Találatok a következő kifejezésre: Mi a pszichológus (155 db)

Mi a különbség a pszichológus és a pszihiáter (lehet nem jól írtam) között? Csak azért kérdem mert érdekel. Lécci ne legyen google a barátod válasz. Még vmi: toom h már volt ilyen kérdés de azért vki nemtud egy kicsit bővebben?

Legjobb válasz: Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között? A pszichológus bölcsészeti diplomát szerez, a pszichiáter orvosi diplomát. Az orvosi diploma utána lehet letenni a pszichiáter szakvizsgát, ezután lehet valaki pszichiáter. A pszichológusok is specializálódhatnak, õk klinikai, tanácsadó, pedagógiai vagy munkapszichológiai szakvizsgát tehetnek. A pszichiáter, mivel orvos, felírhat gyógyszert, a pszichológus nem. A pszichológusok képzésében a lelki folyamatok megismerésén, a pszichiáterekében a testi és lelki folyamatok kölcsönhatásán van a hangsúly.

Mi a különbség a pszichológus és pszichiáter között? A pszichológus bölcsészeti diplomát szerez, a pszichiáter orvosi diplomát. Az orvosi diploma utána lehet letenni a pszichiáter szakvizsgát, ezután lehet valaki pszichiáter. A pszichológusok is specializálódhatnak, õk klinikai, tanácsadó, pedagógiai vagy munkapszichológiai szakvizsgát tehetnek. A pszichiáter, mivel orvos, felírhat gyógyszert, a pszichológus nem. A pszichológusok képzésében a lelki folyamatok megismerésén, a pszichiáterekében a testi és lelki folyamatok kölcsönhatásán van a hangsúly.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! :D
A pszihológus csak beszélget a pácienssel, tanácsot adhat, de nem írhat fel gyógyszert, mert nem orvos. Ha komolyabb a baj, akkor elküldi (már ha rendes), a pszihiáterhez.aki különbözõ vizsgálatokat végez és gyógyszert is írhat fel, ha szükséges.illetve kórházban is kezelheti a beteget. Orvosi egyetem elvégzése után kell szakvizsgát tennie, mielõtt pszihiáterként dolgozhatna.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :D

Klinikai szakpszichológus, pszichológus és pszichiáter. Mi a különbség közöttük?

Legjobb válasz: klinikai szakpszichológus - szakosodott pszichológus pszichológus - viselkedéselemzõ bölcsész pszichiáter - orvos

klinikai szakpszichológus - szakosodott pszichológus pszichológus - viselkedéselemzõ bölcsész pszichiáter - orvos
Egy kimaradt! A pszichoterapeuta, bármelyik lehet a három közül, aki kiképzésben részesült pszichés gyógyításra.

Mi a különbség a pszichiáter és a pszichológus nézetei között?

A pszichológus egyértelműen a beszédre alapozza a terápiát , és a pszichiáter? Teletöm gyógyszerekkel? Õ azt keresi milyen testi dolgok miatt vagyok ilyen? Tehát ő elküld vizsgálatokra? Pár mondatot váltunk és ad pár gyógyszert és ezzel elintézett? Mert itt keresgéltem és szinte csak ez jött le. 14/L

Legjobb válasz: A pszichológus nem orvos. Õ alapból nem is írhat fel gyógyszereket. Különbözõ terápiákkal, beszélgetéssel próbálja megoldani a problémákat. Mondhatjuk az is, hogy õ ált. az "enyhébb" esetekkel foglalkozik. A pszichiáter orvos. Õ is beszélgethet a pácienssel, és szokott is, de õ már gyógyszerekkel is kezel. Na meg õ foglalkozik olyan problémákkal is, amelyekkel a pszichológus nem tudna mit kezdeni. Pl. egy skizofrénnel nem hiszem, hogy sokra jut egy pszichológus.

