Találatok a következő kifejezésre: Mi a vizsgálat (536 db)

Milyen az endokrinológiai vizsgálat? Mi a vizsgálat folyamata?

endokrinológia

Legjobb válasz: http://www.weborvos.hu/orvos_valaszol/milyen_endokrinologiai..

Vérvétel, súly/magasság mérés, kitapogatja a nyirokcsomókat és megnézi a hasadat. :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.És azt lehet tudni, hogy az eredmény mikorra várható?
A vérvétel eredménye általában 1 héten belül várható. :)

A lisztérzékenység vizsgálatakor be kell feküdni a kórházba? És ha igen, hány napra és mi a vizsgálat menete?

Legjobb válasz: Elõször vérvétel van. Ha abban az IgA (azt hiszem az) érték lisztérzékenységre utal, akkor biopszia következik. Szerintem ahhoz nem kell napokra befeküdni, max. ilyen egynapos sebészetszerûen tudom elképzelni, de inkább nézz utána. Szóval elsõre csak vérvétel van.

Elõször vérvétel van. Ha abban az IgA (azt hiszem az) érték lisztérzékenységre utal, akkor biopszia következik. Szerintem ahhoz nem kell napokra befeküdni, max. ilyen egynapos sebészetszerûen tudom elképzelni, de inkább nézz utána. Szóval elsõre csak vérvétel van.
Nem kell befeküdni. Vérvétel van, majd biopszia, az helyben megy, kb.10 perc mindennel. Ha a vérvételen nagyon magasak az ellenanyag értékek, akko van, ahol nem is végzik el a biopsziát.

Mi a vizsgálat neve, amely kimutatja a vérből az LDH eltérés fajtáját? Melyik orvos rendelhet el ilyen vizsgálatot?

A vér analizálásakor megállapítják az LDH értékét. Ha ez eltér a normálistól, akkor fehérje leépülés van a szervezetben. Azt olvastam róla még, hogy 5 fajta LDH érték létezik, ami a károsodás helyére (bels? szervekre) utal.

Legjobb válasz: Mondjuk úgy, hogy inkább szövetelhalásra utal. De pl magasabb lehet az LDH egy fasza kis edzés után is. (ilyenkor izom is hal el, ha túl nagy volt a megerõltetés.) Magában nem néznek LDH és tünetek nélkül sem. Sokkal inkább CK-t (kreatin-kináz) néznek rutinszerûen, LDH-t max szívinfarktus gyanújakor.

Mondjuk úgy, hogy inkább szövetelhalásra utal. De pl magasabb lehet az LDH egy fasza kis edzés után is. (ilyenkor izom is hal el, ha túl nagy volt a megerõltetés.) Magában nem néznek LDH és tünetek nélkül sem. Sokkal inkább CK-t (kreatin-kináz) néznek rutinszerûen, LDH-t max szívinfarktus gyanújakor.

A 12. heti vizsgalat utan mikor kell menni legkozelebb? és mi az a AFP vizsgalat akkor mit csinalnak? Ez fontos ez a vizsgalat?

Legjobb válasz: a 16. héten kell legközelebb menned és igen az AFP egynagyon nagyon fontos vizsgálat mert kiszûri a down kórt.....már nem tudom pontosan az melyik vizsgálat de nagyon fontos

a 16. héten kell legközelebb menned és igen az AFP egynagyon nagyon fontos vizsgálat mert kiszûri a down kórt.....már nem tudom pontosan az melyik vizsgálat de nagyon fontos
16. hét Ezen a héten aktuális a kismamák által rettegett AFP vizsgálat. A várandósság alatt a magzat májában termelõdõ alfa-fötoprotein nevû fehérje átjut a méhlepényen keresztül a kismama vérébe. A vérvétellel végzett vizsgálat során a vérben nézik ennek a fehérjének a koncentrációját és ebbõl következtetnek bizonyos fejlõdési rendellenességekre. A szakemberek szerint a vizsgálat nem elég érzékeny, gyakran téves következtetésekre enged jutni, nem is mindenhol része a terhesgondozásnak. A 14-16. hét között esedékes az önkéntesen választható Down-szûrés (Integrált teszt II. fázisa) (Önköltséges, a TB nem támogatja) 18. hét Az általános vizsgálatokon – vizelet-, vérnyomás- és testsúlymérés – túl, ezen a héten orvosod vizsgálja a méh növekedését és a méhszáj állapotát, valamint a magzat szívhangját. Megkapod a beutalót a II. ultrahang szûrésre. A II. utrahang szûrés - ismertebb nevén a genetikai ultrahang vizsgálat - a 18-20. héten aktuális. A szûrésen az ultrahangos szakember hasi ultrahanggal nézi meg a magzat belsõ szerveinek a megfelelõ fejlõdését. Itt szinte minden szervet ellenõriznek. A koponyát és az agyszerkezetet, az arcot, a gerinc épségét, minden egyes csigolyát. Megállapítják a szív négy üregének meglétét, nézik a rekeszizom épségét, a hasfal zártságát, a vesék mûködését, a telt gyomrot és hólyagot, a végtagok épségét, a lepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét. Ez a szûrés ugyan idõigényes, de rendkívül fontos a magzat egészséges fejlõdésének megállapításához, ráadásul a Pocaklakót egyáltalán nem zavarja. Az AFP eredményed vidd magaddal a vizsgálatra!
A kérdező hozzászólása: koszonom a valaszokat!
Szia! Az AFP vizsgálat valóban fontos, de ha kicsit eltér a normáltól az AFP-szinted, nem kell megijedni. Ez egy protein, aminek a szintje folyamatosan növekszik a kismama szervezetében, tehát ha nem pontosan a 18. héten mérik, lehetnek eltérések. Nekem kicsit alacsony volt (0, 7 az alsó határ, az enyém 0, 68 volt), de az orvosom és több genetikai tanácsadó megnyugtatott, hogy ha amellett minden más leletem rendben van (genetikai ultrahangok, vérteszt), akkor nyugodjak meg, mert ezek magasan felülírják az AFP eredményét. Ha még nem vagy túl a 12. heti vizsgálaton, akkor ajánlom a kombinált, vagy integrált tesztet, nézz utána.

