Találatok a következő kifejezésre: Mi a oktatás (193 db)

Mi az a oktatási azonosító?

Legjobb válasz: Egy szám, ami alapján az oktatási hivatalban, felvételiknél, meg minden ilyesminél tudnak Téged azonosítani. Vannak, akik kapnak külön oktatási-azonosító kártyát,/mi sajnos nem kaptunk../ de meg lehet találni a diákigazolványon is.

Egy szám, ami alapján az oktatási hivatalban, felvételiknél, meg minden ilyesminél tudnak Téged azonosítani. Vannak, akik kapnak külön oktatási-azonosító kártyát, /mi sajnos nem kaptunk../ de meg lehet találni a diákigazolványon is.
Az egy egyedi sorszám az oktatáshoz ahol a központban nyilván van tartva . Befutók a számot és mar tudjak is hogy kié az a szám melyik iskolában tanul, stb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. De a diákon hol található??
Hetessel kezdõdik és 11 jegyû. Hátha így megleled rajta.
Van egy ilyen csík ami a boltokban is szokott az árukon lenni, nem tudom hogy hívják, de nekem az felett van
Az aláírás fölött van (az igazolványon)

Fokvárosban mi a hivatalos nyelv? Milyen nyelven folyik az oktatás? Milyen munkalehetőségek, lakásbérlések vannak?

Legjobb válasz: Hivatalos nyelve az Angol, és az Afrikaans (búr), az oktatás angolul folyik.

Hivatalos nyelve az Angol, és az Afrikaans (búr), az oktatás angolul folyik.
Mondta a Fokvárosból menekült fickó, hogy marha veszélyes, egyik oldalon cápák, másik oldalon négerek. Állítólag Johannesburg mér rosszabb, pedig ott nincsenek is cápák.
A kérdező hozzászólása: Kijönnek a cápák a szárazföldre, és támadnak a fekák?Így érted?
Nekem sógim Fokvárosi, ott is született, de jó pár éve Londonban él. Annyit tudok róla hogy a lakások olyan árba vannak mint pesten, bérleti szempontból is. Gondolgodtak is hogy odaköltöznek mert nagyon szép hely.(Azt olvastam hogy a világ legszebb városának nevezik). De az a próbléma ha tesóm ha haza akar jönni akkor több 100.000Ft lenne az út. Nagy az AIDS-esek száma és a bûnõzés, de errõl lehetett hallani a fociVB idején is. Nem tudom mi a nyelv neve amin beszél még az angolon kívûl, de keveredik az angolal és elég jól hangzik. Az vicces volt most karácsonykor mikor tesóm itthonról beszélt vele szenteste és amikor letette azt mondta hogy szegény karácsonyfa nélkül ünnepelnek. Kérdeztem hogy? Kinnt vannak a parton haverokkal családdal és grilleznek éjszaka, közben ajándékozás, piálás. Ott így tellik a karácsony. Mondtam neki hogy én nem tudom sajnálni, inkább irigykedem. :)

Mi a menete egy targonca vizsgának? Sok felől azt hallom, csak bemennek, leadják az anyagot, utána tételt húzatnak, majd 2raklapot arrébb kell tenni. Nincs külön oktatás erre, tényleg csak ennyi lenne?

Legjobb válasz: mi negyven órát tanultunk elmélet gyakorlat ezt állítólag növelik igen elméletileg mindent tudsz nekem csak gyalogkisérõ van de elméleti oktatás meg van az összes gépre igy a többire is könnyebb megszerezni

mi negyven órát tanultunk elmélet gyakorlat ezt állítólag növelik igen elméletileg mindent tudsz nekem csak gyalogkisérõ van de elméleti oktatás meg van az összes gépre igy a többire is könnyebb megszerezni


Mi a véleményetek az angliai oktatási rendszerről?

Szakdolgozatomhoz kellene? A magyar és az angol oktatási rendszer összehasonlítása - ez címe.

Legjobb válasz: Igen sokat segítettél. A tesód állami, vagy magán suliba járt? Mind a kettõbe kell az egyenruha? Mikor kezdõdött az oktatás és mikor ért véget (reggel-délután)? Hány órájuk volt egy nap?