A pszichológus nem orvos. Õ alapból nem is írhat fel gyógyszereket. Különbözõ terápiákkal, beszélgetéssel próbálja megoldani a problémákat. Mondhatjuk az is, hogy õ ált. az "enyhébb" esetekkel foglalkozik. A pszichiáter orvos. Õ is beszélgethet a pácienssel, és szokott is, de õ már gyógyszerekkel is kezel. Na meg õ foglalkozik olyan problémákkal is, amelyekkel a pszichológus nem tudna mit kezdeni. Pl. egy skizofrénnel nem hiszem, hogy sokra jut egy pszichológus.
A kérdező hozzászólása: akkor nem érdemes pszichiáterhez menni?
Igen, a pszichiáter orvos. És nincs idõ a beteggel annyit beszélgetni, amennyi kellene, ezért (is)csak tömi a gyógyszereket (van amire kell gyógyyszer, de a beszélgetést semmivel nem lehet kiváltani). Ez nem oldja meg a betegséget, csak olyan, mintha egy furkósbottal jól fejbe vágnának, és nem lesz olyan hibás gondolatod. Hogy semmilyen sem lesz, az már nem érdekes. Egy jó(csak a jó!) pszichológus rávezet a beszélgetések alatt, hogy oldja meg saját maga az ember a problémáit. Nem oldja meg helyette, mert az olyan mintha aki járni tanulna, mankót kapna és azzal járna.
A kérdező hozzászólása: #3 : és azt szabad megkérdezni akkor hány éves voltál? vagy most mennyi vagy?
A kérdező hozzászólása: Hát pszichológus nem vált be ezért kellek pszichiáterhez menni , nem szeretnék de úgymond muszáj .
Nem, ebbõl a szempontból nincs különbség., egyik sem ridegebb a másiknál. A különbség a kezelés módjában van, a pszichiáter ebbõl a szempontból többet "nyújthat" a betegnek.
Gondolom ez emberfüggõ. Valószínûleg van olyan pszichiáter, aki kdves, beszélget veled, de van olyan is, aki 2 perc alatt felír egy gyógyszert és mehetsz. Egyébként szerintem a probléma jellegétõl függ, hogy hova érdemes fordulni. Szervi problémával (pl. a fentebb említett skizofréniával) pszichiáterhez kell menni. Viszont ha mondjuk úgy érzed, hogy van egy enyhe depressziód, azt meg lehet próbálni inkább pszichológussal kezeltetni. Aztán ha õ nem jut eredményre, akkor jöhet a pszichiáter meg a gyógyszerek. Milyen problémád van, ami miatt ezen gondolkodsz?
Én jártam pszichiátriára, és egy nagyon kedves, aranyos nõ volt az orvos. Beszélgettünk, elmondhatsz neki bármit, és igen, írt fel gyógyszert is. De csak annyiban más, hogy õ arra is rájön, ha agyilag van problémád, amit lehet gyógyszeresen kezelni.
A kérdező hozzászólása: Igen tudom, hogy a pszichológus nem írhat gyógyszert de nagyon mÁs a 2? Én a pszichiátereket mindig ridegebbnek képzeltem el és eléggé tartok tõlük..
Nem úgy van, hogy "ha a pszichológus nem tud segíteni, akkor pszichiáterhez kell fordulni". Skizofréneket is kezelhetnek pszichológusok, nem kizárólag pszichiátriai esetek. Vannak például a klinikai szakpszichológusok, akik a személyiségzavarosokat kezelik, tehát ez nem annyira fekete vagy fehér, mindig az aktuális terapeuta dönti el, hogy van-e szükség pszichiátriai kezelésre vagy õ is meg tudja gyógyítani a páciens terápiák alkalmával. Kérdezõ: nem neked kell azon gondolkoznod, hogy vajon el kell-e menned pszichiáterhez, ha jársz pszichológushoz, légy türelmes, nincs gyógyulás egyik napról a másikra, ha a terapeuta úgy gondolja, hogy gyógyszerekre van szükséged, továbbküld egy pszichiáterhez, akik nem ridegebbek, mint a pszichológusok, csak általában kórházakra asszociálunk és nem egy meleg szobára kanapéval, ettõl még valószínûleg ugyanolyan kedvesek és törõdõek, akik a javadat akarják.


Mi a különbség a Pszichiáter és a Pszichológus között? És ha depressziós ill. pánikbetegségem van melyikhez kell fordulnom?

Legjobb válasz: A pszichiáter egy orvos, aki az emberi viselkedés, észlelés, érzelmek (stb.) zavarait orvosi, vagyis fizológiai alapon vizsgálja és kezeli. A pszichiáter tehát általános orvos, vagyis orvostudományi egyetemen diplomát szerzett személy, aki utána letette a pszichiátriai szakvizsgát is. A pszichológus egy bölcsész, aki az emberi viselkedés, észlelés, érzelmek (stb.) zavarait "bölcsészként" (vagyis a humán tudományok módszereivel) viszgálja és kezeli. A pszichológus tehát bölcsész-, illetve pszichológus szakon szerzett diplomát.

