Találatok a következő kifejezésre: Mi a határérték (24 db)

Mi a határértéke az x^3-x függvénynek?

Nekem a határértékre kijött, hogy ∞ - ∞ . Ezt hogyan kell felírni, hogy kijöjjön a végleges határérték? El?re is köszönöm a választokat!

Legjobb válasz: Hol kell a határérték? Persze nyilvánvaló, hogy az ÉT két szélén, azaz +-végtelenben. Igen, ez a határérték abban a formában kritikus, ezért át kell alakítani (nézzük külön a két esetet). Emeljünk ki x^3-t: lim x->végtelen x^3*(1-1/x^2). A zárójeles tagban 1/x^2->0, ha x->+végtelen, így a ()->1, ha x->+végtelen. Az x^3->+végtelen, ha x->+végtelen (pozitív szám páratlan egész kitevõn pozitív), de ez már nem kritikus határérték, mert +végtelen*1 típus, azaz +végtelen. A -végtelenben ugyanez a számolás menete, csak ott az eredmény -végtelen*1 (negatív szám páratlan egész kitevõn negatív), azaz -végtelen. A fv. pedig így néz ki: http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^3-x

Hol kell a határérték? Persze nyilvánvaló, hogy az ÉT két szélén, azaz +-végtelenben. Igen, ez a határérték abban a formában kritikus, ezért át kell alakítani (nézzük külön a két esetet). Emeljünk ki x^3-t: lim x->végtelen x^3*(1-1/x^2). A zárójeles tagban 1/x^2->0, ha x->+végtelen, így a ()->1, ha x->+végtelen. Az x^3->+végtelen, ha x->+végtelen (pozitív szám páratlan egész kitevõn pozitív), de ez már nem kritikus határérték, mert +végtelen*1 típus, azaz +végtelen. A -végtelenben ugyanez a számolás menete, csak ott az eredmény -végtelen*1 (negatív szám páratlan egész kitevõn negatív), azaz -végtelen. A fv. pedig így néz ki: http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^3-x
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a segítséget! Épp az elsõ zh-mra készülök... :)

Mi a határértéke x=0-ban a következő kifejezésnek? ( (1+4x) ^1/2- (1-2x) ^1/2) / ( (1+x) ^1/2- (1+x) ^1/3)

Legjobb válasz: http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim+%28+%281%2B4x%29+^1..

A kérdező hozzászólása: és hogyan kell kiszámolni?
Behelyettesíted az x helyére 0-át, és úgy kiszámolod.
A kérdező hozzászólása: de akkor a nevezõben nulla van, a L'Hospital szabály nélkül kéne valami megoldás átalakítással

(X^2) * (e^x) mi a határértéke?

köszi

Legjobb válasz: Egyrészt hol? Másrészt, mivel minden pontban értelmezve van, ezért a helyettesítési érték. Csak írd be x helyére, a kérdéses számot. Egyedül -végtelen érdekes. x^2-->végtelen e^x-->0 Átírod x^2/(1/e^x)=x^2/e^(-x)-re, akkor ez végtelen/végelen alakú, használható a L'Hopital szabály 2x/(-1)*e^(-x) L'hopital újra: 2/(-1)*(-1)*e^(-x)=2*e^(x) -végtelenben, ez 0-hoz tart.

Egyrészt hol? Másrészt, mivel minden pontban értelmezve van, ezért a helyettesítési érték. Csak írd be x helyére, a kérdéses számot. Egyedül -végtelen érdekes. x^2-->végtelen e^x-->0 Átírod x^2/(1/e^x)=x^2/e^(-x)-re, akkor ez végtelen/végelen alakú, használható a L'Hopital szabály 2x/(-1)*e^(-x) L'hopital újra: 2/(-1)*(-1)*e^(-x)=2*e^(x) -végtelenben, ez 0-hoz tart.
A kérdező hozzászólása: köszi, erre gondoltam én is, csak azt hittem hogy nevezõbe vinni csak akkor lehet ha pl e^-x
lim(x->+végtelen)e^x=+végtelen
Erre szokták mondani szemléletesen, hogy e^(-x) gyorsabban tart 0-hoz, mint (-x)^2 végtelenhez.


