Találatok a következő kifejezésre: Mi a pszichológus és (71 db)

Mi a különbség a pszichológus és a pszihiáter (lehet nem jól írtam) között? Csak azért kérdem mert érdekel. Lécci ne legyen google a barátod válasz. Még vmi: toom h már volt ilyen kérdés de azért vki nemtud egy kicsit bővebben?

Legjobb válasz: Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között? A pszichológus bölcsészeti diplomát szerez, a pszichiáter orvosi diplomát. Az orvosi diploma utána lehet letenni a pszichiáter szakvizsgát, ezután lehet valaki pszichiáter. A pszichológusok is specializálódhatnak, õk klinikai, tanácsadó, pedagógiai vagy munkapszichológiai szakvizsgát tehetnek. A pszichiáter, mivel orvos, felírhat gyógyszert, a pszichológus nem. A pszichológusok képzésében a lelki folyamatok megismerésén, a pszichiáterekében a testi és lelki folyamatok kölcsönhatásán van a hangsúly.

Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között? A pszichológus bölcsészeti diplomát szerez, a pszichiáter orvosi diplomát. Az orvosi diploma utána lehet letenni a pszichiáter szakvizsgát, ezután lehet valaki pszichiáter. A pszichológusok is specializálódhatnak, õk klinikai, tanácsadó, pedagógiai vagy munkapszichológiai szakvizsgát tehetnek. A pszichiáter, mivel orvos, felírhat gyógyszert, a pszichológus nem. A pszichológusok képzésében a lelki folyamatok megismerésén, a pszichiáterekében a testi és lelki folyamatok kölcsönhatásán van a hangsúly.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! :D
A pszihológus csak beszélget a pácienssel, tanácsot adhat, de nem írhat fel gyógyszert, mert nem orvos. Ha komolyabb a baj, akkor elküldi (már ha rendes), a pszihiáterhez.aki különbözõ vizsgálatokat végez és gyógyszert is írhat fel, ha szükséges.illetve kórházban is kezelheti a beteget. Orvosi egyetem elvégzése után kell szakvizsgát tennie, mielõtt pszihiáterként dolgozhatna.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :D

Ha egy pszichoterápiára járó ember öngyilkos lesz, akkor felelõsségre vonják a pszichológusát? És mi a helyzet akkor, ha elõre bejelenti a szándékát neki? A pszichológus ilyenkor felelõs érte?

Elvégre õ irányítja a terápiát, õ felel a lelki egészségéért, nem?

Legjobb válasz: Elöször is a pszichológus NEM orvos! Ezen kivül ugyan folytat az illetövel terépiás beszélgetéseket, de ahhoz, hogy bármi eredménye is legyen, az illetönek is együtt kell müködnie. A pszichológus NEM felelös a lelki egészségéért, azért kizárólag a beteg lehetne felelös. Ha a páciens öngyilkossági szándékot emleget, akkor a pszichológus javasolni tudja neki, hogy forduljon pszichiáterhez (azaz orvoshoz), de hogy ezt megfogadja-e, az a kezelt személy döntése, erre kényszeríteni nek lehet. A kérdésed még akkor sem lenne igaz, ha nem pszichológusról, hanem pszichiáterröl lenne benne szó.