A kérdező hozzászólása: Igen sokat segítettél. A tesód állami, vagy magán suliba járt? Mind a kettõbe kell az egyenruha? Mikor kezdõdött az oktatás és mikor ért véget (reggel-délután)? Hány órájuk volt egy nap?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszodat. Azt még megkérdezném, ha a szakdolgozatot vezetõ tanárom kérne kérdõívet, hogy töltessem ki emberekkel, akkor neked küldhetek majd egyet? Nem most, hanem úgy egy hónapon múlva.
A kérdező hozzászólása: Hány tanár van benn egy órán és õk hogy oszlanak meg?
Szia! Nekem is a tesóm járt általánosba Angliában, neki minden évben másvolt az osztályfõnöke. Azért, mert a suliban megvolt, hogy ki a 2.-osok, ki a 3.-osok... osztályfõnöke. A legtöbb tantárgyat (matek, írás, olvasás) õ tartotta, a spanyolt és a sportot tanította csak más.. 4 évet voltunk kint
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat is és a lehetõséget. Arról, hogy itthon is vannak ilyen típusú magániskolák, még nem is hallottam, ezt külön köszönöm!
örülök, hogy segíthettem:)

Mi a különbség az oktatási miniszter és az oktatási államtitkár között?

Legjobb válasz: Az államtitkár általánosságban a miniszter helyettese, gyakorlatilag alacsonyabb pozíció.

Az államtitkár általánosságban a miniszter helyettese, gyakorlatilag alacsonyabb pozíció.
Az, hogy a mai rendszerben nincs oktatási miniszter. A fidesz úgy alakította át a minisztériumok rendszerét, hogy "csúcsminisztériumokat" hozott létre. Ilyen csúcsminisztérium a Emberi Erõforrások Minisztériuma. Ebben a minisztériumban egyes területeket államtitkárok felügyelik. Miniszter: Balog Zoltán Egyes területek amiket államtitkárok felügyelnek. Oktatásért Felelõs Államtitkárság: Hoffmann Rózsa Kultúráért Felelõs Államtitkárság: L. Simon László Egészségügyért Felelõs Államtitkárság: Szócska Miklós Sportért Felelõs Államtitkárság: Simicskó István stb stb (Kormány.hu fent van a többi is.)
Nincs sok különbség, egyik is a mi hátunkon él a másik is. Közben idióta változásokat tesznek az oktatásban a fiatalok kárára.
Az államtitkárok a komisszárok:)
Igen, minden hülyeséget megtesznek hogy gyerekeink buták maradjanak. Nem olyan tantárgyakat preferálnak amire hasznuk is lenne /idege nyelvek oktatása de úgy hogy meg is tanulják /.

Római Katolikus Keresztény vallás esetén mit takar pontosan a jegyes oktatás? Mi a teendő, mik a kötelezettségek ha csak az egyikünk van megkeresztelve?

Legjobb válasz: Szia!Ha az egyiktek van megkeresztelve azt a pap templomba meg se esket!Eloszor meg kell keresztelkedni,bermalkozni baris felenk ez a szokas!de kulomben papja valogatja! A jegyes oktatas az nem nagy dolog ,mikor en eskudtem nekunk is menni kellett (18 eve)elbeszelgettunk a pappal semmi kulonos (a mi papunkat inkabb a falu pletykajja erdekelte,meg az eskuvoi lakodalmi teendok stb)ugyhogy ezt is papja valogatja!mar elnezest kerek az erintettektol ,de ez igy tortent! Hallottam mar olyat is hogy a pap eskuvo elott heten ,egyik mise utan megkeresztelte a leendo volegenyt vagy menyasszonyt,mikor mar nem volt senki a templomba!meglehet beszelni szerintem ezt minden pap megerti! nem kell izgulni!sok boldogsagot!!!

