Találatok a következő kifejezésre: Mi a gyakorlat (174 db)

Mi a gyakorlat? Fennmaradási engedély? Büntetés? Bontás?

Azért érdekel a dolog, mert nyaralóövezetben van egy telkünk, 3% beépíthet?séggel, mi viszont szeretnénk ott élni, és egy kb 80-90 nm családi házat felépíteni, ez a telek majdnem 10%.

TErhességi diabetesz, ha inzulinkezelést kell elkezdeni, kórházba befektetnek? Mi a gyakorlat? Mire kell figyelni?

Sziasztok!

Legjobb válasz: szia, én terhességi cukros vagyok, inzulinos. Nekem nem kellett befeküdni, de én nem is állami intézménybe járok, hanem a Mens Mentisbe (www.mensmentis.hu). Ez fizetõs, de napi szinten foglalkoznak velem. Nálam az történt, hogy vezettem a diétás naplót: mikor mit ettem, mennyi volt elõtte-utána a cukrom. Elõször a diétán próbáltunk meg alakítani, amikor látszott hogy nem mûködik: reggelire csak 20 gramm szénhidrátot ettem, utána egy darabig megint jó volt. Ja és nagyon fontos volt nálam, hogy csak és kizárólag a 100% teljes kiõrlésû kenyerek váltak be, amikben van sima liszt, vagy szénhidrátcsökkentett liszt, azok nekem is szépen vitték fel a cukromat. Aztán amikor ott tartottunk hogy teljesen betartott diéta mellett is elkezdtem magasakat mérni, akkor kaptam inzulint. Bementem az intézménybe az orvosomhoz, megmutatta hogyan kell használni és hogy mikor mennyit kell adnom. Innentõl kezdve pontosan be van szabályozva az is hogy mikor kell ennem, pl. reggel 6:30-kor adom az elsõ inzulint, 7:00-kor kell ennem, rá egy órára cukrot mérnem. Nekem ebéd elõtt és vacsora elõtt kell még inzulint adnom, máskor nem, de tudok olyanról akinek éjszakára kell - ez attól függ hogy ki mikor mér rossz cukrokat. Ja és érdemes azt is tudni hogy az inzulinszükséglet a terhesség elõrehaladtával nõ, így teljesen normális hogy a cukorbetegség romlik, és egyre kevésbé elég a diéta illetve egyre több inzulin kell.