Elöször is a pszichológus NEM orvos! Ezen kivül ugyan folytat az illetövel terépiás beszélgetéseket, de ahhoz, hogy bármi eredménye is legyen, az illetönek is együtt kell müködnie. A pszichológus NEM felelös a lelki egészségéért, azért kizárólag a beteg lehetne felelös. Ha a páciens öngyilkossági szándékot emleget, akkor a pszichológus javasolni tudja neki, hogy forduljon pszichiáterhez (azaz orvoshoz), de hogy ezt megfogadja-e, az a kezelt személy döntése, erre kényszeríteni nek lehet. A kérdésed még akkor sem lenne igaz, ha nem pszichológusról, hanem pszichiáterröl lenne benne szó.
A kérdező hozzászólása: Akkor jó, mert akihez én járok, az egyben pszichiáter is.
Egy kiképzett, jó pszichoterapeutánál ilyen nem igazán fordulhat elõ. Ha megfelelõhöz járnál, nem lennének suicid gondolataid.
Ellenvéleményem van, szerintem a legjobb terapeutáknak olyan sok páciensük van, hogy a "nagy számok törvénye" miatt elõfordul, akit nem tud megmenteni. Persze mindenkinek a számára legmegfelelõbb "összeillõ" az igazi, akivel jól együtt tud mûködni. Krízishelyzetekkel, valósan öngyilkossággal fenyegetõzõkkel külön szakosodott pszichiáter foglalkozik. Nem vonják felelõsségre õket, de a szakmai etika azt diktálja, ha észreveszi, hogy más kolléga többet tudna segíteni, akkor hozzá irányítsa. (Magánpraxisban is érvényes az átirányítás illendõsége, szabálya, akár "lemondva egy kis bevételérõl".)
Nem vonják felelõsségre, az öngyilkosságodért egyedül te leszel felelõs. Ha elmondod neki a szándékod, és ott helyben nem tudjátok ezt megoldani, fel fogja ajánlani, hogy feküdj be osztályra. #10:48-as válaszoló Egyébként miért ne lehetnének egy jó terapeuta mellett suicid gondolatai, késztetései? Én konkrétan emiatt kerestem fel pszichiátert, persze, hogy vannak ilyen jellegû gondjaim, hisz a terápiás cél többek között ezeknek a megszüntetése. Nyilván gyógyszeresen már kezelve van, de az nem tudja teljesen kiirtani a gondolatot a fejembõl. A terapeután pedig látom, hogy jó terapeuta.
A terapeuta csak a terápiáért felel, vagyis azért, hogy jól végezze a dolgát. Azért lehet felelõs, hogy az öngyilkossági gondolatokra utaló jeleket észrevegye (persze, csak ha láthatóak valahogy), és ilyenkor megfelelõen járjon el. De magáért a tettért a paciens felelõs, mint ahogyan az egészségéért is. Öö, hasznos volna említeni a terapeutádnak, szerintem, hogy ilyen kérdéseken jár az eszed.
Nem, mert ez azt feltételezné, hogy a terapeuta képes "irányítani", holott errõl nincs szó. Éppen ezért megakadályozni sem tudja az öngyilkossági szándékot. Egy terápia hatása eleve hosszú idõ után érzékelhetõ, tehát ha valaki épp csak elkezd járni, akkor még nem lehet érdemi hatás. Akkor sem lehet, ha a páciens nem mûködik együtt (a siker ugyanis ezen múlik). Az én terapom mesélte, hogy ugyanazzal a módszerrel dolgozik minden páciensével, de van, aki fél év alatt, van, aki meg két év alatt ér el ugyanarra a szintre. Tehát a páciensen is rengeteg múlik! Ezért terapeutát nem vonnak, nem is vonhatnak felelõsségre. Ha így lenne, senki nem menne terapeutának, hiszen eleve tudható, hogy problémás emberekkel dolgoznak, akiknél fennáll az öngyilkosság esélye. És mégis hogy akadályozná meg?

Belezugtam a pszichologusomba és nem tudom mit csináljak. Elmondjam neki vagy nem? Miert lehet ez? Hogy próbálkozzam?

Hallottam, hogy van ennek valami miertje de a neten sem találok err?l semmit. csak hallottam hogy gyakori dolog. meg azt is hogy kiokositják ?ket hogy hogy kezeljenek egy ilyen helyzetet mire számithatok?

Legjobb válasz: Hát, szerintem azért, mert a pszichológusod az a személy, aki (szakmájából adódóan) feltétel nélkül elfogad, feltárhatod neki a problémáidat, és értõfigyelem a válasz, ez pedig elég szokatlan manapság, és az érzése egy ilyen mértékû elfogadásnak az, hogy "szerelmes" leszel. A pszichológusodat biztosan kiokosították, persze és szerintem meg sem fog lepõdni, meg lekezelni vagy kiröhögni.

