Találatok a következő kifejezésre: Mi az AFP (177 db)

Betöltött 16+2 napos leszek, mikor az afp-hez vért vesznek, nem késő?

Gyakorlatilag ez a 17. hét, a baba júli 9-én fogant, utsó mensi. jún 27. Kösziii

Legjobb válasz: én 17+3 voltam:(, na az már nem jó... de mivel az afp vizsgálat amúgy sem sokat ér ezért nem kell aggódni.

én 17+3 voltam:(, na az már nem jó... de mivel az afp vizsgálat amúgy sem sokat ér ezért nem kell aggódni.
Elvileg nekem is a 1. hétben vették le. Elõtte voltam orvosnál 3 nappal, akkor 17 hetet mondott, aztán 10 nap mulva megint vissza kellett mennem (megfázás miatt), s még akkor is csak 17 volt. Sajnos pontosan õk sem tudják megmondani, mennyi idõs terhes vagy. S tegnap láttam az uh. képen, hogy ott is úgy kombinálja, h xhét x nap +- 7 nap, tehát egy héttel ide-oda, még nem nagy baj. S ha esetleg nem megfelelõ az eredmény, akkor megismétlik a vizsgálatot. De nyugi, minden rendben lesz:)
nem, ez a 16. hét, orvosilag azt számolják, amit már betöltöttél, tehát az afp.-t a betöltött 16. héten veszik le, szóval mértanilag pontos a számolás.
Nem, az a lényeg, hogy a 16 hét legyen betöltve ez neked pont jó.
16+2, a 16. hét, pont jó.
17. héten vették le, bocs, a 7-s lemaradt:) Elõzõ
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!!

Mi az AFP menete? Éhgyomorra kell menni, mikor leveszik a vért ultrahangra is sor kerül vagy a 18. hetes genetikai ultrahangon?

Legjobb válasz: Nem kell éhgyomorra menni.Uh pedig akkor lesz,amikor megvan az AFP eredménye.2gyerekes+20hkm

Nem kell éhgyomorra menni.Uh pedig akkor lesz, amikor megvan az AFP eredménye.2gyerekes+20hkm
Na ez az, amirõl már egy elõzõ kérdésben is eltérõ válaszok születtek... Nekem azt mondták, hogy éhgyomorra. Sima vérvétel, UH majd csak a 18. héten a lelet tudatában.
tényleg nem kell úgy végezték el a 18 hetes uh t hogy 16 hetesen vetettem le a vért . muszáj volt pontosan mennyek mert a védõnõ nagyon szigorú volt hogy pontos idõbe mennyek.
CSAK A CUKORTERHELÉSNÉL kell éhgyomor.AFP-nél nem. Bemész, leveszik a vért, 2hét múlva eredmény, azon a héten mehetsz a 18hetes genetikai UH-ra. Nekem ezért kellett elmennem a 16ik héten az AFP-re mert nálunk 2hét amig kész az eredmény.
nekem is úgy kellett menjek hogy nem ehettem
a cukor mérésnél meg vérvétel elõtt kellett 1 zsemle 1 pohár tej
bocsánat vérvétel elõtt 1 órával
Az AFP-nél nem kell éhgyomorra menni, az AFP-n kívül nálunk ekkor veszik le a fertõzõ betegségekre is a vért, betöltött 16. hét a lényeg, genetikai uh-ra meglegyen az eredmény, nekem ekkor vették le az integrált 2. részét is. Terheléses cukornál kell éhgyomorra menni, 1 bökés, cukros-citromos lötty és 2 óra múlva újra bökés. 33 hetes kismama
nekem más hogy csinálták a cukor mérést ! vérvétel elõtt 1 órával kellett igyak , 1 pohár tejet, és egyek 1 zsemlét . és rendes vérvétel volt és vizelet vétel

A 16. héten, mikor az AFP van, akkor csak vért vesznek, vagy esetleg van vizeletvizsgálat is?

Legjobb válasz: Ez mindenhol más. Itt már sok hasonló kérdés elhangzott. Nekem vérkép, vizelet és afp vizsgálat volt 16 hetesen. 12 hetesen volt a hepatitis, vércsoport, ellenanyag, vérkép, vizelet. Van, ahol amit nekem 12 hetesen megcsináltak, azt 16 hetesen végzik, vagy még késõbb. Mindenhol más a szokás. De általában a beutalón rajta van.