szia, én terhességi cukros vagyok, inzulinos. Nekem nem kellett befeküdni, de én nem is állami intézménybe járok, hanem a Mens Mentisbe (www.mensmentis.hu). Ez fizetõs, de napi szinten foglalkoznak velem. Nálam az történt, hogy vezettem a diétás naplót: mikor mit ettem, mennyi volt elõtte-utána a cukrom. Elõször a diétán próbáltunk meg alakítani, amikor látszott hogy nem mûködik: reggelire csak 20 gramm szénhidrátot ettem, utána egy darabig megint jó volt. Ja és nagyon fontos volt nálam, hogy csak és kizárólag a 100% teljes kiõrlésû kenyerek váltak be, amikben van sima liszt, vagy szénhidrátcsökkentett liszt, azok nekem is szépen vitték fel a cukromat. Aztán amikor ott tartottunk hogy teljesen betartott diéta mellett is elkezdtem magasakat mérni, akkor kaptam inzulint. Bementem az intézménybe az orvosomhoz, megmutatta hogyan kell használni és hogy mikor mennyit kell adnom. Innentõl kezdve pontosan be van szabályozva az is hogy mikor kell ennem, pl. reggel 6:30-kor adom az elsõ inzulint, 7:00-kor kell ennem, rá egy órára cukrot mérnem. Nekem ebéd elõtt és vacsora elõtt kell még inzulint adnom, máskor nem, de tudok olyanról akinek éjszakára kell - ez attól függ hogy ki mikor mér rossz cukrokat. Ja és érdemes azt is tudni hogy az inzulinszükséglet a terhesség elõrehaladtával nõ, így teljesen normális hogy a cukorbetegség romlik, és egyre kevésbé elég a diéta illetve egyre több inzulin kell.
1-es vagyok. Pedig én a Bakonyi barna kenyeret ettem (most, hogy nem vagyok terhes kicsit többet bûnözök és másfajtát is veszek). Nekem azzal jó volt a cukrom. Reggelire 1 szeletet, vacsorára másfél szeletet ettem. Mellé csak olyat, amiben nincs szénhidrát, vagy csak minimális pl. paprika, retek stb. A többi étkezésnél soha nem eszek kenyeret. És persze nekem ehhez is elég sok inzulin kell. Nem lehet, hogy reggelire sokat eszel? Pl. én nem bírom megenni az általában elõírt 30 gr-ot, mert akkor 10 fölé megy a reggeli utáni, ha meg sokkal több inzulint adok, akkor 10 körül már hipóznék. Jó, ha 20 gr ch-t eszek reggel.
2-es vagyok, nekem sem vált be a bakonyi barna, egyedül a ceres teljes kiõrlésû tönköly. A bakonyi barnának a fele sima liszt... vagy a másik hogy ha magam sütöm a kenyeret, az is jó szokott lenni. Próbáld meg a ceres tönkölyt, hátha az neked is jó lesz. Nekem reggelire 40 grammot, vacsorára 80 grammot kell belõle ennem, ez összesen 3 szelet.
Én nem terhességi cukros vagyok. Nem kellett kórházba mennem a beállításhoz, de elég sokáig tartott (hónapokig). Gondolom a terhességi cukrosokat azért szokták befektetni, mert minél gyorsabban be kell õket állítani. Amúgy a kórházban, legalábbis ahol én szültem a diabéteszes menü nem igazán volt megfelelõ. Ha én azt ettem volna az egekben lett volna a cukrom. Nekem a terhesség végén kellett befeküdnöm 2 hétre. Amúgy az értékeid közül a reggeli utáni a magas, de ez nem meglepõ, akkor tolerálja a legrosszabbul a szervezet a szénhidrátot. Nekem is akkor a legmagasabb.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindkettõtöknek a hasznos információkat. Ma este is jó volt a cukrom, de már nem merek kenyeret enni, már kipróbáltam a glyx-et, norbi updatet, tk. tescósat, bakonyi barnát (amit leírtam 8, 4-et ez csinálta), talán még a tescó-s jó volt, de akkor még érezhetõen ahogy írjátok is, alacsonyabbak voltak az értékek. Nagyon jó lenne megtalálni a megfelelõ kenyeret, most este még egy újat kipróbálok. Az sem állapot, hogy a reggeli után ha semmi kenyeret nem eszek akkor jó csak az érték. VAcsira most joghurtos lencsét ettem 15 dekát, de már kopog a szemem, lehet még húst kellett volna hozzá... Próbálkozom, . Köszi még 1x.
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Tegnapelõtt este kipróbáltam egy helyi pékség graham kenyerét, mivel más már nem volt nyitva..és 6, 5 lett :-) egy óra múlva. Szóval a kenyér volt a bûnös. Aztán este megint felment, de akkor krinolint ettem ugyanezzel a kenyérrel. Ma megint kipróbálom azt, hogy már nem csak a ch-kat számolom, hanem nézem (mivel két napja bevált) hogy legalább az elfogyasztott kajában bevitt ch lassú lebomlású, azaz alacsony glikémiás indexû legyen, másrészt a tegnapi jó nagy krinolinból okulva az elfogyasztott kalóriát sem engedem magasabbra mint az az elõírt étkezés ch mennyiségének megfelel. Ha még ezen felül is ugrál, akkor tényleg inzulin kell vagy még sok tapasztalat a diétában amit vagy kivárnak vagy nem az orvosok. Köszi.
Szia ! Én terhességi cukros voltam és nekem a kórházban állították be az inzulint . Ott adtak egy tájékoztatótis amibe le van írva, hogy mibe mennyi ch -van . Ha gondolod át küldöm neked az én diétámat .betartottam nehéz volt , de egy makk egészséges kislányom született idén Júliusban :) Most meg már teljesen vissza állt a cukrom szerencsére.

Hétfőn megyek a 12. heti genetikai vizsgálatra, sztk-ba. Ott mi a gyakorlat? Csak a baba életfunkcióit és méretét+tarkóredőt nézik, vagy esetleg magzatvíz mennyiséget, méhszáj-esetleges-rövidülést, -nyílást, méhlepény tapadást stb, is?

Egyébként ilyenkor szivároghat már a víz, vagy csak sok vizes folyásom van(mert nedvesek a tisztasági betétek)...?

Legjobb válasz: Mikor én voltam,akkor a méreteket nézték elsõ sorban,akkor hallhattam elõször a kis Pockom szívverését is,és mindent megmutatott az uh-s hogy mi micsoda. Hasi és hüvelyi uh is volt,de manuálisan nem vizsgáltak

Mikor én voltam, akkor a méreteket nézték elsõ sorban, akkor hallhattam elõször a kis Pockom szívverését is, és mindent megmutatott az uh-s hogy mi micsoda. Hasi és hüvelyi uh is volt, de manuálisan nem vizsgáltak
A kérdező hozzászólása: szia! köszönöm a válaszod.

Kedves Anyukák! Mi a gyakorlat?

Kb. 10-12 nap van a menstruáció alapján számolt és a magzat mérete alapján becsült terhességi kor között. Október 2 menstr. alapján, október 12 magzat mérete alapján (12. heti UH)a szülés várható id?pontja. Kicsit félek attól, hogy október 2-t veszik alapul, utána pedig túlhordást állapítanak majd meg :( és esetleg mesterségesen akarják megindítani a szülést (holott a babának lenne még másfél hete). Járt valaki hasonló cip?ben?