Hát, szerintem azért, mert a pszichológusod az a személy, aki (szakmájából adódóan) feltétel nélkül elfogad, feltárhatod neki a problémáidat, és értõfigyelem a válasz, ez pedig elég szokatlan manapság, és az érzése egy ilyen mértékû elfogadásnak az, hogy "szerelmes" leszel. A pszichológusodat biztosan kiokosították, persze és szerintem meg sem fog lepõdni, meg lekezelni vagy kiröhögni.
Szia! igen, (ha jol tudom) oktatjàk az ilyet orvosi ( és gondolom pszicho) karokon is, azaz hogy hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket. Azt hiszem, ha pszichologus, ràjon o magàtol is hogy valami nem stimmel. Van egyébként egy olyan pszichologiai korkép, amelyet erotomàniànak neveznek, mikoris egy adott személy abban a téveszmében él, hogy egy nàla magasabb szociàlis, intellektuàlis stàtuszu személlyel szerelmesek egymàsba, nagyon gyakori az orvos-beteg kapcsolatokban!! Nem lehet, hogy ezt a " szerelmet" osszetéveszted a hàlàval, azzal a tudattal, hogy teljes betekintést engedtél az életedbe?
A kérdező hozzászólása: Igazábol ez részemrõl erotikus vonzalommal kezdõdött, ezert nem hiszem hogy errõl lenne szo. Nem hiszem azt hogy õ is érez irántam valamit, de szeretném elcsábitani. Ugy tudom single. Az idõk folyamán belezugtam. És minden vágyam hogy legyen köztünk valami akár komoly akár egyszeri alkalom csak valami csak egy erintes csók..
Hány éves vagy?? lehet hogy ha elmondanád neki akkor könyebb lenne.. Talán te is bejössz neki, bár általába a psichológusok nem tásras lények..
A kérdező hozzászólása: 27 vagyok. félek elmondani félek a reakciojátol hogy érted hogy õk nem társas lények?
Ne mondd el neki, idõvel el fog múlni. Voltam hasonló helyzetben, azt hiszem arról volt szó amit az elsõ írt. Hogy õ volt az aki mindig meghallgatott, úgy éreztem tényleg törõdik velem stb. Ezzel a mondattal árultad el magad, itt a kulcs: "És minden vágyam hogy legyen köztünk valami akár komoly akár egyszeri alkalom csak valami csak egy erintes csók.." Igazából nem vagy belé szerelmes, szerintem ne tárulkozz ki neki. Valószínûleg sejti a dolgot, vagyis ha jó pszichológus akkor biztosan. Ha akarja viszonozni fogja, szóval nem kell kimondanod. Véleményem szerint hagyd az egészet.
Most látom, hogy 1 éves kérdés?! Miért emelted ki megint aktuális a probléma?
A kérdező hozzászólása: aktuális..még mindig azóta tart ez a reménytelen szerelem már nem tudom mit tegyek...
nem tudom, meg e oldódott már, de arra gondoltam, mi lenne ha célozgatni próbálnál.. csak le esik neki ha eddig nem történt meg. szerintem nem nagyon tudna mit mondani, zavarban lenne valószínûleg, mosolyogna, de nem hiszem hogy a pszichológusod jó ötletnek tartaná a szerelmi viszonyt, fõleg hogy kezelésre jársz hozzá. egyébként én is járok pszichológushoz, és 10évvel idõsebb nálam, és én is eléggé belezugtam, de én 15 éves lány vagyok, és hát nem tudom, szerintem észrevette rajtam, látom rajta csak nem akarja mondani szerintem :D Tina


Mi a különbség a pszichológus és a pszichoterapeuta között?

konkrétan arra lennék kíváncsi hogy például mit tehet meg egyik, amit a másik nem