A pszichiáter egy orvos, aki az emberi viselkedés, észlelés, érzelmek (stb.) zavarait orvosi, vagyis fizológiai alapon vizsgálja és kezeli. A pszichiáter tehát általános orvos, vagyis orvostudományi egyetemen diplomát szerzett személy, aki utána letette a pszichiátriai szakvizsgát is. A pszichológus egy bölcsész, aki az emberi viselkedés, észlelés, érzelmek (stb.) zavarait "bölcsészként" (vagyis a humán tudományok módszereivel) viszgálja és kezeli. A pszichológus tehát bölcsész-, illetve pszichológus szakon szerzett diplomát.
További különbség, hogy a pszichiáter gyógyszereket is felírhat. Sok pszichiáter viszont fõleg gyógyszereket ír fel. A pszichológus meg beszélget veled, és úgy gyógyít. A hasonlóság közöttük, hogy mind a kettõt kis p-vel írják, mert köznevek. Depresszióval bármelyikhez fordulhatsz, illetve a háziorvosodhoz is, aki majd elirányít a megfelelõ helyre, és még az is lehet, hogy tud neked ingyenes megoldást (TB-re).
13:18-nak: A Xanax nem antidepresszáns! A kédezõnek: rendes esetben a pszichiáter is pszichoterápiával kezdi, gyógyszert csak akkor ír, ha más már nem segít (vagy ha a beteg kifejezetten erõlteti). Ajánlott azonban a gyógyszerszedést egy gyógynövénnyel, az orbáncfûvel kezdeni. Ez sokaknak segít. Orbáncfû-kivonat kapszulás és tablettás formában is kapható. Orbáncfû-teával ne kísérletezzünk!
16:58-nak Itt olvashatsz bõvebben a Xanax és sok más antidepresszáns hatóanyagának a hosszú távú mellékhatásairól (a cikk angol). http://en.wikipedia.org/wiki/Long_term_effects_of_benzodiaze..
Én 12 voltam amikor elõször gyógyszereztek. Ne menj pszihiáterhez. Semmiképp se ott kezdd!
13:17 Na és milyen hosszútávú durva mellékhatásai vannak? Semmilyenek. Rövidtávú mellékhatásai vannak, amik elmúlnak vagy enyhülnek, valamint olyanok, amit már eleve az ELEJÉTÕL kezdve nem fog tolerálni a beteg. Ha a róluk való nehéz leállásra gondoltál, az nem mellékhatás, hanem függõség maximum. Annyira, amennyire pl egy magas vérnyomásos függ a gyógyszereitõl, sõt kevésbé. Elõbbieket ugyanis el lehet hagyni, utóbbit tényleg soha.
A pszichiáter 14 évesen is gyógyszerezhet, és egyébként meg is teszi, ha indokoltnak látja. Jól tetted, hogy foglalkozni kezdtél a kérdéssel, mert van segítség, tehát mindenképpen fordulj orvoshoz vagy pszichológushoz! 14 évesen ingyen is megkaphatod a terápiát, az orvosod tud ebben segíteni.
A kérdező hozzászólása: 14 éves vagyok nem hiszem, hogy gyógyszerekkel kezelnének. Ha bár kitudja semmi kedvem gyógyszereket bevenni, mert azoktól nagyon eltompulnék..
Szia! Ha komolyan úgy gondolod/tudod, hogy ilyen problémád van, és akut a helyzet, akkor fordulj pszichiáterhez. Õ megvizsgál és valószínûleg fog neked gyógyszert/gyógyszereket felírni. Ezektõl átmenetileg jobban fogod magad érezni. A hangsúly az átmenetiségen van: ezek a gyógyszerek csak tünetileg kezelik a problémát, de meg nem oldják - nem beszélve arról, hogy hosszútávon nagyon durva fizikai és pszichés mellékhatásaik vannak. "Drogok", mondhatni. A gyógyuláshoz vezetõ út következõ lépése jó esetben a pszichoterápia. Itt jön képbe a pszichológus: õ a "beszélgetõs" szakember, akivel majd tényleg elindulsz abba az irányba, hogy a gyógyszereket letéve meggyógyulj ebbõl a betegségbõl.
Minden pszichiátriai gyógyszer azon tüneteket okozza mellékhatásaként erõsebben mint amire adták, persze sok eredeti tüneten túl mások is megjelenek. Súlyos idegrendszeri, súlyos vérképzõszervi, súlyos látószervi és más súlyos tünetek egyikét vagy inkább többet biztos okoz a tartós szedésük ezt orvosik sem titkolják.

Mit csinál a pszichológus, pszichiáter? Mire képes egy dilidoki? Mondja el nekem valaki miért és mire jó a dilidoki és mit csinál?

Tegyük fel valakinek problémája van(nekem is),de lehet akárki és elmegy egyilyen vészmadárhoz.

Legjobb válasz: A pszichológus nem arra való, hogy megoldja helyetted a problémáidat, hanem, hogy rávezessen téged a helyes megoldásra. Sok embernek segít, akik fogékonyak, és magukban próbálnak rendet tenni. Akik másokban, másban keresik a saját gondjuk gyökerét, azoknak a pszichológus nem tud segíteni.

