Találatok a következő kifejezésre: Mi a vas (165 db)

Mit jelent ha a normálnál magasabb a véremben a vas tartalom? (a májfunkciós értékek rendben vannak)

Legjobb válasz: vasat a vörösvérsejtek tartalmaznak pontosabban vas iont és ehhez kapcsolódik az oxigén és a szén-dioxid is!A vérben folyamatosan jelen van mivel vörös vértestek folyamatosan pusztulnak el és termelõdnek a szervezetben!valószínüleg valamilyen fertõzés következtében nagyobb mennyiségben pusztultak el a szervezetedben és ezért megemelkedett a vas mennyisége megemelkedett a véredben!

vasat a vörösvérsejtek tartalmaznak pontosabban vas iont és ehhez kapcsolódik az oxigén és a szén-dioxid is!A vérben folyamatosan jelen van mivel vörös vértestek folyamatosan pusztulnak el és termelõdnek a szervezetben!valószínüleg valamilyen fertõzés következtében nagyobb mennyiségben pusztultak el a szervezetedben és ezért megemelkedett a vas mennyisége megemelkedett a véredben!

Akinek vasat írnak, milyen készítményt szed? Nekem Ferro-Folgammát írtak napi 2-t. Mik a tapasztalatok róla?

Ez vas mellett 5 mg folsavat is tartalmaz, és napi 2-t kell szedjek, de azt olvastam, hogy a kismamának csak napi 4 mg folsav kell.

Legjobb válasz: Szia! A mennyiségeket nem tudom pontosan, de nekem gyerekkoromban, amikor vasat szedtem, azt mondta Anyukám szedjek mellé folsavat is, mert az segíti felszívódni a vasat. Anélkül a bevitt vas elvész.

Szia! A mennyiségeket nem tudom pontosan, de nekem gyerekkoromban, amikor vasat szedtem, azt mondta Anyukám szedjek mellé folsavat is, mert az segíti felszívódni a vasat. Anélkül a bevitt vas elvész.
Én is ezt szedtem a 30. héttõl de semmit nem változott a vérképem. Inkább váltok. Az orvos 2x1-t javasolt, a védõnõ napi 1-t. Nem székrekedést okozott mint sok mindenkinél hanem ellenkezõleg.
Sziasztok Én a 20. héttõl szedem a ferro-folgammát 2x1-t. Nekem jó, fõleg azért, mert amúgyis bajok voltak a székletemmel és ez rendbe tett, mivel a többi vaskészítményekkel szemben ez nem okozott székrekedést.

Mit jelent az, hogy a vas "passziválódik" a tömény kénsavban?

köszönöm az értelmes válaszokat :)

Legjobb válasz: kössszz a válaszokat :D A vas felületén tömör vas-oxid réteg alakul ki az oxidáló kénsav hatására amely védi a vasat a kénsav további hatásától

A kérdező hozzászólása: kössszz a válaszokat :D A vas felületén tömör vas-oxid réteg alakul ki az oxidáló kénsav hatására amely védi a vasat a kénsav további hatásától
A kérdező hozzászólása: azért írtam oda mert már megtaláltam ;))

Mi annak a vas-oxidnak a képlete, amelyben a vas:oxigén tömegarány 21:8? (Gondolatmenettel együtt leírni. )

Legjobb válasz: Fe3O4 A vas 1 móljának tömege 56 gramm, az oxigéné (itt atommal kell számolni!) 16 gramm. Ennyi a kémia, innen matek. 21:8=42:16 (Itt a 16 "egyetlen" oxigént jelöl.) A 42 pedig 3/4 része az 56-nak ("egyetlen" vasnak) Így az atomok aránya 3:!, vagyis Fe3O4

Fe3O4 A vas 1 móljának tömege 56 gramm, az oxigéné (itt atommal kell számolni!) 16 gramm. Ennyi a kémia, innen matek. 21:8=42:16 (Itt a 16 "egyetlen" oxigént jelöl.) A 42 pedig 3/4 része az 56-nak ("egyetlen" vasnak) Így az atomok aránya 3:!, vagyis Fe3O4
Így az atomok aránya 3:!, vagyis Fe3O4 Felkiáltójel lett a 4-esbõl. Tehát: Így az atomok aránya 3:4, vagyis Fe3O4
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Sokat segítettek!

Mikor jobb a vas felszívódása? Tapasztalatok?