Legjobb válasz: Mi? Van a pszichológus meg a pszichiáter. Meg van a pszichoterápia. Terápiára mindkettõhöz járhatsz elméletileg, viszont a pszichológus "hatalma" ennyiben ki is merül, addig a pszichiáter írhat fel neked gyógyszereket is, ezzel kiegészítve a terápiát. A szomorú valóság inkább arról szól, hogy a legtöbb pszichiáter maximum 10 percet szán egy betegre, igyekszik minél több embert rászoktatni a nyugtatókra és az antidepresszánsokra, amit évekig szednek, miközben a problémájukkal nem foglalkozik, csak a tüneteket nyomja el ezekkel a tablettákkal. A végén aztán ott áll a páciens, továbbra is pánikbeteg/depressziós/szorongó csak emelett még gyógyszerfüggõ is.

Mi? Van a pszichológus meg a pszichiáter. Meg van a pszichoterápia. Terápiára mindkettõhöz járhatsz elméletileg, viszont a pszichológus "hatalma" ennyiben ki is merül, addig a pszichiáter írhat fel neked gyógyszereket is, ezzel kiegészítve a terápiát. A szomorú valóság inkább arról szól, hogy a legtöbb pszichiáter maximum 10 percet szán egy betegre, igyekszik minél több embert rászoktatni a nyugtatókra és az antidepresszánsokra, amit évekig szednek, miközben a problémájukkal nem foglalkozik, csak a tüneteket nyomja el ezekkel a tablettákkal. A végén aztán ott áll a páciens, továbbra is pánikbeteg/depressziós/szorongó csak emelett még gyógyszerfüggõ is.
A pszichológus egy alap képzettség. Önmagában végezhet konzultációt (1-4 vagy 5 alkalom), kompetenciahatárain belül oktathat, vehet fel teszteket. Klinikus felügyelete mellett végezhet szupportív terápiát (5+ alkalom), aminek a célja a már meglévõ és a klienst segítõ pszichológiai folyamatok megerõsítése. A pszichoterapeuta egy ráépülõ képzés, mind pszichológus, mind pszichiáter szakorvos elvégezheti. Ennek birtokában csinálhat az ember olyan terápiát, ami már nem csak a meglévõ, jól mûködõ folyamatokat erõsíti meg, hanem célzottan lebontja a rosszul mûködõket, és újakat épít a helyére. Ha úgy tetszik, ez a képzettség jogosít fel arra, hogy a személyiséget újraépítõ megközelítést használhass a kezelés során. Persze, van még más különbség is. A pszichoterapeuta képzettséghez klinikai szakpszichológusi képzettség is kell (orvosoknál ugye pszichiáter szakorvosi), ami feljogosít rá, hogy tapasztalt kollégafelügyelete nélkül is végezhessen valaki szupportív terápiát. Ez az ún. alapszichoterápiás ellátás, a terápiához szükséges alapképzettséget itt szerzi meg az ember. Ha valaki szakpszichoterápiát akar végezni (pl. freudi analízis, kognitív terápia, stb.), vagyis egy adott módszerre szeretne specializálódni, akkor azt a módszert meg kell tanulnia. Ezek a szakpszichoterápiák. De a módszereket teljes egészében nem használhatod, amíg nincs meg a pszichoterapeuta végezettséget. Röviden: pszichológus: konzultáció (1-5 beszélgetés) felügyelet nélkül, és szupportív terápia felügyelettel. klinikai szakpszichológus: konzultáció és szupportív terápia felügyelet nélkül (= terapeuta). klinikai szakpszichológus + módszer: az adott módszer (pl. integratív pszichoterápia) elemeinek használata szupportív céllal. klinikai szakpszichológus + módszer + pszichoterapeuta: az adott módszer használata, teljes egészében, szupportív és feltáró (feltárónak hívják a személyiséget direkt átépítõ terápiát) céllal (= pszichoterapeuta).
A szupportív és feltáró terápia között nincsen éles határ, a kettõ leginkább az alkalmazott technikákban különbözik egymástól, pontosabban az alkalmazott szupportív és feltáró technikák számában. Inkább mondhatjuk azt, hogy egy terápia szupportív vagy feltáró hangsúlyú, a tiszta formák ritkák. Onnan talán könnyebb megkülönböztetni õket, hogy a feltáró irány többet foglalkozik a múlttal, a gyerekkorral, és annak megértésével, hogy a múltbeli folyamatok miként hatnak ma is, és hogy ennek fényében min változtasson a kliens. A szupportív irány inkább a jelen körülményekkel, aktualitásokkal dolgozik, és azokkal a folyamatokkal, amik a jelenben okoznak szenvedést, vagy éppen segítik a klienst, ezért megerõsítendõk.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen!! :)