Szia!Ha az egyiktek van megkeresztelve azt a pap templomba meg se esket!Eloszor meg kell keresztelkedni, bermalkozni baris felenk ez a szokas!de kulomben papja valogatja! A jegyes oktatas az nem nagy dolog , mikor en eskudtem nekunk is menni kellett (18 eve)elbeszelgettunk a pappal semmi kulonos (a mi papunkat inkabb a falu pletykajja erdekelte, meg az eskuvoi lakodalmi teendok stb)ugyhogy ezt is papja valogatja!mar elnezest kerek az erintettektol , de ez igy tortent! Hallottam mar olyat is hogy a pap eskuvo elott heten , egyik mise utan megkeresztelte a leendo volegenyt vagy menyasszonyt, mikor mar nem volt senki a templomba!meglehet beszelni szerintem ezt minden pap megerti! nem kell izgulni!sok boldogsagot!!!

Az EFEB üzleti szakközépiskoláról mi a véleményetek? Aki oda jár/járt? Föleg : -oktatás szinvonala -tanárok -környezet

ksözönöm

Legjobb válasz: Szia, egy ismerõsöm végzett náluk, meg volt elégedve az oktatás színvonalával. A tanárok is komolyan vették a tanítást, de menj el egy nyílt napra ha gondolod, és ott többet megtudhatsz róluk.

Szia, egy ismerõsöm végzett náluk, meg volt elégedve az oktatás színvonalával. A tanárok is komolyan vették a tanítást, de menj el egy nyílt napra ha gondolod, és ott többet megtudhatsz róluk.
A kérdező hozzászólása: Köszi ! :) !!

A cigányok nehezen férnek hozzá az oktatáshoz, egészségügyhöz, szoc. Ellátáshoz Magyarországon legalábbis az amerikai országjelentés szerint. Mi a véleményetek (cigányozás mentesen, köszönöm)?

Nyilvánosságra hozta országjelentéseit az amerikai külügyminisztérium. A romák nehezen férnek hozzá az oktatási rendszerhez, az egészségügyi és szociális ellátáshoz, és hátrányos megkülönböztetés éri őket a munkaerőpiacon is.

Legjobb válasz: Az oktatáshoz nem is akarnak hozzáférni, a munkaerõpiachoz szintén nem.