A (1-n^ (1/2) ) / (n^ (1/3) +1) számsorozatnak mi a határértéke? Ha n eleme a természetes számoknak.

Ha tudod akkor leírnád milyen módszerrel jött ki: )

Legjobb válasz: Szerintem nullához semmi képp nem fog tartani. ha csak a gyökös kifejezések lennének a számlálóba és a nevezõbe akkor talán. Másrészt beütöttem geogebrába és ugy néz ki hogy monoton csökkenõ n=0 nál 1 n=1 nél 0 és utána csökken de nem nullához tart( ha jöl csináltam)

A kérdező hozzászólása: Szerintem nullához semmi képp nem fog tartani. ha csak a gyökös kifejezések lennének a számlálóba és a nevezõbe akkor talán. Másrészt beütöttem geogebrába és ugy néz ki hogy monoton csökkenõ n=0 nál 1 n=1 nél 0 és utána csökken de nem nullához tart( ha jöl csináltam)
nézd meg külön, hogy a számláló és a nevezõ hova tart, ehhez elég csak annyit tudni, hogy az n^(1/2) ill. az n^(1/3) hova tart.
A kérdező hozzászólása: Mindkettõ a végtelenbe tart a számláló és a nevezõ is. Végtelen per végtelen meg nem értelmezhet, nem?
Dehogynem, csak tudni kell, hogy miért azt jelölöd, amit jelölsz... Huhh, ez most kicsit bonyolult. -n^(1/2) és a n^(1/3) 0.hoz fog tartani negatív irányból szreintem
húú de rég tanultam már analízist, de azért megpróbálom. az elején ugye azt jelenti, hogy n az egykettediken. az másként írva, négyzetgyök n. négyzetgyök n tart a végtelenhez, akkor 1 - négyzetgyök n tart a 0hoz. a nevezõnél az egész hatványkitevõbe van? mármint n az (1/3)+1ediken?? mert azt utálom. hülye exponenciális egyenlet. ha jól emlékszem, akkor az átírható úgy, hogy n * harmadikgyök n. az pedig a végtelenhez tart. szóval 0/végtelen. ami szerintem 0. de mondom, én már nagyonrégen tanultam ezt, nem 100%, hogy jó. :-P
A kérdező hozzászólása: neem neem az 1 az csak a [n^(1/3)]+1
bocs, hülyén írtam az elsõben, szóval az 1-n^(1/2) ~ -n^(1/2) és (n^ (1/3) +1) ~ n^ (1/3), szóval a határérték ugyanaz lesz, mintha a -n^(1/2)/n^(1/3) = -n^(1/6) -t néznéd, ami -> végtelen. A ~ jel azt jelenti, hogy [n^(1/2)]/[1-n^(1/2)] ->1, szóval ha ezzel beszorzod a törtet, a határérték nem változik, így az 1-n^(1/2) helyett nyugodtan írhatsz csak -n^(1/2) et is. A másikkal hasonlóan.
A kérdező hozzászólása: Igazából én meg még csak most tanulom de szerintem a 1-végtelen az -végtelenbe tart. Ugy próbálkoztam hogy : kiemeltem a 3 adik gyök n-t ( n^(1/3)[1/n^(1/3)-n^(1/6)] ) / ( n^(1/3)[1+1/n^(1/3)]) n^(1/3)-al egyszerûsítek. ami 1/végtelen az 0 ház tart a számlálóba marad -n^(1/6) a nevezõbe 1 így sztem a - végtelenhez. Szóljatok ha valahol elrontottam!
jaa, elbasztam, mert 1/2 az n-.edikennek neézem... :D de akkor is - végtelenhez, mert a negatív rész nagyobb léptékkel tart a végtelen felé, mint a pozitív 1/3

Mi ennek a határértéke?

