Találatok a következő kifejezésre: Mi a rizst vagy rizset (29 db)

Mi a helyes: rizst vagy rizset?

Legjobb válasz: rizst

rizst
Szerintem is rizst. De ha már itt tartunk, akkor melyik a helyes? Tányért vagy tányérat? Szerintem tányért, a férjem szerint tányérat. Nekem nincs diplomám, neki kettõ van. Mielõtt kijavítanám, gondoltam rákérdezek... nem mindegy, hogy hogyan hallja a gyerek tõlünk... Szerintetek?
Megnéztem helyesírási szabályzatban, és ha a többieknek nem hiszed el, nekem se fogod, de sajnos a RIZST a helyes alak. Bocsi!
Rizst a helyes! A helyesírási szabályzat ugyan nem taglalja(nem tudom, hogy ezt az elõzõ válaszadó hol olvashatta ezt) A tûz-tüzet példa pedig egyáltalán nem kapcsolódik a témához. Ha megfigyeljük, a tûz és kéz szóban szereplõ magánhangzók hosszúak, és alapnyelvi szavak, amit az újkori nyelvhasználatban nehezen "emészt meg" a magyar. A rizs egyik csoportba sem tartozik. Akkor lehetne "rizset", ha a rizs szót hosszú í-vel írnánk.
Ilyet a helyesírási szabályzat olvasásával könnyen megválaszolhatnál magadnak. Természetesen a rizst a helyes alak, mivel tulajdonképpen két mássalhangzó még nem számít torlódásnak, könnyen ejthetõ, ejtéskönnyítést csak akkor alkalmaznak ha feltétlen szükséges.
rizst
tányéraaaaat? a férjed jó nagy p.araszt már ne is haragudj
Természetesen rizset. Mért rizst? Csak. Miért rizset? 100-an elmagyarázták. A magyar kerüli a mássalhangzó-torlódást. Egyszerûen így magyaros, még ha meg is szoktátok helytelenül. A helyesírási szótárral meg sokszor az a gond, hogy nem azt nézi, hogy a nyelv jól mûködõ szabályainak, belsõ logikáinak mi felel meg, hanem azt, hogy néhány (sokszor nem magyar ajkú, elméjû) ember hogy gondolja.
Jó, hogy nem szavazással döntjük el. Ha valaki az etimológiai szótárt (szótárat!!!) is megnézi, továbbá a nyelvfejlõdés sajátosságait, akkor láthatja, hogy határeset vitáról van szó. Éppen ezért lehet rajta vég nélkül vitázni. A magyar nyelvkönyv elsõ fejezete tartalmazza, hogy a nyelv dinamikus és a magyar különösen sokféle. Változik tájanként, koronként, divattal, és nemtudással (amikor egy helytelen használatot sok tudatlan majmol, és egyszer csak annyian mondják, hogy elfogadott lesz). Itt is errõl van szó. tányért-tányérat, szótárt-szótárat, rizst-rizset, mundér-mundérat. A nyelvi szabály szerint a tárgy jele a "t", ha mássalhangzóra végzõdõ szó után tesszük, néha a könnyebb kiejtés végett magánhangzó kerül közé. Néha, de nem mindig! Ezt a hagyomány és szokás dönti el. Aki gyerekkorától otthon a "tányérat" hallotta, számára ez a megszokott, ez