Találatok a következő kifejezésre: Mi az és miből (88 db)

MI történik egy nőgyógyászati vizsgálaton ha a páciens még szűz? Ugyanolyan a vizsgálat mintha már nem lenne az? És miböl áll egy nőgyógyászati vizsgálat?

Legjobb válasz: Attól is függ, hogy hány éves és gyermek nõgyógyászati vizsgálatról vagy felnõtt nõgyógyászati vizsgálatról beszélünk. A vizsgálat egyébként a külsõ és belsõ nemi szervek állapotának szemrevételezéssel tapintással és laboratóriumi vizsgálatából áll. A szemrevételezés természetesen csak a külsõ nemi szervek állapotát mutatja. A tapintásos már szélesebb spektrumú információd ad az orvosnak. A tapintásos vizsgálat történhet hüvelyen vagy végbélen keresztül. Ez utóbbi vonatkozik kérdésedre is. Ilyenkor a nõgyógyász szakorvos átvizsgálja a hüvely a méhszáj, a méh állapotát. A hüvely és a méhszáj tekintetében speciális tükröt is szoktak alkalmazni. A méh és függelékei, valamint azok környezetének vizsgálata is megtörténik. Ha a szakorvos szükségesnek tartja kenetet is vehet a hüvelyváladékból, amelyet azután laboratóriumban elemeznek, vizsgálnak meg. A vizsgálatokat csaknem minden eseteben visszarendelés követi 2-3 hét múlva, amikor már a keneteredmény a rendelkezésre áll. Ekkor dönt a szakorvos arról esetleges szükségesség esetén a gyógyszeres therápia felõl. Remélem tudtam segíteni!

Attól is függ, hogy hány éves és gyermek nõgyógyászati vizsgálatról vagy felnõtt nõgyógyászati vizsgálatról beszélünk. A vizsgálat egyébként a külsõ és belsõ nemi szervek állapotának szemrevételezéssel tapintással és laboratóriumi vizsgálatából áll. A szemrevételezés természetesen csak a külsõ nemi szervek állapotát mutatja. A tapintásos már szélesebb spektrumú információd ad az orvosnak. A tapintásos vizsgálat történhet hüvelyen vagy végbélen keresztül. Ez utóbbi vonatkozik kérdésedre is. Ilyenkor a nõgyógyász szakorvos átvizsgálja a hüvely a méhszáj, a méh állapotát. A hüvely és a méhszáj tekintetében speciális tükröt is szoktak alkalmazni. A méh és függelékei, valamint azok környezetének vizsgálata is megtörténik. Ha a szakorvos szükségesnek tartja kenetet is vehet a hüvelyváladékból, amelyet azután laboratóriumban elemeznek, vizsgálnak meg. A vizsgálatokat csaknem minden eseteben visszarendelés követi 2-3 hét múlva, amikor már a keneteredmény a rendelkezésre áll. Ekkor dönt a szakorvos arról esetleges szükségesség esetén a gyógyszeres therápia felõl. Remélem tudtam segíteni!
Bocs, hogy kérdezek! De ez végbélen keresztül hogyan történik? A másik verziót szerintem tök jól leírta az elõttem szóló.
Minden babának 6-8 hetes koráig elvégzik rutinszerûen az orthopédiai vizsgálatot, vagyis a csípõszûrést. Ez azért szükséges, hogy kiszûrjék nem e laza, vagy kötött a csipõ. Ha laza megnézik ultrahanggal, és ha úgy látja a doki ír terpeszpelust, vagy kengyelt, mert azok olyan helyzetbe hozzák a csipõt ahogy az normális. Végeznek majd kontrollokat. Ezek azért szükségesek, hogy kiszûrjék a csipõficamot.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat az én kisfiam 14honapos és szerencsére neki nem volt ilyen azért nem is tudtam
Igy van ahogy a második válaszoló irta.Nekem a kislányomnak terpeszpelust kellett hordani 6 hétig, éjjel nappal, de rendbejött.Azt mondják inkább a kislányok "betegsége", náluk fordul jobban elõ.
Hát, ha nagyon ügyes anyuka vagy ebbõl látod: a baba lábait kiegyenesíted és a csíkoknak szimmetrikusnak kell lenni a lábakon.Ha nem, akkor csípõficam.Az elsõ gyerekemnek ez volt.6 héttõl 6 hónapig Pavlik kengyelben volt.Amikor õ volt baba még nem volt UH.A doki megnézte, aztán röntgen.És havonta ugyanez.8 hónapos koráig.

