Találatok a következő kifejezésre: Mi a az etanol (5 db)

Mi a különbség az etanol, és a "bioetanol" között?

Szerintem semmi, ha a technológiából fakadó szennyez?déseket eltávolítjuk. Vagy tévedek...?

Legjobb válasz: Nem tévedsz. A vegytiszta etanol az csak etanol, akárhonnan is származik. De a teljes "négykilences" (99,99%-os) tisztaságú etanol elõállítása igen drága, és a legtöbb technológiai felhasználáshoz szükségtelen. Viszont költségben egyre olcsóbb a bioetanol elõállítása, míg az etilénbõl savazással készített egyre drágább. Egyelõre a bioetanol még többe kerül, mint a kõolajszármazékból elõállított, viszont (állítólag) kevesebb környezetkárosítással jár az elõállítása.....

Nem tévedsz. A vegytiszta etanol az csak etanol, akárhonnan is származik. De a teljes "négykilences" (99, 99%-os) tisztaságú etanol elõállítása igen drága, és a legtöbb technológiai felhasználáshoz szükségtelen. Viszont költségben egyre olcsóbb a bioetanol elõállítása, míg az etilénbõl savazással készített egyre drágább. Egyelõre a bioetanol még többe kerül, mint a kõolajszármazékból elõállított, viszont (állítólag) kevesebb környezetkárosítással jár az elõállítása.....

Mi a különbség az etanol és a metanol között?

Legjobb válasz: a szénszámban különböznek ugye mindkettõ alkohol, de a metanol egy szénbõl, 3 H-ból és egy OH csoportból, az etanol pedig két szénbõl, 5 H-ból és egy OH csoportból áll (ez a funkcióscsoport)

a szénszámban különböznek ugye mindkettõ alkohol, de a metanol egy szénbõl, 3 H-ból és egy OH csoportból, az etanol pedig két szénbõl, 5 H-ból és egy OH csoportból áll (ez a funkcióscsoport)
plussz a metanol méreg. már kis mennyiségben is halálos. az idegeket gyilkolja, ha nem is halsz be, nagy valószínûséggel megvakulsz. két vegyipari munkás ül egy metanolos hordó tetején. az egyik azt mondja a másiknak: -na igyunk mégegyet komám, oszt menjünk, mert sötétedik.
A kérdező hozzászólása: kösz:)

Mennyi etanol és szén-dioxid keletkezik 1 gramm cukor (szacharóz) erjesztőgombás, anaeorob alkoholos erjedésénél? Az erjesztőgomba (Saccharomyces cerevisiae) mit kezd a többi cukorral, pl. fruktózzal?

Azt tervezem, hogy házi sörtermékeket készítek, az els? kérdés megválaszolásával tudnám számolni az alkoholszázalékot, amennyiben a második kérdés megválaszolásával fény derül arra, hogy mézet tudok-e használni édesítéshez anélkül, hogy a gomba azt is elkezdené feldolgozni.

Legjobb válasz: C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 M=180g/mol m=1g ------ n=m/M n=1/180=0,0056mol cukor van. 1mol cukorból 2mol etanol és 2mol szén-dioxid keletkezik. Tehát 0,0056molból------>x x=0,0056*2=0,0112mol. Ez grammra nézve, (gondolom téged az etanol érdekel): Metanol=46g/mol n=m/M 0,0112=m/46 m=~0,52gramm.

C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2 M=180g/mol m=1g ------ n=m/M n=1/180=0, 0056mol cukor van. 1mol cukorból 2mol etanol és 2mol szén-dioxid keletkezik. Tehát 0, 0056molból------>x x=0, 0056*2=0, 0112mol. Ez grammra nézve, (gondolom téged az etanol érdekel): Metanol=46g/mol n=m/M 0, 0112=m/46 m=~0, 52gramm.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a hasznos és kielégítõ választ!
A fenti képlet nem rossz, de az nem szaharóz, hanem glükóz, tehát elõtte hidrolizálnod kell a C12H22O11-es szaharózt 2 mól glükozzá, utána tudsz csak így számolni.
A glükoz és a fruktózt ez esetben nem kell megkülönböztetni, mivel egyik átalakítható a másikba, anno glükolízis folyamán a glükozt is fruktozzá alakítja az élõlény.