Legjobb válasz: nálunk az uh szerintit tekintik a kiírásnak

nálunk az uh szerintit tekintik a kiírásnak
Nekem is a 12 hetes UH méret alapján határozta meg a doki a szülés várható idejét.
Szia, Az én manókám mindig nagyobb méretekkel rendelkezik, mint a kora, a terminusom vége júl2, de már méretek alapján jún24re jön a picur, és nálunk ezt nem is nézik, tájékoztató adatnak kezelik. (7hetesen pedig kisebb volt, mint a kora) A menzesz dátumától nézik a túlhordást, nálunk, eszükbe sem jut, hogy egy nappal is idõsebb terhesnek tituláljanak.
A kérdező hozzászólása: Köszi az eddigi válaszokat. Tehát mind a két eset elõfordul :) Az én dokim állítólag (én nem láttam, éppen öltöztem, apuka mondta) október 2-t írt be a naptárjába. Ezt az idõpontot túl korainak tartom, ma megyek hozzá, rákérdezek ;).
Egy ötlet, terhességi naptár, kalkulátor, mondjuk a kismama.hu kalkulátora alapján nézd meg, hogy mikor kéne jönnie a picurnak, ha nem tudnánk méreckedni, ha az okt2, akkor ne aggódj, ha okt12, na akkro van valami difi. Jó babavárást:)
Na én pontosan igy jártam. 6-ra voltam kiirva és közben tudtam hogy az nem stimmelhet (hiába mensi alapján számolták, nem akkor voltunk együtt amikorra ez a dátum kijön) és mifelénk vártak nem inditották elég sokáig, mindennap amnio volt meg nst a vége felé már de én 15én szültem meg a bébimet, inditás nélkül, magától elindult. Valószinû akkor volt itt az ideje. Kérdezd meg a dokidat hogy ott felétek meddig szoktak várni, illetve ha már október 6-7 felé jártok és még mindig nincs baba és szóba kerül az inditás, esetleg felhozhatnád hogy uh alapján mást számoltam mint mensi alapján:) Én anno így nyertem meg még egy hétvégét kórház nélkül (persze ehhez tényleg az kell hogy akár mindennap ellenõrizzék minden oké e odabent) és végül hétfõ este indult be a szülésem magától.
szia! ne aggódj, a baba mérete, fejlettsége alapján módosíthatják a szülés idõpontját! nem fognak indítani akkor sem, ha túlléptétek a terminust, de láthatóan jól vagytok. ez az nst-bõl kiderül majd. csak 2 hét túllépés után indítanak, ha más ok nincs rá. és az október 12 remek dátum! akkor született a kisfiam tavaly! mosolygós kópé, már az elsõ nap mosolygott álmában. azóta nagy kacagógép :)
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Mindenképpen utánajárok, hogy ebben a kórházban mi a szokás ;) és mindenképpen megemlítem a dokinak az eltérést. Megnyugtató volt olvasni, hogy senkinek sem indították meg a szülést ilyen esetben.

Valas utan kulfoldre (Angliaba) mentem a 14 eves gyerekemmel. Az exemmel a lathatason megy a vita. Ilyenkor mi a gyakorlat? Hanyszor kell a gyerekenek hazajonnie lathatasra, kinek kell allni a hazautazas koltseget?

Egy hasonlo esetet tudok, ott ket gyerek van, evente egyszer jonnek haza az apjukhoz 2 hetre, es az apuka koteles allni az utazas koltseget. Van-e valakinek fogalma rola, hogy mi ilyenkor a gyakorlat, ha a szulok nem tudnak megegyezni?

Legjobb válasz: Mivel te mentél el, neked kell állni az utazás költségeit. Az apuka mit tehet arról, hogy te elmentél? Sõt tényleg fel is jelenthetne amiért ilyen messzire vitted a gyereket.

