Találatok a következő kifejezésre: Mi a pszichológus és pszichiáter (24 db)

Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között?

Legjobb válasz: A pszichiáter orvos gyógyszerrel gyógyít.A pszichológus meg kérdezget és tanácsokkal lát el.

A pszichiáter orvos gyógyszerrel gyógyít.A pszichológus meg kérdezget és tanácsokkal lát el.
A pszichiáter orvosi egyetemre járt és utána szakosodott, a pszichológus pedig bölcsészkarra vagy pszichológia szakra járt. Ez az alapvetõ különbség, de sok mindenben eltérnek még, pl gyógyítási módszerben. A pszichiáter begyógyszerez és berak a zárt osztályra(rosszabb esetben) a pszichológus pedig beszélgetésekkel tárja fel a problémát(és nem írhat fel gyógyszert!!!)
A pszichiáter orvos, gyógyít.A pszichológus a pszichiáter segítõje, nem orvos, beszélget, súlyosabb eseteket a pszichiáterhez irányít.
Pszichiáter: orvosi egytemet végzett, diagnosztizál, gyógyszert írhat fel Pszichológus: bölcsészkaron végzett, csak beszélget és kész

Klinikai szakpszichológus, pszichológus és pszichiáter. Mi a különbség közöttük?

Legjobb válasz: klinikai szakpszichológus - szakosodott pszichológus pszichológus - viselkedéselemzõ bölcsész pszichiáter - orvos

klinikai szakpszichológus - szakosodott pszichológus pszichológus - viselkedéselemzõ bölcsész pszichiáter - orvos
Egy kimaradt! A pszichoterapeuta, bármelyik lehet a három közül, aki kiképzésben részesült pszichés gyógyításra.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legjobb válasz: Mindkettõ diplomás, de csak a pszichiáter orvos, és csak õ írhat fel gyógyszereket . pszichológushoz akkor mész, ha nincs igazán komoj bajod. (ne is akarj :))))

Mindkettõ diplomás, de csak a pszichiáter orvos, és csak õ írhat fel gyógyszereket . pszichológushoz akkor mész, ha nincs igazán komoj bajod. (ne is akarj :) )))
Így van. Amennyire én tudom, a pszichiáter orvos, míg a pszichológus tudós. Ugyan nem 100%, de én valami ilyesmire emlékszem...
A pszichiáter pl.:Dr. Csernus a pszichológusból meg több is van
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, mindenkinek nyomtam a zöld kezet(:


Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Mi dolga egy pszichológusnak és egy pszichiáternek?

Legjobb válasz: A pszichiáter orvosi egyetemet végzett, és gyógyszert is alkalmazhat a terápiában. A pszichológus sima bölcsészkaron végzett, és csak kommunikáció útján kezelheti a pácienst.

A pszichiáter orvosi egyetemet végzett, és gyógyszert is alkalmazhat a terápiában. A pszichológus sima bölcsészkaron végzett, és csak kommunikáció útján kezelheti a pácienst.
a piszhológus kitalált fogalom, a pszihiáter pedig a depressziós betegeken degít XD
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :)

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legjobb válasz: A pszichológus egy bölcsész jellegû foglalkozás, lelki segítséget ad, segít leküzdeni a problémákat, feldolgozni, megszûntetni feszültségeket, stb. A pszichiáter egy orvos, tehát orvosi alapképzést kap, és gyógyszereket is írhat fel.

A pszichológus egy bölcsész jellegû foglalkozás, lelki segítséget ad, segít leküzdeni a problémákat, feldolgozni, megszûntetni feszültségeket, stb. A pszichiáter egy orvos, tehát orvosi alapképzést kap, és gyógyszereket is írhat fel.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors választ :) )
Mint a matematikus és a matektanár :)
A pszichológust a lelki állapotod érdekli és lelki úton (beszélgetéssel, relaxációval és annak oktatásával stb.) próbál segíteni, a lelki bajaidon. Végsõ esetben irányít orvoshoz (pszichiáterhez). A pszichiáter tesz rá mi a lelki búbánatod, unottan meghallgat, nagyon esetlegesen megvizsgálja nincs -e fizikális bajod(hormonális stb..) ámbár ezt tényleg ritkán nézik meg, aztán úgyis felír valami jó erõs szert/drogot ami gallyra vágja az egészséged rászoksz és ha esetleg úgy döntenél a mellékhatásai miatt hogy hirtelen abbahagyod akkor a hiánya okoz olyan lelki törést hogy leugrassz a tetõrõl. Amcsiknál végeztek egy kísérletet, egy fickó felkeresett egy csomó pszichiátert mindenütt pontosan ugyanazt mondta el, és mindegyik mást állapított meg és más gyógyszert írt föl (amelyik gyógyszergyár lobbizott nála annak a szerét). SOHA NE MENJETEK PSZICHIÁTERHEZ! KAMU! Csak maximum pszichológushoz, de legjobb ha elõtte a háziorvossal ellenöríztetitek vér és vizelet vizsgálattal a hormon, inzulin stb szinteket esetleg pajzs vagy egyéb mirigy vizsgálatot kértek, hogy nem -e fizikális oka van a dolognak. Páromat majdnem így tették tönkre, utólag derült ki a fizikális baja.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legjobb válasz: A pszichológus nem dr nem adhat gyógyszert csak beszélgetéssel segít.A pszichiáter dr õ is beszélget de õ írhat fel csodabogyókat is. Õ foglalkozik elmebetegekkel is.