30 éves házaspár vagyunk, a szüleink 3 éve 50 éves korukban váltak el minkettő részről. Azóta élik életüket az új párjukkal, nyaralások új ház stb. Azzal senki nincs elfoglalva mi hogy és miből élünk. Más is van így ezzel?

Jómódban éltünk, a férjemék sem panaszkodhattak. Nálunk apu lépett ki a házasságból (új gyerek stb), a férjemnek pedig az anyukája. Egész gyermekkorom óta azt hallottam majd így és úgy segítünk. Most kett? pici gyerekkel hitellel a nyakunkon próbálkozunk. A szül?k pedig "élnek". Az ? szüleik persze támogatták ?ket, segítséggel indultak el. Normális ez?

Legjobb válasz: Teljesen egyetértek a 17/L.-el (bocsi, így volt 1*ûbb). Nektek kéne a szüleidet támogatni lassan, nem fordítva. Gondolom nem úgy vettétek fel a hitelt, hogy ha nem tudjátok fizetni, nem baj, majd anyukáék besegíteneke. Felnõttek vagytok, nem gyerekek. Fõleg a mai idõben amikor ha egy huszonéves még a szüleivel él és azok fizetik a dolgait, mindenki lenézi, hogy el kéne már menni dolgozni. Igaza van a szülõknek, hogy mostmár élni akarják az életüket. Te se arra vágysz majd 50évesen, hogy babusgasd a kislányod, hanem bepótold azokat a dolgokat, amire nem jutott idõd, még kicsik/kamaszok voltak. Az én szüleim utaznak, és nem vagyok rájuk féltékeny. Elmondták, hogy élvezni akarják ami még hátra van. Ha, de csak ha teljesen kilátástalan a helyzet, akkor fordulok hozzájuk.