Az oktatáshoz nem is akarnak hozzáférni, a munkaerõpiachoz szintén nem.
Nehezen férnek hozzá az egészségügyhöz ja.. mennyi TB-t fizettek õk ki? Mégis minden ingyen jár nekik, az eü ellátás is. Az oktatáshoz nehezen férnek hozzá? Nekik is ugyanolyan lehetõségük van tanulni, mint a magyarnak. Csak tesznek rá, nem tudnak viselkedni, nem érdekli õket az egész. Nem tudom melyik okos amcsi írta ezt a baromságot, de javaslom neki költözzön be Avasra vagy Tiszabõre egy évre, utána írja meg a jelentését.
Egyetértek az elsõ válaszolóval. Ugyanúgy hozzájutnak az egészségügyi ellátáshoz mint a magyarok. Szerintem az oktatással kaocsolatban sem éri õket negatív diszkrimináció, õk is vihetnék bármire, ha hajlandóak lennének tanulni. Sajnos az a tapasztalatom, hogy nagyon kis százalékuk az, akik tényleg rendesen tanulni, dolgozni szeretnének. A szociális ellátásokról annyit, hogy véleményem szerint sokkal többet tesz meg az ellátásukért az állam, mint amit kellene. Természetesen jelentõs részük mindennemû képzettség hiányában ha szeretne, sem találna munkahelyet (a képzettség hiánya miatt, és nem azért, mert roma). A problémát én abban látom, hogy sok roma egyáltalán nem is szeretne dolgozni, inkább a szociális támogatások és bûnözés segítségével szeretné magát fenntartani, mert az sokkal kényelmesebb. Én úgy gondolom, hogy az USA-nak akkor kellene ebbe a kérdésbe belszólnia, hogyha legalább olyan ellátást és támogatást biztosítanának az ott élõ fekete, latin-amerikai, stb. kisebbségeknek, mint mi a romáknak.
Mikor mamám haldoklott egy cigány nõt is kezeltek a szobában. A saját szememmel láttam amint padlóra dobja a gyógyszert amit adtak neki. Vigyorogva a 2 nõvér képébe hazudta hogy "hábeszettemééén"..... személy szerint le voltam döbbenve. Akkor minek fekszik be kórházba? A válasz nem sokat váratott magára: valaki ellopta mamám és a másik fehér nõ pénzét. 3 an voltak a szobában. Valaki. Mikor meglátogatták a kórház udvarára, folyosójára is jutott a hangoskodókból. Mindez Gyõrben, Zrínyi kórházban. Csak egyetlen eset az egészségügybõl amibõl persze nem lehet általánosítani.
5. Megerõsítem az efféle eseteket. Egy barátnõm a kórházban dolgozik ápolóként. A cigányasszonyok direkt a lepedõn végzik a dolgukat és indokolatlanul ugráltatják a személyzetet. Na , most akkor , hogy álljon hozzájuk az ember?
Én a legjobban mindig az oktatáson akadok ki...minden rászoruló kap rá támogatást is, meg az pont az a dolog, ami az egyénen múlik, és a családon, mert a lehetõség az adott mindenkinek, sõt kötelezõ hogy tanuljon, az meg nehogy már a mi számlánkra legyen írva, hogy egy cigány gyerek 18 év alatt járja ki a 8 általánost. Jöhet valaki a legutolsó putriból is, tanulni attól tud, nehogy már még sajnáljam is. Meg érdekes módon a szoc. segélyek osztásánál is 90%-ban cigányok állnak sorba, a jól megtermett kancigány fajtából....érdekes, õk könnyen hozzá fértek.
Ezt én is olvastam. Na , majom amerikaiak magyaráznak.Bagoly mondja verébnek Amikor az iszlám hitû emberekkel olyan elõítéletesek , hogyha olyan kendõben bemegy egy nõ a boltba, akkor ki sem akarják szolgálni. Amiket írtál azok közül egyik sem igaz. Olyan mértékû a pozitív diszkrimináció itt , amilyen az USA-ban sosem volt. Az oktatásnál elõny a roma származás , az egészségügynél is jelent valamit. Ki van nyalva a valaguk. Szóval kedves hamburgerfaló barátainknak csendben maradhatnak.
Hülye amcsiknak, nem az õk érdekképviselõiket kellene megkérdezniük ha az igazságra kiváncsiak, mert biztos, hogy tõlük elfogult válaszokat kapnak, hanem másokat is. De nem is várok mást egy tojásfejû amerikaitól, náluk már majdnem minden autó automata sebességváltós, és tudjátok, hogy miért? Mert mást nem is tudnak vezetni.
"Na , majom amerikaiak magyaráznak.Bagoly mondja verébnek" Ha nem világítana a negró a szádban... Tudod te, hogy az amerikai egyetemeken hány százalék a feketék aránya? És hogy nálunk mennyi a cigányoké? Ha nem, nézz utána!
Amugy meg mit várun egy külfõldi újságirótol aki a magyar pártoktol tájékozódik? Egyik párt az elmult 8évbe szajkózta mekora diktatura most meg a másikoldal csinálja ugyanazt. A külföldi újságiró meg irja amit hall a MAGYAR médiábol és ez a cik amit linkelve van enek a ciknek az ösze foglalása. Ez ki irtota cik információ tartalmát az öszefoglalás. Kiváncsi lenék az erdeti cikk leforditot verziójára.
Ezt a bõdületes baromságot olvasva azt hiszem 10-bõl 9 magyar számára világossá válik mennyi igazságtartalma van a külföldi lapok rólunk írt cikkeinek. Hozzáteszem egy országjelentés elvileg jóval komolyabb iromány mint egy újság(ny times, spiegel) magyar nyelvet nem beszélõ, Magyarországon sosem járt buta firkászának eladhatóra kiszínezett cikke. 15- nek. Éppen hogy hálásak lehetünk az origónak a cikkért. Tudtunkra adja mennyire debilek odaát. Egyébként nem kell messzire menni "debilországig", elég csak átlépni az osztrák határt pl Hannes Swoboda nyilatkozatai
Ez az origo egy nagy semmitérõ sz*r . Látszik , hogy jenki lap.
