Találatok a következő kifejezésre: Mi a polgárin, kell (10 db)

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mik a polgári szakok? és azokra nem kell fizikai alkalmasság?

Legjobb válasz: HHK-n biztonság- és védelempolitikai, védelmi igazgatási. KTK-n igazgatásszervezõ RTK-n rendészeti igazgatási-biztonsági szakirány, rendészeti igazgatási-migrációs szakirány. Ezekre nem kell alkalmassági vizsgálat

HHK-n biztonság- és védelempolitikai, védelmi igazgatási. KTK-n igazgatásszervezõ RTK-n rendészeti igazgatási-biztonsági szakirány, rendészeti igazgatási-migrációs szakirány. Ezekre nem kell alkalmassági vizsgálat

Emelt szintű történelem szóbeli A Polgári-alkotmányos viszonyok kialakulása Magyarországon 1848-1918 között című tételbe kell írni a Bach korszakról, Provizóriumról? Mit jelent az, hoy Haynau rémuralma után polgári kormányzást vezettek be?

emelt szintű történelem érettségi szóbeli alkotmányos viszonyok Magyarországon polgári kormányzás Haynau

Legjobb válasz: sok sikert, ha emeltezel és ezt nem tudod...

sok sikert, ha emeltezel és ezt nem tudod...
igen! ezek mind kellenek. azt jelenti hogy megkezdõdött a polgári átalakulás és a modernizáció.
Még jó hogy kell
A Haynau uralma katonai diktatúra volt(!) vésztörvényszékkel, spiclikkel(kémek)
A Kiegyezést meg nagyon részletesen kell

A polgári esküvőhőz mit kell elintézni?

az anyakönyv személyi és lakcímkártya kell mindkettönknek meg elvileg 15000ft amiért összeadnak.szeptemberben szeretnénk összekötni papíron is az életünket de nem tudom még kell e más? pl.:n?nek egy sima elegáns kosztüm elég nem kell mennyasszonyi ruha?

Legjobb válasz: Minimum 30 nappal a házasságkötés elõtt be kell jelentkezni. Kérnek születési anyakönyvi kivonatot. Van ahol családi állapotot igazoló okiratot is. Magáért az esketésért nem kérhenének semmit, azaz elmáletileg ha csak 2 tanu van, nem kértek termet, sem semmi mást, akkor ingyenes lenne. Viszont van ahol ezért 3000 forintot be kell fizetned a bejelentkezéskor. Ha bármit kérsz, vagy nem 2 tanús, akkor már fizetni kell, hogy mennyit, az helyenként változó. Nem kell sem menyasszonyi ruha, sem gyûrû, sem csokor. Abban mész férjhez, amiben akarsz. Ha nem rendeztek lakodalmat, bõven elég egy kosztüm, vagy egy szép ruha.