Ha menstruációs fájdalmakkal megyek el nőgyógyászhoz, szükséges a vizsgálat? Vagy mi az eljárás?

Sajnos még nincs tapasztalatom, ezért szeretnék normális válaszokat. Köszönöm.

Legjobb válasz: Igen, megvizsgálnak. Mivel nem lehet tudni, hogy mi miatt vannak és ahhoz szükséges lehet kézi vizsgálat. Meg hát általában bárkinek problémája van, azt meg szokták vizsgálni. Max. ha már rendszeresen fogamzásgátlót szed valaki és csak íratni meg receptet, olyankor nem vizsgálnak.

Igen, megvizsgálnak. Mivel nem lehet tudni, hogy mi miatt vannak és ahhoz szükséges lehet kézi vizsgálat. Meg hát általában bárkinek problémája van, azt meg szokták vizsgálni. Max. ha már rendszeresen fogamzásgátlót szed valaki és csak íratni meg receptet, olyankor nem vizsgálnak.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! :)
Hajjaj, egyébként is, ilyenkor meg pláne! Lehet hogy hüvelyi UH-t is csinálnak. Korod?

Milyen a pylorusszűkület vizsgálat? Miskolcon milyen a vizsgálat? Ha nem jó az eredmény mit csinálnak majd a babámmal? Mennyi idő a vizsgálat? Mikor voltatok, hány hónaposan?

Legjobb válasz: Szia. Azt nem tudom, hogy Kiskolcon milyen a vizsgálat, csak arról tudok írni ami nekünk volt. Bár gondolom közel egyforma mindenhol a babáknak. Elõször is az én kisfiamnak már 2 hetesen kiderült a szûkület, pedig azt mondták, hogy csak 6 hetes korban szokott mutatkozni. Csináltak uh-ot és utána valami nyeletes vizsgálatot azt hiszem így mondták. Itt meg kellett volna inni neki egy csomó löttyöt, és után valami röntgen féle géppel csinálták. Nekünk sajnos mûtét lett a vége, de az esetek többségében lehet kezelni. Után Beba HA/AR tápszert ettünk, de már 2 hónaposan kellett szoktatni a minél sûrûbb ételekhez, mert így is sugárban hányt. Ne ijedj meg. Megkérdezhetem nektek mi a baj. Jó egészséget kívánok, és nagyon sok kitartást.