A hugom is én is 30-sok vagyunk, mindkettönknek van élete. Húgomnak jó munkáéja nkeem két pici gyerkem férjem cslaádom. Nem várjuk el a szüleinktõl, ohgy segítsenek inkább ott tartunk, hogí nekünk kéne. Minket sem vet fel a pénz van hitelünk és befizetni valónk, az én szüleim támogatának szívesen, csak éppen lehetõség szeirnt nem fogadjuk el. Mert bármikor nekik lehet rá szükségük. Ha adnak inkább az unokáknak adnak. Anyósék meg szó szerint azt sem tudják létezünk, csak ha ünnep vna akkor jönnek. Ez vna nektek kell megoldani és elfogadni azt ami van. régen sem volt divat a 30 éves gyerket támogatni, ha nem volt családja az igazán vénlány vagy aglegény volt és boldogulhatott ahogy tudott, de az elvárás az volt, hogy Õ TÁMOGASSA A SZÜLEIT. Dolgozd fel ezt a tényt és éld az életed!
Teljesen egyetértek a 17/L.-el (bocsi, így volt 1*ûbb). Nektek kéne a szüleidet támogatni lassan, nem fordítva. Gondolom nem úgy vettétek fel a hitelt, hogy ha nem tudjátok fizetni, nem baj, majd anyukáék besegíteneke. Felnõttek vagytok, nem gyerekek. Fõleg a mai idõben amikor ha egy huszonéves még a szüleivel él és azok fizetik a dolgait, mindenki lenézi, hogy el kéne már menni dolgozni. Igaza van a szülõknek, hogy mostmár élni akarják az életüket. Te se arra vágysz majd 50évesen, hogy babusgasd a kislányod, hanem bepótold azokat a dolgokat, amire nem jutott idõd, még kicsik/kamaszok voltak. Az én szüleim utaznak, és nem vagyok rájuk féltékeny. Elmondták, hogy élvezni akarják ami még hátra van. Ha, de csak ha teljesen kilátástalan a helyzet, akkor fordulok hozzájuk.
NEm trendi elválni, de nem is trendi ami a múlt század elején volt, hogy az asszony tûrjön mindent. Ha nem lehet megmenteni a házasságot akkor menni kell. Az pedig érthetõ, ha azt mondja, gyerekem oldjátok meg, szeretnénk élvezni ami hátra van. Az miért bûn? 30 évesen azért már illene boldogulni. A segítség meg aztán nagyon tág fogalom. SEgítek a gyerekemne, ha dolga van, és vigyázni kell a gyerekre. Meghallgatom ha gondja van. Szoktam kisegíteni egy bizonyos összeggel mikor annyira megszorul, hogy nincs tovább. De ebbõl nincs rendszer csinálva, mindenki nyújtozkodjon addig ameddig a takarója ér. De egyébként miféle segítségre gondolsz? Mert azt nem hiszem, hogy óriás gondban a szüleid magadra hagytak volna....
Hát igen, pénzt ELVÁRNI a szüleidtõl felnõtt fejjel, saját keresettel, saját családdal... Az õ döntésük, hogy mennyire akarnak (vagy tudnak) titeket támogatni. Ha kapsz, köszönd meg szépen, ha nem, vedd tudomásul, hogy egyedül is boldogulni kell. Örülj neki, hogy a mai gusztustalan gazdasági helyzetben õk nem szorulnak segítségre tõletek!!
hát figyelj, én nem épp 50es vagyok, de ha harmincasok vagytok, akkor azért igenis illene már magatoktól boldogulni... ha nem is váltak volna el a szüleitek, akkor is, hogy képzeltétek el? hogy majd õk támogatnak végig? erre nem lehet adni, sajnos akármikor történhet velük valami, egyáltalán örülj, hogy élnek még. és könyörgöm, nem vagytok már gyerekek, igenis tessék leszakadni anyukáról-apukáról, és megállni a magatok lábán! ott vagytok két kicsi gyerekkel... bocsi, de minek csináltátok, ha nem tudjátok normálisan eltartani? nagymama-nagypapa tartsa el, vagy hogy gondoltátok? ez nem így megy... lassan inkább már nektek illene támogatni a szüleiteket, nem fordítva... félve írom a korom, mert úgyis arra pontoz mindenki, de 17/L
A kérdező hozzászólása: Mi már most azon gondolkozunk a férjemmel a gyerekeket hogy támogassuk majd. A környezetemben mindenki így gondolkodik. A nagyszüleim segítsége nélkül a szüleim sem alkothattak volna ekkorát. Egészen változó korukig õk is így gondolkodtak. Ezért nem értem a viselkedésüket.
ez attól függ. ha valóban a szülõk jómódban élnek és ti kevésbé, akkor illene titeket támogatniuk. ebben igazad van. és tudom, hogy rosszul esik. de elvárni már nem várhatod el, elvégre felneveltek, a kötelességüket teljesítették, az illemet nem, ennyi. fogadd meg, hogy te majd támogatod a saját gyereked, ha látod, hogy szüksége van rá.
15.17 vagyok. Más elindítani az életben egy gyereket és más anyagilag támogatni már családosként szerintem. Én elindítás alatt azt értem, hogy mi is amint tudunk, gyûjtögetni fogunk a kislányunknak, hogy mire felnõ, el tudjon indulni az életben (ez vélhetõen akkor lesz, amikor már nem gyed lesz, hanem én is visszamegyek dolgozni). De ha már családja lesz és vélhetõen megfontoltan dönt arról, hogy gyereket szül és lakást vásárol, akkor azt nekik kell majd megoldaniuk. Én ezt így gondolom. Más lenne a helyzet, ha kenyérgondok lennének, de gondolom nem ezt látják a szüleitek.
Ennek semmi köze a váláshoz. Szerintem "próbálkozzatok" nyugodtan. Ha õk nem lennének...??? Akkor kin kérnéd számon? Könyörgöm, felnõtt emberek vagytok! Mindenki annyit vegyen a nyakába, amennyit bír. A szüleitek felneveltek benneteket. Inkább örülnétek, hogy boldogok az új párjaikkal. Õk is megérdemlik.
A kérdező hozzászólása: Kérem inább 50-esek írjanak, akik maguk is hasonló korú gyermekekkel bírnak. Kiváncsi vagyok a véleményükre! Úgy érzem teljesen megbolondul a szüleink korosztálya, szinte trendi lett elválni! Kezeiket széttárva pedig azt mondani: "oldjátok meg gyermekeim, szeretnénk élvezni még ami hátra van"
Elõzõ vagyok, bocsi a válaszom elsõ részét, miszerint hónapról hónapra éltek, visszavonom, nem tudom honnan szedtem, de valóban nem írtál ilyet. De a többit tartom!
A kérdező hozzászólása: Édesanyámat segítem, mert apu teljesen ellehetetlenített helyzetben hagyta el. Szeretném egy példával alátámasztani hogy jobban megértsetek: Az anyósom egyszer kijelentette hogy milyen ingerszegény egy lakás, ott gyereket nevelni. Én örülök hogy tudtunk venni egy lakást. Kicsit rosszul esett, hisz õ a fiát sosem segítette. Hogy várhatná el hogy az unokáit kapásból egy szép kertes házba neveljem? Õ természetesen abban lakik az új pasijával.
A kérdező hozzászólása: A férjemmel nagyon jól képzettek vagyunk. Jelenleg itthon vagyok a gyerekekkel, õ egy cégnél középvezetõ. A fizetésünkbõl jól élünk. Nem kacsalábon forgó házat szeretnék magamnak. Viszont az esküvõnktõl kezdve mindent mi fizettünk. A szüleimnek sok tízmilliós vagyona van ezek mellett. Arra lennék kiváncsi hogy ilyen esetben miért változik ekkorát a vikágnézetük? Én egészen pici koromtól kezdve mást sem hallottam hogy így a gyerekek úgy a gyerekek, majd mi úgy indítjuk el õket ahogy minket a szüleink segítettek.
Ma már ez természetes.A fiatalabb korosztály is hamar válik.Felneveltek benneteket, nincs kötelezettségük veletek szemben.Ezt tudomásul kell vennetek.50 évesen még nem öregek, ha így látják jónak az életüket, akkor ebbe nem szólhat bele senki.
A kérdező hozzászólása: A férjemmel tudunk boldogulni. Dolgozunk és van egy pici lakásunk. Szerencsére nélkülük is elvagyunk. A szüleim korábban szerettek volna házat venni nekem, de akkor még nem tudtam kivel kötöm össze az életem. Nagyon szerencsés voltam, mert számíthattam rájuk. Viszont amint elváltak 180 fokott vett az errõl alkotott véleményük.
Mi is és a szüleim is tszünk közösen félre a gyereiekinknek. De ez nme jelniti azt, ohgy várnám, hogy õk támogassanak. Elég támogatás ne4kem az ha szeretik és elviszik néha a gyerkeketet. Mit akarszm ég ennyi idõsen családdal a nyakadon? A holdat is az égrõl?


