Találatok a következő kifejezésre: Mi a a tgyás és (149 db)

Mi lesz a TGYÁS és a GYED összegének alapja?

2014. szeptemberében szülök. Visszamenõleg az elmúlt két évben megvan a szükséges 365 biztosított nap.2013. májusáig dolgoztam folyamatosan, majd voltam 3 hónapig álláskeresési járadékon.2014. májusától újra dolgozom. Mivel a szülés elõtt nem lesz meg a 180 biztosított napom, a TGYÁS, GYED összegét mi alapján számolják? A mostani, vagy a tavalyi bér lesz az alap? Vagy átlagolnak?

Legjobb válasz: Csak a 2014 májusától szerzett jövedelem lesz a mérvadó. A tgyás alapja a tényleges vagy szerzõdés szerinti bér. A gyed esetében szintén, ha azért nem lesz meg a 180 nap, mert táppénzen vagy tgyáson voltál. Az alap mindenképp a jogosultság kezdõnapján érvényes bér, vagyis a mostani, a tavalyit nem veszik figyelembe semmiképp.

Csak a 2014 májusától szerzett jövedelem lesz a mérvadó. A tgyás alapja a tényleges vagy szerzõdés szerinti bér. A gyed esetében szintén, ha azért nem lesz meg a 180 nap, mert táppénzen vagy tgyáson voltál. Az alap mindenképp a jogosultság kezdõnapján érvényes bér, vagyis a mostani, a tavalyit nem veszik figyelembe semmiképp.

Pontosan mit jelent a TGYÁS, és ha valaki munkahelyről megy el szülni, akkor csak GYED jár neki, vagy mindkettő? Köszönöm előre is.

Buta kérdésnek t?nhet, de nekem nagyon fontos, mert minden ismer?söm mást mond arról,hogy mikor, miért, melyik jár, mennyi ideig az az összeg, ami a fizetésem 70 %-a? Nekem nagyon fontos.Köszönöm mégegyszer.

Legjobb válasz: Szia! TGYÁS jár az elsõ 6 hónapban, utána a gyerek 2 éves koráig a GYED. Egyszerre nem jár. A kettõ közt a fõ különbség hogy a TGYÁS-nak nincs maximumja, a GYED-nek van. Mindent megtalálsz itt: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta..

Szia! TGYÁS jár az elsõ 6 hónapban, utána a gyerek 2 éves koráig a GYED. Egyszerre nem jár. A kettõ közt a fõ különbség hogy a TGYÁS-nak nincs maximumja, a GYED-nek van. Mindent megtalálsz itt: http://www.magyarorszag.hu/allampolgar/ugyek/egeszseg/gyerta..
Illetve még annyi a különbség, hogy a TGYÁS-ba beleszámít a túlóra, prémium, stb, a tényleges kereset. A GYED-be csak a törzsbér. Bárcsak abban éreztem volna a különbséget a kettõ között, hogy nincs maximum...

Mi lesz a tgyás és GYED- em alapja?

2004- tõl folyamatosan dolgoztam 8 órában.2012 decembertõl aztán 4 órában csak, de folyamatos munkaviszonnyal. Sajnos 2013 június elsejével táppénzre kellett jönnöm veszélyeztetett terhes lettem.2013 december közepére vagyok kiírva. Az Ok, hogy a táppénz alapja a 2012- es bérem, aminek nagy része nyolc órás bér. Az érdekelne, hogy a tgyás és GYED alapja is a 2012- es jövedelmem lesz- e! Vagy a 2013? Mert az lényegesen alacsonyabb, hiszen ez öt hónapi égy órás bérbõl és több hónap tp - bõl áll össze?Befolyásolja egyébként, hogy a papírok beérkeznek - e még decemberben, vagy csak a szülés idõpontja számít, hogy melyik év a Tgyás és a GYED alapja. A gyedet külön kell majd igényelni, ha lejár a tgyás? Ott is a szülés idõpontja számít? ( vagyis az azt megelõzõ év jövedelme?) Nem szeretnék úgy járni, hogy azt mondják, hogy annyira év végén szülök, vagy mondjuk a papírjaimat az ünnepek miatt csak 2014 januárjában dolgozzák fel, hogy azt mondják, hogy a tgyás és GYED alapja a 2013- as év jövedelme legyen. Bocs, ha hosszú voltam, de még kezdõ vagyok ezügyben.