a "jó". Aki a másikat, annak meg az. Mert mindkettõt gyakran használják, nagyjából egyforma mértékben. A szótárral ugyanet a helyzet. A rizs esetén, kezd elterjedni a "rizset", de még idegenül, vagy szokatlanul hangzik. Megengedõbb nyelvészek már elfogadják, konzervatívabbak még nem. A mundér ritkábban használatos szó, amikor sûrûn fordult elõ, még Kazinczy szigorúsága hatott jobban (meg igényesebbek voltak az emberek), ezért a "mundérat" forma elfogadhatatlan. Feltehetõen így is marad, mert már nem lesz lehetõsége kifacsarodni.
Rizst. Szerintem ez tájtól függetlenül így van.
Szerintem is rizsát, mert a dobozra van olyan doboz amire az van írva, hogy Rizs "A", és ha már rizs a, akkor kérek egy rizs"á"t...vagy nem? :)
rizst. indoklás: a rizset csak az idióták használják.
A kérdező hozzászólása: Szerintem mindkettõ helyes. A magyar nyelv szeret kiejtéskönnyítõ magánhangzókkal feloldani a mássalhangzó torlódást, így ebben az esetben is használható a "rizset" forma. Pl.: tûz-tüzet, víz-vizet, hab-habot.
A riszt a helyes. A Zone Club tv mûsorán szoktak így szinkronizálni, hát nagyon kééész :) )
Rizsát!XD poén Szerintem is helyes a rizset. (mássalhangzó torlódást kerüli a skola-iskola szó is pl.)
A rizst a helyes.
rizst
Hát nem tudom hogy melyik a helyes, de a "rizset" elég hülyén hangzik, így én inább a rizst használom!
A kérdező hozzászólása: Ezzel nem lettem okosabb mert aki "rizst" mondott az nem írt indoklást, aki pedig "rizset" az ugyanazt írta mint én, amiben nem vagyok biztos, hogy helyes. Ha esetleg tud valaki pontos magyarázatot akkor szívesen várom!
/Ez nem lesz hasznos... de mindegy./ Huu... hat tok jo hogy ilyenekre van idod. Hogy ha a pontos valaszt meg is tudod szerintem akkor sem leszel sokkal okosabb... ez nem oszt, nem szoroz. Ezen temazni... en is kerdeztem mar itt ilyet, sokan megirtak hogy melyiket hasznaljak es akkor utana eldontottem hogy en melyiket fogom. Hasznald azt amelyik Neked tetszik mivel mind a ketto hasznalatban van... vagy ha ugy akarod talalj ki egy szot erre es akkor lesz egy sajat szavad ra... nem vicc. Megteheted... miert ne? Szeritnem nem szabad ilyenekkel tokolni... meg ezzel eltolteni az idot.
http://www.e-nyelv.hu/2009-09-16/balt-rizs-rizset/ Melyik alak a helyes és melyik helyesírási szabály vonatkozik rá? bált – bálat rizst- rizset A kérdezett szavak közül a bál szó tárgyragos alakja: bált. A rizs fõnévé ingadozó: a szótárakban is megtalálható ragozás szerint a rizst szóalak a köznapi, gyakori változat; a rizset szóalak népiesebb, egyes vidékeken szokásos.