Ez mindenhol más. Itt már sok hasonló kérdés elhangzott. Nekem vérkép, vizelet és afp vizsgálat volt 16 hetesen. 12 hetesen volt a hepatitis, vércsoport, ellenanyag, vérkép, vizelet. Van, ahol amit nekem 12 hetesen megcsináltak, azt 16 hetesen végzik, vagy még késõbb. Mindenhol más a szokás. De általában a beutalón rajta van.
Csak vért vesznek. Remélem jól sikerül. Nekem rossz eredmény jött ki és nyitott gerincre mutatott a jel. Az uh-n kiderült nincs gond és azóta van egy 9 és fél hónapos kisfiam. Melóhelyen 5 emberbõl 3-unkan rossz lett és egészséges babónk lett...
Mi most voltunk AFP-n és nekünk vizeletete is vinni kellett!
Nekem AFP-vel együtt volt vizelet és terheléses cukor vizsgálat, teljes vérkép is egyszerre.


Mi az AFP vizsgálat?

Legjobb válasz: egy felesleges, vérvétel. Rossz eredmény -anyuka 2-3hétig aludni nem bír az idegtõl. majd kiderül hogy semmi baj, mert rossz héten vették le vagy stb:) Nem véletlenól nem csinálják már külföldön ....

egy felesleges, vérvétel. Rossz eredmény -anyuka 2-3hétig aludni nem bír az idegtõl. majd kiderül hogy semmi baj, mert rossz héten vették le vagy stb:) Nem véletlenól nem csinálják már külföldön ....
Az alfa-fetoprotein olyan fehérje, amit a magzati máj termel koraterhességben, és növekvõ mennyiségben jut be az anyai keringésbe. Ha a magzat bõre hiányos, akkor a magzati erek közvetlenül érintkeznek a magzatvízzel. Ilyenkor nagyobb mennyiségû AFP jut a magzatvízbe, és az anyai vérbe is. Ez a helyzet ha a gerincoszlop nem záródott vagy az agykoponya nyitott. Ezért lehet alkalmas az AFP érték velõcsõ záródási rendellenességek kiszûrésére. A terhesség betöltött 16. hetében végzik a szûrõvizsgálatot az anyai vérbõl. Normál értéke: 0, 5-2 MoM (Magyarországi átlag), régebbi mértékegység szerint: 15-50 ng/ml. Hibalehetõségek: - alacsony értéknél: laborhiba, rosszkor lett levéve a minta (nem a 16. héten), kevés vizsgálati anyag; - magas értéknél: laborhiba, rosszkor lett levéve a minta, ikerterhesség, elõlfekvõ lepény (placenta praevia), elsõ terhességi harmadban vérezgetés. Ha az érték a normálisnál magasabb, akkor gondos ultrahang vizsgálat következik, amivel az esetek többségében ki lehet zárni a rendellenesség gyanúját. Ha mégsem, akkor amniocentézist végeznek, és a magzatvíz AFP szintjét is meghatározzák. Az a baj vele, h túl sok a hibalehetõség, és emiatt sokszor fals rossz eredményt ad, ami nagyon kiborító amíg ki nem derül az igazság.
sztem nem felesleges, nekem is volt és ki lehetett bírni.

Más is volt már ennyi idősen Down szűrésen? Nem csak a 15-16. héten szoktak menni? És itt csak vért vesznek, vagy mást is csinálnak? És mi az AFP?

12,4 hetes vagyok. Kedden voltam a 12 hetes uh-on, minden rendben azt mondta a doki. De már most elküldött a Down sz?résre ahova holnap megyek. Mondta, hogy nem kötelez? de érdemes elmenni.

Legjobb válasz: Én is voltam ennyi idõs terhessen,kombinált tesztet csináltak,és utánna cvs-t.