Hogyan tudom számolni a kalóriákat? Tudom mit főzök és miből. Ez alapján hogyan tudom kiszámolni, hogy mennyi kalória az elkészült ebéd vagy vacsora?

A teljes tál ételből már kitudom számolni a tányéronként kalóriákat, de az össz. kalóriát hogyan tudom megállapítani?

Legjobb válasz: Mindent nyersen lemérsz. Kikeresed az adatokat egy megbízható kalóriatáblázatból. Összesíted. Ennyi :)

Mindent nyersen lemérsz. Kikeresed az adatokat egy megbízható kalóriatáblázatból. Összesíted. Ennyi :)
Itt tudod vezetni a kalóriákat: http://kaloriabazis.hu/
A kalóriabázis nagyon jó

Hogyan állítsak össze megfelelő diétát magamnak? Miből kellene ennem kevesebbet, és miből többet? (mi az amiben sok a szénhidrát? )

Erre azért lenne szükségem, mert szeretném az izmaimat fejleszteni legf?képp has tájékán, de persze máshol is és a felesleges zsírréteget is eltüntetni. Viszont ezek mellett nem akarok nagyon fogyni mert így is csak 60 kiló vagyok. Hogyan lehet ezt megoldani milyen ételt egyek? Persze nem drága dolgokra gondolok..:) 17/F.

Mi az a ps3? Mit lehet vele játszani és hogyan működik? Miből áll és mi kell hozzá?