A pszichológus nem dr nem adhat gyógyszert csak beszélgetéssel segít.A pszichiáter dr õ is beszélget de õ írhat fel csodabogyókat is. Õ foglalkozik elmebetegekkel is.
Pszichológus: beszélgetés, beszédterápia, pszichoanalitikus módszer. Pszichiáter: elsõsorban beszédterápiával gyógyít, de gyógyszerterápiás kezelésekre is jogosult.
A pszichológus csak beszélget, a pszichiáter kezel is, mivel orvos. A pszichológus a "rosszkedvet" gyógyítja, a pszichiáter pedig a depressziót.
Olyasmi. A pszichiáter, mint orvos elsõsorban diagnosztizálható pszichiátriai kórképpel rendelkezõ betegekkel foglalkozik. A pszichológia a bölcsészettudományok része. A pszichológus klinikai szakpszichológusként maga is részt vehet a pszichiátriai ellátórendszerben, de csak beszélget, gyógyszert, kezelést nem írhat fel. De a pszichológia egy sokkal tágabb terület, hiszen nem csak a kóros, de általában a bármilyen pszichés mûködés sajátosságaival foglalkozik. A normálisnak tekintett emberek viselkedésének kutatása, a nekik való tanácsadás is ide tartozik.
A kérdező hozzászólása: Akkor ha kicsi a baj pszichológus, ha nagy pszichiáter!

Nem igazán tudom mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között. Jelenleg emelt biológia-kémia szakon vagyok első éves. Jó lesz ez valamire a későbbiekben?

Legjobb válasz: A pszichiáter orvos. A pszichológus pedig bölcsész. Õ inkább csak beszélget a páciensekkel,az orvos meg gyógyszerekkel is kezel. A biosz-kémia jó orvosira és pszichológiára is. Vagyis pszichológiára nem kell kémia érettségi, orvosira kell mindkettõ.