Adhatok a babámnak zacskos (elöfözött) rizst vagy csak a hagyományos rizs jo neki? Miért mi a külömbség? Grizt mikortol kaphat, és durumtésztát mikortol ehet?

Legjobb válasz: Èn hagyoma´nyos rizst adok a lányomnak.Grízt most kezdtem el,babagrízt vettem,és nagyon hígan fözte´m neki cukor nélkül,gyümi péppel.....Tetszett neki. A lányom 6,5 hónapos.Ö már eszik mindent:)

Èn hagyoma´nyos rizst adok a lányomnak.Grízt most kezdtem el, babagrízt vettem, és nagyon hígan fözte´m neki cukor nélkül, gyümi péppel.....Tetszett neki. A lányom 6, 5 hónapos.Ö már eszik mindent:)

Mi a véleményetek arról, hogy egy 13 éves lány nem eszik se kenyeret se péksüteményeket, se tésztát és rizsát és krumplit sem. Csak húst eszik salátával, vagy csak salátákat esetleg sajttál és ilyenek? !

Legjobb válasz: attól, hogy kenyeret, péksüteményt tésztát, rizst, krumplit eszik nem lesz hiánybetegsége, milyen ásványi anyag, vitamin van ezekben??? csak sok szénhidrát és keményitõ.

attól, hogy kenyeret, péksüteményt tésztát, rizst, krumplit eszik nem lesz hiánybetegsége, milyen ásványi anyag, vitamin van ezekben??? csak sok szénhidrát és keményitõ.
Személy szerint semmi. A hús és a saláta egészséges, igaz húst sem kéne minden nap enni, és ehetne halat is heti egyszer. Egyébként is úgy általában túl sok tésztafélét, kenyeret, süteményt eszünk. Ha egyáltalán és soha, akkor azt lehetne egy kicsit enyhíteni, senki nme halna bele hétvégén pl. egy szelet saját sütibe, néha esetleg egy kis kenyérbe, ilyesmibe, de ha emellett rendesen és rendszeresen táplálkozik, akkor nem lesz gondja. És te miért vagy ezen felháborodva?
Tönkreteszi a szervezetét. Évek múlva hiánybetegségei lesznek, tönkre mehet a mája, veséje stb.
Nem rizsát, hanem rizst. Amúgy meg hosszútávon nem túl jó. Nem vonhatja ki õket teljesen az étrendjébõl.
Utolsónak igaza van, ezek gyosan felszívódó szénhidrátok, tök egészségtelenek. A szénhidrátokat amelyekre szüksége van zöldségekbõl, gyümölcsökbõl is tudja pótolni, vagy ott a hajdina, ami sok másra is jó és finom.
Elõször is azt, hogy ritka az ilyen táplálkozás ilyen fiatal korban. Sokan még felnõttkorban sem tudnak lemondani a tömény szénhidrátot tartalmazó ételekrõl és nyalánkságokról, nemhogy 13 évesen. Viszont az is kérdéses, hogy mennyi ideig tudja valaki ezt a fajta étrendet tartani, amikor a környezet többsége épp az ellenkezõ szokások híve. Mindenesetre, a hús és a zöldségek kombinációja optimális az egészség és a fittség számára. A gabonafélék megvonása semmilyen hiánybetegséget nem okoz, a szervezet számára úgyis a fehérje a legfontosabb, kiegészítve jó minõségû szénhidrátokkal ( zöldség és gyümölcs ), és megfelelõ zsírbevitellel – ezt az utóbbit sokan elhanyagolják, noha a szervezetnek éppúgy szüksége van a JÓ minõségû zsírokra, mint minden másra.
Így van, és ez lehetõleg növényi eredetû legyen. Olívaolaj, hidegen sajtolt napraforgóolaj stb.


Most tömegnövelõs idõszakban vagyok, mint sokan, levagyok szálkásodva. Miket kéne mostanában egyek, hogy tömegnövelés menjen rendesen? Amibõl olcsón kijövök, mint pl a rizs, vagy nemtudom hogy mennyi is az.

Legjobb válasz: én kb 5g/testsúlykilogrammot javaslok... Nem rizsbõl, hanem szénhidrátból. Ha csak rizzsel tudod bevinni akkor az kb 600 gramm/nap. Az edzés utánit nem számolnám bele, de sokan beszámolják.... Figyelj a fehérjére is, abból 1,5-2,5g kellene testsúlkilónként...

én kb 5g/testsúlykilogrammot javaslok... Nem rizsbõl, hanem szénhidrátból. Ha csak rizzsel tudod bevinni akkor az kb 600 gramm/nap. Az edzés utánit nem számolnám bele, de sokan beszámolják.... Figyelj a fehérjére is, abból 1, 5-2, 5g kellene testsúlkilónként...
Fehérje: 2g x ttkg. Ch: 5-6 g x ttkg. Ha nem jön a tömeg, akkor emeled a ch-t. Mehet rizs, zabpehely, tk kenyér, krumpli, tészta, sok zöldség. Fehérje: sovány húsok, tojás, protein tápkieg, este sovány túró. Zsír: lenmagolaj, halolaj

Hogy csinálják a kínaiak a tojásos rizst? Mikor kell összekeverni? Vagy külön kell és a végén egybekeverni?

Legjobb válasz: Szerintem a sima rántottát felszecskázzák és belekeverik a rizsbe.