Én is voltam ennyi idõs terhessen, kombinált tesztet csináltak, és utánna cvs-t.
Kombinált teszthez (nálunk ingyenes volt) 11. héten vették le a vért, ez 87%-os biztonsággal szûr Down és Edwrads-kórra. http://www.downszures.hu/
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. Ide nem éhgyomorra kell menni ugye?
En is ennyi idosen voltam a kombinalt teszten.Ilyenkor kell menni.16 hetesen meg az AFP van.Mondjuk nekem az nem volt, mert kulfoldon elek es csak kombinaltat csinalnak itt szerencsere.:)
a down szûrésnek két része van az egyik h UH-n megnézi a babát, meg a tarkóredõt a másik ami nemrég lett így hogy kombinált tesztet csinálnak azaz vesznek vért és megnézik belöle 3 anyag szintjét, és ebbõl (meg megadott adatokból) megviszgálják mekkora az esély a down ill. edwards kórra. Ezt csinálta az orvosod, és jól is tette:) ezt a 11-13.hét között csinálják és akkor van diagnosztikus értéke. az AFP pedig velõcsõ záródási rendellenességekrõl adhat felvilágositást, (esetleg szintén down kórról ha túl alacsony) és ezt a 16.héten kell levenni szintén nincs nagyon értelme 17-18 stb heteken levenni és a 16.hét elõtt sem mert úgy nem lehet következtetni belõle. Még igy i az a nézet h nem megbizható vizsgálat annyira és külföldön nme is csinálják sok helyen már. Itt még benne van a protokollban.
A kombinált tesztre nem kell éhgyomorral menni! Én a héten voltam. 13+4 km
A kérdező hozzászólása: Honnan veszik a vért?
A karodból.
Szia! Én 12+1 hetesen integrált teszten voltam. Elõször uh, aztán vérvétel (lehet elõtte enni-inni). Legközelebb 4 hét múlva kell megismételni ugyanezt a vizsgálatot és akkor a két vérvétel eredményét hasonlítják össze és abból szûrik ki az eredmény. Az integrált teszt a legbiztosabb down kór szûrési lehetõség, de persze a legdrágább is (nekem 29ezer volt). http://www.fetalmedicine.hu - itt találsz bõvebb tájékoztatót is.

Mi az AFP? Milyen vizsgálatot csinálnak akkor?

Legjobb válasz: Egyszerû vérvétel, de nagyon hasznos.Kiszûrik a fejlõdési rendellenességeket.

Egyszerû vérvétel, de nagyon hasznos.Kiszûrik a fejlõdési rendellenességeket.
Szia. Ez egy vérvétel, az esetleges fejlõdési rendellenességeket szûrik vele, pl. nyitott gerinc, Down-kór. Tudni kell róla, hogy elég elavult, pontatlan vizsgálat.
Itt olvashatsz róla: http://picurom.blog.hu/2008/08/14/az_afp_rol Egy egyszerû vérvétel, mikor megnézik, hogy bizonyos értékek a megfelelõ tartományon belül vannak-e.

Mi az AFP vizsgálat (mérés)?

Legjobb válasz: én 1 8 hetesen el akarok menni a rendes orvosomhoz uh-ra, meg egy 4-d.re, mert nekem az az elvem, egy doki még elnézheti a dolgokat,de kettõ már csak nem... 17 hetes

én 1 8 hetesen el akarok menni a rendes orvosomhoz uh-ra, meg egy 4-d.re, mert nekem az az elvem, egy doki még elnézheti a dolgokat, de kettõ már csak nem... 17 hetes
Ha beirod a keresobe rengeteg valaszt kapsz, mar nagyon sokszor kerdeztek.
Igazad van, én is elmentem 4d-re is meg a sajátomhoz is. Csak azt elfelejtettem oda írni

Az AFP vérvételt pontosan mikor kell elvégezni? Betöltött hányadik hét után, ill. előtt?

Tól-ig?

Legjobb válasz: Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Összefoglalás: Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szûrõvizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0,8-2,5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is. Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelõ szakember által. Magánrendelés Munkahelyek: Péterfy Sándor utcai Kórház Szülõ-Nõbeteg Osztály Országos Gyermek-egészségügyi Intézet, Optimális Családtervezési Központ Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány Magzati Diagnosztikai Központ

Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl. Összefoglalás: Az AFP vizsgálat a magyar terhesgondozási gyakorlatban alkalmazott szûrõvizsgálat, mely az anyai vérszérum AFP koncentrációját határozza meg a terhesség betöltött 16. -21. hete között. Értéke 0, 8-2, 5 MoM közötti. Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is. Javasoltjuk inkább helyette, illetve kiegészítésként az Integrált teszt, vagy Quartett-teszt végzését, valamint nagyfelbontású ultrahangvizsgálatot megfelelõ szakember által. Magánrendelés Munkahelyek: Péterfy Sándor utcai Kórház Szülõ-Nõbeteg Osztály Országos Gyermek-egészségügyi Intézet, Optimális Családtervezési Központ Ifjú Tudósok Társasága Közhasznú Alapítvány Magzati Diagnosztikai Központ
A 16 és 20. hét közt szokták végezni, de ajánlatos a 16. héten.