Legjobb válasz: Mindig a szülés idõpontja számít

Mindig a szülés idõpontja számít
A gyedet mindenképp az igénylést megelõzõ év jövedelmébõl számítják. Tehát, a tgyást még idén igényled, akkor a tgyás alapja a 2012-es átlagbéred, de a gyedet már 2014-ben igényled, így a gyed alapja a 2013-as béred lesz. A táppénzt nem számítják majd bele a gyeded alapjába, mert nem lehet. Tehát, ha 2013 június 1-jén már táppénzen voltál, akkor pont nincs meg a 180 bérezett napod, így a gyed alapja a 2013-as tényleges jövedelmed lesz, amit 2013. jan.1-2013.máj.31. között kerestél! A tgyás alapja természetesen a 2012-es átlagbéred, mivel gondolom legkésõbb idén decemberben megigényled! A gyednél nem a születési idõt nézik, hanem a gyedre való jogosultság kezdõ napját, ami ugye a tgyás lejárta után van, ami neked ugye kb. 2014. május környéke lesz, attól függ, mikor igényled a tgyást. Sajnos a gyed alapja a 2013-as tényleges béred lesz. Itt olvashatsz róla: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..


Gyeden vagyok június végéig, újból babát várok. Mit érdemes lépnem gyed után ill. mi alapján számolják majd a második gyereknél a tgyást és a gyedet?

Munkaügyesek légyszi segítsetek! Novemberben érkezik a második baba. Dolgozni nem tudok visszamenni, mert a munkahelyem felszámolás alatt áll.

Legjobb válasz: Két lehetõséged van, az egyik, hogy táppénzre mégy, majd tgyás gyed, a másik, hogy gyesre mégy, utána tgyás, gyed. Mindkét esetben ugyanúgy a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja az ellátásoknak. A tgyás alapja 2010 lesz, amikor egész évben gyeden voltál, a szerzõdés szerinti béredbõl fogják számolni, de lesz maximuma, ugyanannyi, mint a gyednek. A gyed alapja már 2011 lesz, viszont ekkor is érvényesül a kedvezményszabály, mert 2011-ben 5 és fél hónapot gyeden, és másfél hónapot tgyáson leszel, vagyis nagyobbrészt olyan juttatást kapsz, ami miatt ismét a szerzõdés szerinti béredet veszik alapul. Mikorra várható, hogy felszámolják a céget? Mert ha ahmarabb szûnik meg a munkaviszony, minthogy eljönnél tgyásra, akkor még kell néhány lépés, hogy jogosult légy a gyedre.

Két lehetõséged van, az egyik, hogy táppénzre mégy, majd tgyás gyed, a másik, hogy gyesre mégy, utána tgyás, gyed. Mindkét esetben ugyanúgy a szerzõdés szerinti béred lesz az alapja az ellátásoknak. A tgyás alapja 2010 lesz, amikor egész évben gyeden voltál, a szerzõdés szerinti béredbõl fogják számolni, de lesz maximuma, ugyanannyi, mint a gyednek. A gyed alapja már 2011 lesz, viszont ekkor is érvényesül a kedvezményszabály, mert 2011-ben 5 és fél hónapot gyeden, és másfél hónapot tgyáson leszel, vagyis nagyobbrészt olyan juttatást kapsz, ami miatt ismét a szerzõdés szerinti béredet veszik alapul. Mikorra várható, hogy felszámolják a céget? Mert ha ahmarabb szûnik meg a munkaviszony, minthogy eljönnél tgyásra, akkor még kell néhány lépés, hogy jogosult légy a gyedre.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ! A felszámolók szerint 2 év biztos kell még mire befejezõdik az eljárás.
Szerencsed van, hogy meg a felszamolas befejezese elott megszuletik a masodik gyerkoc. Sajnos en rosszabbul jartam, igy a masodik babaval csak GYES-t fogok kapni :-((((
Kedves második, ha a felszámolás után álláskeresésit igényelsz, akkor a tgyás és a gyed is járni fog! Csak kicsit bonyolultabb az eljárás, mert álláskeresési alatt kell igényelni a tgyást, majd lemondani, a tgyás után újra igényelni az álláskeresésit, a folyósítás alatt igényelni a gyedet, és utána a támogatást lemondani. Nem tudom, hol tartasz, de érdemes utánanézned.