Szia. Azt nem tudom, hogy Kiskolcon milyen a vizsgálat, csak arról tudok írni ami nekünk volt. Bár gondolom közel egyforma mindenhol a babáknak. Elõször is az én kisfiamnak már 2 hetesen kiderült a szûkület, pedig azt mondták, hogy csak 6 hetes korban szokott mutatkozni. Csináltak uh-ot és utána valami nyeletes vizsgálatot azt hiszem így mondták. Itt meg kellett volna inni neki egy csomó löttyöt, és után valami röntgen féle géppel csinálták. Nekünk sajnos mûtét lett a vége, de az esetek többségében lehet kezelni. Után Beba HA/AR tápszert ettünk, de már 2 hónaposan kellett szoktatni a minél sûrûbb ételekhez, mert így is sugárban hányt. Ne ijedj meg. Megkérdezhetem nektek mi a baj. Jó egészséget kívánok, és nagyon sok kitartást.
Nagyon azért ne keseredj el, ez azért egy jól orvosolható problémának tûnik, ami babáknál elõfordulhat. Általánosságban ennyit találtam: http://www.pirula.net/temak/gyermekek/gyomorkapuszukulet/gyo..
A kérdező hozzászólása: 7 hónaposak múltunk és még mindig nagyon sokat bukik. Mindig azt mondták, hogy elfog múlni majd a hozzátáplálással, de nem múlik sõt a rendes étel is vissza jön. Hát ezért kell menni a vizsgálatra.Remélem nekünk nem kellasz müteni. De majd megírom.Jövõhónapra kaptunk idõpontot és azt mondták vigyünk teát magunkkal.
Szia. Ne aggódj biztosan nem lesz semmi komoly, mert akkor sûrgõsre kérték volna a vizsgálatot. Minket 2 nap után kórházba utaltak és ott csinálták a vizsgálatokat. Igen úgy emlékszem, hogy talán a saját teánkba raktak valamit. Egyébként a kisfiam a mûtét után egészen 8 hónapos koráig hányt. Sok gyereknek a gyomorszáj nem zár rendesem és azért buknak olyan sokáig. Azt ki kell nekik felõdni. Nekünk is ki kellett várni, míg fejlõdik a gyomorszáj. Már 4 hónaposan minden fõtt kaját és minden ennivalót ismert a kisfiam amit mi ettünk, de még így sem volt jó, mert hányt. Majd írj, hogy mi az eredmény. Ha valami kérdésed van szívesen segítek amennyire még emlékszem, mert már nemsokára 4 éve lesz, hogy megmûtötték. Jó egészséget kívánok.

Mit tartalmaz az első vizsgálat, csak ultrahangot vagy még valamit? Mennyibe kerül ez a vizsgálat?

Legjobb válasz: Általános nõgyógy. vizsgálat + hüvelyi ultrahang és kérdezz-felelek. Ha magánorvoshoz mész 5.000-tõl felfelé, SZTK ingyen.

Általános nõgyógy. vizsgálat + hüvelyi ultrahang és kérdezz-felelek. Ha magánorvoshoz mész 5.000-tõl felfelé, SZTK ingyen.
Nekem hüvelyi ulrtahanggal, dumcsival, magán dokinál:4000ft.
Nekem magánorvosnál volt egy rákszûrés, hüvelyi ultrahang, és beszélgetés: ez összesen 8000Ft. De haanincs rákszûrés, amit évente csak egyszer végeznek, akkor 5000.

MI történik egy nőgyógyászati vizsgálaton ha a páciens még szűz? Ugyanolyan a vizsgálat mintha már nem lenne az? És miböl áll egy nőgyógyászati vizsgálat?

Legjobb válasz: Attól is függ, hogy hány éves és gyermek nõgyógyászati vizsgálatról vagy felnõtt nõgyógyászati vizsgálatról beszélünk. A vizsgálat egyébként a külsõ és belsõ nemi szervek állapotának szemrevételezéssel tapintással és laboratóriumi vizsgálatából áll. A szemrevételezés természetesen csak a külsõ nemi szervek állapotát mutatja. A tapintásos már szélesebb spektrumú információd ad az orvosnak. A tapintásos vizsgálat történhet hüvelyen vagy végbélen keresztül. Ez utóbbi vonatkozik kérdésedre is. Ilyenkor a nõgyógyász szakorvos átvizsgálja a hüvely a méhszáj, a méh állapotát. A hüvely és a méhszáj tekintetében speciális tükröt is szoktak alkalmazni. A méh és függelékei, valamint azok környezetének vizsgálata is megtörténik. Ha a szakorvos szükségesnek tartja kenetet is vehet a hüvelyváladékból, amelyet azután laboratóriumban elemeznek, vizsgálnak meg. A vizsgálatokat csaknem minden eseteben visszarendelés követi 2-3 hét múlva, amikor már a keneteredmény a rendelkezésre áll. Ekkor dönt a szakorvos arról esetleges szükségesség esetén a gyógyszeres therápia felõl. Remélem tudtam segíteni!