A kérdező hozzászólása: 10:44 Tudod, lehet, hogy te jó dilidoki lennél, de ezeket kpzik tömegesen és az mellékes, hogy emberilg alkalmas-e a feledatra.De a papírt megkapja. Ez a baj, hogy tanácsot nem adnak pegig lehet arra lenne szükség. Sajnos a probléma nem oldódik meg attól, hogy beszélek/lünk róla.
A pszichológus nem arra való, hogy megoldja helyetted a problémáidat, hanem, hogy rávezessen téged a helyes megoldásra. Sok embernek segít, akik fogékonyak, és magukban próbálnak rendet tenni. Akik másokban, másban keresik a saját gondjuk gyökerét, azoknak a pszichológus nem tud segíteni.
Akkor másikat kell keresned. A pszichológus vezetõ. Lelki szakértõ, tanácsadó, errõl tanult az egyetemen. A pszichiáter orvos. Gyógyítja az idegi betegségeket. Az életedet csak te magad élheted. Ha lelki vezetõre van szükséged, akkor lelkészhez fordulj! Ha a saját utadat keresed, akkor tanulj jógázni! Az én fiamnak és osztálytársainak sokat segített a pszichológus. Hamarabb kikeveredtek a kamaszkori panaszokból. Meg nem lett öngyilkos, amit én élre sem vettem, csak utólag mesélték. A barátnõméket viszont csak lenyúlta a családterapeuta. Legalább félmilliót nála hagytak, és húzta csak ...
"Az írásom kritizálása nélkül fejtse ki nekem valaki, hogy azok a félnótások, hogy tudnak segíteni az embereknek. " 'mer?? csak te kritizálhatod a világot, vagy mi? nyilván az emberek csak passzióból hordják oda a pénzüket. A pszichológus nem beszélhet, csak vezethet téged a kérdéseivel, mert magadnak kell megoldanod a problémát. A lelki vezetõ beszélhet, s te meg kussban vagy. Keress ilyet!
jesszus te ténylegbeteg vagy
Sajnos a nincs olyan gomb amit megnyomnak és meggyógyulsz, sem olyan gyógyszer amit beveszel és megvan oldva a probléma. Dolgozni kell érte. Én azt gondolom rá kellene jönni, hogy mi a problémád neve. Ezt valószínûleg megtudja mondani bármelyik pszichológus. Ha már tudod mi a bajod, akkor keresned kellene egy olyan szakembert akinek ez a szakterülete, specialitása. Valószínûleg nem te leszel az elsõ páciense aki ilyen gonddal küszködik, láthatott már ilyet minden stádiumban, és tudja, hogy mikor mivel tud helyre rázni, segíteni. Mindenképp olyan dokit keress, aki számodra hiteles, és akiben bízol.
Neked csak jót tenne. De elõbb egy nyelvtan-tanár. Pszichológushoz járni kellemes dolog. Ennyit a fodrász is elkér, még többet is.A masszõr is.
Tudod, kétféle ember van, az egyik, akin tud segíteni egy pszichológus, és a másik, aki nem hagyja magát, hogy segítenek neki. Én még sosem voltam pszichológusnál, de elismerem ennek a szakmának a fontosságát! A pszichiáter inkább orvos, kórházi esetekkel foglalkozik (pld. skizofrének, stb.) akik nem választhatják meg, hogy menjenek-e, hanem õket (többnyire) beviszik.. A pszichiátria kórház. A pszichológusnál pedig egyéni elbeshzélgetés van, magad döntöd el, hogy elmész-e hozzá. Én nem vagyok egyik sem, de a barátaim "lelki szemetesládája" vagyok már évtizedek óta... Kicsit hasonló. Én sem adok nekik tanácsot, de meghallgatom õket, néha elmondom a saját véleményemet, aztán döntsenek õk! A pszichológus NEM IS ADHAT semmilyen konkrét tanácsot a páciensnek, hanem rávezheti a páciensét arra, hogy õ maga jöjjön rá, mit kell csinálnia az adott problémával. Volt régen egy népmese: Beteg volt a juhász (lelkibeteg). Egy bölcs varázsló azt mondta neki, menjen ki az erdõbe, ásson egy gödröt, és kiabálja bele háromszor teli torokból a problémáját, és temesse be a gödröt, és meg fog gyógyulni. A juhász így is tett, és meggyógyult. A pszichiáter is valami ilyesmi... elmondod valakinek, és máris megkönnyebbülsz. Jah, hogy fizetni kell? Hát igen, nem mindenkinek van a családban-baráti körben "képzetlen magánpszichológusa" :)
Neked mi bajod? Nincs pénzed, vagy mi?
Ezért nem tekintem a pszichológiát tudománynak.
"Olyanmeg nics, hogy mindíg szart fogok ki" Így van. Nem biztos hogy bennük van a hiba.