Fekete székletnél, vagy barnánál? (bocsi...) Csak eddig fekete volt, most ugyanúgy szedem, és barna. :S Bocsi a részletességért... Csak elég szar a vérképem.

Legjobb válasz: Szia. A vasat mindig C- vitaminnal vedd be, és a bevétel elõtt,illetve után fél óráig ne fogyassz tejterméket, mert gátolja a vas felszívódását, és kiürül a szervezetbõl. A vas kiürülését a sötét széklet jelzi. Szép babavárást! :)

Szia. A vasat mindig C- vitaminnal vedd be, és a bevétel elõtt, illetve után fél óráig ne fogyassz tejterméket, mert gátolja a vas felszívódását, és kiürül a szervezetbõl. A vas kiürülését a sötét széklet jelzi. Szép babavárást! :)
Én reggel veszem be éh gyomorra étkezés elõtt 1 órával!
Az én vastablettámat étkezés közben kell bevenni :S Elõtte-utána 2 órán keresztül nem veszek be más vitamint, nehogy gátolják egymás felszívódását. 33 hkm
Szia épp most jöttem a dokitol, nekem is elég rossz a vérképem, mondjuk én világ életembe kicsit vérszegény voltam.a doki nekem most részletesen elmondta hogy szedjem a vasat, én a neo-ferro-folgammát szedem.ehgyomorra evés elött bõ 1 órával és ha szedsz még mellé valamilyen gyógyszert akkor 3 óra teljen el közte, én a magne b szedem még.nekem ezt mondta.
Nem reklám, de nekem a Hübner Vital Iron F szirup jött be. Komoly gondjaim voltak a terhesség alatt, már ott tartottunk, hogy vénásan kell vasat kapnom, a tablettáktól iszonyú gyomorgörcsöm volt. Ezt a szert a párom kolléganõje ajánlotta, s úgy rendbe tett, hogy szülés után példás vérképet produkáltam.
A kérdező hozzászólása: Nekem maltofer fol van. Az éhgyomri nem tudom hogyan mûködhetne, mert a pajzsmirigyes gyógyszeremet is éhgyomorra kell bevenni... A vasból meg ugye 2õt... S Nem tudom emiatt-e, de én pl tejfüggõ lettem... Igazából arra lettem volna kíváncsi, ha jól felszívódik akkor fekete a széklet, vagy akkor fekete, ha csak kiürül. Mert eddig fekete volt, és akkor is jó rossz lett a vérképem, most meg barna. Lehet, hogy most felszívódik? Holnap megyek vérvételre, abból majd kiderül. De persze csak jövõ héten...
Én vasitalt ittam bioboltból, de lehet hogy gyógyszertárban is kapható, az jobban felszívódik és mindenféle más vitaminok is vannak benne amik ezt segítik.

Hogyan kell megoldani ezt a feladatot? Mi annak a vas-oxidnak a képlete amelyben a vas és az oxigén tömegaránya 21:8

Legjobb válasz: M(Fe)=56 g/mol M(O)=16 g/mol x*56+y*16=M x/y=21/8 Mivel M nincs megadva (a molekula móltömege), ezért favágó-módszert kell alkalmazni. Ha y=1, akkor FeO összegképlet esetén x-nek 28-nak kéne lennie, nem megoldás. y=3: Fe2O3, x=126. Ez nem egész számú többszöröse a vasnak, nem megoldás. y=4: Fe3O4, x=168, ez egész számú többszöröse (3) az 56-nak, tehát ez a megoldás. Ellenõrzés 1 mol esetén: 21/8=(3*56)/(4*16) 21/8=168/64 21=168/8 21=21

M(Fe)=56 g/mol M(O)=16 g/mol x*56+y*16=M x/y=21/8 Mivel M nincs megadva (a molekula móltömege), ezért favágó-módszert kell alkalmazni. Ha y=1, akkor FeO összegképlet esetén x-nek 28-nak kéne lennie, nem megoldás. y=3: Fe2O3, x=126. Ez nem egész számú többszöröse a vasnak, nem megoldás. y=4: Fe3O4, x=168, ez egész számú többszöröse (3) az 56-nak, tehát ez a megoldás. Ellenõrzés 1 mol esetén: 21/8=(3*56)/(4*16) 21/8=168/64 21=168/8 21=21
Elnézést... x*56/(y*16)=21/8

4-5 hónapos baba ha vashiányos mik a tünetei? Mindenképpen orvos kell hozzá vagy lehet a vasat is pluszban adni mint pl. a c- vitamint?