Kedves kérdezõ! Nehogy már ezek a jenkik ezek a senkik mondják már meg nekünk mi van abban az országban ahol élünk. Itt a cigányok k*rvára nincsenek elnyomva. Már lassan a semmittevésbõl többre jutnak mint a rendes , dolgos , szorgos emberek. Amerikában alig vannak cigányok és egész máshogy viselkednek mint a Magyarországon tartózkodó fajtársaik. Csak ezek a hülye amerikaiak állandóan játsszák az agyukat amikor a 70-es években még gyûlölték a feketéket akiket befogtak rabszolga munkára . Na , de mindegy mert a cigányoknak kivan nyalva itt a seggük. Állandóan kapnak mindenféle juttatást a segélyt is egy csomó ideig kapták nem egy cigányt látok Audiból, Mercedesbõl kiszállni a magyarok meg kiszállnak a Suzuki swift-bõl. Õk vannak elnyomva? Mindenféle támogatást kapnak az iskolában mert a gyerek "hátrányos helyzetû" .SZb. Orvosnál vannak ott meg kapják a kedvezményeket meg az orvos is fél tõlük. Úgyhogy ne jöjjenek azzal , hogy a cigányok hátrányos helyzetûek. Ha akartak volna és okosak lennének és szorgalmasak sokkal több lehetõségük lenne. Olvastam, hogy nemrég a cigány tanulók internetet kaptak., ingyen számítógépet , ingyen utazásokat nem akármilyen helyekre. Nem tudom, hogy miért azokat támogatja a kormány akik hidegvérrel leszúrják és megerõszakolják az embereket az utcán. Hát mi a f*szt képzelnek ezek elsõ nagyon jól meg mondta ez így van. Ja és lassan már semmittevésbõl jobban élnek mint mi és még az eltartóikat is kirabolják . Errõl miért nem beszél Amerika meg az Eu? Hát õk csak próbálnak segíteni a cigóknak, hogy éljenek fel minket és ne költözzenek ki a világba hanem maradjanak meg a Kárpát-medencén belül. Úgyhogy Amerika és Eu pofa lapos!
Dolgozni nem akarnak, TB-t nem fizetnek, tanulni sem akar egy bizonyos részük. Akkor mirõl szájal a jenki? Inkább otthon sepregessen!
"A cigányok nehezen férnek hozzá az oktatáshoz, egészségügyhöz, szoc. Ellátáshoz Magyarországon legalábbis az amerikai országjelentés szerint. Mi a véleményetek (cigányozás mentesen, köszönöm)?" Cigányozásmentesen: szerintem meg nem. És valószinûleg közelebb élek a problémához, mint amilyen közel egy amerikai megmondóvalaki egy íróasztal mögött valaha is volt vagy lesz. Viszont neki fognak hinni mert én "csak" egy magyar kis senki vagyok.
Ezeket a satisztikákat is elkel késziteni valahogy. Nem lehet torzitás mentes pl ha beülnének valahova és figyelnék mitörtéik akor sokba kerülne ráadásul a tanárok megjátszanák magükat értelem szerüen ha gond lene. Másik a kérdõ ives módszer Hány cigány jár fõiskolára egyetemre mijen a tanülmányi eredményük menyit vanak suliba. bõl mi kõvetkezik hogy ezek mint roszabak a cigányok esetében mint a fehéreknél. Tehát egy jön ki nekik hogy elvanak nyomva. Azt nehezeb vizsgálni menyire akarják igénybe veni
Kedves kérdezõ! idézem amit írtál! "A romák nehezen férnek hozzá az oktatási rendszerhez, az egészségügyi és szociális ellátáshoz, és hátrányos megkülönböztetés éri õket a munkaerõpiacon is. " 1. Oktatás milyen oktatásról van szó?!! Mikor átlagosan 1 Roma származású állampolgár (Van kivétel, de a nagy része) minimum 1 bukással járja ki az Általános Iskolát (emberek az lenne az alap hogy az alap oktatásban nem bukik meg az ember) Tanulni nem akarnak inkább Rongálnak! Ha az alap szintû oktatást nem képesek rendesen minimum 3-4 tanuló ként ki járni attól mit várunk hogy Gimnáziumba és Egyetemi felsõ oktatásban részesülnek! Sajnálattal közlöm hogy csoda hogy Roma származású embernek van 1 szakmája mai világban. 2.egészségügyi szolgáltatások: Ugyan olyan szolgáltatásban vannak részesül mint a magyar állampolgárok, csak az a baj hogy Magyarországon nincsenek szak képzett Orvosok mert amint meg kapják a diplomájukat egybõl mennek Nyugatra és közben egyre több Szlovák, Román, Szerb származású magyar állampolgárt hívnak be magyar országra hogy legyen Orvosok mert Szinte már Magyar ország Orvos hiányában küszköd. 3.hátrányos megkülönböztetés: Ez alatt mit értünk?! Míg a Magyar ember 100 ezer Ft keres és kb 1-2 gyereke születik és nehezen de 1 közepes szín vonalon meg él addig 1 Roma származású embernek talán van 8 általánosról bizonyítványa van 4-5-6 gyerek és ami járna szociális támogatás (Családi) a gyerek részére azt a Szülõk élik fel Siránkoznak hogy Nincs ruhájuk nincs kajájuk nincs pénzük de azért Családi támogatásból a szülõnek Ruhára élelmiszerre nincs pénze de addig Dohányra és Alkoholra van! Vissza térve a kérdésre hátrányos megkülönböztetés mi talán a gyerek ingyen tankönyvet kap? Ingyen ehet a menzán, különféle szociális támogatást kap az önkörmányzattól PL: Mikulás csomag a gyereknek 1 jár de kap 3-4 mert 1. az államtól 2.a Roma kisebbségtõl 3.A szociális támogatásból kap mert "rászorul" míg a magyar gyerek csak egyetlen 1 csomagot kap de ez még nem lenne elég MINDEN amit állam támogatásból kapnak Nem becsülik meg az ingyen tankönyvet össze firkálják szét tépik a Menzán nem elég amit kapnak étel adagot Pofátlanul követelnek még ráadást +lopnak mindent amit csak lehet iskola táskákból a gyerek enni valóját menzán a kaját az evõ ezsközöket! Amit kapnak ingyen pk: gyümölcsöt csoki nyuszit (húsvétkor) almát eldobálják az úton a mandarin vagy narancs héját az alma csutkát+ a csokoládés papírt is! A munkaerõpiacon pedig ne csodálkozzunk hogy nem Veszik fel õket mert talán csak 8 osztályos bizonyítványost nem vesznek fel csak alja munkákra mert csak arra elég az, HA dolgozni akarna! És még nekik áll feljebb hogy milyen szegények meg mindenki csak bántja õket! (Amiket leírtam azokat a saját élet tapasztalaimból gyûjtöttem éltem állt) Ennyi lenne az én kis rövid válaszom Remélem segítettem a válaszommal!
2.egészségügyi szolgáltatások: Ugyan olyan szolgáltatásban vannak részesül mint a magyar állampolgárok, Mindezt úgy h még TBt sem kell fizetnie