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Én azt tudom, hogy a pszichológus bölcsész, a másik orvos. De szakmájukban miben térnek el?

Legjobb válasz: "Én azt tudom, hogy a pszichológus bölcsész, a másik orvos." Így van. "De szakmájukban miben térnek el?" Mivel a p.áter orvos, ezért egy elmegyógyintézetben fõleg õt fogod megtalálni. A p.lógust inkább link állásokban, pl. iskolában, szociális intézményekben, menedzsmentben, reklámszakmában. A pszichiátria és a pszichológia is többnyire áltudományos humbug, de a pszichiátriának legalább egy kevés köze van a tudományhoz, amennyiben gyógyszert is felír (más kérdés, hogy mire megy vele). A pszichológia leragadt a ráolvasásnál :)))

"Én azt tudom, hogy a pszichológus bölcsész, a másik orvos." Így van. "De szakmájukban miben térnek el?" Mivel a p.áter orvos, ezért egy elmegyógyintézetben fõleg õt fogod megtalálni. A p.lógust inkább link állásokban, pl. iskolában, szociális intézményekben, menedzsmentben, reklámszakmában. A pszichiátria és a pszichológia is többnyire áltudományos humbug, de a pszichiátriának legalább egy kevés köze van a tudományhoz, amennyiben gyógyszert is felír (más kérdés, hogy mire megy vele). A pszichológia leragadt a ráolvasásnál :) ))
A pszichológus szóban, beszélgetéssel próbálja felszínre hozni a problémákat, és megoldani õket. A pszichiáter viszont gyógyszeres kezelést is alkalmaz.
a pszichiáter (Magyarországon) valamely egyetem általános orvostudományi karán végzett olyan szakember, aki a hat éves alapképzés elvégzése után pszichiátriára szakosodott. A pszichológus ezzel szemben nem orvostudományi karon, hanem bölcsészettudományi karon szerzi meg tudását. a pszichológusok az általános orvosokból lett pszichiáterekkel szemben így nem rendelkeznek azokkal a nélkülözhetetlen orvosi alapismeretekkel, amik például a gyógyszerek felelõsségteljes felírását tennék lehetõvé, ezért pszichológus a gyógyszerek felírásának jogával nem rendelkezik. A Wikipédiáról van. Úgy tudtam eddig, hogy a fõiskolai végzettségû a pszichológus az egyetemi a pszichiáter, de végül is valami ilyesmirõl van szó, hiszen a pszichiáter magasabb szintû.
A pszichiáter ideggyógyász szakorvos. A picilógós meg hadovalógus!
a pszichiáter az szakorvos, a pszichológus pedig olyan bölcsészféle, tudós.
Az ideggyógyász inkább a neurológus. Egyébként tényleg az a különbség, hogy a pszichiáter csak beszélget a pácienssel. Az orvos meg gyógyszeres kezelést is ad.
Ja és õ nem a emésztõrendszerrel, vagy immunrendszerrel töltött el például egy-egy fél évet.
Klinikai szakpszichológus ~10 év (csak õ végezhet terápiát)
"Úgy tudtam eddig, hogy a fõiskolai végzettségû a pszichológus az egyetemi a pszichiáter, de végül is valami ilyesmirõl van szó, hiszen a pszichiáter magasabb szintû." Értelmezd is amit bemásoltál:) A pszichológusnak is egyetemi végzettsége van, mert kell hozzá alap és mesterképzés. A pszichiáternek egyetemi végzettsége van, plusz szakvizsgája. Pszichológus: 5év Pszichiáter: 11 év Tök más kar, tök más szak.
Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között? A pszichológus bölcsész - pszichológus szakon végez és a legtöbb pszichoterapeuta. (Nem orvos!) Segít neked az életben eligazodni, gyógyítja a lelked ennek hatására a tested is gyógyul. Ha meg akarsz gyógyulni õt keresed fel! Ha van szûkséged gyógyszerre, õ elküld vagyis javasolja hogy egy jellemzõen általa ismert és megbecsült pszichiáterhez fordulj, gyógyszer felírása miatt. (Sokszor ezek a SZTK alapon ingyen elérhetõek dokik TB alapján.) A pszichiáter felírhat és felír gyógyszereket, kevés pszichoterapeuta végzettségû van köztük. Szinte az összes pszichiáter szélsõségesen materialista nézeteket vall. A legtöbb nem hisz abban hogy van más mint "ideg sejtek és agyi kémia". Ebbõl következõen kvázi lombikként kezel. Olyan aki csak gyógyszert felíró pszichiáter, még nem gyógyított meg még egy embert sem. A legtöbb lelki "betegségre" õk azt is mondják gyógyíthatatlan. Ez csak azokra igaz amik nem is betegségek csak emberek közti különbségek. Rengeteg Fraudi pszichológia szerinti betegség, a Jungi pszichológia szerint csak egy személyiség típus. A pszichiáterek csak a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) összeállítása, és az ez alapján való gyógyszer felírogatás óta lettek csak valódi orvosnak tekintve az orvostársadalomban. Sok pszichiáter ismerek, és bár mondják nem lehet félóránál rövidebb idõ alatt valódi diagnózist felállítani, kénytelenek a DSM kritériumai alapján dolgozni, mert nincs többre idõ. És ilyenkor a gyógyszer felírások közötti változások alapján pontosítják jobb esetben a valós dg.-t.

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Mi dolga egy pszichológusnak és egy pszichiáternek?

Legjobb válasz: A pszichiáter orvosi egyetemet végzett, és gyógyszert is alkalmazhat a terápiában. A pszichológus sima bölcsészkaron végzett, és csak kommunikáció útján kezelheti a pácienst.

A pszichiáter orvosi egyetemet végzett, és gyógyszert is alkalmazhat a terápiában. A pszichológus sima bölcsészkaron végzett, és csak kommunikáció útján kezelheti a pácienst.
a piszhológus kitalált fogalom, a pszihiáter pedig a depressziós betegeken degít XD
A kérdező hozzászólása: Köszönöm :)

Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között?

Legjobb válasz: A pszichiáter orvos gyógyszerrel gyógyít.A pszichológus meg kérdezget és tanácsokkal lát el.

A pszichiáter orvos gyógyszerrel gyógyít.A pszichológus meg kérdezget és tanácsokkal lát el.
A pszichiáter orvosi egyetemre járt és utána szakosodott, a pszichológus pedig bölcsészkarra vagy pszichológia szakra járt. Ez az alapvetõ különbség, de sok mindenben eltérnek még, pl gyógyítási módszerben. A pszichiáter begyógyszerez és berak a zárt osztályra(rosszabb esetben) a pszichológus pedig beszélgetésekkel tárja fel a problémát(és nem írhat fel gyógyszert!!!)
A pszichiáter orvos, gyógyít.A pszichológus a pszichiáter segítõje, nem orvos, beszélget, súlyosabb eseteket a pszichiáterhez irányít.
Pszichiáter: orvosi egytemet végzett, diagnosztizál, gyógyszert írhat fel Pszichológus: bölcsészkaron végzett, csak beszélget és kész