Minimum 30 nappal a házasságkötés elõtt be kell jelentkezni. Kérnek születési anyakönyvi kivonatot. Van ahol családi állapotot igazoló okiratot is. Magáért az esketésért nem kérhenének semmit, azaz elmáletileg ha csak 2 tanu van, nem kértek termet, sem semmi mást, akkor ingyenes lenne. Viszont van ahol ezért 3000 forintot be kell fizetned a bejelentkezéskor. Ha bármit kérsz, vagy nem 2 tanús, akkor már fizetni kell, hogy mennyit, az helyenként változó. Nem kell sem menyasszonyi ruha, sem gyûrû, sem csokor. Abban mész férjhez, amiben akarsz. Ha nem rendeztek lakodalmat, bõven elég egy kosztüm, vagy egy szép ruha.
Anyámék papucsban-strandruhában/rövidnadrágban esküdtek. Mivel akkor értek haza a nyaralásból. Két barátjuk jött tanúnak, vicces lehetett, mert õk odamentek öltönyben :) (sajnos én akkor még épp csak totyogtam, pedig megnéztem volna) Lényeg, hogy ruhában semmilyen megkötés nincs, a fehér ruha, fátyol stb. a násznépnek van, nem az esküvésnek :) A legfontosabb eleme az egésznek két határozott és õszinte igen, a többi csak sallang :)
Kérhetsz plusz szolgáltatásokat, máskülönben nagyon gyors lesz az egész. Két IGEN kb. pár perc. Ha igazán hangulatosra szeretnéd, kérheted a kedvenc romantikus versedet elszavaltatni, éneket, kedvenc zenédet, fuvolát, stb., ezek feldobják és romantikussá teszik az egészet. Persze pénzbe kerülnek, de szerintem megéri.
Nem kell más, még gyûrû sem és olyan ruhában mész amilyenben akarsz. Azért 2 tanut érdemes szerezni, ha nincs akkor ott kell nekiállni keresgélni (ha munkanap akkor elvállalják az alkalmazottak, de hétvégén nincsott szinte senki) és természetesen elõre be kell jelentenetek, idõpontot kérni
Azt nézzétek meg, hogy mennyivel elõbb kell bejelentkezni, mert van valami kötelezõ minimum határidõ.
A kérdező hozzászólása: hát a polgárin ott lesz a két tanú meg a szüleink külön szolgáltatást nem kértünk és így 15 000ft lesz plusz nekem az okiratok újracsináltatása.akkor nem tudom mire kérnek el pénzt
Ha a 2 tanun kívül más is ott van, akkor már többet kérnek. Állítólag azt már nem lehet az anyakönyvezetõ irodájában "megejteni", hanem ki kell bérelni a kis termet. Jó kis lenyúlás ez is.
A kérdező hozzászólása: igen? de ezt nem emlitettem még aa nõnek akitõl kérdeztem.akkor a kedves szülõk kint fognak várni.köszönöm mindenki válaszát


Mi a szokás polgárin, kell meghívó? A milyen ruhában szokás lenni a menyasszonynak illetve a vőlegénynek?

A párommal eljegyeztük egymást 2007. májusában és 2008 májusra terveztük a polgári házasságkötést. A polgárira családtagokat (szül?ket és testvéreiket illetve testvérem) hívnánk meg.

Legjobb válasz: Nekünk a férjem kapott egy új öltönyt meg szép fehér inget. Én pedig egy csodaszép acélkék selyemkosztümöt varrattam, ami azóta is megvan. Mindig mikor felveszem az jut eszembe, milyen boldog voltam azon a napon mikor a férjemé lettem :)

Nekünk a férjem kapott egy új öltönyt meg szép fehér inget. Én pedig egy csodaszép acélkék selyemkosztümöt varrattam, ami azóta is megvan. Mindig mikor felveszem az jut eszembe, milyen boldog voltam azon a napon mikor a férjemé lettem :)
Kellene, legalábbis szokás, hogy valami emlék is maradjon. Nem kötelezõ a menyasszonyi ruha, de azét igazából csak egyszer megy férjhez az ember. Legyetek csinosak! És sok boldogságot!
bejelentkeztetek már? mert a házaságkötßés elött 3 hónappal be kell jelentkezni. ez kötelezö ha csak nincs ismerösötök a polgármesteri hivatalban. a´múgy kell meghívó. ha többen lesznek mint plussz ketten minden képpen, de ha nem akartok költeni rá ti is vehettek szép papírt és kinyomtatjátok. a ruha pedig alkalomhoz illö ahogy mondják ami azt jelenti hogy csinos.
:DDD ilyet nem tudni, egyébként a polgári esküvön aki vezeti az esküvöt elmondt mindent , rendes menyaszonyi ruha , de üneplõ is elvárható a nõknél. A férfinál öltöny , szmoking , de ami mind ketõnek kötelezõ a fekete fehér ha nincs keret menyaszonyi ruhára.

Polgári esküvőt is meg kell tartani a templomi mellet? Ott pontosan mit kell csinálni? Fizetni kell érte?

Legjobb válasz: Mgyarországon nem érvényes a csak templomi esküvõ. Több felekezet nem is hajlandó rá, amíg meg nincs a polgári. ha jól tudom, csak a római katolikus egyház enged ebben a kérdésben. A polgári házasságkötés ingyenes. nagykorúnak és cselekvõképesnek kell lenni. kell hozzá szeméiy igazolvány és lakcímkártya, ezzel és a pároddal kell bejelentkezni bármelyik anyakönyvvezetõnél az országban. Nála fogtok házasságot kötni, másnál nem lehet, csak ahol bejelentkezel. Leghamarabb egy hónap múlvára kaphattok idõpontot. És ismétlem: a házasságkötés ingyenes. Pénzt terembérletért, virágért, zenéért stb kérhetnek, azaz a ceremóniáért.