Nem jó helyre mentél, Tanácsot a tanácsadó ad. Menj a paphoz, vagy életvezetési tanácsadóhoz! Vagy amilyen területen tanácsot vársz! Önbizalom? Vannak tréningek. Párkapcsolat? Párkapcsolati tanfolyamra íratkozz be! Sikeresnek szeretnéd érezni magad? Érj el sikereket, az meg fogja hozni.Minden képpen küszködni, tanulni kell! Mindegy, hoyg fodrász, pszichológus, jós, vagy szerelõ. Ötezer alatt nemigen van szolgáltatói órabér. Talán a masszázs még olcsóbb. Viszont csak húsz perc. A mosógépszerelõ 10 percért kért ennyit, s én sem lettem okosabb. Az önbizalmam se nõtt! Nem muszáj neked pszichológushoz menni. Én fogorvoshoz járok. Ott tíz perc tízezer. Viszont nem is maradnék tovább szívesen. Mi a te problémád PONTOSAN? Vagy mik a problémáid? Lehet, hogy a sport tényleg megoldaná valamelyiket. H akarod. Na? Mik azok a problémák?
Arra nem gondoltál, hogy a dokinak ebben a szerepben kell maradnia? - Nem lehet még érdeklõdõbb, nem bizalmaskodhat, nem futhat utánad. Mint egy taxisnak, vagy rendõrnek, megvan a szerepköre, amit reggel amikor kezd fel kell venni, és abban kell maradni egész nap. Egy orvos nem alakíthat ki barátságot a betegével, segítenie kell, és tovább engedni.
a 10:44-es vagyok. Akkor te nem a megfelelõ dokihoz jársz, ha nem vezet semmire... Tanácsot tényleg nem adhat, sõt, az tiltott is!!! Szerintem lehet, hogy nem vagy nyitott a probléma megoldására, valahol a tudatalattid tudná a megoldást, de nem mered, vagy nem akarod megtenni, pedig én biztos vagyok benne, hogy tudod, mit kéne tenned!!! Na ez a gáz... Szóval ilyenkor kéne a pszichológus, aki legalább 8-10 alkalommal rá tudjon vezetni arra, hogy TE MIT AKARSZ!! Ha nem ez van, akkor válts... Sajnálom, de akkor nem jóhoz jársz.
A kérdező hozzászólása: A 10:39 -es "félnótásnak" Én jóhisemûen mentem, nyitottan és nem kaptam semit a legtöbbtõl a lekezelésen kívül. Lehet, hogy te különc vagy.A ritka kivétel, ami erõsítia szabályt. Nálam senki semmire sem világított rá. egészséges vgayok, de vannak problémáim és nem tudom, hogy oldjam meg már évek óta. és sok fakad az önbecsülés és önbilzalom hiányából. De akiknél voltm nem mondtak semmit. Az egyik tényleg rendes és szimpatikus volt, egyzser találkoztunk, mert többször nem mehettem hozzá, így is ismereõsének tett szívessget, hogy fogadott, azt mondta mennyek kondoterembe. A legutóbi teszten meg közölte velema nõ, hogy minden rendben. Én gondoltam, hogy maj ott megértem mi miért van de nem segítettek. Kérdezte, hogy van-e barátnõm( ekkor 19 éves lehettem) Mondtam, hogy nincs. Erre õ-Miért , ha meglátsz az utcán egy kiscsjat nemakarod megmarkolni a melllét?? Ilyen rávilágításra gondolsz?? Tudom, hogy kívülálló másképp nézi, de nekem nemsegítettek, nemnéztek másképp.Én vártam, de nemkaptam semmit. Én elvesztem. A pénz meg akkoris sok azért, hogy azt mondja ez szerintem szért van. Dolgozzon meg a lé-ért.Három szóval ne intézze el. Annó smmiféle ellenérzés enm volt bennem.n kezdeményeztem, mert azthittem segíteni fogknak. Nem tudom mit csinálka, mert nekem kevés ha beszélek ról, kevés ha tanácsot kapok mit csináljak.Cselekvõ képtelen vagyok. Szerinte mi legy?? Más aspaûektusok! ez az!!! ezért mentem. Errõl már olvastam, hog a doki rávilágított arra, hogy nézz más szögbõl az életét és rávilágította, hogy akkor neki ugyan rossz volt, de megérte bizonyos dolgokból kimaradni, mert most elért valamit. Nekem nem adtam más aspektust!!!!!! Gondoltam rávilágítanak [email protected]
Kedves Kérdezõ, azt fejtsd már ki, hogy 6 év orvosi egyetem és 3 év szakoszodás után, mivel érdemli ki valaki a "félnótás" jelzõt!
Már megbocsáss, de nem dilidoki, és nem félnótások. Sajnos vannak, akiknek el kellene menniük valamelyikükhöz, de nem mennek, mert úgy érzik, hogy ez megbélyegzi õket mások szemében. Ne haragudj, de te, kérdezõ, te is olyan vagy, aki azonnal bolondként kezeli azt, aki elmegy, és ki akar gyógyulni a fóbiájából, vagy a mániás depressziójából.
sok a rossz szakember, de vannak jók is. ha már lettél volna jónál, nem tetted volna fel ezt a kérdést. http://www.pszichostudio.hu/hogyan-valasszunk-terapeutat.php