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legjobb válasz: Mindkettõ diplomás, de csak a pszichiáter orvos, és csak õ írhat fel gyógyszereket . pszichológushoz akkor mész, ha nincs igazán komoj bajod. (ne is akarj :))))

Mindkettõ diplomás, de csak a pszichiáter orvos, és csak õ írhat fel gyógyszereket . pszichológushoz akkor mész, ha nincs igazán komoj bajod. (ne is akarj :) )))
Így van. Amennyire én tudom, a pszichiáter orvos, míg a pszichológus tudós. Ugyan nem 100%, de én valami ilyesmire emlékszem...
A pszichiáter pl.:Dr. Csernus a pszichológusból meg több is van
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, mindenkinek nyomtam a zöld kezet(:
a pszichiáter írhat fel gyógyszert is a pszichológus nem!
A pszichológus nem orvos, meghallgatja a problémáidat, és tanácsokkal segít, de gyógyszert nem írhat fel. Ha lelkiismeretes, és úgy látja, hogy komolyabb a probléma, elküld a pszichiáterhez, aki orvos.
A pszichiáter orvos a pszichológus bölcsész.
A pszichológus a lelket gyógyítja, a pszichiáter az agyat. Nagyjából :-) persze ez így nem szakszerû...
Ha lelki problémád van, akkor neked pszichológus kell. A pszichológus épelméjûekkel foglalkozik, akiken gyógyszer nélkül is lehet segíteni, pl észérvekkel. A pszichológus nem orvos. A pszichiáter orvosin végez, neki jutnak a súlyos esetek. Pl az olyanok akik (látszólag)ok nélkül kést szurkálnak magukba vagy azt hiszik tudnak repülni stb... a lényeg hogy a beszélgetés náluk nem igen segít, ezért gyakran gyógyszeres kezelést igényelnek.
A pszichiáter orvosnak számít, ahogy az elsõ is írta, õ írhat fel gyógyszert. Pszichiáterhez tehát leginkább akkor ajánlott fordulni, ha valami súlyos problémáról van szó, ahol a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen. A pszichológus olyan problémákkal foglalkozik, amihez általában nem kell gyógyszer, inkább beszélgetésekkel próbál ráébreszteni arra, hogy milyen döntéseket kell meghoznod ahhoz, hogy az életed újra helyes irányt vegyen. Persze nem azt mondja meg, hogy mit csinálj, hanem inkább azt próbálja elérni, hogy te jöjj rá, te mondd ki, te határozd el, õ segít ebben. Ha nagyobb a gond, mint amit ilyen módszerekkel kezelni tud, akkor irányít pszichiáterhez. Általános szabály sok mindenben, hogy a probléma megoldását az elején kezdjük. Pl. ha fáj a hasunk, akkor nem egy sebészhez megyünk, hogy vágja fel, hanem elõször a háziorvoshoz, mert megeshet, hogy már õ is meg tudja oldani a bajt, de ha nem, akkor tovább küld szakorvoshoz, ha az sem tud mit csinálni, akkor tovább a sebészhez, és így tovább. Lelki problémával is hasonló a helyzet, ha szakemberhez fordulunk, akkor elõször pszichológus, mert remélhetõleg tud segíteni, és ha nem, akkor tovább a pszichiáterhez.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszaitokat, mindegyik hasznos volt nekem.
A pszichiáter egy orvos, pontosabban szakmai továbbképzés, szakvizsga kell hozzá. Mint egy kardiológusnál. A pszichológia jelenleg a bölcsészképzésbe tartozik, de ma már aligha van köze hozzá (az idegtudomány fejlõdése mellett). Eredetileg a filozófiából nõtt ki, a felsõoktatásban pedig nem tudták egyértelmûen besorolni. Elõször a pszichológus, aztán a pszichiáter. Szerintem. De a pszichológus nem utalhat be pszichiátriára, a pszichiáter viszont "írhat fel" p.terápiát. Ha jól tudom (az elsõ állításban biztos vagyok). De ha sürgõs: oda menj, amelyik ellátást hamarabb eléred. De nem minden betegséghez kell gyógyszer. Csak ha érdekel: Az nem egészen igaz, hogy a pszichológus épelméjûeket gyógyít. Akinek szüksége van terápiára, az már nem lenne az épelméjû kategóriába sorolható, legyen akár depressziós, akár skizofrén (hogy miért, abba most nem megyek bele, felesleges vitához nincs kedvem. Aki meg lehurrog ezért, nos, tehet egy szívességet: nézzen utána rendesen). De mivel minden ember, akinek van méltósága, kikéri magának, hogy õ nem épelméjû, ezért ezt a szót nem használjuk. Ti se tegyétek pls., mert megbélyegzi a beteget... Emellett a rehabilitáció (nyugaton, idehaza szervezetlen) ugyanúgy része a "gyógyításnak", amiben már a pszichológus is kiveszi a részét. A gyógyszerek stabilizálják a beteg állapotát. Ez nem egyenlõ a gyógyulással, jól lehet, sok betegségnél egyelõre a romlás megakadályozása már reális cél. Gyógyításról, abban az értelemben, amiben a szomatikus betegségeknél használjuk, álmodni sem mernek... Még a pszichiáterek sem. Sokszor az állapotjavítás a cél, ami a szó szoros értelmében nem egyenlõ a gyógyulással. ui.: a trolloknak: aki nem hiszi, járjon utána. Ha lusta vagy, és inkább itt offolsz, akkor magadra vess. NOM NOM NOM!

Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

Legjobb válasz: A pszichológus egy bölcsész jellegû foglalkozás, lelki segítséget ad, segít leküzdeni a problémákat, feldolgozni, megszûntetni feszültségeket, stb. A pszichiáter egy orvos, tehát orvosi alapképzést kap, és gyógyszereket is írhat fel.

A pszichológus egy bölcsész jellegû foglalkozás, lelki segítséget ad, segít leküzdeni a problémákat, feldolgozni, megszûntetni feszültségeket, stb. A pszichiáter egy orvos, tehát orvosi alapképzést kap, és gyógyszereket is írhat fel.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a gyors választ :) )
Mint a matematikus és a matektanár :)
A pszichológust a lelki állapotod érdekli és lelki úton (beszélgetéssel, relaxációval és annak oktatásával stb.) próbál segíteni, a lelki bajaidon. Végsõ esetben irányít orvoshoz (pszichiáterhez). A pszichiáter tesz rá mi a lelki búbánatod, unottan meghallgat, nagyon esetlegesen megvizsgálja nincs -e fizikális bajod(hormonális stb..) ámbár ezt tényleg ritkán nézik meg, aztán úgyis felír valami jó erõs szert/drogot ami gallyra vágja az egészséged rászoksz és ha esetleg úgy döntenél a mellékhatásai miatt hogy hirtelen abbahagyod akkor a hiánya okoz olyan lelki törést hogy leugrassz a tetõrõl. Amcsiknál végeztek egy kísérletet, egy fickó felkeresett egy csomó pszichiátert mindenütt pontosan ugyanazt mondta el, és mindegyik mást állapított meg és más gyógyszert írt föl (amelyik gyógyszergyár lobbizott nála annak a szerét). SOHA NE MENJETEK PSZICHIÁTERHEZ! KAMU! Csak maximum pszichológushoz, de legjobb ha elõtte a háziorvossal ellenöríztetitek vér és vizelet vizsgálattal a hormon, inzulin stb szinteket esetleg pajzs vagy egyéb mirigy vizsgálatot kértek, hogy nem -e fizikális oka van a dolognak. Páromat majdnem így tették tönkre, utólag derült ki a fizikális baja.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!