Ilyen esetben általában az iskolai szüneteket szokták láthatásként megitélni a ásik szülönek. Az utiköltségeket - a szülö és a gyerek költségeit is - annak kell viselnie, aki elköltözött a közös lakhelyröl, mert a másik felet nem lehet még ezzel is terhelni, elvégre ö nem tehet arról, hogy te máshol akarsz lakni a gyerekkel. Több ilyen esetet ismerek, söt ha te az exed beleegyezése nélkül költöztél külföldre a gyerekkel, akkor örülhets, ha nem jelent fel, mert ez jogilag gyerekrablás, és komoly büntetést von maga után. (Akkor is, ha az EU-n belül költöztél)
Mivel te mentél el, neked kell állni az utazás költségeit. Az apuka mit tehet arról, hogy te elmentél? Sõt tényleg fel is jelenthetne amiért ilyen messzire vitted a gyereket.
Amikor elváltatok, a gyermekelhelyezésnél a láthatás is szabályozásra került. Aszerint kell biztosítanod a találkozásokat. Ha ez hetente péntektõl vasárnapig van, akkor úgy, ha kéthetente, akkor úgy. Nem évente, az biztos. A költségeket pedig az állja, aki elköltözött, jelen esetben te.
Az apa beleegyezése nélkül ki sem vihetted volna a gyereket az országból. A férjed akár be is perelhetne ezért ha nem egyezett bele, hogy hosszabb idõre külföldre vidd a gyerekedet.
Ebben az esetben nem lehet biztosítani a sûrû láthatást a távolság miatt. Egy ismerõs családnál is az anya az apa tudtával és beleegyezésével ment külföldre a gyerekekkel. A láthatást úgy oldották meg, hogy az iskolai szünetekben (húsvét, pünkösd, karácsony) legalább 1 hetet, nyáron legalább 1 hónapot a gyerekek az apjukkal vannak. Az oda-vissza utazást az anya oldja meg és õ állja a költségeket is. Ez így igazságos, és a gyerkeknek is ez a jó megoldás.
1. nem vihetted volna ki 2. a megítélt láthatás van érvényben és neked kell fizetni az utazási költséget
Aki elvitte a gyerekeket annak kell állnia a láthatás költségeit. Jelen esetben neked.
Évente egyszer láthatja az édesapa a gyereket? és ez szerinted így jól van?
Nem tudom milyen "esetrõl" tudsz, de azt biztos nem bíróság rendezte. Bíróság nem is engedné az évi csak egy láthatást. És a költség azt terheli aki elköltzözött
Nagyon remelem, hogy neked kell allnod a lathatas koltseget.
Nem "kinek a sara" kérdése ez, a törvény úgy szól, hogyha valaki költözik, akkor után õ állja a z utazást (ha az apa jönne a gyerekhez, akkor is neked kéne fizetni) Sokan megállapodnak másban, de ha az egyikféla bírósághoz fordul, akkor ez az ítélet. Jogod van kimenni és kint dolgozni, jogos van ahhoz is, hogy a gyereket magaddal vidd, de ez azt jelenti, hogy azt is vállalod ami ezzel jár. Mindegy ki lépett ki a kapcsolatból, a magyar jog - helyesen - nem foglalkozik ezzel, hiszen ahol valaki megy, ott mindkét fél hibás.
Kérd a biróságon a láthatás újraszabályzásást és kérd, hogy az apa állja a költségek a sokkal jobb anyagi helyzet alapján.
24: Én is tudnék mesélni olyan történetet, ahol az anya a sz.ar, most ettõl minden anyára kivetíthetõ ez?? Nem az anya az isten, értsétek már meg, mindkét szülõ lehet jó és rossz, szeretheti a gyerekét és nem is, ez nem attól függ, hogy az anyáról vagy az apáról beszélünk, és egyik szülõnek sincs több joga a másiknál csak azért, mert más a nemük.
Na, így azért más. Nem értem, miért nem írtál több részletet, más válaszokat kaptál volna. Csak a törvény álláspontját kérted, részletek nélkül. De: van a törvény és vannak a körülmények. És a körülményeket a bíróság figyelembe veszi. Így már egész más a helyzet, mint ahogy elsõre tûnt. Tényleg szabályoztasd újra a láthatást, sorolj fel mindent, ami fontos a döntés szempontjából. És valóban ne csak szóbeli egyezség legyen, mindent papíroztass le. Sok szerencsét a további életedhez!
28-as vagyok: amúgy pont másfél hete beszéltem a volt férjemmel, hogy hosszabb távon ki kellene menni külföldre. Még õ adott tippeket, beszélgettünk arról, hogy hol jobb az oktatás. Egy büdös szóval se mondta azt, hogy menj elõre és intézz el mindent, én addig elvagyok a gyerekekkel, vagy kért volna, hogy maradhassanak inkább nála.
Annyit kell tenned, hogy újraszabályoztatod a láthatási idõt.
Ja, ez nem nekem szólt. :) De ettõl még a véleményem tartom, csak egyetértünk így. :D
18: Ezzel most nem tudom mit akartál bebizonyítani, mert ez pont azt jelenti, hogy anyuka nem viheti sehova önkényesen a gyereket, még a szomszéd utcába sem. Az én érvem pedig az volt, hogy anyuka még így is örüljön, mint majom a farkának, mert nála a gyerek. Sok apuka maradna a fenekén költözgetés helyett, ha minden nap láthatná a gyerekét. Csak annyira természetes, hogy anyukánál marad a gyerek, hogy mindent akarnak.. Persze normális édesapa nem fog a költözés útjába állni, de abba is bele kellene gondolni, hogy külföldre nem kéne kivinni, mert ezzel gyakorlatilag ellehetetleníted a láthatást.
16: Szerintem rengeteg apuka örülhetne, ha nála maradhatna a gyerek. Ha anyukának annyira mehetnéke van, akkor menjen, és hagyja apukánál a gyereket. Ja, hogy így már nem jó..
" A másik szülõ hozzájárulásával változtatható meg az állandó lakcím. Ez akkor is kell, ha csak a szomszéd utcába költöznek. " Te jobbágyok röghöz kötési törvényérõl beszélsz.1848-ban eltörölték. Nem kell az apuka beleegyezése, hogy elköltözz a gyerekkel másik utcába vagy városba.Az anyukának szíve joga oda költözni ahová akar, ahol tudja biztosítani a gyermeke jövõjét, élethez szükséges feltételeket.Ha ez 200km-re van akkor oda megy.Ne vicceljünk már, hogy az apuka mondhatja meg, hova menjen az anyuka????Ilyen nincs. A gyámügy meg annyit foglalkozik a külföldi kiköltözéssel, hogy csak iskolai látogatási papírt kérnek.Semmi mást.Tudom, végig csináltam.
"Én nem hallottam olyan törvényrõl, hogy az apukának biztosítani kell az utazás költségét." A gondozó szülõnek kell biztosítani a láthatást. Ha elköltöznek a szokott lakóhelyrõl, köteles állni a költségeket, mert a másik mit tehet arról, hogy õ most úgy döntött, elköltözik??? "Sokan írják, hogy az apa beleegyezése kell, hogy külföldön éljen a gyerek. Nos, mi annak idején utána jártunk.Igen, kell a beleegyezõ nyilatkozat az apuka részérõl, HA nem úniós országba viszed a gyermeket(USA, Ázsia, Ausztrália, Új-Zéland stb) Az uniós országokban szabad utazás van, hiszen határok elvileg nincsenek. " Nem így van. A végleges külföldre távozáshoz gyermek esetében gyámhivatali engedély is szükséges a másik szülõ beleegyezõ nyilatkozata mellé. A történetedben annyi a részleges igazság, hogy pl USA a beutazáshoz is megköveteli a másik szülõ beleegyezõ nyilatkozatát. "Teljesen mindegy, hogy ha az apuka Budapesten él, az anyuka a gyerekével mondjuk 300km-re költözik Debrecenbe, (egész pontosan 235 km-re van egymástól a két város vagy Bécsbe (mi meg 243 km-re van a fõvárostól) Nincsenek határok.Elég ha az apuka tudja a pontos címet, és az apukának van utazási lehetõsége.. " A másik szülõ hozzájárulásával változtatható meg az állandó lakcím. Ez akkor is kell, ha csak a szomszéd utcába költöznek.
és ne felejtsd el, hogy a láthatás nem csak jog, hanem kötelesség is persze ennyi idõs gyerek maga dönt a magyar jog szerint, angliában még 2 évig nem, de az angol hatóságok, pl gyámügy nagyon szigorúak-e téren.(ellenõrzés, gyermek megkérdezése a szülõ jelenléte nélkül stb).
Ahol normálisak a szülõk, szerintem ezt megoldják maguk között. Az én szüleim is elváltak, sosem tartották be a hivatalosan elõírt láthatást. Apukám jöhetett-vihetett minket amikor akart, mehettünk amikor akartunk, csak meg kellett beszélni elõre, hogy nehogy valakinek valami programja legyen akkor. Feltehetõen jobb élet, jobb munka reményében mentetek külföldre. Egy értelmes apuka szerintem megérti, hiszen õ is jót akar a gyermekének, és rugalmas lesz a láthatást illetõen. Próbálj vele beszélni.
A kérdező hozzászólása: bocsanat, elirtam, anyukam 65 eves volt, amikor a gyerekek ramaradtak. Egyebkent hozzateszem, en nem gondolom, hogy nincs olyan apuka, aki akar jobban is fel tudna nevelni a gyereket mint az anyuka. De azok az apukak kitartanak a csalad mellett, amennyire csak tudnak.