Nektek mi a véleményetek a magyar oktatási rendszerről, gimnáziumi tananyagokról?

Nos nekem azzal van problémám, hogy annyi SZÁMOMRA felesleges és az élethez szükségtelen dolgot tanulunk gimnáziumba, hogy az eszméletlen. A tanáraim mind azt mondják, hogy alapm?veltség és, ha nem tetszik el lehet menni. Ha ennyire alapm?veltség, akkor miért nem tudja annyi ember? Mert elfelejtik. Soha nem használják többet. Arra pedig, hogy el lehet menni csak annyit tudok mondani, hogy elmennék én, de akkor a mai világban halott vagy. Nem tudsz továbbtanulni értelmes dolgokat, mert vajuk be ma Magyarországon egy sima szakmával nagyon nehéz megélni. De én ezt egyszer?en nem bírom. Akkor még a sok bunkó tanár, akit tényleg nem érdekli a diákja, csak bemegy, leadja az anyagot és kész. Az egyetlen öröme az életben, hogy minket szívasson. Hiába nem érdekel a biosz, akkor is beléd akarják verni, hogy márpedig tudni kell. Nemhogy meghoznák a kedvünket a tanulásra, vagy esetleg valamelyik szakmára, csak elveszik, az összes sikerélménnyel együtt, így a diákba csak egyre inkább az a kép lesz meg, hogy ? semmit nem ér, és ahelyett, hogy jól érezze magát gyerek mivoltából, csak az a szar érzés marad minden reggel, hogy már megint iskola... Miért nem lehetne mondjuk úgy, mint Amerikában? Lehet, hogy nekik nincs ekkora lexikai tudásuk, de jobban boldogulnak az életben, mint mi.