Szerintem a sima rántottát felszecskázzák és belekeverik a rizsbe.
Én a majdnem teljesen kész rizsbe szoktam belekeverni és úgy befejezni a fõzést.
Az elsönek fogalma sincs. Elöször megpiritod a zöldségeket, meg a rizst, az egészet a vok szélére húzod és középen megsütöd a tojást (igy szép szine marad) és utána öeszkevered.
@11:28 Tuképpen ugyanazt írtad, mint én. Wok nélkül pl. te hogy csinálnád?
"@11:28 Tuképpen ugyanazt írtad, mint én. Wok nélkül pl. te hogy csinálnád?" NEM ugyanazt irtam, mert nem kész rántottát darabolnak össze, hanem ugyanabban az edényben sütik a tojást (és nem lesz "összemetélve", hanem a többi zsirjában/szaftjába megsütve és összekeverve. Vok nélkül meg serpenyöben sütném, de a lényege, hogy a többi a szélére van húzva és úgy sül a tojás benne.
Itt is van egy csomó recept, nézd meg õket: http://www.google.hu/#hl=hu&q=toj%C3%A1sos+rizs&oq=toj%C3%A1..
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat és a linkeket! 33f
egy tálba felütsz tojásokat. Fõzöd a rízst és percenként beleöntessz mindig egy kicsi tojást. Eközben fojamatosan kevergeted.

Edzés utána csirke-rizs kombót eszem utána másnak milyen kajával pótoljam a testem? Mivel a rizs-nek magas a glikémiás indexe? Vagy ha több a hús minimális a szénhidrát elosztás eloszlik a magas gki?

Legjobb válasz: A magas GI jó, az alacsony rossz. A cukor 1-es GI, azaz az váltja ki a legnagyobb inzulinreakciót. A célod a mindennapi táplálkozásban, hogy ezt elkerüld, azaz a magas GI-jû ételeket fogyaszd.

A magas GI jó, az alacsony rossz. A cukor 1-es GI, azaz az váltja ki a legnagyobb inzulinreakciót. A célod a mindennapi táplálkozásban, hogy ezt elkerüld, azaz a magas GI-jû ételeket fogyaszd.
De az is lehet hogy most hülyeséget mondtam :D Az a lényeg, hogy a rizs jó, a cukor nem. :D
A kérdező hozzászólása: *másnap
Én is ezt írtam, hogy magas a GI-je a rizsnek, viszont ha eszel hozzá mást is, akkor nem szívódik fel annyira gyorsan. Amúgy diétában nem is nyomatják annyira, fõleg este felé már csak zöldséggel megy a husi.
ez hülyeség. keményítõ van a rizsben, nem cukor. a szõlõcukornak magas a g indexe. a maltodextrinnek viszonylag alacsony. pedig az is cukor. szerinted a testépítõk nem [email protected]ák szét a hasnyálmirigyüket, ha napi 5x rizst esznek?
Nem így van. A rizsnek tényleg magas, attól függetlenül, hogy nem cukor, de gyorsan bontódik le. Nézd meg itt az értékét:http://www.drkomzsuzsanna.hu/E_Cukorbetegseg.html Azért nem cseszteti a hasnyálmirigyet, mert azért a cukornál mégis alacsonyabb (glükóz=100), és nem magában kajálod a rizst.
egy cukros joghurtnak, 100g/12g a ch tartalma, ami full cukor a g indexe 33...a rizsnek meg 87...valami nagyon el van nézve...
Nem biztos, hogy elírás. A joghurban zsír is van, ami lassítja a felszívódást.
Vagyis a lényeg a testépítésnél, hogy gyorsan felszívódó kajákra kell összpontosítani?(azt már tudom h miket csirke stb.) Kivéve este?
A kérdező hozzászólása: ahogy elnézem az oldalon okos emberekkel is találkozni! köszönöm megnyugodtam!
A táblázatok tényleg magasnak írják a rizs GI-jét, de ha nehezen bomlana le a keményítõ, akkor éppen hogy alacsonynak kéne lennie. Tehát szerintem gyorsan bomlik és megemelheti a vércukrot, de mivel rizst nem eszel magában, így ez mérséklõdik.
A kérdező hozzászólása: A magas GI-értékû ételek fogyasztása megemeli a vércukrot és az inzulint, magas vérnyomást, kóros koleszterin- és trigliceridszintet és a szívbetegségek más rizikófaktorait eredményezi Rizs: a rizsféléknek általában magas a GI értékük, mivel a bennük lévõ keményítõ nem bomlik le könnyen. ezen az oldalon találtam http://www.bodybuilding.hu/supersite/forum/index.php?topic=9.. valaki alátámasztaná az állítását? most találtam és nagyon elgondolkodtató nem nagyon világos...
A kérdező hozzászólása: igen értem eddig nagy tévedésben éltem, végre megvilágosottam köszönöm! ment a pontozás mindenkinek!
Igen, a rizs mehet ch-nak.
rizs, alacsony GI, nem emeli drámai szinte a vércukorszintet cukor, magas GI, hirtelen inzulinszint emelkedés a vérnyomáshoz köze nincs
Igen, benéztem... Bocsánat a félrevezetésért. A lényeg, hogy a rizset nyugodtan eheted. Az egyik legjobb tápanyagforrás ami létezik.
Összekeverted most kicsit:) http://www.tutitippek.hu/blog/glikemias-index.php
A kérdező hozzászólása: és azt hogyan magyaráznád ha eszem rizst akkor magas lessz a vérnyomás?illetve ha magas gki ételeket eszem akkor is megemeli?
Nem, igazából gyors felszívódás edzés után kell közvetlenül, ahhoz meg ugye ott van a tejsavó protein +dextróz. Reggelre zabpehely pl. közepesen gyors, a rostok lassítják a felszívódást. Napközben megy a csirke-rizs vagy hal-krumpli, melyek így együtt szintén közepesen gyorsan szívódnak. Nem jó a túl gyors felszívódás, mert nagy inzulincsúcsot okozna, de mivel a rizst és krumplit is hússal esszük így csökken a GI.