Tudom, hülye kérdés, de sose volt semmilyen konzol-féleségem, nem vagyok kocka, de szívesen beújítanék egyet. Csak nagyon alapleírásra vagyok kíváncsi, olyanoktól akiknek van vagy használják...(jah bunkóskodás nélkül :D)

Legjobb válasz: A 3. válaszolót kiegészíteném. A PS1-es játékokat viszi és a Store-ban vannak olyan játékok PS3-ra amik PS2-ek. Van a PS+ ami évi 13 ezerért kb 40 ingyen játék évente.Ja és ne a Tesco-ba vedd 90 ezerért akciósan hanem pl a Platinumshopba 58 ezer játékkal pedig 61-62 ezer.

A 3. válaszolót kiegészíteném. A PS1-es játékokat viszi és a Store-ban vannak olyan játékok PS3-ra amik PS2-ek. Van a PS+ ami évi 13 ezerért kb 40 ingyen játék évente.Ja és ne a Tesco-ba vedd 90 ezerért akciósan hanem pl a Platinumshopba 58 ezer játékkal pedig 61-62 ezer.
Csak szolok XBOX-ot nevegyél([email protected]) Ps3: Online játékokat fantasztikusan tudsz játszani csak vezetékes net kell hozzá. A TV-den legyen hozzá HDMI. Letud játszani Blueray filmeket, írt/nemírt DVDket.Tudsz rajta netezni. Playstation home ami egy ien közösség egyszerüsített játék demokkal mint pls uncharted 3 asassins creed 3. Vannak játékok amik PCre nincsenek csak PS3ra. Nemtudsz PSen online játszani azokkal akiknek ugynaz a játék van meg pcre. Ps3 támogatja USBDrive/PSP/Vitat. Ps2es játékokat nemfuttatja el, ez csak pletyka mert az esõ sorozat elfuttatta. Ha szûz és kiakarod flashelni ne frissítsd! USBn keresztül tölti a kontrollert. Létrehozhatsz rajta több fiokat pl egy neked egy tesódnak vagy mit tom én kinek. Nagyfelbontású játékok/filmek már ha a TV-d is tudja.
Figyeld. A legjobban ugy tudod meg hogy milyen ha kiprobalod. Nagyon sokoldalu. Ezel azt akarom mondani hogy nemcsak hogy egy ps3-on minden jatek elindul ami ps3-ra van kiadva hanem egy masik tulajdonsagot (akarok kifejezni a sok kozul) de filmet is lehet nezni rajta pl. A jatekokat is gyonyorusn viszi. Megeri venni egyet csak annyit mondok.
Én a helyedben nem a PS3-mal kezdeném hanem az Atari 2600-al :) Hidd el onnan érdemes elkezdeni a karriert :D
3. vagyok! Igen platinumshop jobb és olcsób. Amiatt olcsóbb mert nemkel csúnya Fidesznek BMWre valót adni...Ha érted mire gondolok :D

Mi (nehezen és keveset ivó) kisbabád kedvenc itala és miből itatod? Mikor kezdett "rákapni" az ivásra?

Kislányom most 8,5 hónapos, két étkezést váltottam ki nála eddig a többi szoptatás. Fél éves koráig kizárólag szoptattam. A probléma az, hogy a már teljes értékű kanalazós étkezések után sem fogad el semmiféle folyadékot... (max. 3-4 korty a ciciből) próbáltam már mindenfélét: vizet, gyümölcsleveket, teákat... cumisüvegből, puha és kemény csőrös itatóból és pohárból is, de vagy kifolyatja a pofiból, vagy összeszorítja a száját és bömbölni kezd :-( ...kínáltam lefejt anyatejjel is, de azt sem fogadta el semmiből! Cumisüveget és puha csőrös poharat játszani is odaadok Neki, de csak rágókázik velük! Két hete torokgyulladással lázas beteg volt, de csak szopni volt hajlandó, azt is csak minimálisan, még Nurofenes fecskendővel sem tudtam vízzel megitatni... most meg fogzik, ezért megint kevesebbeket eszik/szopik emiatt... A pelenkáin is látom, hogy kevesebb a megivott folyadék, hisz nincs a pelusokban a szokott mennyiség. Közérzetileg amúgy minden rendben vele kiegyensúlyozott mosolygós baba. Még annyit, hogy a hozzátáplálás is nagyon nehezen indult Nála... az itatással is régóta próbálkozom, úgy érzem kifogytam az ötletekből és bevallom már kezdek elkeseredni!) Volt vkinek hasonló élménye a gyermekével? Hogyan sikerült rávezetni az ivásra a babát? Nagyon megköszönném, ha adnátok tippeket/ötleteket, hogy mivel érdemes még próbálkoznom :-)