sin5x / 3x * cosx

Legjobb válasz: 3x=5x*3/5 Ezután, mivel a határértékre igaz: lim(f*g)=lim(f)*lim(g), a keresett határérték így is felírható: lim(sin5x/5x)*lim(cosx *(5/3)) a 0-ban Elõször az elsõ felével foglalkozom: lim(sin5x/5x), ha x tart a 0-hoz ugyanaz, mint ha 5x tart a nullához, amelynek határértéke 1 a következõ azonosságot felhasználva: lim(sinx/x)=1, ha x tart a 0-hoz. A második fele egyszerûen a helyettesítési érték, mivel 0-ban értelmezve van: lim(cosx *(5/3)) a 0-ban = cos(0)*(5/3) =5/3 Tehát a keresett határérték 1*5/3=5/3

3x=5x*3/5 Ezután, mivel a határértékre igaz: lim(f*g)=lim(f)*lim(g), a keresett határérték így is felírható: lim(sin5x/5x)*lim(cosx *(5/3)) a 0-ban Elõször az elsõ felével foglalkozom: lim(sin5x/5x), ha x tart a 0-hoz ugyanaz, mint ha 5x tart a nullához, amelynek határértéke 1 a következõ azonosságot felhasználva: lim(sinx/x)=1, ha x tart a 0-hoz. A második fele egyszerûen a helyettesítési érték, mivel 0-ban értelmezve van: lim(cosx *(5/3)) a 0-ban = cos(0)*(5/3) =5/3 Tehát a keresett határérték 1*5/3=5/3
Ajánlom ezt az oldalt, de csak saját magad ellenõrzésére: http://www.wolframalpha.com/input/?i=lim%28x-%3E0%29sin5x%2F.. Tud ábárzolni, határértéket számolni, deriválni, integrálni, nagyon hasznos.

A kormány hogyhogy a stadion építésének a felfüggesztésével akar forrásokat teremteni a hiány tartása érdekében, mikor az EU nem azt mondta, hogy nem lesz meg a határérték, hanem azt, hogy fenntarthatóan nem maradna határérték alatt?

Vagyis lényegében folyamatos bevételt biztosító intézkedést várt el a tanács az országtól, nem pedig egy egyszeri bevételt jelentő intézkedést. Ezt el fogja fogadni így az EU?

Legjobb válasz: A hitelt soha nem fogjuk ki fizetni. Nem csak mi, hanem egy ország sem. Azért, mert az adósság pénz és a pénz adósság.

A hitelt soha nem fogjuk ki fizetni. Nem csak mi, hanem egy ország sem. Azért, mert az adósság pénz és a pénz adósság.
Az EU évek óta rendre 0, 7% körül téved ezzel kapcsolatban.
Nem fogják elfogadni. Most is a hiánycél alatt teljesítettünk de azért nem kerülünk ki mert hitelbõl meg egyszer összelopott pénzekbõl sikerült ezt elérni.
Sajnos csak a 2. lépés lene . Elsõként elvont forrásokat az intézményektõl nehogy lekeljen állitani a haverok által végzet stadion épitéseket . Ha fojamatosan ijenekre szorjuk a pénzt az fojamatos kõltség. Elterat egy ideig az épitésük
Az EU elõrejelzés egy fabatkát se ér, másrészt meg ez csak ürügy, nem akarják a konzervatív jobboldalt támogatni azzal, hogy pont az õ kormányzásuk alatt kerülünk ki a túlzott deficit eljárás alól. Íg is tudják õk, h jó munkát végez a kormány és kezd helyrerázódni a gazdaságunk, a [email protected] IMF hitel nélkül, meg a lakosság megsarcolása nélkül, csak hát így a nyugati nagyvállalatok kicsit kevesebb haszonra tehetnek szert mert a kormány inkább rájuk terheli mint a kisemberekre.
Az Eu nak nem az számít hogy 3% lesz e, hanem hogy visszafogja az országunkat. Csak gondold át milyen hatása lenne a centrum számára annak ha a magyar példa ragadós lenne, mert bebizonyosodna hogy mûködik!
A kérdező hozzászólása: Az EU-ra az elmúlt idõkben nagyon mérges vagyok. Itt is látszott, hogy ahány országot túlzott deficit eljárás alatt tudtak tartani valamilyen indokkal azt az alatt is igyekeztek tartani. Arra bezzeg van energiájuk, hogy olyan országokat mentegessenek, akik egyenesen csõdközeliek a helyett, hogy kipenderítenék õket az euro zónából.

Mi a különbség a határérték és a torlódási pont között?