A pszichiáter orvos. A pszichológus pedig bölcsész. Õ inkább csak beszélget a páciensekkel, az orvos meg gyógyszerekkel is kezel. A biosz-kémia jó orvosira és pszichológiára is. Vagyis pszichológiára nem kell kémia érettségi, orvosira kell mindkettõ.
A pszichiáter írhat fel gyógyszert, a pszichológus nem. Az elõbbi keres jobban, igaz többet tanul és magasabb szinten. Ha nagyon ráfekszel a bioszra és kémiára akkor bekerülhetsz az orvosira, de azt elvégezni sem egyszerû. Szerintem pszichológusból több van, mint pszichiáterbõl, pont emiatt.
A pszichológus nem írhat gyógyszert pszichiáter pedig írhat bár én találkoztam olyan pszichológussal aki viszont írhatott gyógyszert
a pszichiáter írhat fel gyógyszert is a pszichológus nem!
A pszichológus nem orvos, meghallgatja a problémáidat, és tanácsokkal segít, de gyógyszert nem írhat fel. Ha lelkiismeretes, és úgy látja, hogy komolyabb a probléma, elküld a pszichiáterhez, aki orvos.
A pszichiáter orvos a pszichológus bölcsész.
A pszichológus a lelket gyógyítja, a pszichiáter az agyat. Nagyjából :-) persze ez így nem szakszerû...
Ha lelki problémád van, akkor neked pszichológus kell. A pszichológus épelméjûekkel foglalkozik, akiken gyógyszer nélkül is lehet segíteni, pl észérvekkel. A pszichológus nem orvos. A pszichiáter orvosin végez, neki jutnak a súlyos esetek. Pl az olyanok akik (látszólag)ok nélkül kést szurkálnak magukba vagy azt hiszik tudnak repülni stb... a lényeg hogy a beszélgetés náluk nem igen segít, ezért gyakran gyógyszeres kezelést igényelnek.
A pszichiáter orvosnak számít, ahogy az elsõ is írta, õ írhat fel gyógyszert. Pszichiáterhez tehát leginkább akkor ajánlott fordulni, ha valami súlyos problémáról van szó, ahol a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen. A pszichológus olyan problémákkal foglalkozik, amihez általában nem kell gyógyszer, inkább beszélgetésekkel próbál ráébreszteni arra, hogy milyen döntéseket kell meghoznod ahhoz, hogy az életed újra helyes irányt vegyen. Persze nem azt mondja meg, hogy mit csinálj, hanem inkább azt próbálja elérni, hogy te jöjj rá, te mondd ki, te határozd el, õ segít ebben. Ha nagyobb a gond, mint amit ilyen módszerekkel kezelni tud, akkor irányít pszichiáterhez. Általános szabály sok mindenben, hogy a probléma megoldását az elején kezdjük. Pl. ha fáj a hasunk, akkor nem egy sebészhez megyünk, hogy vágja fel, hanem elõször a háziorvoshoz, mert megeshet, hogy már õ is meg tudja oldani a bajt, de ha nem, akkor tovább küld szakorvoshoz, ha az sem tud mit csinálni, akkor tovább a sebészhez, és így tovább. Lelki problémával is hasonló a helyzet, ha szakemberhez fordulunk, akkor elõször pszichológus, mert remélhetõleg tud segíteni, és ha nem, akkor tovább a pszichiáterhez.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat, mindegyik hasznos volt nekem.
A pszichiáter egy orvos, pontosabban szakmai továbbképzés, szakvizsga kell hozzá. Mint egy kardiológusnál. A pszichológia jelenleg a bölcsészképzésbe tartozik, de ma már aligha van köze hozzá (az idegtudomány fejlõdése mellett). Eredetileg a filozófiából nõtt ki, a felsõoktatásban pedig nem tudták egyértelmûen besorolni. Elõször a pszichológus, aztán a pszichiáter. Szerintem. De a pszichológus nem utalhat be pszichiátriára, a pszichiáter viszont "írhat fel" p.terápiát. Ha jól tudom (az elsõ állításban biztos vagyok). De ha sürgõs: oda menj, amelyik ellátást hamarabb eléred. De nem minden betegséghez kell gyógyszer. Csak ha érdekel: Az nem egészen igaz, hogy a pszichológus épelméjûeket gyógyít. Akinek szüksége van terápiára, az már nem lenne az épelméjû kategóriába sorolható, legyen akár depressziós, akár skizofrén (hogy miért, abba most nem megyek bele, felesleges vitához nincs kedvem. Aki meg lehurrog ezért, nos, tehet egy szívességet: nézzen utána rendesen). De mivel minden ember, akinek van méltósága, kikéri magának, hogy õ nem épelméjû, ezért ezt a szót nem használjuk. Ti se tegyétek pls., mert megbélyegzi a beteget... Emellett a rehabilitáció (nyugaton, idehaza szervezetlen) ugyanúgy része a "gyógyításnak", amiben már a pszichológus is kiveszi a részét. A gyógyszerek stabilizálják a beteg állapotát. Ez nem egyenlõ a gyógyulással, jól lehet, sok betegségnél egyelõre a romlás megakadályozása már reális cél. Gyógyításról, abban az értelemben, amiben a szomatikus betegségeknél használjuk, álmodni sem mernek... Még a pszichiáterek sem. Sokszor az állapotjavítás a cél, ami a szó szoros értelmében nem egyenlõ a gyógyulással. ui.: a trolloknak: aki nem hiszi, járjon utána. Ha lusta vagy, és inkább itt offolsz, akkor magadra vess. NOM NOM NOM!

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legjobb válasz: A Pszichiater gyogyszerrel akar meggyogyitani, a pszichologus beszelgetessel. Elozo orvosi egyetemen tanult,utobbi bolcseszkaron

A Pszichiater gyogyszerrel akar meggyogyitani, a pszichologus beszelgetessel. Elozo orvosi egyetemen tanult, utobbi bolcseszkaron
Így van, a pszichiáter inkább orvosi szemmel néz és gyógyszerrel kezel ha kell, a pszichológus inkább lelki szempontból nézi az embert és a problémáit és úgy próbál segíteni.
A pszichológus bölcsész, a pszichiáter orvos.
Én úgy jegyeztem meg, hogy a pszichiáter a komoly betegségekkel foglalkozik... (Pl.: skizo) A pszichiáter meg inkább "beszélget"... az tényleg lelkileg gyógyít.
Igen, a pszichiáter az idegrendszerrel összefüggõ betegségeket gyógyítja.
Tulajdonképpen annyi, hogy a pszichiáter írhat fel gyógyszert, mivel orvosit kell hozzá vágezni, plusz ezzel az úgymond "komolyabb bajokkal" is (pl. alkoholizmus, öngyilkossági kísérlet.. stb.) foglalkozol.
A pszichológus csak a lelkeddel foglalkozik-lélek búvár-, a pszichiáter már a lelkedbõl adódó betegségekkel is.Õ az agy turkász.
A kérdező hozzászólása: ahaa már értem. köszönööm!:)

Mi a különbség pszichológus és pszichiáter között?

Legjobb válasz: A pszichológus a lelki bajokat gyógyítja, a pszichiáter orvosi egyetemet végzett és a konkrét agyi problémákkal foglalkozik.

A pszichológus a lelki bajokat gyógyítja, a pszichiáter orvosi egyetemet végzett és a konkrét agyi problémákkal foglalkozik.
A pszichiáter gyógyszerrel gyógyít, legtöbb esetben antipszichotikummal és antidepresszánssal. A pszichológus egyéb módszerekkel. Sokat beszélget Veled, viselkedésterápiát, autogén tréninget, meditációs technikákat használ. Gyógyszert nem írhat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!