szorongás és a félelem, a stressz megszûnésével: csökken az energiafelhasználás, normalizálódik az anyai pulzusszám, szabályossá válik a légzés, ezzel javul az anyai és magzati szervezet oxigénellátása, javul a méh vérellátása, a méhösszehúzódások rendezõdnek és a szülés rövid úton lezajlik. A hüvely és a gát izomzata ellazul, mely különösen a fokozott védelmet igénylõ koraszülöttek és kissúlyú újszülöttek esetén jelentõs. Az esetleges gátmetszés illetve annak a szülés utáni ellátása fájdalmatlan. Az EDA során alkalmazott érzéstelenítõ szerek a fájdalom csillapítása mellett különbözõ mértékben hatással vannak az alsó végtag izommûködésére is, mely a láb zsibbadásában, elgyengülésében jelentkezik. Ennek következtében a szülõnõk a vajúdás alatt ágyhoz kötöttek. Felmerült az igény olyan módszer kialakítására, melynél a szülõnõ mozgásában nem korlátozódik. Ennek érdekében kidolgoztuk az ún. "sétáló EDA"-t, ahol a fájdalom csillapítás megtartása mellett az izomerõ csaknem teljes mértékben megtartott marad. A legújabban forgalomba került érzéstelenítõszerek már ennek az elvárásnak próbálnak eleget tenni. A szülészeti fájdalomcsillapítás céljából kezdett epidurális érzéstelenítés könnyen átalakítható mûtéti érzéstelenítéssé, akár hüvelyi szülésbefejezõ mûtétre (vákuum, fogó), akár császármetszésre van szükség. Császármetszésnek érzéstelenítése nem tartozik az aneszteziológusok legkönnyebb feladatai közé. Egy idõben két ember, az anya és a magzat érdekeit figyelembe véve kell a mûtéthez a legmegfelelõbb érzéstelenítési módot kiválasztania. Amennyiben kellõ idõ áll rendelkezésre elsõsorban az epidurális érzéstelenítési módszert választjuk, mint a legideálisabbat és legkíméletesebbet a rendelkezésre álló lehetõségek közül (altatás, spinál anesztézia, EDA). A szülõnõ a mûtét során ébren van, újszülöttjét azonnal megnézheti, a hüvelyi szüléshez hasonlóan részt vesz a szülésben. Az altatás során, az altatószer újszülöttnél kialakuló hatásaival is számolnunk kell. A mûtéti utáni fájdalomcsillapítást az EDA kanulön át adott fájdalomcsillapítóval biztosítjuk, A lumbális epidurális anesztézia kiválóan alkalmas nõgyógyászati hüvelyi mûtétek érzéstelenítéséhez is. Elõszeretettel alkalmazzuk hüvelyi méheltávolításhoz, valamint egyéb nagyobb szeméremtesti beavatkozásokhoz. A közhiedelemmel ellentétben az epidurális érzéstelenítés nem okoz: bénulást, derékfájást. A valósághoz hozzátartozik, mivel a Magyar Aneszteziológiai Szakmai Kollégium kizárólag aneszteziológusoknak javasolja a szülészeti EDA végzését, klinikánkon személyzet hiányában nem valósítható meg az állandó EDA biztosítása. Ezért akinek erre van igénye, jobb, ha idõben egyezteti ezt kezelõorvosával. Spinális anesztézia Kivitelezése, javallatai és ellenjavallatai szinte azonosak az EDA-val, azonban jelentõs eltérések is vannak: a tûvel nem csak az epidurális teret érjük el, hanem mélyebbre, egészen a gerincburkon át a gerincet körülvevõ agyvíz térig (liquor térig) hatolunk. A gyógyszer közvetlenül az agyvízbe kerül. Kevesebb gyógyszer szükséges Gyorsabban és mélyebben áll be az érzéstelenség. Hátránya, hogy nagyon gyakori a hirtelen vérnyomásesés és az érzéstelenítés utáni, akár napokig is eltartó fejfájás. Leggyakrabban császármetszéshez alkalmazzák, ha az EDA nem kivitelezhetõ vagy gyors érzéstelenítésre van szükség. Remélem, tudtam segíteni :)
A 2.válaszolót pontosítanám:az EDA-t nem a gerincbe, hanem gerinc közelébe adják.A spinális megy a gerincbe!!!!Az epidurál és az EDA ugyanaz(a rövidítés az EDA)
Az EDA meg az epidurális ugyanaz, a spinálist nem tudom.
http://www.kismama.hu/babavaras/szulesi_fajdalomcsillapitas/.. Annyiban hasonlít a kettõ, hogy mind e kettõt a gerincbe adják. Annyi a különbség, hogy az eda-t folyamatosan adagolják, a spinálisnál egyszeri dózissal érik el a hatást. Az EDA-t használják szülés közbeni fájdalom csillapításra, ritkábban császármetszésnél is. A császármetszéseket (fõleg az elõre tervezetteket) jellemzõen spinális érzéstelenítéssel végzik.