Legjobb válasz: Szia! Kislányom 4,5 hónapos, nálunk nem volt különösebb tünete, pedig elég vészesen volt vérszegény. Azt mondják esetleg, hogy az aluszékonyság, a nem megfelelõ súly gyarapodás,kórosan fehér bõrszín utalhat erre, de biztosat csak vérvétellel lehet megállapítani. Mi két hónapos kora óta adjuk a vas cseppeket és majd a jövõ hó elején kell kontroll vérvételre mennünk, amit ekkora gyerekeknek a fejébõl szoktak venni! Nagyon ijesztõen hangzik, az elsõnél én is pánikba voltam ,de annyira mégsem volt vészes.A pici egészsége érdekében meg kellett tenni! Magadtól ne adj vasat, mert azt túl is lehet adagolni! Remélem segítettem! Boldog babázást!

Szia! Kislányom 4, 5 hónapos, nálunk nem volt különösebb tünete, pedig elég vészesen volt vérszegény. Azt mondják esetleg, hogy az aluszékonyság, a nem megfelelõ súly gyarapodás, kórosan fehér bõrszín utalhat erre, de biztosat csak vérvétellel lehet megállapítani. Mi két hónapos kora óta adjuk a vas cseppeket és majd a jövõ hó elején kell kontroll vérvételre mennünk, amit ekkora gyerekeknek a fejébõl szoktak venni! Nagyon ijesztõen hangzik, az elsõnél én is pánikba voltam , de annyira mégsem volt vészes.A pici egészsége érdekében meg kellett tenni! Magadtól ne adj vasat, mert azt túl is lehet adagolni! Remélem segítettem! Boldog babázást!
A kérdező hozzászólása: köszönöm.a babám már 1 hete étvágytalan és napi 14-15 órát alszik.arra gondoltam lehet valami ilyesmirõl lehet szó mert más furit nem tapasztaltam.még várok 1 hetet és ha nem javul a helyzet szólok a dokinak.
Szia! nekem a babámnál 5 és fél hósan derült ki hogy vashiányos. Nem volt aluszékonyabb, viszont a doki azt mondta, hogy nagyon sápadt, a fülei fehérek, és valami zörejt is hallott a sztetoszkópján. Mondta, hogy vegyek Ferrokid nevû szirupot. Azóta talán már jobb a színe a picurinak.

Kevés a vasam, mi a legrosszabb ami történhet?

Decemberben voltam vérvételen, akkor nem mondták meg, hogy nagy baj van. A héten közölte velem a doktor, hogy a véremben talált vas 2,4 és az átlagos 18-22 körüli, azaz az enyém tizedrésze a normálisnak. Mivel már február közepe van, azóta ugye 2x menstruáltam, és nem eszek vastartalmú ételeket (máj, sóska), így ez a szám tovább csökkenhet. Mi lesz, ha eléri a 0-t? Naponta megiszok 1 vastartalmú pezsg?tablettát, az elég? Amit az orvos írt fel vastablettát, nem akarom kiváltani, mert tudom, hogy annyira sz*r íze van, hogy nem vennék be bel?le sokat, max 4-5 db-ot. Adjatok tanácsot S.O.S., mert nem akarok kórházban kikötni.

Legjobb válasz: A vashiány elég cifra dolgokat tud mûvelni. Keress rá itt a neten pl. a vashiányos anémia, vagy vashiányos vérszegénység kifejezésekre, mivel kérdezted, mit is okozhat. Egyébként csatlakozom az elõttem szólókhoz, a pezsgõtabletta max. szinten tartásra jó, azokat az egészséges embereknek találták ki. Nem csak arra kell majd figyelned, hogy pontosan szedd a gyógyszert, amit az ORVOS FELÍRT, hanem a táplálkozásodra is. A vas az egyik legnehezebben felszívódó cucc, egy csomó minden gátolja ezt a folyamatot. (Pl. tej) No, hát csak rajta, vesd bele magad, ha túl leszel az egészen, talán meg is lepõdsz, mennyire jobban érzed magad! Gondolj bele, a vasnak nagyon fontos szerepe van a vér oxigénszállításában, az pedig elég fontosnak tûnik, igaz? Kitartást és jó egészséget kívánok!