Legjobb válasz: Szerintem a legnagyobb baj, hogy nagyon elméleti központú és semmi gyakorlat nincs a háttérben. Ugye a legáltalánosabb példa erre a természettudományos tárgyak. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor végzett kísérleteket a tanár a 2 éves kémia alatt, mi diákok pedig egyáltalán nem. A könyvben gyönyörûen le van írva, hogy adott kísérletnél mit is kéne látnom és kész. Hát köszi. Persze, hogy a diákok nem tanulják ezeket szívesen, ha nem látják, hogy a valóságban ez miként is néz ki. Ugyanez egyébként a biológia is. Annyira bírtam, hogy ökológiánál is meg kellett tanulni, hogy az odvas keltike, meg az erdei nenyúljhozzám milyen fás társulásokra jellemzõ, aztán közben azt sem tudom ezek milyen növények. Mi értelme így megtanulni? Miért nem teszünk inkább valamiféle kirándulást az erdõbe és mutatja be ott a tanár, hogy na ez a kecskerágó, amott meg egy pillangósvirágú. Semmi értelme úgy megtanulni, hogy közben azt sem tudom ezek micsodák. Ahelyett egyébként, hogy arról tanulnánk, hogy bizonyos növényeket milyen házi gyógymódokként tudnánk alkalmazni, legalábbis több értelme lenne, mint mindenféle fátlan társuláshoz hozzárendelni valami gazt. És hasonlóképpen tudok nyilatkozni a humán tárgyakról is. Nem sok tanár volt, aki meghallgatta a véleményem, ha mondjuk egy irodalmi mûrõl nekem más meglátásom volt, mint amit a tankönyvben írnak. Mondjuk szerintem a világ leggusztustalanabb dolga, egy versbe vagy akármibe minden ló[email protected] belemagyarázni, én meg csak nézek, hogy ugyan ezt hogy az istenbe látták bele. Ugye ez a tipikus "az ég kék volt" sorra mit ért a költõ: 1. szerelmet 2. bánatot 3. családot 4. halált. Sosem értettem, hogy minek kell mindenbe mindent belemagyarázni. Miért nem lehet minden szónak a saját értelmét venni? Miért nem lehet elhinni, hogy a költõ valóban a gondolatait írja le és nem mindent csak körbe ír? Nem értem... A törivel meg egész konkrétan az a baj, hogy a gimnáziumi anyag 100 % politika történet. Elhiszem, hogy valakit ez érdekel, de a mai napig nem világos, hogy miért nem veszünk át olyat is, hogy pl a középkorban milyen volt az élet? Milyenek voltak az emberek mindennapjai? Miket ettek? Hogyan öltözködtek? Hogy éltek meg egy-egy nyilvános kivégzést? Ilyesmirõl nem nagyon tanulunk... A nyelvoktatást meg gondolom nem kell ecsetelnem. Teljesen ki vagyok bukva, mert magánban angolt tanítok és most lesz egy érettségizõ diákom, de a 4 év alatt olyan alap dolgokat nem vettek, hogy melléknévfokozás. Jövõidõ, vagy akármilyen igeidõ. Hogy ebbõl hogy lesz érettségi még nem tudom. Nagyon igyekszem, de ugye 3 hónap alatt nem lehet behozni 4 év anyagát heti 2 órában. Ez is azért sokat elárul a jelenlegi oktatási rendszerrõl.