Anyukák! Mi a gyakorlat a GYED alatt összegyűlt szabik kiadásást illetően, ki lehet venni egyben mielőtt ténylegesen dolgoznál, vagy részletekben szokták kiadni?

A törvénymódosítás el?tt ,ha jól emlékszem kötelez?en kiadták egyben,most mi a szokás?

Legjobb válasz: Vagy kiveszed, vagy kifizetik egy összegben, és akkor mehetsz dolgozni másnap. Hát szerintem jobb kivenni... Bár lehet, hogy nem jól tudom, nekem augusztusban járt le a GYEDEM, akkor még így volt...

Vagy kiveszed, vagy kifizetik egy összegben, és akkor mehetsz dolgozni másnap. Hát szerintem jobb kivenni... Bár lehet, hogy nem jól tudom, nekem augusztusban járt le a GYEDEM, akkor még így volt...
A szabályozásnak az a része, hogy ilyen esetben a munkába állás a ki nem vett szabadság letöltésével kezdõdik nem változott. Annyi a változás, hogy ha a felek megállapodása alapján meg lehet pénzben váltani ezt a szabadságot. (Korábban csak a munkaviszony megszûnésekor volt erre lehetõség, most a gyesrõl visszatérõk esetében is van erre mód)
Nálunk volt már olyan, hogy sürgõsen kellett valaki, és akkor visszahívták az anyukát. Ilyenkor lecsúszhatta a szabijait. Azaz vagy fél évig péntekenként nem kellett járni dolgozni. Ha tudod a gyereket hova tenni, ez jó. Én viszont úgy számolom, hogyha lejár a GYED-e, február végén, majd csak májusban kell a gyerekelhelyezésrõl gondoskodni. Remélem meg tudunk állapodni.
Egyik barátnõm (ugyanazon a munkahelyen dolgozunk), egészben megkapta a szabadságát, amik hónapokká gyûltek össze.A másik, nem egészben kapta meg, hanem úgy, hogy ha vmi volt a gyerekével betegség, vagy õ volt beteg, akkor táppénz helyett szabadságra ment.

Elkérik a vámdíjat ha ebayen, vagy alibabán váaásrolsz? Mi a gyakorlat?

Sziasztok kinéztem egy fényképezőt az ebayen,és az alibabán

Legjobb válasz: A vámot (inkább ÁFÁ-t) nem az eladónak kell kifizetned, hanem majd amikor Magyarországra ér, akkor a posta fogja vámolni (vagy ha futárral jön, akkor õk).