Mi lesz a TGYÁS alapom, illetve a GYED-em alapja? Felmondja e a gyest és menjek vissza dolgozni, hiszen van szabadságom is? Ha visszamegyek és szabadság után elmegyek táppénzre, ha szükséges akkor az lesz a gyedem alapja? Köszönöm a segítséget

2010. decemberében szültem, júliusra várom a következő babámat.

Legjobb válasz: Hát, menj táppénzre. Ne lépd túl idén a 180 nap gyest, különben lehet, hogy a minimálbér lesz az alapod a gyednél. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, mivel nem lesz 180 bérezett napod. Ha most eljössz táppénzre, akkor a gyed alapja is a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Persze mehetsz szabira is és utána táppénzre. Lényegében a tgyás és gyed összegében nem változtatna, hiszen valójában nem dolgozol. Tehát az alapod a tényleges jövedelmed, vagy a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyest már szerintem mindenképp mond le, be haladd meg a 180 napot.

Hát, menj táppénzre. Ne lépd túl idén a 180 nap gyest, különben lehet, hogy a minimálbér lesz az alapod a gyednél. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz, mivel nem lesz 180 bérezett napod. Ha most eljössz táppénzre, akkor a gyed alapja is a tgyás alapja lesz, vagyis a szerzõdés szerinti béred. Persze mehetsz szabira is és utána táppénzre. Lényegében a tgyás és gyed összegében nem változtatna, hiszen valójában nem dolgozol. Tehát az alapod a tényleges jövedelmed, vagy a szerzõdés szerinti béred lesz, de a gyest már szerintem mindenképp mond le, be haladd meg a 180 napot.
Ha decemberben kezdted a GYES-t, akkor gyorsan mondd le, nehogy meghaladd a 180 napot.A legjobban úgy jársz, ha kiveszed a szabadságot, majd a TGYÁS igényléséig elmész táppénzre. De ne felejtsd el bejelenteni (lehetõleg írásban) a munkáltatódnak a terhesség tényét, mert csak akkor vagy védett. A táppénz nem lehet a TGYÁS és a GYED alapja, azt nem veszik figyelembe a számításnál. Mivel viszont idén már nem lesz 180 bérezett napod, a számítás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. (ebben a pótlékok és az egyéb juttatások nem szerepelnek)

Jelenleg GYES-en vagyok első gyermekünkkel. Októberben jön a második baba. GYES mellett dolgozom, de szeretnék táppénzre menni, esetleg az első gyermek után járó szabit kivenni. Mi alapján számítódik majd a tgyás és GYED?

Legjobb válasz: szia, ha dolgozol gyes mellett akkor már az elsõ gyerkõc után bennmaradt szabikkal kellett volna kezdeni ezt törvény írja elõ, csinálhatod, hogy kiveszed a szabikat, aztán elmész táppénzre(ebbõl persze 15nap arányos betegszab.) viszont ebben az esetben a táppénz kezdetekor add át a gyest apukának amíg jár vagy ha még szüléskor is jár akkor szülésig(mert ha gyes mellett mész táppénzre akkor csak min.bér után járna táppénz), szüléskor igényled tgyást, aztán gyedet+ apuka lemondja gyest szülésnapján. A gyed és tgyás pedig a bérezett napok(dolgozott napok+szabadság+betegszabadság) átlagának 70%a, maximum a min.bér kétszeresének a 70%a, ha legalább 180 napot dolgoztál ebbe beleértve a sima szabit akkor tgyás korlátlan lesz