Attól is függ, hogy hány éves és gyermek nõgyógyászati vizsgálatról vagy felnõtt nõgyógyászati vizsgálatról beszélünk. A vizsgálat egyébként a külsõ és belsõ nemi szervek állapotának szemrevételezéssel tapintással és laboratóriumi vizsgálatából áll. A szemrevételezés természetesen csak a külsõ nemi szervek állapotát mutatja. A tapintásos már szélesebb spektrumú információd ad az orvosnak. A tapintásos vizsgálat történhet hüvelyen vagy végbélen keresztül. Ez utóbbi vonatkozik kérdésedre is. Ilyenkor a nõgyógyász szakorvos átvizsgálja a hüvely a méhszáj, a méh állapotát. A hüvely és a méhszáj tekintetében speciális tükröt is szoktak alkalmazni. A méh és függelékei, valamint azok környezetének vizsgálata is megtörténik. Ha a szakorvos szükségesnek tartja kenetet is vehet a hüvelyváladékból, amelyet azután laboratóriumban elemeznek, vizsgálnak meg. A vizsgálatokat csaknem minden eseteben visszarendelés követi 2-3 hét múlva, amikor már a keneteredmény a rendelkezésre áll. Ekkor dönt a szakorvos arról esetleges szükségesség esetén a gyógyszeres therápia felõl. Remélem tudtam segíteni!
Bocs, hogy kérdezek! De ez végbélen keresztül hogyan történik? A másik verziót szerintem tök jól leírta az elõttem szóló.
Max negyed óra- húsz perc. Fizikális vizsgálat, és ultrahang. Eredmény azonnal lesz.
Ha rák, azt azonnal nem tudja megmondani. Ahhoz kellenek további vizsgálatok. De hogy egyáltalán lehet-e rák, azt azért igen.

A 12. heti genetikai UH-on mit vizsgálnak? Miben lesz másabb ez a vizsgálat?

Kötelez?en kell valamilyen leletet vinni? Kérhetik a vércsoportomat? Még nem voltam vérvételen. Másnap gondoltam beiktatni.

Legjobb válasz: Szia!én a mult héten voltam 12.-heti vizsgálaton.nemkell vérvételre menni(legalább is sok helyen),szoval ez az utolso hüvelyi ultrahang-vizsgálat.itt a doki nézi a baba-fejlõdését pl: hol helyezkedik a placentád=méhlepényed,magzatviz van-e,s normális-e,milyen az amnion-od=ez egy burok,ami a magzatot körit,van-e szivmüködés,illetve milyen a szivfrekvenciája /min ,ülömagasság= CRL,Bpd=2 halánték közti távolság, NL=ez a lényege ennek a vizsgálatoknak a nyaki bõrredõ vastagsága,van 1érték ezt nem lépheti tul-illetve nemlehet kevesebb sem,illetve nézi a végtagok számát hogy mind megvan-e,hasfal normális-e,és ez is nagyon lényeges hogy a köldökzsinorban megvan-e a 3 ér,s ezek vastagsága,és végül a Dg=ez hogy hanyadik hetet-napot töltötted épp!!!!!! Ennyi!!!!Vérvétel a 16.héten lesz,a 20.héten van egy komolyabb genetikai UH!!!! Boldog Babavárást!!! Üdv: 13hetes kismami :-)))) M

Szia!én a mult héten voltam 12.-heti vizsgálaton.nemkell vérvételre menni(legalább is sok helyen), szoval ez az utolso hüvelyi ultrahang-vizsgálat.itt a doki nézi a baba-fejlõdését pl: hol helyezkedik a placentád=méhlepényed, magzatviz van-e, s normális-e, milyen az amnion-od=ez egy burok, ami a magzatot körit, van-e szivmüködés, illetve milyen a szivfrekvenciája /min , ülömagasság= CRL, Bpd=2 halánték közti távolság, NL=ez a lényege ennek a vizsgálatoknak a nyaki bõrredõ vastagsága, van 1érték ezt nem lépheti tul-illetve nemlehet kevesebb sem, illetve nézi a végtagok számát hogy mind megvan-e, hasfal normális-e, és ez is nagyon lényeges hogy a köldökzsinorban megvan-e a 3 ér, s ezek vastagsága, és végül a Dg=ez hogy hanyadik hetet-napot töltötted épp!!!!!! Ennyi!!!!Vérvétel a 16.héten lesz, a 20.héten van egy komolyabb genetikai UH!!!! Boldog Babavárást!!! Üdv: 13hetes kismami :-)))) M
Megmérik a baba nyaki redõjét is az UH-n. De vérvételre nem másnap, hanem az UH napján kell menni.
Beutalón kivül semmit nem kell vinned. Ugyanaolyan ultrahangvizsgálat mint a többi, csak egy kicsit hosszabbb ideig fog tartani, mert a doki leméri a baba testrészeinek hosszát: a fejét, pociját, combját. Megnézi a szívét, s még ki tudja, mi mindent. Neked pedig lesz elég idõd körbevizslatni a gyermekedet. :)
Igaz, a nyaki redõt kihagytam és az orrcsontot, ami nagyon fontos, hiszen ebbõl már az orvosok következtetni tudnak arra, hogy a baba véletlenül nem Down-kóros-e. Ha már látszik az orrcsont, az szuper. A nyaki redõ pedig 3 mm vastagságot nem jó, ha meghaladja.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm! Minden jót mindenkinek

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!