Testepitoktol kerdem: Mivel eszitek a tojast? Sok tojast kell enni, viszont a kenyer az szemet. Akkor mivel eszitek? Rizzsel? Vagy magaba? Sokat filoztam rajta de meg nem jottem ra.

Legjobb válasz: TojásFEHÉRJÉT lehet rakni salátába, teljes kiõrlésû vagy kétszersült kenyérre, meg lehet sütni, vagy egyszerûen meg lehet inni fehérjeporral keverve bár ez már csak nagyon hardcore-oknak való!

TojásFEHÉRJÉT lehet rakni salátába, teljes kiõrlésû vagy kétszersült kenyérre, meg lehet sütni, vagy egyszerûen meg lehet inni fehérjeporral keverve bár ez már csak nagyon hardcore-oknak való!
Én ritkán szoktam enni, ha eszek akkor salátába(megfõzve). De ha fedezed hússal/táplálékkiegészítõvel a fehérje beviteled, akkor nem kell tojást enned.

Hogy csináljátok ebédre a fözeléket 6 honap körüli babátoknak, mennyi krumli vagy rizs és mennyi egyébb zöldség gyümi egy adag ebéd? Ezzel a mennyiség után mikor kér enni?

Legjobb válasz: nekem 7 hós a babám általába egyzserre 3-4 adagot fõzök.ami kb 2 sárgarépa 1 fehérrépa, 2 nagyobb krumpli, és vagy borsó vagy karfiol, vagy bármi amit evett már..kicsi husi..és fõzõlé....ezzel 3 órát bir ki..egy adag nálunk kb 2-2.5dl