Mi a különbség a pszichológus és a pszichoterapeuta között?

konkrétan arra lennék kíváncsi hogy például mit tehet meg egyik, amit a másik nem

Legjobb válasz: Mi? Van a pszichológus meg a pszichiáter. Meg van a pszichoterápia. Terápiára mindkettõhöz járhatsz elméletileg, viszont a pszichológus "hatalma" ennyiben ki is merül, addig a pszichiáter írhat fel neked gyógyszereket is, ezzel kiegészítve a terápiát. A szomorú valóság inkább arról szól, hogy a legtöbb pszichiáter maximum 10 percet szán egy betegre, igyekszik minél több embert rászoktatni a nyugtatókra és az antidepresszánsokra, amit évekig szednek, miközben a problémájukkal nem foglalkozik, csak a tüneteket nyomja el ezekkel a tablettákkal. A végén aztán ott áll a páciens, továbbra is pánikbeteg/depressziós/szorongó csak emelett még gyógyszerfüggõ is.

Mi? Van a pszichológus meg a pszichiáter. Meg van a pszichoterápia. Terápiára mindkettõhöz járhatsz elméletileg, viszont a pszichológus "hatalma" ennyiben ki is merül, addig a pszichiáter írhat fel neked gyógyszereket is, ezzel kiegészítve a terápiát. A szomorú valóság inkább arról szól, hogy a legtöbb pszichiáter maximum 10 percet szán egy betegre, igyekszik minél több embert rászoktatni a nyugtatókra és az antidepresszánsokra, amit évekig szednek, miközben a problémájukkal nem foglalkozik, csak a tüneteket nyomja el ezekkel a tablettákkal. A végén aztán ott áll a páciens, továbbra is pánikbeteg/depressziós/szorongó csak emelett még gyógyszerfüggõ is.
A pszichológus egy alap képzettség. Önmagában végezhet konzultációt (1-4 vagy 5 alkalom), kompetenciahatárain belül oktathat, vehet fel teszteket. Klinikus felügyelete mellett végezhet szupportív terápiát (5+ alkalom), aminek a célja a már meglévõ és a klienst segítõ pszichológiai folyamatok megerõsítése. A pszichoterapeuta egy ráépülõ képzés, mind pszichológus, mind pszichiáter szakorvos elvégezheti. Ennek birtokában csinálhat az ember olyan terápiát, ami már nem csak a meglévõ, jól mûködõ folyamatokat erõsíti meg, hanem célzottan lebontja a rosszul mûködõket, és újakat épít a helyére. Ha úgy tetszik, ez a képzettség jogosít fel arra, hogy a személyiséget újraépítõ megközelítést használhass a kezelés során. Persze, van még más különbség is. A pszichoterapeuta képzettséghez klinikai szakpszichológusi képzettség is kell (orvosoknál ugye pszichiáter szakorvosi), ami feljogosít rá, hogy tapasztalt kollégafelügyelete nélkül is végezhessen valaki szupportív terápiát. Ez az ún. alapszichoterápiás ellátás, a terápiához szükséges alapképzettséget itt szerzi meg az ember. Ha valaki szakpszichoterápiát akar végezni (pl. freudi analízis, kognitív terápia, stb.), vagyis egy adott módszerre szeretne specializálódni, akkor azt a módszert meg kell tanulnia. Ezek a szakpszichoterápiák. De a módszereket teljes egészében nem használhatod, amíg nincs meg a pszichoterapeuta végezettséget. Röviden: pszichológus: konzultáció (1-5 beszélgetés) felügyelet nélkül, és szupportív terápia felügyelettel. klinikai szakpszichológus: konzultáció és szupportív terápia felügyelet nélkül (= terapeuta). klinikai szakpszichológus + módszer: az adott módszer (pl. integratív pszichoterápia) elemeinek használata szupportív céllal. klinikai szakpszichológus + módszer + pszichoterapeuta: az adott módszer használata, teljes egészében, szupportív és feltáró (feltárónak hívják a személyiséget direkt átépítõ terápiát) céllal (= pszichoterapeuta).
A szupportív és feltáró terápia között nincsen éles határ, a kettõ leginkább az alkalmazott technikákban különbözik egymástól, pontosabban az alkalmazott szupportív és feltáró technikák számában. Inkább mondhatjuk azt, hogy egy terápia szupportív vagy feltáró hangsúlyú, a tiszta formák ritkák. Onnan talán könnyebb megkülönböztetni õket, hogy a feltáró irány többet foglalkozik a múlttal, a gyerekkorral, és annak megértésével, hogy a múltbeli folyamatok miként hatnak ma is, és hogy ennek fényében min változtasson a kliens. A szupportív irány inkább a jelen körülményekkel, aktualitásokkal dolgozik, és azokkal a folyamatokkal, amik a jelenben okoznak szenvedést, vagy éppen segítik a klienst, ezért megerõsítendõk.
A kérdező hozzászólása: köszönöm szépen!! :)

Van olyan akit már depresszióból illetve pánikbetegségből segített ki pszichológus vagy mi a vélemény érdemes?

Legjobb válasz: En ezelott egy evvel kezdtem pszichologushoz jarni es az elso par "ules" segitett meg kaptam par hasznos tanacsot az ev folyaman.Amugy a pszichiatert nem ajanlom.Nekem sem ajanlottak es rajottem,hogy csak nagyons sulyos esetben jo gyogyszerekhez folyamodni.Lelassitanak pattanasos leszel tole stb.,van amelyiknek az ongyilkossaig hajlam ... DEPRESSZIO a mellekhatas,nagyokat neztem amikor elolvastam a hasznalati utasitasaikat.Mondjuk nekem reszem volt kornyezetvaltasban is ... es inkabb igy oldodtak meg a fobb problemaim,kezdetnek a pszichologus nem rossz,de tenyleg elsosorban magadon kell tudnod segiteni.

En ezelott egy evvel kezdtem pszichologushoz jarni es az elso par "ules" segitett meg kaptam par hasznos tanacsot az ev folyaman.Amugy a pszichiatert nem ajanlom.Nekem sem ajanlottak es rajottem, hogy csak nagyons sulyos esetben jo gyogyszerekhez folyamodni.Lelassitanak pattanasos leszel tole stb., van amelyiknek az ongyilkossaig hajlam ... DEPRESSZIO a mellekhatas, nagyokat neztem amikor elolvastam a hasznalati utasitasaikat.Mondjuk nekem reszem volt kornyezetvaltasban is ... es inkabb igy oldodtak meg a fobb problemaim, kezdetnek a pszichologus nem rossz, de tenyleg elsosorban magadon kell tudnod segiteni.

Ingyenes pszichólogust? Szükségem lenne segitségre de nincs pénzem. Mi a teendő?

Feltettem már ezt a kérdést ma de törölték sajnos igy nemtudtam megnézni. szóval tud vki?