A vámot (inkább ÁFÁ-t) nem az eladónak kell kifizetned, hanem majd amikor Magyarországra ér, akkor a posta fogja vámolni (vagy ha futárral jön, akkor õk).
Ha van érték feltüntetve, és meghaladja a vám mentességet, akkor fizetned kel. Ha nincs érték feltüntetve, de a vámon ellenõrzik, és kiszúrják (kapsz róla papírt, hogy felett bontva) hogy nem vámmentes kategória, akkor is fizethetsz... Ha nincs érték, vámon átcsusszan és nem vám mentes, akkor is fizetned kéne, de nem valószínû hogy befogják hajtani. Amúgy ha nem egy 100 ezres fényképezõgép, ne aggódj miatta.
Ja'h és ÁFA -t elvileg mindig be kéne fizetni utána. (van valamennyi amiben ezt is elnézik neked, ha alkalmi shopspingoló vagy)
*shoppingoló
EU-n belül nincs vám.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.Azt még had kérdezzem meg hogy miért kéne áfát fizetnem utána ha brutto áron veszem meg kint? 1db 150000huf értékû fényképezõt vennék, de ha vámot, vagy áfát tesznek rá már nem éri meg kinnt venni...Mi a véleményetek kockáztassak?
A kérdező hozzászólása: Vagy még az jutott az eszembe, hogy megkérem egy barátomat hogy bontsa ki a csomagolásból a gépet, exponáljon párat és úgy küldj el nekem..
EU -n kívül ÁFA -t nem kell fizetni. Ha felszámolják, az attól még neked nettó ár, lehet zsonglõrködni, de ÁFA különbség akkor is rámegy. 150 ezerért nem igen éri meg EU -n kívülrõl rendelni. Ha után vettel jön, írnak összeget, ami miatt tuti hogy vámoltatva lesz... Ha meg elõre utalással megy, és nem ismert a forrás, akkor bukhatod a pénzed, vagy épp nem olyan minõséget kapsz mint szerettél volna... Ilyenkor nehéz az bármit is tenni...
A kérdező hozzászólása: köszi a választ.És ha egy barátom meg venné, kibontaná, kattintana árat majd feladná mint használt?

4lakasos sorhaz vizdij fizetesi problemaja, a fomero es a 4 mellekmero kozotti kulonbseg jelenleg 40% Az elosztas jelenleg fogyasztas aranyaban tortenik. Hogyan lehet elosztani a kulonbseget jogszeruen? Mashol mi a gyakorlat?

Igazsagtalannak tartom, mi sokkal tobb vizet fogyasztunk, igy az egesz kulonbseget majdnem mi fizetjuk, holott a kulonbseg nem tudjuk mibol adodik? A rossz beszereles miatt mi fizetjuk a mas vizet? Hogyan osszuk el a kulonbseget jogszeruen?

Legjobb válasz: Mi egy 58 lakásos társasházban megszavaztuk, és a ház képviselõi ketten végig ellenõriztek minden vízvételi helyet, hogy a víz használattal megy-e az óra. Találtak be nem kötött WC-t és mosógépet is. De találtak olyan órát is, ahol a m3 mutató meg volt szorulva. Ne fizessetek "csakúgy". Ráadásul meg kell nézni, mennyi nap van a két leolvasás (ALMÉRÕ-FÕMÉRÕ)között, mert az is okoz eltérést.

Mi egy 58 lakásos társasházban megszavaztuk, és a ház képviselõi ketten végig ellenõriztek minden vízvételi helyet, hogy a víz használattal megy-e az óra. Találtak be nem kötött WC-t és mosógépet is. De találtak olyan órát is, ahol a m3 mutató meg volt szorulva. Ne fizessetek "csakúgy". Ráadásul meg kell nézni, mennyi nap van a két leolvasás (ALMÉRÕ-FÕMÉRÕ)között, mert az is okoz eltérést.
Ki kell mérni, hogy 10 litert kiengedve kinél mennyit mutat a saját vízórája. Ha mindenkinél tizet, és a központi is tizet, akkor lehet hogy valahol folyik a víz. Ez a vízdíjnál súlyosabb problémákat is okozhat titokban - rongálja az épületet. A másik lehetõség, (nálunk ez derült ki), hogy a vízmûvek lusta volt leolvasni a tényleges fogyasztást, és egy becsült fogyasztást számláz. Ez késõbb kiegyenlítõdik, nem érdemes vele foglalkozni.

Nálatok mi a gyakorlat oviban, ha nem tudsz a gyerekért menni ovizárásig?

Mit tesz a pedagógus a gyermekkel? Oké, zárás felé rátelefonál a "maradék" gyerk?cök szüleire. De ha zárni kell...? Ki vigyáz a gyerekre onnantól? Hova kerül a gyerek? Kit kell értesítenie a pedagógusnak? A rend?rséget? Más szervet?