Legjobb válasz: Nem feltétlenül határérték a torlódási pont.

Nem feltétlenül határérték a torlódási pont.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm:)

Mi a következő függvények határértéke?

A konkrét értéket tudom, a levezetés érdekelne els?sorban, hogy miért.

Legjobb válasz: az elsõnél arra gondoltam, hogy átalakítom úgy, hogy a törtjel felett az van, hogy (x-2)^6 alatta meg (x-2)^x és mivel ez végtelen/végtelen ezért l'hospital. itt akadtam :S

A kérdező hozzászólása: az elsõnél arra gondoltam, hogy átalakítom úgy, hogy a törtjel felett az van, hogy (x-2)^6 alatta meg (x-2)^x és mivel ez végtelen/végtelen ezért l'hospital. itt akadtam :S
A kérdező hozzászólása: az elsõt közben megoldottam, nem is kellett l'hospital, csak át kellett alakítani máshogy :)
Én így alakítottam át: http://renesans.uw.hu/lim.png A számláló ugye e-hez tart (1+1/x)^x=e miatt, a nevezõ meg ⁸√1-hez, mert az x-edik gyök 1-hez tart (rendõrelvvel ellenõrizhetõ).
A kérdező hozzászólása: köszönöm :)

Lim (n+1) / (2n+1) határértéke= 1/2 Epszilon=1/1000 red hez mi a küszöbszám?

Megoldottam de n>249.5 jött ki, viszont valójában 249.

Legjobb válasz: jól számoltál. n csak egész szám lehet. tehát a 249 az utolsó szám, aminél epszilon nagyobb, mint 0,001 250-nél már kisebb, mint 0,001

jól számoltál. n csak egész szám lehet. tehát a 249 az utolsó szám, aminél epszilon nagyobb, mint 0, 001 250-nél már kisebb, mint 0, 001
hm. kellene egy jobb számológép. mármint neked. (249+1)/(2x249+1)-0, 5=0, 001002004 (250+1)/(2x250+1)-0, 5=0, 000998004 tehát 250-nél már epszilon kisebb, mint 0, 001 ha 249, 5-öt helyettesítesz be, akkor az érték pont 0, 001 de n csak egész lehet, ezért 249 a küszöbszám, azaz az utolsó olyan szám aminél még epszilon nagyobb, mint 0, 001
jelen esetben a határérték (H) azt jelenti, hogy ha adott f(n) N-bõl (természetes számokból) R-be (valós számokba) képezõ függvény, akkor minden tetszõlegesen kicsi epszilonhoz létezik olyan n érték, amire igaz, hogy |f(n)-H|<epszilon egyszerûen fogalmazva f(n) egyre közelebb van H-hoz. hogy melyik irányból, azt meg kell nézni. (persze olyan is lehet, hogy hol errõl és hol arról)
A kérdező hozzászólása: Tehát 245 nél 0, 502 249 nél 0, 501 249.5 nél 0, 501 250 nél 0, 50099 250.5 nél 0, 5009960 stb De mivel egész lehet csak azért a 249, 5 nél el kell dönteni hogy 249 vagy 250 de mivel 250 nél már kisebb igy 249. Ezt anélkül hogy megnézném a körülötte lévõket hogy dönthetném el? Illetve miért is az a rossz ha kisebb? :S
A kérdező hozzászólása: Értem, amugy én nem vontam le 0.5 öt de az eredmények vége ha levontam volna egyezik. Értem a logikát. És a határéték tudom mi :) . Csak elkavarodtam. Nagyon köszi a segitéget.

Mi a megfelelő határérték AFP-nél?

Legjobb válasz: Két érték van. Az egyik 10-80-ig jó,a másik(mom) 0.5-2.5-ig.

Két érték van. Az egyik 10-80-ig jó, a másik(mom) 0.5-2.5-ig.
Azt a jó ég tudja. Abban még nagyjából egyetértés van, hogy 2, 5 fölött a MoM nem jó, de az alsó határérték régebben 0, 5 volt, újabban 0, 7, de sokan 0, 9 alatt már küldenek genetikára. És hogy neked mennyi lesz az értéked, az adott labortól is függ.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!