Persze hogy lehet templomit polgári nélkül, csupáncsak papíron nem lesznek házasok.... A katolikus egyház meg nem "mindenható", ha ott esküdnek (és nincs polgári) az sem számít papíron -az állam felé- házasságnak!
Mgyarországon nem érvényes a csak templomi esküvõ. Több felekezet nem is hajlandó rá, amíg meg nincs a polgári. ha jól tudom, csak a római katolikus egyház enged ebben a kérdésben. A polgári házasságkötés ingyenes. nagykorúnak és cselekvõképesnek kell lenni. kell hozzá szeméiy igazolvány és lakcímkártya, ezzel és a pároddal kell bejelentkezni bármelyik anyakönyvvezetõnél az országban. Nála fogtok házasságot kötni, másnál nem lehet, csak ahol bejelentkezel. Leghamarabb egy hónap múlvára kaphattok idõpontot. És ismétlem: a házasságkötés ingyenes. Pénzt terembérletért, virágért, zenéért stb kérhetnek, azaz a ceremóniáért.
Ma Magyarországon csak akkor érvényes a házasság ha anyakönyveztetõ elõtt mondjátok ki az igent. Vagyis van polgári esküvõ... ez nem kerül semmibe és hasonló a templomihoz. Ha nem akarjátok nagy plénum elõtt, mert a templomi fontosabb lehet úgy is, ohgy ott csak a tanúk vannak ott meg ti, aztán a templomin az egész násznép.
Szia! A polgári a törvényes. Templomit nemigen csinálnak polgári nélkül, ált. így is van a sorrend, hogy polgári majd templomi. A polgári ingyenes alapjáraton, de ugye azért kell egy kis zene, egy kis ez meg az, az pénzbe kerül. Olyat már hallottam hogy megrendezték a polgárit majd rá 2-3 héttel a templomit.
Miskolcon volt egy pénteki napon a polgárink 12 vendéggel, szombaton az egyházi 70-nel. A polgárit ingyenesen kértük és kaptuk. Mivel az anyakönyvet a díszterembõl az irodába kivinni nem lehet, a díszteremben adtak minket össze. Az anyakönyvvezetõ ugyanúgy szépen felöltözött, volt virág az asztalon, hangulatos zene ment magnóról. Épp csak beszéd meg pezsgõ nem volt, de nem is hiányzott. (Megvolt másnap.) Gyönyörû szertartás volt 15 percben, teljesen ingyen.
nem alternatívája egyik a másiknak.
Azért ez az ingyenes polgári sem pont így van... 2 tanúval ingyenes, vendégekkel már nem (lásd terembérlet). Azt meg már írták, hogy minden másért is fizetni kell: zene, pezsgõ. Lehet templomi polgári nélkül (tévedés, hogy nem!), csak az állam elõtt az nem érvényes házasság, vagyis továbbra is egyedülállónak számítanátok törvény szerint, és névváltoztatás sincs.
A polgári esküvõt nem KELL megcsinálni, csak ha azt szeretnétek, hogy a polgári életbenházastársaknak legyetek nyilvánítva. Az egyházit sem KELL, csak ha azt szeretnétek, hogy a ti vallásotok szerint isten elõtt nyilvánítsátok ki az összetartozásotokat. Más kérdés, hogy egyes egyházak az egyházi esküvõ feltételéül elõírják, hogy meglegyen a polgári.
Nekünk falun volt az esküvõnk. Külsõ helyszinen volt a polgári, mert az anyakönyvvezetõi terem nagyon kicsi. Teljesen ingyen volt minden, az más kérdés, h utána az anyakönyvvezetõ kapott egy boritékot (ahogy a lelkészünk is). Szóval, elvileg teljesen ingyenes, csak az önkormányzatok is szeretik lehúzni a jónépet különféle jogcimen. Mert ugye az nincs benne a törvényben, hogy pl terembérleti dijat nem szedhetnek, csak az, h az összeadás ingyenes.
A kérdező hozzászólása: értem! köszönöm a segitséget:)
Nálunk ingyen volt, csak a többi részéért kellett fizetni. pl. pezsgõ, zene, virágok
Ahhoz, hogy az anyakönyvet kivigyék a helyérõl és az anyakönyvvezetõ házhoz menjen, engedélyt kell kérni írásban, és ez a legtöbb helyen illetékköteles, azaz nem ingyenes.
Az anyakönyvet oda viszik, ahova kéred.Nekünk a kertünkben volt a polgári szertartás. Csak a polgári szertartás törvényes a templomi nem.
A kérdező hozzászólása: Ohh értem! köszi az infót:)
Utolsó vagyok. Valóban, elfelejtettem, kellett kérvényt irni a jegyzõhöz és tényleg illetéket kellett fizetni. De ha a teremben tartjuk, akkor nem lett volna ktg.