Legjobb válasz: Nálunk ha nem érek oda, hívom apósomat, de múltkor pl. baleset miatt dugóba kerültem. Telefonáltam, mondta a dadus, hogy nyugodjak meg, õ ott van, megvár. Elõtte meg defektem volt, nem tudtam, hogy odaérek -e 5-ig. Végül odaértem, de ha nem értem volna, akkor meg volt beszélve az óvónõvel, hogy õ hazaviszi magához, és oda mentem volna érte. Nálunk szerencsére nagyon aranyosak az óvónõk és a dadus is. (vidék)

Nálunk ha nem érek oda, hívom apósomat, de múltkor pl. baleset miatt dugóba kerültem. Telefonáltam, mondta a dadus, hogy nyugodjak meg, õ ott van, megvár. Elõtte meg defektem volt, nem tudtam, hogy odaérek -e 5-ig. Végül odaértem, de ha nem értem volna, akkor meg volt beszélve az óvónõvel, hogy õ hazaviszi magához, és oda mentem volna érte. Nálunk szerencsére nagyon aranyosak az óvónõk és a dadus is. (vidék)
Nálunk BP, , ha nem érnek el senkit, akkor a rendõrséget hívják.A pedagógus nem viheti haza.
Nálunk azt mondták, ilyen esetben a gyermek jólétet értesitik, vagy a gyivit. 5 kor zár az ovi, negyed hatkor már szólnak nekik.
Anyum ovónõ és náluk minden nap van valaki aki zárós. Õ az utolsó gyerekekkel ott van amig nem jönnek érte.Ha kell fél 7ig is.. Szerintem el nem viheti õket sehova.
Nálunk is volt már rá példa, hogy a dadus hazavitte, természetesen úgy, hogy elõtte a szülõvel megbeszélték...
A kérdező hozzászólása: Köszi nektek a válaszokat. :) Azon elgondolkodtam, hogy oké, rendes a pedagógus, ha hazaviszi magával végsõ esetben a lurkót, de kérdem, nem törvényellenes ez? Nehogy szegény jó szándékú pedagóguson csattanjon...
Dadus vagyok. Mi elõször felhívjuk a szülõt. ha nem sikerül, akkor várunk úgy fél 6-ig. (5-ig vagyunk nyitva). Utána szólunk a rendõrségre. DE még erre nem volt példa. Mindég sikerült a szülõt elérni. Addig meg ugye maradunk vele én is, és az óvónéni is.
Szia!Nálunk, itt vidéken 5 órakor zár az ovi, tavaly még én is és a férjem is dolgoztunk, általában 5 elõtt 10-15 perccel értünk oda valamelyikõnk a gyerkõcért.Többször lettünk e miatt figyelmezetetve, hogy legkésõbb(4 óra 45 -ig érjünk oda a gyerekért, különben a rendõrségnek fognak szólni, és õk hozzák haza.Nem tolerálnak semmilyen körülményt, sajnos.Mi kerestünk egy megbízható hölgyet, aki elhozta idõben, addig nála volt a lányunk, míg nem értünk haza a melóból.Azóta megszületett a kistesó, így idõben tudok menni a nagyért.Tehát ha senki nem megy a gyerekért zárás után, akkor a rendõrség veszi át az ügyet.
beiratkozáskor több telefonszámot is meg kellett adni, hogy baj eseté rajtam kívül kit értesíthetnek még.ott van apa anya, és mindkét nagymama tel száma is.valakit csak elérnek, de ha tudja az ember hogy nem ér oda zárásig, ezer dolgot tehet, pl kérhet segítséget ismerõstõl, akit az oviból ismer, vigye haza õ a gyereket, vagy hívni az ovodát, hogy nem fogsz oda érni ez és ez megy érte stb.nálunk a vidéki oviba hazaviszi az ovónõ magához, de tudnia kell róla hogy délután még õ vigyáz rá.
Anyukám dadusként dolgozott, többször volt, hogy 1-1 gyereket hazahozott, akiért nem értek oda idõben, persze elõzõleg ezt megbeszélték a szülõvel. A lányom óvodájában úgy mûködik, hogy ha senki sem ér oda fél 6-ig a gyerekért, de odatelefonál a szülõ, hogy egy kicsit késne fél- max.1 órát akkor ott marad vki az óviban a gyerekkel.Ha ennél is késõbb énének oda, akkor viszont vagy az óvónéni vagy a dadus hazaviszi a gyerkõcöt.

Mi a gyakorlat az eljegyzési gyűrűkkel kapcsolatban? Ki veszi, milyet vesz, stb (bővebben lent).

A gy?r?vásárlásnak mi a szokása? Csak a lány kap, vagy mindenki megveszi a másiknak, vagy hogy van ez? Aranyból kell lennie, vagy lehet ezüstb?l is (párommal mindketten utóbbit preferáljuk)? Egyformának kell lennie? Mármint nyilván nem teljesen, de stílusban... Készíttetni illik, vagy boltban vásárolni is oké? Valaki világosítson fel egy részletes útmutatással! :S Fiatal vagyok, barátom megkérte a kezem, de gy?r? nélkül, mert igazából impró volt (ilyenek vagyunk), szüleinket meg nem akarjuk kérdezni, mert csak akkor mondjuk el nekik, ha lesz gy?r?.

Legjobb válasz: Hagyományosan mindketten vesznek karikagyûrût és az eljegyzésen ezt húzzák fel az ujjukra. Lehet arany vagy ezüst is. (Pénztárca és ízlés függõ). A lány kaphat mellé köves kísérõ gyûrût. Ma viszont az amerikai divatot szokás követni. Eljegyzéskor csak egy kövesgyûrût kap a lány, a karikagyûrût csak az esküvõkör.