Mit szóltok ahhoz hogy a kormány az E85-re rárakja a jövedéki adót, ebből kifolyólag kb.50 ft-al lesz drágább? Így ki fog etanolt tankolni?

Legjobb válasz: szerintem az etanol készítése mellet még bõven jut élelem az embereknek és elég ratyiság hogy megemelik az árát

szerintem az etanol készítése mellet még bõven jut élelem az embereknek és elég ratyiság hogy megemelik az árát
Azt szólom kedves barátom, hogy dögöljön meg a fidesz. Mindenre plusz adót akarnak kivetni, dögöljön bele. Ha ennyivel drágítja az etanolt, betolom a viktor udvarára azt a szarhatárt, belocsolom a plusz adózott etanollal, és fegyújtom.
Az E85-nek amúgy sem az kéne hogy legyen lényege hogy olcsó üzemanyagot adjanak a népnek, legalábbis szerintem. Az elmúlt egy-két év során rengeteg olyan "baleset" volt hogy etanolt tankoltak az autókba mindenféle utánajárás nélkül, merthogy az olcsóbb. Aztán pórul jártak. Az etanolt amúgy remekül lehet használni például kissebb teljesítménynövekedés eléréséhez, jobb mint a prémiumüzemanyagok (a teljes magyar rally élmezõny etanollal megy). Meg amúgy tisztább is mint az átlag benzin. Ez meg hogy földterületekt vesz el egy kicsit vicces érv, a jövõben (sõt már ma is) keverni kell az EU-ban a benzinhez növényi eredetû olajokat, tehát termeszteni így is úgy is kell ezentúl is, egyre többet. Kicsit olyan ez a dolog mint mikor az emberekkel közölték hogy az a cucc amire az van ráírva hogy "reggeli ital" és fehér, az nem tej, hiába olcsó.
sebaj az irániak megmondták magyarország az övüké és be fognak költözni...mocskos kormány nemhogy összefogna a néppel még ellene van... magyarország erõs lehetne ha valami normális embert küldenének a parlamentbe !
Szinte senki, de én nem sajnálom az etanolt. Ugyanis hasznos termõterületet vesznek el az etanol alapanyagául szolgáló növények (cukorrépa, cukornád, burgonya, energiakukorica, stb.) az élelmezésre/takarmányolásra használható növények elõl.
Mindegy nekem kikre gondolt, arra vagyok kiváncsi miért lenne Mo. az övék, miért költöznének be.
Zsidókra gondoltál szerintem.
"sebaj az irániak megmondták magyarország az övüké és be fognak költözni" Örülnénk mi hogyha azok az irániak lennének :D Egyébként ilyet hogy iráni nem mondunk, õket perzsáknak nevezik, de akikra te gondoltál azok az izraeliek, õket általában csak zsidóknak szokták nevezni, de itt úgy gondolom hogy megint elment a politizálás meg anyázás irányába a dolog, kb. szakértõi szemmel nem nagyon tudtak hozzászólni a témához...
*miért
Miéer lenne Mo. az irániaké??? :O:O
most is nagyon jó ember van a parlamentben, megmondta németországból a külföldi magyar szavazó. Viktátor kell nekünk, aztán jó lesz. Igaz, csak a gazdagoknak.
Erre már nem lehet mit mondani! Valahol számitottam is rá a cukoradó és hamburgeradó után! Figyeljétek meg még a levegõt is megadóztatják, ja meg a füstadó... A jövõben örülünk ha ennivaló lesz, nem még autó!! Meneküljön ki merre lát innen!
mocskos egy ország ez.... amit ez az ország meg tud termelni vagy meg tud magának csinálni arra is akkora adót tesz amekkorát nem szégyell.. hála a sok tartozásnak .... o jeah magyarország szar haza király.....
irakiak vagy irániak nem tudom valamelyiknek tartozik rengeteg pénzzel magyar ország és az egyik közzé tett videóban (már nem tudom melyik volt de néztem) elmondták hogy be fognak költözni magyarországra és az övüké lesz mert annyira gyenge egy ország hogy bárki megszerezhetné

Réz-szulfát és etanol összeöntésekor mi az a fehér csapadék, ami keletkezik?

Legjobb válasz: Vízmentes rézszulfát, az alkohol magához vozza vízet mert higroszkópos.

Vízmentes rézszulfát, az alkohol magához vozza vízet mert higroszkópos.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!