Legjobb válasz: Hány éves vagy? Ha nem múltál még el 18, akkor a Gyermekjóléi Szolgálathoz menj! Ott van pszichológus, ingyenes, és kedves, segítõ szakemberek! Ha elmúltál 18, akkor a háziorvosodtól kérj beutalót az SZTK-s pszochológushoz. Ha netán a háziorvosod faggatózna, miért, nem kell elmondani neki a problémád, elég tömören, pár szóval elintézni, elvégre nem õ lesz a pszichológusod..

na meg ki tudja h a jó barátja ingyen vállalná-e ??
Én is jártam TB-s pszichológushoz, nem pár percet kaptam, hanem szépen be voltam neki írva a naptárába, hogy 14:00-15:00 és alatta a nevem, és ugyan így írt fel mindenkit 1-1 órára, és annyi idõm is volt pontosan. Legjobb, ha a körzeti orvostól kérsz tanácsot, õ tudja, hogy kihez érdemes menni, de nem kötelezõ hozzá fordulni, nagyobb rendelõintézetekben ha nincs is helyileg pont ott pszichológus, de a recepción is meg tudják mondani, hogy hova kell menni. Ott idõpontot kérsz és mehetsz.
Hány éves vagy? Ha nem múltál még el 18, akkor a Gyermekjóléi Szolgálathoz menj! Ott van pszichológus, ingyenes, és kedves, segítõ szakemberek! Ha elmúltál 18, akkor a háziorvosodtól kérj beutalót az SZTK-s pszochológushoz. Ha netán a háziorvosod faggatózna, miért, nem kell elmondani neki a problémád, elég tömören, pár szóval elintézni, elvégre nem õ lesz a pszichológusod..
A kórházakban ingyenes a pszichológus!
sztk ban is lehet próbálkozni, ott is ingyenes
na ez nem egészen így megy elõször is pszichológushoz nem kell beutaló és nem õ az aki az SZTK-ban van , , , , kevered a pszichiáterrel, csakhogy hozzá sem kell beutaló, egyzserûen csak oda mész és annyi, bár sok jót ne várj, az nem fog veled netán egy órát elbeszélgetni, kapsz 1 percet nagyjából a problémádra aztán meg 3 receptet és vége , ennyi
hát sajnos inygenesen nehéz majdnem lehetetlen pszichológust találni, kivéve a lelkisegélyszolgálatokat, próbáld meg ott
Nem jobb egy olyan emberrel megbeszélni a bajaidat, akiben 100%ban megbizol?Ingyenes, és ha ismer, nyilván tanácsot is tud adni...
A kérdező hozzászólása: oké köszi a válaszokat úgytünik egyedül kell feldogoznom nemtudom mennyire fog menni.....
A kérdező hozzászólása: nincs olyan akinek eltudnám mondani sajnos, aki meg lenne annak nemtudok megnyilni nekem idegen elõtt jobban megy fura tudom
Ne menj ingyenes kezelésre! Nem érdekli õket hogy mi van veled valójában, csak a legnagyobb kioktatást kapod. Saját tapasztalat! Volt hogy bele kezdtem egy mondatba, és mielõtt befejeztem volna, gyorsan kiválasztotta az orvos a mondatomból azt a 2 szót, hogy "nem akarok", belevágott a mondatomba, és már mindjárt tartotta az elõadást a gyengeségeimrõl. Hol ott az lett volna a mondat, hogy: és hogyha nem akarok megfelelni azoknak a személyeknek, hanem csak azoknak, akik fontosak számomra....(vmi hasonló). Majd olyan dolgokat, tulajdonságokat mondott el rólam amiket magamtól is tudtam... Hol ott valójában azért jöttem el hozzá, hogy segítse a problémáim megoldásához vezetõ utat megmutatni! Erre egy sokkal jobb orvost találtam, aki viszont pénzért volt hajlandó segíteni (nem nagy összeg 3000Ft-ért alkalmanként). Úgy érzem többet tudott segíteni rajtam, és megértõbben kezelt!
Most azért, mert van egy darab rossz tapasztalatod, nem kéne leírni az összes TB-s pszichológust szerintem.
Összeset nem is! De 90%-ukat biztos akiket a pénz hajt, és nem az hogy segítsenek másokon! Gondolj bele, hogy amíg a TB-s pszichológusnak a "koszos orvosi bérért"(ami szerintem egyébként bõven túl van fizetve) kell hallgatnia a nyaf-nyaf szöveget a saját munkaidejében, pontosan tudja, hogy más u.ezt a szöveget akár több 10000 Ft-ért csinálja! Szerinted, melyiket érdekli jobban a problémád? Amikor ott voltam ennél az orvosnál, és arról beszélt, hogy ezért szeretne pénzt kérni, akkor minthogyha azt közölte volna velem, hogy hát barátom vagy fizetsz, vagy ugyanúgy leszarlak mint az elõtted lévõ! Ha neked SZTK-s rendelésen volt jó tapasztalatod akkor bocsi! El tudom képzelni, hogy van aki azért szívbõl csinálja, csak ritka!
Hívd fel a városod családsegítõ szervezetét, ott lehet, h lesz ingyenes. Gyõrben van.