Hagyományosan mindketten vesznek karikagyûrût és az eljegyzésen ezt húzzák fel az ujjukra. Lehet arany vagy ezüst is. (Pénztárca és ízlés függõ). A lány kaphat mellé köves kísérõ gyûrût. Ma viszont az amerikai divatot szokás követni. Eljegyzéskor csak egy kövesgyûrût kap a lány, a karikagyûrût csak az esküvõkör.
Általában a võlegény veszi meg, és aranyból készül. A boltokban lehet kapni, már több fazonból lehet választani, nem kell csináltatni. Úgy 30 ezer körül kezdõdik a legolcsóbb pár.Persze, ha nem szeretitek az aranyat, úgy lehet ezüst gyûrût is viselni. Az a lényeg, hogy szeressétek egymást, nem a gyûrû anyaga, és a drágasága számít.
szia! ahány ház, annyi szokás! mi párommal közösen vettük meg a gyûrûket párban, mivel nem szeretem az aranyat igy ezüstöt össz. 13.e ft volt. egyszerû és nagyon szép, az enyémben van 3kõ. mindketten balkézen hordjuk, és az esküvöre veszünk majd vszinû fehérarany karikagyûrûket. (attól még hogy közösen vettük a gyûrût, az eljegyzés meglepi volt:) ) az nekem se tetszik, ha csak a lánynak van gyûrûje, ha mindkét félnek van, akkor látják, hogy összetartoznak.:) üdv, 20L
Klasszikusan én úgy tudom, hogy egy pár gyûrûrõl beszélünk. Az eljegyzéskor ezt a gyûrûpárt a jegyesek a bal kezük gyûrûsujján hordják, majd esküvõkor átkerül ugyan ez a gyûrû a jobb kézre. De szerintem lehet egy másik olcsóbb gyûrûpár eljegyzésre és esküvõre a drágább. (pl.: ezüst-arany) Szerintem
hát elég ha a lányon van és teljesen mindegy mibõl van. és elég ha csak üzletben veszitek, vagyis veszi mert meglepiként sokkal jobb :) itt nem kell olyan nagy felhajtás mint a házassági gyûrûnél ;) L*-*
Ha nektek az ezüst tetszik, akkor vegyetek azt. De szerintem akkor jelképezi igazán az összetartozást, ha mind a kettõtöknek van, és nekem az tetszik ha egyforma.
Nálunk a férjem vett nekem egy gyûrût, amikor megkérte a kezem. Ezt nevezhetjük kísérõgyûrûnek, de eljegyzésinek is, szerintem mindegy. Aztán esküvõ elõtt közösen megvettük a karikagyûrûket! Arany volt mindkettõ, de lehet bármibõl. Nem mindenki szereti az aranyat. Barátnõméknek pl. platina van!
Miért divat mostanság külön eljegyzési gyûrûrõl és házassági gyûrûrõl beszélni? Azt eljegyzési gyûrû azt jelzni, hogy egyikük sem szabad, hanem már võlegény vagy menyasszony! Ha csak a nõ kezén van gyûrû, fõleg ha az köves, akkor csak annyit jelent, hogy kapott egy ékszert valakitõl, Semmi nem utal arra, hogy õ már menyasszony. Igaz, igy võlegénynek az esküvõ elõtt nem kell lehúzni az ujjáról semmit, ha szabadnak akarja magát mondani.
Semmi gond! Az eljegyzés egy dolog, a másik pedig az, hogy mindenki másképp csinálja. 10 jegyesbõl 10 mást fog mondani... Nálunk nekem a párom vette, egy kis aranyos aranygyûrût, én pedig neki egy vékony helyes pecsétgyûrûfélét, amit a bal gyûrûsujjon hordtunk. A karikagyûrû klasszikus lett, azt pedig jobbra húztuk, de azt csak az esküvõ napján vettük fel elõször, mikor a jegy- gyûrûinket már több mint egy éve hordtuk a másik oldalon. Van, aki ezüstöt kér, és hallottam már fa, gyöngy, kagyló gyûrûs eljegyzésrõl is. Ahogy a szívetek súgja, ez nem forgatókönyv, a lényeg, hogy Ti boldogok legyetek!!!
Nincs megszabva hogy milyenek kell lennie.Boltba is lehet venni nyugodtan. Amilyet ti akartok. És általában a lány hord csak az ujján gyûrût de ha ti szeretnétek mindketten hordani azt is csinálhatjátok. Megkérdezhetem hány évesek vagytok?
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek köszönöm szépen, hasznos válaszokat kaptam egytõl-egyig! Az elsõ válaszolónak: Én hónap végén leszek tizenkilenc, párom meg márciusban lesz huszonegy.
Én még sosem jártam jegyben, de már szerettem volna, és elég sok infót összegyûjtöttem :D A legtöbb esetben úgy mûködik, hogy a fiú odaáll a lány elé egy köves gyûrûvel, azzal kéri meg a kezét. Ha igent mond, akkor elmennek, és közösen kiválasztják a jegygyûrût, amit az eljegyzés és a házasság ideje alatt is viselnek. Vagyis remélhetõleg egész további életükben, ezért fontos, hogy közösen legyen kiválasztva. Legyetek boldogok!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!