Legjobb válasz: elõször is ne aggódj. ha még ilyen sokat szopik, akkor elegendõ folyadékhoz jut. amint a szilárd étel mennyisége elér egy bizonyos szintet, hirtelen, magától elkezd majd többet inni. ha addig is aggódsz, akkor a kajába (a pépbe) keverj kis vizet. az én véleményem az, hogy szilárd után ne cict adj neki - nem véletlen, hogy nem akar tejet sem inni. a lányaim mindketten nem voltak hajlandóak inni. a nagyobbik akkor szokott rá a vízra, amikor totál elmaradt a szopi. a kisebbik még mindig szopik (napi 3szor; õ is 8 hós múlt), nagyon keveset iszik õ is. minden kaja elõtt, közben, után próbálgass neki vizet adni. ne is akarj cukros löttyöket. nekünk a legjobban a víz vált be, és a 2 évesem a mai napig is kizárólag vizet iszik (ill. kakaót meg tejet; reggel-este). eleve, ez a legolcsóbb, meg a leg egészségesebb :) mi is próbáltunk puha, kemény csõrt, szilikon meg latex cumit, csõrös meg simas poharat... a legelején mindkét lányom az avent cumisüveget (szilikon fejjel) fogadta el a legjobban. illetve ha már jobb lesz az idõ, add oda neki a cumisüveget, (jó, ha van füle) és hagyd, hogy gyakoroljon vele, egyedül.

elõször is ne aggódj. ha még ilyen sokat szopik, akkor elegendõ folyadékhoz jut. amint a szilárd étel mennyisége elér egy bizonyos szintet, hirtelen, magától elkezd majd többet inni. ha addig is aggódsz, akkor a kajába (a pépbe) keverj kis vizet. az én véleményem az, hogy szilárd után ne cict adj neki - nem véletlen, hogy nem akar tejet sem inni. a lányaim mindketten nem voltak hajlandóak inni. a nagyobbik akkor szokott rá a vízra, amikor totál elmaradt a szopi. a kisebbik még mindig szopik (napi 3szor; õ is 8 hós múlt), nagyon keveset iszik õ is. minden kaja elõtt, közben, után próbálgass neki vizet adni. ne is akarj cukros löttyöket. nekünk a legjobban a víz vált be, és a 2 évesem a mai napig is kizárólag vizet iszik (ill. kakaót meg tejet; reggel-este). eleve, ez a legolcsóbb, meg a leg egészségesebb :) mi is próbáltunk puha, kemény csõrt, szilikon meg latex cumit, csõrös meg simas poharat... a legelején mindkét lányom az avent cumisüveget (szilikon fejjel) fogadta el a legjobban. illetve ha már jobb lesz az idõ, add oda neki a cumisüveget, (jó, ha van füle) és hagyd, hogy gyakoroljon vele, egyedül.

Mit lehet tudni Athénról? Úgy összefoglalva kb 1 (A4-es) oldalon? És az alábbi kérdésekre mik lehetnek a válaszok? -Periklészről mit lehet tudndi? -Miből áll a Pentatlon? -Mi Nagy Sándor 3 fő csatája?

nagy sándor, periklész, pentatlon, athén

Legjobb válasz: Szerinted ki az az idióta, aki ír neked egy A4-es fogalmazást Athénról jókedvében, csak azért mert te nem hogy lusta vagy arra, hogy kinyiss egy lexikont, de még arra is, hogy beírd ezt a pár nyomorult szót a googlebe. Szánalom.