Mi kell Amerikába hogy ha ki megyek meg kapjam pl a Zöldkártyát, és hogy állam polgár legyek?

17 éves vagyok iskolába járok még és Villanyszerelőnek tanulok.3-4 év múlva szeretnék ki menni az USA-ba. A kérdésem az hogy hogyan tudnék intézni munkát?Ismerős nincs kint. És hogy mi kell ahhoz hogy kin maradhassak,mit kell ahhoz tennem?

Legjobb válasz: Házasságkötés kell, vagy ha nyersz a zöldkártyalottón. Egyébként nagyon speci szakmával, elismert szakemberként is ki lehet kerülni (pl. egyetemi kutató), de villanyszerelõ szakmával erre esélyed sincsen.

Házasságkötés kell, vagy ha nyersz a zöldkártyalottón. Egyébként nagyon speci szakmával, elismert szakemberként is ki lehet kerülni (pl. egyetemi kutató), de villanyszerelõ szakmával erre esélyed sincsen.

Hogyan zajlik az egyszerű polgári esküvő amikor csak a tanúk vannak ott, mit kell mondani csinálni?

Legjobb válasz: Ez nagyrészt attól függ, hogy hol van az esküvõ, településenként is változó lehet. Az enyém külföldön volt és külön tanúk sem voltak. Kimondtuk az igent, aláírtunk és ennyi. 5 perc sem volt.

Ez nagyrészt attól függ, hogy hol van az esküvõ, településenként is változó lehet. Az enyém külföldön volt és külön tanúk sem voltak. Kimondtuk az igent, aláírtunk és ennyi. 5 perc sem volt.
Ugyanaz az csak kicsiben, és az Igen helyet sem kell mást mondani.Persze csak ha nem akarsz mást mondani:-) Komolyabban:ezt is Ti "rendelitek" meg, tehát azt a verset vagy dalt játsszák Nektek amit választatok és kifizettek.Ha nem kell vers, nem mondanak verset, vagy ha dalt nem kell az sem lesz.De szerintem annyi kell.A mi esküvõnk is kis méretû volt.Az anyakönyv vezetõ köszöntött minket, mondta a szokásos mondókáját(ez nekünk is jár);-)Elmondtuk egymásnak a kis versikét, majd megkérdezte hogy én akarom e, és õ akar e.Mivel mindketten igent mondtunk, mindenki örült, gyûrû, csók, aláírás, a tanuk aláírása, majd pezsgõ.És viszontlátás.Bár még egyszer nem akarom látni, csak más esküvõjén.Ez volt 5 éve, és köszönjük jól vagyunk.:-)))) Sok szerencsét Nektek is!!!!!
Nálunk is csak mi és a tanuk voltunk, mert késõbb volt rendes templomi esküvõ. Semmit nem kértünk, mondtuk az anyakönyvvezetõnek, hogy õ se strapálja magát. Igent mondtunk, aláírtunk, elmentünk. Talán 10 perc volt az egész.
Amit ti szeretnétek :) csak kevesebb vendéggel tehát zene, koccintás, gyertyagyújtás, gyûrû felhúzás, boldogító igen és aláírás. Ilyenkor mondjuk szolid ruhába szoktak öltözni (kis kosztüm, öltöny) meg esetleg elmennek egy kellemes vacsorára, a nászút pedig egy kirándulás kettesben :) persze az anyagiaktól is függ Van aki nem hord fátylat, nincsk oszorúslány, nincs templomi esküvõje, nem csap nagy lagzit max állófogadást, és van aki nászútra sem megy el, max egyhétvégét eltöltenek a Balaton parton, vagy egy hotelben jelképesen. :) A tesóméknak az eljegyzési gyûrû., meg mait esküvpn egymásra húztak az ugyanaz volt, nem vettek dupla gyûrût.

