Találatok a következő kifejezésre: Mi a az etanol és (4 db)

Mi a különbség az etanol, és a "bioetanol" között?

Szerintem semmi, ha a technológiából fakadó szennyez?déseket eltávolítjuk. Vagy tévedek...?

Legjobb válasz: Nem tévedsz. A vegytiszta etanol az csak etanol, akárhonnan is származik. De a teljes "négykilences" (99,99%-os) tisztaságú etanol elõállítása igen drága, és a legtöbb technológiai felhasználáshoz szükségtelen. Viszont költségben egyre olcsóbb a bioetanol elõállítása, míg az etilénbõl savazással készített egyre drágább. Egyelõre a bioetanol még többe kerül, mint a kõolajszármazékból elõállított, viszont (állítólag) kevesebb környezetkárosítással jár az elõállítása.....

Nem tévedsz. A vegytiszta etanol az csak etanol, akárhonnan is származik. De a teljes "négykilences" (99, 99%-os) tisztaságú etanol elõállítása igen drága, és a legtöbb technológiai felhasználáshoz szükségtelen. Viszont költségben egyre olcsóbb a bioetanol elõállítása, míg az etilénbõl savazással készített egyre drágább. Egyelõre a bioetanol még többe kerül, mint a kõolajszármazékból elõállított, viszont (állítólag) kevesebb környezetkárosítással jár az elõállítása.....

Mi a különbség az etanol és a metanol között?

Legjobb válasz: a szénszámban különböznek ugye mindkettõ alkohol, de a metanol egy szénbõl, 3 H-ból és egy OH csoportból, az etanol pedig két szénbõl, 5 H-ból és egy OH csoportból áll (ez a funkcióscsoport)

a szénszámban különböznek ugye mindkettõ alkohol, de a metanol egy szénbõl, 3 H-ból és egy OH csoportból, az etanol pedig két szénbõl, 5 H-ból és egy OH csoportból áll (ez a funkcióscsoport)
plussz a metanol méreg. már kis mennyiségben is halálos. az idegeket gyilkolja, ha nem is halsz be, nagy valószínûséggel megvakulsz. két vegyipari munkás ül egy metanolos hordó tetején. az egyik azt mondja a másiknak: -na igyunk mégegyet komám, oszt menjünk, mert sötétedik.
A kérdező hozzászólása: kösz:)

Mennyi etanol és szén-dioxid keletkezik 1 gramm cukor (szacharóz) erjesztőgombás, anaeorob alkoholos erjedésénél? Az erjesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae) mit kezd a többi cukorral, pl. fruktózzal?

Azt tervezem, hogy házi sörtermékeket készítek, az els? kérdés megválaszolásával tudnám számolni az alkoholszázalékot, amennyiben a második kérdés megválaszolásával fény derül arra, hogy mézet tudok-e használni édesítéshez anélkül, hogy a gomba azt is elkezdené feldolgozni.

Legjobb válasz: C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 M=180g/mol m=1g ------ n=m/M n=1/180=0,0056mol cukor van. 1mol cukorból 2mol etanol és 2mol szén-dioxid keletkezik. Tehát 0,0056molból------>x x=0,0056*2=0,0112mol. Ez grammra nézve, (gondolom téged az etanol érdekel): Metanol=46g/mol n=m/M 0,0112=m/46 m=~0,52gramm.

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 M=180g/mol m=1g ------ n=m/M n=1/180=0, 0056mol cukor van. 1mol cukorból 2mol etanol és 2mol szén-dioxid keletkezik. Tehát 0, 0056molból------>x x=0, 0056*2=0, 0112mol. Ez grammra nézve, (gondolom téged az etanol érdekel): Metanol=46g/mol n=m/M 0, 0112=m/46 m=~0, 52gramm.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a hasznos és kielégítõ választ!
A fenti képlet nem rossz, de az nem szaharóz, hanem glükóz, tehát elõtte hidrolizálnod kell a C12H22O11-es szaharózt 2 mól glükozzá, utána tudsz csak így számolni.
A glükoz és a fruktózt ez esetben nem kell megkülönböztetni, mivel egyik átalakítható a másikba, anno glükolízis folyamán a glükozt is fruktozzá alakítja az élõlény.


Réz-szulfát és etanol összeöntésekor mi az a fehér csapadék, ami keletkezik?

Legjobb válasz: Vízmentes rézszulfát, az alkohol magához vozza vízet mert higroszkópos.

Vízmentes rézszulfát, az alkohol magához vozza vízet mert higroszkópos.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!