Szerinted ki az az idióta, aki ír neked egy A4-es fogalmazást Athénról jókedvében, csak azért mert te nem hogy lusta vagy arra, hogy kinyiss egy lexikont, de még arra is, hogy beírd ezt a pár nyomorult szót a googlebe. Szánalom.
Athén lakói i.e. 9-8. században még fõleg fõldmûvelõ parasztok voltak. A népet az arisztokraták irányították, közülük kerültek ki az állam vezetõ tisztségviselõi, az arkhónok. Tisztségüket a kezdetekben életük végéig viselték, késõbb ez az idõtartam egy évre csökkent. A hivatalukat otthagyó tisztségviselõk alkották az Areioszpagosz tanácsát, amely hosszú idõn át döntott az államot érintõ minden fontos kérdésben és bíráskodhattak is. A politikai hatalom helyzete azonban megváltozott a kereskedelem és harcmodor megváltozása miatt. A kereskedelem lehetõvé tette, hogy a kitermelt gabona helyett inkább megvegyék azt (fõleg borért és olajért cserébe), a fegyverek elõállítását pedig olcsóbban is meglehetett oldani (az egyszerû emberek számára is elérhetõ volt), így a nagybirtokos nemesek helyzete romlott, az arisztokraták kénytelenek voltak engedni hatalmukból. El kellett tûrniük, hogy az egyszerû emberek is beleszóljanak a közösség életébe. A nép, azaz a démosz elsõ követelése az írott törvény volt, amely meggátolta az Areioszpagoszt, hogy önkényesen döntsenek a kérdéses ügyekben. A marhára szigorú törvényeket i.e. 621-ben Drakón arkhón állította össze. I.e. 600-ra nagyon sok ember elvesztette földjét és kézmûvességbe sem bírt kezdeni, így a gazdagok birtokait mûvelte és roppant elégedetlen volt sorsával. Éles ellentétek alakultak ki a gazdagok és a szegények között. Erre a problémára a gyógyírt Szolón reformjai nyújtották, aki az adósságok elengedésével. I.e. 594-ben megváltoztatta a közösségi szabályokat és ezzel megszûnt az, hogy a legelõkelõbbek egyben a leggazadagabbak is. Így a régi nemzettségek irányítása a város fölött végleg megszûnt. Vagyonbecslés alapján társadalmi osztályokat hozott létre: ötszáz mérõsõk, lovagok, ökörfogatúak és napszámosok. A napszámosok nem viselhettek állami hivatalt, de a népgyûlés és az esküdtbíróság tagjai lehettek. Ezt követõen Szolón üzleti útra indult jó hosszú idõre. Távolléte alatt Peiszisztratosz vette át az irányítást (i.e. 561-527), aki türannosz volt, azaz zsarnok. Ez azonban nem azt jelentette, hogy rossz volt ekkor az athéniaknak, csak azoknak, akik a politikai ellenfelei voltak. Õket ugyanis elkergette (így hozván létre zsarnokságát) és birtokaikra földnélküli parasztokat telepített. Továbbá templomok és vízrendszerek építésébe kezdett, ami rengeteg embernek biztosított munkalehetõséget. Elfoglalta az Égei- és a Fekete-tenger közti szorosnál fekvõ Szigeiont – így ellenõrizni tudta az ott áthaladó kereskedelmet. I.e. 508-ban Kleiszthenész újjászervezte az állam közigazgatását. Tíz területi alapon álló phülét szervezett Attika lakóiból, létrehozta az ötszázak tanácsát (50-50 küldött minden phülébõl) és létrehozta a cserépszavazást annak érdekében, hogy többé ne lehessen zsarnokság a városállamban. Ezek a reformok vetették meg a demokrácia alapjait Athénben, amely teljes egészében az i.e. 5. századra épült ki.
Csaták: gaugamélai isszoszi granikoszi

Mit ajánlanátok muffin tetejére? Az alábbi linken mellékelném, hogy mire gondolok. Ezt miből lehetne megcsinálni, hogy tartós legyen és ne essen össze?

Link :

Legjobb válasz: Habfixszel verd fel a habot és azt tedd rá a muffinra. De a legokosabb szerintem fogni egy habszifont és tálalás elõtt közvetlenül ráfújni és megszórni a színes darával.

Habfixszel verd fel a habot és azt tedd rá a muffinra. De a legokosabb szerintem fogni egy habszifont és tálalás elõtt közvetlenül ráfújni és megszórni a színes darával.
http://szuletesnapitorta.blog.hu/ Itt sok krémet találsz
a link jo:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!