Szerintem a legnagyobb baj, hogy nagyon elméleti központú és semmi gyakorlat nincs a háttérben. Ugye a legáltalánosabb példa erre a természettudományos tárgyak. Egy kezemen meg tudom számolni, hányszor végzett kísérleteket a tanár a 2 éves kémia alatt, mi diákok pedig egyáltalán nem. A könyvben gyönyörûen le van írva, hogy adott kísérletnél mit is kéne látnom és kész. Hát köszi. Persze, hogy a diákok nem tanulják ezeket szívesen, ha nem látják, hogy a valóságban ez miként is néz ki. Ugyanez egyébként a biológia is. Annyira bírtam, hogy ökológiánál is meg kellett tanulni, hogy az odvas keltike, meg az erdei nenyúljhozzám milyen fás társulásokra jellemzõ, aztán közben azt sem tudom ezek milyen növények. Mi értelme így megtanulni? Miért nem teszünk inkább valamiféle kirándulást az erdõbe és mutatja be ott a tanár, hogy na ez a kecskerágó, amott meg egy pillangósvirágú. Semmi értelme úgy megtanulni, hogy közben azt sem tudom ezek micsodák. Ahelyett egyébként, hogy arról tanulnánk, hogy bizonyos növényeket milyen házi gyógymódokként tudnánk alkalmazni, legalábbis több értelme lenne, mint mindenféle fátlan társuláshoz hozzárendelni valami gazt. És hasonlóképpen tudok nyilatkozni a humán tárgyakról is. Nem sok tanár volt, aki meghallgatta a véleményem, ha mondjuk egy irodalmi mûrõl nekem más meglátásom volt, mint amit a tankönyvben írnak. Mondjuk szerintem a világ leggusztustalanabb dolga, egy versbe vagy akármibe minden ló[email protected] belemagyarázni, én meg csak nézek, hogy ugyan ezt hogy az istenbe látták bele. Ugye ez a tipikus "az ég kék volt" sorra mit ért a költõ: 1. szerelmet 2. bánatot 3. családot 4. halált. Sosem értettem, hogy minek kell mindenbe mindent belemagyarázni. Miért nem lehet minden szónak a saját értelmét venni? Miért nem lehet elhinni, hogy a költõ valóban a gondolatait írja le és nem mindent csak körbe ír? Nem értem... A törivel meg egész konkrétan az a baj, hogy a gimnáziumi anyag 100 % politika történet. Elhiszem, hogy valakit ez érdekel, de a mai napig nem világos, hogy miért nem veszünk át olyat is, hogy pl a középkorban milyen volt az élet? Milyenek voltak az emberek mindennapjai? Miket ettek? Hogyan öltözködtek? Hogy éltek meg egy-egy nyilvános kivégzést? Ilyesmirõl nem nagyon tanulunk... A nyelvoktatást meg gondolom nem kell ecsetelnem. Teljesen ki vagyok bukva, mert magánban angolt tanítok és most lesz egy érettségizõ diákom, de a 4 év alatt olyan alap dolgokat nem vettek, hogy melléknévfokozás. Jövõidõ, vagy akármilyen igeidõ. Hogy ebbõl hogy lesz érettségi még nem tudom. Nagyon igyekszem, de ugye 3 hónap alatt nem lehet behozni 4 év anyagát heti 2 órában. Ez is azért sokat elárul a jelenlegi oktatási rendszerrõl.

Mi a teendőm ha az Oktatási Hivatal nem jelentett ki az OEP-ből?

Azt olvastam az ügyfélkapun,hogy nekem ebb?l hátrányom nem lehet. De ha munkaviszonyban vagy egyéb jogon biztosított leszek akkor ki kell jelentkezni és be kell valamit írni nem?

Legjobb válasz: Hátrányod semmiképpen nem lehet ebbõl (az Oktatási Hivatal a bejelentéseket sem "kapkodja el" - igen sok gond van ebbõl mindig). Amikor lejár a passzív jogosultságod is, úgyis "piros lámpát" kapsz, hisz senki nem fizet tovább járulékot utánad. Ha nagyon biztos akarsz lenni a dologban, annyit megtehetsz, hogy kérsz a suliból egy igazolást arról, hogy konkrétan mikor szûnt meg a hallgatói jogviszonyod, s ezt bemutatod az Egészségbiztosítónak.

Hátrányod semmiképpen nem lehet ebbõl (az Oktatási Hivatal a bejelentéseket sem "kapkodja el" - igen sok gond van ebbõl mindig). Amikor lejár a passzív jogosultságod is, úgyis "piros lámpát" kapsz, hisz senki nem fizet tovább járulékot utánad. Ha nagyon biztos akarsz lenni a dologban, annyit megtehetsz, hogy kérsz a suliból egy igazolást arról, hogy konkrétan mikor szûnt meg a hallgatói jogviszonyod, s ezt bemutatod az Egészségbiztosítónak.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!