szia, ha dolgozol gyes mellett akkor már az elsõ gyerkõc után bennmaradt szabikkal kellett volna kezdeni ezt törvény írja elõ, csinálhatod, hogy kiveszed a szabikat, aztán elmész táppénzre(ebbõl persze 15nap arányos betegszab.) viszont ebben az esetben a táppénz kezdetekor add át a gyest apukának amíg jár vagy ha még szüléskor is jár akkor szülésig(mert ha gyes mellett mész táppénzre akkor csak min.bér után járna táppénz), szüléskor igényled tgyást, aztán gyedet+ apuka lemondja gyest szülésnapján. A gyed és tgyás pedig a bérezett napok(dolgozott napok+szabadság+betegszabadság) átlagának 70%a, maximum a min.bér kétszeresének a 70%a, ha legalább 180 napot dolgoztál ebbe beleértve a sima szabit akkor tgyás korlátlan lesz
A kérdező hozzászólása: Ha 180 napot dolgozom több, mint a maximalizált GYED összegû bérrel és közben (180 nap alatt) elmegyek táppénzre, akkor a bér vagy a táppénz alapján számítódik majd a tgyás/gyed?
szia, bocsi csak most tudok válaszolni, ha 180 napot dolgozol- ez jelenti a sima szabit+ tényl.dolgozás és utána mész táppénzre akkor a tgyás korlátlan a 180 nap(vagy több) átlagából állapítják meg, mert a bérezett napokat veszik figyelembe, ha 180 nap alatt marad a szabi+dolgozott napok akkor is megnézik a bérezett napokat, de a tgyás felsõ korlátja a min.bér kétszeresének 70%a lesz tehát max ennyit kaphatsz gyednek mindkét esetben van korlátja, vagyis mindig! ez max a min.bér 2szeresének 70%a
és táppénzbõl soha nem számolnak semmit! a bérezett napba viszont számolásnál a szabit a dolgozott napokat és betegszabit is figyelembe veszik, tehát a 180napba nem lehet táppénz, remélem így érted, írj :)
szia, az elsõ, a szabi meg nem kiszúrás hiszen mikor visszamentél dolgozni a bentmaradtakat elõször ki kell adnia, illetve szülés elõtt az azévit is kiveheted, ezt neki így is úgyis ki kell fizetnie valamikor
és második is így van
jól érted, örülök neki hogy segített, ha az elsõt választod akkor ügyelni kell hogy 180 nap tényleg meglegyen, nehogy 179 mert akkor 2.eset lesz, minden jót szia
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! Sokat segítettél és örülök, hogy végre valaki érhetõen el tudta mondani nekem is (akinek e téren nagyon szerények a képességei:) ))!

Tudni szeretném, hogy mit vonnak a Tgyás-ből, és mit a Gyed-ből? Úgy tudtam, a Gyed-ből csak a SZJa-t vonják. De az első Gyed, amit kézbe kaptam most kb 25 %-kal kevesebb volt a Tgyás-nél.

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy adóelõleget a tgyásból és adóelõleget, eü járulákot, magánnyugdíjpénztárat a gyedbõl. Én kb. 73e-ret kaptam tgyást, gyedet kb 10e-rel kevesebbet. Nem kapsz bérpapírt, vagy valami ilyen elszámolást? Azon meg tudod nézni.

Én úgy tudom, hogy adóelõleget a tgyásból és adóelõleget, eü járulákot, magánnyugdíjpénztárat a gyedbõl. Én kb. 73e-ret kaptam tgyást, gyedet kb 10e-rel kevesebbet. Nem kapsz bérpapírt, vagy valami ilyen elszámolást? Azon meg tudod nézni.
A kérdező hozzászólása: Olyan bérpapírt kapok, amin nem lehet kiigazodni.

Kb mekkora különbség van a TGYÁS és a GYED összege közt, és miben más a GYED? Augusztusban jár le a TGYÁS-om

Legjobb válasz: Ez az elõzõ évi jövedelmedtõl függ. Egyébként a gyednek van maximuma. Hiába kerestél tavaly milliókat, most nettóban akkor is 85-86 ezer körül lesz a gyeded. Nekem tegnap járt le a tgyásom, mától gyeden vagyok. Cirka 50 ezerrel kapok kevesebbet. Pedig nekem is max gyed fog járni.