Ez nem vicc! Komolyan kell venni, tapasztalatból tudom.Ez olyan kevés, hogy az orvosnak el kellett volna küldeni egyéb vizsgálatokra.Javaslom, hogy menj el gastroenterológiára, a családorvostól kérj beutalót. Õ utána néz, mi lehet a baj. Ilyen alacsony szintnél, már komoly bajok jelentkezhetnek.! Javaslom a Humet R-et, addig is. Egyél, májat, májkrémet, a spenótban is van.A családorvos adhat vasinjekciót, az hatásos.Irány: A kivizsgálás!!!
A vashiánytól intenzív hajhullás is kialakulhat.
A vashiány elég cifra dolgokat tud mûvelni. Keress rá itt a neten pl. a vashiányos anémia, vagy vashiányos vérszegénység kifejezésekre, mivel kérdezted, mit is okozhat. Egyébként csatlakozom az elõttem szólókhoz, a pezsgõtabletta max. szinten tartásra jó, azokat az egészséges embereknek találták ki. Nem csak arra kell majd figyelned, hogy pontosan szedd a gyógyszert, amit az ORVOS FELÍRT, hanem a táplálkozásodra is. A vas az egyik legnehezebben felszívódó cucc, egy csomó minden gátolja ezt a folyamatot. (Pl. tej) No, hát csak rajta, vesd bele magad, ha túl leszel az egészen, talán meg is lepõdsz, mennyire jobban érzed magad! Gondolj bele, a vasnak nagyon fontos szerepe van a vér oxigénszállításában, az pedig elég fontosnak tûnik, igaz? Kitartást és jó egészséget kívánok!
Nem. Azért írt fel az orvos vas tablettát, és nem azt amit most akarsz szedni, az valszeg egy nomrál állapot fenntartásához elég, nem annak beállításhoz. Fejezd be a hisztit és nyomd le azt a pár vastablettát. Rossz az íze... Mi vagy te, ovodás?!!
Ha nem akarsz kórházban kikötni, akkor igenis vedd be a vastablettát, akármilyen szar íze is van!
Csak ismételni tudom az elõzõt. Nem, nem jó a pezsgõtabletta. Az orvos NEM véletlenül írja fel azt, amit felír! Vedd be! Ma az ötéves unokahúgom rendezett hisztit egy rosszízû gyógyszer miatt... De te 18 vagy!
Vashiány miatt pl. vérszegénységet kaphatsz (szerintem már van is neked). A havi vérzés még rátesz erre egy lapáttal. Sürgõsen javasolom a vastablettát, mert a kórház baromira lehangoló hely, ha az ember még rosszul is van közben!
A kérdező hozzászólása: Neten rákerestem, hogy a vörösbor, borsó, kukorica és a cseresznye is tartalmaz vasat. Egy hónapig iszok naponta 2 dl vörösbort, meg eszek kukoricát (amúgy is imádom), és utána elmegyek vérvételre. A vastablettából is napi 1et kellene szednem (másnak akinek szednie kellett az napi 3at szedett, nekem egyet kellene---hogyis van ez?) Vasinjekció?
A kérdező hozzászólása: A pezsgõtabletta nem jó?
Nagyon jó, hogy a táplálkozásra is így odafigyelsz, de értsd meg, ez nem helyettesíti a gyógyszert!
A kérdező hozzászólása: írnátok pár szót a vasinjekcióról? Orvos adja be? Korhoz van kötve? Mennyibe kerül? Milyen esetben adják be?
Nekem is vashiányom van, már többször is elájultam emiatt. De aztán felírt az orvos vastablettát és amióta szedem, azóta semmi bajom. Nekem ferro-folgamma nevû tablettát írt, semmi íze.
szia nekem is kevés a vasam én supradin F drazsét szedek tudom ajánlani a vashiány ájulást okoz fõleg akkor ha hírtelen mozdulatokat teszel és tulhajszolod magad

Mi a véleményetek a dm-es Das Gesunde Plus nevű vitaminokról? Főleg a vas tabletta érdekelne

félid? óta Das Gesunde Plus multivitamint és vas tablettát szedem, mert nagyon jó árban vannak. A véd?n?m nem nagyon örül neki, ? mindig az éppen reklámozott, divatos, drága vitaminokat szedetné velem. A babával minden oké, szépen növöget, a vérképem jó. 32hkm