Mi van Edd sapkája alatt? Az Ed, Edd n Eddy c. rajzfilmsorozatból?

Legjobb válasz: Azért visel sapkát, mert kopasz(odik). Legalábbis én így olvastam. http://ed.wikia.com/wiki/File:Saraheddhat.png http://ed.wikia.com/wiki/File:Vlcsnap-1219593.png Két úgy-ahogy használható kép.

Azért visel sapkát, mert kopasz(odik). Legalábbis én így olvastam. http://ed.wikia.com/wiki/File:Saraheddhat.png http://ed.wikia.com/wiki/File:Vlcsnap-1219593.png Két úgy-ahogy használható kép.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ.:) Én ezeket olvastam 1. Frizura Lehet, hogy Dupla D-nek valamilyen különös hajviselete van, amit a szülei kényszerítettek rá? Nézzük meg. Hátul kilóg három hajszál. Ez nem tûnik szokatlannak. 2. Dupla D kopasz Lehet, hogy Dupla D kopasz? Nem lenne meglepõ, hiszen Eddy is félig-meddig az. De Eddyék nagyon meglepõdtek. Akkor mi lehet a megoldás? 3. Rendellenesség Lehet, hogy valami rendellenesség van Dupla D fején? Kilátszik az agya, vagy ilyesmi? Ez magyarázata lenne Eddyék megdöbbenésének. Hát, nem tudni. Reméljük, egyszer még megtudjuk, mit takar az a bizonyos zokni. De számomra nem valami meggyõzõ :S
lol én azthittem az a haja : D
Asszem én írtam, hogy hajtûje van (régen volt :-D). Az egyik részben, amikor krumplit kell hámozni, elõvesz a sapka alól egy hajtût és átalakítja krumplihámozóvá.
Sapkáját egy kidobósjátékban szerzett sérülés miatt sohasem veszi le. (Wikipédia) :D
hajtûûû???milyen hajtû? xDD
Biztos hogy nem kopasz, mert van 6 szál haja minimum (általában 3 látszik, de az egyik részben 6), és van a fején hajtû. Nem hiszem hogy kidobósozás közben sérült meg, mert amikor kisgyerek volt, már akkor is volt sapkája (ez is látszik egy részben) és akkor még biztos nem kidobósozott.
Mindenféle dolog! Pl.: egyik epizódban Rudi "húsgolyóját" rejtette a sapkája alá
A kérdező hozzászólása: Hát igen jó lenne, angolt tudni, a német mellett.. :S:D de amúgy köszi. :)
Én úgy tudom, kidobósjáték közben szerzett egy igen csúnya sérülést és azt takargatja.
http://ed.wikia.com/wiki/Edd Itt részletesen írnak a "The Mystery of Edd's Hat" pontban errõl. Kis angol nyelvtudás nem árt. ;) (lap alja felé keresd)
vagy nem nõtt ki a haja.ezért takarja a fejét a sapka.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!