nekem 7 hós a babám általába egyzserre 3-4 adagot fõzök.ami kb 2 sárgarépa 1 fehérrépa, 2 nagyobb krumpli, és vagy borsó vagy karfiol, vagy bármi amit evett már..kicsi husi..és fõzõlé....ezzel 3 órát bir ki..egy adag nálunk kb 2-2.5dl
5, 5 hós a lányom. A tízórait már kiváltottuk gyümölccsel, a fõzelékek bevezetése ebédre még folyamatban van, egyenlõre még tápot iszik utána. Néha üvegeset kap, de ha én készítem, akkor is kb 80-90 grammnyi fõzit eszik meg(+40-50 ml táp). kedvenceibõl néhány - ez ált 2 evésnyi mnnyiségplusz amit szétköpköd :) kb egy öklömnyi cékla fóliában sütõben megsütve, egy maréknyi meggyel összeturmixolva, esetleg 2-3 kanálnyi fõtt krumplival. 1 nagyobb szem krumpli + 2 szál sárgarépa puhára párolva, vagy kevés vízben puhára fõzve + kevés fõzõlével/táppal összeturmixolva. 1 szelet sütõtök megsütve + 1 fõtt krumpli + fõzõlé/táp, vagy lé helyett reszelt alma 1 szelet sütõtök megsütve + 1 marék aszalt sárgabarack(amíg nincs friss) puhára párolva v fõzve + fõzõlé/táp 1 szelet sütõtök megsütve + 1 kisebb alma nyersen, reszelve

Mit csináljak, ha a bababám, nem eszi meg a főzelékekett, csak ha alma is van benne? Baj ha minden nap almás-répás rizs, vagy céklás-almást, stb. adok neki?

És tegnap óta kezdtem adni egy pici húst is neki, úgy viszont se ma, se tegnap nem ette meg az ebédjét.6 hós

Legjobb válasz: dehogy! :) nem baj, van ilyen, az én kisfiam pl. egy idõben (elsõ 2-3 hónapban) mindent csak banánnal evett meg...egy kicsit minden ételébe raknom kellett az íze miatt. Ma már (11 hós) mindent jóízûen megeszik!:)

dehogy! :) nem baj, van ilyen, az én kisfiam pl. egy idõben (elsõ 2-3 hónapban) mindent csak banánnal evett meg...egy kicsit minden ételébe raknom kellett az íze miatt. Ma már (11 hós) mindent jóízûen megeszik!:)
Akkor tegyél mindenbe almát, nem baj. Az enyém is csak úgy evett meg mindent hónapokig.
Nálunk is így van, ha valamit nem eszik meg, megy bele alma, és úgy már meg eszi.

Adtatok 4 hós kor előtt rizs vagy tejpépet tápszeres babátoknak? Mikor kezdtétek? Hogy tetszett a babának?

Kérlek ne írjatok olyanokat, hogy nem szabad 4 vagy 6 hós kor el?tt adni semmit, stb, mert erre nem vagyok kíváncsi. Az érdekel, hogy van-e olyan anyuka, aki adott rizspépet, és ezeknek az anyukánknak milyen tapasztalatai vannak.

Legjobb válasz: Köszönöm szépen a választ! Én azért gondolkodom rajta, mert bár tápszerbõl 160-at eszik a babám, és kb 3 óránként, mégis hes. De több tápszert nem tudok adni neki, mert nem fér több! Nem bukós, nagyon jó az emésztése, és eddig semmi gond nem volt, de mostanában látom, hogy nem lakik jól, viszont a mennyiséget már nem tudom növelni. Kb 3 hetes kora óta átalussza az éjszakát, de mostanában kétszer kel fel enni, és ez nem növekedési ugrás, hanem ennyire elég neki egy adag. A patikában azt javasolták, hogy adjak neki tej- vagy rizspépet, mert amúgy nagy baba, és nagyon fejlett. És majdnem 3 héttel túlhordtam (biztos nem volt elszámolva), úgy hogy majdnem 4 hós kéne legyen. Most 14 hetes. Tápszerbõl BEBA-t kap, és nagyon szereti.