Ha valaki már házas (polgári és templomi esküvő is volt) és 7 év után újra meg szeretné erősíteni a fogadalmát a férjével egy a lakóhelyén kívűl eső templomban (református), akkor ezt megteheti e és ha igen akkor mik kellenek ehhez?

Legjobb válasz: Megteheted, akár évente is. Elõször is fel kellene keresni a helyet, és idõpontot kérni, valamint egyeztetni a részleteket (kell-e zene, díszítés, mekkora a vendégkör).

Megteheted, akár évente is. Elõször is fel kellene keresni a helyet, és idõpontot kérni, valamint egyeztetni a részleteket (kell-e zene, díszítés, mekkora a vendégkör).

Mennyibe kerül egy polgári esküvõ Battonyán? Mennyi a terembérlés, anyakönyvvezetõnek mennyit kell adni és mik azok amikért még kérhetnek (extra: pezsgõ, vers, zene, stb)?

Legjobb válasz: Gondolom mert battonyai a kérdezõ, vagy a párja akivel házasodna és helyben szeretné... Ennyi erõvel akkor Makón se legyen esküvõ,mert ott is volt többes gyilkosság, vagy Szegeden, mert anno brutálisan megölték a Z. Nagy cukrászt és családját ???

Gondolom mert battonyai a kérdezõ, vagy a párja akivel házasodna és helyben szeretné... Ennyi erõvel akkor Makón se legyen esküvõ, mert ott is volt többes gyilkosság, vagy Szegeden, mert anno brutálisan megölték a Z. Nagy cukrászt és családját ???
Szerintem hívd fel a polgármesteri hivatalt ügyfélfogadási idõben, és kérdezd meg õket errõl, vagy esetleg keresd fel õket személyesen. Náluk pontosabb információval úgy se rendelkezik itt senki.
A kérdező hozzászólása: Mondjuk igazad van, eszembe is juthatott volna hamarabb is, köszönöm, hogy rtál így legalább eszembe jutattad :)
Miért pont Battonyán? Ott évekkel ezelõtt gyilkosság történt.
A mienk budapesten volt, ott is volt gyilkosság, már néhányszor... Viszont maga az esküvõ fantasztikus volt!!!! Nálunk 20.000 Ft volt a szertartás, a zene 6000 Ft még pluszban. A pezsgõt mi vittük.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, igen battonyaiak vagyun volt egy két gyílkosság ittis, olyanok is amik nem kerültek be a hírekbe, de szerintem egy olyn helyet nem tudna senki se mondani ahol nem történt volna hasonló. Mint megtudtam, nálunk teljesen ingyenes csak be kell jelentkezni legalábbegy héttel elõtte :)

Polgári peres eljárás kezdeményezésekor mi alapján állapítják meg az illetéket és elvesztésekor mit kell fizetnie a pervesztesnek a per tárgyán kívül?

1000.000 Ft a per tárgya, ennek X%-a az illeték? Pervesztes köteles fizetni a pernyertes ügyvédi költségeit és utaztatását is?

Legjobb válasz: Az illeték a perelt összeg 6%-a, de minimum 7ezer, maximum 900ezer. A pervesztes a nyertes fél minden költségét fizeti.

Az illeték a perelt összeg 6%-a, de minimum 7ezer, maximum 900ezer. A pervesztes a nyertes fél minden költségét fizeti.
A kérdező hozzászólása: köszönöm!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!