0, 5 ös AFP eredmény, mi baja van a babának? Mikor szokott alacsony lenni az AFP? Mi lehet a gond? 16 éves vagyok!

Legjobb válasz: Pontosan a 16. héten vették le az AFP-re a vért?? Általában akkor alacsony.. http://www.timmermann.hu/index.php?m=afp_alfafotoprotein De: az AFP magában nem igazán mérvadó! Ha a 12. heti genetikai uh-n mindent rendben találtak, max. javasolni fognak egy genetikai mintavételt..

Pontosan a 16. héten vették le az AFP-re a vért?? Általában akkor alacsony.. http://www.timmermann.hu/index.php?m=afp_alfafotoprotein De: az AFP magában nem igazán mérvadó! Ha a 12. heti genetikai uh-n mindent rendben találtak, max. javasolni fognak egy genetikai mintavételt..
Akkor minél hamarabb keresd fel az orvosodat (ha van) vagy az SZTK-s orvost, hogy tovább tudjon küldeni! Ne ijedj meg, lehet fals az eredmény, de egy genetikus fog többet mondani. Ha kell, ajánlják a genetikai mintavételt, ezzel szinte 100%ra kizárható a betegség.
Nekem 0, 60 volt az AFP én is megijedtem, 37 éves vagyok megcsinálták a kombinált és az integrált tesztet is és minden negatív.Voltam genetikai Uh is ott is minden ok. DE ha van nõgyógyászod beszéld meg vele és õ fogja tudni mi a teendõ, Vagy az szakrendelõbe ott is megmondják mi legyen tovább.26 hetes vagyok most.És eddig minden ok. Pedig a korom miatt benne vagyok a rizikófaktorba.
A kérdező hozzászólása: IGEN PONT 16HETESEN

19 hetes ikres kismama vagyok. Az AFP jó magas lett 3, 67 MOM de ez jó ikreknél, azt mondják. Mi a tól - ig határ ikreknél?

Legjobb válasz: Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl.

Mûködik-e az AFP ikerterhesség esetén is? Igen, mûködik, de csak kettesikreknél. Mivel az AFP-t ebben az esetben két magzat termeli, így az értéket kettõvel elosztva megkapjuk az átlagukat. Ikrek esetén az elõbbieknél sokkal pontatlanabb a vizsgálat, mivel egy kétpetéjû ikerpár esetén például az egyik magzatnál lévõ alacsony AFP, valamint a másik magzatnál termelõdõ magas AFP kompenzálják egymást és normál középértéket kapunk az anyai vérbõl.
A kérdező hozzászólása: Hát igen magyarul semmi értelme az egésznek. Amúgy az uh-n rendben volt minden, megyek genetikára is többet én sem tudok tenni, azért köszi.
mindenképpen menj el, már csak azért, hogy megnyugodj!
hát igen, ikreknél problémás ez a vizsgálat
szia!én is ikreket várok nekem a MOM 3, 3 lett és az AFP 107 magasnak tartották elküldtek genetikára ott derült ki, hogy az egyik babával baj van.de azért te ne idegeskedj nem bizti, hogy nálad is lehet valami.szerintem menj te is genetikára, hogy megnyugodj.
Szia.Én is ikreket várok 28.hét. Münchenben lakom és itt már (Sõt külföldön több helyen) nem csinálnak AFP-t és amikor megkérdeztem, hogy lesz-e terheléses cukorvizsgálatom (az elsõt még otthon szültem és átestem ezeken) úgy nézett rám, mint 1 hülyére és kérte, hogy részletesen mondjam el, hogy ez mibõl állt. Több helyen olvastam, hogy mivel az AFP ikreknél pontatan csak a kismamák riogatására szolgál. Szóval semmi para. Üdv


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!