Ez az elõzõ évi jövedelmedtõl függ. Egyébként a gyednek van maximuma. Hiába kerestél tavaly milliókat, most nettóban akkor is 85-86 ezer körül lesz a gyeded. Nekem tegnap járt le a tgyásom, mától gyeden vagyok. Cirka 50 ezerrel kapok kevesebbet. Pedig nekem is max gyed fog járni.
Még annyi, hogy a tgyásból csak szja-t vontak, a gyedbõl már nyugdíjjárulékot is fognak vonni. 1. voltam
102.000 volt a tgyásom, 88 a gyedem
150 volt a tgyásom, 85 a gyedem.
Ahogy írták elõttem: a tgyás és a gyed is a bruttó jövedelem 70%-a, de a tgyás korlátlanul, míg a gyed maximuma 102900Ft, és a levonás is több belõle 9, 5%-al.
Nekem 30ezerrel kevesebb a gyedem, mint a tgyás.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. azt hiszem ezt megfogja érezni a pénztárcám :(

Gyes alatt érkezik a tesó, mi alapján kapom a tgyást és a gyedet majd?

2012. júniusig gyeden vagyok a kisfiammal. Szeptemberben érkezik a kistesó, addig gyesen leszek. Mi lesz az alapja a gyedemnek? Minimálbér, vagy a szerződés szerinti bérem?

Legjobb válasz: A tgyásé a szerzõdéses béred a gyedé meg a tgyás alapja, vagyis szintén a szerzõdés szerinti béred. Csak mindkettõ max. bruttó 130200 lehet, akkor is, ha a szerzõdés szerinti béred ennél több volt.

A tgyásé a szerzõdéses béred a gyedé meg a tgyás alapja, vagyis szintén a szerzõdés szerinti béred. Csak mindkettõ max. bruttó 130200 lehet, akkor is, ha a szerzõdés szerinti béred ennél több volt.
Elõzõhöz annyit írnék, hogy a max bér az br. 186.000 Ft. A tgyás viszont most már maximalizálva lesz. Mennyi volt a szerzõdés szerinti béred?
A kérdező hozzászólása: 185 ezer a szerzõdés szerinti bruttóm. (a fiamnál még kevesebbõl számolták, azóta változott a beosztásom)
Második, ugyanazt írtad le mint én:S Igen, 186 ezer a bruttó BÉR, de a bruttó tgyás és a bruttó gyed IS 130200, ahogy írtam. MI a problémád?
Olyan nincs, hogy a max bér. Olyan van, hogy max ellátás. A bruttó bére akár 600 ezer is lehet, de a tgyás és a gyed ettõl függetlenül nem lesz több 130200 bruttónál. Kicsit keveredés van látom:D Kérdezõ, a 185 ezres szerzõdés szerinti béredre a tgyás és a gyed is kb. 129500 lesz bruttóban.

Ha 2010 januárban szülök, mikor érdemes elmennem táppénzre? Hogy számít bele a tgyásba, és a gyedbe? Hogy járnék a legjobban? Közalkalmazott vagyok.

Legjobb válasz: Dolgozz minél tovább, mert akkor több lesz a tgyás és a gyed is. A közalkalmazotti munka nem megterhelõ (már a személyes tapasztalatokból kiindulva, én is az vagyok),legalábbis a legtöbb helyen, így ha nem vagy veszélyeztetett terhes, akkor célszerû minél tovább maradni. A tgyást csak a szülés után igényeld, mert akkor késõbb kezdõdik a gyed is, ami kevesebb, mint a táppénz. Én a 8. hónap végén maradtam otthon (akkor vettem ki az éves szabadságomat), így csak pár nap maradt, ami táppénz volt.

Dolgozz minél tovább, mert akkor több lesz a tgyás és a gyed is. A közalkalmazotti munka nem megterhelõ (már a személyes tapasztalatokból kiindulva, én is az vagyok), legalábbis a legtöbb helyen, így ha nem vagy veszélyeztetett terhes, akkor célszerû minél tovább maradni. A tgyást csak a szülés után igényeld, mert akkor késõbb kezdõdik a gyed is, ami kevesebb, mint a táppénz. Én a 8. hónap végén maradtam otthon (akkor vettem ki az éves szabadságomat), így csak pár nap maradt, ami táppénz volt.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm, sejtettem, hogy így járok a legjobban... könyvtárban dolgozom, és a könyvek pakolása kicsit megterhelõ, de szeritnem kérhetem, hogy ne csináljam...végülis novemberig kibírom, decemberben meg úgyis sok az ünnep, majd akkor megyek táppénzre...
Nekem a táppénzem volt jóval kevesebb mint a gyedem táppénz 50ezer mig a gyedem 65ezer.
A kérdező hozzászólása: ez érdekes...hogy lehetséges?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!