A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ! Én azért gondolkodom rajta, mert bár tápszerbõl 160-at eszik a babám, és kb 3 óránként, mégis hes. De több tápszert nem tudok adni neki, mert nem fér több! Nem bukós, nagyon jó az emésztése, és eddig semmi gond nem volt, de mostanában látom, hogy nem lakik jól, viszont a mennyiséget már nem tudom növelni. Kb 3 hetes kora óta átalussza az éjszakát, de mostanában kétszer kel fel enni, és ez nem növekedési ugrás, hanem ennyire elég neki egy adag. A patikában azt javasolták, hogy adjak neki tej- vagy rizspépet, mert amúgy nagy baba, és nagyon fejlett. És majdnem 3 héttel túlhordtam (biztos nem volt elszámolva), úgy hogy majdnem 4 hós kéne legyen. Most 14 hetes. Tápszerbõl BEBA-t kap, és nagyon szereti.
Ha 3 órát kibír akkor az nagyon jó, az én kislányom 7 hónapos és õ jó, ha 2, 5 órát kibír két etetés között. Ha jól fejlõdik a babád, akkor én nem adnék neki pépet, csak azért mert 3 óránként éhes, valószínûleg gyorsabban megemészti az ételt. Õ még nagyon kicsi és igazából, ha 3 óránként eszik az teljesen normális. Én nem adnék még neki pépet. vnõ
Nekünk az elsõk között volt a hozzátáplálásnál, gluténmentes, és nem allergizál, ha tejmentesen, csak gyümivel kínálod. Mi a Milupát és Holle-t próbáltuk, 6 hós Kisfiam mindkettõt szereti, legjobban ha õszibarackkal, vagy alma-körtével keverem. Tápszeres babánál fokozatosan bevezetheted, délelõtti vagy délutáni kajcsi kiváltására.
Bocsi, hogy én sem a konkrét kérdésedre válaszolok, de megkérdezhetem, hogy miért szeretnél tejpépet adni? Nálunk volt olyan probléma, hogy 2-3 óránként megéhezett a baba, de a tápszer mennyiségét nem tudtam növelni, mert egyszerûen egyszerre nem bírt többet megenni. És elég bukós is volt. (Utólag doki néni mondta, hogy valószínûleg azért éhezett meg hamarabb, mert a megevett kaja egy része kijött belõle). Na, én ekkor vaciláltam a tejpépen, meg a Sinlacon (igaz, hogy ekkor már betöltötte a 4. hónapot a lányom) De a doktornõnk javaslatára kipróbáltuk az AR (bukós babáknak való) tápszert, ez jóval sûrûbb és laktatóbb, és ez tök jól bevált!!! 3, 5-4 óránként éhezett meg, pedig mennyiségileg ugyanannyit evett, mint a normál tápból. Csak azért írtam ezt le, mert hátha nálatok is valami ilyen helyzet van, jobb, ha tudsz errõl a lehetõségrõl is!
Miért nem tudsz több tápszert adni neki? Ha 180-at vagy 210-et szeretne enni, miért ne?? Mi sem ugyanannyi adagokat eszünk minden étkezéskor. A kérdésre válaszolva, én semmit nem adtam hamarabb, mint ahogy szabad, inkább késõbb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Azért nem tudok többet adni, mert nem tud többet meginni, mert ennyi fér belé. Csak öteletek, hogy mit lehetne csinálni. Amúgy a súlyfejlõdése is megállt egy kicsit, nem hízik olyan ütemben, mint eddig, ezért gondoltam, hogy az a kalóriamennyiség, ami a tápszrben van, már nem elég. 4 hós korátol úgyis elkezdem majd hozzátáplálást, csak kíváncsi voltam, hogy más is volt-e így.
Az én kisfiam ennyi idõsen volt olyan, hogy csak 2 órát bírt ki a tápszertõl, vagy visítva 2, 5-et. Én sem tudtam neki többet adni, mert egyszerre nem bírt többet megenni. Amikor kérte, adtam neki, és kivártam a 4 hónapos kort, akkor kezdtem el gyümölcsöt és tejpépet adni neki. A tejpép nagyon tetszik neki, azóta felváltva kapja tízóraira, hol gyümölcs, hol pép. Adj neki tápszert 3 óránként szerintem, az nem kevés idõ két evés közt.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!