Legjobb válasz: alacsony a vasam ,gyakran kell szednem. a háziorvosom szerint ezek a vaskészítmények nem jók ,mert nagyon kevés benne a vas. nekem mindig õ ír fel Maltofer-t. nem drágább mint amit te szedsz

alacsony a vasam , gyakran kell szednem. a háziorvosom szerint ezek a vaskészítmények nem jók , mert nagyon kevés benne a vas. nekem mindig õ ír fel Maltofer-t. nem drágább mint amit te szedsz
szerintem jó, én azt szedtem, meg lehet kapni üvegeset is amit meg kell inni minden nap.
és nekem azt mondta a dokim, hogy bármilyen vasat vehetek, amit recept nélkül is kapni lehet.
Én ebbõl a márkából szedem az Omega 3 kapszulát. A nõgyógyász nekem meg mindig a MagneB6-ot mondogatta, hogy csak az a jó, de egyáltalán nem érdekel, mivel a magnézium citrát töredékébe kerül pláne háziorvossal felíratva, azt szedem így a vége felé és nekem jó.
én is ezeket szedem, teljesen jók szerintem :) nem akarok vagyonokat kiadni a vitaminokra, kell a pénz a kis picurra :)
Vérkép elõtte és utána, aztán akkor kiderül jó e. Nekem ugyanolyan kevés maradt a vasam ezektõl, csak a normális receptköteles jött be. Nem drágább, mint a drogériákban kapható
Meg kell nézni a vitamin tartalmukat. Van belõle alacsonyabb és magasabb tartalmú is. Azt kell venni amelyik neked megfelelõ. De ha kell vehetsz be 2-t is. Tök felesleges szerintem a drága gyógyszertári cuccokat szedni, hiszen ebben is ugyanaz van! Én ezeket szedtem és rendbehozta a vérképemet! A magnézium tabletta is elmulasztotta a keményedéseimet. Nem írhatnak rá mást, mint ami benne van!
Én is ezeket szedem (multivitamin, magnézium, és C vitamin), szerintem teljesen jók és nem kerülnek kisebb vagyonba. A baba szépen fejlõdik a pocakban. Vasat csak azért nem azt veszem, mert a háziorvos írt fel másikat a vérképem miatt. 37hkm

Mikor kezdtétek el szedni a vasat (Maltofer Fol)? 21 hetes vagyok, és az orvosom már felírta.

Az első terhességemnél nem kellett ilyen korán elkezdenem stedni,vérképem rendben. ti mikor kezdtétek el??

Legjobb válasz: Szia! Nekem a 25. héten írta fel a magánorvosom. Femmibion vasat kell szednem azóta, de csak heti 2-szer 1 kapszulát, mert nem volt olyan nagyon rossz a vérképem, és a vas meg szorulást okoz, ezért azt mondta ne szedjem minden nap.

Szia! Nekem a 25. héten írta fel a magánorvosom. Femmibion vasat kell szednem azóta, de csak heti 2-szer 1 kapszulát, mert nem volt olyan nagyon rossz a vérképem, és a vas meg szorulást okoz, ezért azt mondta ne szedjem minden nap.
mindkét terhességemnél az elsõ nagylabor után, kb 7-8 hetesen.akkor derült ki mindkétszer a vérszegánység.elsõnél neo ferro folgammát szedtem, most a másodiknál pedig ferrograd folic-ot. 37 hetes km
Nekem a 18. héttõl kell szednem ugyanezt.
A Maltofer Fol vas rágótabletta nem okoz szorulást!!! ÉN a 29. héten kezdtem el szedni. Ez a 3. terhességem, és mindegyik alatt kellett szednem. Akkor kell elkezdeni, amikor a doki észreveszi a vérszegénységet. Terhesség alatt nem csoda a vérszegénység.
Nekem automatikusan felírta a MAltofer Fol-t már akkor, amikor kiderült, hogy babát várok. Hetente 2 Femibion vasat is szedek a 25 hetes vérvételen 20-as lett a vasam :) (16-26 a tartomány)
Én a 22. héttõl szedem a Maltofert. Jövõ héten meglátjuk, milyen a vérképem. Mondjuk én alapból vashiányos vagyok. Régen ájuldoztam is tõle. :( Üdv, 26 hkm
Ugyanezt írta fel a dokim kb. ugyanekkor. Soha nem volt gond a vasammal. Az utolsó vérvételen már kezdett a felsõ határ közelébe lenni a vasam. Kérdeztem tõle, nem kellene-e abbahagynom, vagy csökkentenem, de az volt a válasz, hogy szükségem lesz még a sok vasra, úgyhogy szedjem bátran. Császárom lett, sok infúziót is kaptam, mert rengeteg vért vesztettem, de vért nem kellett kapnom szerencsére. Úgyhogy nem gond, szedd csak!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!