Belezugtam a pszichologusomba és nem tudom mit csináljak. Elmondjam neki vagy nem? Miert lehet ez? Hogy próbálkozzam?

Hallottam, hogy van ennek valami miertje de a neten sem találok err?l semmit. csak hallottam hogy gyakori dolog. meg azt is hogy kiokositják ?ket hogy hogy kezeljenek egy ilyen helyzetet mire számithatok?

Legjobb válasz: Hát, szerintem azért, mert a pszichológusod az a személy, aki (szakmájából adódóan) feltétel nélkül elfogad, feltárhatod neki a problémáidat, és értõfigyelem a válasz, ez pedig elég szokatlan manapság, és az érzése egy ilyen mértékû elfogadásnak az, hogy "szerelmes" leszel. A pszichológusodat biztosan kiokosították, persze és szerintem meg sem fog lepõdni, meg lekezelni vagy kiröhögni.

Hát, szerintem azért, mert a pszichológusod az a személy, aki (szakmájából adódóan) feltétel nélkül elfogad, feltárhatod neki a problémáidat, és értõfigyelem a válasz, ez pedig elég szokatlan manapság, és az érzése egy ilyen mértékû elfogadásnak az, hogy "szerelmes" leszel. A pszichológusodat biztosan kiokosították, persze és szerintem meg sem fog lepõdni, meg lekezelni vagy kiröhögni.
Szia! igen, (ha jol tudom) oktatjàk az ilyet orvosi ( és gondolom pszicho) karokon is, azaz hogy hogyan kezeljék ezeket a helyzeteket. Azt hiszem, ha pszichologus, ràjon o magàtol is hogy valami nem stimmel. Van egyébként egy olyan pszichologiai korkép, amelyet erotomàniànak neveznek, mikoris egy adott személy abban a téveszmében él, hogy egy nàla magasabb szociàlis, intellektuàlis stàtuszu személlyel szerelmesek egymàsba, nagyon gyakori az orvos-beteg kapcsolatokban!! Nem lehet, hogy ezt a " szerelmet" osszetéveszted a hàlàval, azzal a tudattal, hogy teljes betekintést engedtél az életedbe?
A kérdező hozzászólása: Igazábol ez részemrõl erotikus vonzalommal kezdõdött, ezert nem hiszem hogy errõl lenne szo. Nem hiszem azt hogy õ is érez irántam valamit, de szeretném elcsábitani. Ugy tudom single. Az idõk folyamán belezugtam. És minden vágyam hogy legyen köztünk valami akár komoly akár egyszeri alkalom csak valami csak egy erintes csók..
Hány éves vagy?? lehet hogy ha elmondanád neki akkor könyebb lenne.. Talán te is bejössz neki, bár általába a psichológusok nem tásras lények..
A kérdező hozzászólása: 27 vagyok. félek elmondani félek a reakciojátol hogy érted hogy õk nem társas lények?
Ne mondd el neki, idõvel el fog múlni. Voltam hasonló helyzetben, azt hiszem arról volt szó amit az elsõ írt. Hogy õ volt az aki mindig meghallgatott, úgy éreztem tényleg törõdik velem stb. Ezzel a mondattal árultad el magad, itt a kulcs: "És minden vágyam hogy legyen köztünk valami akár komoly akár egyszeri alkalom csak valami csak egy erintes csók.." Igazából nem vagy belé szerelmes, szerintem ne tárulkozz ki neki. Valószínûleg sejti a dolgot, vagyis ha jó pszichológus akkor biztosan. Ha akarja viszonozni fogja, szóval nem kell kimondanod. Véleményem szerint hagyd az egészet.
Most látom, hogy 1 éves kérdés?! Miért emelted ki megint aktuális a probléma?
A kérdező hozzászólása: aktuális..még mindig azóta tart ez a reménytelen szerelem már nem tudom mit tegyek...
nem tudom, meg e oldódott már, de arra gondoltam, mi lenne ha célozgatni próbálnál.. csak le esik neki ha eddig nem történt meg. szerintem nem nagyon tudna mit mondani, zavarban lenne valószínûleg, mosolyogna, de nem hiszem hogy a pszichológusod jó ötletnek tartaná a szerelmi viszonyt, fõleg hogy kezelésre jársz hozzá. egyébként én is járok pszichológushoz, és 10évvel idõsebb nálam, és én is eléggé belezugtam, de én 15 éves lány vagyok, és hát nem tudom, szerintem észrevette rajtam, látom rajta csak nem akarja mondani szerintem :D Tina

Mit érdemes tudni a pszichológus szakmáról?

Mennyire nehéz elhelyezkedni vele az országban? Mennyire változatos, vagy hamar belefásul az ember? Körül-belül mennyi a keresete egy pszichológusnak? Érdemes lenne ilyen irányban továbbtanulnom? A válaszokat el?re is köszönöm!

Legjobb válasz: Mo-n nem igazán van rá kereslet. Itt csak kevesen járnak pszichológushoz.

Mo-n nem igazán van rá kereslet. Itt csak kevesen járnak pszichológushoz.
Nekem is voltam ilyen jellegû terveim, de lebeszéltek róla, mert majd késõbb neked is kell egy:D


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!